Informace od profesionálů

HLAVNÍ STRÁNKA

  

CHOROBY

  

PĚSTOVÁNÍ

  

ŠKŮDCI

  

RECEPTY

  
Téma

AVOKÁDOVÁ POMAZÁNKA KLUCI V AKCI

Obsah

Jak dělají pomazánku z avokáda Kluci v akci

Ingredience: 3 avokáda, 1 citron, 1 šalotka, 1 stroužek česneku, kousek čerstvého zázvoru, 100 g vařené červené čočky, snítka máty, sůl, mletý pepř

Technologický postup: Avokádo oloupeme, zbavíme pecky, rozkrájíme na malé kousky a zastříkneme citronovou šťávou. Šalotku nakrájíme, česnek utřeme se solí, zázvor nastrouháme a vše smícháme a rozmačkáme s avokádem. Vmícháme čočku, nasekanou mátu, ochutíme solí a pepřem. Podáváme s bílým pečivem.

Zdroj: Avokádová pomazánka

Poradna

V naší poradně s názvem KULAJDA - KLUCI V AKCI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Miroslav.

Omlouvám se, ale s kulajdou to nemá nic společného, ale jiný mail jsem nenašel: prosím proč se brambory servírují se slupkami? Kdysi se loupaly. Má to vztah k mykotoxinům apod. Já poprvé v životě viděl servírovat brambory se slupkami v SSSR v r 1984, to jsem se ale domníval, že jsou chudí (bylo to v "kolektivnoj kvartire"), čili 2-3 rodiny v paneláku 3+1. Proč prosím se servírují neoloupané? Mně to při pokus to sníst trochu vázne vkrku.
MB

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Brambory se slupkou jsou z výživového hlediska lepší, než loupané. Proč? Protože slupka obsahuje velké množství vlákniny.
Polovina vlákniny z celé brambory je právě ve slupce. Vláknina pomáhá předcházet zácpě a může snížit riziko rakoviny tlustého střeva, srdečních chorob a cukrovky 2. typu. Vláknina také pomáhá udržovat zdravou váhu. Konzumace potravin s vlákninou pomáhá předcházet náhlému poklesu krevního cukru, který může způsobit hlad a vést k bezduchému mlsání.
Brambory se běžně servírují se slupkou, když jsou pečené. Je to obvyklé jídlo české kuchyně bez ohledu na sociální vrstvu. Pečenou bramboru ve slupce dostanete i v drahé restauraci na Staroměstském náměstí v Praze jako přílohu za úctyhodných 100 Kč.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Kulajda - Kluci v akci

Jak dělají škvarkovou pomazánku Kluci v akci

Ingredience na 10 porcí: 500 g škvarků, 2 jarní cibulky, 300 g kysaného zelí, 100 g sádla, petrželová nať, sůl, čerstvý chléb, ředkvičky, řeřicha

Postup: Kluci v akci škvarky nasekají najemno společně s cibulkou, kysaným zelím a petrželkou, smíchají se sádlem a solí. Pomazánku mažou na chleba, doplní ji ředkvičkami a ozdobí řeřichou. [1]

Zdroj: Nejlepší škvarková pomazánka

Jemná avokádová pomazánka

Ingredience: 1 zralé avokádo, 2 lžíce žervé, sůl, citronová šťáva

Technologický postup: Avokádo podélně rozřízneme a vyjmeme pecku. Pak vydlabeme dužinu. Tu rozmačkáme najemno vidličkou a promícháme se žervé. Ochutíme trochou soli a citronové šťávy.

Zdroj: Avokádová pomazánka

Diskuze

V diskuzi JAK UDĚLAT DOMÁCÍ AVIVÁŽ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dandyk.

parada, zkusime, ale pouzivam ted avivaze z nemecka, koupene na shopu www.ze-zahranici.cz koupili jsme v akci, tak musim pockat, az vycerpam :-)

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a bude moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Jak udělat domácí aviváž

Pikantní avokádová pomazánka

Ingredience: 2 avokáda, citronová šťáva z jednoho citronu, 1 stroužek česneku, kopr, mletý pepř, sůl

Technologický postup: Avokáda rozpůlíme, pecky vyjmeme, dužinu vydlabeme a rozmačkáme vidličkou. Poté dužinu pokropíme citronovou šťávou, přidáme drobně nasekaný česnek, kopr a dochutíme pepřem a solí. Hotovou avokádovou pomazánku podáváme s bílým nebo celozrnným pečivem.

Zdroj: Avokádová pomazánka

Diskuze

V diskuzi DENDROBIUM NOBILE PŘESAZOVÁNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lenka.

Dobrý den mám problém nevím jak mám přesadit tuto orchidej,má od stonku kořeny s výhonkama.Děkuji:)

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Dana.

