Téma: 

zapečená brokolice


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

ZAPEČENÁ BROKOLICE

Zapečená brokolice s tofu

Ingredience: 1 brokolice, 450 ml bílého jogurtu, 2 vejce, 150 g uzeného tofu, máslo, sůl

Technologický postup: Brokolici uvaříme v osolené vodě asi 8 minut, poté scedíme. Pekáč vymažeme máslem, poklademe růžičky brokolice a přidáme tofu nakrájené na malé kostičky. V jogurtu rozmícháme vejce, ochutíme solí a zalijeme tímto brokolici. Zapékáme v troubě asi 20 minut. Podáváme s bramborem a zeleninovým salátem.


Zdroj: Zapečená brokolice
Zveřejněno dne: 3.6.2016


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: Re: antonie mačingová 28 denní jídelniček

Knížku od Antonie Mačingové s názvem Zhubněte jednou provždy je možné koupit v těchto prodejnách: www.zbozi.cz/vyrobek…

Potraviny jako je brokolice, hrách a česnek se dají nahradit květákem, čočkou nebo cizrnou a česnek můžete vyřadit úplně, pokud ho nemůžete.

Zdroj: diskuze antonie mačingová 28 denní jídelniček
Odesláno dne: 25.5.2013 uživatelem Kamča
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

ZAPEČENÁ BROKOLICE

Zapečená brokolice s těstovinami

Ingredience: 500 g těstovin, 1 brokolice, 2 vejce, 1 cibule, 200 ml mléka, 200 g sýru eidam, olej, sůl, provensálské koření, 200 g kabanosu

Technologický postup: Těstoviny uvaříme v osolené vodě. Brokolici nakrájíme na malé kousky a uvaříme v osolené vodě. Na oleji osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli a na kostičky nakrájený kabanos. Vložíme do zapékací mísy a smícháme s uvařenou brokolicí a těstovinami. Zalijeme vejci rozšlehanými v mléce a posypeme nastrouhaným sýrem a provensálským kořením. Dáme zapéct. Podáváme se salátem.

Zdroj: Zapečená brokolice
Zveřejněno dne: 3.6.2016


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: antonie mačingová 28 denní jídelniček

Dobrý den koukala jsem na jídelníček který jste mi zaslali vše je pohodě až na to že česnek nemohu a luštěniny také nemohu jak to mám udělat brokolice ,hrách česnek ,jsou které nemohu .děkuji

Zdroj: diskuze antonie mačingová 28 denní jídelniček
Odesláno dne: 24.5.2013 uživatelem Olga Vedralová
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

ZAPEČENÁ BROKOLICE

Zapečená brokolice se smetanou

Ingredience: 1 brokolice, 150 g tvrdého sýru, 200 ml smetany, 2 vejce, máslo na vymazání, sůl

Technologický postup: Brokolici uvaříme ve slané vodě, ale ne úplně doměkka a propláchneme studenou vodou. Zapékací misky vymažeme máslem. Do smetany rozšleháme vejce a přimícháme najemno nastrouhaný sýr. Brokolici narovnáme do misek, polijeme připravenou směsí a vložíme zapéct do trouby předehřáté na 200 °C. Asi za 15 minut by to mělo být hotové. Podáváme s bramborem nebo jíme samotné.

Zdroj: Zapečená brokolice
Zveřejněno dne: 3.6.2016


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: Re: Léčba warfarinem

Je dobře, že se na to ptáte. Rajčata jsou ve spojení s Warfarinem relativně bezpečná a můžete jich sníst kolik chcete. S kapustou je to horší. Kapusta je zelená rostlina, která obsahuje vitamín K. Hlávková kapusta, která je vidět na těchto fotografiích www.google.cz/images… má jen vyšší obsah vitamínu K a je možné ji občas v MALÉM množství zařadit do jídelníčku. Nebezpečí hrozí u kadeřávku www.google.cz/images… ten má opravdu vysoké množství vitamínu K a pokud užíváte Warfarin, tak byste rozhodně neměla kadeřávek vůbec konzumovat. Mezi další podobné druhy, které je třeba hlídat patří: růžičková kapusta, brokolice, vařený i čerstvý špenát, vařené zelí, čerstvá brokolice, chřest, okurka a zelená jablka. Když si něco z těchto věcí dáte, tak v ten den musíte omezit jinou potravinu s obsahem vitamínu K.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Léčba warfarinem
Odesláno dne: 28.7.2017 uživatelem Cempírek
Počet odpovědí: 2 Zobrazit odpovědi

ZAPEČENÁ BROKOLICE

Zapečená brokolice s kuřecím masem

Ingredience: 8 brambor, 500 g žampionů, sůl, mletý pepř, 300 g tvrdého sýru, 1 brokolice, 4 kuřecí prsa

Technologický postup: Brokolici rozebereme na růžičky a dáme na 3 minuty povařit do vroucí osolené vody. Větší brambory oloupeme, nové i se slupkou. Nakrájíme je a uvaříme je do poloměkka. Kuřecí prsa očistíme, nakrájíme na větší kousky. Žampiony oloupeme a nakrájíme na plátky. Větší zapékací misku podle potřeby vymažeme. Vložíme do ní všechny suroviny, osolíme a opepříme. Nakonec brokolici s kuřecím masem posypeme strouhaným sýrem. Brokolici s kuřecím masem vložíme do středně vyhřáté trouby a pečeme asi 40 minut, dokud není sýr zlatavý a maso hotové. Zapečenou brokolici s kuřecím masem ihned podáváme.

Zdroj: Zapečená brokolice
Zveřejněno dne: 3.6.2016


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: Re: Problém s naředěním.

Citronová šťáva skutečně zeslabuje účinky Warfarinu. Proto citrony úplně vyřaďte dokud se nepodaří vystabilizovat hustota krve. Brambory nevadí.
Tady je seznam čeho byste se měl určitě vyvarovat:
brokolice, játra, rybí tuk, omega 3 mastné kyseliny, květák, mořské řasy, Vitamin C a E, zelenina s tmavě zelenými listy, cizrna, alkohol, čočka a kofein.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Problém s naředěním.
Odesláno dne: 16.9.2015 uživatelem Cempírek
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

ZAPEČENÁ BROKOLICE

Zapečená brokolice s nivou

Ingredience: 1 brokolice, 1 cibule, 250 ml smetany, 250 g nivy, 4 vejce, 250 g šunkového salámu vcelku, sůl, mletý pepř, máslo na vymazání, 200 g tvrdého sýru, 4 stroužky česneku

Technologický postup: Brokolici si rozdělíme na růžičky a dáme na 10 minut povařit do osolené vody. Pak ji vyndáme a položíme do vymazané zapékací misky. Na ni poklademe plátky cibule, salám nakrájený na kostičky, nastrouhanou nivu. Nyní to zalijeme smetanou, ve které rozmícháme sůl, pepř, vejce a utřený česnek. Nakonec posypeme nastrouhaným sýrem a dáme zapéct do trouby. Zapečenou brokolici se sýrem podáváme jako hlavní chod. Můžeme doplnit nakrájenou zeleninou či zeleninovým salátem.

Zdroj: Zapečená brokolice
Zveřejněno dne: 3.6.2016


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: Re: Re: Puriny-brokolice a APO-TIC

1.jak je to u léku na srážlivost krve APO-TIC s kombinací s brokolicí. Na žaludek mi hodně dobře dělá brokolice, tak ji používám téměř denně do všeho i samotnou, ale užívám zároveňna srážlivost krve i lék APO-TIC 2x denně půl tablety.Nyní v seznamu bílkovin u potravin má brokolice vysoké hodnoty - 80, takže bych ji měla vzhledem ke své sváze 85-90kg vysadit, protože by pokrylo 100g brokolice celodenní dávku bílkovin, které mohu sníst. Objevily se totiž u mne záchvaty dny.Ale ve vaší předešlé odpovědi na brokolici upozorňujete na kombinaci této zeleniny a léků na srážlivost krve Warfarin - týká se toto upozornění i léků APO-TIC? A jak mám rozumět upozornění, že není možno vysadit brokolici najednou?2. Prosila bych ještě radu - nerozumím v pojednání o bramborách , že nejdříve říkáte že brambory by se měly vařit jen ve slupce u dny, pak je v článku hovořeno, že se mají jíst jen sladké brambory , a to pečené, ale pak je hovořeno, že brambory bílé se nemají jíst. Co to jsou za brambory bílé, mají se jíst jen odrudy brambor červených, nebo vůbec brambory normální se nesmí u dny jíst, ale mají se jíst jen sladké brambory , a to pečené?

Děkuji moc za radu a odpověď - Musiolová.

Zdroj: diskuze Puriny
Odesláno dne: 10.9.2017 uživatelem Marie Musiolová
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

ZAPEČENÁ BROKOLICE

Zapečená brokolice se sýrem

Ingredience: 1 brokolice, 1 stroužek česneku, 4 brambory, 200 g strouhaného sýru, 100 g šunky, 125 ml smetany, sůl, olej na vymazání

Technologický postup: Oloupeme brambory a nakrájíme je na kolečka. Dáme vařit, ale jen do poloměkka. Vedle si povaříme brokolici (2–3 minuty ve vroucí vodě), předem ji samozřejmě očistíme a rozdělíme na růžičky. Do skleničky nalijeme 125 ml smetany, přidáme vejce, rozmačkaný česnek, trochu soli a vše důkladně promícháme. Až je všechno dovařené, vymažeme si zapékací mísu olejem. Na dno dáme plátky šunky, vrstvu brambor, vrstvu brokolice a zasypeme sýrem. Opět dáme vrstvu brambor a vrstvu brokolice, zalijeme smetanou s vajíčkem a celé to zasypeme opět sýrem. Brokolici se sýrem pečeme v troubě vyhřáté na 200 °C cca 15 minut. Zapečenou brokolici se sýrem podáváme jako hlavní chod. Můžeme doplnit nakrájenou zeleninou nebo zeleninovým salátem.

Zdroj: Zapečená brokolice
Zveřejněno dne: 3.6.2016


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: Re: warfarin co můžu jíst

Pokud jste na Warfarinu, tak byste měla udržovat příjem vitamínu K ve stravě na stabilní úrovni. Vitamín K je hlavně v zelených věcech. Ani okurka není vyjímkou. Obsah vitamínu K v okurkách není moc velký, takže když dostanete chuť na okurku, tak si ji s klidem dejte, ale v ten den už nejezte tolik zelených vecí, jako obvykle. Jedné okurce se vyrovná třeba jeden klas kukuřice, jedna velká hruška nebo menší brokolice.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Warfarin co můžu jíst
Odesláno dne: 13.8.2017 uživatelem Cempírek
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

ZAPEČENÁ BROKOLICE

Zapečená brokolice se sýrem a šunkou

Ingredience: 100 g šunky, 100 g eidamu, 1 vejce, 1 brokolice, 250 ml mléka, sůl, mletý pepř, máslo na vymazání

Technologický postup: Brokolici očistíme. Sýr nastrouháme. Šunku nakrájíme. Brokolici vložíme do hrnce s vroucí vodou a chvíli povaříme. Vychladlou brokolici poté rozdělíme na růžičky, které nakrájíme a pokryjeme jimi máslem vymazané dno zapékací misky. Vrstvu posypeme kořením, šunkou a trochou nastrouhaného sýra. Ze zbylých kousků růžiček brokolice vytvoříme druhou vrstvu, kterou opět posypeme kořením a zbytkem nastrouhaného sýra. Brokolici se šunkou a sýrem dáme zapéct do vyhřáté trouby, až se sýr trošku rozteče. Mléko rozmícháme s vajíčkem a tuto směs nalijeme do mísy. Pečeme, dokud se na povrchu pokrmu nevytvoří zlatavá krusta. Hotový pokrm podáváme jako hlavní chod.

Zdroj: Zapečená brokolice
Zveřejněno dne: 3.6.2016


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: Re: jídelníček po mrtvici

Rajčata neškodí. Mírně může být škodlivá zelená zelenina (listy, brokolice, atd). Po mrtvici je vhodná střídmá vyvážená strava. Éček se bát nemusíte, jsou otestována na zdravotní nezávadnost. Pokud je nechcete přijímat, tak se můžete vrátit k vaření ze základních surovin, které tato éčka nemají. Dbejte, aby strava byla málo solená a bez většího množství cholesterolu. Kalorická jídla zařaďte do první poloviny bdělého času. Do druhé pak libové maso nebo tvaroh, či cottages sýr s minimem tradičních příloh. Nezapomeňte ani na režimové opatření: po snídani cvičení a strečing, po obědě outdoorová (venkovní) aktivita, po večeři tréning a relaxace mozku a nervové soustavy.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Jídelníček po mrtvici
Odesláno dne: 27.4.2015 uživatelem Cempírek
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

ZAPEČENÁ BROKOLICE

Zapečená brokolice s masem

Ingredience: 1 brokolice, 300 g mletého masa, 200 g loupaných rajčat (konzervovaných), 100 g nivy, 2 vejce, 250 g zakysané smetany, 50 ml mléka, 50 g másla, 1 cibule, 5 stroužků česneku, mletý pepř, sůl, čerstvá bazalka, pažitka

Technologický postup: Brokolici povaříme ve slané vodě, pak ji přecedíme, necháme vychladnout, nakrájíme na drobnější kousky do misky. Na pánvi na másle osmažíme cibulku, přidáme rozdrobené maso, osmažíme ho a přidáme brokolici a rajčata nakrájená na kousky. Do vychladlého masa dáme bazalku, pažitku, pepř, nastrouhanou nivu, česnek na plátky, mírně osolíme a vše smícháme. Dáme do vymazaného pekáčku a polijeme kysanou smetanou, do které jsme zamíchali trošku mléka a vajíčka. Dáme asi na 30 minut zapéct.

Zdroj: Zapečená brokolice
Zveřejněno dne: 3.6.2016


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: hubnutí podle mančingové

28 denní očistný program podle Antonie Mačingové je účinná očistná kůra na 28 dní.



Mačingová dieta a detoxikační mančingová dieta - jídelníček na 28 dní:

1. DEN Snídaně: Mrkev, jablko, ořechy, hrozinky, med
Oběd: Brokolice s česnekem, strouhaný nízkotučný sýr
Večeře: Salát s červené řepy , strouhaný sýr
2. DEN Snídaně: Mrkev, jablko, ořechy, hrozinky, med
Oběd: Fazolové lusky s česnekem, strouhaný sýr
Večeře: Salát z červené řepy, vařené vajíčko
3. DEN Snídaně: Mrkev, jablko, ořechy, hrozinky, med
Oběd: Salát z červené řepy , strouhaný sýr
Večeře: Mrkvový perkelt, strouhaný sýr
4. DEN Snídaně: Mrkev, jablko, ořechy, hrozinky , med
Oběd: Mrkvová perkelt, strouhaný sýr
Večeře: Prokládána cuketa
5. DEN Snídaně: Mrkev, jablko, ořechy, hrozinky, med
Oběd: Prokládaná cuketa
Večeře? Fazolové lusky česnekem, strouhaný sýr
6. DEN Snídaně: Mrkev, jablko, ořechy, hrozinky, med
Oběd: Fazolové lusky se zázvorem
Večeře: Brokolice s česnekem, vařené vajíčko
7. DEN Snídaně: Mrkev, jablko, ořechy, hrozinky, med
Oběd? Salát z červení řepy, vařené vajíčko
Večeře: Mrkvová perkelt, strouhaná sýr
8. DEN Snídaně:BIO bílý jogurt, vlašské ořechy, med, skořice
Oběd: Široké bezvaječné těstoviny s kedlubnou
Večeře: Boršč
9. DEN Snídaně: Kiwi, banán, ořechy, med mletá skořice
Oběd: Brokolice na česneku se zázvorem, nízkotučný sýr
Večeře: rychlá hrachová polévka
10. DEN Snídaně: Mrkev, jablko, ořechy, med, hrozinky
Oběd: Mrkvový perkelt, nízkotučný sýr
Večeře: Salát z červené řepy, vajíčko
11. DEN Snídaně: BIO bílý jogurt, vlašské ořechy, med, skořice
Oběd: Fazolové lusky, vajíčko
Večeře: Červená řepa s ořechy a sušenými švestkami
12. DEN Snídaně: Kiwi, banán, ořechy, med, mletá skořice
Oběd: Bezvaječní těstoviny se špenátem
Večeře: Rychlá hrachová polévka
13. DEN Snídaně:Mrkev, jablko, ořechy, med, hrozinky
Oběd: Mrkvový perkelt, sýr
Večeře: Boršč
14. DEN Snídaně: Vyberte si snídani, která Vám v tomto týdnu nejvíc chutnala
Oběd: Kuře s celerem
Večeře: Brokolice na česneku, se zázvorem a strouhaný nízkotučný sýr
15. DEN Snídaně: Šťáva z červeného grepu-2dcl a 2 sojové nebo grahamové rohlíky, med a ořechy
Oběd: Kuře s celerem
Večeře: červená řepa s ořechy a sušenými švestkami
16. DEN Snídaně? Mrkev, jablko, ořechy, hrozinky, med
Oběd: Zeleninová polévka, fazolové lusky, salát s červené řepy
Večeře: Mozzarella, rajče nebo okurky
17. DEN Snídaně: vařené jáhly, ořechy, sušené švestky, med
Oběd: Zeleninová polévka, prokládaná cuketa
Večeře: Zeleninová polévka
18. DEN Snídaně: Bílý nízkotučný jogurt, ořechy, med
Oběd: Vařená červená řepa, tuňák, cibule
Večeře: Salát z červené řepy, smažená krutí prsa obalena v mletých vlašských ořechách
19. DEN Snídaně: Pohankové vločky zalité sojovým mlékem strouhané jablko , ořechy, med
Oběd: Celerové hranolky, filety s mořské tresky na másle
Večeře: Mrkvový perkelt, strouhaný sýr, brokolice s česnekem
20. DEN Snídaně:Mrkev, jablko, ořechy, hrozinky, med
Oběd: Celerové hranolky, Dušená kuřecí stehna
Večeře: Brokolice s česnekem, tuňák v konzervě.
21. DEN Snídaně:Vařené jáhly, ořechy, sušené švestky, med
Oběd: Celerové hranolky, dušená horní krůtí stehna, červená řepa, okurka
Večeře: Celerové hranolky, dušená horní krůtí stehna, červená řepa, okurka
22. DEN Snídaně: pohankové vločky zalité sojovým mlékem, strouhané jablko, ořechy, med
Oběd: Široké bezvaječné těstoviny s kedlubnem
Večeře: Kuře s celerem
23. DEN: Snídaně:Mrkev, jablko, ořechy, hrozinky, med
Oběd: Mrkvový perkelt, strouhaný sýr, brokolice s česnekem
Večeře: Salát z červené řepy, smažená krutí prsa obalena v mletých vlašských ořechách
24. DEN Snídaně: Vařené jáhly, ořechy, sušené švestky, med
Oběd: Salát z červené řepy, mořská treska na másle
Večeře: Zeleninová polévka, prokládaná cuketa
25. DEN Snídaně:Mrkev, jablko, ořechy, med, hrozinky
Oběd: Bezvaječné těstoviny se špenátem
Večeře: Salát z červené řepy, tuňák
27. DEN Snídaně: Šťáva z červeného grepu 2dcl., 2 grahamové nebo sojové rohlíky, med, vlašské ořechy
Oběd: Boršč
Večeře:Celerové hranolky, filety z mořské tresky na másle
28. DEN Snídaně: Vařené jáhly, ořechy, sušené švestky, med
Oběd: Kuře s celerem
Večeře: Vařená strouhaná řepa, cibule, tuňák

Recepty pro 28 denní detoxikační kůru
Mrkvový salát: Mrkev jablka ořechy v poměru 1:1:1.
Brokolice s česnekem: Brokolici povaříme ve vodě do křupava. Na olivovém oleji osmažíme česnek a přidáme brokolici. Podáváme se sýrem nebo s vajíčkem.
Salát z červené řepy: Tři větší řepy, 3dcl sklenici směsi mrkev/hrášek, 4 středně velké kyselé okurky, olivový olej, sůl, pepř a podáváme buď s vajíčkem, nebo se sýrem.
Fazolové lusky s česnekem: Můžou být kupované mražené. Nasypou se do osolené vařící vody. Vaří se asi 10 min. Potom se scedí a postupuje se stejně jako u brokolice s vajíčkem nebo sýrem
Mrkvový perkelt: Mrkev, cibule, mlety pepř, mlety rozmarýn, drcený kmín, nebo mletý koriandr, sojovou omáčku. Postup: Očištěnou mrkev, na kolečka nakrájenou, přidám cibuli, kterou jsme osmahli na olivovém oleji. Potom přidáme mletý pepř, koření a 2 lžíce sojové omáčky. Pak podliji 2dcl vody a asi 15 minut se vaří.
Prokládaná cuketa: 2 středně velké cukety, olivová olej koření, tvrdý sýr, česnek, sojovou omáčku. Cukety nakrájíme na plátky. Do olivového oleje přidáme sůl, mletý pepř, sušenou bazalku a lžíci sojové omáčky. Přidáme česnek nakrájený na tenké plátky. Takhle ochucený olej vylijeme na plech, pokladame cukety a necháme zapéct při 200*C asi 15 min.
Kuře s celerem: Kousky kuřete marinujeme v oleji se lžičkou kurkumy nebo kari. Maso před použitím pomeleme a přimeleme i čtvrtku celeru. Přidáme žloutek, sul, pepř, mlety kmín. Vypracujeme směs a smažíme v oleji, v němž jsme maso marinovali.
Těstoviny s kedlubnou: Uvaříme si bezvaječné těstoviny. Na oleji osmahneme cibuli a přidáme nastrouhanou kedlubnu, osolíme, opepříme a podlijeme troškou vody. Potom přidáme těstoviny.
BORŠČ: kompotová miska bude jako odměrka! Zeleninu nakrájenou na kostičky: 1 misku mrkve 1 misku celeru 1 misku petržele, 1misku kedluben, 1misku zelené papriky a 3 misky nakrájené uvařené červené řepy, sůl, pepř, nové kořené, mletá paprika, 3 bobkové listy, rajský protlak, dva stroučky česneku, jedna cibule. Postup: Na oleji osmahneme všechnu kořenovou zeleninu, po chvíli přidáme koření a nakrájenou papriku, přilijeme 0,5 l vody a vaříme do změknutí. Potom přidáme řepu. Potom si zvlášť osmahneme cibuli, přidáme česnek a protlak, které převaříme a slijeme do polívky.
Hrachová polévka: Sáček mraženého hrášku 400g, půlku citrónu, bazalkové pesto, sůl, pepř, lžíci másla. Do litru vroucí vody nasypeme hrášek, přidáme bazalkové pesto, mletý pepř a vaříme 20 minut. Na závěr přidáme máslo. Po vychladnutí ponorným mixérem rozmixujeme do krémové konzistence.
Červená řepa se švestkami a ořechy: 300g uvařené červené řepy,100g sušených švestek, před použitím je namočte do vody, 100g vlašských ořechu, dva stroužky česneku, špetku soli, pepř, 3 lžíce oleje.
Bezvaječné těstoviny se špenátem: Postup je stejný jako u těstovin s kedlubnou
Zeleninová polévka: Na jemno nastrouhejte jednu mrkev, petržel, čtvrtku kedlubny a čtvrtku celeru. Na olivovém oleji osmažte cibulku a pak přidávejte zeleninu. Osolte, opepřete, okmínujte, zalijte vodou a povařte. Přidejte na kostičky nakrájenou cuketu a nechte přejít varem.

Když je moc velký hlad, tak si můžete dopoledne dát sušené švestky a odpoledne bílý jogurt s medem a skořicí.

Zdroj: diskuze Hubnutí podle mančingové
Odesláno dne: 14.12.2011 uživatelem Milena
Počet odpovědí: 0

ZAPEČENÁ BROKOLICE

Zapečená brokolice s brambory

Ingredience: 4 brambory, 1 brokolice, 2 stroužky česneku, 1 cibule, sůl, mletý pepř, mletá sladká paprika, 2 lžíce mléka, 100 g tvrdého sýru, 2 vejce

Technologický postup: Velké brambory povaříme se slupkou, dokud trochu nezměknou. Menší brokolici vaříme zcela doměkka. Mezitím si nakrájíme cibuli na tenká kolečka, česnek na plátky. Rozmícháme vejce s mlékem a přisypeme nastrouhaný sýr. Hotové brambory oloupeme a pokrájíme na širší plátky. Uvařenou brokolici rozebereme na menší části, kmen pokrájíme taktéž na plátky. Do zapékací mísy nebo do pekáčku vymazaného máslem klademe nejprve nakrájené brambory. Ty osolíme, opepříme a lehce zaprášíme mletou paprikou. Na brambory dáme rozebraná kolečka cibule. Po nich přijde brokolice, kterou posypeme plátky česneku a opět osolíme. Celou tuto vrstvu zalijeme částí vaječné směsi. Znovu zakryjeme plátky brambor, které okořeníme a osolíme. Následuje cibule, brokolice, česnek, sůl a vaječná směs. Tento postup opakujeme, než vypotřebujeme všechny přísady. Horní vrstvu můžeme ještě zasypat nastrouhaným sýrem, který jsme si odložili stranou. Vše pečeme v troubě asi půl hodiny, než brambory dostanou zlatavý nádech. Ihned podáváme.

Zdroj: Zapečená brokolice
Zveřejněno dne: 3.6.2016

NEDOSTATEK DRASLÍKU

Obsah draslíku v potravinách

Draslík je nezbytný pro vytváření zásob cukrů a jejich přeměnu na energii. Je bohatě rozšířen v okolním prostředí a stejně tak často obsažen v potravinách. Nejbohatší na draslík jsou banány, sušené meruňky, brambory a pomerančový džus. Nachází se rovněž v libovém mase, luštěninách a mléce. Na draslík je také bohatá brokolice, ze které snadno připravíte chutnou a sytou polévku. Výborná je i jen tak uvařená nebo zapečená. Nezapomínejte ani na ořechy, které jsou kromě draslíku zdrojem kvalitních tuků.

Zdroj: Nedostatek draslíku
Zveřejněno dne: 16.11.2015

KOENZYM Q10

Charakteristika koenzymu Q10

Koenzym Q10 je důležitý pro ochranu buněk, metabolismus a zdravou kůži. S přibývajícím věkem je nutné zvyšovat příjem koenzymu Q10. Koenzym Q10 je obsažen zejména v těchto potravinách:

  • maso
  • ryby
  • brokolice
  • olivový olej

Nedostatek koenzymu Q10 způsobuje poruchy nebo poškození kůže, ovlivňuje metabolismus. Zdrojem koenzymu Q10 jsou ryby, maso, brokolice, olivový olej.

Zdroj: Koenzym Q10
Zveřejněno dne: 16.4.2013

JÍDELNÍČEK PŘI DNĚ S OHLEDEM NA PURINY

Puriny v brokolici

Brokolice je klasifikována jako potravina s nízkým obsahem purinů. Konkrétně je to 81 mg uric acid/100g. Další nízký obsah purinů mají potraviny jako bílé pečivo, rýže, kroupy, jáhly, těstoviny, mléčné výrobky a mléko, zelenina (hlavně brambory, zmiňovaná brokolice, kořenová zelenina, cibule, lilek) a ovoce. Ovoce konzumujte jen čerstvé a zralé.

Zdroj: Jídelníček při dně s ohledem na puriny
Zveřejněno dne: 25.3.2015

BROKOLICOVÁ POLÉVKA S BRAMBOREM

Rychlá brokolicová polévka s bramborem

Ingredience: 750 g brokolice, 10 g másla, 1 střední brambor, 1,5 l vývaru, 1 stroužek česneku, 100 ml šlehačky, sůl, pepř, muškátový oříšek

Postup: Brokolici očistíme, omyjeme a rozdělíme na růžičky, košťály oloupeme a nakrájíme na plátky. Brambor oloupeme, omyjeme a nakrájíme na kostičky. Česnek nasekáme a podusíme na rozpáleném tuku. Přilijeme vývar a povaříme asi 5 minut na mírném ohni i s bramborem nakrájeným na kostičky a košťálem z brokolice. Poté přidáme růžičky brokolice a vaříme 10 minut. Brokolici spolu s bramborem a vývarem rozmixujeme. Za stálého míchání přidáme smetanu a dochutíme solí, pepřem a strouhaným muškátovým oříškem. Polévku podáváme sypanou čerstvou bazalkou.

Zdroj: Brokolicová polévka s bramborem
Zveřejněno dne: 29.6.2017

BROKOLICOVÁ KRÉMOVÁ POLÉVKA OD POHLREICHA

Suroviny

brokolice, 6 stroužků česneku, 10 g másla, olivový olej, petrželová nať, 1,5 l kuřecího vývaru, 130 ml krémového sýru, sůl, mletý pepř

Zdroj: Brokolicová krémová polévka od Pohlreicha
Zveřejněno dne: 26.6.2017

BROKOLICOVÝ KRÉM

Zdravotní účinky brokolice

Brokolice obsahuje značné množství živin, které jsou mimořádně užitečné pro naše zdraví, včetně vitamínů A, C, kyseliny listové, vlákniny a vápníku.

Brokolice je bohatá na glukorafanin, který je v těle zpracováván na látku schopnou být prevencí rakoviny, neboť například eliminuje bakterii Helikobakter pylori, která je považována za spouštěcí faktor rakoviny žaludku. Látky obsažené v brokolici jsou rovněž prospěšné při bránění rozvoje rakoviny prostaty, prsu, děložního čípku a pro zdraví jaterní tkáně. Díky indole-3-carbinol je brokolice i výborným antioxidantem.

Vzhledem k vysokému obsahu draslíku, podporuje konzumace brokolice nervový systém, lepší činnost mozku a správný růst svalů. Dále reguluje krevní tlak, a to díky vysokému obsahu vápníku, hořčíku a draslíku.

Brokolice obsahuje mimo jiné i vysoké množství rozpustné vlákniny, u níž je prokázáno, že odstraňuje cholesterol z těla, zamezuje zácpě, je prevencí trávicích potíží, brání přejídání a pomáhá udržovat optimální hladinu krevního cukru.

Pozor! Lidé užívající léky na ředění krve (Warfarin) by neměli jíst větší množství brokolice. Mohla by zesílit účinek léků a zvýšit riziko mrtvice. Konzumace více než dvou hrnků brokolice denně může rovněž zvýšit riziko tvorby ledvinových kamenů.

Je dokázáno, že způsob vaření může snížit množství účinných živin, doporučuje se tedy jíst brokolici syrovou nebo ji vařit v páře po dobu 5 minut.

Zdroj: Brokolicový krém
Zveřejněno dne: 16.2.2016

BROKOLICOVÁ POLÉVKA

Brokolicová polévka pro vegany

Ingredience:

  • 500 g brokolice
  • 500 g brambor
  • 100 g oleje
  • 20 g hladké mouky
  • 2 cibule
  • 50 ml sójové smetany
  • 3 stroužky česneku
  • sůl
  • pepř
  • bobkový list
  • majoránka

Postup:

Cibuli oloupejte, nakrájejte najemno a osmahněte na části oleje. Přidejte omytou a na růžičky nakrájenou brokolici a oloupané, omyté a na kostičky nakrájené brambory. Zalijte asi 1 litrem vody, přidejte sůl, pepř a bobkový list a nechte vařit. Na pánvi připravte z oleje a mouky jíšku, kterou vmíchejte do polévky ve chvíli, kdy budou brambory i brokolice měkké. Přidejte sójovou smetanu, prolisovaný česnek a ještě krátce povařte. Vyndejte bobkový list, dochuťte solí a majoránkou a můžete podávat.

Zdroj: Brokolicová polévka
Zveřejněno dne: 14.6.2016

BROKOLICOVÁ POLÉVKA

Brokolicová polévka bez smetany

Ingredience:

  • 500 g brokolice
  • 300 ml mléka
  • 70 g másla
  • 50 g hladké mouky
  • 1 cibule
  • 1 zeleninový bujon
  • 3 stroužky česneku
  • sůl
  • pepř

Postup:

Brokolici důkladně omyjte a rozkrájejte na růžičky. Košťál pokrájejte na kolečka nebo kostičky a vše dejte společně se zeleninovým bujonem vařit asi do 1 litru vody. Brokolici uvařte doměkka. Potom je na vás, zda chcete mít polévku hladkou a krémovou nebo s kousky brokolice. Pro hladký krém použijte ponorný mixér, pro polévku s kousky brokolice použijte šťouchadlo na brambory. Na pánev dejte máslo, nechte ho rozpustit a přidejte najemno nakrájenou cibuli. Nechte ji zesklovatět a pak zaprašte moukou. Krátce osmahněte a za stálého míchání přidejte do polévky. Přilijte mléko, přidejte prolisovaný česnek, dochuťte solí a pepřem a ještě asi 10 minut povařte. Polévku můžete obměnit tak, že do ní přidáte rozšlehané vejce nebo krutony z pečiva, které opečete na másle.

Zdroj: Brokolicová polévka
Zveřejněno dne: 14.6.2016

BROKOLICOVÁ POLÉVKA

Brokolicová polévka s nivou

Ingredience:

  • 1 ks brokolice
  • 1 ks mrkve
  • 1 ks petržele
  • 2 lžíce másla
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 1 cibule
  • 200 ml smetany na vaření
  • 200 g sýra niva
  • sůl
  • pepř

Postup:

Zeleninu očistěte a důkladně omyjte. Brokolici nakrájejte na růžičky, mrkev a petržel nastrouhejte na hrubém struhadle, cibuli nakrájejte na malé kostičky. Mrkev, petržel a brokolici vložte do hrnce, zalijte asi 1 litrem vody a vařte do poloměkka. Mezitím si na pánev dejte rozpustit máslo, přidejte cibuli, krátce ji zpěňte a pak zaprašte lžící hladké mouky. Krátce osmahněte a vmíchejte do polévky. Přidejte nahrubo nastrouhaný sýr niva a smetanu na vaření. Krátce povařte (brokolice by měla být již zcela uvařená), dochuťte solí a pepřem a můžete podávat.

Zdroj: Brokolicová polévka
Zveřejněno dne: 14.6.2016

POTRAVINY PRO ZDRAVÉ VLASY A KŮŽI

Ovoce a zelenina

Stárnoucí pleť by měla být doslova „naložena“ v takových potravinách, jako je barevné ovoce a zelenina, neboť obsahují velké množství antioxidačního vitamínu C, který a zabraňuje předčasnému stárnutí. Vitamín C je také nezbytný pro výrobu kolagenu a udržuje pokožku vláčnou. Doporučují se zejména bobuloviny, červená paprika, brokolice, pomeranče apod.

Zdroj: Potraviny pro zdravé vlasy a kůži
Zveřejněno dne: 26.6.2017

VITAMÍN C (KYSELINA ASKORBOVÁ)

Zdroje vitamínu C

Čerstvé ovoce a zelenina s obsahem vitamínu C by měly být ve vašem jídelníčku každý den. Nejznámějším zdrojem vitamínu C jsou citrusové plody. Velké množství kyseliny askorbové obsahují také brambory, brokolice a paprika. Kuřáci a sportovci mají zvýšenou potřebu vitamínu C, je tedy vhodné v těchto případech doplňovat potřebné množství kyseliny askorbové například výživovými doplňky.

Zdroj: Vitamín C (kyselina askorbová)
Zveřejněno dne: 9.4.2013

BROKOLICOVÁ POLÉVKA S BRAMBOREM

Brokolicová polévka s mrkví a bramborem

Ingredience: 1 celá brokolice, 1 mrkev, 2 menší brambory, 1 lžíce másla (nebo řepkového oleje), majoránka, troška soli, mléko na zahuštění

Postup: Mrkev a brambory očistěte a nakrájejte na menší kostičky, orestujte je na trošce másla (nebo řepkového oleje). Podlijte troškou vody a nechte dusit přibližně 5 minut. Poté přidejte hlavičky brokolice a zalijte vodou nad okraj. Dochuťte majoránkou a troškou soli. Můžete přidat i domácí nebo bio zeleninový vývar. Vařte doměkka cca 10 minut. Poté odstavte, rozmixujte a vlijte zpět do hrnce.

Tip: Polévku můžete zjemnit mlékem. Menším dětem připravte polévku bez restování, povařte zeleninu, rozmixujte a nakonec nechte rozehřát lžičku mléka nebo přidejte trošku řepkového či olivového oleje.

Zdroj: Brokolicová polévka s bramborem
Zveřejněno dne: 29.6.2017