Informace od profesionálů

MENU

  

CHOROBY

  

PĚSTOVÁNÍ

  

ŠKŮDCI

  

RECEPTY

  
Téma

AROMATERAPIE BYLINKY Z NAŠÍ ZAHRÁDKY

OBSAH

Aromaterapie v prádle

Aromaterapie je umění léčby těla, mysli a ducha pomocí přírodních aromatických látek získaných z rostlin, květin, stromů a bylin. „Aroma“ odkazuje na aromatické látky, které dávají éterickým olejům charakteristickou vůni. „Terapie“ odkazuje na skutečnost, že esenciální oleje byly používány pro léčbu po celá staletí. Aromaterapie je tedy používání éterických olejů pro krásu a péči o tělo a pro léčbu. Aromaterapie je jednou z nejoblíbenějších kosmetických procedur na klinikách a v lázních po celém světě. Aromaterapie se kromě kosmetiky využívá i při praní prádla.

Zdroj: Domácí aviváž

Diskuze

V diskuzi KOŘENY TÚJE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdeněk .

Soused vysadil v blízkosti hranice našich pozemků (cca 75 cm od
plotu ) túji, která v tuto chvíli měří asi 20 m. Túje je zároveň vzdálena asi 5 m od mého domu a já mám obavu aby kořenový systém túje nenarušil jeho základy. Jsou moje obavy opodstatněné?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Alena Hola.

Dobrý den, ráda bych se zeptala, zda je možné, aby mi túje ničily nějakým způsobem úrodu, když jsou zazene v bezprostřední blízkosti zahradky? Děkuji. Alena Holá

Zdroj: diskuze Kořeny túje

Bylinková zahrádka na balkoně

Pro bylinkovou zahrádku na balkoně můžete použít komerčně vyráběný set, je jen na vás, jaký si vyberete. Pokud máte doma šikovného kutila, může vám set pro bylinkovou zahrádku vyrobit vlastnoručně z přírodního materiálu. Podstatou bylinkové zahrádky na balkoně je základová deska s bočními podpěrami. Každý truhlík má vespod pevnou misku na vodu. Misky mají dobře přístupné otvory pro zálivkovou vodu a každá pojme až 3 l vody. Velmi pevné truhlíky s miskami jsou pevně uloženy na základně, takže nedojde k jejich posunutí či pádu. Prohýbání nenastane ani po několika letech užívání na přímém slunci. Pro pěstování na balkonech či terasách jsou čerstvé bylinky vždy po ruce. Vypěstované čerstvé bylinky chutnají v jídle daleko lépe než sušené, navíc bylinková zahrádka lahodí oku a provoní celý byt. V zadní části bylinkové zahrádky je úložný prostor pro odložení malých pomůcek k zahradničení a konve k zalévání. Výška opěrné tyče je 80 cm. Každý truhlík samostatně pojme až 3 l vody, čímž máte postaráno o zálivku na delší dobu. Set je dodáván v rozloženém stavu s montážním návodem.

Parametry bylinkové zahrádky – příklad celkového rozměru bylinkové zahrádky na balkoně: 80 x 74 x 73 cm.

Zdroj: Bylinková zahrádka

Diskuze

V diskuzi DOTAZ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Renata.

Ahoj,
právě jsem zasadila túje cca 50 cm vysoké v řadě po 30 cm od sebe. Máte někdo zkušenosti, zda mezi ně mohu zatím zasadit letničky ať to je trochu pestřejší, nebo jsou túje agresivní na další rostliny. Jak daleko od zeleninové zahrádky je mohu mít, aby úroda aspoň nějaká byla ?
Dík všem za odpověď.
Renata

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Martina.

Myslíte si že učinky tohoto jsou vždy pozitivní a že nemužou vyvolat vedlejší učinky

Zdroj: diskuze Dotaz

Již na metru čtverečním můžete při optimálním osazení vypěstovat dostatek bylinek pro běžné užívání. Pokud máte prostoru více, založení zahrádky může být druhově bohatší a přebytky ze sklizně můžete uchovat na zimu. Čím více slunečních paprsků bylinkám dopřejete, tím voňavější budou. Menší skupině pěstovaných bylinek pak svědčí místo polostinné či stinné (máta, petržel, čechřice a jiné). Jednoletky, jako je bazalka, jsou rovněž náročnější na vláhu. Bylinky potřebují dobře propustnou zeminu. Ideální je mírný sklon či modelace bylinkové zahrádky, přičemž je třeba ji orientovat na jih či východ. Postačí však i slunné místo na rovině. Proti větru bylinky nejlépe ochráníte nízkým živým plůtkem, proplétanými větvemi nebo osázením vyššími odolnými bylinkami, jako je levandule či šanta. Zastřiháváním získají bylinky kompaktní tvar, také je mohou doplnit půdopokryvné bylinky. Vyšlechtěna je i řada vysloveně ozdobných odrůd, které si zachovávají chuťové vlastnosti i vůni.

