Ingredience: 500 g růžičkové kapusty, 1 malá cibule, 1 citron, 40 g másla, 30 g hladké mouky, špetka muškátového květu, pepř, sůl, petrželová nať
Technologický postup: Růžičkové kapusty očistíme a uvaříme v osolené vodě doměkka. Z tuku, mouky, jemně nakrájené cibule a petrželky připravíme světlou jíšku. Zalijeme ji vývarem z kapustiček, aby vznikla hustší omáčka. Kapustičky vložíme do omáčky, osolíme, opepříme, přidáme muškátový oříšek a citronovou šťávu a krátce povaříme. Dobrou chuť.
Ingredience: 400 g růžičkové kapusty, 40 g másla, sůl
Technologický postup: Kapustičky důkladně očistíme a omyjeme. Kapustu vložíme do pařáčku nebo parního hrnce a uvaříme doměkka. Takto připravené kapustičky osolíme a polijeme rozehřátým máslem. Vařenou růžičkovou kapustu podáváme jako přílohu k masu.
Ingredience: 400 g růžičkové kapusty, 100 g anglické slaniny, 2 lžičky másla, sůl, mletý pepř, špetka estragonu
Technologický postup: Očištěné kapustičky vložíme do osolené vařící vody a vaříme do částečného změknutí cca 4–6 minut. Necháme je okapat na sítu. Mezitím si na pánvi osmahneme na kostičky nakrájenou anglickou slaninu, aby pustila tuk, a máslo. Když dostane slanina sklovitou barvu, přisypeme kapustičky a restujeme, až se na některých z nich začne objevovat béžová barva. Máme hotovo. Kapustičky servírujeme okamžitě. Pokud to máme rádi, přelijeme slaninou a máslem z pánve. Osolíme, opepříme a přidáme špetku estragonu.
Ingredience: 600 g růžičkové kapusty, 600 g brambor, 4 dl mléka, 200 g anglické slaniny, 30 g hladké mouky, 30 g másla, špetka mletého muškátového květu, sůl
Technologický postup: Kapustičky zbavíme poškozených lístků, odřízneme zaschlé konce růžiček a růžičky podle velikosti rozkrojíme na poloviny nebo čtvrtiny. Brambory oloupeme a nakrájíme na kostičky. V kastrolu přivedeme k varu jeden litr vody, osolíme ji, nasypeme do ní kapustičky a necháme asi 3 minuty vařit. Pak přecedíme tak, abychom zachytili 5 dl vývaru, a kapustičky zchladíme ve studené vodě. V kastrolu rozehřejeme máslo, přisypeme mouku a mícháme tak dlouho, dokud mouka nezapění. Přilijeme vychladlý vývar z kapustiček, rychle rozšleháme a přivedeme k varu. Pak přilijeme mléko, osolíme, přidáme muškátový květ a za stálého míchání vaříme asi 10 minut. Poté přidáme kapustičky a nakrájené brambory a vše zvolna vaříme, dokud není zelenina měkká. Slaninu nakrájíme na kostičky a opečeme na pánvi dokřupava. Kapustičky s brambory rozdělíme na talíře a každou porci posypeme opečenou slaninou.
Technologický postup: Kapustičky očistíme, odstraníme vrchní povadlé listy a nakrájíme na proužky. Nadrobno nakrájenou cibuli zpěníme na másle, přidáme kapustičky a krátce osmahneme. Pak zalijeme vroucím vývarem, vhodíme brambory krájené na kostičky, pokrájený párek, prolisovaný česnek, sůl, pepř a kmín. Uvaříme doměkka. Nakonec do polévky vlijeme rozmíchané vajíčko a přisypeme rozdrcenou majoránku.
Ingredience: 500 g růžičkové kapusty (na půlky), 500 g žampionů (na půlky), 100 g anglické slaniny na proužky, máslo, bazalka, sůl, pepř, 250 ml smetany, 1 vejce, 4 lžíce parmazánu, 4 lžíce strouhanky, tvrdý sýr
Technologický postup: Troubu necháme rozehřát na 200 °C. Kapustičky dáme do osolené vody, v níž je necháme asi 5 minut povařit. Mezitím si na másle osmažíme anglickou slaninu krájenou na proužky. O chvíli později přidáme žampiony (nakrájené na půlky), a až budou měkké, přidáme kapustičky a chvíli spolu smažíme. Ochutíme solí, pepřem a sušenou bazalkou. Hlubší pekáč vymažeme máslem, vysypeme strouhankou a vložíme do něj osmaženou směs. Poté zalijeme smetanou, ve které jsme si rozmíchali vejce, parmazán a sůl. Vršek posypeme strouhankou a případně ještě tvrdým sýrem. Vložíme nepřikryté do trouby a zapékáme přibližně 20 minut. Podáváme s bramborem.
Ingredience: 400 g kapustiček, 150 g anglické slaniny, 3 stroužky česneku, lžíce třtinového cukru, ½ lžičky balzamikové redukce, balzamikový ocet, voda, sůl, pepř
Technologický postup: Kapustičky krátce povaříme v osolené vodě, jakmile kapustičky vytáhneme z vroucí vody, musíme je zprudka ochladit ledovou vodou, nebo přímo ledem, pak si zachovají svou svěží zelenou barvu. Na pánvi rozehřejeme máslo, přidáme oloupaný, na plátky nakrájený česnek (množství, jak kdo má rád) a nadrobno nakrájenou slaninu, chvíli vše restujeme. Když vše lehce zezlátne, přidáme 1 lžíci hnědého cukru, osolíme, dost opepříme, přidáme 1/2 lžičky balzamikové redukce a nepatrně zastříkneme bílým balzamikovým octem, nejlépe s příchutí fíků (lze koupit v italských lahůdkách). Okapané kapustičky rozkrájené na půlky vložíme do pánve s karamelem, česnekem a slaninou, necháme je pěkně obalit a vsáknout všechny vůně z pánve do sebe. Na plotně je při střední teplotě za občasného promíchání zahříváme ještě asi 10 minut, poté ihned podáváme.
Z omytých kapustiček oberte vrchní oschlé lístky, odkrojte okraj košťálu a dejte je vařit cca na 15 minut do vroucí osolené vody. Uvařené kapustičky sceďte. V hlubší pánvi rozpusťte lžíci másla, vložte růžičkovou kapustu, lehce ji osmahněte, zalijte 0,5 dcl vody, osolte a opepřete. Duste, dokud se neodpaří všechna voda, těsně před koncem dušení přimíchejte ke kapustě dva rozetřené stroužky česneku. Servírujte posypané nastrouhaným sýrem.
Bramborové těsto se může plnit všemožnými náplněmi, počínaje sladkým ovocem, přes povidla až po uzené maso a špek. Podle kluků v akci bude bramborovému těstu slušet i růžičková kapusta s vypečeným špekem.
Ingredience
Na bramborové těsto
1 kg brambor vařených ve slupce;
1 vejce;
150 g hrubé mouky;
100 g krupice;
sůl;
hladká mouka na vyválení.
Na náplň
500 g růžičkové kapusty;
150 g uzeného špeku;
1 cibule;
3 stroužky česneku;
mletý pepř;
sůl.
Na podávání
200 g červené cibule;
sádlo.
Postup
Kluci si nejdříve nakrájí špek na kostičky, vypečou ho do zlatova, přidají na čtvrtky nakrájené kapustičky společně s cibulí a nahrubo nakrájeným česnekem. Podle chutí osolí a opepří.
Pak si oloupou brambory a najemno je nastrouhají, přidají vejce, krupici, mouku, sůl a zpracují to v těsto. Hotové těsto rozválí na plát asi 5 mm silný a krájí z něj rádýlkem či nožem čtverce. Na jednotlivé dílky pak kladou ragú z kapustiček, zabalí a vaří v osolené vodě, podle velikosti knedlíků 5−8 minut.
Než se knedle uvaří, tak si kluci na sádle dozlatova vypečou kolečka cibule a přelijí s nimi rozpůlené vařené knedlíky.
Suroviny: 250 g listového těsta, 300 g sterilovaného zelí, hladká mouka (na podsypání), 1 vejce, sůl, pepř mletý, majoránka, 3 kg vepřové hlavy, 0,5 kg vepřového boku, 0,5 kg vepřových plic, 0,5 kg vepřových jater, 1 kg žemle do jitrnic, 0,5 litru vývaru z tučného masa, 15 g třeného česneku, mleté nové koření, citronová kůra, 4 brambory, 100 g škvarků, petrželová nať, 200 g růžičkové kapusty, 8 plátků uzeného česnekového bůčku
Technologický postup: Očištěnou a opláchnutou vepřovou hlavu a bůček uvaříme v mírně osolené vodě tak, aby maso bylo trochu tužší. Plíce uvaříme zvlášť, hlavu a bůček vykostíme a rozsekáme společně s plícemi nadrobno (pomocí kolébky nebo mlýnku). Opláchnutá játra umeleme najemno a promícháme s namočenou vymačkanou žemlí. Do mísy k žemli a játrům přidáme umleté maso a plíce, ochutíme solí a kořením, přilijeme vývar a vše dobře promícháme. Podle potřeby ještě dochutíme. Listové těsto rozválíme jako na závin, rozprostřeme na něj připravený prejt se zelím a dobře zavineme. Dáme na vymazaný plech, potřeme vejcem a v troubě zapečeme dozlatova. Oloupané brambory uvaříme doměkka, scedíme a rozmačkáme. Škvarky na pánvi rozpálíme a vmícháme je do brambor s nasekanou petrželkou, dochutíme solí. Růžičkovou kapustu očistíme, spaříme v osolené vroucí vodě, scedíme a zchladíme ve studené vodě, poté rozpůlíme. Na pánvi opečené plátky bůčku přendáme na talíř a na vypečené šťávě ohřejeme rozkrojené kapustičky. Servírujeme na talíř s nařezaným závinem z prejtu, se šťouchanými brambory a opečeným bůčkem.
Podle kluků v akci lze marinované libové vepřové maso připravit velmi jednoduše, chutně a ještě s efektem! Kluci ho zprudka a krátce opečou, což podle nich zaručí, že nebude vysušené a zůstane krásně křehké.
Ingredience
Na 4 porce
600 g minutkových plátků z vepřové pečeně.
Na marinádu
50 g kremžské hořčice;
50 ml oleje;
50 ml vody;
hrst plocholisté petržele;
mletý pepř;
sůl.
Na krokety
600 g brambor vařených ve slupce;
1 šalotka;
3 stroužky česneku;
1 lžička mleté papriky;
1 lžička drceného kmínu;
mletý pepř;
sůl;
2 žloutky;
1 lžíce plnotučné hořčice;
worcesterská omáčka;
olej na smažení.
Na kapustičky
500 g růžičkové kapusty;
80 g másla;
4 snítky tymiánu;
1 lžíce krupicového cukru;
střik bílého vinného octa;
mletý pepř;
sůl
Postup
Ze všech ingrediencí na marinádu kluci vymíchají lák, do nějž vloží na hodinu plátky vepřového masa. Poté marinované plátky napíchají na špízy, vloží na plech vyložený pečicím papírem a pečou ve vyhřáté troubě při 250 °C po dobu 8−10 minut.
Během marinování si kluci připraví krokety. Nejdříve nastrouhají brambory na jemném struhadle a smíchají je s nadrobno nakrájenou šalotkou, česnekem utřeným se solí, ochutí mletou paprikou, drceným kmínem, pepřem a solí, plnotučnou hořčicí a worcesterskou omáčkou. Ještě nakonec vše promíchají se žloutky. Z hotové směsi tvarují krokety a smaží je v oleji dozlatova.
Po dobu, co se peče maso na špízech, tak si kluci připraví růžičkovou kapustu. Nejdříve ji očistí, nakrájí na půlky či čtvrtky, opečou na rozehřátém másle, přidají snítku tymiánu, zasypou cukrem, a zahřívají, než cukr zkaramelizuje. Pak zastříknou octem a dochutí pepřem a solí.
Hotový pokrm podávají na talíři se špízy, kapustičkami a smaženými kroketkami.