Informace od profesionálů

MENU

  

CHOROBY

  

PĚSTOVÁNÍ

  

ŠKŮDCI

  

RECEPTY

  
Téma

ŽELATINA NA OVOCNÉ DORTY

OBSAH

Želatina na vaječnou tlačenku

Na vaječnou tlačenku je potřeba použít želatinu. Nejvhodnější je želatina od značek vaječná tlačenka dr. Oetker a Labeta.

Zdroj: Vajíčková tlačenka

Poradna

V naší poradně s názvem MODRÁ SKALICE NA POSTŘIK STROMŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel František.

Na které druhy ovocných stromů jako postřik je skalice modrá vhodná?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Postřik modrou skalicí je vhodný pro všechny ovocné stromy, které trpí plísněmi a nebo jsou napadeny škůdci.

Zdroj: diskuze Modrá skalice na postřik stromů

Tvarohový krém Míša

Suroviny:

  • 250 g tvarohu
  • 1 pomazánkové máslo
  • 4 lžíce moučkového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 lžíce rumu

Postup přípravy:

Do mísy si dáme tvaroh, pomazánkové máslo, vanilkový cukr, moučkový cukr a lžíci rumu. Vše společně smícháme a vytřeme do hladkého krému. Takto je krém hotov a můžeme jej začít používat na dorty nebo zákusky.

Zdroj: Tvarohový krém

Diskuze

V diskuzi ČMELÁČÍ NÁSADA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Václav Kratochvíl.

21.01.2020

Vážení dovolil bych požádat o radu či informaci, KDE je možno zakoupit "čmeláčí násadu", popřípadě i s čmelínem. Mám na přehradě u Chebu chatu i se zahrádkou a v okolí je minimum včel. Rád bych, aby ovocné stromy a keře byly opylovány, včetně parcel mých sousedů.
Vřelé díky za radu či informaci, V.Kratochvíl

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Čmeláčí násada

Sušené aronie

Plody aronie lze snadno sušit, a to v sušičce, vlažné otevřené troubě nebo i na sluníčku. Suché plody používáme do moučníků místo rozinek (do těsta nebo do tvarohové či makové nádivky). Rozsekané nebo rozdrcené plody spařujeme při přípravě „obyčejného“ černého čaje nebo je můžeme přidat do ovocné směsi na čaj ovocný. Rozkousaná a polknutá polévková lžíce sušené aronie zastaví průjem při viróze nebo po dietní chybě.

Zdroj: Aronie

Poradna

V naší poradně s názvem VINNÁ RÉVA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alena Bernatíková.

Prosím o radu.
Vloni jsem natočila na video vinnou révu,která se plazila ze dvou stran,kolem hospodářské budovy.Vypadalo to na min.100kg hroznů.To byla fantazie.
Pak nastala pohroma,vše chytilo plíseň.Nejsem milovník chemie,nepoužíváme ani postřiky na ovocné stromy a ovoce je super,ale na hroznech se to vymstilo.
Co mám udělat letos?
Děkuji za info-radu.Bernatíková

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Milda.

Pročtěte si náš kalendář pro vinaře, kde je po měsících popsáno, co je třeba udělat, aby byly hrozny krásné a zdravé: www.vinna-reva-pesto…

Zdroj: diskuze Postřiky vinné révy

Svěží nepečený kiwi dort

Ingredience:

  • 2 balíčky piškotů
  • 3 kelímky zakysané smetany
  • 100 g moučkového cukru (dle chuti)
  • 1 sáček čiré želatiny

Postup:

Připravte si dortovou formu, vyložte ji pečicím papírem a strany vymažte máslem a vysypte kokosem. Podle návodu na obalu si připravte čirou želatinu, nechte ji trochu vychladnout, ale nezapomeňte ji občas zamíchat (želatina nesmí úplně vystydnout, pokud by vám přece jen vystydla, a tudíž ztuhla, můžete ji opět zahřát). Do mírně vychladlé želatiny přidávejte po lžících zakysanou smetanu a moučkový cukr dle chuti.

Dno dortové formy vyložte piškoty a ty zakryjte vrstvou připravené zakysané smetany. Tento postup opakujte pořád dokola, dokud všechnu smetanu nespotřebujete. Poslední vrstva by měla být smetanová.

Ingredience – želatina:

  • 1 kg kiwi
  • 200 g moučkového cukru
  • 30 g želatiny v prášku

Postup:

Kiwi oloupejte a rozmixujte, vložte do hrnce, přidejte moučkový cukr a želatinu rozmíchanou v troše vody. Vše důkladně promíchejte a za stálého míchání nechte zahřát. Kiwi by mělo začít želírovat podobně jako želatina, v takovém případě můžete hrnec odstavit z plotny, nechat chvíli chladnout a poté želatinu opatrně přelít na připravený dort. Až želatina úplně ztuhne, můžete dort přendat na talíř a podávat.

Zdroj: Kiwi dort se želatinou

Diskuze

V diskuzi JAK SPRÁVNĚ HNOJIT TRÁVNÍK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petr.

"Nikdy nepoužívejte hnojiva pro zemědělství, protože podporují rychlý růst rostlin."

Trávník používám jako zdroj biomasy do kompostu, takže rychlý růst je více než žádoucí. Jsou pro hnojení trávníku průmyslovými hnojivy jiné kontraindikace mimo již zmíněného rychlého růstu? Jaké hnojivo používat? Cererit nebo stačí NPK? S kompostem na hnojení trávníků samozřejmně nepočítám. Ten je určený pro zeleninu, ovocné stromky a keře.

Předem děkuji za odpověď a přeji hezký den

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Jak správně hnojit trávník

Sladké mističky

Ingredience: 600 g oloupané syrové červené řepy, 150 g vlašských ořechů nasekaných na hrubší kousky, 120 g Lučiny, 500 ml vody, 2 Galaretky s višňovou příchutí (sladká sypká želatina) nebo tlačenková želatina, 2 oloupané větší pomeranče nakrájené na drobné kostičky, šťáva z 1 citronu, silikonové formičky nebo jiná tvořítka, potravinářská fólie

Postup: Formičky nebo misky, ve kterých budeme směs chladit, vyložíme potravinářskou fólií, pro pozdější snadné vyklopení. Silikonové vykládat nemusíme. Do hrnce dáme 500 ml vody, uvedeme k varu, necháme 5 minut zchladnout a poté vsypeme obě Galaretky. Můžeme ji nahradit želatinou na přípravu vaječné tlačenky, kterou po rozpuštění ochutíme medem a citronem. Metličkou promícháváme do úplného rozpuštění. Řepu nastrouháme na hrubém slzičkovém struhadle. Přidáme Lučinu a ponorným mixérem rozmixujeme na jemnou kaši. Přidáme pomeranče, ořechy, citronovou šťávu a rozpuštěnou želatinu. Vše promícháme a nalijeme do formiček. Necháme v chladnu ztuhnout nejlépe do druhého dne. Na talíři ozdobíme plátkem pomeranče a šlehačkou.

Tip: Galaretka je ochucená sladká sypká želatina, kterou lze koupit v obchodech s potravinami či v drogériích.

Zdroj: Aspik s červenou řepou

Diskuze

V diskuzi OCHRANNÉ PÁSMO U SOUSEDSKÉ HRANICE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Luboš Pařízek.

Dobrý den ,
chtěl bych se touto cestou zeptat , jaké je ochranné pásmo od sousedské hranice pro různou výsadbu jako jsou třeba ovocné stromy , vrby nebo túje a různé
listnaté dřeviny které se používají jako živý plot . Na fotce vidíte rozrostlou
okrasnou vrbu , živí plot z listnáčů a za ním těsně u hranice zasadila sousedka ještě třešeň a ta až bude v kondici , tak nám jednak bude clonit na pozemek , jednak se o tyto dřeviny absolutně nestará v období střihání a jednak mám na pozemku na podzim hromady listí . O dřeviny se ze střiháním musím starat já ze svého pozemku jinak bych se snad už asi nedostal s autem do garáže . Budu rád když mi pomůžete a napíšete jaká je ta vzdálenost od hranice ( pokud tedy nějaká existuje) a jaké jsou povinnosti když mě voda ze střechy jejího kotce na psa teče
přímo na můj pozemek a podmáčí nám základy garáže .
Předem děkuji za Vaší odpověď
S pozdravem Pařízek

e-mail parizeklubos@seznam.cz

Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Ochranné pásmo u sousedské hranice

Sladké plněné knedlíky

Ingredience: 10–15 g cukru krupice, cukr moučka na posypání, 17 g kvasnic, 1 meruňková marmeláda, 2 plechovky kompotovaných meruněk, 250 ml mléka, 500 g hrubé mouky, 1 lžička solamylu, špetka soli, 1 vejce, zakysaná smetana na přelití

Postup: Z mléka, kvasnic, cukru a špetky soli necháme vzejít kvásek. Přidáme vejce a hrubou mouku a zaděláme těsto, které necháme hodinu a půl kynout na teplém místě. Mezitím si necháme okapat meruňky (šťávu nevylíváme, použijeme na omáčku). Z tohoto množství uděláme 11 ovocných knedlíků, tudíž si oddělíme 22 půlek meruněk. Zbylé meruňky pokrájíme na malé kousky, zalijeme trochou slité šťávy a necháme trochu povařit, poté rozmixujeme ponorným mixérem a přidáme dle chuti marmeládu, přilijeme ještě trochu šťávy a zahustíme solamylem, necháme 5–10 minut provařit. Vykynuté těsto rozdělíme na 11 stejných dílů a necháme ještě 10 minut kynout. Poté plníme a tvoříme ovocné knedlíky, je lepší, když se meruňky obalí v mouce, pak nekloužou a knedlík lépe drží. Takto připravené ovocné knedlíky necháme ještě 20 minut kynout přikryté utěrkou. Vložíme do osolené vroucí vody a vaříme 5 minut pod pokličkou, poté otočíme a vaříme dalších 5 minut, již však nepřikrýváme pokličkou. Raději vaříme na dvě várky, je lepší, když ovocné knedlíky mají prostor, pak krásně nabydou. Knedlíky hned po vyjmutí propichujeme.

Zdroj: Plněné knedlíky

Poradna

V naší poradně s názvem PĚSTOVÁNÍ VINNÉ RÉVY PRO ZAČÁTEČNÍKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vladimír Neumann.

Vážení, přeji Vám pěkný den.
Prosím o radu, o jakou se jedná chorobu vína ve skleníku. Je- li to způsobeno
letošími extrémně vysokými teplotami, v loňském roce to bylo v naprosté pohodě.
přikládám foto 1 a foto 2 z druhého dne.
Co doporučujete s tím udělat (spálit) ? A jak postupovat pro příští rok.
Děkuji Vám za odpověď.

Zdravím: Vladimír Neumann Olešnice na Moravě

Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

V polovině léta si pěstitelé vinné révy často všimnou, že s jejich hrozny není něco v pořádku a že některé bobule hnijí. Existuje několik různých chorob, které mohou infikovat ovoce, ale podle vaší fotografie za to může buď sluneční úžeh a nebo černá hniloba.

Černá hniloba se nejprve projevuje jako hnědé skvrny na listech a to nejen na listech vinné révy, příklady výskytu na listech různých rostlin můžete vidět zde: www.google.com/image… Skvrny na listech jsou obecně o průměru několika milimetrů, s tmavými okraji kolem lézí. Tyto léze pak produkují spory, které infikují hrozny.
Infekce hroznů se projevuje asi v době, kdy jsou bobule napůl vyrostlé a nejprve se objevují jako malé světle hnědé skvrny. Příklady můžete vidět tady: www.google.com/image… Jak nemoc postupuje, napadené bobule hnijí a pak se scvrknou do tmavých mumií, které obvykle zůstávají na hroznu.

Černá hniloba přezimuje v lézích dřeva a úponků a také v ovocných mumiích. Obzvláště problematické jsou právě ovocné mumie, protože tvoří druh spor, který může urazit značné vzdálenosti. Proto je nesmírně důležité během zimy, ne-li dříve, z vinice odstranit veškeré napadené ovoce a spálit. Během prořezávání v období vegetačního klidu odstraňte výhony s lézemi a pokud je to praktické, odstraňte i infikované úponky z opory. Černé hnilobě vyhovuje teplé vlhké počasí, zejména během květu. Pokud se na révě objeví pouze několik poškozených listů, odstraňte a spalte jen tyto listy, jakmile je objevíte.

Většina evropských odrůd hroznů nejsou odolných vůči černé hnilobě. Existuje však několik dovozových, které určitou odolnost mají. Například Marquette je plně rezistentní. Valiant má jen mírnou náchylnost, zatímco Frontenac a Brianna jsou středně citlivé a LaCrescent je hodně citlivá odrůda.

Ochranné postřiky proti černé hnilobě by měly začít začátkem června. Není příliš mnoho fungicidů určených k použití na hrozny, které by byly snadno dostupné drobným pěstitelům. Jedním takovým s účinnou látkou myclobutanil je víceúčelový fungicid TALENT. TALENT pomůže omezit černou hnilobu, ale musí být aplikován brzy, když na jaře začínají růst nové výhonky, a poté každé dva týdny, pokud jsou na listech nebo plodech pozorovány příznaky onemocnění. TALENT nemůže být použit do 14 dnů před sklizní a aplikace by měla být do té doby ukončena.

Zdroj: diskuze Hroznové víno ve skleníku

Tvarohový krém se šlehačkou

Ingredience: 250 g tvarohu, 200 ml smetany na šlehání (nebo Rama Cremefine na šlehání), zhruba 1/2 sáčku ovocného nápoje Dia v prášku

Postup: Tvaroh dáme do mísy, přisypeme trochu nápojového prášku a rozšleháme. Zvlášť si ušleháme šlehačku a poté ji smícháme s tvarohem. Použijeme na dia moučníky, necháme vychladit. Ovocné nápoje v prášku se dělají v různých ovocných příchutích. Prášku je možné použít méně a dosladit krém sladidlem.

Tip: Dia tvarohový dortový krém použijte na upečené listové těsto. Povrch poprašte troškou sušeného mléka se sladidlem. V sezóně jde kombinovat s čerstvým ovocem.

Zdroj: Tvarohový krém do dortu

Účinnost modré skalice

Čistý síran měďnatý (modrá skalice, CuSO4) je anorganická sloučenina, která se přirozeně vyskytuje v přírodě, ale častěji je vyrobena člověkem z přírodních složek – mědi a síry. Produkty, které obsahují modrou skalici, jsou s omezeními povoleny v certifikovaném ekologickém zemědělství.

Modrá skalice patří mezi měďnaté fungicidy. Obecně tyto postřiky obsahují různé přísady a inertní přísady, ale je to měď, která v nich funguje. Různé produkty budou obsahovat různá množství mědi. Obecně řečeno, čím více mědi ve směsi, tím lépe bude fungovat při prevenci chorob, které napadají ovocné stromy.

Povětrnostní podmínky hrají významnou roli v účinnosti modré skalice, protože ji lze smýt deštěm nebo závlahou.

Zdroj: Modrá skalice na postřik stromů

Nepečený kiwi dort se želatinou a zakysanou smetanou

Ingredience:

  • 2 balíčky piškotů
  • 1 kelímek jogurtu
  • 3 kelímky zakysané smetany
  • 100 g moučkového cukru (dle chuti)
  • 2–3 sáčky zelené nebo žluté želatiny
  • 1 sáček čiré želatiny
  • 5 kusů čerstvého zralého kiwi

Postup:

Připravte si dortovou formu, na jejíž dno dejte pečicí papír a strany vymažte máslem a vysypte kokosem (dort se díky tomu pak bude dobře oddělovat od formy). Připravte si čirou želatinu dle návodu na obalu nebo dle vlastní zkušenosti (vody raději dávejte o kapku méně, aby želatina krásně ztuhla). Nechte ji trochu zchladnout, ale nezapomeňte občas zamíchat. Želatina nesmí úplně vystydnout, protože byste ji nerozmíchali do smetany. Pokud by vám přece jen ztuhla, můžete želatinu opět zahřát. Do mírně vychladlé želatiny přidejte po lžících zakysanou smetanu a jogurt a na závěr moučkový cukr dle chuti.

Dno dortové formy vyložte piškoty (dávejte jeden vedle druhého) a ty zakryjte vrstvou připravené zakysané smetany. Tento postup opakujte, dokud nezaplníte celou formu. Dejte pozor na to, aby vrchní vrstva byla smetanová, ne piškotová. Při druhé vrstvě můžete dát piškoty i na boční stěny, už vám tam budou pěkně držet. Lze použít i dlouhé cukrářské piškoty, které dortu dodají kouzlo. Na poslední vrstvu naskládejte oloupaná a na kolečka pokrájená kiwi. Ovoce skládejte úhledně, poněvadž želatina bude průhledná. Nyní si připravte barevnou želatinu dle návodu na sáčku, nechte ji mírně vychladnout a pak ji po lžících pomalu nalévejte na dort, až zakryjete všechno ovoce. Teď už jen dort nechte ztuhnout v lednici do druhého dne. Poté ho můžete opatrně přendat na talíř a podávat.

Zdroj: Kiwi dort se želatinou

Kanadské borůvky recepty

Borůvkový koláč se želatinou

Ingredience: 3 vejce, 150 g moučkového cukru, 150 g hladké mouky, 4 lžíce vařící vody, na špičku nože prášku do pečiva, tuk na vymaštění a hrubá mouka na vysypání formy, 200 g borůvek (lze i hrstka malin nebo rybízu na zdobení), zakysaná smetana, želatina dort – želé v sáčku, vanilkový cukr

Postup: Žloutky utřeme s cukrem a postupně přidáváme vařící vodu. Ušleháme v lehkou pěnu, do které vmícháme sníh z bílků a prosátou mouku s práškem do pečiva. Nalijeme do vymazané a moukou vysypané koláčové formy a upečeme při 170–180 °C. Necháme vychladnout. Povrch koláče potřeme zakysanou smetanou, do níž lehce vmícháme vanilkový cukr, poklademe borůvkami a zalijeme vlažnou, podle návodu připravenou želatinou. Necháme ztuhnout.

Borůvkový koláč z kynutého těsta

Ingredience: 500 g hladké mouky, 250 ml mléka, 1 vejce, 100 g cukru, 100 g margarínu nebo sádla, 20 g droždí (½ kostky), špetka soli

Náplň: 250 g měkkého tvarohu, 100 ml zakysané smetany, 1 vanilkový cukr, 80 g cukru, ½ l borůvek

Postup: Z vlažného mléka, kvasnic a špetky cukru necháme vzejít kvásek. Prosejeme mouku, přidáme cukr, vlažný rozpuštěný tuk, vejce, sůl, kvásek a zaděláme hladké těsto, které necháme vykynout. Rozválíme do koláčové formy, zdvihneme okraje a potřeme tvarohem smíchaným se zakysanou smetanou a cukrem. Posypeme borůvkami a pečeme v troubě při 180 °C 40 minut.

Kynuté ovocné knedlíky

Ingredience: 500 g hrubé mouky, 250 ml mléka, lžička cukru, 20 g droždí, 1 žloutek, sůl

Náplň: borůvky, na posyp moučkový cukr, strouhaný tvaroh, přepuštěné máslo

Postup: Z mléka, kvasnic, cukru a mouky necháme vzejít kvásek. Poté ho nalijeme do mouky, přidáme ostatní přísady a zaděláme hladké tužší těsto, jež necháme vykynout. Vykynuté těsto rozdělíme lžící namáčenou do mouky na kousky, prsty je roztáhneme, naplníme borůvkami a zakulatíme do tvaru knedlíků. Vaříme v osolené vodě 8–10 minut, vyjmeme je a každý propícháme vidličkou, aby se nesrazily. Sypeme cukrem a tvarohem, přeléváme máslem.

Borůvkový kompot

Ingredience: 1 kg borůvek, 200 gramů cukru

Postup: Borůvky v hrnci promícháme s cukrem a zahřejeme tak, aby začaly pouštět šťávu a cukr se rozpustil. Horké nalijeme do sterilizovaných sklenic, zavíčkujeme a dvacet minut pasterizujeme.

Zdroj: Kanadské borůvky

Kanadské borůvky vitaminy

Plody borůvek obsahují třísloviny, antioxidanty, bioflavonoidy, karotenoidy, provitamin A, resveratrol, vitamin C, vitaminy skupiny B, ovocné cukry, malé množství tuků, mikro- a makroprvky (hořčík, draslík, mangan, železo, měď, zinek, chrom). Zlepšují noční vidění a léčí šeroslepost, zlepšují imunitu a působí preventivně a léčebně (jako doplňující prostředek) proti infekcím, prodlužují život, chrání před stařeckou demencí, pomáhají při průjmech a jiných střevních onemocněních, zvyšují množství moči, čímž napomáhají odvodňování a léčbě některých otoků a zánětů močových cest, snižují hladinu cholesterolu a tuků v krvi, chrání tělesné buňky proti volným radikálům, prospívají regeneraci sliznic, podporují úsilí obézních při snižování tělesné hmotnosti, mají i uklidňující a protistresový účinek, zvyšují odolnost vůči radiaci.

Zdroj: Kanadské borůvky


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Nina Vinšová

Mgr. Jiří Dvořák

Mgr. Michal Vinš

Gabriela Štummerová


ČeskéNápady

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP