Informace od profesionálů

MENU

  

CHOROBY

  

PĚSTOVÁNÍ

  

ŠKŮDCI

  

RECEPTY

  
Téma

ZAVAŘOVÁNÍ STROUHANÝCH JABLEK V TROUBĚ

OBSAH

Doba použitelnosti

Zavařená jablka podle našich návodů lze uchovat několik měsíců. Recepty bez zavařování jen s horkou směsí jablek vydrží měsíce. Nalitím horkých jablek a následném zchlazením směsi ve sklenicích vzniká podtlak, kterým je víčko na sklenici pevně přitlačeno, takže se do jablečné zavařeniny nemohou dostat žádné choroboplodné zárodky.

Pokud strouhaná jablka zavaříte v troubě nebo v horké vodě, vydrží mnohem déle a často si je můžete bezpečně vychutnat i po několika letech. Platí, vždy po otevření zavařených jablek, zkontrolovat pohledem jejich nezávadnost.

Zdroj: Zavařování strouhaných jablek v troubě

Poradna

V naší poradně s názvem ZAVAŘOVÁNÍ V TROUBĚ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Brandl.

Není mi jasná doba počátku zavařování třešní.
Jak poznám POČATEK ZAVAŘOVÁNÍ 7 MINUT?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Počátek zavařování se počítá od umístění sklenic do trouby a zavření dvířek. Vše musí být horké, nálev, voda v plechu a vyhřátá trouba. Pak proces zavařování započne ihned po umístění do trouby.

Zdroj: diskuze Zavařování v troubě

Příprava jablek na zavařování

Stejně jako u zavařování jakéhokoli ovoce začněte zralým, neposkvrněným a dobře omytým ovocem. Poté jablka oloupejte, zbavte jádřince a nastrouhejte podle pokynů v receptu na konzervování.

Pamatujte si, že po oloupání a nastrouhání se jablka začnou zbarvovat. Aby vám jablka nezhnědla, ošetřete je proto přípravkem kyseliny askorbové podle návodu na obalu nebo můžete alternativně použít citronovou vodou. Chcete-li si vyrobit citronovou vodu, smíchejte 1 litr vody s 50 ml citronové šťávy, vložte jablka do roztoku a před pokračováním sceďte.

Zdroj: Zavařování strouhaných jablek v troubě

Pečený jablečný kompot

Oloupejte jablka, odstraňte jadřince a nakrájejte na kousky. Jablka můžete i nahrubo nastrouhat. Připravené kousky jablek vložte do sklenic a upěchujte těsně k sobě. Nakonec pokapejte citronovou šťávou a přelijte převařeným cukerným roztokem, který připravíte z 5 dílů vody a 1 díl cukru. Potom sklenice pevně uzavřete a dejte do vyššího pekáče, který naplňte chladnou vodou do výšky 3 cm. Ujistěte se, že se sklenice v pekáči nedotýkají. Pokud chcete zavářet hodně jablečných kompotů, udělejte to radši várku po várce místo příliš přeplněného pekáče. Sklenice s pekáčem vložte do studené trouby na spodní polici a troubu zapněte na 175 °C s horním i spodním ohřevem. Troubu vypněte, jakmile voda začne bublat a vařit se. Pak pečte asi 30 minut.

Zdroj: Zavařování strouhaných jablek v troubě

Diskuze

V diskuzi ZAVAŘOVÁNÍ OKUREK V TROUBĚ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel František Hanuš.

Dobrý den, chtěl bych sterilovat okurky v myčce, ale program na nejvyšší teplotu má 55 - 65 stupňů. Stačí to ?
Děkuji za odpověď

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Zavařování okurek v troubě

Jak zavařovat jablka v troubě

Je určitě výhodné mít po celý rok k dispozici strouhaná jablíčka na štrúdl, koláč či jiné dezerty. Zkuste si je připravit úplně jednoduše. Zavařování jablek probíhá klasickou sterilací při teplotě 75 až 85 °C v zavařovacích sklenicích. Omytá jablka oloupete, nastrouháte, vložíte do sklenic a zasypete cukrem (dle své chuti a dle sladkosti jablíček). Sklenice důkladně uzavřete (nejlépe šroubovací sklenice s víčky na závit) a naskládejte je na vyšší plech s vodou tak, aby se nedotýkaly. Poté je sterilujte v troubě vyhřáté na 200 °C cca 30 minut. Po uplynutí této doby je vyndejte z trouby a nechte je vychladnout otočené dnem vzhůru. Zavařeniny skladujte v temnu a chladu.

Zdroj: Zavařování v troubě

Poradna

V naší poradně s názvem ZAVAŘOVÁNÍ MASA DO SKLENIC V TROUBĚ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Nadja.

Citát: "Nejprve si připravíme mělký plech, na nějž sklenice postavíme. Plech pak zalijeme vodou do výšky 2 až 3 centimetrů."
- Mělký plech bývá tak 1 cm vysoký, takže do něj 2-3cm vody nenalijeme.
- Plech pak zalijeme vodou - zaléváme asi sklenice uložené na plechu, nikoliv plech, to bychom vodu lili přímo do trouby.
-----------------
Nesrovnalosti:
Zavařování masa na dovolenou (v hrnci):
"Maso můžete do sklenic napěchovat a následně zalít vepřovým vývarem až po okraj"
Zavařování masa do sklenic v mikrovlnce:
"Sklenice neplníme až po okraj, ale pod víčkem musí zůstat mezera, což je stejné, jako při zavařování v hrnci."
Dotaz: TAKŽE PLNÍME AŽ PO OKRAJ, NEBO S MEZEROU?
------------------
Při zavařování v mikrovlnce doporučuji sklenice podložit talířem s trochu zvýšeným okrajem - pokud tekutina vyteče, aby se nerozlila po celé troubě.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Při zavařování se sklenice plní s okrajem. Mezi víčkem a obsahem musí být mezera alespoň půl centimetru. Je to proto, že při zavařování se vlivem zvýšené teploty zvetšuje objem obsahu a ten by mohl vytékat. Samotné vytékání nevadí, ale hrozí, že se s tekutinou může pod víčko dostat i pevná struktura, třeba svalové vlákno, které pak způsobí neťesnosti a zkažení obsahu.

Zdroj: diskuze Zavařování masa do sklenic v troubě

V troubě zavařená jablka nasucho

Zavařená jablka nasucho jsou jednoduchým receptem, jak uchovat jablka na zimu.

Ingredience

  • 3 kg různých odrůd křupavých jablek;
  • 6 lžic cukru;
  • 200 g rozinek.

Postup

Nejlepší výsledek dosáhnete, když namícháte několik druhů křupavých jablek. Myslete na to, že každé jablko má svou vlastní chuť a sladkost. Je proto velmi obtížné zde uvést přesné množství cukru. Když na to přijde, tak na konzervaci žádný cukr nepotřebujete a i tak dosáhnete požadované trvanlivosti.

Nejprve si připravíme zavařovací sklenice. Ponořte je nebo je opláchněte v horké vodě a gumové kroužky nebo víčka vložte do vroucí vody.

Omyjte jablka, rozpulte je, oloupejte a zbavte jádřinců. Pak je bez loupání nastrouhejte a smíchejte s trochou cukru a rozinek. Pokud nemáte rádi rozinky, vynechte je, ale jsou dokonalé!

Nastrouhaná jablka naplňte do sklenic. Postupujte po částech. Vždy každé 2 cm obsahu upěchujte nějakým válečkem (jiná sklenice, plastová láhev), aby mezi kousky jablek nebylo moc vzduchu.

Nasaďte horké gumové kroužky na sklenice nebo nasaďte víčka a upevněte svorkami. Pokud máte twist-off sklenice, stačí víčka zašroubovat.

Umístěte sklenice do vyššího pekáče, který naplňte vařící vodou. Sklenice se budou během zavařování v troubě roztahovat, takže se nesmí dotýkat, aby nepraskly. Pekáč se sklenicemi vložte do předehřáté trouby na 200°C po dobu 30 minut.

Alternativně můžete zavařit klasicky ve vodě. Umístěte sklenice do vysokého hrnce a naplňte vodou těsně pod největší sklenici. Zapněte sporák a když se voda vaří, trochu snižte teplotu. Nastrouhaná jablka by měla zůstat ve vařící vodě při teplotě kolem 90 °C asi 20 minut.

Po uplynutí doby zavařování sklenice vyndejte a přikryjte je ručníkem, aby pomaleji vychladly.

Až budete chtít později upéct koláč, máte vždy po ruce zásobu chutného ovoce.

Zdroj: Zavařování strouhaných jablek v troubě

Jablečný kompot bez zavařování

Pokud budete postupovat podle našeho návodu, získáte 2 velké zavařovací sklenice po 750 ml nebo 4 menší sklenice. Pokud chcete udělat více jablečných kompotů, můžete množství snadno znásobit. Doba použitelnosti jsou měsíce, takže do zimy tak akorát.

Ingredience

  • 1 kg jablek;
  • voda 150 ml;
  • cukr podle libosti;
  • citronová šťáva z jednoho citronu;
  • tyčinka skořice nebo vanilkový lusk.

Postup

Jablka omyjte a oloupejte. Prohlédněte je a všechna omačkaná místa dobře odřízněte. Také odstraňte celý jadřinec.

Jablka nahrubo nastrouhejte.

Vložte nastrouhaná jablka do hrnce a přidejte vodu, cukr a skořici nebo vanilkový lusk. Jablka uvařte do měkka, až z nich vznikne pyré s jemnou konzistencí.

