Postup:Lečo scedíme a necháme okapat, škvarky, lečo, česnek a feferonky pomeleme na masovém mlýnku, přidáme vejce, vegetu, hořčici a dobře promícháme. (Pokud připravujeme pomazánku z plechovky, musíme vyjmout párky.) Hotovou hmotu plníme do sklenic a zavařujeme při teplotě 85 °C asi 20 minut.
Smíchejte vodu, strouhaná, rozemletá, rozmixovaná, rajčata, rostlinný olej, ocet, med a provařte. Do vroucí marinády přidejte 5 až 6 kuliček pepře, 5 minut povařte a mírně ochlaďte. Papriky umístěte do sterilizovaných sklenic, do každé dejte 4 až 5 stroužků česneku a 5 až 6 kuliček pepře. Do marinády přidejte sůl podle chuti a poté nalijte do sklenic na papriky. Nechte ale volný prostor 1,5 až 2 cm od okraje sklenice, protože když lečo pasterujete, zvedne se až k okraji. Zavařování leča trvá 5 minut (zavařujeme a vaříme lečo zároveň). Utáhněte jim víčka a otočte je dnem vzhůru, přikryjte utěrkou a nechte je 5 až 6 hodin, dokud nevychladnou. Pak je dejte na chladné místo.
Lečo je typickým pokrmem v Maďarsku. K přípravě jsou zapotřebí tři základní suroviny: rajčata, papriky a cibule. Pravé maďarské lečo je pálivé, přidává se do něj mletá pálivá paprika a je bez vajec. V Maďarsku se lečo zpravidla připravuje v kotlíku a využívá se jako základ pro gulášovou polévku nebo jako příloha ke grilovanému masu, případně v kombinaci s masem do perkeltu.
U nás se lečo připravuje oproti originální receptuře bez mleté papriky, přidává se do něj vejce, ale i uzenina nebo klobása. Lečo nikdy nepodléváme vodou, protože by nám vznikla kaše. Rajská jablíčka obsahují dostatek vody, kterou tak i tak necháme z větší části odpařit.
Jedná se o pokrm, který se připravuje ze zeleniny (cibule, papriky, rajčata), oleje nebo jiného tuku a z vajec. Pokrm se dochucuje solí a pepřem a servíruje se nejčastěji s chlebem/pečivem či bramborami.
Lečo uvařené z čerstvé zeleniny jistě patří na racionální jídelníček. Pokud držíte redukční dietu, můžete si lečo také dopřát, nepřehánějte to ale s množstvím použitého tuku a vajec (lze přidat pouze bílky).
Nutriční hodnoty leča na 100 g jsou následující: 230 kJ/54,97 kcal, 1 g bílkovin, 5 g sacharidů, 3 g tuku, 1,8 g vlákniny
Rajčata spařte a oloupejte. Nakrájejte na velké kroužky. Papriku očistěte a nakrájejte na velké kroužky. Přidejte k nim práškový cukr a sůl a promíchejte, vařte 20-25 minut.
Horké přelijte do horkých sterilizovaných sklenic a zavřete horkým sterilním víčkem. Dále pak už lečo nezavařujeme, ale kdo chce, může lečo ještě zavařit. Zavařování trvá 5 minut ve vroucí vodě nebo v rozpálené troubě.
Technologický postup: Cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky, osmahneme ji na lžičce oleje. Přidáme na proužky nakrájené papriky. Necháme 5 minut restovat, pak přidáme na kolečka nakrájené párky, rajčata a vejce. Lečo dobře rozmícháme, dochutíme mletým pepřem, solí a máme hotovo. Lečo s párkem můžeme doplnit čerstvou pažitkou a podávat jako hlavní chod s čerstvým chlebem.
Technologický postup: Na rozpáleném oleji orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli. Přidáme nakrájený párek na kolečka. K tomu přidáme na proužky nakrájenou papriku a nakrájená rajčata. Vše lehce osolíme a opepříme. Přilijeme trošku vody a dusíme. Až bude zelenina měkká, přidáme vejce nebo bílky. Pokud přidáme jen bílky, bude lečo ještě dietnější. Následně dokořeníme a podáváme. Dietní lečo podáváme s celozrnným pečivem nebo bez něj.
Ingredience: 400 g paprik, 2 kg rajčat oloupaných a upravených, 1 kg cibule, 250 ml oleje, sůl, pepř
Technologický postup: Papriky omyjeme, zbavíme semeníků a nakrájíme. Rajčata omyjeme, na chvilku ponoříme do vařící vody, oloupeme, překrojíme, zbavíme semeníků i přebytečné šťávy a také je nakrájíme. Oloupanou cibuli nakrájíme na větší kostičky. Do kastrolu nalijeme olej, přisypeme nakrájenou cibulku a restujeme ji, než zesklovatí. Přidáme papriky a podusíme je spolu s cibulí. Papriky nepodléváme, na začátku restování je stále mícháme a papriky samy pustí šťávu. Po 10 až 15 minutách přidáme rajčata, osolíme, opepříme, dobře promícháme a plníme ještě teplé do sklenic. Pokud máme rajčata méně tuhá, část přebytečné šťávy odebereme do sklenice a zavaříme spolu s lečem. Šťávu potom použijeme při pečení masa na leču na podlití. Také zbylou šťávu nevyléváme, ale zavaříme. Použijeme ji třeba při přípravě rajské omáčky. Sklenice uzavřeme víčkem a zavařujeme při teplotě 80–85 °C cca 20 minut. Takto konzervované lečo používáme po přidání uzeniny a vajec jako klasické nebo jej můžeme použít při pečení lazaní, pizzy, k různé úpravě masa a podobně.
Papriky očistíme, vyjmeme semínka a nakrájíme na nudličky. V kastrolu zahřejeme olej a nasypeme do něj nakrájenou cibuli a papriky, které osolíme a dáme dusit. Rajčata spaříme horkou vodou a oloupeme slupku, pak je nakrájíme na kousky a přidáme k paprikám a ještě chvíli podusíme. Horké plníme do skleniček a sterilujeme 20 minut při 85 stupních.
Z takto připravené směsi můžeme kdykoliv připravit chutné lečo s vejci a klobásou tak, že na oleji osmahneme cibulku, přidáme lečo, prohřejeme, zahustíme vejci a dle chuti můžeme přidat i nakrájenou klobásu.
Zeleninu očistíme a nakrájíme například na kolečka, rajčata je možno oloupat. Do hrnce nalijeme olej a vsypeme cibuli a papriky, podusíme cca 15–20 minut (pod poklicí pustí dostatečně tekutiny), potom přidáme rajčata, opět podusíme, osolíme a osladíme, nakonec dáme malý kelímek hořčice a opět provaříme. Ještě vroucí plníme do sklenic, zavíčkujeme a postavíme dnem vzhůru (jako při marmeládě). Lečo se nekazí, jako konzervační složka slouží hořčice, která ani není v leču chuťově poznat. Takto připravené lečo vydrží až dva roky.
Technologický postup: Všechnu zeleninu očistíme, omyjeme a osušíme. Rajčata nakrájíme na kostičky a papriku na tenké proužky. Cibuli nakrájíme nadrobno. Salám vcelku podle potřeby oloupeme a nakrájíme na kostičky. V hlubší pánvi (s poklicí) rozpálíme olej. Přidáme cibuli a osmahneme ji. Cibuli zalijeme vodou, přidáme rajčata s paprikou. Až paprika změkne, přidáme salám, přikryjeme pokličkou a dusíme. Z leča necháme vyvařit vodu. Vejce si rozklepneme stranou do hrníčku a trochu rozšleháme. Pak jimi zahustíme lečo a pořádně promícháme. Zeleninové lečo ochutíme pepřem a případně osolíme. Hotový pokrm podáváme horký a nejlépe s čerstvým chlebem.
Ingredience: 1 cibule, 500 g červené papriky, 2 vejce, 800 g rajčat, 200 g měkkého salámu, 2 lžíce sádla, sůl, pepř mletý, špetka drceného kmínu
Technologický postup: Zeleninu očistíme. Cibuli nasekáme najemno. Papriky nakrájíme na nudličky. Rajčata nařízneme, spaříme, oloupeme a nakrájíme na kousky. V hrnci rozpálíme sádlo, vsypeme cibuli a necháme ji zpěnit. Přidáme papriku a restujeme, dokud paprika nezměkne. Pak přidáme rajčata, sůl, drcený kmín a společně dusíme doměkka. Zatím si nakrájíme salám na kostičky. Jakmile bude zelenina měkká, vsypeme do leča nakrájený salám a prohřejeme. Do hrníčku rozklepneme vejce, rozmícháme je vidličkou a zahustíme jimi lečo. Nakonec pokrm ochutíme solí a pepřem. Hotové klasické lečo podáváme s čerstvým pečivem, nejlépe s chlebem.
Cibuli nakrájíme na tenká kolečka, zpěníme ji na oleji, přidáme na proužky nakrájené a jadřinců zbavené papriky a podusíme je cca 5 minut. K paprikám přidáme kolečka nakrájených rajčat a vše dusíme dalších 5 minut, často směs promícháme.
Před dokončením do směsi přidáme asi 1 dl oleje, promícháme a ještě horké lečo rozdělíme do čistých zavařovacích sklenic, důkladně uzavřeme víčky. Sterilujeme 15 minut při teplotě 90 °C.
Takto připravenou směs používáme jako polotovar na přípravu teplého leča nebo ji můžeme přidat pod pečené či dušené maso.
Nejprve je třeba konstatovat, že původní lečo je sladké. V tomto receptu je však použita sůl a feferonka, protože to tak máme rádi. Volba je na vás. Jelikož nemáme rádi sladké lečo, je zde i méně mrkve.
Rajčata omyjte a oloupejte. Můžete je pomlít mlýnkem na maso, rozmixovat nebo ručně nakrájet. Česnek nasekejte nadrobno a přidejte k rajčatům. Vhoďte také bobkový list a nadrobno nakrájenou mrkev. Nechte 10 minut vařit.
Přidejte papriky. Způsob nakrájení paprik je na vás. Prostě je přidejte. Neměly by být převařené. Stačí jen když změní svou barvu. 5 minut předem koncem přidejte olej a sůl.
Horké lečo naplňte do horkých sterilních sklenic až po okraj a zavřete horkým sterilním víčkem, aby neprocházel vzduch. Dále pak už nezavařujeme, ale kdo chce, může lečo zavařit. Zavařování trvá 5 minut ve vroucí vodě nebo v rozpálené troubě. V zimě pak otevřete a konzumujte, kdykoli budete chtít.
Ingredience: 1 kg cibule, 1 kg čerstvých paprik, 1 kg rajčat, 200 ml oleje, 200 g plnotučné hořčice, 35 g soli, 35 g cukru
Postup: Zeleninu očistíme a nakrájíme na kolečka či proužky, rajčata můžeme předem oloupat. Do hrnce nalijeme olej a vsypeme nejprve cibuli, poté papriky. Dusíme pod poklicí, dokud obojí není měkké. Potom přidáme rajčata, opět podusíme, osolíme a osladíme, nakonec dáme malý, tedy dvousetgramový kelímek hořčice, a opět provaříme. Ještě vroucí plníme do sklenic, zavíčkujeme a postavíme dnem vzhůru. Lečo se nekazí, jako konzervační přípravek slouží hořčice, kterou ani nejde v leču chuťově poznat.
Ingredience: 3 lžíce sádla, 1 větší cibule (nakrájená na drobno), 1 stroužek česneku (utřený), 2 lžíce sladké papriky, 5 čerstvých paprik (nakrájených na nudličky), 0,5 kg rajčat (oloupaných a nakrájených), 0,5 lžičky soli, pepř, 1 plechovka rajského protlaku, 0,5 kg uzeniny, 3 vejce
Postup: Ve 2l hrnci rozehřejeme sádlo, zpěníme cibuli, přidáme česnek. Vmícháme sladkou papriku, aby byla cibule hezky obalená. Přidáme čerstvé papriky, přikryjeme a dusíme 10–20 minut, dokud papriky nezměknou. Přidáme vše ostatní kromě protlaku a vajec a dusíme dalších 20 minut. Až je vše měkké, přilijeme vejce a mícháme při prudkém varu, dokud se vejce nesrazí. Závěrečný trik: vše se nakonec krásně zahustí přidaným rajským protlakem. Bez něj je lečo pokrm vodový, řídký a nevábný, protlak mu dodá tu správnou konzistenci. Hotové lečo dáme do vymytých zavařovacích sklenic ještě za horka, skoro vařící, čímž bude vlastně rovnou i sterilované. Takto lze připravit lečo jako samostatné jídlo. Pokud do něj nepřidáte vejce a uzeninu, jde o ideální polotovar.