Téma

HRNÍČKOVÝ RECEPT PIŠKOT


Piškot s jahodami

Suroviny:

Na náplň:

  • 200 g cukru
  • 500 g jahod
  • 1 pudinkový prášek
  • 250 g másla

Na polevu:

  • 2 balíčky červené želatiny

Na těsto:

  • 200 g cukru
  • 5 vajec
  • 5 lžic horké vody
  • špetka prášku do pečiva
  • 250 g polohrubé mouky

Postup:

V míse vyšlehejte žloutky s cukrem a přidejte k nim horkou vodu. Postupně přisypávejte mouku smíchanou se špetkou prášku do pečiva. Nakonec opatrně vmíchejte vyšlehaný sníh z bílků a piškot upečte ve vyhřáté troubě.

Než se piškot upeče, připravte si náplň. Jahody (mohou být i mražené) rozmačkejte s cukrem a smíchejte s pudinkovým práškem. Z této směsi uvařte kaši, kterou po vychladnutí utřete s kostkou másla. Takto připravenou náplní potřete vychladlý piškot a přelijte červenou želatinou.

Piškot s jahodami nechte před krájením zatuhnout.

Zdroj: článek Jahodové recepty

Poradna

V naší poradně s názvem DOMÁCÍ RECEPT NA NALOŽENÉ PLODY SCHIZANDRY V MEDU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ludmila.

Máte,prosím někdo recept s dávkou medu a plodů schizandry,jak dlouho nechat naložené a jak užívat ?Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča .

Domácí pastilky ze schisandry
Ingredience:
- 29 gramů prášku ze schisandry
- 1 lžíce medu
- okvětní lístky z růže nebo jiný rostlinný prášek na stužení pastilky - volitelně
Postup:
V případě že med je příliš tuhý, jemně ho nahřejeme ve vodní lázni, aby se roztekl. Do malé misky dáme prášek ze schisandry a zvolna přidáváme med dokud se nevytvoří těstovitá konzistence. Z těsta vytvarujte kuličky velikosti hrášku a obalíme je v prášku z okvětních lístků, aby se kuličky neslepovaly. Kuličky se uloží do těsného obalu na tmavé místo nebo v chladničce.
Doporučené použití: 3 až 6 g denně.

Zdroj: příběh Domácí recept na naložené plody schizandry v medu

Korpus bez prášku do pečiva

Jde o nejstarší cukrářský recept na výrobu piškotového dortu. Tento nadýchaný piškotový dort tvoří pěnový korpus, jehož vzdušná textura pochází z našlehaných vajec bez chemických kypřících přísad, jako je jedlá soda nebo prášek do pečiva. Klasický piškotový korpus na dort, jako je tento, je bez tuku, to znamená, že v těstíčku není žádné máslo ani olej.

I když je piškot krásně vysoký, nadýchaný a lehký, nejedná se o vlhký druh dortu. Piškot bývá trochu sušší. Ale to je vlastně výhoda tohoto dortu, protože vrstvy dortu můžete napouštět nejrůznějšími lahodnými sirupy, likéry a ovocnými omáčkami. Po sestavení nebudou tyto krásné piškotové dorty vůbec suché.

Ingredience

  • 6 velkých vajec pokojové teploty
  • 1 hrnek cukru krupice nebo moučka
  • 1 1/4 hrnku hladké mouky
  • 3 vrchovaté lžíce kukuřičného škrobu
  • ½ lžičky soli

Postup

Úplně první věc, kterou je třeba udělat, je z vychlazených vajec oddělit žloutky od bílků. Dejte pozor, aby se do bílků nedostalo ani trochu žloutku! Žloutky od bílků je vždy snazší oddělit, když jsou vejce studená přímo z lednice. Pak nechte obě složky vajec prohřát na pokojovou teplotu.

Předehřejte troubu na 175 °C. Připravte si formu o průměru 23 cm a na její dno položte do kruhu vystřihnutý pergamenový papír. Formu pak již nijak nevymazávejte.

V míse pomocí mixéru vyšlehejte všechny žloutky s ½ hrnkem cukru, dokud nebudou bledé a ztrojnásobí objem, asi 5 minut.

Mezitím smíchejte mouku, škrob a sůl.

V jiné míse pomocí mixéru ušlehejte všechny bílky při středně nízké rychlosti do pěny.

K bílkům pak přidávejte zbývající ½ hrnku cukru po 1 polévkové lžíci a pokračujte v šlehání, dokud nebudou bílky tuhé, postupně zvyšujte rychlost na středně vysokou. Celkem bílky šlehejte 7-10 minut.

Pomocí stěrky opatrně přidejte 1/3 ušlehaných bílků do žloutkové směsi a jemně promíchejte vařečkou. Přidejte zbývající ušlehané bílky a jemně promíchejte, dokud nebude vše spojeno. Snažte se udržet bílky stále nadýchané, proto při míchání dalších ingrediencí postupujte opatrně.

Do těsta ve 3 fázích přidejte přes sítko mouku a po každém přidání těsto dobře prošlehejte.

Těsto nalijte do připravené formy a uhlaďte povrch.

Korpus pečte, dokud nevyjde zapíchnutá špejle čistá, asi 40 minut. Minimálně prvních 30 minut troubu neotevírejte! Jinak riskujete spadnutí korpusu.

Dortový korpus nechte ještě 5 minut vychladnout na pánvi. Poté přejeďte nožem po okrajích formy a korpus vyklopte na chladicí mřížku, kde ho nechte zcela vychladnout. Po vychladnutí zabalte do igelitové fólie a dejte do lednice, nejlépe přes noc. Korpus se vám bude snáze krájet, když bude důkladně vychlazený.

Piškot pevně zabalený v igelitové fólii lze uchovávat v chladničce až 1 týden nebo zmrazovat až 1 měsíc.

Zdroj: článek Dortový korpus hrníčkový

Poradna

V naší poradně s názvem PEČENÍ CHLEBA V ELEKTR.PEKÁRNĚ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vladimir Kalina.

Mám problém.Když mě chléb v pekárně krásně vykyne a zahájím pečení,vždy po vypnutí pekárny se chléb ve středu propadne a je z toho neforemný kus upečeného chleba.Dík azdraví Vladimír

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Zkuste jiný recept na pečení. Tady je podrobně vysvětlen netradiční recept z kvásku: https://www.ceskenapady.cz/…

Zdroj: příběh Pečení v pekárně

Recepty na jahodový koláč s tvarohem

Jahodový koláč s tvarohem a želatinou

Ingredience na těsto: 3 vejce, 90 g moučkového cukru, trocha citronové kůry, špetka soli do sněhu, 90 g polohrubé mouky, 1 zarovnaná lžička prášku do pečiva

Ingredience na pudink: 700 ml mléka, 2 vanilkové pudinky, 40 g cukru, 80 g másla

Ingredience na želé: 2 ks jahodové želé od Dr. Oetkera, 70 g cukru, 1 l vody

Dále: 500 g čerstvých jahod na dozdobení na talíři, šlehačku, jahodový topping, lístky máty

Postup: Žloutky vyšleháme s cukrem a citronovou kůrou do bělavé pěny, taktéž ušleháme s malou špetkou soli pevný sníh a mouku prosejeme s práškem do pečiva. Pak do žloutkové směsi přidáme asi polovinu mouky a trochu sněhu, už lehčeji promícháme a zase přidáme druhou polovinu mouky s trochou sněhu, opatrně promícháme a nakonec jen velmi lehce vmícháme zbytek sněhu. Na pečení si předem připravíme hluboký plech s okraji, ten vyložíme pečicím papírem (aby nám na plechu lépe držel, tak plech můžeme mírně navlhčit). Pokud nepoužijeme papír, tak musíme vymazat tukem a vysypat hrubou moukou. Stačí do poloviny, jelikož piškot bude nízký. Na plech rozetřeme těsto, vložíme do vyhřáté trouby a upečeme. Po upečení i s papírem vyndáme z plechu a necháme vychladnout. Mezitím uvaříme hustější pudink (osladíme ho dle vlastní chuti). Po uvaření odstavíme, občas promícháme a ještě do horkého vmícháme na menší kousky nakrájené máslo, až se hmota spojí. Místo části cukru můžeme přidat při vaření vanilkový cukr, rovněž lze místo cukru použít nějaké náhradní sladidlo. Z piškotového plátu odstraníme papír na pečení, plát vložíme zpět na plech a zalijeme ještě teplým pudinkem. Ten dobře rozetřeme až k okrajům, aby nikde nebyly mezery. Už nyní se mohou na pudink poklást jahody a mírně do pudinku zatlačit. Necháme v chladničce vychladit a pak zalijeme už mírně houstnoucí jahodovou želatinou připravenou dle návodu na sáčku – v 1 litru horké vody, ale pod bodem varu, rozpustíme 2 sáčky želatiny a cukr. Místo cukru můžeme opět použít nějaké náhradní sladidlo. Necháme v chladničce důkladně ztuhnout, krájíme na kousky a na talíři dozdobíme dle své fantazie šlehačkou, toppingem a mátou.

Jahodový koláč s tvarohem a pudinkem

Ingredience na těsto: 300 g polohrubé mouky, 100 g cukru moučka, 100 g másla nebo Hery, 2 vejce, 1 prášek do pečiva, 1 dl mléka dle potřeby

Ingredience na náplň: 1/2 kg tvarohu, 2 dl mléka, 1 vanilkový cukr, 200 g cukru, 2 vanilkové pudinky (jsou vhodné i ovocné), 2 vejce

Postup: Vše zpracu

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Jahodový koláč

Příběh

Ve svém příspěvku MILÁNSKÉ ŠPAGETY ORIGINÁLNÍ RECEPT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ivka.

Za našich dětských let (tj. v 80. letech minulého století) nám dělali ve školní jídelně milánské špagety, jaké jsem nikde jinde nejedla. Bohužel mě jako dítě nikdy nenapadlo zeptat se na recept... Do dnes cítím v puse tu báječnou chuť. Pokud si ale vzpomínám, tak kečup, sojová omáčka či parmazán u nás snad nebylo možné ani koupit a na ovoce a zeleninu se stály fronty, takže předpokládám, že naše kuchařky ve škole používaly rajčatový protlak. Špagety ale nebyly zalévané omáčkou až na talíři - byly promíchány s omáčkou již v hrnci, takže byly hezky růžové a byly na nich kousky mletého masa, nedorozvařené cibule a mám dojem, že i nějakého rozpuštěného sýra (byly to takové bílé měkké krupičky). Takto byly nandavány na talíř a posypány strouhaným "červeným" (tj. dnešním 30%) eidamem. O boloňských špagetách jsme tenkrát nic neslyšely, ale předpokládám, že rozdíl mezi nimi je hlavně v tom, že do boloňských se dává různá zelenina. Nepamatuji si ani to, že by se špagety dělaly doma. U nás tedy určitě nikdy nebyly a nevybavuji si ani to, jestli se daly v obchodě běžně koupit - těstoviny se dělaly většinou doma a kupovala se jen kolínka (jiný druh tenkrát také snad ani nebyl). A kdo neuměl (nebo nechtěl) dělat domácí nudle, strouhání do polévky a fleky, tak se daly také koupit.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Reagovat

Zdroj: příběh Milánské špagety originální recept

Buchta s pudinkem a jahodami

Ingredience:

  • na těsto: 5 vajec, 5 lžic polohrubé mouky, 5 lžic moučkového cukru
  • na náplň: 1 plechovka kompotovaných jahod nebo 1 plechovka čerstvých jahod, 3 čokoládové pudinky, litr mléka, 6 lžic moučkového cukru, 250 g tvarohu, špetka másla na zjemnění

Postup: Piškot připravíme tak, že nejprve rozpálíme troubu cca na 170 °C. Poté oddělíme žloutky od bílků. Bílky vyšleháme dotuha, přidáme cukr, znovu vyšleháme, pak přidáme žloutky a zamícháme (vařečkou). Nakonec přidáme mouku a těsto vymícháme dohladka. Plech vyložíme pečicím papírem a naneseme těsto. Pečeme cca 15–17 minut, před vytažením z trouby vyzkoušíme, zda se těsto nelepí na špejli. Na vychladlý plát poskládáme nakrájené a okapané jahody. Pudink uvaříme podle návodu, jen s tím rozdílem, že místo 1,5 litru mléka dáme jen litr, aby byl pudink hustý. Až pudink trošku vychladne (pár minut), vmixujeme špetku másla a tvaroh, případně ještě dosladíme podle chuti. Necháme vychladnout, náplň ztuhne a můžeme podávat. Moučník se dá připravit s jakýmkoliv ovocem, případně udělat kakaový piškot a navrch dát náplň z vanilkového pudinku, fantazii se meze nekladou.

Zdroj: článek Recepty na buchtu s pudinkem

Příběh

Ve svém příspěvku RECEPT NA BUŘTGULÁŠ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vilém Černík.

Teda zcela mne usadil recept dle Pohlreicha. Jak jsem byl blbej a nevzdělanej než mne poučil tenhle kuchtík. Tak on před vařením brambory umyje, hleďme, a dokonce cibuli oloupe. No, řekl by to někdo ? A jen tak mimochodem, smetana nemá v buřguláši co dělat, to ať si vaří Pohlreich v těch svejch rádoby honosných putykách.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Naděžda.

Pane Černíku, do buřtguláše přidávám na konec šlehačku, aby se zjemnil. Je i pro děti a ne jen pro chlapy, co ho zapijí škopkem piva.
A jsem přesvědčena, že pan Pohlreich o vaření toho ví mnohem víc, než vy, pokud nevaříte v nějaké vyhlášené restauraci.

Zdroj: příběh Recept na buřtguláš

Hrníčkový recept

Těsto na palačinky recept bez vážení.

Suroviny:

  • 2 hrnky mléka
  • 2 hrnky hladké mouky
  • 3 vejce
  • špetka soli
  • trochu krupicového cukru
  • tuk na smažení
  • oblíbená náplň

Postup:

Vejce důkladně rozkvedlejte v mléce a poté postupně přidávejte hladkou mouku se špetkou soli. Pokud chcete palačinky na sladko, přisypte ještě podle chuti cukr. Když je těsto hotové a odležené, můžete na předem rozehřátou pánev nalít rostlinný olej nebo máslo. Naběračkou pak nalévejte těsto na pánev a po osmažení palačinky do zlatavé barvy z jedné strany ji otočte a smažte i z druhé strany. Palačinky servírujte například potřené marmeládou nebo sladkým tvarohem, zabalené do rolky a posypané moučkovým cukrem.

Zdroj: článek Recepty na výborné palačinky

Poradna

V naší poradně s názvem CIBULOVÁ ŠŤÁVA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Doleželová.

Prosím Vás kde najdu recept na cibulovou šťávu. Měli jste ji na vašem webu. Děkuji D.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Recept na cibulovou šťávu je tady: https://www.ceskenapady.cz/…
V článku je napsáno, jak se používá šťáva z cibule na kašel. Jestli je dobrá cibule s cukrem proti kašli. A také recept na to, jak vymačkat šťávu z cibule.

Zdroj: příběh Cibulová šťáva

Recept na dortový korpus

Tento korpus je báječný! Chutná vlastně jako opravdu dobré cukroví! Recept jsem si přizpůsobila a použila jsem 2 lžíce vanilky a 1 hrníček mléka. Tento korpus je vláčný, hutný a především lahodný! Navíc pečení trvalo jen 35 minut. Korpus byl ideální pro krémový dort. Určitě ho udělám znovu!

Ingredience

  • 1 hrnek moučkového cukru
  • ½ hrnku másla
  • 2 vejce
  • 2 lžičky vanilkového extraktu
  • 1 ½ hrnku hladké mouky
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 1 hrnek mléka

Postup

Předehřejte troubu na 175 stupňů C. Formu o rozměrech 23x23 cm vymažte tukem a vysypte moukou.

Ve střední misce našlehejte krém z cukru a másla. Teď přidávejte jedno po druhém, nejdříve našlehejte vejce a poté vmíchejte vanilku. Smíchejte mouku s práškem do pečiva a přidejte ji ke směsi a dobře promíchejte. Nakonec vmíchejte mléko, dokud není těsto hladké. Nalijte těsto do připravené formy.

Pečte 30 až 40 minut v předehřáté troubě. Dort je hotový, když do něho zapíchnete špejli, která po vytažení zůstane čistá, bez nalepeného těsta.

Zdroj: článek Dortový korpus hrníčkový

Příběh

Ve svém příspěvku MUCHOVNÍK MARMELÁDA RECEPT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Anežka Kuchařová.

recept na povidla z muchovníku

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Reagovat

Zdroj: příběh Muchovník marmeláda recept

Koláče

Koláč je druh kulatého pečiva, který se připravuje pečením. V závislosti na připravovaném druhu může být zhotoven z různých druhů těsta. Koláčem se nazývají buď menší drobné kousky pečiva s náplní či bez ní, nebo velký plát těsta s náplní, která může být sladká nebo slaná. V Čechách se nejčastěji jako koláč označuje menší kruhové pečivo, které má ve svém středu sladkou náplň (makovou, tvarohovou, ořechovou, marmeládovou a podobně). Tradiční české koláčky se používají na vesnicích během posvícení jako sváteční pohoštění anebo při významných událostech (například svatba). Jsou většinou malé, s průměrem nepřesahujícím 8 cm, a pouze s jedním druhem náplně a posypané sladkou drobenkou či cukrem. Pečou se z kynutého těsta. Na Moravě se nejčastěji podávají velké kruhové koláče. V některých oblastech mají krajové názvy, například na Valašsku se pečou takzvané frgály, o velikosti přibližně 25 centimetrů v průměru. Jsou z kynutého těsta a plní se nejčastěji povidly z jablek, hrušek či švestek.

Recept na tradiční český koláč

Ingredience: 500 g hladké mouky, 100 g másla, 100 g cukru krupice, 42 g droždí, 200 ml vlažného mléka, 4 žloutky, 1 vejce na potření, 1 balíček vanilkového cukru, kůra z 1 citronu, muškátový oříšek, rozinky na ozdobení

Ingredience na tvarohovou náplň: 250 g měkkého tvarohu, 100 g moučkového cukru, 1 balíček vanilkového cukru, 1 vejce

Ingredience na povidlovou náplň: 200 g povidel, 50 ml rumu, 1 lžička mleté skořice

Postup: Droždí rozmícháme s polovinou vlažného mléka, lžící krupicového cukru, lžící hladké mouky a necháme na teplém místě vzejít kvásek. Zbylý krupicový cukr, hladkou mouku, vlažné mléko, žloutky, vanilkový cukr, nastrouhanou citronovou kůru, špetku nastrouhaného muškátového oříšku i kvásek promícháme, přidáme rozpuštěné vlažné máslo a vypracujeme vláčné řidší těsto, které necháme na teplém místě 30 minut kynout. Těsto znovu zlehka propracujeme, necháme 30 minut kynout a pak ho rozdělíme na 20 dílků, ze kterých vyválíme kuličky, naskládáme je dostatečně daleko od sebe na plech a necháme opět kynout asi 15 minut, nakonec každou kuličku vytvarujeme na placičku s prohlubní uprostřed. Tvaroh smícháme s moučkovým cukrem i vanilkovým cukrem, povidla rozmícháme se skořicí i rumem a koláčky střídavě naplníme povidly, tvarohem, ozdobíme rozinkami, dáme do trouby a pečeme při 180 °C dozlatova asi 15 minut, hotové přendáme na kovovou mřížku a necháme vychladnout.

Sladké pečení z kvásku

Ingredience na těsto: 400 g kvásku, 400 g hladké mouky (může být bílá

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Pečení

Příběh

Ve svém příspěvku VÝROBA MEDOVINY ZA STUDENA RECEPT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kutina Jindrich.

Muzete mi poslat recept na Medovinu za studena dekuji .

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Reagovat

Zdroj: příběh Výroba medoviny za studena recept

Historie vosích hnízd jako vánočního cukroví

Vánoční cukroví a jeho pečení je jedna z obecně rozšířených vánočních tradic. Většina vánočního cukroví se připravuje ze směsi mouky, cukru, vajec, másla, kakaa, čokolády a různých druhů ořechů a kandovaného ovoce. Mezi typické české vánoční cukroví patří rozličné tvary vykrojené z lineckého těsta a také vosí hnízda, která je možné navíc ochutit strouhaným kokosem nebo kakaem. Typickými vůněmi jsou vanilka a rum, charakteristickým kořením skořice. 87 % Čechů si peče alespoň část cukroví doma.

Vosí hnízda se vyrábějí z těsta tvořeného rozdrcenými piškoty či sušenkami, které se smíchají s máslem a kakaem. Vzniklé těsto se následně dává do formičky vysypané moučkovým cukrem a za pomoci například vařečky se udělá ve středu těsta umístěného ve formě malá díra, do které se nalije náplň (nejčastěji s likérovou příchutí). Na spodek se nalepí celý piškot a forma se buď otevře, nebo se vzniklé hnízdo vyklepe. Záleží na typu formičky, kterou máme. Formy se dají koupit v obchodech s domácími potřebami. Existuje i jiný recept, ve kterém se těsto skládá z vaječného bílku, strouhaných vlašských ořechů a moučkového cukru.

Zdroj: článek Recepty na vosí hnízda

Hrníčkový recept na dort

Ingredience: 1 hrnek polohrubé mouky, 1/2 hrnku cukru, 1/2 hrnku mléka, 1/2 kypřicího prášku do pečiva, 1 vejce, 1/2 hrnku oleje

Krém: 250 ml mléka, 1 balíček vanilkového pudinku, 100 g tvarohu, 1 balení červené želatiny, 250 g ovoce

Postup: Vymícháme řídké těsto, kterým vylijeme dortovou formu a upečeme. Poté si umícháme krém z uvařeného pudinku a tvarohu. Tímto mažeme korpus. Vršek dortu ozdobíme čerstvým ovocem a zalijeme želatinou připravenou dle návodu na obalu. Pokud je korpus vysoký, můžeme ještě rozpůlit.

Zdroj: článek Hrnkové recepty na sladkosti

Hrníčkový recept z jablek

Ingredience: 1 hrnek polohrubé mouky, 1 hrnek cukru krupice, 5 jablek, 1 kelímek zakysané smetany, 1 vejce, 1 kypřicí prášek do pečiva, 1 skořicový cukr, tuk a mouka na vysypání formy

Drobenka: 4 polévkové lžíce hrubé mouky, 3 polévkové lžíce cukru, 2 polévkové lžíce másla, 1 vanilkový cukr

Postup: Smícháme mouku s kypřicím práškem a krupicovým cukrem, přimícháme smetanu a vejce. Na hrubém struhadle nastrouháme oloupaná jablka a smícháme se skořicovým cukrem (přebytečnou šťávu slijeme). Do vymazaného a vysypaného pekáče nalijeme těsto, navrch rozprostřeme nastrouhaná jablka a posypeme drobenkou. Pečeme v předehřáté troubě na 160 stupňů asi 40 minut.

Zdroj: článek Hrnkové recepty na sladkosti

Hrníčkový recept na buchtu

Ingredience: 2 hrnky polohrubé mouky, 1 hrnek cukru, 1 prášek do pečiva, 2 vejce, 1 hrnek oleje, mléko na rozředění

Postup: Nejprve smícháme suché přísady, tedy mouku, cukr, prášek do pečiva. Pokud máte rádi tmavé těsto, pro zjemnění a pikantnost můžete přidat lžíci povidel. Poté přimícháme vejce, olej a mléka tolik, aby těsto bylo vláčné a dalo se na plech krásně vylít. Pokud do tohoto těsta přidáme kakao, máme hned těsto tmavé. Povrch buchty můžete potřít čokoládovou polevou.

Zdroj: článek Hrnkové recepty na sladkosti

Hrníčkový recept s tvarohem

Ingredience: Těsto: 2 hrnečky polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, 1 hrníček krupicového cukru, 2 lžíce kakaa, 1/2 hrnečku oleje, 1 hrneček mléka, 2 vejce

Krém: 2 vaničky tvarohu, 3 vejce, 1/2 hrnečku moučkového cukru, 1 vanilkový pudinkový prášek, malé množství mléka

Postup: Smícháme všechny přísady na těsto a nalijeme na vymazaný a vysypaný plech (vymazávání můžeme vyměnit za pečicí papír). Nyní smícháme všechny přísady na krém, který by měl být středně tuhý. Krém lijeme z výšky nepravidelně na těsto, aby nám vznikl pěkný vzor. Pokud se krému nechce alespoň trochu protéct do těsta, pomůžeme si vidličkou, kterou sem tam propíchneme těsto. Pečeme v troubě předehřáté na 150 °C.

Zdroj: článek Hrnkové recepty na sladkosti

Hrníčkový recept

Ingredience: 2,5 hrnku hladké mouky, 1,5 hrnku cukru krystal, 2 hrnky mléka, 2 vajíčka, 6 lžic oleje, 3 lžíce marmelády, 2 lžíce kakaa, 1 lžička mleté skořice, 1 lžička sody nebo kypřicího prášku, 1 prášek do perníku, 1 cukrářská čokoládová poleva

Postup: Vše dohromady zamícháme, nalijeme na vymaštěný a moukou vysypaný plech a pečeme. Po upečení nahoru nalijeme rozpuštěnou čokoládovou polevu a necháme ztuhnout. Perník se dá vylepšit podle chuti přidáním rozinek namočených v rumu nebo ořechy.

Zdroj: článek Perník na plech

Hrníčkový recept

Ingredience: 2 vejce, 1 hrnek cukru, 1 hrnek mléka, 1,5 hrnku oleje, 1,5 hrnku polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, ovoce podle vlastní chuti (přibližně 3–4 hrnky), olej a hrubá mouka na vymazání a vysypání plechu, pekáč o velikosti 35 x 30 cm

Postup: Vejce s cukrem vyšleháme ve větší míse ručním šlehačem do husté světlé pěny. Přidáme mléko, olej, mouku a kypřicí prášek a zašleháme. Těsto nalijeme na olejem vymazaný a hrubou moukou vysypaný plech. Drobné ovoce, případně ovoce nakrájené na menší kousky, rovnoměrně rozprostřeme po celém povrchu. Množství se nebojte. Těsto hodně vystoupne a ovoce se v bublanině ztratí. Vložíme do trouby předehřáté na 200 °C a pečeme dozlatova. Pokud použijete rybíz, tak vznikne ta nejlepší rybízová bublanina.

Zdroj: článek Rybízová bublanina

Hrníčkový recept

Ingredience: 1 hrnek mletých vlašských ořechů, 190 g másla, 2 špetky mleté skořice, 1,5 hrnku hladké mouky, 4 lžíce cukru moučka, 1 balíček vanilkového cukru, 1,5 lžičky citronové kůry, 1 vejce

Ingredience na obalení: cukr moučka, 1 vanilkový cukr

Postup: Na odměřování si připravíme hrnek o objemu 250 ml. Do mísy prosejeme mouku, mletou skořici, vanilkový cukr, cukr moučka s mletými ořechy a promícháme. K sypkým surovinám přidáme měkké máslo, nastrouhanou citronovou kůru a vejce. Ze surovin vypracujeme tužší těsto, které zabalíme do fólie a necháme odpočinout aspoň půl hodiny v lednici. Z těsta vytvoříme slabé válečky a z nich krájíme asi 2 cm dlouhé kousky, z těch tvoříme mírně zahnuté rohlíčky. Doba pečení rohlíčků je přibližně 10 minut v troubě předehřáté na 180 °C. Rohlíčky ihned po upečení obalujeme ve směsi vanilkového cukru a cukru moučka.

Zdroj: článek Vanilkové rohlíčky

Piškotové těsto hrníčkový recept

Suroviny:

  • 1 hrnek cukru krupice
  • 1 vanilkový cukr
  • 3 hrnky polohrubé mouky
  • ½ hrnku oleje
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 2 vejce
  • 1 hrnek vlažné vody

Postup:

Žloutky oddělte od bílků a vyšlehejte s oběma cukry, postupně přidávejte olej, mouku, tuhý sníh z bílků, vodu a prášek do pečiva. Těsto nalijte do vymazané a vysypané formy a pečte na 180 stupňů cca 30 minut. Také tento korpus lze dotvořit libovolným způsobem.

Zdroj: článek Recepty na piškotové těsto

Autoři uvedeného obsahu

 Mgr. Světluše Vinšová

 Mgr. Jana Válková

 Mgr. Marie Svobodová


hrnickovy recept na vetrniky
<< PŘEDCHOZÍ PŘÍSPĚVEK
hrnickovy recept piskot
NÁSLEDUJÍCÍ PŘÍSPĚVEK >>