Informace od profesionálů

MENU

  

CHOROBY

  

PĚSTOVÁNÍ

  

ŠKŮDCI

  

RECEPTY

  
Téma

ZAPÉKANÉ TĚSTOVINY PODLE POHLREICHA

OBSAH

Zapečené těstoviny se smetanou a nivou

Ingredience: 500 g těstovin, 60 g tuku, 250 ml smetany ke šlehání, 250 g šunky, 150 g nivy, hříbky, česnek, mletý pepř, sůl, cibule

Technologický postup: Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Hříbky očistíme a nakrájíme na kousky. Šunku nasekáme na kostičky. Cibulku mírně osmahneme společně se šunkou a hříbky, poté zalijeme smetanou. Osolíme, opepříme a necháme krátce povařit. Můžeme přidat prolisovaný česnek. Těstoviny si mezitím uvaříme podle návodu na obalu. Omáčku smícháme s uvařenými těstovinami, přidáme nastrouhanou nivu a dáme do pekáčku. Vše společně krátce zapečeme v troubě. Zapékané těstoviny se šunkou a nivou podáváme jako teplý hlavní chod.

Zdroj: Zapečené těstoviny se smetanou

Diskuze

V diskuzi RECEPT NA BUŘTGULÁŠ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Naděžda.

Pane Černíku, do buřtguláše přidávám na konec šlehačku, aby se zjemnil. Je i pro děti a ne jen pro chlapy, co ho zapijí škopkem piva.
A jsem přesvědčena, že pan Pohlreich o vaření toho ví mnohem víc, než vy, pokud nevaříte v nějaké vyhlášené restauraci.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jaroslava.

Správně ,i já dávám do buřtguláše smetanu dodá jemnou a výraznou chuť. Me vnučky buřtguláš milují.
Mám dost kuchařek od pana Pohlreicha a každé jídlo které v nich je dokáže vysvětlit i člověku který neumí uvařit ani čaj aby udělal výborné jídlo.
Na Pohlreicha co se týká kuchyně nedám dopustit a smekam před ním.

Zdroj: diskuze Recept na buřtguláš

Zapečené těstoviny se smetanou a brokolicí

Ingredience: 500 g těstovin, 300 g šunky, 300 g uzeného masa, 1 pórek, 2 papriky, 250 g tvrdého sýra, 200 ml smetany na vaření, 1 brokolice, ½ kelímku smetany ke šlehání, pepř mletý, provensálské bylinky, niva, sůl, olej

Technologický postup: Těstoviny uvaříme podle návodu na obalu téměř doměkka. Vaříme je v osolené vodě, poté scedíme a necháme okapat. Na pánvi rozehřejeme na kostky nakrájené uzené, přidáme nakrájenou šunku, papriku, pórek a spařené růžičky brokolice, vše orestujeme. Odstavíme a vmícháme nastrouhaný sýr. Do zapékací misky dáme vrstvu těstovin, pokapeme olejem, dáme vrstvu náplně a takto opakujeme do vyčerpání surovin. Můžeme prosypávat provensálským kořením. V misce rozšleháme smetanu s vajíčky, osolíme, opepříme. Těstoviny s brokolicí zalijeme vaječnou směsí a vložíme do vyhřáté trouby. Pečeme asi 1 hodinu. Nakonec posypeme nastrouhanou nivou a necháme roztát. Zapékané těstoviny s brokolicí rozkrájíme, poklademe na nahřáté talíře a podáváme.

Zdroj: Zapečené těstoviny se smetanou

Diskuze

V diskuzi ORIGINÁL RECEPT NA TATARSKÝ BIFTEK PODLE POHLREICHA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dagmar.

Do masa přidávám trošinku vodky. A je to nejen ochrana,a le báječně to chutná. Jen se to nesmí přehnat.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Originál recept na tatarský biftek podle Pohlreicha

Zapékané těstoviny

Zapékané těstoviny se zelím

Suroviny:

  • 250 g těstovin
  • 1 špekáček
  • 200 g uzeného bůčku
  • 1 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 200 g eidamu
  • 250 g kysaného zelí
  • 1 vejce
  • 1,5 dcl mléka
  • špetka muškátového oříšku, oregana, pepře a soli
  • olej dle potřeby

Postup:

Dejte do osolené vody vařit těstoviny dle návodu. Mezitím si nakrájejte na jemno cibuli a česnek a nechte je na rozpáleném oleji zesklovatět. Uzené maso společně se špekáčkem nakrájejte na malé kostičky, přisypte do pánve k cibulce a česneku a společně restujte. Po chvíli přidejte jemně nakrájené kyselé zelí, špetku oregana a ještě chvíli restujte. V hrnečku rozmíchejte vejce s trochou soli a mléka. Uvařené těstoviny sceďte a dejte do zapékací mísy. Zalijte rozšlehaným vejcem, přidejte směs z pánve a 100 g nastrouhaného sýra. Vše promíchejte a dochuťte pepřem a muškátovým oříškem. Zbylých 100 g nastrouhaného sýra posypte po povrchu a dejte do trouby zapéct.

Zapékané těstoviny s houbami a mletým masem

Suroviny:

  • 350 g těstovin (flíčky)
  • 300 g mletého masa
  • 2 stroužky česneku
  • 1 cibule
  • špetka drceného kmínu
  • špetka pepře
  • špetka majoránky
  • 2 lžíce sádla
  • hrst sušených uvařených nebo podušených hub
  • 1 dl mléka
  • 2 vejce
  • máslo
  • 2 lžíce nasekané petrželky

Postup:

Těstoviny uvařte dle návodu, slijte do síta, propláchněte rychle studenou vodou a nechte okapat. Mezitím než těstoviny okapou, si na sádle opečte mleté maso s cibulí, česnekem, kmínem, pepřem a majoránkou. Poté přidejte připravené houby a petrželku, směs osolte a promíchejte s těstovinami. Ušlehejte mléko s vejcem (stačí rozmíchat vidličkou v hrníčku) a vymažte máslem ohnivzdornou misku (či běžný pekáček), připravené těstoviny s dalšími přísadami do ní vyklopte, zalijte mlékem s vejci a dejte prudce zapéct. Povrch můžete před zapékáním pokrýt několika plátky másla. Jako příloha se hodí zeleninový salát, kysané zelí nebo sterilované okurky.

Zdroj: Recepty na těstoviny

Diskuze

V diskuzi RECEPT NA BUŘTGULÁŠ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vilém Černík.

Teda zcela mne usadil recept dle Pohlreicha. Jak jsem byl blbej a nevzdělanej než mne poučil tenhle kuchtík. Tak on před vařením brambory umyje, hleďme, a dokonce cibuli oloupe. No, řekl by to někdo ? A jen tak mimochodem, smetana nemá v buřguláši co dělat, to ať si vaří Pohlreich v těch svejch rádoby honosných putykách.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Naděžda.

Pane Černíku, do buřtguláše přidávám na konec šlehačku, aby se zjemnil. Je i pro děti a ne jen pro chlapy, co ho zapijí škopkem piva.
A jsem přesvědčena, že pan Pohlreich o vaření toho ví mnohem víc, než vy, pokud nevaříte v nějaké vyhlášené restauraci.

Zdroj: diskuze Recept na buřtguláš

Video

Na Zdeňka Pohlreicha i na jeho celý recept se můžete podívat na tomto videu: krůtí stehna na kari s mandlemi video.

Zdroj: Krůtí stehna podle Pohlreicha

Diskuze

V diskuzi MILÁNSKÉ ŠPAGETY ORIGINÁLNÍ RECEPT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ivka.

Za našich dětských let (tj. v 80. letech minulého století) nám dělali ve školní jídelně milánské špagety, jaké jsem nikde jinde nejedla. Bohužel mě jako dítě nikdy nenapadlo zeptat se na recept... Do dnes cítím v puse tu báječnou chuť. Pokud si ale vzpomínám, tak kečup, sojová omáčka či parmazán u nás snad nebylo možné ani koupit a na ovoce a zeleninu se stály fronty, takže předpokládám, že naše kuchařky ve škole používaly rajčatový protlak. Špagety ale nebyly zalévané omáčkou až na talíři - byly promíchány s omáčkou již v hrnci, takže byly hezky růžové a byly na nich kousky mletého masa, nedorozvařené cibule a mám dojem, že i nějakého rozpuštěného sýra (byly to takové bílé měkké krupičky). Takto byly nandavány na talíř a posypány strouhaným "červeným" (tj. dnešním 30%) eidamem. O boloňských špagetách jsme tenkrát nic neslyšely, ale předpokládám, že rozdíl mezi nimi je hlavně v tom, že do boloňských se dává různá zelenina. Nepamatuji si ani to, že by se špagety dělaly doma. U nás tedy určitě nikdy nebyly a nevybavuji si ani to, jestli se daly v obchodě běžně koupit - těstoviny se dělaly většinou doma a kupovala se jen kolínka (jiný druh tenkrát také snad ani nebyl). A kdo neuměl (nebo nechtěl) dělat domácí nudle, strouhání do polévky a fleky, tak se daly také koupit.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Milánské špagety originální recept

Recept podle Pohlreicha

Zdeněk Pohlreich určitě květákové placičky nebo obdobné jídlo zná a připravuje, jen je dosud nepublikoval ve svých pořadech. To ovšem nic nemění na tom, že tento pokrm není dobrý, nebo že si nezaslouží naši pozornost. Květákové placičky, které poslouží jako výborná chuťovka nebo rychlá večeře, si přinejmenším zaslouží zmínku o způsobu přípravy.

Zdroj: Květákové placičky podle Pohlreicha

Zapečené těstoviny bez smetany

Ingredience: 500 g těstovin, 250 ml mléka, 150 g šunky, 2 vejce, 100 g sterilovaného hrášku, sůl, olej

Technologický postup: Těstoviny uvaříme podle návodu na obalu, ale ne příliš doměkka. Scedíme a propláchneme studenou vodou. Těstoviny promícháme se šunkou nakrájenou na kostičky a scezeným hráškem. Zapékací mísu vymažeme olejem a naplníme těstovinami. Vejce rozmícháme v mléce se solí a polovinou směsi zalijeme těstoviny. Pečeme v předehřáté troubě na střední stupeň asi 15 minut. Pak je přelijeme zbylou směsí a dopečeme dozlatova.

Zdroj: Nejlepší zapečené těstoviny

Zapečené těstoviny s hráškem a mascarpone

Ingredience: 500 g těstovin, 200 g šunky nebo pancetty, 150 g čerstvého nebo mraženého hrášku, sůl, pepř, 200 ml smetany, 300 g mascarpone, 4 lžíce parmazánu

Technologický postup: Nejprve uvaříme těstoviny podle návodu, scedíme a propláchneme studenou vodou. Na oleji zahřejeme hrášek, přidáme nakrájenou šunku nebo pancettu, a když je opečená, přilijeme smetanu a také sýr. Dochutíme solí a pepřem a ve chvíli, kdy je omáčka tekutá, přimícháme i uvařené těstoviny. Vše dobře promícháme, přesuneme do pekáčku, posypeme parmazánem a dáme na 10 minut zapéct při 190 °C.

Zdroj: Nejlepší zapečené těstoviny

Zapečené těstoviny se šalvějí a ricottou

Ingredience: 300 g kuřecího masa, 500 g těstovin, snítka šalvěje, 4 stroužky česneku, sůl, pepř, 200 ml smetany, 350 g ricotty, 250 g čerstvého baby špenátu, 4 lžíce parmazánu

Technologický postup: Nejprve uvaříme těstoviny podle návodu, scedíme a propláchneme studenou vodou. Kuřecí maso nakrájíme na kousky, osolíme a opepříme. Na oleji ho v hlubší pánvi necháme zatáhnout, přidáme opraný baby špenát, nasekanou šalvěj a plátky česneku. Po deseti minutách přilijeme smetanu, přidáme ricottu, a když se vše rozpustí, tak do základu vmícháme těstoviny uvařené podle návodu. Takto připravené těstoviny přesuneme do pekáčku, posypeme parmazánem a necháme v troubě asi 15 minut dojít při 180 °C.

Zdroj: Nejlepší zapečené těstoviny

Rizoto podle Zdeňka Pohlreicha

Zde se můžete podívat, jakým způsobem připravuje rizoto Zdeněk Pohlreich.

Zdroj: Recepty na rizoto

Zapečené těstoviny se šunkou

Ingredience: 500 g těstovin, 150 g šunky, 250 ml mléka, 1 rajče, 2 vejce, 60 g sterilovaného hrášku, sůl, olej

Technologický postup: Těstoviny uvaříme podle návodu na obalu, ale ne příliš doměkka (měly by být na skus). Scedíme a propláchneme studenou vodou. Těstoviny promícháme se šunkou nakrájenou na kostičky a se scezeným hráškem. Zapékací mísu vymažeme olejem a naplníme těstovinami. Vejce rozmícháme v mléce se solí a polovinou směsi zalijeme těstoviny. Pečeme v předehřáté troubě na střední stupeň asi 15 minut. Pak je přelijeme zbylou směsí, posypeme rajčetem nakrájeným na kostičky a dopečeme dozlatova.

Zdroj: Nejlepší zapečené těstoviny

Zapečené těstoviny se smetanou a špenátem

Ingredience: 500 g těstovin, 1 vejce, 400 g mraženého špenátu, 1 cibule, 2 stroužky česneku, 100 g tvrdého sýra, mletý černý pepř, sůl, olej

Technologický postup: Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Česnek oloupeme a prolisujeme. Na oleji orestujeme cibuli, přidáme špenát, osolíme, opepříme, přidáme prolisovaný česnek, rozkvedlané vejce a necháme srazit. Těstoviny uvaříme podle návodu na balení. Špenát a těstoviny smícháme dohromady a dáme do olejem vymaštěné zapékací mísy. Pečeme v předehřáté troubě při 180 °C. Směs můžeme podle chuti posypat strouhaným sýrem. Zapečené těstoviny se špenátem a sýrem podáváme ihned po dopečení jako hlavní chod.

Zdroj: Zapečené těstoviny se smetanou

Rychlé zapečené těstoviny

Ingredience: 500 g těstovin, 200 g mražené zeleniny, 100 g smetany ke šlehání, 1 lžíce másla, sůl, ½ balíčku hříbkové omáčky na zapékání

Technologický postup: Těstoviny uvaříme podle návodu na sáčku, poté je scedíme a vrátíme zpět do hrnce. Mezitím na tuku podusíme mírně osolenou mraženou zeleninu a podle návodu připravíme hříbkovou omáčku na zapékání. Rozehřejeme troubu. K těstovinám přidáme zeleninu i hříbkovou omáčku a dobře promícháme. Směs vložíme do vymazaného pekáčku, popřípadě můžeme pečicím papírem vyložit menší plech. V troubě zapečeme těstovinovou směs dozlatova. Při 200 °C stačí asi 15 minut. Rychlé zapečené těstoviny lze vylepšit i pokrájenou šunkou.

Zdroj: Nejlepší zapečené těstoviny

Zapečené těstoviny se smetanou a kuřecím masem

Ingredience: 400 g těstovin, 200 g kuřecího masa, 200 g zeleniny, 1 lžička černého mletého pepře, 1 lžička bazalky, 1 lžička oregana, 2 lžičky soli, 3 vejce, 200 ml mléka, 200 ml smetany

Technologický postup: Uvaříme těstoviny podle návodu, přecedíme a necháme okapat. Maso očistíme a nakrájíme na kostky nebo nudličky. Zeleninu zvolíme podle chuti. Očistíme ji a nakrájíme na nudličky nebo kostky. Můžeme použít i mraženou zeleninu. Na pánvi opečeme kuřecí maso a přidáme zeleninu. Když jsou maso i zelenina osmažené, přidáme do pánve těstoviny. Posypeme solí, pepřem, oreganem a bazalkou. Vše důkladně promícháme. Obsah pánve přesypeme do zapékací mísy. V mléce rozmícháme vejce a smetanu se lžičkou soli a přelijeme těstoviny. Těstoviny s kuřecím masem pečeme v troubě přibližně půl hodiny, dokud se na povrchu nevytvoří růžová kůrka. Zapečené těstoviny s kuřecím masem podáváme s čerstvým zeleninovým salátem.

Zdroj: Zapečené těstoviny se smetanou

Květák a dna

Květák je zelenina se středním obsahem purinů a může být konzumována ve větších částech v rámci nízkopurinové diety. Většina jedinců na nízkopurinové dietě může mít každý den alespoň dvě porce této zeleniny.

Zdroj: Květákové placičky podle Pohlreicha

Recept

Ingredience: 50 g hladké mouky, 50 g másla, 450 ml mléka, 50 ml smetany, muškátový oříšek, šalotka, těstoviny macaroni (kolínka), bobkový list, parmazán, sýr Pecorino Romano, sýr Montasio, sůl, pepř, bazalka

Postup: Zdeněk Pohlreich si nejdříve připraví omáčku Mornay. Naseká šalotku a orestuje ji v hrnci na oleji. Mezitím dá vařit kolínka do osolené vroucí vody. Do změklé šalotky přisype hladkou mouku, promíchá a zalije studeným mlékem a kapkou smetany. Osolí, opepří, přidá dva bobkové listy a trošku strouhaného muškátového oříšku. Sýry nastrouhá, vsype do hladkého bešamelu a nechá rozpustit. Do omáčky zamíchá Zdeněk Pohlreich předvařené macaroni, směs přelije do zapékací mísy a vršek hojně zasype parmazánem. Zapéká v rozehřáté troubě asi 20 minut. Při servírování ozdobí pokrm lístkem bazalky.

Zdroj: Šunkofleky podle Pohlreicha

Zapečené těstoviny (šunkofleky)

Suroviny:

  • 1 balení těstovin (nejlépe krátké široké nudle)
  • 300 g uzeného masa
  • 1 cibule
  • 3 vejce
  • sůl
  • pepř
  • sádlo na vymazání pekáče

Postup:

Nejprve uvařte těstoviny podle návodu na obalu. Pak vodu slijte, k těstovinám přidejte na kostičky nakrájené maso a na drobno nakrájenou cibulku, opepřete a nasypte do pekáče vymazaného sádlem. Asi 10 minut nechte v předehřáté troubě péct, poté zalijte rozmíchanými vejci a pečte při teplotě cca 200 °C (asi půl hodiny – doba pečení závisí na tom, jak moc, nebo málo chcete mít těstoviny propečené). Porce zapečených těstovin servírujte posypané strouhaným tvrdým sýrem.

Zdroj: Recepty na těstoviny


Autoři obsahu

Mgr. Michal Vinš

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Jana Válková

Mgr. Jiří Dvořák


ČeskéNápady

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP