Informace od profesionálů

MENU

  

CHOROBY

  

PĚSTOVÁNÍ

  

ŠKŮDCI

  

RECEPTY

  
Téma

ÚPRAVA VEPŘOVÉ PANENKY

OBSAH

Medailonky z vepřové panenky na rozmarýnu

Suroviny:

  • 500 g vepřové panenky
  • sůl
  • rozmarýn
  • provázek

Postup:

Nakrájejte vepřovou panenku na stejně velké kusy – medailonky. Jemně je potřete solí a posypte čerstvým pepřem, nejvhodnější k vepřovému masu je pepř růžový. Připravte si snítky rozmarýnu a provázkem je ke každému špalíčku panenky přivažte. Rozpalte si pánev, nejlépe steakovou, s minimem oleje a panenku na ní opečte. Z každé strany zhruba 4 minuty. Podávejte s bramborami nebo chlebem, dle chuti můžete doplnit různými dipy.

Zdroj: Vepřová panenka recept

Diskuze

V diskuzi VEPROVA KYTA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jan Fort.

moc pěkné zpracované

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Dagmar.

Narazila jsem na tyto stránky náhodou a moc se mi líbí. Divím se, že - např. u vepřové kýty - je jen jeden komentář. Přála bych autorům více pochval!
Díky!

Zdroj: diskuze Veprova kyta

Medailonky z vepřové panenky s brokolicí a nivou

Suroviny:

  • 400 g vepřové panenky
  • 100 g Nivy
  • 200 g brokolice
  • 100 g plátkového sýra
  • kelímek smetany
  • sůl, pepř
  • 1 cibuli
  • olej

Postup:

Panenku nakrájejte na plátky, lehce naklepejte, osolte a opepřete. Vložte do rozehřátého oleje. Opečte po obou stranách a maso vyjměte. Nakrájejte cibuli na půlkolečka a na pánev přidejte nastrouhanou Nivu a brokolici. Zalijte troškou vody a smetanou a provařte, až se sýr rozpustí, přidejte maso, poklaďte nudličkami plátkového sýra a zapečte. Hotové medailonky přelévejte omáčkou.

Zdroj: Vepřová panenka recept

Poradna

V naší poradně s názvem TABULKA POTRAVIN S PURINY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiří Mader.

Ahoj, chtěl bych vědět, jak je na tom krůtí maso.
Stéjně jako kuřecí?
J.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Ačkoliv by se mohlo zdát, že krůtí maso bude podobně naplněno puriny jako kuřecí, není tomu tak. Krůtí maso, i když je libové, tak obsahuje mnohem více purinů, než maso z kuřete. Pro nemocné dnou je krůtí maso stejně nevhodné, jako maso vepřové nebo hovězí. Konzumovat krůtí maso při dně můžete, ale jen jednu malou porci. Pokaždé, když sníte potravinu s vyšším obsahem purinů, tak v příštích osmi hodinách si naplánujte zvýšený příjem tekutin doplněný šálkem kávy. To pomůže ledvinám vyplavit metabolity z purinů. Z toho důvodu je také nevhodné konzumovat potraviny s vysokým obsahem purinů k večeři nebo před spaním.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Tabulka potravin s puriny

Medailonky z vepřové panenky dle profesionálů

Suroviny (pro 1 osobu):

  • 150 g vepřové panenky
  • 100 g fettucine
  • 4 lístky čerstvé bazalky
  • 2 dcl smetany na vaření
  • 5 cherry rajčátek
  • olivový olej, sůl, pepř

Postup:

Panenku nakrájejte na 3 medailonky, které zprudka opečte na pánvi na olivovém oleji. Poté pánev spolu s cherry rajčátky vložte do trouby předem vyhřáté na 180 stupňů. Čerstvé fettucine ponořte do vroucí osolené vody a vařte 5 minut.

Na druhou pánev nalijte smetanu, přiveďte ji k varu, osolte, opepřete a ochuťte najemno nakrájenou čerstvou bazalku. Těstoviny po vyjmutí z vroucí vody přidejte do pánve, promíchejte s omáčkou a servírujte spolu s medailonky a pečenými rajčátky.

Zdroj: Vepřová panenka recept

Medailonky z vepřové panenky na houbovém ragú

Suroviny (na 4 porce):

  • 800 g vepřové panenky
  • 200 g směsi hlívy ústřičné, žampiónů a hub šitake
  • 2 dcl smetany na šlehání
  • sůl, pepř a čerstvý koriandr podle chuti
  • olivový olej na restování
  • čerstvá bageta

Postup:

Vepřovou panenku naporcujte, osolte, opepřete a na pánvičce upečte doměkka. Na houbové ragú nejdříve na olivovém oleji orestujte šalotku. Pak přidejte na větší kousky nakrájenou hlívu ústřičnou, šitake, žampióny a poduste. Po chvilce zalijte smetanou, osolte, opepřete a omáčku nechejte zredukovat. Nakonec ragú dochuťte čerstvým, nadrobno nakrájeným koriandrem. Jako přílohu lze podávat například čerstvě opečenou bagetu. Vhodná je i dušená rýže.

Zdroj: Vepřová panenka recept

Vepřová panenka „Kluci v akci“

Suroviny:

  • 800 g vepřové panenky
  • 8 stroužků česneku
  • ½ šálku najemno nasekané petrželky
  • ½ lžičky mořské soli
  • ¼ šálku a 2 lžíce olivového oleje

Postup:

Česnek a petrželku nasekejte najemno a smíchejte s olivovým olejem a mořskou solí. Do této marinády ponořte špalíčky panenky a nechte je naložené několik hodin, nejlépe přes noc.

Na troše olivového oleje upečte panenku dorůžova – nejdříve zprudka, poté pozvolna (ať je maso uvnitř šťavnaté) a během opékání potírejte marinádou.

Zdroj: Vepřová panenka recept

Medailonky z vepřové panenky nasladko

Suroviny:

  • 8–12 vepřových medailonků
  • sůl, pepř
  • 1 lžíce oleje
  • 40 g másla
  • 1 cibule
  • 50 g nahrubo nasekaných vlašských ořechů
  • 6 lžic medu
  • 2 lžíce citrónové šťávy
  • 1 lžíce nasekané zelené petrželky, chilli podle chuti

Postup:

Z vepřové panenky nakrájejte napříč malé plátky (medailonky) silné 3–4 cm. Medailonky lehce naklepejte, osolte a opepřete. Poté je opečte z obou stran na olejem potřené pánvi a upečené dávejte stranou. Do pánve přidejte máslo. Když se máslo rozpustí, vsypte najemno nakrájenou cibulku, kterou necháte zesklovatět. Pak vmíchejte ořechy, med, citrónovou šťávu, petrželku, případně chilli. Nakonec do pánve vraťte medailonky a vše společně krátce prohřejte. Jako příloha je vhodná rýže nebo kuskus.

Zdroj: Vepřová panenka recept

Grilovaná vepřová panenka

Ingredience: 2 ks vepřové panenky, 12 plátků slaniny, 1 červená paprika, 2 červené cibule, sůl, mletý pepř

Ingredience na hořčičnou omáčku: 2 žloutky, bílý vinný ocet, rostlinný olej, olivový olej, worcestrová omáčka, 1 lžička anglické hořčice, 1 lžíce zakysané smetany, sůl, mletý pepř

Technologický postup: Zdeněk Pohlreich nejprve obě vepřové panenky nakrájí na medailonky, každý o váze cca 50 g. Kousky masa zabalí do slaniny, osolí a opepří a spolu s kousky červené papriky a červené cibule střídavě napichuje na špejle. Špízy položí na rozpálený gril, který předtím potřel kouskem špeku, a nechá grilovat. Mezitím si připraví omáčku: dva žloutky prošlehá s kapkou bílého vinného octa, osolí je a opepří, pomalu přilévá rostlinný olej a šlehá až do krémovité konzistence. Na závěr přidá kapku olivového oleje a vše důkladně prošlehá. Do této domácí majonézy přidá kapku worcesteru, lžičku anglické hořčice a lžíci zakysané smetany. Ogrilované špízy servíruje s omáčkou z anglické hořčice. Takto připravená panenka se může podávat s různě upravenými brambory nebo s čerstvým pečivem.

Zdroj: Vepřová panenka podle Pohlreicha

Vepřová panenka na bylinkách

Suroviny:

  • 1 kg vepřové panenky (ideálně by měla mít aspoň 5 cm v průměru)
  • 100 ml olivového oleje
  • čerstvé bylinky: tymián, rozmarýn, bazalka
  • sůl, pepř

Postup:

Nasekané bylinky smíchejte s olivovým olejem. Očištěnou panenku nakrájejte na špalky, opepřete, obalte ve směsi bylinek. 20 minut nechte odležet, pak ji osolte a zprudka opečte. Vložte do pekáče a 8–10 minut pečte při 180 °C. Poté do výpeku na pánvi nalijte 50 ml horké vody a po upečení medailonků přilijte šťávu z pekáče, minutu povařte a před podáváním nechte chvíli rozležet.

