Facebook Síť X Pinterest email tisk

Téma

BANÁNOVÉ LÍVANCE OD POHLREICHA


Jsou banánové lívance zdravé

Banánové lívance s arašídovo-kakaovovou pomazánkou nezní jako dieta, ale nenechte se mýlit. Klidně si je jako zdravé jídlo můžete dát, pokud nepoužijete hladkou mouku.

Každý banánový lívaneček lze dozdobit jenom stylově banánem, případně jiným ovocem, které máte doma. Hotové lívance můžete ještě posypat trochu skořice, a kdo má rád, může přidat kopeček zakysané smetany, tvaroh nebo kvalitní zmrzlinu či čokoládu. Na banánové lívance se také výborně hodí med s ořechy.

Banánové lívance jsou skvělou a zdravou snídaní či dopolední svačinkou, ale nesmí se jich zkonzumovat mísa! Kdo nemusí počítat kalorie, ať si dá čerstvé teplé lívance postrouhané čokoládou. No nesbíhají se vám sliny? Tak šup, hned vyzkoušejte nějaký z přiložených receptů.

Zdroj: Banánové lívance - recept

Příběh

V příběhu ORIGINÁL RECEPT NA TATARSKÝ BIFTEK PODLE POHLREICHA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dagmar.

Do masa přidávám trošinku vodky. A je to nejen ochrana,a le báječně to chutná. Jen se to nesmí přehnat.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Reagovat

Zdroj: Příběh Originál recept na tatarský biftek podle Pohlreicha

Banánové lívance bez vajec

Ingredience: 210 g hladké mouky, špetka soli, 2,5 lžičky prášku do pečiva, 2 lžičky cukru, 375 ml mléka, 2 zralé banány rozmačkané na kaši

Postup: V jedné míse smícháme mouku, cukr, sůl a prášek do pečiva. Přimícháme banán, mléko a vypracujeme hladké těsto. Smažíme na másle dozlatova menší lívanečky.

Zdroj: Banánové lívance - recept

Příběh

V příběhu RECEPT NA BUŘTGULÁŠ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vilém Černík.

Teda zcela mne usadil recept dle Pohlreicha. Jak jsem byl blbej a nevzdělanej než mne poučil tenhle kuchtík. Tak on před vařením brambory umyje, hleďme, a dokonce cibuli oloupe. No, řekl by to někdo ? A jen tak mimochodem, smetana nemá v buřguláši co dělat, to ať si vaří Pohlreich v těch svejch rádoby honosných putykách.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Naděžda.

Pane Černíku, do buřtguláše přidávám na konec šlehačku, aby se zjemnil. Je i pro děti a ne jen pro chlapy, co ho zapijí škopkem piva.
A jsem přesvědčena, že pan Pohlreich o vaření toho ví mnohem víc, než vy, pokud nevaříte v nějaké vyhlášené restauraci.

Zdroj: Příběh Recept na buřtguláš

Jak dělá banánové lívance Pohlreich

To, že pan Pohlreich před televizními kamerami ještě nepřipravoval banánové lívance, neznamená, že je nedělá. Níže tedy další zajímavý recept na banánové lívance.

Recept

Ingredience: 1 vejce, 1 banán, podle chuti cukr, podle potřeby olej

Postup: Banán střední velikosti nakrájíme na kolečka (asi 5mm). K banánu přidáme rozklepnutá vejce a dobře rozmixujeme. Můžeme mixovat ručním mixérem nebo klasickým elektrickým. Pokud bychom chtěli lívance sladší, přidáme cukr podle chuti (lépe již nesladit).

Těsto rozlijeme na pánev. Pokud nemáme lepší pánev, tak raději přidáme kapku oleje, aby se nám těsto nepřilepovalo. Lívance smažíme do té doby, než usoudíme, že už nejsou syrové, tedy když už jsou trochu nazlátlé. Během smažení trochu snižujeme teplotu z nejvyšší dolů, abychom lívance nespálili.

Banánové lívance můžeme podávat s marmeládou nebo šlehačkou, ale i samotné.

Zdroj: Banánové lívance - recept

Banánové lívance bez mouky

Ingredience: 1 větší banán, 2 vejce, skořice, olej na smažení, bílý jogurt, ovoce, ořechy, arašídové máslo

Postup: Banán pořádně vidličkou rozmačkejte a přidejte dvě vejce. Smíchejte a přisypte skořici. Rozehřejte na pánvi olej, na který nalévejte malé lívance. Každý lívanec osmažte z obou stran a můžete podávat. K lívancům si můžete dát bílý jogurt, ovoce, ořechy, pomazat je arašídový máslem, případně si je jinak upravit dle vlastní fantazie.

Zdroj: Banánové lívance - recept

Banánové lívance s moukou

Ingredience: 2 změklé banány, 1 vejce, 200ml sklenice mléka, 200ml sklenice špaldové mouky (dle potřeby), 1 čajová lžička prášku do pečiva (ideálně bio), 1 špetka soli, trocha vanilky nebo skořice, trocha kvalitního oleje

Postup: V míse vidličkou rozmačkejte banány na kaši - hrudky nevadí. Do banánové kaše rozklepněte vejce, přilijte mléko, sůl a prášek do pečiva. Banánovou směs na lívance rozmíchejte metličkou. Nakonec přisypávejte mouku a míchejte, dokud se nevytvoří hustější lívancové těsto. Přidejte vanilku nebo skořici a máte připraveno.

Na pánvičku kápněte trošku oleje. Naběračkou nalévejte banánové těsto podle požadované velikosti lívanců. Lívance opečte z obou stran a pokládejte na talířky.

Zdroj: Banánové lívance - recept

Banánové placičky

Ingredience: 3 banány, 1 prášek do pečiva, 100-150 g polohrubé mouky, 2 vejce, 1 hrnek mléka, 1 lžíce cukru

Postup: Banány s vejcem, mlékem a cukrem rozmixujeme. Přelijeme do mísy a vmícháme mouku a prášek do pečiva. Necháme asi 3 minuty odstát a pečeme na pánvi. Placky se pečou rychle, takže jsou hned hotové. Dozdobíme dle chuti šlehačkou, skořicovým cukrem, kousky banánů a rozehřátou čokoládovou polevou.

Zdroj: Banánové lívance - recept

Banánové lívance bez mléka

Ingredience: 1 lžíce hnědého cukru, 1 lžíce kypřicího prášku, 1 hrnek hladké mouky, špetka soli, 2 lžíce oleje, 1 hrnek rostlinného mléka (sójové, rýžové, kokosové), ovoce dle chuti, datlový nebo javorový sirup dle chuti

Postup: Nejprve smícháme veškeré sypké suroviny a poté přidáme olej a mléko. Vše dobře promícháme (někdo ručně, někdo robotem) do hladkého těstíčka. Na rozehřátou pánev s trochou rostlinného oleje (při kvalitním nelepícím se povrchu smažíme nasucho) nalijeme cca 1 naběračku těsta (můžete si udělat menší lívanečky nebo větší americké lívance) a smažíme z jedné strany, než se udělají bublinky v těstě, poté otočíme.

Lívance servírujeme s jakýmkoliv ovocem, které máte rádi, moc dobře chutnají jahody s datlovým nebo javorovým sirupem, ale maliny s trochou bílé čokolády také nejsou k zahození.

Zdroj: Banánové lívance - recept

Banánové lívance s vločkami

Ingredience: 2 lžíce kakaového prášku, 2 lžíce arašídového másla, sůl, 100 ml mléka, 2 vejce, 100 g ovesných vloček, 1 banán

Ingredience na domácí nugetu: 2 lžíce arašídového másla, 2 lžíce kakaového prášku, 125 g odtučněného tvarohu, 1 lžička stévie

Postup: Banán rozmačkejte, smíchejte s vločkami, trochou mléka (použijte ho jen tolik, aby vzniklo husté těstíčko), špetkou soli a vejci a nasucho z těsta pečte malé lívanečky. S kvalitní pánví nebudete potřebovat žádný tuk.

Arašídové máslo prošlehejte s kakaem a nařeďte mlékem. Tvaroh trošku oslaďte stévií a podávejte spolu s lívanečky a domácí nugetou. Na nugetu jednoduše prošlehejte arašídové máslo, kakao a trochu mléka.

Zdroj: Banánové lívance - recept

Banánové lívance pro vegany

Ingredience: 1 zralý banán, 100 ml rostlinného mléka, pár lžic mouky, 1 lžíce kokosového oleje na smažení, k servírování ořechové máslo, čokoládu a podobně

Postup: Oloupejte banán (ideální je ten, který už má na slupce pár hnědých puntíků) a v misce ho rozmačkejte na kaši. Přilijte rostlinné mléko, například kokosové, které se může střídat se sójovým nebo rýžovým. Všechny ale v lívancích chutnají ve výsledku dobře. Poté přisypte pár lžic mouky (výborně se hodí ječná, pohanková nebo špaldová) - tady záleží množství na tom, jak husté chcete těsto mít. Doporučuje se konzistence hustšího jogurtu, lívance pak budou krásně vláčné.

Připravte si pánev, na kterou dejte 1 lžíci oleje a nechte rozpálit. Samozřejmě můžete lívance opéct i nasucho, pokud chcete odlehčenější variantu a máte dobrou pánev (například teflonovou). Nyní vytvořte pomocí lžíce několik stejně velkých lívanců. Po chvilce se těsto lehce zatáhne a bude čas lívance obrátit a osmažit je i z druhé strany. Druhá strana bude hotová rychleji, tak to nezapomeňte kontrolovat, ať lívance zbytečně nespálíte.

Hotové "vegan lívance" podávejte například s ořechovým máslem nebo kvalitní čokoládou. Marmelády se moc doporučují, protože bývají přeslazené, což v kombinaci se sladkým těstem není úplně to nejlepší. Z másel je osvědčená značka Meridian, a to máslo mandlové nebo arašídovo-kokosové. Nebo pak Delicious fit food má naprosto skvělá ořechová másla, která není problém sníst na posezení. O kokosové čokoládě Lindt ani nemluvě. Tak do toho, vegani!

Zdroj: Banánové lívance - recept

Lívanečky z kefíru

Ingredience: 250 g polohrubé mouky, 1 vejce, špetka soli, 1 a ½ lžičky cukru, 1 lžička jedlé sody, 1 kefír (500 ml).

Postup: Všechny přísady spojíme a vytvoříme těsto, z něhož můžeme hned smažit lívance na lívanečníku. Výhodou těchto lívanců je, že odpadá kynutí. Hotové lívance obalujeme ve skořicovém cukru.

Zdroj: Lívanečky

Lívance z ovesných vloček a banánu

Suroviny:

  • 1 hrnek ovesných vloček
  • 2 banány
  • 1 vejce
  • mléko

Postup:

Do mísy rozklepneme vejce, přisypeme ovesné vločky a banán nakrájený na kousky. Mixérem rozmixujeme na kaši, pokud je moc hustá, naředíme ji mlékem. Rozehřejeme suchou pánev bez použití oleje, ze směsi vytvoříme lívance a pečeme na mírném ohni z obou stran do zlatova. Kdy máme lívance otočit, poznáme tak, že se nám na povrchu začnou tvořit malé bublinky.

Zdroj: Lívanečky z ovesných vloček

Hrníčkové lívance

Ingredience: 2 hrnky vlažného mléka, 2 hrnky hladké mouky, 1/2 kostky droždí, špetka soli, lžíce cukru, 1–2 vejce

Postup: Všechny ingredience smícháme na těsto a pod utěrkou necháme kynout. Lívanečník vytřeme lehce olejem a pečeme. Hotové lívance potřeme rozpáleným máslem a namočíme je do skořicového cukru, nebo mažeme marmeládou.

Zdroj: Hrnkové recepty na sladkosti

Jak dělá lívance Zdeněk Pohlreich

Ingredience: 8 g droždí, 185 g mléka, 140 g hladké mouky, 2 vejce, špetka soli, 12 plátků anglické slaniny, javorový sirup, moučkový cukr na posypání, olej.

Postup: Na lívancové těsto potřebujeme nejdříve ohřát mléko, ve kterém pak rozmícháme droždí. Přisypeme mouku a vše promícháme. Nakonec do těsta vmícháme vejce a špetku soli. Těsto necháme alespoň půl hodinky kynout pod utěrkou. Na pánvi s kapkou oleje upečeme lívance dozlatova. Do pánve poté položíme i plátky slaniny a opečeme je dokřupava. Lívance servírujeme tak, že je naskládáme na sebe, přičemž je proložíme křupavou slaninou. Na závěr lívance pořádně zalijeme javorovým sirupem a zasněžíme moučkovým cukrem.

Zdroj: Lívanečky

Video

Na Zdeňka Pohlreicha i na jeho celý recept se můžete podívat na tomto videu: krůtí stehna na kari s mandlemi video.

Zdroj: Krůtí stehna podle Pohlreicha

Lívance z ovesných vloček a jogurtu

Suroviny:

  • 500 g bílého jogurtu
  • 250‒300 ml hladké mouky
  • 250‒300 ml ovesných vloček
  • 2 vejce
  • 2 lžičky olivového oleje
  • 1 lžička kypřicího prášku
  • špetka soli
  • olej na pečení
  • dle chuti jakýkoli džem, tvaroh, med nebo mletá skořice

Postup:

Do mísy dáme bílý jogurt, hladkou mouku, vločky, vejce, olivový olej, prášek do pečiva, špetku soli a vše důkladně promícháme. Takto připravené těsto necháme odležet zhruba 20 minut. Ovesné vločky se nasáknou, těsto většinou zhoustne, takže ho poté budeme muset zředit ještě jogurtem nebo vodou. Mělo by mít hustší, ale litou konzistenci. Pánev nebo lívanečník potřeme olejem a z obou stran pečeme lívance do zlatova. Dle chuti si hotové lívance potřeme džemem, na ozdobu použijeme tvaroh, med a mletou skořici. Kdo má rád, může si celé lívance obalit ve skořici s cukrem. Z uvedené dávky upečete zhruba 18 lívanců.

Zdroj: Lívanečky z ovesných vloček

Recept podle Pohlreicha

Zdeněk Pohlreich určitě květákové placičky nebo obdobné jídlo zná a připravuje, jen je dosud nepublikoval ve svých pořadech. To ovšem nic nemění na tom, že tento pokrm není dobrý, nebo že si nezaslouží naši pozornost. Květákové placičky, které poslouží jako výborná chuťovka nebo rychlá večeře, si přinejmenším zaslouží zmínku o způsobu přípravy.

Zdroj: Květákové placičky podle Pohlreicha

Autoři obsahu

 Mgr. Světluše Vinšová

 Gabriela Štummerová

 Mgr. Jiří Dvořák

příběhy k tématu

Recept na buřtguláš

Jaroslava

Správně ,i já dávám do buřtguláše smetanu dodá jemnou a výraznou chuť. Me vnučky buřtguláš milují.
Mám dost kuchařek od pana Pohlreicha a každé jídlo které v nich je dokáže vysvětlit i člověku který neumí uvařit ani čaj aby udělal výborné jídlo.
Na Pohlreicha co se týká kuchyně nedám dopustit a smekam před ním.

Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět

Originál recept na tatarský biftek podle Pohlreicha

Dagmar

Do masa přidávám trošinku vodky. A je to nejen ochrana,a le báječně to chutná. Jen se to nesmí přehnat.

Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět

Recept na buřtguláš

Vilém Černík

Teda zcela mne usadil recept dle Pohlreicha. Jak jsem byl blbej a nevzdělanej než mne poučil tenhle kuchtík. Tak on před vařením brambory umyje, hleďme, a dokonce cibuli oloupe. No, řekl by to někdo ? A jen tak mimochodem, smetana nemá v buřguláši co dělat, to ať si vaří Pohlreich v těch svejch rádoby honosných putykách.

Počet odpovědí: 2 | Zobrazit odpovědi | Stálý odkaz | Odpovědět

novinky a zajímavosti

Chcete odebírat naše novinky?


Dokažte, že jste člověk a napište sem číslicemi číslo dvacetsedm.