Koupila jsem si v OBI nadhernou metrovou Dracenu,ktera byla v akci kolem 300Kc.Pravda mela nektere listy viditelne odstranene ze stredu ruzice a jine zase meli nevzhledne ustrizene spicky,dokonce i celou polovinu listu.Coz jsem tolik nevnimala,nebot radost z toho,ze si muzu splnit muj sen mi vyradila z provozu rozum.Podvedomi se mi,ale asi na sekundu restartovalo,protoze jsem si to i s Dracenou namirila k prodavaci s otazkou,jest-li mi Dracena neuhyne a vzpamatuje se.Odpovedel ze ano a pridal dalsi rady ohledne pece.Asi po 3 tydnech se zacala moje "botanicka zahrada" menit na ..... ani nemam slov.Zpozornela jsem...aaaa do prdele puklice....hlavou mi letel rozhovor s prodavacem....vzapeti si nadavam do "bububu" ....jasne,ze se vzpamatuje...psychologie prodeje,na co jsem ji studovala?....proc rikam dceri: nez si neco koupis dobre si to prohlidni... kam jsem cumela ja?....na ten silnej kmen a jak je krasne vysoka....blbo uzavrela debatu sama se sebou.Co slo jsem ostrihala,celej zarostlej strop vodenkou strhla a kdyz jsem zkoncila rozbrecela se.Tolik let piplani a radost z kazdeho noveho listecku a ted holy klacky :-( Rady z internetu nepomahali,za to prazdne kvetinace se mi mnozili.Az jsem nasla navod na vetsinu skudcu.Obycejny slupky z cibule,cim.vic tim lip a 2 dny je louhovar ve srudeny vode,pak vsechny kytky postrikat.Dalsi dny plne nadeje a ocekavani....HURAAA...JASAM A MAM SNAD JESTE VETSI RADOST,NEZ KDYZ JSEM SI "SPLNILA MUJ SEN".ZADNE DALSI NOVE NAPADENE LISTY A TO NA ZADNY KYTCE.PRO JISTOTU PO TYDNU OPACKO S POSTRIKEM.. .KYTKY SE ROZRUSTAJI A "MOJE BOTANICKA" NA KTEROU SE CHODIL KOUKAT CELEJ BARAK VCETNE NAVSTEV NAJEMNIKU BUDE BRZY JAKO DRIV A V OBI UZ NEKOUPIM NIKDY NIC!!!

Zdroj: diskuze Dendrobium nobile přesazování

Avokádová pomazánka s tvarohem

Ingredience: 1 avokádo, 1 stroužek česneku, 140 g měkkého tvarohu, 1 lžíce citronové šťávy, špetka drceného kmínu, mletý pepř, sůl

Technologický postup: Avokádo rozpůlíme, nožem vyjmeme pecku a lžičkou vydlabeme dužinu. Dužinu v misce rozmačkáme vidličkou, smícháme s tvarohem a lisovaným česnekem. Chuť dodáme pomazánce přidáním špetky kmínu, citronové šťávy, soli a pepře podle chuti. Podáváme s bílým pečivem.

Zdroj: Avokádová pomazánka

Avokádová pomazánka s česnekem

Ingredience: 1 avokádo, 3 lžíce bílého jogurtu, 2 stroužky česneku, čerstvá citronová šťáva, sůl, mletý pepř

Technologický postup: Avokádu odřízneme obě stopky, nožem odkrojíme slupku, rozkrojíme na půl a vyjmeme pecku. Poté ho nastrouháme na jemném struhadle do menší misky, přidáme, utřený česnek, jogurt, citronovou šťávu podle chuti a doladíme solí, případně i pepřem. Vše důkladně promícháme. Můžeme ihned konzumovat, i když lepší je nechat pomazánku alespoň chvilku uležet.

Zdroj: Avokádová pomazánka

Postup

Kluci v akci utřou změklé máslo s cukrem, postupně vmíchají žloutky a stále šlehají do pěny. Přidají rozmixované banány (tyčovým mixérem, nestačí pomačkat vidličkou) a postupně střídavě vmíchají mouku s práškem do pečiva a vanilkovým cukrem a nasekanou čokoládu. Nakonec Kluci v akci opatrně vmíchají opravdu tuhý sníh z bílků. Těsto vlijí do vymazané a hrubou moukou vysypané bábovkové formy a pečou ve středně vyhřáté troubě cca na 170 °C. Propečenost těsta Kluci v akci vyzkouší špejlí. Když se těsto na špejli nelepí, je upečeno.

Jak říkají Kluci v akci, upečená bábovka vonící po banánech je vláčná a lahodná. Tak neváhejte a zkuste ji právě podle jejich receptu.

Zdroj: Banánová bábovka podle Kluci v akci

Avokádová pomazánka Guacamole

Gaucamole je tradiční mexická omáčka nebo salsa z avokáda. Guacamole se většinou jí spolu s mexickými nachos nebo tvrdými tortillami.

Ingredience: 2 zralá avokáda, 2 větší tvrdší rajčata, ½ cibule, česnek, citron, sůl, koriandr

Technologický postup: Zralé avokádo oloupeme, vyjmeme pecku a rozmačkáme vidličkou na kaši. Cibuli a rajčata nakrájíme na malé kousky a přimícháme k avokádu. Dochutíme prolisovaným česnekem, solí a citronovou šťávou. Pokud máme čerstvý koriandr, můžeme přidat.

Zdroj: Avokádová pomazánka

Hovězí roštěná podle Kluků v akci

V Čechách jsou velmi oblíbené nejrůznější pořady o vaření, a jedním z nich jsou i Kluci v akci, kteří si získali diváky svým zápalem a láskou k vaření, i proto se jim daří své diváky nalákat na to, aby doporučené recepty sami vyzkoušeli.

Jedním z jejich receptů je i "hovězí roštěná na česneku se špenátem a bramborový knedlíkem".

Kombinace masa, špenátu a bramborového knedlíku je v Čechách velmi oblíbená a každá kuchařka (a samozřejmě i kuchař) ji dělá po svém, ochucuje ji tak, jak to jí / jemu a jejím / jeho strávníkům vyhovuje. I Kluci v akci mají tento recept osvědčený.

Zdroj: Jak dělají hovězí roštěnou Kluci v akci

Recept na omáčku na paprice

Kluci v akci vezmou osmažená stehna bez bylin a oleje a vloží je do hrnce, kde je osmahlá cibule s vývarem a vše dusí 1,5 až dvě hodiny. Tuk, ve kterém se smažila stehna Kluci odloží na později a použijí ho na orestování žampiónů a papriček. Nyní po dvou hodinách vaření je vidět, že šťáva z dušených stehen je krásně zahuštěná rozvařenou cibulí, takže není třeba zahušťovat jíškou, jen se chuť zjemní smetanou, kterou nalijí do vroucí omáčky. Zamíchají a odstaví.

Zdroj: Recept na kuře na paprice podle Kluci v akci

Pomazánka z avokáda a Lučiny

Ingredience: 1 avokádo, 1 balíček Lučiny, 3 stroužky česneku, 1 malá cibulka, trocha citronové šťávy, sůl, pepř

Technologický postup: Do misky dáme Lučinu, najemno nakrájíme cibulku a prolisujeme česnek a přidáme k Lučině. Avokádo rozpůlíme, vyjmeme pecku, oloupeme a na hrubém struhadle nastrouháme a zakápneme citronovou šťávou, osolíme, opepříme a vše v misce pomocí vidličky vypracujeme v pomazánku.

Zdroj: Avokádová pomazánka

Avokádová pomazánka s nivou

Ingredience: 1 avokádo, 2 ks jarní cibulky s natí, 2 lžíce margarínu, 200 g nivy, snítka čerstvé bazalky, sůl, mletý pepř

Technologický postup: Z avokáda vybereme dužinu, kterou rozmačkáme vidličkou nebo rozsekáme v mixeru. Nivu nastrouháme na jemném struhadle a přidáme k avokádu. Směs avokáda a nivy osolíme, přidáme pepř a margarín a vyšleháme do krému. Potom přidáme nadrobno nakrájenou jarní cibulku a nadrobno nasekanou bazalku nebo pažitku, poté dáme zatuhnout tak na dvě hodiny do lednice. Hotovou avokádovou pomazánku s nivou podáváme s bílým nebo celozrnným pečivem.

Zdroj: Avokádová pomazánka

Pomazánka z avokáda a rajčat

Ingredience: 600 g avokáda, 1 lžíce bazalky, 1 cibule, 1 citron, 1 stroužek česneku, mletý pepř, 3 rajčata, sůl

Technologický postup: Avokádo rozpůlíme a zbavíme pecky, dužinu vydlabeme do mixéru a zalijeme ji šťávou z citronu. Do mixéru ještě přidáme cibuli, česnek a vše pořádně rozmixujeme do pasty. Rajčata nakrájíme na malé kostičky. Bazalku nasekáme na drobné kousky a spolu s rajčaty ji vmícháme do pasty. Na závěr ještě vše dochutíme solí a pepřem.

Zdroj: Avokádová pomazánka

Servírování

Nyní si Kluci v akci orestují pokrájené žampiony a papriku na oleji ze smažení stehen. Servírují to tak, že na talíř umístí stehno, polijí ho trochou omáčky a navrch nakupí orestované žampiony s paprikou. Celé to pak ozdobí snítkem rozmarýnu použitého při smažení stehen. Já osobně bych pokrm doplnila o knedlíky, protože omáčka je s nimi velice chutná.

Zdroj: Recept na kuře na paprice podle Kluci v akci

Potřebné ingredience (na 4 - 6 porcí)

150 g másla

3 střední cibule

80 g hladké mouky

800 ml masového vývaru

200 ml smetany

100 g čerstvého křenu

Mletý bílý pepř

Sůl

Zdroj: Křenová omáčka Kluci v akci

Recept na základ

Kluci v akci si nejdříve nadrobno nakrájí cibulku. K tomu přidají na plátky nakrájený česnek. Rovněž si nákrájí papriku na tenké krátké proužky a na plátky také rozkrájí žampióny. Nyní na oleji osmahnou cibulku s česnekem. Restují jen zlehka tak, aby cibule nezhnědla a na závěr k cibuli přidají sušenou mletou papriku. Promíchají a zalijí to slepičím vývarem a nechají vařit dokud nepřidají stehna.

Zdroj: Recept na kuře na paprice podle Kluci v akci

Autoři obsahu

Nina Vinšová

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Jitka Konášová


ČeskéNápady

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP