Facebook Síť X Pinterest email tisk

Téma

VYSÉVÁNÍ HRÁŠKU


Zajímá vás téma VYSÉVÁNÍ HRÁŠKU? Tak právě pro vás je určen tento článek. Dušená mrkev, takové nedobré jídlo si leckdo řekne, jenže když se to udělá dobře, tak to chutná výtečně. Dobře o tom ví i Kluci v akci, kteří tento mrkvový skvost servírují s noky z odpalovaného těsta. Recept kluků je na 4 až 6 porcí a v našem článku se podíváme na to, jak to dělají.


Zdravotní přínosy hrášku a mrkve

Společná konzumace hrášku a mrkve přináší lepší zdravotní přínosy, protože kombinuje vlákninu z hrášku s vysokým obsahem beta-karotenu a dalších karotenoidů z mrkve, které jsou klíčové pro zdraví očí, imunitní systém a zdravou pokožku. Tato kombinace také nabízí kompletní balíček antioxidantů z obou druhů zeleniny, které chrání buňky před poškozením, spolu s rostlinnými bílkovinami a dalšími vitamíny a minerály, které podporují trávení a celkovou pohodu.

Zlepšený zrak a zdraví pokožky

Mrkev je bohatá na alfa- a beta-karoten, které tělo přeměňuje na vitamín A, nezbytný pro zrak a zdravou pokožku. Hrách přispívá luteinem a zeaxanthinem, antioxidanty, které filtrují škodlivé modré světlo a chrání před očními chorobami souvisejícími s věkem, jako je makulární degenerace a katarakta.

Lepší trávení

Hrášek i mrkev jsou vynikajícím zdrojem vlákniny, která podporuje zdravé trávení a celkové zdraví střev.

Silnější imunitní systém

Kombinace hrášku a mrkve poskytuje bohatý zdroj antioxidantů, včetně vitamínu C, které pomáhají budovat imunitní systém a chránit buňky před poškozením způsobeným volnými radikály.

Rostlinné bílkoviny a železo

Hrášek významně přispívá k příjmu rostlinných bílkovin a železa, které jsou důležité pro hladinu energie a zdraví svalů.

Esenciální minerály

Toto duo dodává životně důležité minerály, jako je draslík, který hraje roli v regulaci krevního tlaku.

Ochrana buněk

Různé karotenoidy a antioxidanty v hrášku a mrkvi působí jako silné chrániče vašich buněk a snižují oxidační stres.

Synergické účinky

I když se nejedná o dramatický příklad synergie dvou potravin, tak je třeba vyzdvihnout absorpci vitamínu C a železa. Doplňkové nutriční profily hrášku a mrkve také vytvářejí komplexnější balíček živin než jejich samostatná konzumace.

Hrášek s mrkví společně nabízejí rozmanitou škálu vitamínů, minerálů a antioxidantů, které podporují více tělesných systémů, což z nich činí velmi výživnou volbu pro vyváženou stravu.

Zdroj: článek Dušená mrkev s hráškem podle pořadu Kluci v akci

Hrách setý pěstování

Hrách patří mezi rostliny, které plodí velmi rychle, lze je tedy vysévat i několikrát za sezónu. Vysévá se přímo na stanoviště, a to do hloubky 5 cm. Období, které je ideální pro vysetí hrachu, je asi polovina měsíce dubna. Hrách můžete samozřejmě zasadit také dříve, ale rostlinky budou růst pomaleji. Když hrách necháte vyklíčit předem, je možné jej zasadit i o něco dříve.

Daří se mu zejména ve vlhčích, propustných a vápnitých půdách. Při vysévání semen do půdy se doporučuje mezi řádky vzdálenost 25 centimetrů. Mezi jednotlivými semínky by pak měly být mezery cca 2 centimetry. Někteří pěstitelé se zmiňují o tom, že je dobré vsadit dvě semínka do jedné jamky. Když se jedno semínko nechytí, nic se neděje. V momentě, kdy rostlina dosáhne stadia zhruba dvou až tří lístků, je nutné ji přichytit k nějaké vhodné opoře. Hrách setý tak lépe poroste a také se sníží riziko napadení škůdci.

Hrách setý vyžaduje slunné stanoviště, ne však přímé sluneční světlo. Půda by měla být propustná, dobře zpracovaná, s dostatečnou dávkou živin. Rostlina nepotřebuje mnoho vody, avšak půda by neměla zcela vyschnout.

Pokud jsme pozemek pro pěstování hrášku předem správně připravili, nemusíme již hnojit. Hrách má krátkou vegetační dobu, a tudíž nepotřebuje mnoho živin.

Hrách sklízíme, když jsou plody dostatečně velké a zralé.

Zdroj: článek Hrách setý

Vysévání a přesazování

Semena saturejky se obvykle vysévají na jaře do pařeniště a v druhé polovině května se rostliny přesazují ven do záhonů.

Chcete-li saturejky vysévat přímo do venkovního záhonu, je to možné jen v těch nejteplejších oblastech naší republiky. Přímá výsadba se provádí do mělkých, vlhkých řádků asi třicet až třicet pět centimetrů od sebe. Semena by měla vyklíčit do čtrnácti dnů. V případě, že nám vyroste rostlinek mnoho, je potřeba je vyjednotit, a to tak, že vybereme ty nejsilnější a necháme je od sebe na vzdálenost asi deseti centimetrů.

V případě, že nemáte takové podmínky, abyste mohli saturejky vysévat přímo do záhonu, nebo jste se rozhodli předpěstovat si rostliny například ve fóliovníku, přichází v polovině května ten správný čas vysadit rostliny ven. V tomto případě se rostliny vysazují do takzvaných hnízd po třech až čtyřech sazenicích v asi třiceticentimetrové vzdálenosti od sebe. Před výsadbou je vhodné obohatit půdu vícesložkovým průmyslovým hnojivem. Stejně budete postupovat, pokud budete saturejky sázet do květináče či truhlíku.

Zdroj: článek Jak se pěstuje saturejka

Verbena

Verbena, někdy také nazývána sporýš, je také velmi oblíbenou balkonovou květinou, a to především ve svém převislém vydání. Vzpřímené verbeny se hodí do květináčů i záhonů. Ani tyto balkonové květiny nejsou ochuzeny na barevné škále, bývají bílé, oranžové, růžové, červené, žluté, fialové i několikabarevné. Květ verbeny se skládá z několika drobnějších kvítků.

Jak verbenu pěstovat

Verbena má sice ráda slunce a teplo, ale můžete ji pěstovat i v polostínu. Abyste docílili nových a nových květů a tím i neustálého květenství, je potřeba, abyste alespoň jednou týdně zbavili rostlinu starých květů zaštípnutím. Verbeny jsou vhodné pro záhony i truhlíky, vyrůstají do výšky 15 až 30 cm a šířky 30 až 60 cm. Do jednoho truhlíku o délce 50 až 60 cm zasaďte 5 rostlinek, abyste docílili očekávaného výsledku. Verbeny můžete kombinovat společně s jinými druhy rostlin, jen je potřeba volit takové rostliny, které mají rády hodně vláhy a hnojiva.

Substrát pro verbeny by měl být dobře propustný, plný výživy, ale zároveň by měl mít schopnost dobře si svou vláhu zadržet. Samozavlažovací truhlíky budou mít pro vás a rostliny i v tomto případě velký přínos, vy nebudete muset zalévat každý den a verbeny budou mít dostatek vláhy.

Chcete-li si verbeny vypěstovat ze semen, máte-li kde, není to problém. Je potřeba, aby místo, na které je chcete vysévat, mělo alespoň 10 °C, zároveň musí mít dostatek světla, ale ne na přímém slunci. Semena vysévejte v březnu ve vzdálenosti 2,5 cm, do hloubky 1 cm. Zeminu po celou dobu nesmíte nechat vyschnout. K vysévání můžete použít také semenáče, což jsou nádoby určené přímo k předpěstování rostlin. Do truhlíku je možné verbeny přesazovat jakmile se objeví první pravé lístky. Na balkon lze truhlíky umístit až „po zmrzlých“, protože teploty nesmějí klesat pod bod mrazu.

Zálivka a hnojení

Jak jsem již uvedla, verbeny mají rády vlhkou půdu, proto je potřeba pravidelná zálivka. V teplých letních dnech i každodenní, pokud tedy nevyužijete doporučené samozavlažovací truhlíky. Ani hnojivem nemůžete u verben šetřit, doporučená dávka je jedenkrát týdně. Používejte hnojivo pro balkonové květiny.

Přezimování

Chcete-li si rostliny uchovat na další rok, je potřeba je včas přemístit, aby nebyly poškozeny mrazem. Místnost by měla být dobře prosvětlená a teplota by se měla pohybovat mezi 8 až 10 °C, ideálním místem jsou zimní zahrady, zádveří či dobře prosvětlené a nevytápěné chodby. Výhonky rostliny seřízněte na délku asi 15 cm, aby se vám s verbenou lépe manipulovalo a zbytečně jste ji nepoškodili. Otrhejte všechny uvadající lístky. Během zimy rostliny průběžně zalévejte, aby úplně nevyschl

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Balkonové rostliny do polostínu

Petúnie

Petúnie je oblíbená, voňavá balkonová rostlina. Je velice dekorativní, velmi rychle roste a stále tvoří kvetoucí trsy. Petúnie si můžete vybrat buď převislé, nebo vzpřímené a široká škála barev snad nejde ani vyjmenovat, aby se na nějakou nezapomnělo. Mohou být jednobarevné, dvoubarevné i vícebarevné, pruhované i s bílými okraji. A aby to při výběru nebylo jednoduché, další z možností, kterou musíte zvážit je, zda vybrat petúnie velkokvěté, které budou mít květů méně, ale plné a velké, nebo mnohokvěté, kde budou květy o něco menší, zato v hojném množství. Tvar květů petúnie je trumpetový.

Jak petúnie pěstovat

Petúnii se bude nejvíce dařit na slunném nebo polostinném a teplém místě, ideální volbou je jižní či jihozápadní strana. Petúnie nemusíte pěstovat jen v truhlících a okrasných květináčích, můžete jim najít místo v okrasném záhoně, ale zde nikdy nevyniknou tolik jako právě v závěsných systémech, kde se vám o ně bude i lépe pečovat. Zkuste zajistit, aby tyto rostliny byly co nejvíce chráněny před silným větrem a deštěm, předejdete tak tomu, že byste museli poničené květy ve velkém odstraňovat. Petúnii déšť nezničí definitivně, jen dočasně poničí květy, které když odstraníte, tak brzy vykvetou nové. Velký vítr může pár stonků polámat, ale i ty budou brzy doplněny novými, takže žádná velká tragédie to vlastně nebude. Odstraňování suchých květů a květů poničených deštěm se doporučuje také proto, aby se zbytečně nešířily choroby a plísně, především plíseň šedá.

  • Plíseň šedá – může napadnout jakoukoliv květinu i zeleninu nebo ovoce na zahradě či balkoně. Stonky a listy jsou pokryty měkkou šedou vatou a tím rostlinám škodí. Chorobě svědčí chladno a vlhko, rychle se šíří. Lze ji zvládnout fungicidy, ale lepší bude, když se postaráte, aby vůbec nepropukla. Proto sbírejte odumřelé listy i květy. Nepodaří-li se vám plísně zbavit, je lepší rostlinu vyrýt a spálit, aby se plíseň nešířila vzduchem dál.
Petúnie vysazujte do dobře propustného substrátu s obsahem hořčíku a vápníku. Vhodný substrát je ideální zakoupit již namíchaný speciálně pro petúnie a seženete ho v jakémkoliv větším zahradnictví nebo hobby marketu. Ideálně zvolenou nádobou pro petúnie je samozavlažovací truhlík, do jednoho truhlíku o délce 50 až 60 cm zasaďte 3 rostliny, moc hezky bude vypadat, když do jednoho truhlíku nakombinujete více barev, květináč pak bude krásně pestrý a zářivý.

Chcete-li petúnie pěstovat ze semen, pak je potřeba, aby místo, na které je chcete vysévat, mělo alespoň 10 °C, čím vyšší teplota bude, tím semena rychleji vyklíčí, zároveň musí mít dostatek světla, ale ne na přímém slunci. Semena vysévejte v b

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Balkonové rostliny do polostínu

Recepty na pařížský salát

Pařížský salát

Ingredience:

  • 420 g měkkého salámu
  • 200 g sterilovaných okurek
  • 160 g sterilovaného hrášku
  • 200 g majonézy
  • 35 g cibule
  • 20 g hořčice plnotučné
  • 10 g cukru
  • 5 ml octa
  • 8 ml worcesteru
  • pepř mletý
  • sůl
Z těchto surovin připravíte asi 1 kg pařížského salátu.

Postup:

Měkký salám nakrájejte na pravidelné, úhledné nudličky, přidejte pokrájené okurky, hrášek bez nálevu, najemno nakrájenou cibuli, dále přidejte majonézu, hořčici, ocet, cukr, worcester, špetku pepře a trochu soli. Důkladně promíchejte a případně ještě dochuťte solí a pepřem dle potřeby. Skladuje v chladu.

Pařížský salát s vejcem

Ingredience:

  • 400 g měkkého salámu
  • 3 ks vajec
  • 200 g majonézy
  • 100 g sterilovaného hrášku
  • 3 ks sterilovaných okurek
  • 1 menší cibule
  • 1 lžíce plnotučné hořčice
  • 1 lžíce octa
  • 1 lžíce cukru
  • pepř mletý
  • sůl

Postup:

Měkký salám nakrájejte na nudličky, přidejte na kostičky pokrájené okurky a natvrdo uvařená vejce, hrášek bez nálevu, najemno nakrájenou cibuli, dále přidejte majonézu, hořčici, ocet, cukr a dochuťte solí a pepřem dle potřeby. Důkladně promíchejte.

Pařížský salát s cuketou

Ingredience:

  • 300 g měkkého salámu
  • 150 g cukety (oloupané, bez dužiny)
  • 150 g sterilovaných okurek
  • 100 g sterilovaného hrášku
  • 200 g majonézy
  • 35 g cibule
  • 20 g hořčice plnotučné
  • pepř mletý
  • sůl

Postup:

Měkký salám nakrájejte na nudličky, přidejte nastrouhané okurky a cuketu, kterou jste předem oloupali a odstranili z ní dužinu se semeny. Dále přidejte hrášek bez nálevu, najemno nakrájenou cibuli, majonézu, hořčici a dochuťte solí a pepřem dle potřeby. Důkladně promíchejte.

Pařížský salát se zakysanou smetanou

Ingredience:

  • 400 g měkkého salátu
  • 150 g sterilovaných okurek
  • 100 g sterilovaného hrášku
  • 200 g zakysané smetany
  • 35 g cibule
  • 20 g hořčice plnotučné
  • pepř mletý
  • sůl

Postup:

Měkký salám nakrájejte na nudličky, přidejte najemno pokrájené okurky, hrášek bez nálevu, cibuli nasekanou hodně nadrobno, zakysanou smetanu, hořčici a dochuťte solí a pepřem dle potřeby. Důkladně promíchejte.

Zdroj: článek Pařížský salát

Rizoto

Ingredience: 2 hrnky rýže, 1 hrnek na kostky nakrájené uzeniny, 1 hrnek nakrájené cibule, 1 hrnek nakrájené papriky, 1 zeleninový bujon, 2 a půl hrnku vody, sůl, kečup, vepřová konzerva, konzerva hrášku

Postup: Do tlakového hrnce dáme vařit vodu a do ní rozpustit kostku bujonu. Pak postupně přidáme všechny suroviny – kromě hrášku a vepřové konzervy. Osolíme, dáme lžíci kečupu a hrnec uzavřeme. Jakmile začne syčet, ztlumíme na minimum a necháme vařit 15 minut. Pak vypneme sporák a dalších 12 minut necháme dojít. Po této době otevřeme, přidáme konzervu masa a hrášku. Promícháme a oběd je hotový.

Zdroj: článek Hrnkové recepty na sladkosti

Hrachová polévka podle Pohlreicha

Ingredience:

  • 500 g čerstvého hrášku
  • 3 ks brambor
  • 100 g slaniny
  • 1 ks cibule
  • 1 l vývaru
  • 50 ml smetany
  • olej na osmažení cibule
  • česnek
  • pepř
  • sůl

Postup:

Očistěte si cibuli a nakrájejte na jemné kostičky. Oloupejte brambory, omyjte a nakrájejte na kostičky. Do hrnce nalijte trochu oleje, přidejte pokrájenou cibuli a na nudličky nakrájenou slaninu a nechte cibuli zesklovatět. Přidejte asi 400 až 450 g hrášku, zbylý vám poslouží při servírování. Nemáte-li čerstvý hrášek, použijte mražený, který nechte předem rozmrazit. Po hrášku přidejte pokrájené brambory a nechte krátce orestovat, zalijte připraveným vývarem, nejlépe z hovězího masa, dochuťte solí, pepřem a česnekem. Přiveďte k varu a snižte teplotu, pozvolna vařte, dokud brambory úplně nezměknou. Jsou-li brambory měkké, rozmixujte polévku ponorným mixérem do hladka. Teď již zbývá jen přidat smetanu, krátce převařit, případně dochutit, a můžete podávat. Po nalití polévky na talíř, přidejte zbylý hrášek, chcete-li mít polévku vylepšenou, můžete si na ni ještě osmažit na nudličky nakrájenou slaninu a z toustového chleba připravit krutonky. Je lepší nedávat krutony rovnou do polévky, ale podávat zvlášť, aby nebyly příliš rozmáčené, ne každý to má rád. Nevíte-li, jak krutonky připravit, pak nakrájejte toustový chléb na kostičky a opečte jej v předehřáté troubě, nebo kostičky opečte na pánvi na troše másla.

Zdroj: článek Recepty na hrachovou polévku

Rizota s vepřovým masem

Jednoduché rizoto s vařeným vepřovým masem

Suroviny:

  • 4–6 lžic vývaru z vepřového masa
  • 2 ks rýže ve varném sáčku
  • 400 g vařeného masa od kosti
  • 200 g sterilovaného hrášku
  • mletý pepř a sůl dle chuti

Postup:

Celou větší kost, která vám zůstane po vykostění vepřové kotlety nebo krkovice, dejte vařit do vroucí osolené vody v tlakovém hrnci. Vařte zhruba 45 minut, maso by mělo jít po uvaření snadno obrat od kosti. Dejte vařit vodu na rýži. Mezitím oberte maso a větší kousky pokrájejte. Varnou rýži uvařte podle návodu na obalu. Do kastrolu nalijte na dno vývar z kostí, osolte, opepřete, přidejte obrané maso a prohřejte. Je-li vývar slabý, přidejte necelou lžičku oleje. Potom vmíchejte uvařenou rýži a nakonec přidejte dobře propláchnutý a okapaný sterilovaný hrášek. Vepřové rizoto ještě jednou opatrně promíchejte a servírujte na talíře úhledné kopečky.

Červené rizoto s vepřovým masem

Suroviny:

  • 250 g vepřové pečeně/kotlety
  • 2 velké hrnky sypané rýže
  • sáček mražené zeleniny
  • 100 g eidamu
  • 1 lžíce červené papriky
  • 1 cibule
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička grilovacího koření
  • pepř
  • 1 lžíce oleje
  • 1 dl vody
  • 1 lžíce másla

Postup:

Vepřové maso nakrájejte na malé kostičky, ty smíchejte s grilovacím kořením, solí a pepřem. Na rozpáleném oleji orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli, přidejte maso, orestujte, a až se zatáhne, přidejte lžíci oleje, sáček mražené zeleniny, lžíci červené papriky a 1 dl vody. Duste pod pokličkou asi 20 minut a mezitím si připravte rýži. Na lžíci másla restujte asi 3 minuty 2 hrnky rýže, poté přidejte 3 hrnky vody (vody se vždy dává 1,5násobek rýže), osolte a vařte do doby, než bude z rýže kaše a voda bude vyvařená. Rýži přikryjte pokličkou a vložte do trouby vyhřáté na 180 stupňů, a to na 12 až 15 minut. Jakmile bude rýže hotová, smíchejte ji s podušeným masem a dozdobte nastrouhaným eidamem.

Klasické rizoto s vepřovým masem

Suroviny:

  • 400 g vepřového masa
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 cibule
  • 1,5 l masového vývaru (asi 500 ml na vepřové maso, 1 l na rýži)
  • 50 g másla
  • 350 g rýže
  • 1 plechovka hrášku
  • sůl
  • mletý pepř
  • 4 lžíce strouhaného parmezánu

Postup:

Rozehřejte pánev a na lžíci olivového oleje nechte zesklovatět najemno nakrájenou cibuli. Přidejte na menší kousky nakrájené vepřové maso, osolte, opepřete a nechte maso zatáhnout. Poté zalijte vývarem, přiklopte poklicí a nechte vařit tak dlouho, doku

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Recepty na rizoto

Rychlá hrachová polévka

Ingredience:

  • 500 g sterilovaného hrášku
  • 100 g uzeného masa
  • 1 ks cibule
  • olej na osmažení cibule
  • 100 g másla
  • 50 g hladké mouky
  • zeleninový bujon
  • česnek
  • majoránka
  • pepř
  • sůl

Postup:

Uzené maso vložte do hrnce, zalijte vodou a nechte asi hodinu vařit. Poté vyjměte z vývaru, nechte chvilku zchladnout a nakrájejte na kousky, místo uzeného můžete použít například i uzená žebra, která po vyjmutí oberte a maso pokrájejte na menší kousky. Vývar nevylévejte, použijete ho právě při přípravě hrachové polévky. Oloupejte a nadrobno nakrájejte cibuli, kterou osmahněte na troše oleje, přidejte pokrájené uzené maso, nemáte-li uzené, můžete ho nahradit například párky nebo klobásou. Až bude cibule narůžovělá, přidejte propláchnutý sterilovaný hrášek a krátce vše orestujte. Pak přilijte vývar z uzeného masa a můžete, ale nemusíte přidat zeleninový bujon. Polévku ochuťte solí, pepřem, prolisovaným česnekem a majoránkou, povařte asi 10 minut. Pak část hrášku a uzeného masa za pomoci cedníku vylovte a dejte zvlášť na talíř, zbytek polévky pomocí ponorného mixéru rozmixujte. Z mouky a másla si na pánvi připravte tmavší jíšku, tu přidejte do polévky a asi 10 minut povařte, vraťte zpět do polévky hrášek, který jste měli daný stranou, a nechte prohřát. Případně ještě dochuťte a můžete podávat. K hráškové polévce se skvěle hodí opečené krutony z toustového chleba.

Zdroj: článek Recepty na hrachovou polévku

Krůtí guláš s hráškem

Ingredience: 500 g krůtího masa, 2 lžíce hladké mouky, 150 g konzervovaného hrášku, mletá sladká paprika, olej, 3 lžíce kečupu, 3 lžíce strouhaného sýra, 2 stroužky česneku, 1 cibule, mletý pepř, mletý kmín, sůl

Technologický postup: Maso nakrájíme na menší kostky, cibuli jemně nasekáme, česnek utřeme se solí. Na oleji zpěníme cibuli, přihodíme nakrájené maso a opečeme. Přidáme česnek a 3 lžíce kečupu. Vše ještě chvíli restujeme. Poté přisypeme kmín a papriku. Maso zalijeme horkou vodou, osolíme, opepříme a dusíme doměkka. Podle potřeby doléváme vodu. Když je maso měkké, přidáme do hrnce malou scezenou plechovku hrášku a krůtí guláš s hráškem zahustíme moukou rozmíchanou ve vodě, vše povaříme a dochutíme. Krůtí guláš s hráškem podáváme s rýží. Porce na talíři zdobíme trochou strouhaného sýra.

Zdroj: článek Krůtí guláš

Hrachová polévka z mraženého hrášku

Ingredience:

  • 500 g mraženého hrášku
  • 1 ks cibule
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 50 ml smetany
  • olej na osmažení cibule
  • česnek
  • pepř
  • sůl

Postup:

Oloupejte cibuli a nakrájejte ji na drobné kostičky. Rozehřejte olej a osmahněte na něm cibulku. Jakmile bude narůžovělá, přidejte hrášek, který nemusíte předem rozmrazovat. Krátce orestujte a zalijte zeleninovým vývarem nebo vodou a přidejte zeleninový bujon. Nechte vařit, a až bude hrášek měkký, tak ho asi jednu třetinu za pomoci sítka vyjměte a dejte stranou. Zbytek polévky rozmixujte ponorným mixérem, poté vraťte zpět hrášek, který jste měli daný stranou, přidejte smetanu a ochuťte česnekem, solí a pepřem. Krátce povařte a můžete servírovat. K hráškové polévce jsou výborné opečené krutony.

Zdroj: článek Recepty na hrachovou polévku

Kdy réva kvete?

„Většinou v druhé polovině června a na začátku července. Velmi záleží na počasí, především na teplotě.

Kvetení se projevuje opadáváním čepiček, což jsou srostlé korunní plátky, vždy zelené barvy. Po opadnutí čepiček (někdy současně s nimi) se uvolňují pylová zrna z prašníků tyčinek a dopadají na bliznu. Tam se zachytí v sekretu, který je na blizně udrží do doby, než pylová láčka začne prorůstat čnělkou do semeníku k vajíčkům. Po opylení se semeníky zvětšují a mění se na bobule. Vinaři tomuto stádiu říkají nasazování bobulí. Délka doby kvetení je opět závislá na teplotě.“

Když kvetou růže, voní. A co réva?

„Květy révy také voní - krásně jemně.

A pak už se objevují bobulky...

„Bobule dorostly do velikosti semen hrachu, a v důsledku zvětšující se hmotnosti se ze vzpřímené polohy ohýbají dolů. Této fenofázi se proto říká velikost hrášku nebo také zavěšování hroznů.“

A hrozny se nalévají... a odborníci pro to jistě mají nějaký výraz?

„Poslední fenofází období růstu je uzavírání hroznů nebo také zapojování hroznů. Bobule dorostly do takové velikosti, že se navzájem dotýkají a hrozen se zaplňuje, děje se tak nejčastěji na konci července a v srpnu.

Následuje období vyzrávání. Především vyzrávají letorosty, které postupně dřevnatí, ztrácejí chlorofyl a pomalu začínají vypadat jako jednoleté dřevo.“

Zdroj: článek Kalendář pro vinaře - leden

Dušená mrkev s hráškem

Suroviny:

  • 1 kg mrkve
  • 150 g mraženého hrášku
  • 1 ks cibule
  • 60 g másla
  • 60 g hladké mouky
  • 60 ml oleje
  • citronová šťáva
  • cukr
  • sůl
  • voda na podlití

Postup:

Dušená mrkev s hráškem je klasické jednoduché a dietní jídlo, které je vhodné i pro nemocné. Nejprve důkladně omyjte mrkev, oškrábejte ji a nakrájejte na malé kostičky (nebo můžeme nahrubo nastrouhat). V hrnci rozpalte olej a orestujte na něm nadrobno nakrájenou cibuli, po chvíli k ní přidejte mrkev, osolte a přilijte tolik vody, aby sahala jen mírně nad mrkev. Přikryjte pokličkou a duste. Asi po deseti minutách přisypte hrášek a duste, dokud zelenina nezměkne. Nakonec celou směs zaprašte hladkou moukou, dobře promíchejte a ještě chvíli povařte. Po odstavení dochuťte zeleninu pomocí cukru a citronové šťávy a na zjemnění přidejte máslo.

Dušená mrkev s hráškem se hodí jako lehká příloha k jakémukoliv masu. Někdo si na ní pochutná třeba jen s vařenými bramborami.

Zdroj: článek Dušená mrkev

Hrách setý dřeňový

Nejžádanější jsou v současnosti různé druhy dřeňových hrachů. Hrách setý dřeňový je velmi raná odrůda, která je určená pro postupnou sklizeň zeleného hrášku na přímou konzumaci. Zrna jsou velká, středně zelená. Délka lusku je 8–9 cm. Vegetační doba od výsevu je 55 až 60 dní. Pro podzimní sklizeň se dá vysévat i uprostřed léta. Z lusků se vybírají nezralá zrna. „Mladý“ hrášek je pak žádaný v konzervách i zeleninových mražených směsích, vyloupaná semena jsou lahůdkovou zeleninou pro přímý konzum i do salátů, polévek a podobně.

Další odrůdou, kterou milují především děti, jsou hrachy cukrové. Jejich nezralé, slaďounké, křehké, ploché lusky bez vnitřní pergamenové blány se totiž dají sníst úplně celé.

Zdroj: článek Hrách setý

Dušená mrkev s hráškem

Suroviny:

  • 1 kg mrkve
  • 150 g mraženého hrášku
  • 60 g másla
  • 1 ks cibule
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 2 lžíce oleje
  • citronová šťáva
  • cukr
  • sůl
  • voda na podlití

Postup:

Mrkev očistíme, nakrájíme na malé kostičky nebo nahrubo nastrouháme. V hrnci na rozpáleném oleji orestujeme nadrobno pokrájenou cibuli, přidáme mrkev, osolíme, podlijeme vodou (do výše mrkve, musí být zalitá) a dusíme pod pokličkou. Po deseti minutách přidáme hrášek a dusíme doměkka. Nakonec vše zaprášíme hladkou moukou, dobře promícháme a provaříme. Dochutíme cukrem a citronovou šťávou a zjemníme máslem. Dušená mrkev se skvěle hodí k pečenému nebo dušenému vepřovému plecku, jako přílohu doporučujeme vařené brambory.

Zdroj: článek Recepty na dušenou mrkev

Autoři uvedeného obsahu

 Nina Vinšová

 Mgr. Jana Válková

 Mgr. Světluše Vinšová

 Mgr. Jiří Dvořák

 Mgr. Michal Vinš

 Mgr. Hanka Synková


vysévání hrachu
<< PŘEDCHOZÍ PŘÍSPĚVEK
vysevani hrasku
NÁSLEDUJÍCÍ PŘÍSPĚVEK >>
novinky a zajímavosti

Chcete odebírat naše novinky?


Dokažte, že jste člověk a napište sem číslicemi číslo dvacetsedm.