Téma

RYBÍ TUK TEKUTÝ


RYBÍ TUK TEKUTÝ, nejen o tom se dočtete v tomto článku. Dle pokynů výrobců se tekutý prací prostředek nalévá do nádržky ještě před zahájením praní. U novějších praček (cca 7 let zpět) je za vaničkou nádržky záklopka, která se otevře v okamžiku, kdy pračka začne napouštět vodu, a pak je teprve gel dávkován přímo na prádlo. Pokud má tekutý prací prostředek i odměrku, která je součástí balení, je možné ji dát přímo do bubnu.


Kam se leje tekutý prací prášek

Doma byste měli mít tři základní typy pracích gelů: na bílé, tmavé a barevné prádlo. Poslední dva jsou šetrnější k barvám. Prací gely jsou obecně šetrnější k prádlu na rozdíl od sypkých prášků. Prací gel je navíc vhodný i pro ruční praní.

Kam se dává tekutý prací prostředek? Gel se lije do dávkovací nádržky u automatické pračky pomocí nádobky na tekutý přípravek. Gel se pomocí proudu vody dopraví k znečištěnému prádlu, které se nachází v bubnu pračky.

Zdroj: článek Kam nalít tekutý prací prášek

Poradna

V naší poradně s názvem LOSOS se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Sylva..

muzu lososa na warfarin. obcas

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Lososa i jiné ryby můžete jíst bez omezení, i když užíváte Warfarin. Maso lososa obsahuje jen velmi málo vitamínu K. Právě vitamín K ovlivňuje účinky Warfarinu. Ale pozor! Losos obsahuje i nějaké tuky (26 gramů na 200 gramů syrového masa) a je známo, že rybí tuk může přispívat ke vzniku krvácení. Proto je potřeba hlídat reakci svého těla, co se týče možného krvácení, vždy po konzumaci tučných ryb.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Dotaz

Nejlepší prací prostředek

Test pracích prášků a gelů ukázal, že kvalita nemusí vždy znamenat vyšší cenu a že naopak i některé dražší prostředky neodvedou dobrou práci.

Pokud máte velmi znečištěné prádlo a chcete jej co nejlépe vyprat, potom je prášek lepší volbou. Během laboratorních zkoušek, při nichž byla látka ušpiněna bahnem, trávou, krví, kečupem, hořčicí, kávou nebo čajem, byla daná látka většinou čistší právě při použití prášku.

Prášek využijte i v případě, že chcete oblečení udržet dokonale bílé a rádi byste zamezili jeho zešedivění. Prášky totiž obsahují bělidla, která prací prostředky v tekuté formě postrádají.

Při praní barevného prádla je však třeba mít na paměti, že čím větší je prací síla, tím hůře odolávají barvy na oblečení. Zkrátka prášek s bělidly účinně vypere bílou košili, ale pestrobarevnému triku prokáže – zejména při dlouhodobém používání – spíše medvědí službu. Proto by se při praní barev měly používat prostředky na barevné prádlo, které je chrání a bělidla neobsahují.

Pokud v domácnosti ale nechcete shromažďovat více pracích prostředků pro jednotlivé barevné odstíny a spíše vás zajímá, který patří k těm univerzálním, hodícím se na bílé i barevné prádlo, dobrou volbou pro vás bude tekutý prací gel. Tekutá forma zpravidla neobsahuje bělidla a optické rozjasňovače a barvu vašeho prádla udrží i po několikanásobném praní v původním nebo velmi podobném odstínu.

Podobně účinné jsou i prací kapsle, které se liší od tekutých gelů zejména svou formou. Prodávají se v již předdávkovaném množství, takže usnadňují manipulaci.

Pokud používáte tekutý prací prostředek na skvrnami potřísněné barevné oblečení, doporučuje se před samotným mytím látku se skvrnou očistit nejdříve mýdlem nebo nalít prací prostředek přímo na ni.

Ať už používáte kterýkoliv typ pracího prostředku, doporučujeme skvrnami zasažené oblečení předem namočit do vody s lehkým přídavkem klasické jedlé sody. Přímo v pračce ho nepředpírejte, ušetříte tím vodu, energii i samotný prací prášek.

Zdroj: článek Kam nalít tekutý prací prášek

Poradna

V naší poradně s názvem KAM NALÍT TEKUTÝ PRACÍ PRÁŠEK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel RADOMIR SUCHAN.

MAME PRACKU ZNACKA LORD POUZIVAME TEKUTE PRASKY DAME DO ZASOBNIKU PRASEK NA PREDPIRKU I NA PRANI A TAKE AVIVAZ A PRI NAPOUSTENI SE VSE SPLACHNE PRI PREDPIRCE A NEVIME PROC PROTO SE PTAME A POTREBUJEME PORADIT DEKUJEME

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Milda.

Zřejmě používáte program, který nemá předpírku a proto spláchne prací prostředek s obou komor. Zvolte jiný program. Pokud se ale spláchne na začátku i aviváž, tak to vypadá spíše na poruchu.

Zdroj: příběh Kam nalít tekutý prací prášek

Jsou uzené mandle zdravé?

V udírně uzené mandle jsou zdravé. Neobsahují lepek a jsou vhodné pro vegany. Jsou bohaté na bílkoviny a mají nejvyšší hladinu vápníku ze všech ořechů, což znamená, že jsou skvělé pro zdravé kosti. Pomáhají také snižovat cholesterol a snižují riziko srdečních onemocnění a mohou pomáhat chránit před cukrovkou.

Pokud mandle připravujete v troubě a použijete tekutý kouř, tak se z mandlí stává nezdravá potravina. Tekutý kouř obsahuje škodlivé polycyklické aromatické uhlovodíky (PAH), které jsou karcinogenní. PAH jsou třídou chemikálií, které se přirozeně vyskytují v uhlí, ropě a benzinu. Vznikají také při spalování uhlí, ropy, plynu, dřeva, odpadků a tabáku. To je důvod, proč se doporučuje nahradit tekutý kouř přirozeně zdravějšími ingrediencemi, které dodají stejnou chuť, aniž by to ovlivnilo zdraví.

Zdroj: článek Jak udit mandle

Nádobka na tekutý prací prostředek

Nádobka na tekutý prací prostředek je ve většině případů vrchní víčko, které slouží k dávkování přípravku.

Zdroj: článek Kam nalít tekutý prací prášek

Šťavnaté vepřové karé

Ingredience: 1,4 kg vepřového karé bez kůže a zadní kosti, 4 lžíce olivového oleje, 4 stroužky česneku, ¾ hrnku šalvěje nebo rozmarýnu, 1 l plnotučného mléka, nastrouhaná kůra ze 2 citronů, šťáva z jednoho citronu, sůl, pepř

Technologický postup: Předehřát troubu na 200 °C. Připravit vepřové v celku. Odkrájet přebytečný tuk až na tenkou vrstvu. Rozehřát olej na velkém pekáči a osmažit na něm maso po všech stranách. Vyjmout maso a slít tuk. Na pekáč rozložit bylinky a na ně rozpůlené stroužky česneku (bylinky zvednou maso, takže se nevaří v mléce, ale peče do křupava). Položit na ně maso. Maso polít mlékem, osolit ho a popepřit. Vrátit na oheň a přivést k varu. Znovu odstavit a přidat na pekáč citronovou kůru i šťávu. Vložit pekáč do trouby a péct maso, po 20 minutách snížit teplotu na 150 °C a péct dále 1 až 1,5 hodiny. Záleží na tloušťce masa. Je-li zapotřebí, občas přilít trochu víc mléka, aby výpek byl tekutý. Polévat pečínku výpekem přibližně každých 30 minut. Nepřikrývat, aby se šťáva z masa nakonec vypekla a tuk na povrchu masa se stal křupavým. Jak vyzkoušet, je-li maso upečené? Zapíchnout do masa kovovou jehlu, počítat do 10 a vytáhnout ji. Položit ji pod vnitřní stranu zápěstí na ruce. Jestli je jehla horká na dotek, tak je maso upečené. Nechat maso stát po 10 minut před krájením. Chcete-li, tak přecedit omáčku, nebo ji rozmixovat bez bylinek, ale nemusíte, bude vypadat zdrcnutá, ale chutnat výborně. Jako příloha je výborný podušený fenykl, Cavolo nero nebo zapečená zelenina.

Zdroj: článek Vepřové karé

Rybí polévka z lososa

Suroviny:

  • losos
  • 2 ks bobkového listu
  • 5 kuliček celého pepře
  • 3 kuličky nového koření
  • 1 kostka masoxu
  • 1 hrst fazolových lusků
  • 1 miska kořenové zeleniny
  • nasekaná zelená petrželka
  • pepř, sůl, olej
  • 2 krajíce staršího chleba

Postup:

Stejně jako z kapra nám zůstávají při porcování lososa odkrojky. Hlavu, odkrojky a vnitřnosti dáme vařit do hrnce s vodou, asi tak 2 litry. Přidáme bobkový list, nové koření, sůl, celý pepř a přivedeme k varu. Vaříme 15 minut, scedíme a obereme všechny zbytky masa. Do vývaru přidáme kořenovou zeleninu, fazolové lusky, zeleninový masox a vaříme ještě 15 minut, než zelenina změkne. Do uvařené polévky přidáme obrané maso z lososa. Na rozpáleném oleji osmahneme do zlatova na kostičky nakrájený chleba. Rybí polévku z lososa podáváme s nasekanou zelenou petrželkou a osmaženými kostičkami chleba.

Zdroj: článek Recepty na rybí polévku

Rybí polévka z tresky

Suroviny:

  • 1,5 l vody
  • 300 g rybího filé z tresky
  • 100 ml kysané smetany
  • 50 g másla
  • 2 cibule
  • olej
  • 1 citron
  • 3 rajčata
  • 1 mrkev
  • 2 papriky
  • 1 rajský protlak
  • sůl, pepř, petrželka

Postup:

Rybí filé z tresky dáme vařit do osolené vody. Vaříme do měkka, pak tresku vyndáme a pokrájíme na kousky. Nadrobno nakrájenou cibulku orestujeme na oleji, přidáme oloupaná nakrájená rajčata, nakrájené papriky a mrkev na nudličky. Vše smícháme a chvilku restujeme. Poté přidáme rajský protlak, vývar z tresky, trošku citronové šťávy a vaříme asi 10 minut. Na pánev si dáme rozpustit máslo, opečeme kousky nakrájené tresky a nasypeme do polévky. Při podávání ozdobíme polévku lžící kysané smetany a kouskem petrželky.

Zdroj: článek Recepty na rybí polévku

Rybí polévka podle Zdeňka Pohlreicha

Zdeněk Pohlreich sice z ryb polévku na veřejnosti nevařil, ale zato kuchtil skvělé rybí karbanátky.

Suroviny:

  • 600 g rybího filé pangasia
  • 100 ml mléka
  • 2 vejce
  • jarní cibulka
  • 3 ks bobkového listu
  • 1 chilli paprička
  • hladká mouka a strouhanka dle potřeby
  • sůl a pepř
  • šťáva z citronu

Postup:

Nejprve si uděláme rybu, kterou dáme do pekáčku, přilijeme mléko, přidáme bobkový list a pekáček vložíme do trouby na 190 °C asi na 15 minut. Pak si nakrájíme nadrobno cibulku s chilli papričkou, dáme do mísy, přidáme samotnou hotovou rybu. Tu si rozmačkáme vidličkou a pokapeme citronovou šťávou. Rozklepneme vejce, přisypeme strouhanku a hladkou mouku podle potřeby. Dochutíme pepřem a solí. Vše promícháme v hutnou směs a tvarujeme karbanátky, které smažíme na oleji. Podáváme s bramborem nebo zeleninovým salátem. Jak je libo.

Zdroj: článek Recepty na rybí polévku

Losos na másle

Ingredience: 4 ks filet lososa, sůl, mletý kmín, čerstvý tymián, citronová šťáva, hladká mouka

Technologický postup: Čisté a osušené rybí plátky pokapeme citronem a necháme 10 minut odpočinout. Čerstvý tymián nasekáme nadrobno. Rybí plátky osolíme, okmínujeme a obalíme v mouce s tymiánem. Rybí filé opečeme na másle z obou stran a podáváme s bramborovou přílohou, lososa přelijeme výpekem.

Zdroj: článek Recepty na lososa

Studený předkrm na Vánoce

Ingredience: 600 g filé z mořské štiky, 1 lžíce másla, 1 cuketa, sůl, oregano, mletý bílý pepř, arašídový olej, citronová šťáva

Technologický postup: Filety štiky omyjeme, osušíme a nakrájíme na sousta o velikosti asi 4 x 4 cm. Rybí maso osolíme, opepříme, zakapeme citronovou šťávou a ochutíme špetkou oregana. Větší cuketu očistíme, omyjeme a nakrájíme podélně na dlouhé tenké plátky, které vložíme do vroucí osolené vody. Cuketu povaříme asi 2 minuty. Pak plátky cukety scedíme, ihned zchladíme pod studenou tekoucí vodou a necháme okapat. Každý kousek ryby ovineme plátkem cukety a zajistíme párátkem. Na rozehřátém oleji s máslem zvolna opečeme rybí sousta z obou stran dorůžova a necháme okapat na ubrousku. Rybí kousky s cuketou rozdělíme na předkrmové talířky, zakapeme vypečenou šťávou a podáváme s bramborovými pusinkami nebo rozpečenou bagetkou a pikantním dipem.

Zdroj: článek Studené předkrmy

Čokoládová poleva

Čokoládová poleva (čokopoleva) je asi nejoblíbenějším typem polevy. Kvalitní čokoládová poleva je lesklá, po ztuhnutí zůstává vláčná a při krájení se na řezu neláme. S polevou zvládnou pracovat i ti méně zdatní cukráři a cukrářky. Nejčastěji s ní stačí zákusek prostě polít. Připravuje se kombinací pravé čokolády a tuku, nebo z již hotové polevy, kterou stačí rozpustit. S chystáním polevy si tak můžete vyhrát, anebo ji prostě jen nechat rozehřát v mikrovlnce či na páře.

Klasická poleva

Postup: Domácí čokoládová poleva se připravuje zkombinováním dvou základních surovin, tedy čokolády a tuku (použít můžete rostlinný nebo máslo). Čokoládu pomalu rozpouštějte v nádobě nad hrncem s horkou vodou (voda by se neměla vařit). Jakmile je čokoláda rozpuštěná, přidejte do ní tuk v poměru 1 : 1. Míchejte, dokud se vše nerozpustí a nespojí v hladkou hmotu. Takto připravenou polevu můžete uchovávat v lednici i několik dní. Pokud použijete rostlinný tuk, vydrží o něco déle. Až ji budete chtít zase použít, stačí ji rozehřát třeba v mikrovlnce.

Tekutá poleva

Postup: Pokud chcete připravit polevu, která bude stále tekutá, třeba na zmrzlinový pohár nebo palačinky, budete potřebovat kromě čokolády a tuku také převařenou vodu - převařenou proto, aby poleva vydržela co nejdéle. Čokoládu rozpusťte v mikrovlnné troubě na střední výkon, trvá to jen chviličku, tak čokoládu dobře hlídejte a uprostřed rozpouštění ji promíchejte. Můžete ji samozřejmě rozpustit i ve vodní lázni. Do čokolády přidejte tuk a nakonec vodu. Zamíchejte vše do hladka.

Tip: Hotové polevy stačí odměřit do misky - dodávají se v praktických dropsech, tak si je můžete snadno odsypat - a rozpustit ve vodní lázni nebo mikrovlnce. Bílou čokoládovou polevu můžete po rozpuštění ještě barvit. Přidejte do ní kapku gelové potravinářské barvy nebo speciální barvu z kakaového másla.

Čokoládová poleva z Omegy

Ingredience: 250 g ztuženého tuku (Omega), 100 g čokolády na vaření, 70 g kakaa

Postup: Ve vodní lázni rozehřejeme tuk, přidáme nalámanou čokoládu a proseté kakao. Vše důkladně promícháme do rozpuštění čokolády - nevaříme. Poleva je hodně řídká, přendáme ji do misky vhodné do mikrovlnné trouby, chvíli necháme chladnout a hned zdobíme. Když začne poleva tuhnout a je moc hustá, dáme ji na pár vteřin mikrovlnné trouby. Do této polevy zásadně nedáváme cukr! Je výborná na drobné cukroví, které přímo do čokolády vrchem namáčíme. Poleva je krásně lesklá a je jí hodně. Dá se zmrazit a použít znovu.

Čokoládová poleva z oleje

Ingredience: 100 g čokolády na vaření, 100 g ztuženého tuku (Omega na polevy), 1&n

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Co se zbylou čokoládou

Smažený tolstolobik

Ingredience: 800 g tolstolobika, 4 stroužky česneku, hladká mouka, strouhanka, 1 vejce, olej, sůl, mléko

Technologický postup: Z rybích porcí odstraníme břišní část těsně pod žebry, neboť zde se u tolstolobika usazuje tuk. Upravené porce ryby osolíme trochu víc, než je obvyklé u jiného masa, potřeme lisovaným česnekem a necháme hodinu odpočinout. Odleželého tolstolobika obalíme v hladké mouce, ve vejci rozšlehaném s trochou mléka a ve strouhance, kterou podle chuti můžeme smíchat v poměru 1 : 1 s drcenými kukuřičnými lupínky. Na pánvi mírně rozehřejeme vyšší vrstvu oleje a rybí porce zvolna z obou stran osmažíme do zlatova. Hotové rybí řízky podáváme s jakoukoliv úpravou brambor.

Zdroj: článek Tolstolobik - recepty

Autoři uvedeného obsahu

 Mgr. Světluše Vinšová

 Mgr. Michal Vinš

 Gabriela Štummerová

 Mgr. Jiří Dvořák

 Nina Vinšová


rybí tuk dr max
<< PŘEDCHOZÍ PŘÍSPĚVEK
rybí tuk z norska
NÁSLEDUJÍCÍ PŘÍSPĚVEK >>