Téma: 

bazalka v receptech


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

BAZALKA A JEJÍ VYUŽITÍ

Bazalka v těhotenství

Existuje velké množství bylinek, které se v těhotenství nedoporučují. Patří mezi ně i bazalka, protože obsahuje ve svých silicích velké množství estragonu. Bylinky s takovýmto silným účinkem by mohly ovlivnit děložní svalovinu a vyvolat potrat překrvením pánevních orgánů, rovněž mohou mít vliv na funkci důležitých orgánů. Nedoporučuje se ani během kojení, pro novorozence a malé děti.

Zdroj: Bazalka a její využití
Zveřejněno: 12.7.2015


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: zahrada bazalka na uskladnění používá se i květ

bazalka na uskladnění - úpoužívá se i květ?

Ukládám do krabičky a mrazničky.Děkuji za odpověď.

Zdroj: diskuze Zahrada bazalka na uskladnění používá se i květ
Odesláno: 19.11.2017 uživatelem Manka
Počet odpovědí: 0

BAZALKA A JEJÍ VYUŽITÍ

Bazalka jako koření

Můžeme konstatovat, že u nás je bazalka znovuobjeveným kořením. Naše babičky měly často za oknem květináč s bazalkou a rostlinka jim sloužila nejen jako aromatické koření do jídla, ale současně odpuzovala nepříjemný hmyz.

Už naše babičky věděly, že bazalka zlepšuje chuť k jídlu, omezuje nadýmání. Jako koření nelze bazalku jen tak něčím nahradit. Není totiž jen vynikajícím kořením, ale i lékem. Jako koření se používají čerstvé nebo sušené lístky. Sušenou bazalku je třeba pečlivě uchovávat v uzavřených nádobách, aby zcela neztratila svou vůni.

Zdroj: Bazalka a její využití
Zveřejněno: 12.7.2015


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: domácí výroba kosmetiky

Začínající blog o vyzkoušených receptech na domácí výrobu kosmetiky! :-)
belnatura.blogspot.com/

Zdroj: diskuze Domácí výroba kosmetiky
Odesláno: 13.8.2011 uživatelem Bára
Počet odpovědí: 0

JAK PĚSTOVAT BAZALKU

Sklizeň bazalky

Bazalku používáme během celého jejího růstu až do doby kvetení. Pokud bazalka vykvete, je to nejlepší období pro sklizeň. V červnu většinou poprvé seřízneme bazalku a do září nám obrazí znova a můžeme sklízet podruhé. Zhruba dva týdny před sklizní už bazalku nehnojte. Doma ji můžeme pěstovat celý rok. Pokud chcete, aby vám rostlinka vydržela co nejdéle, zaštipujte ji, aby nevykvetla. Bazalka se suší ve stínu v tenké vrstvě při teplotě do 35 °C.

Zdroj: Jak pěstovat bazalku
Zveřejněno: 9.11.2014


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: jak odstranit molice z bazalky

Mám na bazalce molice a bazalka chřadne.NEVÍM JAK SE JICH ZBAVIT,ABY MOHLA BÝT NADÁĹE K POUŽITÍ V KUCHYNI.

Zdroj: diskuze Jak odstranit molice z bazalky
Odesláno: 16.6.2017 uživatelem Vlasta
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

LÉČIVÉ VÝHODY HŘEBÍČKU A JEHO VYUŽITÍ V KAŽDODENNÍM ŽIVOTĚ

Recepty s obsahem hřebíčku

Výhody hřebíčku jsou využívány v různých receptech, které mohou být konzumovány každý den:

  • po přidání do jídla zvyšuje jeho zdravotní přínos;
  • zvyšuje chuť polévek;
  • může být přidán k cibuli a česneku při restování;
  • může být přidán do jablečného moštu;
  • přidává se spolu s rozinkami a vlašskými ořechy do náplní moučníků;
  • dává se do koláčů a chlebů.