Bylinkovou zahrádku je možné uspořádat nejrůznějším způsobem. V minulosti vzniklo mnoho stylů bylinkových zahrad a lidská fantazie a tvořivost jejich podoby stále rozvíjejí.

Styl formální – jednotlivé úseky v podobě čtverců, polokruhů a jiných tvarů odděluje tvarovaný živý plůtek například ze zimostrázu. Nebo je bylinková zahrádka uspořádaná do obrazce, například do spirály.

Přírodní styl – zvlněná cestička se vine mezi polštáři voňavých bylin a místo proti větru chrání například plůtek z jemné šanty kočičí nebo treláž s popínavými rostlinami.

Nižší bylinky vysazujeme či vyséváme dopředu, vyšší na pozadí. Na cestičky i jako jednotlivé nášlapné plochy jsou ideální ploché kameny, ty usnadňují péči i sklizeň a přispívají k akumulaci blahodárného tepla, které bylinkám svědčí a také je přiměje k uvolňování vonných silic. Bylinkovou zahrádku může doplnit i zahradní jezírko a u něj stinný kout pro vlhkomilné druhy bylin. Rozhodně by zde neměla chybět lavička či zahradní křeslo pro posezení, aby bylo možné si voňavou pohodu v klidu vychutnat.

Zdroj: Bylinková zahrádka

Diskuze

V diskuzi RAKYTNÍK NECHTĚNÉ ROZRŮSTÁNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dětřich D..

Rakytník vysílá v hloubce cca 25 cm vodorovně pod trávníkem oddenky, ze kterých vyrůstají nevé sazenice. Je schopen tak zamořit celé oblasti. Pro zdraví je to vynikající rostlina, ale do zahrádky je třeba ho omezit plastovou zábranou. Já tento měsíc budu "plet" oddenky které mi prorostly celou zahradou, ale nejdříve udělám omezující kruh kolem stromku. Že pravidleně sekáte trávník mu nevadí, zkouší to a oddenek pokračuje v růstu pod zemí dále... Je s podivem, že jsem od žádného z pěstitelů nikde nenašel, jak tuto situaci řešili.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Karel Král.

Mám rakytník 8 let a již druhý rok vůbec nerodí. Čím to ? Samice i samec plně obrostl.

Zdroj: diskuze Rakytník nechtěné rozrůstání

Léčba

Způsob léčby určí odborný lékař na základě individuálního vyšetření. Existují i různé podpůrné terapie, které směřují ke zlepšení celkového psychického stavu. Jsou to například:

  • pobyty v některých lázeňských zařízeních, která mají neurovegetativní dystonii v seznamu léčených diagnóz,
  • vodoléčba (skotské střiky),
  • léčba světlem,
  • jóga,
  • aromaterapie,
  • různé bylinné kúry,
  • zvýšený příjem vitamínů.

Zdroj: Neurovegetativní dystonie

Diskuze

V diskuzi RÝMOVNÍK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Naděžda Blabolilova.

Dobrý den! Věděl by měkdo,zda-li mohu rýmovník sušit jako ostatní bylinky?Děkuji.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Rýmovník

Jak pěstovat rozmarýn v květináči s tymiánem

Rozmarýn a tymián patří mezi trsnaté druhy bylinek. Velikost nádoby volte podle toho, co v ní chcete pěstovat. Do truhlíku o délce asi 30 cm se vejdou 3 slaběji rostoucí bylinky (jako jsou pažitka, kopr, petržel, tymián, rozmarýn), do nádoby o délce zhruba 60 cm vysaďte 4 bujněji rostoucí (oregano, šalvěj, libeček, smil italský). Některé bylinky lze přezimovat, a to nejlépe v chladné a světlé místnosti, s omezenou zálivkou. Platí to například o tymiánu a rozmarýnu, tyto bylinky neseřezávejte.

Zdroj: Rozmarýn v truhlíku s tymiánem

Poradna

V naší poradně s názvem JAK ODSTRANIT MOLICE Z BAZALKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zahradník.

Nejlepší zbraň na molice je chemický insekticid Mospilan. Bohužel pro bazalku se moc nehodí, jelikož její listy jsou hlavním produktem a Mospilan v nich zůstává moc dlouho aktivní. Abyste udržela bazalku stále jedlou a bez molic, tak zkuste použít žluté lepové desky, které jsou běžně k dostání, jak je vidět zde: www.zbozi.cz/hledani…
Molice na ně přelezou, přilepí se a uhynou.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jana.

Dobrý den a co insekticid přírodní na bylinky?Mě se molice objevují na ibiškách a na salátových okurkách.Podotýkám,že je ná´´mám u sebe na balkoně

Zdroj: diskuze Jak odstranit molice z bazalky

Množení tymiánu

Semena tymiánu vyséváme na jaře do sadbovače s výsevním substrátem a necháme vzejít v pařeništi. Když se semenáčky dají uchopit do prstů, přepícháme je do 8 cm širokých květináčů se sadbovým substrátem, nebo přímo na stanoviště. Koncem dubna a v květnu lze vysévat přímo ven do bylinkové zahrádky.

Tymián se dá množit řízky z postranních výhonů, které odřízneme i s uzlinou, a to koncem jara nebo začátkem léta. Řízky vložíme do malých květináčů naplněných směsí rašeliny a písku nebo perlitu v poměru 1 : 1 a necháme zakořenit v pařeništi. Zakořeněné řízky přesadíme jednotlivě do květináčů o průměru 8 cm se sadbovým substrátem a na podzim je vysadíme ven. Na jaře lze také rozdělit kořeny starších rostlin a přesadit je do samostatných květináčů.

Zdroj: Rozmarýn v truhlíku s tymiánem

Diskuze

V diskuzi JAK ODVODNIT ORGANISMUS se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Svatava.

Nezabìrajì mí prášky na odvodnění (Furorese)léčìm se s ledvinami,poradì někdo co k nim přidat za bylinky.Ruky,nohy,vìčka celkově jsem jak koule.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Lucie.

Ahoj, taky jsem měla se zavodněním opravdu hrozné problémy. Vyzkoušej tohle www.odvodneni-organi… ja s tím mám fakt super zkušenost.

Zdroj: diskuze Jak odvodnit organismus

Bylinky

Problematika CHOPN je úzce propojena i s úrovní zdravotní gramotnosti. Zmírnit příznaky pomáhá fenykl obecný, jablečník obecný nebo podběl lékařský.

Zdroj: Chopn

Poradna

V naší poradně s názvem RAKYTNÍK - JEHO PĚSTOVÁNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Josef.

Mám zájem vysázet a pestovat několik keřů Rakytníku. Přečetl sem dokumentaci, jak se Rakytník pěstuje, není náročný a hlavně obsahuje hodně vitanínu které potřebujem pro naše tělo.
Chci se zeptat jestli nebude vadit, pokud budou v okoli bilinky jako: Levandule, máta, bršlice kozí?
Vím že se rakytník časem rozrůstá jak do šířky i do výšky. Prosim o radu jak to bude nejlepší? Děkuji za odpověď. Josef

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Nebude to problém. Až se rakytník rozroste, tak bylinky vysadíte na jiné místo. Společně si nijak nevadí.

Zdroj: diskuze Rakytník - jeho pěstování

Sušení bylinek v sušičce na ovoce

Ve srovnání s klasickým sušením, kdy bylinky pověsíte na půdu, nabízí sušička rychlejší řešení. Navíc s její pomocí zachováte v potravinách významné množství vitaminů, které jsou citlivé na světlo, vysokou teplotu a vzdušný kyslík.

Jestliže pravidelně sbíráte větší množství bylin (k přípravě čajů, nálevů či jako koření do různých pokrmů), uvítáte, že prostor kolem vás nebude zaplněný plechy, na nichž se obvykle bylinky sušívají. Ve srovnání s nimi zabírá sušička jen velmi málo místa, což je dáno tím, že jednotlivá síta jsou vyskládána nad sebou.

Co je velkou předností, je čistota a pořádek při sušení. Při klasickém sušení nejen ve sklepě či na půdě, ale i v obytných místnostech padá na bylinky prach – a přece jen nějakou dobu trvá, než se usuší.

Sušit můžete jak samotné lístky, tak i větvičky s drobnými lístky (například dobromysl). Bylinky umístěte na síta ve slabé vrstvě, aby se dobře prosušily. Doba sušení je závislá na mnoha faktorech (vlhkost bylin, jejich množství, vlhkost a teplota v místnosti), ale abyste se napoprvé zorientovali, zkuste najít přibližnou délku sušení různých druhů v návodu k použití sušičky.

Zdroj: Sušička na ovoce

Diskuze

V diskuzi OTEC PLESKAČ RADÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Anna Ivičičová.

Chvála Kristu,prosím o radu jak používat lékařskou síru.Zda nasypat do ponožek nebo vložit něco nepropustného aby to přes ponožku neprášilo. Předem děkuji za odpovědˇ´a přeji krásný den.Anna Ivičičová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Bohumila.

Prosím, můžete mi poradit?
Nastávající maminka 36 let v pátém měsíci těhotenství má nízký tlak. Existují bylinky, které tlak zvýší. Našli jsme si něco, ale jsou to protichůdné rady. Předem děkuji za odpověď. Bohumila

Zdroj: diskuze Otec pleskač radí


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Michal Vinš


ČeskéNápady

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP