Téma: 

vosí hnízda pohlreich


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

RECEPTY NA VOSÍ HNÍZDA

Vosí hnízda pro děti

Ingredience: 160 g dětských piškotů, 2 lžíce kakaa, 50 g lískových oříšků smíchaných s vlašskými, 100 g moučkového cukru, 100 g másla

Ingredience náplň: 1 vanilkový pudink, ¼ l mléka, 30 g cukru, 1 vanilkový cukr, 60 g másla

Postup: Ze surovin zpracujeme těsto a to dáme na chvíli do ledničky. Vytvoříme kuličku, kterou obalíme v cukru a vtlačíme do formiček na vosí hnízda. Formičky vysypeme krupicovým cukrem, ať se k formičce těsto nelepí. Doprostřed těsta uděláme obráceným koncem malé vařečky otvor, který naplníme vyšlehaným vanilkovým krémem. Přilepíme piškot a vyklopíme.

Detail odstavce: Vosí hnízda pro děti
Zdroj: Recepty na vosí hnízda
Zveřejněno: 5.5.2015


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: dottaz

Dnes jsem zjistil, že asi u každého hnízda brambor sje v zemi díra a do ní nalézají včely či vosy. Brambory dobře zalévám. Letos zde na chalupě pěstuji brambory poprvé a jsem z toho pryč-bojím se i brambory okopávat. Poraďte prosím co mám dělat. Děkuji za radu. Kott Jaroslav

Zdroj: diskuze Dottaz
Odesláno: 10.5.2016 uživatelem Kott Jaroslav
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

RECEPTY NA VOSÍ HNÍZDA

Ořechová vosí hnízda

Ingredience na těsto: 50 g hrubé mouky, 200 g práškového cukru, 1 vejce, 150 g mletých lískových ořechů

Ingredience na náplň: 1 žloutek, 150 g práškového cukru, 150 g změklého másla, 1 lžíce rumu (je možné přidat 2 lžíce kondenzovaného slazeného mléka)

Postup: Smícháme suroviny na těsto a uděláme z něho kuličky. Ty pak namočené v práškovém cukru dáme do formičky na vosí hnízda a prstem nebo koncem vařečky uděláme důlek. Pak hnízdo vyklopíme z formičky. Takto zpracujeme celé těsto a tvary necháme do druhého dne ztvrdnout.

Příprava náplně: Smícháme změklé máslo, cukr, žloutek a rum a vypracujeme náplň. Náplní plníme předem připravená vosí hnízda a překlopíme piškotem.

Detail odstavce: Ořechová vosí hnízda
Zdroj: Recepty na vosí hnízda
Zveřejněno: 5.5.2015

RECEPTY NA VOSÍ HNÍZDA

Kokosová vosí hnízda

Ingredience: 200 g strouhaného kokosu, 1 bílek, 80 g másla, 100 g cukru moučka, 2 lžíce mléka, 3 lžíce mletých piškotů, 2 lžíce rumu

Ingredience na náplň: 1 hrnek moučkového cukru, 4 lžíce rumu, 170 g másla, 2 žloutky

Postup: Změklé máslo si uhněteme s cukrem, kokosem, mletými piškoty, rumem, bílkem a mlékem. Formičky vysypeme moučkovým cukrem. Těsto tlakem vtlačíme do formičky. Pokud by se těsto rozpadalo, přidáme ještě lžíci mletých piškotů a necháme hmotu v lednici ztuhnout. Hnízda naplníme krémem a pokládáme na piškoty.

Detail odstavce: Kokosová vosí hnízda
Zdroj: Recepty na vosí hnízda
Zveřejněno: 5.5.2015

RECEPTY NA VOSÍ HNÍZDA

Bílá vosí hnízda

Ingredience: 1 hrnek moučkového cukru, 10 lžic rumu, 170 g másla, 2 ks vanilkového cukru, 300 g mletých piškotů, 5 lžic sušeného mléka, 2 lžičky mandlového aroma

Ingredience na náplň: 1 hrnek moučkového cukru, 4 lžíce rumu, 170 g másla, 2 žloutky, 3 lžíce kakaa

Postup: Všechny suroviny na těsto zpracujeme a těsto dáme do ledničky na dobu, než si připravíme krém. Suroviny na krém vyšleháme do pěny. Máslo do těsta i krému musí být změklé. Tvarujeme hnízda (vysypeme formičku na hnízdo moučkovým cukrem, dáme těsto, uděláme důlek). Poté sáček naplníme krémem a plníme jím hnízda. Po naplnění vždy zaklopíme piškotem. Poté můžeme hnízda namáčet třeba do bílé čokolády nebo jinak dozdobit.

Detail odstavce: Bílá vosí hnízda
Zdroj: Recepty na vosí hnízda
Zveřejněno: 5.5.2015

RECEPTY NA VOSÍ HNÍZDA

Vosí hnízda bez vajec

Ingredience: 180 g cukru moučka, 1 balení vanilkového cukru, 3 lžíce kakaa, 80 g másla, 1 plechovka Salka, 20 g mletých piškot, rum, 2 lžíce vody

Postup: Směs uhněteme z moučkového cukru, másla, mletých piškotů, kakaa, vody a 4 lžic rumu. Vaječný likér si připravíme tak, že smícháme Salko, vanilkový cukr a rum – dle chuti. Necháme odležet! Formičku vysypeme moučkovým cukrem, naplníme směsí, uděláme do středu důlek a lžičkou nalijeme vaječný likér a přimáčkneme piškotem. Namáčíme v čokoládě nebo posypeme moučkovým cukrem.

Detail odstavce: Vosí hnízda bez vajec
Zdroj: Recepty na vosí hnízda
Zveřejněno: 5.5.2015

NEPEČENÉ CUKROVÍ

Vánoční nepečené cukroví

Vosí hnízda

Suroviny na těsto:

  • 23 dkg moučkového cukru
  • 25 dkg mletých piškotů
  • 14 dkg másla nebo Hery
  • 3 lžíce kakaa
  • 3 lžíce mléka
  • 3 lžíce rumu

Suroviny na krém:

  • 10 dkg másla
  • 1 lžíce rumu
  • 1 lžíce moučkového cukru
  • 1 žloutek

Postup:

Těsto uděláme tak, že si dáme na vál moučkový cukr, mleté piškoty, máslo, kakao, mléko, rum a ze všech ingrediencí vypracujeme finální hmotu. Formičku na vosí hnízdo vysypeme moučkovým cukrem, vtlačíme do ní těsto, prstem uděláme důlek a plníme předem připraveným krémem z másla, moučkového cukru, rumu a žloutku. Přiklopíme piškotem a vyklepneme. Takto hotové máme připravené k podávání ke kávě nebo čaji.

Detail odstavce: Vánoční nepečené cukroví
Zdroj: Nepečené cukroví
Zveřejněno: 30.11.2014

RECEPTY NA VOSÍ HNÍZDA

Historie vosích hnízd jako vánočního cukroví

Vánoční cukroví a jeho pečení je jedna z obecně rozšířených vánočních tradic. Většina vánočního cukroví se připravuje ze směsi mouky, cukru, vajec, másla, kakaa, čokolády a různých druhů ořechů a kandovaného ovoce. Mezi typické české vánoční cukroví patří rozličné tvary vykrojené z lineckého těsta a také vosí hnízda, která je možné navíc ochutit strouhaným kokosem nebo kakaem. Typickými vůněmi jsou vanilka a rum, charakteristickým kořením skořice. 87 % Čechů si peče alespoň část cukroví doma.

Vosí hnízda se vyrábějí z těsta tvořeného rozdrcenými piškoty či sušenkami, které se smíchají s máslem a kakaem. Vzniklé těsto se následně dává do formičky vysypané moučkovým cukrem a za pomoci například vařečky se udělá ve středu těsta umístěného ve formě malá díra, do které se nalije náplň (nejčastěji s likérovou příchutí). Na spodek se nalepí celý piškot a forma se buď otevře, nebo se vzniklé hnízdo vyklepe. Záleží na typu formičky, kterou máme. Formy se dají koupit v obchodech s domácími potřebami. Existuje i jiný recept, ve kterém se těsto skládá z vaječného bílku, strouhaných vlašských ořechů a moučkového cukru.

Detail odstavce: Historie vosích hnízd jako vánočního cukroví
Zdroj: Recepty na vosí hnízda
Zveřejněno: 5.5.2015

RECEPTY NA VOSÍ HNÍZDA

Vosí hnízda z Margotky

Ingredience: 4 ks Margot (velké), 100 g másla, 100 g moučkového cukru, 80 g piškotů, 4 polévkové lžíce kakaa, 2–3 lžíce rumu, piškoty, moučkový cukr na obalení

Ingredience náplň: 100 g másla, 50 g cukru, 2 lžíce rumu (nebo koňaku)

Postup: Tyčinky Margot vložíme do mrazničky na jednu až dvě hodiny, aby trošku (ale ne úplně) zmrzly. Poté tyčinky nastrouháme na struhadle. Pokud by byly pokojové teploty, tak by se velmi špatně strouhaly, proto je nutné je nechat ztuhnout. Rovnou můžeme i nastrouhat piškoty, které budeme také potřebovat. Do mísy přidáme jak nastrouhanou Margotku a piškoty, tak i máslo, cukr, kakao a rum. Všechno smícháme a uhněteme těsto. To zabalíme do potravinářské fólie a vložíme na chvíli do lednice, aby ztuhlo. Z těsta vždy odebereme kousek, vytvoříme kuličku a tu obalíme v moučkovém cukru. Formičku na včelí úly vysypeme cukrem a vmáčkneme do ní kuličku. Vařečkou uděláme důlek, ten naplníme krémem a přilepíme piškot. Formičku rozevřeme nebo vosí hnízdo vyklepneme. Margotková vosí hnízda vložíme do chladničky, aby tam ztuhla. V případě, že by těsto na hnízda bylo příliš řídké, tak jej zahustíme dalšími strouhanými piškoty nebo jej dáme jednoduše ztuhnout. Pokud by tomu bylo naopak, přilijeme trošku rumu nebo mléka. Těsto by mělo být dobře tvárné.

Náplň do hnízd: Máslo ušleháme s cukrem a rumem. Podle potřeby můžeme přidat ještě další cukr nebo rum.

Detail odstavce: Vosí hnízda z Margotky
Zdroj: Recepty na vosí hnízda
Zveřejněno: 5.5.2015

NEPEČENÉ CUKROVÍ

Nepečené cukroví – tučňáci

Suroviny na těsto:

  • 200 g dětských piškotů
  • 80 g másla nebo Hery
  • 180 g moučkového cukru
  • 2 lžíce mléka

Suroviny na náplň:

  • 80 g mouč. cukru
  • 60 g másla
  • 1 žloutek
  • 2 lžíce rumu

Suroviny na ozdobení:

  • 1 balení mandlí a kandovaného ovoce
  • čokoládová poleva

Postup přípravy receptu:

Stranou si dejte zhruba 40 kusů piškotů a začněte připravovat těsto. Zbytek piškotů namelte nebo rozválejte na jemno. Přidejte moučkový cukr, máslo, mléko a vypracujte těsto. To si poté rozdělte na 4 kusy a z každé části utvořte cca 10 kuliček. Ty obalte v moučkovém cukru a vytvarujte ve formičce, která se používá na vosí hnízda. Udělejte důlek a do něj vložte náplň připravenou z moučkového cukru, másla a žloutku. Takto připravené cukroví přiložte na piškot a vyklopte z formičky. Záda tučňáka natřete čokoládovou polevou (lépe se natírá štětcem na kreslení) a ze strany přiložte půlky oloupaných mandlí místo křidýlek, zobáček udělejte z kandovaného ovoce.

Detail odstavce: Nepečené cukroví – tučňáci
Zdroj: Nepečené cukroví
Zveřejněno: 30.11.2014

NEJLEPŠÍ KUCHAŘ ZDENĚK POHLREICH

Kuchařka Zdeňka Pohlreicha

Zdeněk Pohlreich napsal několik kuchařek:

  • Bravo, šéfe! – Zdeněk Pohlreich vaří mezinárodní kuchyni – vydalo nakladatelství Ikar v roce 2009, kniha obsahuje taky DVD
  • Prostřeno bez servítků – Více než 100 pokrmů současné české kuchyně okořeněných postřehy ze života – vydalo nakladatelství Ikar v roce 2010
  • Šéf na grilu – 100 skvělých receptů Zdeňka Pohlreicha – vydalo nakladatelství Magazine v roce 2011
  • Už dost, Šéfe – Co jste v televizi neviděli, neslyšeli a neochutnali – vydalo nakladatelství Closer Publishing v roce 2012
  • Šéf na smetaně – Smetanové recepty Zdeňka Pohlreicha – vydalo nakladatelství Magazine v roce 2012
  • Vejce nebo slepice – 80 šťavnatých receptů z drůbeže a pernaté zvěřiny – vydalo nakladatelství Ikar v roce 2012
  • Vařte jako šéf! – Škola vaření Zdeňka Pohlreicha – vydalo nakladatelství Closer Publishing v roce 2013
  • Česko vaří s Pohlreichem – Nejlepší večeře vašeho života! – vydalo nakladatelství Closer Publishing v roce 2013

Zde můžete vidět ceny kuchařek od Zdeňka Pohlreicha.

Detail odstavce: Kuchařka Zdeňka Pohlreicha
Zdroj: Nejlepší kuchař Zdeněk Pohlreich
Zveřejněno: 2.3.2015

NEJLEPŠÍ KUCHAŘ ZDENĚK POHLREICH

Restaurace Zdeňka Pohlreicha

Jako druhý podnik v řadě po slavném Café Imperial otevřel Zdeněk Pohlreich italskou restauraci Divinis. Je to malý, útulný italský wine bar, který večer nabízí pravé italské menu, založené na kvalitních a hlavně sezónních ingrediencích. Interiér podniku je velmi netradiční. Navrhl jej italský architekt Luciano Belcapo. Kombinuje originální interiér starobylého domu v Týnské ulici s moderními dekoracemi a doplňky. Kromě krátkého stálého jídelního lístku nabízí vždy celou řadu sezónních lahůdek, které překvapí. Cenová kategorie restaurace je definitivně vyšší než standard. Restauraci a wine bar Divinis najdete v centru Prahy, v Týnské ulici. Šéfkuchařem a majitelem je zde Zdeněk Pohlreich. Divinis nabízí mnohem víc než jen dobré jídlo z kvalitních a čerstvých surovin. Je to také velmi obsáhlý vinný lístek, kde si na své přijdou milovníci především zahraničních vín. Kuchyně Divinis se specializuje zejména na italskou kuchyni, těstoviny a masa připravovaná na olivovém oleji.

Detail odstavce: Restaurace Zdeňka Pohlreicha
Zdroj: Nejlepší kuchař Zdeněk Pohlreich
Zveřejněno: 2.3.2015

ZNOJEMSKÁ OMÁČKA PODLE POHLREICHA

Postup

Podle receptu Zdeňka Pohlreicha budeme na čtyři porce omáčky potřebovat 600 g hovězího zadního (loupané plece), 30 g slaniny, sůl a mletý pepř. Dále pak 50 g oleje, 50 g cibule, 45 g hladké mouky, 20 g másla a 75 g sterilovaných okurek.

Z. Pohlreich nejprve hovězí maso protkne slaninou, osolí jej, opepří a ze všech stran zprudka opeče na rozpáleném oleji. Poté opečené maso vyjme a v tuku, který zbyl po opékání masa, připraví cibulový základ, který zalije vodou. Do něj pak vloží opečené maso, nádobu přiklopí poklicí, vloží do rozehřáté trouby a dusí.

Během dušení Zdeněk Pohlreich maso obrací, přelévá šťávou a podlévá. Jakmile je maso měkké, vyjme ho ze šťávy. Šťávu na plotně vydusí na tuk, zapráší moukou, opraží, zalije vodou, rozmíchá a provaří. Na másle orestuje na nudličky nakrájené sterilované okurky, na které posléze přecedí provařenou šťávu.

Za přílohu doporučuje Z. Pohlreich dušenou rýži. Ale záleží samozřejmě na vaší chuti. Omáčku nedochucuje ani se smetanou. Z takto připraveného receptu nevznikne „okurková omáčka“.

Detail odstavce: Postup
Zdroj: Znojemská omáčka podle Pohlreicha
Zveřejněno: 2.2.2019

NEJLEPŠÍ KUCHAŘ ZDENĚK POHLREICH

Kdo je Zdeněk Pohlreich

Zdeněk Pohlreich, šéfkuchař a spolumajitel Café Imperial, má bohaté zkušenosti z nejlepších hotelů a restaurací nejen v Evropě, ale také Severní Americe a Austrálii. Jeho osobitý styl a charisma mu přinesly nebývalou popularitu. Bez nadsázky se dá říci, že se jedná o nejvýraznější osobnost české gastronomie.

Zdeněk Pohlreich se narodil 10. dubna 1957. Poté, co nesložil přijímací zkoušky na střední školu, nastoupil do učebního oboru kuchař. Vaření jej nejprve vůbec nebavilo. Po vyučení nastoupil do pražského hotelu Stop. Na přelomu 70. a 80. let byl členem reprezentačního baseballového týmu. Po zájezdu do Nizozemska začal uvažovat o emigraci a v roce 1986 se k ní rozhodl. Realizoval ji o tři roky později. Přes jeden rok strávil v Nizozemsku, z něhož po obdržení povolení odjel do australského Adelaide, kde mu v začátcích pomáhal strýc. Začal jako Sous-Chef v restauraci La Guillotine, v níž se později stal šéfkuchařem. Po návratu z emigrace postupně pracoval na stejné pozici v Praze v hotelu Renaissance, Villa Voyta, Radisson SAS nebo Marriott. K roku 2010 provozuje Café Imperial a Divinis. Café Imperial je podnik ve stylu prvorepublikových Grand Café. Divinis Ristorante je podnik vedený v italském duchu, od nábytku přes pokrmy a víno. Zdeněk Pohlreich učí na Střední škole gastronomické a hotelové (SŠGH) v Praze. 15. října 2011 se podruhé oženil, u Bodamského jezera si vzal přítelkyni Zdeňku. Má jednoho syna Jana.

Detail odstavce: Kdo je Zdeněk Pohlreich
Zdroj: Nejlepší kuchař Zdeněk Pohlreich
Zveřejněno: 2.3.2015

RECEPT NA BUŘTGULÁŠ

Jak vaří buřtguláš Zdeněk Pohlreich

Ingredience: 500 g brambor, 300 g buřtů nebo špekáčků, 2 cibule, 2 stroužky česneku, olej, 3 lžíce hladké mouky, voda, sůl, mletý pepř, sladká mletá paprika, pálivá mletá paprika, majoránka, 250 ml smetany na vaření

Postup: Zdeněk Pohlreich buřty nakrájí na menší kostky, brambory oloupe, omyje a nakrájí také na menší kostky. Cibulku oloupe a nakrájí nadrobno. Ve větším hrnci na oleji zpění cibulku dosklovata, přidá buřty, osolí, opepří. Nechá je opéct, aby nebyly v guláši rozvařené. Mezitím si Zdeněk do varné konvice dá vařit vodu a rozetře česnek se solí. Když jsou buřty opečené, zasype je sladkou i pálivou paprikou. Promíchá a během pár vteřin zalije vařící vodou. Přidá nakrájené brambory a rozetřený česnek. Vaří přibližně 10–15 minut, dokud nejsou brambory měkké. Poté zalije celou smetanou a nechá provařit. Guláš Zdeněk Pohlreich dochutí solí, pepřem a majoránkou. V hrnku vody rozšlehá hladkou mouku, aby vznikla hustá tekutina, kterou pomalu přilévá do guláše, čímž ho zahustí dle potřeby. Krátce povaří a má hotovo.

Detail odstavce: Jak vaří buřtguláš Zdeněk Pohlreich
Zdroj: Recept na buřtguláš
Zveřejněno: 15.1.2019

JAK DĚLÁ CHILLI CON CARNE ZDENĚK POHLREICH

Recept

Ingredience: 500 g mletého hovězího masa, 400 g konzervovaných rajčat, 400 g sterilovaných červených fazolí, 2 lžičky rajčatového protlaku, 1 lžička mletého chilli, 2 lžíce olivového oleje, 1 lžíce mletého kmínu, 1 lžíce sladké papriky, ½ lžíce sušeného tymiánu, 400 ml zeleninového vývaru, 4 šalotky, 3 stroužky česneku, 2 čtverečky čokolády, 1 červená paprika, cukr, mletý pepř, sůl

Postup: Zdeněk Pohlreich ve větším hrnci na rozehřátém oleji za pravidelného míchání restuje asi 5 minut najemno nakrájené očištěné šalotky (měly by změknout a zesklovatět, jak uvádí Pohlreich), pak přidá utřené oloupané stroužky česneku, očištěnou papriku nakrájenou na kostičky, promíchá a po minutě přisype sladkou papriku, chilli i kmín. Na středním plameni smaží, dokud se vše nepropojí, pak přidá mleté maso, vařečkou se snaží rozdělit ho na co nejmenší kousky, a důkladně jej opeče. Mělo by vytvořit malé hnědé hrudky (musí být dokřupava usmažené, nikoliv dušené, to je kouzlo receptu). Poté Zdeněk Pohlreich směs důkladně osolí a opepří. Přilije vývar, přidá konzervovaná rajčata, tymián, čokoládu, špetku cukru, podle chuti sůl i mletý pepř a nakonec vmíchá rajčatový protlak. Vše pak přivede k varu, přiklopí a na malém plameni nechá 20 minut probublávat, občas zamíchá a podle potřeby doporučuje přilít dvě lžíce vody. Nakonec vsype okapané sterilované fazole, znovu přivede k varu a krátce prohřeje, dochutí solí i pepřem. Před podáváním nechává Zdeněk Pohlreich pokrm 10 minut odpočinout.

To je vše, tak dobrou chuť.

Detail odstavce: Recept
Zdroj: Jak dělá chilli con carne Zdeněk Pohlreich
Zveřejněno: 11.1.2019

LASAGNE PODLE POHLREICHA

Příprava dle Z. Pohlreicha

Ingredience: cca 12 ks plátů na lasagne, 100 g parmazánu

Ingredience na masovou směs: 500 g hovězího mletého masa, 300 g vepřového mletého masa, 2 lžíce olivového oleje, 2 mrkve, kousek celeru, 2 konzervy sekaných rajčat (nebo 1 konzerva rajčat a 1 rajčatové pyré), 2–3 stroužky česneku, 300 ml červeného vína, 200 ml hovězího vývaru, rozmarýn, sůl, pepř

Ingredience na bešamel: 1 000 ml plnotučného mléka, 65 g másla, 65 g hladké mouky, muškátový oříšek, 1 bobkový list, 4 hřebíčky

Postup: Zdeněk Pohlreich nejprve do hlubšího kastrolu nalije olivový olej a přidá nakrájenou nebo ještě lépe na struhadle nastrouhanou mrkev a celer, najemno nakrájenou cibuli a chvíli vše restuje. Mezitím si naseká tři stroužky dobrého česneku (kupte nejlépe od českého farmáře, radí šéf) a přidá jej do zeleninového základu v kastrolu.

Z 500 g hovězího a 300 g vepřového masa Z. Pohlreich připraví směs mletého masa, kterou dá do kastrolu, osolí a opepří a nakonec přidá nasekaný rozmarýn. Restuje do odpaření tekutiny. Jakmile je mleté maso pořádně orestované, nalije Zdeněk Pohlreich do kastrolu asi půl litru červeného vína, přidá loupaná rajčata a dusí pod poklicí přibližně hodinu a půl.

Mezitím se pouští do přípravy těstovin. Pláty lasagní Z. Pohlreich vždy napřed trochu povaří ve vodě a poté je rozprostře na čistou utěrku, aby uschly. Nastává slavnostní okamžik, tedy vrstvení lasagní. Vždy je to tak, že se bešamelem začíná a bešamelem také končí, připomíná šéf. Poslední vrstva se zasype sýrem, radí Pohlreich.

Bešamel připraví Zdeněk Pohlreich tak, že z mouky a másla usmaží světlou jíšku, kterou zalije studeným mlékem, prošlehá a přidá bobkový list a hřebíčky. Vaří na mírném ohni při častém míchání asi 15 minut. Nakonec přidá muškátový oříšek, sůl a pepř.

A jak tedy konkrétně Zdeněk Pohlreich postupuje při vrstvení? Nejprve naběračkou nalije do pekáče bešamelovou omáčkou a na ni rozprostře těstoviny. Na lasagne pak umístí vrstvu boloňského ragú a znovu vrstvu bešamelu. Dále pokračuje úplně stejně. Nakonec Z. Pohlreich vše bohatě zasype parmazánem a lasagne vloží do trouby předehřáté na 180 °C. Pokrm zapéká asi 40 minut.

Detail odstavce: Příprava dle Z. Pohlreicha
Zdroj: Lasagne podle Pohlreicha
Zveřejněno: 2.2.2019

ORIGINÁL RECEPT NA TATARSKÝ BIFTEK PODLE POHLREICHA

Tatarský biftek podle Pohlreicha

Ingredience: 400 g pravé svíčkové nebo očištěné hovězí kýty, 4 křepelčí vejce, 4 kusy bílého toustového chleba, 1–2 stroužky česneku, 2–3 lžíce kapary ve slaném nálevu, 3–4 lžičky dijonské hořčice, extra panenský olivový olej, čerstvě namletý černý pepř, mořská sůl

Postup: Maso naškrábeme nebo nasekáme najemno, ochutíme solí, pepřem, nasekanými kapary a troškou hořčice. Tousty překrojíme na trojúhelníčky a zlehka opečeme na troše olivového oleje.

Křepelčí vejce opatrně vyklopíme na pánev s rozpáleným olejem, usmažíme volská oka. Křepelčí vejce jdou hůře rozklepnout, mají tvrdou skořápku.

Na talíře navršíme kopečky masa, na vrch každého poklademe volské oko, přidáme plátky toustového chleba potřeného česnekem a ihned podáváme.

Tip: V přímém přenosu pan Pohlreich maso ještě zakápl citronovou šťávou a olivovým olejem. Recept je určen pro 4 osoby.

Detail odstavce: Tatarský biftek podle Pohlreicha
Zdroj: Originál recept na tatarský biftek podle Pohlreicha
Zveřejněno: 27.4.2017

BEŠAMEL

Jak dělá bešamel Pohlreich

Ingredience: 600 ml plnotučného mléka, 45 g másla, 45 g hladké mouky, 1 cibule, muškátový oříšek, 1 bobkový list, 3 ks hřebíčku

Postup: Do středního rendlíku dejte mléko a přidejte bobkový list. Cibuli rozkrojte na dvě půlky, zapíchněte do ní hřebíčky a přidejte ji do rendlíku k mléku. Mléko přiveďte téměř k bodu varu a na mírném plameni vařte přibližně 5 minut. Nechte vychladnout. V druhém rendlíku si připravte jíšku. Rozpusťte máslo, přisypte mouku a za neustálého míchání vařečkou restujte přibližně 30 vteřin. Takto připravenou jíšku odstavte z ohně a přidejte do ní přeceděné mléko. Míchejte tak dlouho, až bude mouka v mléce kompletně rozpuštěná. Vraťte rendlík zpět na plotnu a za stálého míchání vařte přibližně 4 minuty, až omáčka zhoustne. Snižte plamen na minimum a vařte přibližně 20 minut. Jakmile je omáčka lesklá a hladká, přidejte do ní muškátový oříšek a dochuťte solí a pepřem.

Detail odstavce: Jak dělá bešamel Pohlreich
Zdroj: Bešamel
Zveřejněno: 8.9.2015

KARBANÁTKY

Jak dělá karbanátky Pohlreich

Ingredience: 400 g vepřového masa v celku, 200 g hovězího masa v celku, 100 g cibule, 100 g řapíkatého celeru, 2 stroužky česneku, 1 ks vejce, 3 polévkové lžíce strouhanky, hladká mouka, 1 polévková lžíce másla, 1 dl mléka, sůl, pepř mletý, sušený česnek, 1 dl vývaru

Technologický postup: Maso nakrájíme na kostky, osolíme a lehce posypeme sušeným česnekem. Promícháme a necháme hodinu v lednici. Tím máme prozatím nakořeněno. Poté maso umeleme na mlýnku s běžným průměrem kotouče dle momentální potřeby. Umeleme celer, česnek a cibuli. Přidáme vejce, studené mléko, rozměklé máslo, strouhanku a pepř. Soleno máme předem. Vymícháme a necháme opět v lednici půl hodinky odležet. Vytvarujeme karbanátky, které obalíme v mouce a opečeme z obou stran na oleji, poté je podlijeme 1 dl vývaru. Pod poklicí na středním plameni je necháme dusit cca 5 minut z každé strany. Takto připravené karbanátky servírujeme přelité šťávou a s různě upravenými brambory.

Detail odstavce: Jak dělá karbanátky Pohlreich
Zdroj: Karbanátky
Zveřejněno: 2.2.2016

KRÁLÍK NA SMETANĚ

Jak dělá králíka na smetaně Pohlreich

Ingredience: králičí kosti, odřezky a vnitřnosti, mrkev, cibule, řapíkatý celer, pórek, máslo, hladká mouka, smetana, nové koření, bobkový list, muškátový oříšek, sůl, pepř, pažitka

Ingredience na knedlíčky: 2 vejce, 1 smetana, toastový světlý chléb (asi 4 plátky), muškátový oříšek, sůl, pepř, petrželka

Postup: Králičí kosti a odřezky vhodíme do studené vody, přidáme kousky řapíkatého celeru, mrkev, kousek pórku a cibuli, dochutíme několika kuličkami nového koření, bobkovým listem, solí a pepřem a necháme asi hodinku vařit.

Mezitím připravíme knedlíčky. Dva žloutky a kapku smetany rozšleháme. Světlý toastový chleba zbavíme kůrky a nakrájíme na kostičky. Chléb zalijeme žloutky a promícháme, osolíme a opepříme, ochutíme špetkou muškátového oříšku. Z bílků vyšleháme sníh a opatrně ho vmícháme do směsi, přidáme také nasekanou petrželku. Z hmoty vytvarujeme malé kulaté knedlíčky a uvaříme je ve vroucí osolené vodě. Až budou uvařené, vyplavou na povrch.

Z králičího vývaru sebereme pěnu a přidáme do něj vnitřnosti z králíka – srdce, ledviny, játra. V jiném hrnci připravíme základ na ragú – omáčku velouté. V hrnci rozpustíme máslo a přimícháme hladkou mouku (stejně másla jako mouky). Připravíme jíšku. Pokud vám jíška zbyde, můžete ji snadno uchovat na další použití v lednici. Králičí základ přecedíme a čistý vývar jemně zahustíme jíškou, kterou ve vývaru rozmixujeme ručním šlehačem. Dochutíme muškátovým oříškem, solí a pepřem. Uvařenou zeleninu nakrájíme na kostičky, nakrájíme také uvařené maso. Zahuštěný vývar zalijeme kapkou smetany a přidáme do něj nakrájenou zeleninu a maso a nasekanou pažitku. Podáváme s chlebovými knedlíčky. Takto připravené recepty jsou delikátním a gastronomickým zážitkem.

Detail odstavce: Jak dělá králíka na smetaně Pohlreich
Zdroj: Králík na smetaně
Zveřejněno: 23.10.2016