Facebook Síť X Pinterest email tisk

Téma

VELIKONOČNÍ BERÁNEK


VELIKONOČNÍ BERÁNEK je jedno z témat, které se týká tohoto článku. Velikonoční beránek je druh sladkého pečeného pokrmu, který se připravuje tradičně na Velikonoce, ve tvaru ležícího beránka. Je připraven ze sladkého těsta a je možné ho polít čokoládou či jinou polevou pro zvýraznění jeho sladké chuti.


Tradice

Velikonoce, jako svátky umučení a vzkříšení, patří k základním křesťanským pohyblivým svátkům. Ostatní pohyblivé svátky se odvozují vždy od data velikonoční neděle. Podle církevní historie připadlo utrpení Kristovo na dobu, jež následovala po jarní rovnodennosti, a současně mu předcházel jarní měsíční úplněk. Toto pravidlo bylo vzato za základ a křesťanské Velikonoce (velikonoční neděle) se slaví vždy první neděli po prvním jarním úplňku.

Symbol beránka je pro Velikonoce tradiční, protože už v pohanských časech působili pastevci na velmi rozsáhlých územích. Židé vnímají ovce jako členy Božího stáda, beránka ovšem zabíjeli i na památku vyvedení lidu Izraele z egyptského otroctví.

V křesťanství beránek symbolizuje Beránka božího – nevinného, čistého a poslušného beránka, který byl obětován na kříži a jeho krev zachránila pokřtěné od hříchu a od smrti.

Beránek je coby obřadní pokrm známý už od středověku. Nikdo už ovšem nezjistí, zda se velikonočním beránkem rozumí dnešní sladké pečivo ve stovkách variant, nebo skutečně pouze jehněčí maso. Ale jelikož se masitý pokrm mohl jíst až po svěcení pokrmů, které připadalo na Boží hod velikonoční (velikonoční neděle), a pak také z důvodu, že beránka jako masitý pokrm si nemohl dovolit každý, se dá předpokládat, že naši předkové připravovali beránka pečeného z těsta jak slaného, tak i sladkého. Tomu odpovídá jeden starý recept, který jako suroviny mimo jiné uvádí rýži, rýžovou mouku, mandle a mandlový olej.

Zdroj: článek Velikonoční beránek

Velikonoční beránek s vaječným koňakem

Ingredience: 5 vajec, 130 g hladké mouky, 3 vanilkové pudinky, 200 g moučkového cukru, 1 vanilkový cukr, 1 prášek do pečiva, 1 dl oleje, 2,5 dl vaječného likéru, kandované ovoce a rozinky, čokoládová poleva

Technologický postup: Žloutky ušleháme s cukrem do světlé pěny a přimícháme olej. Přidáme mouku smíchanou s práškem do pečiva a pudinky, promícháme, přimícháme likér a nakonec sníh z bílků (a vmícháme kandované ovoce a rozinky). Nalijeme do vymazané a vysypané formy a pečeme přibližně 40 minut při 180 °C. Když beránek vychladne, poléváme ho čokoládovou polevou.

Zdroj: článek Velikonoční beránek

Zdravý velikonoční beránek

Ingredience: 200 g celozrnné žitné mouky, 250 g tempehu, 1,5 dl jablečného moštu, 80 g pohankové mouky, 150 g sladěnky (slad ječmenný), 150 g tuku (rostlinné máslo Alsan nebo kokosový olej), 20 g semínek (slunečnicové, rozemleté lněné), 70 g sušeného ovoce (předem namočit), 70 g oříšků (kešu, mandle, paraořechy, vlašské), poleva z karobu, kokos

Technologický postup: Tempeh nakrájejte na kostky a dejte do hrnce. Postupně přidejte jablečný mošt a vařte cca 20 minut. Rozmixujte a to samé udělejte se sladěnkou a tukem. Obojí pak spojte. Zapracujte celozrnnou a pohankovou mouku, přidejte semínka a nakrájené ovoce. Pořádně promíchejte a nechte 10 minut odpočinout, aby těsto ještě zhoustlo. Formu vymažte tukem, vysypejte moukou, vlijte těsto a pečte na 170 °C 45 minut přiklopené a 15 minut odklopené. Ozdobte polevou z karobu a posypte kokosem.

Zdroj: článek Velikonoční beránek

Třený velikonoční beránek

Ingredience: 350 g polohrubé mouky, 140 g másla, 1 kypřicí prášek do pečiva, 4 vejce, 1 lžička citrónové kůry, 200 g cukru krupice, 200 ml mléka, tuk na vymazání, strouhanka na vysypání

Technologický postup: Formu na beránka vymažeme a vysypeme. Troubu předehřejeme na 180 °C. Vejce rozklepneme a oddělíme žloutky od bílků. Cukr utřeme s máslem a žloutky. Přidáme citrónovou kůru, mléko, mouku s kypřicím práškem do pečiva a tuhý sníh z bílků. Těsto lehce promícháme a poté je rozetřeme do připravené formy. Velikonočního beránka pečeme asi 45 minut v předehřáté troubě. Po upečení vyklopíme z formy a necháme vychladnout. Třeného velikonočního beránka zdobíme podle fantazie.

Zdroj: článek Velikonoční beránek

Velikonoční beránek hrnkový

Ingredience: 2 hrnky polohrubé mouky, 1 hrnek cukr krupice, 2 vejce, 0,5 hrnku oleje, 1 hrnek mléka, 1 prášek do pečiva, 1 vanilkový cukr, špetka citrónové kůry, špetka soli, 2 lžíce rumu

Technologický postup: Vejce rozkvedláme v mléce. Mouku smícháme s kypřicím práškem, solí, vanilkovým a krupicovým cukrem a citrónovou kůrou. Mléko s vejci nalijeme do sypké směsi, přilijeme olej, rum a utřeme hladké těsto. Těsto nalijeme do tukem vymazané a moukou vysypané formy. Vložíme do trouby předehřáté na 180 °C a pečeme asi 40–50 minut. Dobu pečení si každý přizpůsobí podle své trouby. Upečeného beránka vyndáme z trouby a necháme formu vychladnout. Teprve potom jej vyklopíme a potřeme čokoládou nebo citrónovou polevou či jen pocukrujeme. Na krk uvážeme beránkovi mašli a do rozříznuté pusy vložíme kousek asparágusu.

Zdroj: článek Velikonoční beránek

Babiččin velikonoční beránek

Ingredience: 180 g polohrubé mouky, 100 g cukr krupice, 80 g másla, 2 vejce, 1 lžička kypřicího prášku do pečiva, 1 lžička vanilkového cukru, 1 lžička citrónové kůry, rozinky na ozdobu, tuk na vymazání formy, hrubá mouka na vysypání formy, moučkový cukr na pocukrování

Technologický postup: Žloutky třeme asi čtvrt hodiny s cukrem a změklým máslem. Přidáme prosátou polohrubou mouku smíchanou s práškem do pečiva, vanilkový cukr, citrónovou kůru a nakonec zlehka vmícháme tuhý sníh z bílků (v misce metličkou ušleháme z bílků sníh, bílek musí mít pokojovou teplotu). Těsto vlijeme do dobře tukem vymazané a polohrubou nebo hrubou moukou vysypané formy a pečeme v předehřáté troubě nejdříve 15 minut na 200 °C, potom teplotu zmírníme a pečeme asi 30 minut na 180 °C. Po upečení necháme beránka ještě chvíli ve formě, až se těsto trochu odtáhne od stěn, pak ho opatrně vyklopíme. Dvě rozinky dáme místo očí, jednu na čumáček a vydatně pocukrujeme moučkovým cukrem.

Zdroj: článek Velikonoční beránek

Nejlepší velikonoční beránek

Ingredience: 200 g polohrubé mouky, 120 g cukr krupice, 4 lžíce horké vody, 4 vejce, 1 hrst vlašských ořechů, rum, 1 vanilkový cukr, 4 lžíce oleje, 1 lžička kypřicího prášku do pečiva, 1 hrst rozinek, tuk na vymazání formy, strouhanka na vysypání formy

Technologický postup: Vejce rozklepneme a oddělíme žloutky od bílků. Bílky ušleháme na tuhý sníh. Žloutky šleháme s oběma cukry, horkou vodou a přidáváme olej. Lehce vmícháme mouku s kypřicím práškem, sekané ořechy, rozinky namočené v rumu a nakonec tuhý sníh z bílků. Piškotové těsto vlijeme do vymazané a strouhankou vysypané formy. Přiklopíme druhou polovinou formy a beránka pečeme na 180 °C asi 40 minut. Po upečení beránka opatrně vyklopíme a necháme vychladnout. Velikonočního piškotového beránka zdobíme podle fantazie.

Zdroj: článek Velikonoční beránek

Velikonoční beránek z hladké mouky

Ingredience: 5 vajec, 200 g krupicového cukru, 200 g hladké mouky, 20 g másla, 20 g másla na vymazání formy, strouhanka na vysypání formy

Technologický postup: Vejce a cukr vyšleháme nad párou do zhoustnutí, poté stáhneme z tepla a stále šleháme, než těsto vychladne na pokojovou teplotu. Poté přimícháme prosátou mouku a rozpuštěné máslo, které má přibližně stejnou teplotu jako těsto. Hotové těsto vlijeme do máslem vymazané a strouhankou vysypané formy. Přiklopíme a pečeme cca 30 minut při 180 °C, poté příkon tepla zmírníme a ještě 20 minut dopečeme při 160 °C.

Zdroj: článek Velikonoční beránek

Beránek s olejem

Ingredience: 4 vejce, 120 g pískového cukru, 200 g polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, 4 lžíce oleje, 4 lžíce horké vody, 1 vanilkový cukr

Technologický postup: Žloutky s cukrem utřeme do pěny, přidáme olej a po lžících horkou vodu. Do mouky přimícháme prášek do pečiva a pak utřené žloutky s cukrem a promícháme. Nakonec lehce vmícháme sníh z bílků. Formu na beránka vymažeme tukem, vysypeme hrubou moukou, nalijeme do ní těsto a pečeme asi 40 minut. Po upečení necháme vychladit a pak beránka posypeme moučkovým cukrem.

Zdroj: článek Velikonoční beránek

Netradiční beránek

Ingredience: 150 g hrubé mouky, 100 g polohrubé mouky, 200 g mrkve, 1 prášek do pečiva, 1 hrst rozinek, 100 g moučkového cukru, 1 vejce, 4 lžíce tuku, mléko

Technologický postup: Mrkev očistíme a nastrouháme najemno. Do zadělávací mísy dáme mouky s práškem do pečiva a promícháme, pak cukr a opět promícháme a nakonec všechny zbylé ingredience. Spojíme a s pomocí mléka vytvoříme středně husté těsto. Rozinky můžeme a nemusíme při přípravě namáčet do vody nebo trochy rumu. Předehřejeme si troubu na střední stupeň. Těsto vlijeme do předem vymazané a hrubou moukou vysypané formy na beránka, přiklopíme a pečeme necelou hodinu. Po dopečení můžeme formu s beránkem na chvíli přikrýt ve vodě namočenou utěrkou pro snazší vyklopení. Po vychladnutí potřeme mrkvového beránka bílou polevou, oči a čumáček vytvoříme pomocí lentilek. Pro dokonalý výsledek přidáme mašli.

Zdroj: článek Velikonoční beránek

Historie

V historii se sladké pečivo připravovalo především z mouky, sezonního ovoce a toho, co se dalo uchovávat přes zimu. Čokoláda byla téměř nedostupná, takže se tradiční sladké pečení muselo obstarat z domácích zdrojů. Mezi tradiční české a moravské moučníky patří bezpochyby bábovka, štrúdl, piškotové rolády, buchty a koláče. Na Vánoce nesmí chybět vánočka, o Velikonocích mazance a beránek. Nezapomenutelný je i klasický perník. Rozdíl mezi perníkem a bábovkou je v tom, že perník se peče ve vyšším pekáčku, kdežto bábovka v tradiční formě. Vždyť vláčná bábovka jako od babičky je přímo gastronomický zážitek.

Zdroj: článek Bábovka

Jak spotřebovat čokoládové figurky

Do prodeje přichází čokoláda nejčastěji ve formě tabulek nebo jiných geometrických tvarů, často bývá tvarována do malých figurek (obvykle zvířat, lidí nebo rostlin). Mnohdy se tyto tvary přímo vztahují k určitým svátkům, například velikonoční zajíci nebo vejce, případně vánoční či mikulášské figurky, anebo tvary vhodné pro den svatého Valentina.

Co s čokoládovými figurkami? Řada pokrmů sama volá o doplnění čokoládou. Tak například čokoláda může tvořit hlavní složku nebo přísadu v potravinách, jako jsou zmrzliny, koláče, sušenky, buchty, v jiných dezertech pak najde uplatnění jako poleva. Recepty z čokoládových figurek nemají žádná omezení a záleží jen na vaší fantazii a chuti.

Ale pozor, na pultech českých obchodů lze v současné době spatřit výrobky, které na první pohled vypadají jako čokoládové, ale ve skutečnosti se jedná o různé náhražky čokolád. Z náhražek bývají většinou vyrobeny také různé vánoční a velikonoční figurky. Musíte tedy sledovat, zda je na obalu uvedeno, jestli se jedná o skutečný výrobek z čokolády či nikoliv.

Zdroj: článek Co se zbylou čokoládou

Škvarkové jednohubky

Ingredience: 250 g škvarků, 1 stroužek česneku, 50 g vepřového sádla, 1 čerstvá kapie – může být i sterilizovaná, 1 lžíce sekané pažitky, 1 lžíce hořčice, 1 lžička vegety, mletý pepř

Postup: Škvarky a česnek umeleme na masovém strojku, přidáme sádlo a kapii nakrájenou na drobné kostičky. Ochutíme vegetou, hořčicí, mletým pepřem a důkladně promícháme. Z tmavého chleba tvořte vykrajovátky na vánoční nebo velikonoční perníčky různé tvary a ty pak namažte hotovou pomazánkou.

Zdroj: článek Recepty na jednohubky

Význam pomlázky

Tradice velikonoční pomlázky je velice stará. Zmiňuje se o ní už pražský kazatel Konrád Waldhauser žijící ve 14. století. O Velikonočním pondělí a úterý se prý šlehali manželé a milenci a ospalci i lenivci se časně zrána házeli do vody nebo alespoň polévali, aby se probrali.

Pomlázka je svazek spletených vrbových proutků, který slouží jako nástroj ke šlehání. Při šlehání se recitují nebo zpívají koledy.

Do různě velkých pomlázek z různého počtu vrbových proutků (3, 4, 6, 8, 9, 10, 12) se vplétala červená stuha. Malé pomlázky se nosily stočené v kapse, se středně velkými se chodilo na koledu a těm téměř dva metry dlouhým se říkalo obřadní.

O Velikonočním pondělí vstávali chlapci a muži časně zrána, aby vyšli s pomlázkou na koledu. Šlehali děvčata, aby byla zdravá, pilná a veselá po celý rok, předávali jim tím svěžest, mladost, ohebnost a zdraví mladého proutku. Svobodná děvčata jim za to zavěšovala na pomlázky barevné stuhy. Vdané ženy koledníci vyšlehali proto, aby z nich vyhnali zlý jazyk. Nechodili však do domů sousedů, s nimiž nebyli zadobře.

Také hospodář vyšlehal čeládku, aby nebyla líná, krávu, aby se brzy otelila, a ovocné stromky, aby se probudily ze zimního spánku k další úrodě.

Dříve se šlehalo pomlázkou i další den, o takzvaném „odplatném úterý“, kdy děvčata oplácela hochům. Někde se místo pomlázky ujímala úkolu „pomladění“ studená voda. Tomuto zvyku se říkalo „oblévačka“. Říkávalo se, že „prašivý bude ten, kdo nebyl politý vodou“.

Slovo pomlázka vzniklo pravděpodobně od slova pomladit a šlehání dívek symbolizuje předání svěžesti a pružnosti, síly a zdraví mladého jarního prutu.

Různé názvy pomlázek: binovačka, vinovačka, dynovačka, hodovačka, houdovačka, korbáč, kyčka, mrskačka, pamihod, sekačka, šlahačka, tatar, tatarec.

Anglicky se pomlázka řekne easter whig.

Dochovanou tradicí také zůstává uvázání barevné pentle na pomlázku. Každá barva má nějakou symboliku. Červená stuha – náklonnost a láska, modrá – naděje, žlutá – odmítnutí, zelená – chlapec je u dívky oblíbený.

Zdroj: článek Pletení pomlázky

Slané pečení

Řekne-li se slané pečivo, napadne mnohé z nás preclík. Preclík (německy Brezel) je tradiční druh pečiva rozšířený již od středověku především v jižním Německu, severní Francii, Švýcarsku a v zemích někdejšího Rakousko-Uherska. Je to bílé pečivo vytvarované z tenké, na koncích zúžené těstové tyčky, stočené do kroužku a ukončené překřížením konců, nebo vytvarované do tvaru srdíčka či osmičky. Sype se hrubě krystalickou kuchyňskou solí, mákem nebo kmínem. Ovšem doba pokročila a v současnosti je k mání nepřeberné množství slaného pečiva.

Recept na nejlepší slané pečivo

Ingredience: 150 g nivy, 100 g Hery, 100 ml šlehačky, 200 g hladké mouky, 1 špetka soli, pepř. Na potření 1 žloutek, na posypání sladká paprika, kmín

Postup: Sýr rozmačkáme nebo nastrouháme, přidáme mouku, šlehačku, tuk, sůl, pepř a zpracujeme hladké těsto. Těsto dáme do chladna odpočinout. Potom vyválíme na tenkou placku, vykrajujeme formičkou různé malé tvary, klademe na vymaštěný plech, natíráme žloutkem a sypeme kmínem nebo mletou paprikou. Pečeme při 170 °C asi 10–15 minut. Jedná se o výborné slané pečivo k vínu.

Slané pečení z listového těsta

Ingredience: 1 listové těsto, 1 vejce, 1 balení nastrouhaného sýru, sůl, koření na pizzu, jemný kečup, 100 g šunky

Postup: Rozválíme pláty listového těsta, potřeme kečupem, posypeme kořením na pizzu, poklademe salámem, nastrouhaným sýrem i jinými ingrediencemi (dle vaší chuti a fantazie). Těsto stočíme a rozkrájíme na kousky asi 2 cm velké. Poklademe na plech (nejlépe na pečicí papír), potřeme vejcem a posypeme solí. Dáme péct do vyhřáté trouby a dozlatova pečeme. Vhodné k vínu, pivu, k televizi.

Slané velikonoční pečení

Ingredience: 400 g hrubé mouky, 1 lžička soli, 250 ml mléka, 1 lžička cukru, 40 g droždí, 20 g másla, 1 vejce

Postup: Mouku smícháme se solí. Ve vlažném mléce rozmícháme cukr, rozdrobené droždí, necháme nakynout a přidáme do mouky spolu s rozpuštěným máslem. Vypracujeme hladké těsto, přikryjeme utěrkou a necháme vykynout. Na pomoučené desce těsto rozdělíme na několik částí, z každé vyválíme váleček a upleteme rozmanité tvary. Naskládáme na vymazaný plech, potřeme vejcem rozšlehaným se solí a pečeme v předehřáté troubě při 180 °C asi 20 minut. Podáváme k zakousnutí hodovníkům.

Slané pečivo plněné

Ingredience na náplň: 1 cibule, pepř, 1 paprika, 320 g sterilovaného zelí, 1 vejce, 150 g šunky, sůl, 200 g uzeného masa, 100 g sýru

Ingredience na těsto: 250 ml mléka, 150 ml oleje, 1 kostka droždí, 1 lžička soli, 1 lžičk

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Pečení

Velikonoční vajíčková tlačenka

Ingredience: 1 nakládaná zelenina, 1 polévková lžíce nasekané petrželky, 2 polévkové lžíce vegety, 2 polévkové lžíce vinného octa, 200 g dušené šunky, 250 ml vývaru, 40 g želatiny, 6 vajec uvařených natvrdo, 80 g majonézy, sůl

Postup: Zeleninu, vejce a šunku nakrájíme na kostičky. V ohřátém vývaru smíchaném s nálevem ze zeleniny rozpustíme želatinu. Zeleninu smícháme v míse s kostičkami vajec, majonézou, šunkou, vegetou, octem, pepřem a petrželkou. Nakonec vmícháme chladnoucí želatinu. Část směsi nalijeme do formy, položíme na ni tři celá vejce a přelijeme zbylou směsí. Necháme v chladničce ztuhnout. Na řezu tvoří tato tlačenka krásnou mozaiku barev.

Zdroj: článek Vajíčková tlačenka

Autoři uvedeného obsahu

 Mgr. Michal Vinš

 Mgr. Světluše Vinšová


velikonoce
<< PŘEDCHOZÍ PŘÍSPĚVEK
velikonoční beránek kluci v akci
NÁSLEDUJÍCÍ PŘÍSPĚVEK >>
novinky a zajímavosti

Chcete odebírat naše novinky?


Dokažte, že jste člověk a napište sem číslicemi číslo dvacetsedm.