Zdroj: Léčivé výhody hřebíčku a jeho využití v každodenním životě
Zveřejněno: 23.4.2013


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: Domácí přírodní barvení vlasů bazalkou

Bazalka, všichni ji známe jako voňavé zelené koření k nakrájeným rajčatům. Ale málokdo ví, že bazalka patří mezi domácí přírodní barvy na vlasy, a že dokáže ztmavit vlasy. Bazalka se nejlépe hodí pro tónování hnědých vlasů. Barvení se provádí večer, kdy umelete na kaši několik rostlin bazalky (stonky, řapíky i listy). Tuto kaši nanesete do suchých vlasů a pokryjete s ní celou hlavu. Vlasy musí být opravdu dobře ze všech stran pokryty balkovou kaší. Pak všechno zakryjete igelitem a necháte působit do rána. Ráno vlasy osprchujte. Pro lepší vyplavení zbytků bazalky můžete použít kondicionér. Vlasy po této kůře budou provoněné bazalkovou vůní a budou mít o jeden až dva odstíny tmavší barvu.

Zdroj: diskuze Domácí přírodní barvení vlasů bazalkou
Odesláno: 8.4.2017 uživatelem Marika
Počet odpovědí: 0

BAZALKA A JEJÍ VYUŽITÍ

Bazalka a domácí léčba

Bazalka je vznešenou bylinkou, které se dříve také říkalo „královský balzám“. Její listy jsou totiž bohaté na éterické oleje, obsahují především linalol, estragol a kafr. V našem podnebném pásmu bazalka bohužel volně neroste, a tak si ji musíme vysazovat. Budeme tak mít po celé léto po ruce vynikající bylinku nejen jak jako výtečné koření, ale i k léčení.

Bazalka má totiž blahodárné účinky na naše zdraví. Zlepšuje výměnu látek v našem těle, stimuluje tvorbu žluče a funkci žaludku, pomáhá při střevních potížích, dále při nadýmání a katarech, ale i při projevech úzkosti, bolestech hlavy a nervových potížích, protože napomáhá odstranit stres a napětí.

Tato zázračná rostlinka posílí rovněž váš imunitní systém, je tedy vhodným doplňkem stravy při léčbě chřipky, nachlazení, při bolestech v krku, kašli, ale i při zánětech dásní. Odvar z bazalky můžete pít jako léčivý čaj, kloktat nebo také inhalovat.

Zdroj: Bazalka a její využití
Zveřejněno: 12.7.2015


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: dotaz

Dobrý den,v receptech na detoxikaci podle p.Mančingové je doporučeno velmi malé množství ovoce.Má to své opodstatnění? A pokud ovoce zařadím více ,poruším tím princip stravování?

Zdroj: diskuze Mančingová dieta jídelníček
Odesláno: 10.3.2017 uživatelem Iveta Vyskočilová
Počet odpovědí: 2 Zobrazit odpovědi

JAK PĚSTOVAT BAZALKU

Pěstování bazalky v květináči

Bazalce se výborně daří i v květináči za oknem, nebo na balkoně v truhlíku. Na okně slouží bazalka jako repelent proti hmyzu. Bazalka má ráda slunce, takže jestli máte alespoň jedno okno, kam svítí slunce, nic vám nebrání v jejím pěstování. Pokud se rozhodnete si bazalku předpěstovat v květináči, než ji zasadíte ven do záhonu, začněte s výsadbou semínek už březnu, nejpozději začátkem dubna. Tak budete mít jistotu, že vám vyrostou dostatečně silné a velké rostlinky k výsadbě ven.

Zdroj: Jak pěstovat bazalku
Zveřejněno: 9.11.2014


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: dna dieta výše purinů v potravinách

V nevhodných potravinách je uveden česnek. V doporučených receptech na dnu se česnek objeví. Jak si toto vysvětlit.

Zdroj: diskuze Dna dieta výše purinů v potravinách
Odesláno: 13.1.2015 uživatelem Mauglí
Počet odpovědí: 2 Zobrazit odpovědi

CIBULE NA SILNÉ VLASY

Jak působí cibule na vlasy

Cibule má v sobě velmi prospěšné látky, které hrají důležitou roli při posilování růstu vlasů. Obsahuje nejen síru, která má přímo kouzelný vliv na vlasy, ale i spoustu vitamínů a minerálních látek jako draslík, hořčík, germanium, vitamín B6 a vitamín C. Ty jsou pro vlasy a vlasovou pokožku velmi důležité. Cibule umí stimulovat a aktivovat vlasové cibulky a podpořit vlasy v růstu. Takže pokud chcete mít vlasy zdravé a krásné, určitě vyzkoušejte cibulovou masku. Jak správně použít cibuli na vlasy se dozvíte v našich receptech.

Zdroj: Cibule na silné vlasy
Zveřejněno: 2.9.2016


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: Re: dna co jíst

Ve vašem případě vycházejte ze stravy pro lidi se dnou a tam, kde je v receptech použitý cukr, ho nahraďte stévií. Jako přílohu volte nejčastěji brambory a rýži. Sladké ovoce jezte jen střídmě. Nápoje pijte jen takové, které mají 0 kalorií. Pivo vyřaďte úplně i to nealkoholické. Místo mlsání používejte různé ořechy. A pro úplnost zařaďte častý zdravý pohyb.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Dna co jíst
Odesláno: 23.1.2017 uživatelem Cempírek
Počet odpovědí: 3 Zobrazit odpovědi

BAZALKA A JEJÍ VYUŽITÍ

Bazalka v květináči

Právě bazalce se často daří lépe v květináči umístěném na teplém místě na okenním parapetu než na zahradě. Truhlík nebo květináč musí mít dobrý odtok vody, na dno nasypte vrstvu písku nebo drobného štěrku. Smíchejte po třetinách zralý kompost, písek a zahradní zeminu. Tato bylinka miluje humózní a lehce písčitou půdu. Po týdnu se začnou objevovat první děložní lístky, počkejte, až povyrostou, a můžete je přesazovat. Při dorůstání nezapomeňte rostlinu zaštipovat, bohatě poroste a nebude tak rychle kvést. Na okně výborně působí i jako repelent proti mouchám.

Zdroj: Bazalka a její využití
Zveřejněno: 12.7.2015


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: Nikdy bych si nekoupila aloe vera např.v lékárně

Aloe Vera se dá v pohodě pěstovat doma. Je to nenáročná rostlina, jenom časem zabírá dost místa. Už jsem starší a pěstuji tuto rostlinu hlavně kvůli sobě a pejsáčkům. Já už v různých receptech ji piju a mažu už alespoň 20let. Ta je snad na všechno, díky ní nemám zdravotní problémy, které mají starší lidi a to je mi přes 70let. Očišťující likér - aloe 30dkg, med - 1/2kg, červené víno- 7dcl a 1dcl lihu, na jaře a na podzim, v létě si dělám limonádu - aloe med a jableční ocet. Pejskům to dávám i do masa. Je to zázrak přírody, ale pěstovaná doma, ne koupená v lahvi s nějakým konzervantem.

Zdroj: diskuze Nikdy bych si nekoupila aloe vera např.v lékárně
Odesláno: 11.7.2017 uživatelem Marcela
Počet odpovědí: 2 Zobrazit odpovědi

BAZALKA A JEJÍ VYUŽITÍ

Posvátná bazalka

Bazalka posvátná –Tulsi – pochází z Indie, je to víceletá rostlina,která dorůstá až do výšky 1 m. Je vysoce uznávaná jako lék se širokým účinkem pro léčbu srdce, plic, krve, jater, ledvin, dýchacího ústrojí, zažívacího traktu, nervového systému, metabolismu, je účinná na snižování krevního cukru, účinky toxických jedů, malárii, alergii, na bodnutí hmyzem, na neplodnost, zbavuje nás stresu, používá se při léčbě rakoviny a po chemoterapii a při celkovém posílení organismu. Obyčejně se připravuje ve formě čaje nebo je možné přidávat do pokrmu pravidelně jeden až dva lístky.

Tulsi má však prvořadý význam náboženský, který je zmiňován již ve starých textech: Tulsi má ráda lidi a jejich pozitivní vibrace, čistotu fyzickou a myšlenkovou, odhání démony, duchovně posiluje rodiny, kde je pěstována a přináší do rodin lásku.

Zdroj: Bazalka a její využití
Zveřejněno: 12.7.2015


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: zkouška č. 1

Dobrý den, po hledání na internetu a snaze najít co nejjednodušší recept na domácí šampon jsem se rozhodla vyzkoušet tuto variantu:
- 3 lžíce nastrouhaného 100% olivového mýdla
- hrst sušených kopřiv, hrst sušené meduňky a špetka dubové kůry

po rozvaření mýdla ve 200ml vody z kohoutku jsem přidala suroviny a cca 5min dohromady povařila. Nechala odstát a louhovat do druhého dne. Po umytí byly moje vlasy ještě mastnější než před tím a byly suché a zároveň mastné, jakoby křehčí a lámavé. Možná je to typem vlasů či použitím nevhodných ingrediencí, ale tento recept na domácí šampon totálně zklamal. V hodně receptech je základní surovina povařené mýdlo - nicméně po umytí vlasů pouze mýdlem (dětským) je to velmi podobné - vlasy suché a zároveň mastné, křehké a bez lesku. Přemýšlím jak to dělávaly naše pra pra pra babičky, kdy snad ještě nebyla žádná chemie. Buď měly nějakou speciální vychytávku a nebo si nezakládaly na vzdušných a perfektně umytých vlasech bez mazu...
Zde bych se ráda zeptala, co jsem mohla udělat špatně, či co v mém pokusu chybělo za ingredience? předem děkuji, a přeji všem experimentátorům hodně zdaru!

Zdroj: diskuze Zkouška č. 1
Odesláno: 21.5.2013 uživatelem Tereza
Počet odpovědí: 2 Zobrazit odpovědi

HRNKOVÁ BUBLANINA

Historie hrnkové bublaniny s ovocem

Bublanina je na první pohled docela podobná francouzskému dezertu clafoutis. Na rozdíl od bublaniny je těsto tužší, jakoby sražené, a chutná po vejcích. Clafoutis pochází z oblasti Limousin ve střední Francii, a pokud recept používá jiné ovoce než višně, měl by se správně jmenovat flaugnarde. Název bublanina popisuje proces pečení, kdy těsto bublá a naskočí. V receptech se používá také hladká mouka. V Podkrkonoší se tak občas říká žemlovce s višněmi/třešněmi. Modifikací receptů na bublaninu je celá řada. Osvědčily se zvláště recepty pomocí hrnkové metody. Jsou velmi rychlé a výtečné. Výborná je varianta hrníčkové bublaniny s ovocem a drobenkou. Klasická bublanina se po upečení a zchladnutí dochucuje cukrem moučkou.

Zdroj: Hrnková bublanina
Zveřejněno: 29.9.2016

JAK PĚSTOVAT BAZALKU

Pěstování bazalky venku

Bazalku můžeme pěstovat venku vysazenou přímo do záhonu. Vysazujeme ji během května, ale musíme dávat pozor na přízemní mrazíky, kterým bazalka bohužel neodolává. Musíme tedy zvolit vhodnou dobu výsadby. Při přesazování bazalky z květináče přímo do záhonu musíme dávat pozor, abychom nepoškodily kořínky. Pokud vysadíte bazalku vedle rajčat a okurek, chráníte je před padlím a jí zajistíte dostatečnou zálivku. Má ráda slunné prostředí.

Zdroj: Jak pěstovat bazalku
Zveřejněno: 9.11.2014

BAZALKA A JEJÍ VYUŽITÍ

Pěstování bazalky

Bazalku můžeme pěstovat v zahradě, v truhlících na balkoně nebo v květináči na okně. Je možné vybrat si mezi bazalkou malolistou nebo velkolistou. Drobné odrůdy mají jemnější aroma. Jsou známy i kultivary červenolisté a četné odrůdy lišící se vůní. Například bazalka skořicová, citronová a anýzová. Ze vzdálených zemí k nám přicházejí thajská bazalka, svatá bazalka z Indie a bazalky mexická a kafrová z Afriky a turecká keříčkovitá.

Bazalku můžete vysévat 2x do roka, a to na jaře a na podzim. Semínka zasévejte řídce a jen zlehka prstem zatlačte. Vzrostlé rostlinky opatrně jednou přepikýrujte. Asi za tři týdny budou sazeničky dostatečně velké k přesazení. Vytahujte rostlinky zlehka za stonek, abyste jim nepoškodili kořeny. Přesazujte je do malé jamky a zeminu kolem sazenice jen lehce přihrňte, nestlačujte silou! Bazalku přesazujte podle potřeby. Při dorůstání rostlinu postupně zaštipujte, podpoříte tak její větvení a oddálíte kvetení. Nezaštipovaná bazalka může dorůst do výšky více než 50 centimetrů a zbytečně se tak vysiluje.

V červenci až srpnu můžete z matečné rostliny odebrat vrcholové řízky, které během několika dní zakoření ve vodě.

Rostlina má ráda slunečné stanoviště. Pro její pěstování je nejvhodnější propustný, hlinito-písčitý substrát, do kterého je vhodné pro provzdušnění přidat také jeden díl perlitu. Pozor: bylinka je velmi citlivá na mráz.

Bazalka má ráda bohatou zálivku. Nejlépe je zalévat ji odstátou vodou pokojové teploty do misky, tak se voda nasaje do půdy a při dostatečném množství prosákne až na povrch zeminy v květináči. Nadbytečná zálivka totiž rostlině také škodí. V létě rostlinu hnojíme jednou za čtrnáct dní doporučenou dávkou speciálního tekutého hnojiva (nejlépe organického), které zředíme ve vodě.

Zdroj: Bazalka a její využití
Zveřejněno: 12.7.2015

BAZALKA A JEJÍ VYUŽITÍ

Léčivé účinky bazalky

Bazalka obsahuje silice, v nichž je obsažen především estragon, flavonoidy a deriváty kyseliny kávové. Díky tomuto složení zvyšuje žaludeční činnost, je vhodná při léčbě močového systému, omezuje nadýmání, podporuje chuť k jídlu. Navíc působí protizánětlivě a urychluje hojení ran. Obklady z bazalky se mohou přikládat na opruzeniny, po bodnutí hmyzem nebo na rány, které se nechtějí hojit. Využívá se rovněž při bolestech kloubů a revmatu.

K léčení sbíráme kvetoucí nať bazalky, která obsahuje zejména vonné silice a z minerálních látek hodně železa. Při sběru ostříháme jen vrchní část byliny a necháme spodní část s většími listy, ze které rostlina opět obrazí. K použití bazalky jako koření trháme čerstvé lístky dle potřeby, ale vždy jen tolik, abychom bylinku neomezili v růstu.

Bazalka se „ordinuje“ při větrech, chronických zánětech žaludku, při zácpě, při zánětech močového měchýře i jako kloktadlo. Čaj z bazalky uvolňuje křeče, posiluje žaludek, povzbuzuje chuť k jídlu a zmenšuje nadýmání.

Osvědčuje se rovněž jako osvěžující přísada do koupele. Pro své blahodárné účinky se tato aromatická bylinka využívá také v kosmetice – bazalková napařovací lázeň na obličej dokonale zklidní vaši podrážděnou pokožku. Nejlepší je tuto proceduru podstupovat před spaním.

Odvar bazalky je vhodný také jako vlasová voda. Dokonale vyživuje pokožku a zabraňuje vypadávání vlasů. Díky vysokému obsahu éterických olejů je bazalka významná i pro aromaterapii.

Díky své silné vůni odpuzuje bazalka hmyz, lze ji tedy s úspěchem použít i jako přírodní repelent bez chemikálií. V zahradě je prospěšné, budeme-li bazalku pěstovat mezi rajčaty, neboť odpuzuje také škodlivý hmyz.

A aby toho nebylo málo, říká se, že bazalka podporuje také činnost pohlavních orgánů, takže ji můžeme řadit i mezi přírodní afrodiziaka.

Zdroj: Bazalka a její využití
Zveřejněno: 12.7.2015

PEČEME S AMONIEM

Co je amonium

Amonium má odborný název hydrogenuhličitan amonný, v receptech se setkáte spíše s výrazem cukrářské droždí. Amonium je buď ve formě bílého prášku, nebo bezbarvých krystalů, ale vždy jde o stejnou látku se stejnými účinky, se zápachem po čpavku. Svými schopnostmi a vlastnostmi ho můžete přirovnat ke kypřicímu prášku či jedlé sodě, i cukrářské droždí kypří těsto, a to tím způsobem, že se při dosažení vyšších teplot, ve vašem případě při pečení, mění v plyn a vytváří v pečivu póry. Možná vás napadá, že když se mu říká droždí, je potřeba vypracované těsto nechat nějaký čas kynout, v tomto případě to tak není, při použití amonia se těsto zpracovává hned, chcete-li ho uchovávat, je potřeba, aby všechny použité ingredience byly dostatečně vychlazené a i samotné těsto musí být poté uchováváno v chladu. Hydrogenuhličitan amonný se nepoužívá jen v potravinářském, ale i ve farmaceutickém průmyslu a můžete ho zakoupit buď v prodejně s potravinami, nebo v drogérii.

Zdroj: Pečeme s amoniem
Zveřejněno: 5.3.2016

JAK PĚSTOVAT BAZALKU

Zalévání bazalky

Bazalka je velice žíznivá rostlinka, proto ji nezapomeňte pravidelně zalévat. Nesmí vyschnout, ale škodí jí i nadbytečná zálivka. Při zalévání dejte pozor, abyste nekropili listy, nebo aby rostlina byla na přímém dešti. To se jí mohou začít dělat na listech černé skvrny. Zalévá se ráno a večer. Je náročná na živiny, proto ji můžete klidně přihnojit. Má ráda dostatek vápníku v půdě. Vysazujte ji vždy na slunečné místo. Nemá ráda zimu a vítr. Pokud je dlouho vlhké počasí a zima, trpí plísněmi.

Zdroj: Jak pěstovat bazalku
Zveřejněno: 9.11.2014

JATERNÍ DIETA – VHODNÉ POTRAVINY

Vhodné potraviny

U jaterní diety obecně platí dodržování těchto hodnot:

  • bílkoviny – 1 g na 1 kg hmotnosti za den;
  • sacharidy – 300 g/den;
  • tuky – 70 až 80 g/den.
Jaterní dieta spočívá hlavně v omezení tučných potravin, soli a v úplném zákazu alkoholu.
Při jaterní dietě můžete tyto potraviny:
  • libové maso (drůbeží, králičí, rybí, hovězí);
  • nízkotučné či polotučné mléčné výrobky;
  • nedráždivé koření, jako je bazalka, petržel, oregano či pažitka;
  • zelenina (vyhýbejte se nadýmavé);
  • ovoce;
  • netučné včerejší pečivo (pozor na čerstvé);
  • zdravé rostlinné tuky (olivový, řepkový) – ale pozor na množství!

Zdroj: Jaterní dieta – vhodné potraviny
Zveřejněno: 1.8.2017

KUCHAŘKA NA BYLINKOVÉ MÁSLO

Složení bylinkového másla

Jak sám název napovídá, jednou z hlavních surovin je povolené máslo, toho ostatního už – pokud jde o množství – nebude v takové míře, ale rozhodně nejde o ingredience méně důležité. V bylinkovém másle by nemělo chybět alespoň několik druhů bylinek, například pažitka, petrželová nať, libeček, kerblík, bazalka, oregano, majoránka, paprika, medvědí česnek či saturejka, a dochucené by mělo být česnekem a solí. Pokud si netroufáte vybrat si určité bylinky nebo se vám do toho nechce pouštět, můžete si zakoupit již hotovou směs pro přípravu bylinkového másla.

Zdroj: Kuchařka na bylinkové máslo
Zveřejněno: 4.11.2015

BAZALKA A JEJÍ VYUŽITÍ

Bazalka v kuchyni

V kuchyni lze využít jak čerstvé, tak i sušené listy bazalky. Mladé čerstvé listy bazalky se mohou kdykoliv otrhávat a používat pro přípravu zeleninových salátů, do různých pokrmů s rajčaty, vhodná je do polévek, omáček, k rybám, do marinád k masu na grilování. Do vařených jídel ji přidáváme před dokončením, přičemž je vhodné její chuť podtrhnout česnekem. Dobře se kombinuje také s cibulí, pažitkou, majoránkou, oreganem, saturejkou a tymiánem. Hojně se využívá v italské kuchyni při přípravě těstovin a pizzy. V mikrotenovém sáčku vydrží v chladničce i několik dní. Celé lístky používáme jako přísadu do salátů, pokrájené na kousky pak nejčastěji jako koření k masu. Z větších listů raději odstraňte středový řapík.

Bazalku je nejlépe užívat v syrovém nebo zmrazeném stavu, protože sušená ztrácí aroma i chuť. Ale samozřejmě není možné mít po ruce stále čerstvé bylinky, takže v případě potřeby otrhejte lístky bazalky ještě před květem a sušte je ve stínu, případně v sušárně při maximální teplotě 40 °C.

Další možností, jak co nejlépe uchovat bazalku, je naložení do oleje. Takto konzervovaná bylinka je pak vhodná hlavně pro tepelné úpravy masa a zeleniny nebo do salátů.

Zdroj: Bazalka a její využití
Zveřejněno: 12.7.2015

RAJSKÁ POLÉVKA

Italská rajská polévka

Ingredience: 1 l vody, 2–4 lžíce rajčatového protlaku, 150 g vařených nudlí nebo jiných těstovin, 5 kuliček celého pepře, 3 kuličky nového koření, 1 bobkový list, 1 skořice, 1 menší cibule, ocet, cukr, sůl

Na jíšku: 2 lžíce hladké mouky, 2 lžíce másla, čerstvá bazalka na ozdobu

Postup: Do vody dáme vařit rajčatový protlak, cibuli překrojenou na dvě půlky a koření. Vaříme asi 25 minut. Jíšku si připravíme tak, že na rozehřátém másle za stálého míchání orestujeme hladkou mouku. Polévku zahustíme připravenou jíškou, provaříme, dochutíme solí, cukrem, popřípadě octem. Přecedíme a vložíme uvařené nudle, zdobíme bazalkou.

Zdroj: Rajská polévka
Zveřejněno: 13.8.2015

KUCHAŘKA NA BYLINKOVÉ MÁSLO

Bylinkové máslo jako z pizzerie

Zachutnalo vám máslo v pizzerii a rádi byste ho vyzkoušeli také? Tady máte recept na přesně takové.

Ingredience:

  • 100 g másla
  • 250 g pomazánkového másla nebo lučiny
  • 1 stroužek česneku
  • sušená bazalka
  • sušené oregano
  • pepř a sůl na dochucení

Postup:

Povolené máslo našlehejte šlehačem, přidejte pomazánkové máslo a utřený česnek, sušené bylinky, na závěr dochuťte solí a pepřem. Důkladně vyšlehejte. Hotové bylinkové máslo buď přendejte do misky a nechte, ať si ho na chleba namaže každý sám, nebo to udělejte vy. Aby bylinkové máslo bylo přesně takové jako v pizzerii, měli byste si dát záležet i na podávaném pečivu, které by mělo být také domácí.

Zdroj: Kuchařka na bylinkové máslo
Zveřejněno: 4.11.2015

GRILOVANÁ ZELENINA NEJEN JAKO PŘÍLOHA K MASU

Grilovaná zelenina s kuskusem

Ingredience: 240 g kuskusu, 160 g lilku, 160 g červené papriky, 160 g cukety, 60 g červené cibule, čerstvá máta, čerstvý koriandr, čerstvá bazalka, petrželová nať, 1 citron, 60 ml olivového oleje, 60 g rukoly, sůl, pepř

Postup: Kuskus uvaříme v osolené vodě s olivovým olejem na skus. Necháme vychladnout. Větší kousky paprik, lilku a cukety ogrilujeme dozlatova, osolíme, opepříme a necháme vychladnout, poté smícháme s uvařeným kuskusem. Směs ochutíme jemně sekaným koriandrem, cibulí nakrájenou najemno, sekanou bazalkou a petrželovou natí, dále citronovou šťávou, olivovým olejem, solí a pepřem. Dobře promícháme a podáváme s lístky rukoly.

Zdroj: Grilovaná zelenina nejen jako příloha k masu
Zveřejněno: 11.5.2015