Rizoto podle Romana Pauluse
Suroviny (4 porce):
- 50 g cibule
- olivový olej
- 200 g rýže Arborio
- 100 ml suchého bílého vína
- mořská sůl
- asi 500 ml drůbežího vývaru
- 30 g másla
- sýr Grana Padano
- 50 g sušených rajčat
- čerstvá bazalka na ozdobení
- 100 g čerstvé rukoly
Postup:
Najemno nakrájenou cibuli nechte zesklovatět na olivovém oleji v mírně rozpáleném hrnci. Přidejte neomytou rýži, kterou restujte asi minutu, a poté ji podlijte suchým bílým vínem. Nechte chvíli povařit, aby se víno zredukovalo. Osolte a postupně podlévejte vývarem jenom tak, aby byla rýže lehce zalitá. Vařte „al dente“ (tzn. ne úplně do měkka), asi 18 až 20 minut na mírném ohni. Poté rýži zjemněte studeným máslem a dochuťte nastrouhaným sýrem Grana Padano (asi 30 g). Důkladně promíchejte. Rizoto by mělo mít krémovou konzistenci, ale nemělo by být vodové. Servírujte v hlubokém talíři. Ozdobte kousky sušených rajčat, omytou čerstvou bazalkou a rukolou. Posypte hoblinkami sýra Grana Padano a pokapte olivovým olejem.
Zdroj: článek Recepty na rizoto