Informace od profesionálů

MENU

  

CHOROBY

  

PĚSTOVÁNÍ

  

ŠKŮDCI

  

RECEPTY

  
Téma

BANÁNOVÁ BÁBOVKA S OLEJEM

OBSAH

Banánová bábovka s olejem

Ingredience: 250 ml oleje, 250 g jemného krystalu, 250 g polohrubé mouky, 4 středně velké rozmixované banány, 4 vejce, 1 prášek do pečiva, 1 vanilkový cukr

Postup: Rozehřejeme troubu. Formu vymažeme olejem a vysypeme moukou. Třeme žloutky s cukrem, postupně vmícháme olej. Přidáme rozmixované banány a střídavě polohrubou mouku smíchanou s práškem do pečiva a vanilkový cukr. Nakonec vmícháme sníh ze 4 bílků. Takto připravené těsto vlijeme do formy, pečeme ve středně vyhřáté troubě.

Zdroj: Banánová bábovka

Poradna

V naší poradně s názvem BOBKOVY LIST A PUKLICE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zahradník.

Na puklice je nejúčinnější chemická ochrana pomocí přípravku Actara. Bohužel jde o jed a v případě bobkového listu je to nešťastné řešení, protože se sice zbavíte puklic, ale nemůžete použít listy na vaření. Přírodní cesta k likvidaci puklic na vavřínu jsou berušky. Beruška se živí puklicemi a pomůže k jejich zničení. Ovšem je to živý tvor a bude těžké ho přimět, aby zůstal právě na vašem vavřínu. Další přírodní cesta je použití nimbového oleje. Olej ze stromu nimba má insekticidní účinky, když se pečlivě nastříká na všechny části postižené rostliny. Olej z nimby je možné koupit na internetu, například tady: www.prozdravi.cz/nim…

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zuzka.

Dobrý den, ano, souhlasím s Nimbovým olejem. Smíchám jej s troškou teplejší vody a postříkám rostlinu. Výsledek je velmi úspěšný.

Zdroj: diskuze Bobkovy list a puklice

Banánová bábovka hrníčková

Ingredience: 3 vejce, 1/4 kostky másla, 1/2 hrnku cukru krupice, 1 vanilkový cukr, 2 středně velké banány, 1/2 hrnku mléka, 1 a 2/3 hrnku polohrubé mouky, 1/2 balíčku prášku do pečiva

Postup: Máslo s cukrem vyšleháme a postupně vmícháme žloutky. Banány rozmačkáme v mléce a přimícháme do másla se žloutky. Přidáme část mouky a kypřicí prášek. Z bílků ušleháme tuhý sníh, který postupně vmícháváme do těsta spolu se zbytkem mouky. Těsto nalijeme do vymazané a moukou vysypané bábovkové formy. Troubu předehřejeme na 175 °C a pečeme pozvolna, aby se bábovka dobře propekla. Zda je hotová, poznáme zapíchnutím špejle do těsta. Špejle by měla zůstat po vytažení čistá.

Zdroj: Banánová bábovka

Poradna

V naší poradně s názvem RECEPTY Z VAŘENÝCH VAJEC se k tomuto tématu vyjádřil uživatel PAVEL.

NEJDE MI VYKLOPIT UVAŘENE VEJCE ZE SILIKONOVE FORMIČKY CO MAM UDĚLAT ZA NAPRAVU

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Milda.

Vaření vajec v silikonových formách není jen tak a chce to trochu zkušeností, abyste měl vajíčka pěkně hladká a aby šla pěkně vyklopit. Co je k tomu potřeba? Před umístěním syrového vajíčka do formičky je zapotřebí formičku nejdříve důkladně vystříkat olejem ve spreji, ke koupi zde: www.zbozi.cz/hledani… Po vaření 16 minut ve vroucí vodě se musí forma na chvíli umístit do studené vody a potom půjde vyklopit. Když by to šlo ztuha, tak je možné si pomoci velkou polévkovou lžící. Pokud máte zájem shlédnout recenzi, která názorně řeší tento problém, tak je k dispozici zde: youtu.be/mS6zMr6W5_o

Zdroj: diskuze Recepty z vařených vajec

Banánová bábovka s čokoládou

Ingredience: 4 banány, trošku horké vody, 35 dkg hladké mouky, 25 dkg moučkového cukru, 1 vanilkový cukr, 1 prášek do pečiva, 3 vejce, cca 8–10 lžic oleje, citronová kůra a šťáva, 1 čokoláda, tuk, mouka na vymazání a vysypání formy, čokoládová poleva

Postup: Vyšleháme žloutky s cukry do pěny a přidáme rozmačkané banány s vodou a olej. Přisypeme prosetou mouku s práškem do pečiva, nastrouhanou citronovou kůru, citronovou šťávu a nastrouhanou čokoládu. Výtečná je hořká čokoláda. Nakonec vmícháme vyšlehaný sníh z bílků. Pečeme v předehřáté troubě na cca 190 °C. Po vyklopení ještě teplou bábovku slabě potřeme čokoládovou polevou a dáme do chladu.

Zdroj: Banánová bábovka

Poradna

V naší poradně s názvem VLAŠSKÉ OŘECHY CHOROBY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petr Litvák.

V letošní sklizni vlašských ořechů jsem zjistil u spousta plodů "jakoby vyžrané" díry ve skořápce, zjištěno min. na 50 % úrody. Tento jev jsem zaznamenal poprvé. Můžete mi poradit o co se jedná a jak tomu předcházet?
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Obaleč jablečný (Cydia pomonella) dělá tyto díry do ořechů. Je to škůdce, který přezimuje jako larva v kůře stromu v hedváných chomáčcích. Vývoj začíná brzy na jaře a dospělí se objevují v době kvetení. Dospělí jsou aktivní pouze za soumraku a za úsvitu a kladou vajíčka na listy, případně na plody. Larvy vystupují z vajíček a hledají ořechy, aby se začaly krmit. Chemické postřiky se obvykle používají k likvidaci vajec a mladých larev předtím, než vstoupí do plodu. Larvy mohou vlést do středu vyvíjejících se ořechů, aby se krmili jádrem. Když dospívají, vytlačují ze vstupní díry své výkaly. Po třech až čtyřech týdnech larvy opustí ořech a hledají na stromě chráněné místo, aby se obalily kokony. Larvy ve svém kokonu mohou přezimovat, nebo se mohou objevit ve dvou až třech týdnech jako nová generace dospělých. Tito dospělí jsou aktivní v červenci a srpnu. V teplých oblastech může být i třetí generace.
Ochrana je postřikem celého stromu. To je při vzrostlém ořechu velmi komplikované, protože se používají kontaktní jedy, které jsou jedovaté pro všechno živé. Nejméně toxický je postřik neemovým olejem (olej ze stromu nimba). Existuje ale jedna nechemická vychytávka, která omezí populaci těchto potvor. Je to papírová vlnitá lepenka, která se omotá kolem kmene a větví. Larvy do ní velmi rády nalezou, aby se zakuklily. Pravidelným vyměňováním a likvidací lepenky zamezíte vývoji nových generací.

Zdroj: diskuze Vlašské ořechy choroby

Banánová bábovka s tvarohem

Ingredience: 160 g másla, 160 g cukru, 1 vanilkový cukr, 3 vejce, 500 g tvarohu, 3 banány, nastrouhaná kůra a šťáva z poloviny citronu, špetka soli, 200 g krupičky, 1 prášek do pečiva

Postup: V míse utřeme máslo, cukr, vanilku a žloutky do pěny. Ve druhé míse rozmačkáme banány se šťávou z poloviny citronu. Díky citronové šťávě banány nezhnědnou. Přimícháme tvaroh a citronovou kůru. Směs přidáme ke žloutkové pěně. Do krupičky nasypeme necelý prášek do pečiva a spojíme s tvarohovou hmotou. Bílky vyšleháme se špetkou soli do tuha. Sníh z bílků opatrně přimícháme k těstu. Pečeme v troubě vyhřáté na 170 °C asi 1 hodinu.

Zdroj: Banánová bábovka

Ingredience

  • 250 g másla
  • 200 g krupicového cukru
  • 250 g polohrubé mouky
  • 250 g rozmixovaných banánů (ani více, ani méně)
  • 4 vejce
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 prášek do pečiva
  • sekaná čokoláda podle chuti
  • máslo na vymazání a hrubá mouka na vysypání formy

Zdroj: Banánová bábovka podle Kluci v akci

Banánová bábovka s ořechy

Ingredience: 300 g hladké mouky, 200 g cukru, 220 g másla, 200 g zakysané smetany, 2 vejce, 4 zralé banány, 2 lžičky prášku do pečiva, 1 lžička jedlé sody, 1/2 lžičky soli, 1/2 lžičky skořice, 1 lžička vanilkového extraktu, 2 lžíce rumu, dvě hrsti sekaných vlašských ořechů

Postup: Troubu si předehřejte na 170 °C, bábovkovou formu vymažte a vysypte. Smíchejte mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu, sůl a skořici, nechte stranou. Ve velké míse vyšlehejte změklé máslo společně s cukrem, postupně přidejte vejce. Banány rozmačkejte vidličkou nebo použijte tyčový mixér a vmíchejte do směsi. Přidejte zakysanou smetanu, vanilkový extrakt, rum a dobře prošlehejte. Nakonec vmíchejte směs z mouky a sekané ořechy. Těstem naplňte připravenou formu a dejte péct na 30 až 40 minut, pak snižte teplotu na 150 °C a dopečte. Nechte asi 10 minut vychladnout ve formě, pak vyklopte na chladicí mřížku. Pocukrujte a krájejte až po úplném vychladnutí.

Zdroj: Banánová bábovka

Postup

Kluci v akci utřou změklé máslo s cukrem, postupně vmíchají žloutky a stále šlehají do pěny. Přidají rozmixované banány (tyčovým mixérem, nestačí pomačkat vidličkou) a postupně střídavě vmíchají mouku s práškem do pečiva a vanilkovým cukrem a nasekanou čokoládu. Nakonec Kluci v akci opatrně vmíchají opravdu tuhý sníh z bílků. Těsto vlijí do vymazané a hrubou moukou vysypané bábovkové formy a pečou ve středně vyhřáté troubě cca na 170 °C. Propečenost těsta Kluci v akci vyzkouší špejlí. Když se těsto na špejli nelepí, je upečeno.

Jak říkají Kluci v akci, upečená bábovka vonící po banánech je vláčná a lahodná. Tak neváhejte a zkuste ji právě podle jejich receptu.

Zdroj: Banánová bábovka podle Kluci v akci

Hrnková banánová bábovka

Ingredience: 4 vejce, 1 hrnek cukru, 1 vanilkový cukr, 1 hrnek mléka, 3 hrnky polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, 1 dl oleje, 2–3 banány, hořké holandské kakao (pokud chcete dělat mramorovou bábovku), tuk a strouhanku na vysypání formy

Postup: Oddělíme žloutky od bílků a žloutky utřeme s cukrem. Přidáme olej, mléko, mouku smíchanou s práškem do pečiva a dobře promícháme. Přidáme rozmixované banány a opět promícháme. Nakonec opatrně zapracujeme sníh z bílků. Formu vymažeme tukem a vysypeme strouhankou. Do formy vlijeme těsto (pokud děláme mramorovou bábovku, tak vlijeme 1/2 těsta, druhou půlku těsta obarvíme kakaem a nalijeme na světlou vrstvu) a pečeme při cca 150 °C asi hodinu. Když je bábovka upečená, vyndáme ji z trouby a necháme chvilku odpočinout. Poté vyklopíme, pocukrujeme a můžeme servírovat. Bábovka je trochu hutnější, ale není suchá.

Zdroj: Hrnková bábovka

Bábovka ze šlehačky

Ingredience: 4 vejce, 1 šlehačka, 500 g polohrubé mouky, 220 g cukru, 0,5 dl oleje, 1 prášek do pečiva, 1 vanilkový cukr, citronová kůra

Postup: Vajíčka vyšleháme zároveň se šlehačkou, pak vsypeme všechny suroviny a přilijeme olej. Vyšlehané těsto vlijeme do vymazané a vysypané formy a pečeme asi 50 minut při teplotě 175 stupňů. Když je šlehačková bábovka hotová, pocukrujeme ji a pak už jen počkáme, až vychladne.

Zdroj: Bábovka

Hrnková bábovka s Margotkou

Ingredience: 2 hrnky polohrubé mouky, 1 hrnek krystalového cukru, 1 prášek do pečiva, 1 vanilkový cukr, 3 vejce, 1 smetana ke šlehání 33%, 1 lžíce oleje, 3 lžíce rumu, 1 čokoláda Margot (cca 100 g)

Postup: Všechny ingredience smícháme a čokoládu nastrouháme. Pečeme při 200 °C 40 až 45 minut ve vyhřáté troubě a vymazané formě. Tato bábovka je rychlá a moc dobrá a vždy se vám povede.

Zdroj: Hrnková bábovka

Ořechová bábovka s olejem

Ingredience: 50 g cukru krystal, 200 g cukru moučka, 1 vanilkový cukr, 1 prášek do pečiva, 100 g mletých ořechů (mohou být i lískové), ¼ l mléka, 400 g hrubé mouky, 150 g oleje, strouhanka na vysypání formy, tuk na vymazání formy, 4 vejce

Postup: Žloutky třeme s moučkovým cukrem do pěny, přidáme vanilkový cukr a po troškách olej, po našlehání vmícháme mouku prosátou s kypřicím práškem, mléko a strouhaná ořechová jádra. Z bílků ušleháme sníh, po lžíci přidáváme pískový cukr a ušleháme dotuha. Lehce jej vmícháme do těsta, které nalijeme do bábovkové formy vymazané tukem a vysypané strouhankou a vložíme do středně vyhřáté trouby. Po chvilce příkon tepla zmírníme a dopečeme.

Zdroj: Ořechová bábovka

Historie

V historii se sladké pečivo připravovalo především z mouky, sezonního ovoce a toho, co se dalo uchovávat přes zimu. Čokoláda byla téměř nedostupná, takže se tradiční sladké pečení muselo obstarat z domácích zdrojů. Mezi tradiční české a moravské moučníky patří bezpochyby bábovka, štrúdl, piškotové rolády, buchty a koláče. Na Vánoce nesmí chybět vánočka, o Velikonocích mazance a beránek. Nezapomenutelný je i klasický perník. Rozdíl mezi perníkem a bábovkou je v tom, že perník se peče ve vyšším pekáčku, kdežto bábovka v tradiční formě. Vždyť vláčná bábovka jako od babičky je přímo gastronomický zážitek.

Zdroj: Bábovka

Maková bábovka

Ingredience: 2 hrnky moučkového cukru, 3 hrnky polohrubé mouky, 1 hrnek mletého máku, 1 hrnek mléka, 1 prášek do pečiva, 1 hrnek oleje, 4 vejce

Postup: Mouku smícháme s cukrem, mákem a práškem do pečiva, přidáme mléko, vejce a olej, těsto řádně promícháme, nalijeme do vymazané a vysypané formy a upečeme. Zda je maková bábovka hotová, zkusíme špejlí. Pak vyklopenou pocukrujeme, můžeme polít citronovou polevou, ale nemusíme, je výborná a vláčná i tak.

Zdroj: Bábovka

Hrníčková piškotová bábovka

Ingredience: 2 hrnky polohrubé mouky, 1 hrnek cukru, 3 vejce, 1/2 hrnku oleje, 1/2 hrnku mléka, 1/2 prášku do pečiva

Postup: Ingredience smícháme a vlijeme do vymazané a vysypané formy. Pečeme při 150 °C asi 30–40 minut. Ještě teplou hrnkovou bábovku vyklopíme a pocukrujeme.

Zdroj: Piškotová bábovka

Rychlá hrnková bábovka

Ingredience: 2,5 hrnku polohrubé mouky, 1 hrnek pískového cukru, 1 prášek do pečiva, 1 vanilkový cukr, 2 vejce, 3/4 hrnku oleje, 1 hrnek mléka, kakao, sádlo nebo olej na vymazání, hrubá mouka na vysypání

Postup: Vše smícháme šlehačem, troubu rozpálíme na 160 °C, formu vymažeme, nalijeme asi půlku těsta, do zbytku (co zbylo v míse) přidáme kakao a poté také nalijeme do formy. Pečeme asi 40 minut. Kontrolujeme špejlí, zda už je bábovka propečená.

Zdroj: Hrnková bábovka

Ořechová bábovka s jogurtem

Ingredience: 250 g hustého oříškového jogurtu, 200 g polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, 100 g cukru, špetka soli, 4 vejce, 100 ml oleje, 1 vanilkový cukr, 2 lžíce sekaných vlašských ořechů, 1–2 lžíce kakaa

Postup: Vejce vyšleháme se solí a cukry, přidáme olej, jogurt a vše ostatní kromě kakaa. Kakaem obarvíme jen polovinu těsta. Nalijeme střídavě do formy vymazané máslem a vysypané moukou. Pečeme při 170 °C asi 45 minut. Bábovka je vláčná a není moc sladká. Výborná je i z bílého jogurtu.

Zdroj: Ořechová bábovka


Autor obsahu

Mgr. Světluše Vinšová


ČeskéNápady

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP