Téma: 

tymián

TYMIÁN OBECNÝ (THYMUS VULGARIS)

Tymián v těhotenství

Tymián obsahuje spoustu léčivých látek, ale vždy by se měl užívat pouze v malém množství. Pro těhotné a kojící ženy je zcela nevhodný. Dále se nedoporučuje při akutním zánětu střev a při onemocněních srdce.

Zdroj: Tymián obecný (Thymus vulgaris)
Zveřejněno dne: 7.8.2014

Diskuze: Tymiánový sirup

Než kupovat drahé sirupy proti kašli v lékárně, připravila jsem pro Vás recept od mamky, užívá jej celá moje rodina...

Postup přípravy receptu
Vodu s cukrem povaříme na mírném plameni 20 minut. Pak odstavíme ze zdroje tepla, přidáme tymián a necháme louhovat až do úplného vychladnutí. Po vychladnutí scedíme do skleničky, nebo i do pet láhve -(malinké částečky v sirupu nejsou na závadu). Užíváme 5x denně kávovou lžičku.

Poznámka
Olíznutou lžičku nedávejte zpět do sirupu - zkazil by se! Přiložený obrázek

Zdroj: diskuze Tymiánový sirup
Odesláno dne: 9.11.2015 uživatelem Eva Vidličková
Počet odpovědí: 0

ROZMARÝN V TRUHLÍKU S TYMIÁNEM

Jak stříhat tymián

Po odkvětu je třeba rostlinu seříznout asi v jedné třetině, aby mohla zesílit a zkošatět. I když je tymián trvalka, většinou vymrzá, a proto je třeba keříček na zimu úplně seříznout a přikrýt.

Zdroj: Rozmarýn v truhlíku s tymiánem
Zveřejněno dne: 29.9.2016

RECEPTY NA LOSOSA

Losos na másle

Ingredience: 4 ks filet lososa, sůl, mletý kmín, čerstvý tymián, citronová šťáva, hladká mouka

Technologický postup: Čisté a osušené rybí plátky pokapeme citronem a necháme 10 minut odpočinout. Čerstvý tymián nasekáme nadrobno. Rybí plátky osolíme, okmínujeme a obalíme v mouce s tymiánem. Rybí filé opečeme na másle z obou stran a podáváme s bramborovou přílohou, lososa přelijeme výpekem.

Zdroj: Recepty na lososa
Zveřejněno dne: 22.1.2016

MATEŘÍDOUŠKA A TYMIÁN – LÉČIVKY S MAGICKOU VŮNI

Tymián v těhotenství

Tymián je léčivka s velkou mocí, což v některých případech může představovat i jistá rizika - hlavně pro nově vyvíjející se život. Těhotné ženy by se proto měly vyvarovat užívání tymiánu a výrobků z něj.

Zdroj: Mateřídouška a tymián – léčivky s magickou vůni
Zveřejněno dne: 6.10.2013

TYMIÁNOVÁ MAST

Nežádoucí účinky a nebezpečí tymiánové masti

Tymián je bezpečný při požití v potravinách a jako lék užívaný krátkodobě. Nežádoucí účinky zahrnují zažívací potíže. Tymiánový olej může způsobit podráždění pokožky. Nedoporučuje se užívání a používání s některými léky, protože mohou nastat různé interakce. Tymián může zpomalit srážení krve, čímž dochází k tvorbě modřin a krvácení.

Zdroj: Tymiánová mast
Zveřejněno dne: 12.12.2013

TYMIÁNOVÁ MAST

Tymián, koření i lék

Tymián patří mezi přírodní léčiva, která mají široké využití. Můžeme se jím léčit během nachlazení, ale doporučuje se i při různých revmatických obtížích, problémech s trávením, nechutenstvím a také ho můžeme aplikovat jako užitečný uklidňující prostředek. Výroba v domácích podmínkách je relativně jednoduchá.

Příjemně voňavá mast obsahuje tymián ve směsi s esenciálními oleji a je určena k aplikaci na hrudník. Obsažené aktivní látky blahodárně působí na dýchání, uvolňují špatně průchodné dýchací cesty, přinášejí úlevu a osvěžení. Mast je velmi vhodná pro podporu dýchacího systému dětí.

Zdroj: Tymiánová mast
Zveřejněno dne: 12.12.2013

VYROBTE SI TYMIÁNOVÝ OLEJ, TYMIÁNOVÝ KRÉM NEBO KOUPEL

Co je to tymián

Tymián pochází ze Středomoří a je to zimě odolná bylina. Obsahuje léčivou složku Thymol, díky kterému je mateřídouška jedna z nejsilnějších rostlinných antiseptických drog. Thymol byl objeven už v roce 1719 chemikem Casparem Neumannem. Je účinný proti bakteriím, plísním, střevním prvokům a parazitům. Ulehčuje vykašlávání a rozpouštění hlenu. Proto byl a stále je tymián velice oblíben při různých onemocněních dýchacích cest, dále při kašli, horečce, průjmech různého původu. S úspěchem se také používá při plísňových kožních onemocněních nebo mykotických onemocněních nehtu.

Zdroj: Vyrobte si tymiánový olej, tymiánový krém nebo koupel
Zveřejněno dne: 21.10.2014

ÚČINKY MATEŘÍDOUŠKY

Mateřídouška (Thymus serpyllum) versus tymián (Thymus vulgaris)

Obě rostlinky jsou blízkými příbuznými a svým vzhledem se velmi podobají. Jsou z čeledi hluchavkovitých, obsahují stejné látky a mají i podobné užití. Tymián se ale více využívá jako koření v kuchyni, zatímco z mateřídoušky se nejvíce vaří čaj při nachlazení. Další rozdíl je, že tymián kvete na přelomu května a června (o měsíc dříve než mateřídouška), má bílé nebo lehce fialové květy a tvoří 30 až 40 cm vysoké dřevnaté keříky. Mateřídouška je menšího vzrůstu, plazivá, barva květů je sytěji do růžova až fialova.

Zdroj: Účinky mateřídoušky
Zveřejněno dne: 10.9.2015

TYMIÁNOVÝ SIRUP PRO LEPŠÍ ZAŽÍVÁNÍ

Léčivé účinky

Tymián je bylinka, která velmi pozitivně ovlivňuje naše zdraví. Působí dezinfekčně proti parazitům, zabraňuje průjmům či nadýmání a celkově zlepšuje trávení. Tymián ulevuje při chronických zánětech žaludku a také podporuje krevní oběh. To ovšem nejsou všechny jeho účinky! Tymián byl odpradávna považován za skvělý lék při kašli, který dokáže zmírnit. Současně pomáhá při bronchitidách a při léčbě černého kašle. Tymián dokáže uvolnit průdušky, což ocení především astmatici. Současně jde o skvělé diuretikum, takže zbavuje těla zadržovaných tekutin a tím zmírňuje infekce močových cest, revmatismus a dnu. Tymián lze používat také zevně. Tymiánovým olejem můžete masírovat bolavé svaly a klouby postižené artritidou. Nálev nebo tinktura z tymiánů jsou skvělým kloktadlem či ústní vodou s dezinfekčními účinky.

Zdroj: Tymiánový sirup pro lepší zažívání
Zveřejněno dne: 8.9.2015

TYMIÁN OBECNÝ (THYMUS VULGARIS)

Tymián v kuchyni

Tymián je tradičním kořením Španělska, Francie, Itálie a Řecka. V současnosti se jeho obliba vrací i do našich kuchyní. Známý je jako součást takzvaného Provensálského koření. V gastronomii se nejčastěji používá tymián obecný nebo tymián citrónový. Větší aromatizující účinek mají kupodivu listy sušené než čerstvé. Tymián pomáhá při zažívání, je tedy vhodný ke skopovému či vepřovému masu nebo ke zvěřině. Zvýrazňuje chuť marinovaného masa, s oblibou se přidává do svíčkové omáčky. Pár lístků ochutí i pokrmy z ryb, luštěnin a rýže. Často se jím dochucují zeleninové pokrmy, omáčky a saláty, ve směsi s oreganem, bazalkou nebo rozmarýnou se často používá na pizzu, vodný je i na těstoviny

Listy k přímé spotřebě sklízíme kdykoliv. Při kořenění lístky rostliny sdrhujeme a v dlaních rozemneme. Čerstvé větvičky můžete vložit do oleje nebo octa a tento přípravek pak používat k dochucování mnoha pokrmů.

Zkuste některý z níže uvedených receptů a ochutnejte specifickou příchuť tymiánu.

Zdroj: Tymián obecný (Thymus vulgaris)
Zveřejněno dne: 7.8.2014

ROZMARÝN V TRUHLÍKU S TYMIÁNEM

Jak pěstovat rozmarýn v květináči s tymiánem

Rozmarýn a tymián patří mezi trsnaté druhy bylinek. Velikost nádoby volte podle toho, co v ní chcete pěstovat. Do truhlíku o délce asi 30 cm se vejdou 3 slaběji rostoucí bylinky (jako jsou pažitka, kopr, petržel, tymián, rozmarýn), do nádoby o délce zhruba 60 cm vysaďte 4 bujněji rostoucí (oregano, šalvěj, libeček, smil italský). Některé bylinky lze přezimovat, a to nejlépe v chladné a světlé místnosti, s omezenou zálivkou. Platí to například o tymiánu a rozmarýnu, tyto bylinky neseřezávejte.

Zdroj: Rozmarýn v truhlíku s tymiánem
Zveřejněno dne: 29.9.2016

RECEPTY NA LOSOSA

Losos s estragonovou omáčkou podle Pohlreicha

Ingredience: 400 g lososa, máslo, jarní cibulka, 2 dl bílého vína, bílý vinný ocet, 4 žloutky, citronová šťáva, rajče, sůl, pepř, estragon, tymián, máta

Technologický postup: Talíř nebo zapékací mísu vytřeme máslem, rovnou osolíme a opepříme. Dno vyložíme tenoučkými plátky lososa, z vrchu také osolíme a opepříme. Přidáme nasekanou jarní cibulku. V rendlíku ohřejeme asi 2 dl bílého vína s kapkou bílého vinného octa, osolíme a opepříme a svaříme. Žloutky vmícháme do vinného základu a prošleháme. Estragon, tymián a mátu nasekáme nadrobno a přidáme do hrnce s kapkou citronové šťávy. Směsí přelijeme plátky lososa. Dáme do trouby na slabé 2 minutky zapéct dozlatova. Ozdobíme rajčetem nakrájeným na kostičky a lístky máty.

Zdroj: Recepty na lososa
Zveřejněno dne: 22.1.2016

PEELING NA NOHY

Domácí peeling na chodidla

Potřebujete 15 ml cukru, 3 ml mandlového oleje, 5 kapek eukalyptu, 3 ml sušeného tymiánu, 3 ml sušeného eukalyptu.

Vše smíchejte a vetřete do chodidel. Tymián prokrvuje a je vhodný proti revmatu. Eukalyptus je skvělý na dýchání. Použití peelingu s eukalyptem v horké vaně účinek jen zvýší.

Zdroj: Peeling na nohy
Zveřejněno dne: 22.9.2016

MATEŘÍDOUŠKA A TYMIÁN – LÉČIVKY S MAGICKOU VŮNI

Pro koho je vhodný?

Často kladenou otázkou je použití krémů či mastí jednotlivými členy rodiny. Tymián obsahuje účinnou látku thymol a díky ní má rostlina tak obrovské spektrum využití. Jenže je to právě thymol, který při nesprávném použití může uškodit (lokální podráždění, puchýře, tyreotoxikóza atd.) Zvláště pak u malých dětí a miminek představuje použití větší riziko vzniku alergické reakce. Je patrné, že se výrobci vyhnuli jakémukoli doporučení aplikace u dětí a rozhodnutí plně přenechali rodičům. Naše rada je, abyste používali výrobky s tymiánem dočasně – nanejvýš po dobu 7 dnů. Tymiánový krém se doporučuje před aplikací na pokožku ředit. Pokožku nejdříve natřete přírodním olejem nebo krémem a poté aplikujte tymiánový krém nebo mast.

Zdroj: Mateřídouška a tymián – léčivky s magickou vůni
Zveřejněno dne: 6.10.2013

RAJSKÁ POLÉVKA Z PROTLAKU

Rajská polévka s kapáním

Ingredience: 150 g rajského protlaku, 1 l zeleninového vývaru, 5 kuliček nového koření, 5 kuliček pepře, 5 hřebíčků, 2 bobkové listy, tymián, 2 lžíce hladké mouky, 1 vejce, hrubá mouka na kapání, sůl, cukr

Technologický postup: Dáme vařit cca 1,5 vývaru, ve kterém povaříme 5–10 minut nové koření, pepř, hřebíček a bobkový list. Koření potom vyjmeme. Zahustíme hladkou moukou rozmíchanou ve studené vodě. Přidáme rajčatový protlak a tymián a podle chuti přisolíme. Kdo má raději sladší, může si i přisladit. Nakonec si v rozšlehaném vejci s trošičkou vody rozmícháme hrubou mouku – kapání nesmí být moc řídké (rozvařilo by se), ale ještě musí z vidličky pomalu odkapávat. Připravenou směs nakapeme do vroucí polévky, a když vyplave, polévku odstavíme. Můžeme hned podávat.

Zdroj: Rajská polévka z protlaku
Zveřejněno dne: 26.6.2017

TYMIÁN OBECNÝ (THYMUS VULGARIS)

Tymián pěstování

Tymián se u nás nejčastěji pěstuje ze semínek, ty se zasévají během března až dubna do pařeniště (stačí je umístit na povrch půdy a jen zlehka přitlačit, protože klíčí na světle). Když se semenáčky dají uchopit do prstů, přepíchají se do květináčků se sadbovým substrátem, nebo přímo na vybrané stanoviště. Koncem dubna a v květnu lze tymián vysévat přímo ven do bylinkové zahrádky. Nejvhodnější je půda kyprá, písčitá či kamenitá, protože ve výživné zemině přichází tymián o svou typickou kořeněnou chuť. Tymián miluje slunné stanoviště chráněné před větrem, nepřihnojuje se. Můžete jej vysazovat do skalek, zídek, suchých štěrkových nebo pískových strání či do větších nádob. Zálivka by měla být mírná, půda však nesmí vyschnout. K zalévání je nejvhodnější odstátá voda.

Olistěnou nať sklízejte před kvetením od května do září. Největší obsah vonných látek mají listy v poledne. Nať rychle uschne rozložená ve vzdušné sušárně, i ve vyšší vrstvě; v sušičce nesmí teplota překročit 40 °C. Čerstvé větvičky můžete nakládat do oleje či octa.

Po odkvětu se keř zkracuje o třetinu, aby bohatě obrostl novými výhonky a udržel si kompaktní vzrůst. Tymián sice dobře snáší sucho, ale potřebuje ochranu před chladným větrem a mrazy. Při přezimování na záhonku je nutné rostlinku přikrýt větvičkami z jehličnanů. Při pěstování doma se tymián na zimu umístí na světlé místo, zálivku vyžaduje jen mírnou a teplotu kolem 15 °C.

Tymián se dá množit řízky z postranních výhonů (potřeba odříznout i s „uzlinou“), a to koncem jara nebo začátkem léta. Řízky se vloží do malých květináčků naplněných směsí rašeliny a písku nebo perlitu v poměru 1 : 1 a nechají se zakořenit v pařeništi. Zakořeněné řízky se přesazují jednotlivě do květináčků o průměru cca 8 cm se sadbovým substrátem a na podzim se vysazují ven. Na jaře lze také rozdělit kořeny starších rostlin a přesadit je do samostatných květináčků.

Zdroj: Tymián obecný (Thymus vulgaris)
Zveřejněno dne: 7.8.2014

TYMIÁN OBECNÝ (THYMUS VULGARIS)

Tymián citronový

Citronový tymián je křížencem tymiánu obecného a mateřídoušky vejčité. Z tohoto křížení vznikly i další kultivary, které se liší zejména barvou listů. Pokud má tymián citronový tradiční zbarvení, je velmi podobný tymiánu obecnému. Má stoupavou, na bázi dřevnatějící, čtyřhrannou lodyhu. Poměrně malé tuhé oválné listy vyrůstají na krátkých řapících a jsou navrchu sytě zelené, zespodu světlé, s okraji lehce podvinutými. Citronový tymián kvete v červnu až červenci drobnými, světle fialovými nebo růžovými pyskatými květy. Vzhledem k tomu, že se jedná o křížence, množí se výhradně vegetativně, tedy zejména řízkováním nebo dělením trsu. Citronový tymián také tvoří keříky a pěstuje se stejně jako tymián obecný.

Jak název napovídá, má tento tymián výrazně citronové aroma i chuť, výborně se tedy hodí k rybímu masu. Vhodný je k drůbeži, mořským plodům, jehněčímu masu, dušené zelenině nebo bramborám. V podstatě jej lze použít do každého receptu, který vyžaduje citronové aroma, a navíc tato bylinka pomáhá strávit těžká a tučná jídla.

Kromě listů je možné konzumovat také květy, které se obvykle kandují a používají ke zdobení různých dezertů. Čerstvé květy je možné přidávat do zeleninových i ovocných salátů.

Citronový tymián můžete skladovat v sáčku v lednici velmi dlouho. Díky svým kožovitým listům podléhá zkáze pomalu, téměř nezahnívá ani nevadne. Pokud však chcete tymián skladovat déle, lze jej také sušit nebo naložit do oleje či octa, což dokonale zachová jeho svěží chuť.

Vůně a chuť citronového tymiánu se sice liší od tymiánu obecného, který je známější a více využívaný, ale obsahové látky v obou druzích jsou velmi podobné. Proto můžete i z citronového tymiánu připravit odvar, který pomáhá při chorobách dýchacího a trávicího ústrojí, při bolestech hlavy a nachlazení. Zevně se dá tato rostlinka používat proti dermatitidě, bradavicím, do ústních vod a past nebo kloktadel. V případě použití citronového tymiánu je čaj dokonce lahodnější než z tymiánu obecného.

Při výběru odrůdy pro pěstování je lépe si nechat poradit, protože ne každá odrůda citronového tymiánu je určena ke konzumaci.

Zdroj: Tymián obecný (Thymus vulgaris)
Zveřejněno dne: 7.8.2014

MATEŘÍDOUŠKA A TYMIÁN – LÉČIVKY S MAGICKOU VŮNI

Co je mateřídouška

Mateřídouška (Thymus) je prastará léčivá rostlina známá víc než 4000 let. Nejrozšířenějším druhem je Tymián obecný (lat. Thymus vulgaris). Jednotlivé druhy (známých je asi 50 druhu tymiánu) se liší složením a obsahem účinných látek: 3,5% silice obsahující thymol, cymol, karvakrol, a-pinen, linalol, borneol, cineol, 10% tříslovin, organické kyseliny, hořčiny, saponiny, flavonoidy a další látky.

Tymián je považován za přírodní antibiotikum, má silné antiseptické vlastnosti, působí proti plísním, bakteriím a střevním parazitům. Používá se k místní léčbě zánětů, uvolňuje dýchací cesty.

  • Na zevní použití je vhodné aplikovat tymiánovou mast nebo tymiánový krém, obklady, koupele či inhalace. Uplatní se při kožních obtížích (nečistoty, akné), zanícené rány, vředy, léčí dýchací potíže. Tymián významně pomáhá při chřipkách a nachlazeních, akutních bronchitidách, laryngitidách, bolestech v krku či problémech s hlasivkami. Přítomné esenciální oleje zvyšují prokrvení tkání v oblasti hrudníku, a tím zvyšují sekreci hlenu a usnadňují vykašlávání. Krém snadno prostupuje přes kožní bariéru a rovněž uvolňuje křeče při plynatosti. Navozuje dobrý spánek, zmírňuje bolesti hlavy a celkově zklidňuje. Je vhodný i při zánětech kloubů a revmatismu.
  • Pro vnitřní použití je vhodný čaj, který podporuje zažívání, omezuje nadýmání, zmírňuje průjmy parazitárního původu, působí proti nespavosti a duševnímu neklidu, je velmi účinný při dýchacích potížích, kašli a nachlazení.

Zdroj: Mateřídouška a tymián – léčivky s magickou vůni
Zveřejněno dne: 6.10.2013

RECEPTY NA SILVESTROVSKÉ JEDNOHUBKY

Jednohubky se sušenými rajčaty – pečené

Suroviny:

  • 1 konzerva nakládaných sušených rajčat
  • 500 g listového těsta
  • hladká mouka na poprášení
  • olivový olej
  • 100–150 g nastrouhané mozzarelly
  • 100 g nastrouhaného ementálu
  • tymián

Postup:

Listové těsto rozválíme na pomoučněném válu na placku silnou asi 2–3 mm. Potřeme ji olivovým olejem a rádýlkem nakrájíme na čtverečky asi 4 x 4 cm. Doprostřed každého čtverečku vložíme kousek sušeného rajčete, posypeme nastrouhanými sýry a tymiánem. Pečeme v troubě dorůžova na 180 °C asi 10 až 15 minut.

Zdroj: Recepty na silvestrovské jednohubky
Zveřejněno dne: 23.10.2014

TYMIÁNOVÁ MAST

Léčivé účinky tymiánové masti

Působí proti průjmům, nadýmání, při zánětech zažívacího traktu. Mírní i kašel, obecně působí protizánětlivě. Tymián je jedna z nejsilněji působících rostlinných antiseptických drog, účinná proti bakteriím, plísním, střevním prvokům a parazitům. Tymián lze využít při léčbě nachlazení, kašle, bolestí v krku, infekcích v ústech. Je vynikajícím dezinfekčním prostředkem pro plíce. Dá se použít při inhalacích, jako ústní voda či kloktadlo. Pomáhá také při infekcích močových cest a močového měchýře, účinkuje jako diuretikum. Stimuluje produkci bílých krvinek, čímž zvyšuje odolnost organismu. Stimuluje krevní oběh. Čerstvou nať lze použít na poštípání hmyzem. Povzbuzuje při sexu. Využívá se i v kosmetickém průmyslu (ústní kosmetika) a v aromaterapii.

Jeho nadužívání může způsobit tyreotoxikózu, proto by se mělo při jeho konzumaci – především ve formě čaje – přistupovat s mírou. Nejlépe působí ve formě kloktadel, koupelí (působí výborně na regeneraci pleťových buněk) a jako koření do různých jídel (zlepšení trávení, proti nadýmání).

Zdroj: Tymiánová mast
Zveřejněno dne: 12.12.2013

GRILOVANÁ ZELENINA NEJEN JAKO PŘÍLOHA K MASU

Koření na grilovanou zeleninu

Na grilovanou zeleninu je například vhodná směs koření tvořená z těchto ingrediencí: jedlá sůl, sušený mletý česnek, sušená mletá cibule, mletý zázvor, bílá hořčice, sušený mletý celerový kořen, mletá sladká paprika, glukóza, mletá sušená rajčata, drcená kurkuma, mletý kmín, mletý tymián, mletá sušená chilli paprička, mleté oregano. Tuto směs si můžete vytvořit z vlastních zásob anebo zakoupit již hotové potravinové koření na grilovanou zeleninu.

Zdroj: Grilovaná zelenina nejen jako příloha k masu
Zveřejněno dne: 11.5.2015