Podle potřeby dochuťte citronovou šťávou a cukrem.

Do sterilních zavařovacích sklenic nalijte horký jablečný kompot. Můžete použít i široký trychtýř.

Sklenice pevně uzavřete a otočte dnem vzhůru a nechte vychladnout.

Ovocné pyré samozřejmě chutná přímo nebesky, když se jí lžičkou přímo ze sklenice. Výborně však chutná také s palačinkami. V kombinaci s rozinkami je dokonalé ke slaným pokrmům, jako jsou křupavé bramborové placky, jaké dělala babička. Pro mnoho z vás bude tento rychlý kompot dokonalý k masitým jídlům obzvlášť ke zvěřině s brusinkami.

Zdroj: Zavařování strouhaných jablek v troubě

Poradna

V naší poradně s názvem ZAVAŘOVÁNÍ HOTOVÝCH JÍDEL DO SKLENIC se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Věra Agnes Vimpelová.

Mám dotaz, jak dlouho vydrží zavařené hotové jídlo? Chci to zavařovat v troubě.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Sterilizace hotových jídel umožňuje jejich uchování po dlouhou dobu. Zavařené jídlo vydrží měsíce.

Zdroj: diskuze Zavařování hotových jídel do sklenic

Recept na povidla z letních jablek

Ingredience

  • 4 kg letních jablek,
  • 1 l octa,
  • 1 kg cukru.

Postup

Oloupaná letní jablka bez jadřinců vaříme s trochou vody a octem asi 30 minut. Pak přidáme 1 kg cukru a ještě vaříme 15 minut. Nakonec vmícháme sáček Petolu a po přejití varem plníme do sklenic a zavíčkujeme. Takto připravená povidla z letních jablek vydrží až 4 roky.

Zdroj: Jablečná povidla od babičky pečená v troubě

Diskuze

V diskuzi ZAPEČENÉ BRAMBORY V TROUBĚ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petra.

A jaké brambory na bramboráky? Kamarádka říká C a jiná říká A.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Juraj.

Stačí trochu hledat, takže www.pomodo.cz/stitky…

Zdroj: diskuze Zapečené brambory v troubě

Jablečný džem s marcipánem bez zavařování

Ingredience

  • 3,5 kg jablek se slupkou, ale bez jadérek;
  • 1/2 litru vody nebo jablečného moštu;
  • 2 kg želírovací cukr s vyšším obsahem pektinu;
  • 200 g rozinek;
  • 200 g nasekaných mandlí;
  • 4 zarovnané lžičky mleté skořice;
  • 12 ml rumového aroma na lihové bázi;
  • 120 g marcipánové syrové hmoty;
  • trochu citronové šťávy, pokud vaše jablka nejsou dostatečně kyselá.

Postup

Jablka dobře omyjeme, protože je budeme používat neloupaná. Rozčtvrtíme je a zbavíme jádřinců. Poté musí mít hmotnost 3,5 kg. Doplňte je 500 ml vody nebo jablečné šťávy tak, abyste získali hmotnost 4 kg. Vložíme je do hrnce a dusíme, dokud jablka nezměknou a nerozpadnou se.

Hrnec sundejte ze sporáku a tyčovým mixérem vše rozmixujte najemno. Hrnec postavte zpět na sporák, vmíchejte želírovací cukr a na středním plameni duste cca 4 minuty. Poté sporák zmírněte, přidejte rozinky, mandle, skořici a rumové aroma a nechte jen krátce provařit.

Mezitím si připravte zavařovací sklenice, které společně s víčky spařte vroucí vodou, nechte pár minut odstát.

Marcipán nakrájejte na malé kostičky a těsně před plněním jemně vmíchejte do směsi. Poté ihned naplňte sklenice marmeládou až po okraj, pevně zašroubujte a položte víčkem dolů na vlhkou utěrku, aby vychladla.

Tento džem není jen pomazánka. Výborně chutná s jogurtem, jako zálivka do tvarohového pokrmu nebo s vanilkovou omáčkou. Hodí se i jako náplň do koláčů, pokud zrovna nemáte po ruce jablka, nebo ho jen ujídáte ze sklenice.

Zdroj: Zavařování strouhaných jablek v troubě

Diskuze

V diskuzi ZAVAŘOVÁNÍ HOTOVÝCH JÍDEL DO SKLENIC se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Karel.

Jak dlouho zavařování segedínský guláš z bůčku a jak dlouho vydrží v mrazáku

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Zavařování hotových jídel do sklenic

Zavařování v horkovzdušné troubě

A teď už k samotnému zavařování v horkovzdušné troubě. Troubu nastavíme na 250 °C. Na dno plechu dáme starou utěrku nebo nějaký čistý hadřík a zalijeme horkou vodou do výšky asi 2-3 cm. Poté naskládáme sklenice jednu vedle druhé tak, aby se vzájemně nedotýkaly. Zapneme horkovzduch a zavařujeme 5-8 minut na zmíněných 250 °C. Vodu můžeme dolévat dle potřeby, ale pozor, musí být teplá. Všechny zavařené sklenice nakonec obrátíme do druhého dne víčkem dolů.

Zdroj: Zavařování okurek v horkovzdušné troubě

Zavařování okurek v horkovzdušné troubě

Zavařování v horkovzdušné troubě je dnes také velmi často používaný způsob. Sklenice se v tomto případě rozloží na plech s vyšší okrajem tak, aby se vzájemně nedotýkaly. Na plech se nalijí přibližně 3 centimetry vody a vloží se do trouby předehřáté na 150 °Celsia na 15 minut při zapnutém spodním i horním ohřevu. Teplota se potom sníží na 100 °Celsia, nechá se zapnutý jen spodní ohřev a steriluje se ještě 20 minut. Nakonec se sklenice nechají obrácené dnem vzhůru vychladnout.

Zdroj: Zavařování okurek v troubě

Diskuze

V diskuzi DOMÁCÍ KLOBÁSY BEZ UZENÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavel.

Klobásy bez uzení péct v troubě nebo vařit..
Jak dlouho, na kolik stupňů. Při uzení čas i teplotu uvádíte. Děkuji. Pavel

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Domácí klobásy bez uzení

Zavařování okurek v mikrovlnné troubě

Zajímavou možností je zavařování v mikrovlnce. Používají se k tomu výhradně sklenice se šroubovacími víčky. Naplněné okurkami a nálevem se uzavřené vloží do mikrovlnky, doba sterilování je u sklenic s obsahem 0,5 litru 5 minut při výkonu 700 Wattů. Čas ale platí jen pro 1 sklenici, pokud jich tedy zavařujete například 5, je doba 25 minut. Sklenice se poté vyndají a nechají zchladnout otočené dnem vzhůru.

Zdroj: Zavařování okurek v troubě

Zavařování guláše

Jedete na dovolenou a chcete si s sebou zavařit guláš? Nebo to chcete prostě jen zkusit? Pak vězte, že je to velice jednoduché. Připravte si sklenice, nejlépe se šroubovacím víčkem, a pořádně je umyjte. Ještě teplý uvařený guláš nalejte do připravených sklenic – naplňte zhruba do ¾ výšky sklenice. Důkladně zavíčkujte a můžete začít zavařovat. Je pak již jen na vás, pro jaké zavařování se rozhodnete. Existuje více způsobů, můžete to zkusit v elektrické troubě, mikrovlnné troubě nebo také v myčce. Nejčastější je ale zavařování klasicky v hrnci s vodou. Sklenice vyskládáme do hrnce s vodou a dáme vařit na plotnu. Zavařujeme zhruba hodinu a půl při teplotě 100 stupňů.

Zdroj: Zavařování hotových jídel do sklenic

Zavařování uzeného masa v mikrovlnce

Uzené maso v celku naskládejte do sklenice, bez vody, zavíčkujte a zapněte cca na 4 minuty na nejvyšší výkon. Nechte vychladnout a uskladněte v temnu a chladu.

Zdroj: Zavařování v mikrovlnné troubě

Zavařování pečeného masa v mikrovlnce

Pečené maso dejte do sklenic a zalijte výpekem. Zde je nutné nechat prostor mezi obsahem a víčkem alespoň 2,5 cm. Dobu sterilování na jednu sklenici zvýšíme u sklenic 0,7 l na 8–10 minut, u menších sklenic na 5–6 minut.

Zdroj: Zavařování v mikrovlnné troubě

Zavařené ořechy

Ořechy zavaříte v mikrovlnce velmi rychle. Ořechy se zavařují na sucho, jen je naskládáte do sklenice a zavaříte v mikrovlnné troubě dle výše uvedených pravidel. Ořechy nežluknou, jsou jako čerstvé a výborné do pečiva.

Zdroj: Zavařování v mikrovlnné troubě

Zavařování v mikrovlnce

Do mikrovlnné trouby vložíme maximálně 4 sklenice o obsahu do 0,7 l a sterilujeme 10 minut při teplotě 70 W (rozmrazování) a 10 minut na 100 W. Tento novodobý způsob sterilace je vhodný zejména pro menší množství zavařovaných sklenic. Lze použít jak klasická zavařovací víčka, tak i uzávěry twist-off. Nemusíte se bát, v mikrovlnné troubě tyto uzávěry nejiskří.

Zdroj: Jak na zavařování


Autoři obsahu

Mgr. Jiří Dvořák

Mgr. Světluše Vinšová

Gabriela Štummerová

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Jana Válková


ČeskéNápady

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP