Téma

PLACIČKY


Květákové placičky pečené v troubě

Suroviny:

  • 1 květák
  • 1 sáček instantní bramborové kaše
  • 3 vejce
  • muškátový květ
  • 1 hrst šalotky
  • 1 lžička grilovacího koření
  • sůl dle potřeby
  • teplá voda nebo mléko

Postup:

Syrový květák nastrouháme na hrubém struhadle, smícháme s kořením, kaší a šalotkou, přidáme vejce a teplou vodu (mléko) a vypracujeme hmotu tak, aby se daly tvarovat placičky. Připravíme placičky, které položíme na pečicí papír, lehce pokapeme olejem a dáme do předehřáté trouby péct dozlatova (horkovzdušná: 200 °C cca 25 min.). Výhodou je rychlá příprava, žádné dlouhé smažení u plotny a placičky nejsou nasáklé tukem. Před dopečením můžete ještě placičky vylepšit – posypat je strouhaným sýrem.

Zdroj: Květákové placičky

Recepty

Receptů na přípravu květáku je mnoho. Mezi nejvíce oblíbené patří květákové placičky, květáková polévka, zapečený květák, takzvaný květákový mozeček s vejci, květákové karbanátky a smažený květák. Níže naleznete několik receptů právě na květákové placičky. Sami posuďte, zda tyto recepty stojí za to!

Zdroj: Květákové placičky podle Pohlreicha

Recept podle Pohlreicha

Zdeněk Pohlreich určitě květákové placičky nebo obdobné jídlo zná a připravuje, jen je dosud nepublikoval ve svých pořadech. To ovšem nic nemění na tom, že tento pokrm není dobrý, nebo že si nezaslouží naši pozornost. Květákové placičky, které poslouží jako výborná chuťovka nebo rychlá večeře, si přinejmenším zaslouží zmínku o způsobu přípravy.

Zdroj: Květákové placičky podle Pohlreicha

Květákové placičky ze syrového květáku

Suroviny:

  • 1 ks květáku
  • 2 vejce
  • 6 lžic polohrubé mouky
  • 6 lžic mléka
  • mletý kmín
  • sůl
  • koření dle libosti, třeba houbové

Postup:

Květák omyjeme, osušíme a syrový nastrouháme. Přidáme mouku, mléko, sůl, koření a žloutky. Z bílků vyšleháme sníh, který přidáme ke směsi. Vše pořádně zamícháme a tvoříme placičky, které smažíme na rozpáleném oleji z obou stran dozlatova. Teplé květákové placičky podáváme s bramborovou kaší nebo brambory. Výborně chutnají i studené.

Zdroj: Květákové placičky

Květákové placičky bez mouky

Ingredience: 1 bulva celeru, 2 vejce, 1 střední květák, 50 g eidamu, sůl, pepř, nasekané bylinky

Postup: Středně velký čerstvý květák zbavíme listů, seřízneme košťál a vypereme pod tekoucí vodou. Sýr nastrouháme a smícháme s najemno nastrouhaným celerem. Vajíčka rozšleháme a přidáme ke směsi. Očištěný květák uvaříme v osolené vodě s trochou kmínu do poloměkka. Potom květák vyjmeme a necháme vychladnout. Vychladlý uvařený květák nastrouháme nahrubo do mísy, přisolíme, opepříme, přidáme do směsi s vejcem a dochutíme. Vše spojíme v nepříliš tuhé těsto, ze kterého tvoříme placičky a vkládáme je na rozpálený olej. Květákové placičky smažíme dozlatova. Jako přílohu zvolíme vařené brambory a zeleninový salát.

Zdroj: Květákové placičky podle Pohlreicha

Marokánky – čokoládové placičky

  • 1/8 l šlehačky
  • 250 g másla
  • 250 g mandlí
  • 250 g cukru moučka
  • 130 g kandovaného ovoce
  • 30 g hladké mouky

Do kastrolu nalijeme smetanu (šlehačku), přidáme cukr, nakrájené máslo, na nudličky nakrájené oloupané mandle, nakrájené kandované ovoce. Vše dáme do vodní lázně (nebo hrnce na mléko) a postupně zahříváme do bodu varu (nevařit!), poté přidáme hladkou mouku, promícháme a na plech vyložený pečicím papírem děláme malé placičky (dále od sebe). Upečeme v dobře vyhřáté troubě dorůžova. Po upečení ještě teplé, ne horké sundáváme z plechu. Studené placičky na spodní straně potřeme čokoládovou polevou.

Zdroj: Nejlepší recepty na vánoční cukroví

Recept na chutné květákové placičky

Ingredience: 1 velký květák, 3 vejce, 5 lžic hladké mouky, 6 stroužků česneku, sůl, pepř, 2 lžičky majoránky, olej na smažení

Postup: Květák uvaříme v osolené vodě, aby změkl. Poté nakrájíme na drobné kousky nebo ho můžeme nastrouhat na struhadle. Květák vložíme do misky a přidáme žloutky, sůl, pepř, majoránku, prolisovaný česnek a vše dobře promícháme. Poté přidáme mouku a z bílků utřený sníh, propracujeme na vláčné těsto. Z těsta děláme placičky, které smažíme v pánvi na oleji dozlatova. Nakonec je osušíme a podáváme s bramborovou kaší nebo se zeleninovým salátem. Děti toto jídlo milují.

Zdroj: Květákové placičky podle Pohlreicha

Staročeské květákové placky

Suroviny:

  • 1 menší květák
  • 2 vejce
  • 2 housky
  • 5 dkg eidamu
  • 5 dkg šunky
  • pepř, sůl
  • troška mléka
  • 2 lžíce hladké mouky
  • olej na smažení

Postup:

Květák uvaříme v osolené vodě doměkka. Uvařený rozmačkáme, smícháme s houskami, které jsme si namočili v mléce. Přidáme nastrouhanou šunku a sýr, rozšlehaná vejce, sůl, pepř. Ze směsi vytvoříme placičky, které smažíme po obou stranách v rozehřátém oleji a ukládáme na ubrousek, aby z nich odsál přebytečný tuk.

Zdroj: Květákové placičky

Květákové karbanátky

Suroviny:

  • 1 květák
  • 2 vejce
  • salám
  • sůl, pepř, kmín mletý
  • strouhanka
  • olej na smažení

Postup:

Uvaříme květák doměkka ve slané vodě, poté ho rozmačkáme, přidáme vejce, nastrouhaný salám (množství dáme dle svých možností a chuti). Vše zamícháme a dochutíme solí, pepřem a kmínem. Z takto připravené hmoty tvoříme placičky, které smažíme dozlatova na oleji z obou stran. Podáváme s bramborem nebo bramborovou kaší.

Zdroj: Květákové placičky

Nekynuté škvarkové pagáče

Ingredience: 300 g hladké mouky, 250 g škvarků, 2 vejce, 100 ml mléka, sůl, ½ kypřicího prášku do pečiva, semínka na posyp

Technologický postup: Do misky prosejeme mouku smíchanou s práškem do pečiva, přidáme celé vejce, škvarky, sůl a mléko. Prohněteme vše dohromady. Jestliže máme škvarky větší, posekáme je na menší kousky. Množství přidávaného mléka se řídí obsahem tuku ve škvarcích. Jestliže těsto nejde zpracovat, přidáme mléko. Další možností je přidat trochu sádla, placky budou křehčí. Výsledné těsto je nelepivé, mastné, vláčné. Těsto vyvalujeme na plát silný asi 4 mm. Nepodsypáváme – těsto je mastné a nelepí se. Vykrajujeme placičky. Placičky pokládáme na plech vyložený pečicím papírem. Mřížku na ně pak uděláme tak, že na placku přitiskneme kolečko na krájení brambor. Placičky potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme. Sypat můžeme hrubou solí, kmínem, sezamem, mákem. Placičky se pečou při teplotě 200 °C do zrůžovění. Mohou se také smažit na pánvičce.

Zdroj: Škvarkové pagáče

Květákové placičky se sýrem

Suroviny:

  • 1 menší květák
  • šalotka
  • 3 vejce
  • 20 dkg eidamu
  • pepř, sůl
  • muškátový oříšek
  • strouhanka
  • olej na smažení

Postup:

Do vroucí osolené vody dáme vařit umytý, rozkrájený květák. Uvařený zcela doměkka rozmačkáme vidličkou. Přidáme vejce, sekanou šalotku, sůl, pepř a nastrouhaný eidam, vše dobře promícháme. Poté přisypeme tolik strouhanky, abychom mohli tvořit květákové karbanátky. Květákové karbanátky se sýrem smažíme v předehřátém oleji z obou stran dozlatova a ukládáme na ubrousek, aby se odsál přebytečný tuk. Květákové karbanátky se sýrem podáváme teplé, vlažné, ale i studené jako chuťovku.

Zdroj: Květákové placičky

Ovesné sušenky s kokosem

Ingredience:

  • 200 g ovesných vloček
  • 200 g hladké mouky
  • 180 g másla
  • 50 g strouhaného kokosu
  • 5 lžic medu
  • 5 lžic vody
  • 1 vanilkový cukr
  • 2 lžičky jedlé sody
  • skořice dle chuti

Postup:

Nejprve v menším hrnci zahřejte máslo a med, až se úplně rozpustí. Pak v druhé míse smíchejte zbylé suroviny. Na závěr přimíchejte rozpuštěné máslo s medem a vypracujte těsto. Těsto by mělo být tužší, takže by vám měly jít tvořit kuličky a ty potom rozmáčkněte do placičky. Placičky přendávejte na plech vyložený pečicím papírem. Pečte v předem vyhřáté troubě na 180 °C asi 10 minut, než budou krásně růžové. Nechte vychladnout a můžete konzumovat.

Zdroj: Ovesné sušenky

Květákové placičky s kuskusem a smetanovou omáčkou

Kluci v akci ve svém pořadu předvedli recept na skvělé květákové kuličky s kuskusem. Při vymýšlení tohoto receptu se nechali inspirovat zeleninovými koulemi, kterými se krmí Richard v pražské ZOO (Richard je gorilí samec). Nic méně to nemění nic na tom, že tento skvělý smažený pokrm je dalším možným řešením, jak si vytvořit velmi chutné květákové placičky podle pořadu Kluci v akci. Stačí, když místo kuliček vytvoříte placičky. Podívejte se, co na to budete potřebovat:

Ingredience

  • 200 ml suchého kuskusu,
  • 250 g spařeného květáku,
  • 100 g mrkve,
  • 200 ml horké vody,
  • 3 lžíce olivového oleje,
  • 2 hrsti petrželky kudrnky,
  • 100 g mungo klíčků,
  • sůl,
  • 2 vejce,
  • sušené pohankové nebo pšeničné klíčky na zahuštění,
  • slunečnicový, olivový nebo palmový olej na smažení.

Kluci nejdříve připraví kuskus. Zalijí ho ve větší míse vařící vodou a nechají nabobtnat, podle nich stačí oblíbených 15 až 20 minut. Potom si spaří květák vařící vodou a nastrouhají jej na hrubém struhadle, stejně tak nasekají mrkev a petrželku. Vše smíchají s kuskusem, přidají klíčky mungo, olej a sůl.

Do směsi kuskusu přimíchají vejce a vytvoří těstíčko, ze kterého tvarují kuličky. Pro náš záměr si vytvarujeme placičky. Pokud je potřeba, směs kluci zahustí sušenými pohankovými nebo pšeničnými klíčky. Těsto nechají chvilku odležet.

Kuličky / placičky kluci smaží ve vyšší vrstvě oleje – krátce ze všech stran dozlatova. Podle nich je praktické smažit placičky v menším kastrolu nebo menší hlubší pánvi – nespotřebuje se tolik oleje.

Recept na omáčku

  • 2 zakysané smetany,
  • 2 lžíce olivového oleje,
  • ředkvička nebo křen,
  • sůl.

Kluci rychle smíchají zakysanou smetanu s olejem a najemno nastrouhaným křenem nebo ředkvičkou, osolí a podávají se smaženými kuličkami / placičkami.

Zdroj: Květákové placičky podle Kluci v akci

Cuketové bramboráky se sýrem

Ingredience: 600 g cukety, 2 vejce, 1 hrnek mléka, 4 lžíce polohrubé mouky, 150 g tvrdého sýra, 3 stroužky česneku, sůl, pepř mletý, majoránka, pažitka, olej na smažení

Technologický postup: Cuketu oloupeme, rozkrojíme, odstraníme semínka a nastrouháme ji nahrubo. V míse rozšleháme mléko s vejci a moukou, přidáme na kostičky nakrájený sýr, cuketu a vše důkladně promícháme. Směs ochutíme česnekem, kořením, nasekanou pažitkou a podle potřeby přisolíme. Na pánvičce rozehřejeme olej a lžící do něj klademe těsto, které rozetřeme do tvaru placičky a po obou stranách smažíme dočervena. Do cuketového těsta můžeme navíc přidat na nudličky nakrájenou jakoukoliv uzeninu. Usmažené placičky necháme na ubrousku okapat a podáváme je horké s tatarskou omáčkou či jiným dresinkem a s hlávkovým salátem.

Zdroj: Cuketové bramboráky

Květák a dna

Květák je zelenina se středním obsahem purinů a může být konzumována ve větších částech v rámci nízkopurinové diety. Většina jedinců na nízkopurinové dietě může mít každý den alespoň dvě porce této zeleniny.

Zdroj: Květákové placičky podle Pohlreicha

Květákové placičky s květákovým pyré a pečenou cizrnou

Kluci v akci ve svém pořadu ukazují také další recept na květákové placičky. Tentokrát ale placičky nejsou tvořeny z rozmačkaného květáku, ale jde o pevná kolečka nakrájená z celého květáku. Ty se pak orestují jako steaky a dopečou v troubě. K tomu mají výborné květákové pyré z kousků, které odpadly při krájení květáku posyp z lískových oříšků. Báječné jídlo. Podívejte, co na to potřebujete:

Ingredience

  • 200 g vařené cizrny v plechovce,
  • 2 lžičky koření harissy (zde můžete vidět jak vypadá a kolik stojí harissy cena),
  • 2 lžíce olivového oleje,
  • 1 květák,
  • 4 jarní cibulky (bílé části),
  • 2 lžíce ghí,
  • 200 ml smetany 33%,
  • sůl,
  • pepř,
  • 2 lžičky tahini pasty (zde můžete vidět jak vypadá a kolik stojí tahini pasta cena),
  • ještě trochu olivového oleje,
  • koření harissa (dle chuti),
  • 100 g lískových ořechů,
  • hrst plocholisté petržele.

Postup

Nejdříve kluci v pekáčku smíchají cizrnu s harissou a olivovým olejem a potom ji nechají péct 10 až 15 minut na 180 stupňů.

Potom kluci statečně nakrájí květák napříč asi na 2 cm silné pláty, okrajové části, které jim při tom odpadnou si nechají na pyré. To připravují tak, že si nakrájí odpadlé kousky na ještě menší drobné kousky. Bílé části jarní cibulky také nakrájí nadrobno a osmahnou ji v hrnci na ghí. Přisypou k ní kousky květáku a společně ještě chvíli restují. Osolí, opepří, zalijí smetanou a nechají společně asi 20 minut krásně povařit. Poté vše rozmixují do hladkého pyré. Přidají tahini pastu, doplní ještě trochou soli a společně vše promíchají. Mňam.

Nyní si kluci připraví placičky z nakrájeného květáku. Plátky květáku z obou stran pokapou olivovým olejem a posypou harissou. Krátce osmahnou na pánvi s ghí a vloží do trouby na 160 stupňů a nechají péct 15 až 20 minut.

Mezi tím si kluci připraví oříškový posyp. Lískové ořechy rozsekají na menší kousky a nejprve na sucho opečou v rozehřáté pánvi. Pak je zakápnou olivovým olejem a přidají nasekanou petržel.

Výsledný pokrm pak servírují jako steak z květáku s květákovým pyré a pečenou cizrnou. Další výtečná variace jak připravit květákové placičky na mnoho způsobů. Celý postup můžete vidět v pořadu ČT zde: Květákové steaky s květákovým pyré a pečenou cizrnou.

Zdroj: Květákové placičky podle Kluci v akci

Autoři obsahu

 Gabriela Štummerová

 Mgr. Světluše Vinšová

 Mgr. Michal Vinš

 Mgr. Jiří Dvořák

 Bc. Jakub Vinš

 Nina Vinšová


trubač stříhání
<< PŘEDCHOZÍ PŘÍSPĚVEK
choroby jabloní a postřiky
NÁSLEDUJÍCÍ PŘÍSPĚVEK >>
nové příběhy

Žehlicí prkno bazar

Milena

Levné zehlici prkno

Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět

Muchovník množení

Zahradník

Muchovník se rozmnožuje výsevem na jaře, dělením a nebo štěpováním. Muchovník se štěpuje snadno. Roubování se s úspěchem provádí na další rostlinné druhy, jako jsou hloh (Crataegus) a jeřáb (Sorbus). Ve vašem případě si můžete obstarat některou z těchto rostlin, která je již zakořeněná a na ni po posledních mrazech naroubovat odstřižený muchovník. Nebo můžete sazenice rozpůlit v jejich kořenovém balu.

Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět

Ptačí zob

Zahradník

Délka řízků při množení ptačího zobu je okolo 10 cm. Není třeba přikrývat řízky v květináčích, stačí jen udržovat vlhké. Připravil jsem ke shlédnutí výběr video návodů na množení ptačího zobu. Pokud máte zájem, můžete se podívat, jak to dělají ostatní, zde: https://www.youtube.com/res…

Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět

Vinný kámen

Kamča

Vinný kámen se dá běžně koupit. Buď v kamenném obchodě nebo na internetu. Nabídky internetových obchodů můžete vidět zde: https://www.zbozi.cz/hledej…

Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět

Nemoci okurek

Zahradník

Pravdou je, že ve většině případů vaše malé okurky umírají na rostlině, protože nebyly opyleny. To malé zduření za samičím květem se nazývá vaječník a ještě není skutečnou okurkou. Samičí květ vyžaduje opylení od samčího květu, aby vaječníky nabobtnaly, rostly a staly se z nich okurky.

Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět

Modrá skalice na postřik stromů

Božena Procházková

Děkuji za odpověď
B. Procházková

Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět

Modrá skalice na postřik stromů

Zahradník

Postřik z modré skalice připravíte smícháním 10 g modré skalice a jednoho litru teplé vody.

Počet odpovědí: 1 | Zobrazit odpovědi | Stálý odkaz | Odpovědět

Modrá skalice na postřik stromů

Božena Procházková

V jakém poměru namíchat postřik modrou skalicí starý strom švestky. Plíseň i prezimujici škůdci. Děkuji za radu. B. Procházková

Počet odpovědí: 1 | Zobrazit odpovědi | Stálý odkaz | Odpovědět

Muchovník množení

Soukup Jindřich

Mám asi 10 sazenic muchovníku - nevím jaký druh. Dá se množit řízkováním? Kdy se mají řízky odřezat a pak zasadit ?
Děěkuji za zprávu,
Jindřich Soukup.

Počet odpovědí: 1 | Zobrazit odpovědi | Stálý odkaz | Odpovědět

Ptačí zob

Společenství vlastníků, Olomouc, Karafiátová 292/2; předseda : Vladimír Buk ing.

Dotaz k množení ptačího zobu řízkováním.
Jaká je doporučená délka řízků pro množení a jaké je vhodné přikrytí provedených řízku vložených do malých květináčkůl :
Děkuji za odpověď

Počet odpovědí: 1 | Zobrazit odpovědi | Stálý odkaz | Odpovědět

Choroby a škůdci vinné révy

Zahradník

Listy vinné révy svinuté na okrajích a zkroucené nebo zakrnělé mohou být příznakem náhodné kontaminace hormonálním přípravkem na hubení plevele aminopyralidem. Nejčastěji se k rostlině dostane v kompostu ve kterém je ošetřená biomasa a nebo je v něm hnůj zvířat krmených ošetřenou plodinou.
Aminopyralid se objevuje v koňském, kravském a slepičím hnoji, lejnu/podestýlce pro malá zvířata, kompostu ze zeleného odpadu, slámě, senu, trávě a některých značkových kompostech z obchodů. Je to potenciální problém pro každého pěstitele. Kontaminovaný kompost se začne rozpadat při kontaktu s půdními bakteriemi a šíření herbicidu skončí přibližně po 12 až 15 měsících.

Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět

Choroby a škůdci vinné révy

Ladislav Theimer

Dobrý den,
mám velký problém s vinnou révou. Zasazena před 4 roky, loni měla bohaté, velké střapce vína, na každé větvi řadu, bohatý nárůst, vynikající chuť. Těšili jsme se na letošní úrodu. Na jaře začala velice narůstat, roztáhla se do tří metrů a byla úplně planá střapců hroznů. Po nějaké době se začaly listy kroutit do sebe. Viz snímek. Ptal jsem se odborníka vinaře a ten mi řekl, že je to nedostatek výživy. Že to chce nadělat dokola hluboké díry a tam nalít rozpuštěné draslo a NPK. Udělal jsem to přesně tak, rozpustil jsem v 10l. konvi draslo a v dalším
NPK. Po dvou dnech jsem to naléval do všech otvorů. Nic se nezměnilo a má réva pomalu odchází. Několik střapečků vína zakrnělo a obávám se, že je to konec. Díval jsem se na stránky, ale nikde jsem neviděl ony pozkrucované listy, jak mám. Pokud může někdo poradit, poraďte, prosím. velmi děkuji

Přiložený obrázek | Počet odpovědí: 1 | Zobrazit odpovědi | Stálý odkaz | Odpovědět

Osmo dry recenze

Vojtěch Závodný

Bývalo dobrým pravidlem hned na začátku předváděni produktu uvádět cenu. To je za prvé. Za duhé: Předvést produkt ve své podstatě a principu funkčnosti. Jen podvodník se právě tomuto vyhýbá a jen slibuje a slibuje.

Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět

Černání hroznů vína

Zahradník

Nahraďte révu za odolnější odrůdu, která vydrží plodit zdravé hrozny déle než dva roky. Vysledujte v okolí úspěchy ostatních vinařů a zjistěte názvy odrůd. Někteří vám třeba i namnoží na příští rok.
Tůje si můžete užívat klidně dál, neboť jejich přítomnost révu nijak neovlivňuje.

Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět

Černání hroznů vína

Jaroslav Novotny

Dobrý den.Kazdy rok mi před dozráním začnou hrozny černat.strikam to před tím 2x proti padlým ale stejně to nezabírá.prvni 2 sklizně byly krásné.reva je stará asi 15 let.nedaleko asi pět metrů máme túje.bude to tím?děkuji za radu

Počet odpovědí: 1 | Zobrazit odpovědi | Stálý odkaz | Odpovědět