Facebook Síť X Pinterest email tisk

Téma

ZAJAK DLOUHO ZMIZÍ SPÁLENÍ


ZAJAK DLOUHO ZMIZÍ SPÁLENÍ je jedno z témat, které se týká tohoto článku. V horkém létě určitě uvítáte lehce stravitelné jídlo. V dnešním článku vám tedy nabídneme hned několik receptů, jak si připravit vynikající rizoto. A nejen to tradiční italské, které se postupem přípravy a chutí poněkud liší od toho českého. Dle Italů se jako „risotto“ může označit pouze takový pokrm, při jehož přípravě rýže nejprve projde krátkým osmažením a až poté je se uvaří. V Itálii se na přípravu rizota používá tradiční kulatozrnná rýže, například Arborio či Carnaoli. U nás se tyto druhy dají ve větších obchodech sehnat taky, ale i jiné firmy vyrábí vlastní kulatozrnnou rýži, tak neváhejte a jděte do toho!


Rizota s vepřovým masem

Jednoduché rizoto s vařeným vepřovým masem

Suroviny:

  • 4–6 lžic vývaru z vepřového masa
  • 2 ks rýže ve varném sáčku
  • 400 g vařeného masa od kosti
  • 200 g sterilovaného hrášku
  • mletý pepř a sůl dle chuti

Postup:

Celou větší kost, která vám zůstane po vykostění vepřové kotlety nebo krkovice, dejte vařit do vroucí osolené vody v tlakovém hrnci. Vařte zhruba 45 minut, maso by mělo jít po uvaření snadno obrat od kosti. Dejte vařit vodu na rýži. Mezitím oberte maso a větší kousky pokrájejte. Varnou rýži uvařte podle návodu na obalu. Do kastrolu nalijte na dno vývar z kostí, osolte, opepřete, přidejte obrané maso a prohřejte. Je-li vývar slabý, přidejte necelou lžičku oleje. Potom vmíchejte uvařenou rýži a nakonec přidejte dobře propláchnutý a okapaný sterilovaný hrášek. Vepřové rizoto ještě jednou opatrně promíchejte a servírujte na talíře úhledné kopečky.

Červené rizoto s vepřovým masem

Suroviny:

  • 250 g vepřové pečeně/kotlety
  • 2 velké hrnky sypané rýže
  • sáček mražené zeleniny
  • 100 g eidamu
  • 1 lžíce červené papriky
  • 1 cibule
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička grilovacího koření
  • pepř
  • 1 lžíce oleje
  • 1 dl vody
  • 1 lžíce másla

Postup:

Vepřové maso nakrájejte na malé kostičky, ty smíchejte s grilovacím kořením, solí a pepřem. Na rozpáleném oleji orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli, přidejte maso, orestujte, a až se zatáhne, přidejte lžíci oleje, sáček mražené zeleniny, lžíci červené papriky a 1 dl vody. Duste pod pokličkou asi 20 minut a mezitím si připravte rýži. Na lžíci másla restujte asi 3 minuty 2 hrnky rýže, poté přidejte 3 hrnky vody (vody se vždy dává 1,5násobek rýže), osolte a vařte do doby, než bude z rýže kaše a voda bude vyvařená. Rýži přikryjte pokličkou a vložte do trouby vyhřáté na 180 stupňů, a to na 12 až 15 minut. Jakmile bude rýže hotová, smíchejte ji s podušeným masem a dozdobte nastrouhaným eidamem.

Klasické rizoto s vepřovým masem

Suroviny:

  • 400 g vepřového masa
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 cibule
  • 1,5 l masového vývaru (asi 500 ml na vepřové maso, 1 l na rýži)
  • 50 g másla
  • 350 g rýže
  • 1 plechovka hrášku
  • sůl
  • mletý pepř
  • 4 lžíce strouhaného parmezánu

Postup:

Rozehřejte pánev a na lžíci olivového oleje nechte zesklovatět najemno nakrájenou cibuli. Přidejte na menší kousky nakrájené vepřové maso, osolte, opepřete a nechte maso zatáhnout. Poté zalijte vývarem, přiklopte poklicí a nechte vařit tak dlouho, doku

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Recepty na rizoto

Paulownia Tomentosa

Nejlevnější dřevo na topení, jednoduchá pro pěstování a její překrásně vonící a efektní květy přitahují pozornost. Již ve staré Číně byla Paulownia Tomentosa považována za rostlinu přinášející štěstí, proto byla hojně vysazována na zahradách.Tento rychle rostoucí strom v dobrých podmínkách již v 1.roce dosahuje přírůstku mezi 2 a 3metry! Paulovnie plstnaté jsou nápadné už svými velkými opadavými listy. Pro své koruny potřebují ve stáří dostatek místa, protože mohou dosáhnout průměru i přes 10m. Paulovnie plstnaté nejen že rychle rostou, ale i krásně kvetou, v květnu v osluněných teplých polohách nadchnou až 30 cm dlouhými, vzpřímenými bledě-fialově-modrými květenstvími. Modrá je mezi stromy velmi vzácná barva květů! Mezi zajímavosti patří fakt, že tato rostlina se dokáže rozmnožit z kořenů, které po setnutí kmene zůstanou v zemi. Setnutí, promrznutí nebo i spálení většinou rostlinu nezničí. Strom je tedy plně mrazuvzdorný, pouze mladé sazenice je nutno v prvním roce chránitpřed mrazem.

Nejlevnější semena můžete koupit tady: Paulownia semena cena.

Zdroj: článek Topení dřevem a peletami

Hnojení půdy

Hnojení půdy zlepšuje výživu, ale hlavně kvalitu půdy pro mladé sazenice zeleniny. Nejlepším hnojivem pro pěstování zeleniny je rozleželý kompost. Ne všem druhům zeleniny ale bude samotný kompost stačit, leckdy budete muset použít ještě dusík, například u pěstování zelí, celeru, chřestu, křenu či pórku. Pokud použijete hnojiva s obsahem dusíku a fosforu hned na samotném začátku, budete mít zajištěn rychlý a zdravý růst rostlin. Jak máte dané hnojivo použít či naředit, si vždy přečtete v návodu a řiďte se doporučením výrobce. Abyste zabránili spálení kořenů nebo částí rostlin při používání hnojiv, dopřejte rostlinám dostatečnou zálivku, navíc tím zajistíte snadnější dostupnost živin.

Zdroj: článek Jak připravit půdu pro pěstování zeleniny

Autoři uvedeného obsahu

 Nina Vinšová

 Mgr. Jana Válková


zahuštění guláše jíškou
<< PŘEDCHOZÍ PŘÍSPĚVEK
zaječice na zácpu s laktozou
NÁSLEDUJÍCÍ PŘÍSPĚVEK >>
novinky a zajímavosti

Chcete odebírat naše novinky?


Dokažte, že jste člověk a napište sem číslicemi číslo dvacetsedm.