Zdroj: Vepřová panenka recept

Vepřová panenka pečená na zelenině

Suroviny:

  • 500 g vepřové panenky
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • plnotučná hořčice
  • sůl, pepř, červená paprika
  • 5 ks brambor
  • 1 brokolice
  • 2 mrkve
  • fazolové lusky
  • hrášek
  • 2 lžičky olivového oleje

Postup:

Vepřovou panenku potřete hořčicí, osolte, opepřete a vložte do pekáče. Přidejte k ní na kroužky nakrájenou cibuli, nasekaný česnek, brambory na kolečka, mrkev, brokolici a ostatní zeleninu. Poté zeleninu také osolte, opepřete, posypte trochu červené papriky a přidejte 2 lžičky olivového oleje a trošku vody. Všechno dobře promíchejte a pečte v troubě vyhřáté na 220 stupňů asi 40 minut. Podávejte nejlépe s brambory.

Zdroj: Vepřová panenka recept

Vepřová panenka na barevném pepři

Ingredience: 600 g vepřové panenky, 300 ml smetany ke šlehání, 1 lžíce plnotučné hořčice, 3 lžičky barevného pepře, 2 lžíce másla, olivový olej, ½ lžičky sušeného estragonu

Technologický postup: Vepřovou panenku nejprve Pohlreich nakrájí na špalíky o délce asi 1,5 cm. Ze všech stran je lehce osolí, opepří hrubě mletým čtyřbarevným pepřem a maso zprudka ze všech stran orestuje na oleji dozlatova. Panenku přendá do zapékací misky, přelije ji polovinou výpeku a dá (bez poklice) do trouby vyhřáté na 180 stupňů dopéct přibližně na 15–20 minut (kdo má rád růžový střed panenky, stačí 5–10 minut). Do zbylého výpeku přidá 2 lžíce másla, nechá rozpustit, poté vlije smetanu, přidá lžíci plnotučné hořčice, 1/2 lžičky sušeného estragonu, 2 lžičky hrubě mletého nebo drceného čtyřbarevného pepře a omáčku povaří cca 5 minut. Opatrně dosolí podle chuti – výpek po mase je už sám o sobě slaný. Panenku na talíři přelije pepřovou omáčkou, podává se šťouchanými brambory, opékanými brambory, bramborovou kaší nebo jen s bagetkou.

Zdroj: Vepřová panenka podle Pohlreicha

Medailonky z vepřové panenky se smetanovou omáčkou

Suroviny (pro 2 osoby):

  • 1 vepřová panenka
  • sůl
  • pepř
  • hladká mouka
  • olej
  • 2 lžíce bílého vína
  • 50–100 ml smetany
  • 50 ml horké vody

Postup:

Panenku nakrájejte na medailonky asi 1–1,5 cm vysoké. Nenaklepávejte, jen klouby prstů protlačte. Medailonky obalte v mouce smíchané se solí a pepřem (přebytečnou mouku oklepte) a na oleji zprudka osmahněte dozlatova, poté dopečte na mírnějším ohni.

Medailonky vyjměte, snižte teplotu na minimum a přilijte horkou vodu. Promíchejte, přidejte víno, smetanu, sůl a pepř, chvíli povařte – a máte omáčku na zalití medailonků.

Jako příloha se asi nejlépe hodí opečené brambory.

Zdroj: Vepřová panenka recept

Vepřová panenka s pepřovou omáčkou

Suroviny:

  • 300 g vepřové panenky
  • 2 vrchovaté kávové lžičky nakládaného zeleného pepře
  • 1 polévková lžíce olivového oleje
  • 3 dl smetany na vaření (10%)
  • 1 vrchovatá kávová lžička hladké mouky
  • 1 špetka soli

Postup:

Panenku odblaňte a naporcujte přibližně na stejné kusy, cca 1,5 cm vysoké medailonky. Na pánvi rozpalte olej a medailonky zprudka opečte z obou stran, vyjměte z pánve a uložte do tepla. Do výpeku přidejte pepř, krátce prohřejte a zalijte smetanou se zašlehanou lžičkou mouky. Provařte ještě pár minut za stálého míchání, dokud omáčka nezhoustne. Dle chuti osolte. Maso můžete vrátit do omáčky prohřát, nebo rovnou servírovat a omáčkou jen přelít.

Zdroj: Vepřová panenka recept

Vepřová panenka pečená na víně

Suroviny:

  • 500 g vepřové panenky
  • 3 stroužky česneku
  • 4 plátky anglické slaniny
  • 3 plátky šunky
  • 3 plátky Eidamu
  • máslo
  • koření na bylinkové máslo
  • provensálské bylinky
  • bazalka
  • mletý barevný pepř
  • bylinková sůl
  • mleté chilli koření
  • olivový olej
  • červené víno

Postup:

Troubu předehřejte na 200 °C. Máslo vložte do misky a rozehřejte. Poté jej smíchejte s rozmačkaným česnekem, bazalkou, provensálským kořením a kořením na bylinkové máslo. Do panenky uprostřed udělejte malý otvor a špikovacím nožem vytvořte uvnitř kapsu po celé délce. Otvorem do kapsy nalijte polovinu bylinkového másla. Z plátků šunky a sýra vytvořte závitky a otvorem je natlačte do panenky. Vlijte trochu bylinkového másla a otvor „zašpuntujte“ kouskem šunky.

Panenku potřete olivovým olejem smíchaným s čerstvě namletým barevným pepřem, chilli kořením a bylinkovou solí. Rozpalte pánev a panenku ze všech stran prudce opečte.

Prázdný pekáček vytřete zbytkem bylinkového másla. Takto osmaženou panenku obalte plátky anglické slaniny, vložte do pekáčku a mírně podlijte červeným vínem.

Panenku pečte přibližně 25 minut, každých 5 minut ji raději otočte a polijte vzniklým výpekem s červeným vínem, v případě potřeby přidejte víno tak, aby vzniklo dostatečné množství šťávy.

Pečenou vepřovou panenku na víně podávejte nakrájenou na plátky a přelitou vzniklou šťávou. Jako příloha se hodí například široké nudle smíchané s bylinkovým máslem nebo bramborové noky.

Zdroj: Vepřová panenka recept

Vepřová panenka pečená v troubě s lahodnou omáčkou

Suroviny:

  • 800 g vepřové panenky
  • 1 lžíce pískového cukru
  • 4 lžíce hrubé mořské soli
  • ½ svazku čerstvého tymiánu
  • ½ svazku čerstvého rozmarýnu
  • 2 lžíce másla na smažení

Na omáčku

  • 2 ks šalotky
  • 1 lžička kmínu
  • 220 g sušených švestek
  • 2 lžíce másla
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 250 ml smetany ke šlehání

Postup:

Smíchejte cukr, sůl a nasekané bylinky, směsí důkladně potřete maso, zabalte ho do fólie a nechte asi hodinu marinovat. Pak maso opečte ze všech stran na másle, vložte do pekáčku, trošku podlijte vodou a pečte v troubě předehřáté na 180 °C přibližně 45 minut, nebo dokud maso nezměkne.

Poté si připravte omáčku: nakrájenou šalotku, kmín a pokrájené švestky orestujte na pánvi s rozpuštěným máslem, zaprašte moukou, promíchejte, zalijte smetanou a vařte asi 15 minut.

Zdroj: Vepřová panenka recept

Panenka s mandlemi

Ingredience: 1 ks vepřové panenky, 100 g loupaných mandlí, 1 pomeranč, 2 lžíce medu, rozmarýn, sůl, mletý pepř

Technologický postup: Zdeněk Pohlreich nejprve spaří a nadrobno naseká loupané mandle, poté je vloží do misky. Přidá k nim nakrájenou pomerančovou kůru, rozmarýn, 2 lžíce medu a promíchá. Vepřovou panenku rozřízne, osolí, opepří a na řezu ji potře mandlovou náplní tak, aby kraje zůstaly volné, poté ji pokape pomerančovou šťávou. Takto připravenou panenku zaroluje, roládu sváže provázkem a znovu ji opepří a osolí na povrchu. Rozpálí si gril a nechá maso péct ze všech stran asi 10 minut, poté ho zabalí do alobalu a nechá ještě chvíli na ohni. Následně roládu vyjme z alobalu, zbaví ji provázku a nakrájí na plátky. Takto připravená panenka se může podávat s různě upravenými brambory, pečivem nebo saláty.

Zdroj: Vepřová panenka podle Pohlreicha

Vepřová panenka pečená

Suroviny:

  • 500 g vepřové panenky
  • 250 g anglické slaniny
  • 4 větší brambory
  • šlehačka
  • 1 cibule
  • olivový olej
  • sůl, pepř
  • bazalka, tymián, česnek

Postup:

Vepřovou panenku očistěte a odblaňte. Panenku rozřízněte tak, aby ji bylo možné pohodlně naplnit plátky anglické slaniny. Takto připravenou panenku ochuťte kořením. Ideální je koření nasypat do misky nebo na prkénko a celou panenku v něm pořádně obalit.

Poté si připravte brambory, ty budou tvořit základ pekáče. Omyté brambory nakrájejte nejlépe na tenké plátky, přidejte k nim cibulku nakrájenou nadrobno. Posypte kořením (bazalkou, tymiánem) a samozřejmě nezapomeňte pořádně osolit. Celou tuto směs na závěr důkladně zamíchejte a nakonec přidejte šlehačku, na které nemusíte šetřit.

Do tohoto připraveného pekáče vložte panenku potřenou olivovým olejem a jako úplně poslední vrstvu můžete opět přidat pár plátků anglické slaniny. Nyní už stačí jenom péct maso v troubě zhruba hodinu a půl.

Zdroj: Vepřová panenka recept


Autoři obsahu

Mgr. Jana Válková

Mgr. Michal Vinš


ČeskéNápady

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP