Téma

HUBNUTÍ MEDEM


HUBNUTÍ MEDEM, nejen o tom se dočtete v tomto článku. Švestka je strom z rodu slivoně, na kterém vyrůstají zdraví prospěšné modré až fialové plody – švestky. Jedná se o strom nebo keř, který je až 10 m vysoký. Korunu má obvykle vejcovitou a bohatě větvenou.


Švestky a hubnutí

Plody plné vitamínů obsahují také tolik důležitou vlákninu. Ta pročišťuje střeva a zpomaluje vstřebávání „zlého“ LDL cholesterolu. Navíc naše tělo zbavuje nadměrného množství tuku, takže přirozeně pomáhá zhubnout. Švestky a hubnutí jdou k sobě i díky obsahu pektinů, které vás zasytí a zpomalují vstřebávání cukrů a tím i jejich přeměnu v podkožní tuk. Proto si můžete užít sezónu švestek beze strachu o svou váhu.

I přesto, že se sušené ovoce díky velkému množství cukru při hubnutí příliš nedoporučuje, dietologové to nevidí tak jednoznačně. Kvůli velkému množství vlákniny menší množství sušených švestek dokonce doporučují. A to proto, že vláknina a pektiny navozují pocit sytosti a zpomalují vstřebávání cukrů, čímž zlepšují spalování. Jeden výzkum dokonce ukázal, že menší množství sušených švestek usnadňuje hubnutí.

Zdroj: článek Švestky

Ovesné sušenky s medem

Ingredience:

  • 200 g ovesných vloček
  • 150 g másla
  • 2 lžíce medu
  • 150 g polohrubé mouky
  • 100 g krystalového cukru
  • 50 g slunečnicových semínek
  • 1 a půl lžičky jedlé sody
  • skořice dle chuti

Postup:

V menším hrnci rozehřejte máslo společně s medem a cukrem. Zbylé suroviny promíchejte v míse, přidejte rozpuštěné máslo s medem a cukrem a vše ještě jednou důkladně promíchejte. Plech na pečení vyložte pečicím papírem a na něj dělejte hromádky z těsta za pomoci malé lžičky. Mezi jednotlivými hromádkami nechte větší mezery, těsto se při pečení bude roztékat. Připravený plech vložte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte dozlatova asi 10 minut. Po upečení nechte úplně vychladnout a až poté sundávejte z papíru.

Zdroj: článek Ovesné sušenky

Léčivé recepty

V léčitelství cibuli můžeme konzumovat syrovou, inhalovat ji, po rozkrojení potírat místa ran, vředů a zánětu, užívat ji jako šťávu, sirup, čaj, víno nebo si z ní připravovat různé zábaly, kapky, masti. Každodenní konzumace cibule se považuje za účinnou prevenci proti rakovině.

Cibulová šťáva s cukrem na kašel

Ingredience: 1 cibule, 1/2 lžičky cukru

Postup: Nadrobno nakrájíme cibuli a posypeme ji cukrem. Necháme při pokojové teplotě a zhruba za 1–2 hodiny se začne tvořit šťáva. Tuto užíváme po lžičkách při kašli.

Cibulová šťáva s medem

Ingredience: cibule, třtinový cukr nebo med, citróny

Postup: Nakrájíme cibuli na malé kousky anebo ji rozsekáme mixovacím nožem. Po vrstvách ukládáme do zavařovací sklenice, vždy 1 vrstva cibule, pak 1 vrstva třtinového cukru (asi 1 polévková lžíce maximálně) a trochu citrónu. Střídáme vrstvy, dokud sklenici nenaplníme do poloviny. Poslední vrstvou je vrstva cukru. Namísto cukru můžeme použít i dobrý kvalitní med, jen musíme dát pozor, abychom to ani s cukrem, ani s medem nepřehnali a šťáva nebyla příliš sladká. Sklenici uzavřeme a uložíme do lednice nebo do chladu spíže. Po 24 hodinách se z cibule uvolní šťáva, kterou můžeme použít a po lžičkách užívat. Takto naložená cibule bude minimálně 3 dny k použití jako lék. Čerstvá šťáva z cibule naložené s cukrem nebo medem je vždy silnější a účinnější. Opakujte tuto proceduru alespoň 3x za sebou a do 10 dní se tělo dost pročistí. Nezapomínejte hodně pít, aby z těla mohly všechny rozpuštěné nečistoty dobře odejít. Cibulová šťáva je vhodná i pro děti, odhlení je i zbaví kašle. Zároveň pomůže vypořádat se s viry a bakteriemi a posílí imunitní systém.

Cibule s cukrem na bolest v krku

Ingredience: 3 cibule, trochu cukru

Postup: Cibuli nakrájíme na kostičky a dáme na talíř, posypeme cukrem a necháme, aby pustila šťávu, poté rovnou zkonzumujeme 2 lžíce této šťávy. Podává se po každém druhém jídle. Cibule s cukrem je vhodná již pro děti od 6 a půl měsíců na bolest v krku.

Cibule s cukrem na suchý kašel

Postup: Do uzavírací sklenice dejte najemno pokrájenou středně velkou cibuli, přidejte polévkovou lžíci moučkového cukru a pro zlepšení chuti můžete přidat lžičku mletého nebo tlučeného anýzu. Sklenici uzavřete a na světle nechte několik hodin louhovat. Šťávu, která takto vznikne, užívejte po lžičkách před jídlem. Pokud ale velmi pospícháte a kašel neustává, cibuli jen překrojte na čtvrtky. V hrnečku zalijte vodou jen tolik, aby byla cibule ponořená a nechte přejít varem. Vývar slijte a po mírném prochladnutí přidejte lžíci cukru a vypijte.

Zdroj: článek Jak vymačkat šťávu z cibule

Autoři uvedeného obsahu

 Mgr. Michal Vinš

 Nina Vinšová

 Mgr. Světluše Vinšová


hubnutí
<< PŘEDCHOZÍ PŘÍSPĚVEK
hubnuti s kefirem
NÁSLEDUJÍCÍ PŘÍSPĚVEK >>