Téma

PISTACIE


Chalva a kalorie

Tato pochoutka je vyrobená většinou ze sezamového másla (tahini) a přidává se do ní cukr nebo med. Je velmi výživná a energeticky vysoce vydatná. Obsahuje sacharidy, bílkoviny a zdravé tuky. Do základní hmoty se často přidávají různá semínka, pistácie, rozinky nebo i čokoláda. Většina typů chalvy je tuhé konzistence, ale zakoupíte také chalvu drobivou nebo sušší (záleží na výběru).

Zdroj: článek Chalva

Recept na tahan halva

Ingredience: voda, cukr, mouka, sezamová semínka, olej, sincokreta, vanilka, citronová šťáva

Postup: Vezměte 4–5 lžic sezamových semínek a smažte na suché pánvi. Opečená semínka nenechte v rozpálené pánvi, ale přesypte je do hmoždíře a rozmačkejte je. Při drcení přidejte jednu polévkovou lžíci slunečnicového oleje a pak další. Tímto způsobem vytvoříte tahan pastu, můžete přidat i lžičku citronové šťávy. Na pánev si dejte 150 g cukru a 1 dl vody. Vařte, až se voda odpaří, přidejte lžičku vanilky. Poté osmažte jednu polévkovou lžíci pšeničné mouky, až mouka dostane nažloutlou barvu (dávejte pozor, aby se nespálila), a přidejte pohár vody a cukru. Vše svařte, po objevení bublin přidejte připravenou tahan pastu a vmíchejte do hladké pasty. Do horké směsi můžete přidat ořechy, rozinky, nesolené pistácie. Vzniklou hmotu nechte vychladnout a podávejte ji nakrájenou na menší kousky.

Zdroj: článek Chalva

Mozartova bábovka

Ingredience: 50 g moučkového cukru, 200 g marcipánu, 200 g nugátu, 25 g nasekaných pistácií, 200 g změklého másla, 150 g cukru krupice, 1 vanilkový cukr, 8 kapek mandlového aroma, 4 vejce, 300 g hladké mouky, 3 lžičky prášku do pečiva

Postup: Moučkový cukr přesejeme na pracovní desku, přidáme marcipán, pistácie a pořádně zpracujeme. Mezi dvěma fóliemi vyválíme v plát 35 cm na 10 cm. Nugát nakrájíme na 5centimetrové plátky, poklademe na marcipán, srolujeme do rolády a dáme stranou. Máslo vyšleháme a přidáme oba cukry a šleháme tak dlouho, dokud se cukr nerozpustí. Poté zašleháme postupně vejce a kápneme aroma. Mouku smícháme s práškem do pečiva a zašleháme do těsta. Formu na bábovku vymažeme, vysypeme strouhankou. Naplníme půlkou těsta, položíme dokola roládu a zakryjeme zbytkem těsta. Do vyhřáté trouby na 180 stupňů dáme péct zhruba hodinku. Můžeme dozdobit polevou.

Zdroj: článek Bábovka

Autor obsahu

 Mgr. Světluše Vinšová


pistácie
<< PŘEDCHOZÍ PŘÍSPĚVEK
pistácie pěstování
NÁSLEDUJÍCÍ PŘÍSPĚVEK >>