Informace od profesionálů

MENU

  

CHOROBY

  

PĚSTOVÁNÍ

  

ŠKŮDCI

  

RECEPTY

  
Téma

BILE FLICKY NA OSTRUZINACH

OBSAH

Zasychání ostružin

Pokud vám u ostružin zasychají poupata a květy, poškozuje rostlinu pravděpodobně květopas jahodníkový. Vyskytuje se nejenom na jahodách, ale i na malinách a ostružinách. Dokáže zničit až 80 % úrody. Postřik proti němu se provádí v polovině dubna, před květem. Květopas je 2–4 mm dlouhý, černý. Larvy jsou bílé, beznohé, s hnědou hlavičkou, ukrývají se právě v zaschlých poupatech. Může se ale jednat i o špatnou zálivku. Tak nezapomeňte ostružiny občas zalít.

Jak se pozná

Květopas jahodníkový je 2–4 mm dlouhý, černý. Larvy jsou bílé, beznohé, s hnědou hlavičkou, nacházejí se v zaschlých poupatech.

Takto vypadá květopas jahodníkový.

Co s tím dělat

Postřik proti květopasu jahodníkovému se provádí v polovině dubna, a to před květem. Používá se k tomu přípravek SpinTor. V tomto období můžete aplikovat i některý postřik proti živočišným škůdcům.

Zdroj: Choroby ostružin

Diskuze

V diskuzi NEMOC OSTRUŽIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Růžena.

Prosím o radu,

pěstuji ostružiny vedle malin a v posledních letech plody ostružin
nedozrají. Plod je napůl červený a kyselý. Ptala jsem se v zahradnictví a říkali, že to dělá roztočík malinový. Stříkala jsem na jaře calypsem, ale nic nepomohlo. Mám ostružinu vyhodit nebo přesadit dále od malin ?

Děkuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Magda Vavrečková.

Dobrý den, na osružinách na plodech se objevují v menší i větší bílé flíčky. Vypadá to jako zrníčka. Mají to dozralé i nedozralé plody. Co to je a čím se dá napadení zlikvidovat. Děkuji

Zdroj: diskuze Nemoc ostružin

Formil Ultra Plus čisticí prostředek

  • brilantně bílé prádlo;
  • s bělícím efektem;
  • účinný již při 20°C;
  • prášek vhodný pro 30 praní.

Zdroj: Prací prostředky Formil

Poradna

V naší poradně s názvem NEMOCI OSTRUŽIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zahradník.

Některé odrůdy dozrávají pomalu a vytváří tyto nedozrálé plody taky, proto je důležité správné rozpoznání příčiny. Pro správnou identifikaci přikládám obrázek. Zřetelná hranice mezi zralými černými bobulemi a nezralými červenými kuličkami, které nikdy nedozrají, je známkou roztočů jménem hálčivec ostružiníkový (lat.: Acalitus essigi) nebo vlnovník ostružiníkový (lat.: Eriophyes gibbosus Nal.). Tito roztoči se živí plody ostružin a vstřikují do nich toxin, který má za následek tento ostrý kontrast. Výskyt roztočů bývá častější u pozdních odrůd ostružin. Ochrana rostlin probíhá postřikem vápna se sírou během období klidu a nebo pomocí zahradnických olejů aplikovaných v sezóně. V obchodě si můžete koupit účinný chemický postřik proti přezimujícím škůdcům:
Frutapon 7 E;
Oleoekol;
Talstar 10 EC.
Během vegetace můžete aplikovat postřik přípravkem:
Cascade 5 EC;
Decis EW 50;
Magus 200 SC;
Nissorun 10 WP;
Omite 570 EW;
Omite 30 W;
Ortus 5 SC;
Sanmite 20 WP;
Talstar 10 EC.
Z nechemické ochrany je k dispozici biologická ochrana pomocí dravého roztoče Typhlodromus pyri, který se aplikuje na rostlinu na začátku sezóny.

Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Vendula.mihalcsatinova.

prosím o radu kde sehnat postrik proti vlnovniku na ostruzinach predem dekuji za odpoved VM

Zdroj: diskuze Nemoci ostružin

Zemina pro bílé hortenzie

Zemina pro bílé hortenzie se skládá ze směsi kompostu, jílu a písku v poměru 3 : 2 : 1,5 : 0,5. Nebo ji přímo zakoupíte v obchodě.

Tip: Bílá odrůda nikdy nezmodrá, musíte hnojit růžovou, bílá nemá pigment, který by se mohl měnit.

Zdroj: Zemina pro hortenzie

Poradna

V naší poradně s názvem PROČ ZELENAJI KVĚTY BÍLÉ HORTENZIE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Blanka Fantová.

Hortenzie měla letos nádherně bílé velké květy a ty teď začínají zelenat . Prosím o radu , proč tomu tak je . Děkuji . Fantová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Vaše hortenzie se stala obětí občasných žertíků Matky přírody a zahradníci nemají žádné vysvětlení pro tento stav. Může to být kombinace neobvyklých povětrnostních podmínek, doposud ale nebyl nalezen žádný vědecký důvod. Nezoufejte. Vaše hortenzie se zelenými květy by měla trpět touto anomálií pouze po dobu jednoho nebo dvou let, než se rostlina vrátí do normálu.

Zdroj: diskuze Proč zelenaji květy bílé hortenzie

Praní bez prášku

Abyste měli prádlo dokonale bílé, použijte výrobek Proxim Čpavková voda amoniak (24–25% roztok, technický, 900 g). Nechte projet prázdnou pračku jednoduchým cyklem bez detergentů s malým množstvím amoniaku, aby se odstranily všechny nahromaděné zbytky, poté můžete dát bílé prádlo vyprat s použitím některého alternativního pracího prostředku.

Zdroj: Babské rady jak vybělit prádlo

Diskuze

V diskuzi ANTURIE PĚSTOVÁNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alena.

Dobrý den,mám dotaz.Před 3 lety jsem dostala anturii,která od té doby stále kvete.Starý květ odejde a hned raší nové.Potřebovala by přesadit,mám ale strach,abych rostlině neublížila.V květinářství mi řekli,přesadit po odkvětu.Má někdo prosím zkušenost s přesazováním?Děkuji za radu.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Miroslava Rudná.

Dobrý den. mám bílé anturie,obě mi kvekou ale jak se květ rozvine tak asi po čtrnácti dnech se zabarví do béžové barvy. Květ je přitom svěží a nejeví známky vadnutí.Ctěla bych vědět jestli je to nějaký druh nebo anturie marodí.Děkuji za odpověď.

Zdroj: diskuze Anturie pěstování

Jedlá soda na bělení prádla

Pomocí roztoku vody a jedlé sody můžete vybělit bílé prádlo bez jakýchkoli přísad. Smíchejte čtyři litry vody s jedním šálkem jedlé sody a přidejte bílé prádlo. Nechte jej namočené aspoň hodinu, prádlo pak bude čisté a bělejší. Také můžete přidat šálek sody do pračky a prádlo normálně vyprat.

Zdroj: Babské rady jak vybělit prádlo

Poradna

V naší poradně s názvem TMAVNUTÍ MLADÝCH VÝHONKŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Radovan Sobotka.

Děkuji moc za rychlou odpověď. Mráz mě také napadl, ale 10cm vedle mi raší jiná odrůda a té nic není. Jen dodávám, že před cca.1,5 týdnem jsem provedl nejdříve preventivně postřik Rock effect proti mšicim a pak jsem začal panikařit a ještě Substralem, zdali to něco nežere.Teď se mi zdá, jestli to není nějaká houba.
Prosím jen pro jistotu zasílám ještě fotografii stejného výhonku po čase, něco se mi stále nezdá... Byl byste prosím tak hodný a posoudil ještě i tuto fotografii?
Děkuji za ochotu
Sobotka

Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Listy jsou něčím popálené. Ale to bílé jsou pravděpodobně molice. Zkuste si vzít lupu a podívejte se na ta bílá zrnka, jestli to ve skutečnosti nejsou miniaturní bílé můry - molice. Na ně by účinkoval Mospilan 20 SP a nebo i ten Rock Effect. Důležité je důkladnost postřiku a načasování na brzké ráno, ještě před východem slunce.

Zdroj: diskuze Tmavnutí mladých výhonků

Vlnovník na ostružinách

Vlnovník ostružiníkový (někdy též ostružníkovitý) se běžně vyskytuje na ostružinových plantážích, kde způsobuje nerovnoměrné zbarvení plodů ostružin. V důsledku shánění potravy tohoto škůdce zůstávají některé plody jasně červené, tuhé a kyselé. Poškozené plody ztrácejí obchodní hodnotu – nelze je prodat. V extrémních případech může být poškozeno 10 - 50 % úrody ovoce.

K přezimování vlnovci kolonizují drobné prostory pod vnějšími šupinami spících pupenů ostružin. Jak sezóna postupuje, dochází k migraci tohoto roztoče po stonku květu, aby kolonizoval listeny (list, z jehož úžlabí vyrůstají květy nebo větve květenství), oblast kalichu plodu a také prostory mezi kuličkami bobulí. Jejich krmení pak zabraňuje stejnoměrnému dozrávání bobulí, což způsobuje, že jedna i více kapének zůstane jako jasně červený shluk na jinak černém a plně zralém ovoci. Postižené kuličky nikdy nedozrají, takže celé ovoce je nepoživatelné a neprodejné. Historicky vlnovci nejvíce poškozovaly odrůdy ostružin, které dozrávají později v létě (srpen a září). Ztráta výnosu způsobená poškozením vlnovníkem ostružinovým se může pohybovat od 10 do 50 % celkové úrody ostružin.

Množství poškozených (zbarvených) plodů se zvyšuje s dobou sklizně. Nejvíce jsou napadeny pozdní odrůdy ostružin. Jak vypadá úroda napadená vlnovníkem se můžete podívat tady: vlnovník na ostružinách foto.

Zdroj: Postřik na vlnovník ostružinový

Diskuze

V diskuzi ČERVENÁ ŘEPA - ZAVAŘOVÁNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Fojtíkoá Blanka.

Když zavařuji červenou řepu se zelím - může být i bílé? A i v tom případě se musí řepa nejdříve uvařit. Děkuji za odpověď.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Červená řepa - zavařování

Citronová šťáva na bělení prádla

Než dáte bílé prádlo do pračky, abyste jej vyprali, tak zašedlé kousky vybělte pomocí citronové lázně. Bílé prádlo namočte do roztoku vody a citronové šťávy, který předem zahřejete na bod varu. Prádlo nechte namočené asi hodinu a pak jej vyperte klasicky v pračce. Také do pravidelného pracího cyklu můžete přidat citronovou šťávu a dosáhnout podobných výsledků jako při výše uvedeném namáčení.

Zdroj: Babské rady jak vybělit prádlo

Poradna

V naší poradně s názvem OLEANDRY ŽLOUTNUTÍ LISTŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jan knihař.

dotaz- na vetvičkách i listech oleandru jsou takové bílé tečky.co s tím kdo poradí?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Zkuste se podívat na ty bílé tečky hodně z blízka a nebo s lupou a zjistěte, jestli ty tečky jsou bílá křídla malinkatých mušek. Vypadá to podobně jako zde: www.google.cz/search…
Pokud ano, tak použijte postřik Karate 2,5 EC podle návodu 2 krát s odstupem 14 dní.

Zdroj: diskuze Oleandry žloutnutí listů

Základní vývar

Odřezky, kosti a hlavy bělomasých ryb, bílé víno, pórek, mrkev, cibule, řapík celeru, sůl, pepř, bobkový list.

Zeleninu pokrájíme na větší kousky. Vložíme do hrnce spolu s rybími odřezky hlavami, vlijeme bílé víno a zhruba dvojnásobné množství studené vody. Uvedeme do varu, osolíme, opepříme, vložíme bobkový list a na středním plameni vaříme asi 30 minut. Vývar pak scedíme a používáme jako základ rybích polévek.

Zdroj: Boršč z ryb a mořských plodů

Diskuze

V diskuzi RAJČATA - BÍLÉ SKVRNY NA LISTECH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Komule.

dle mého názoru se jedná o vysazení neotužených rajčat a jejich následné poškození sluncem, event. větrem

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Irena.

Také mám bílé skvrny na rajčatech.Letos jsem se bála je dát ven,aby nepomrzli vzhledem k výkyvům počasí.Takže se přikláním k názoru,že nejsou otužované,což je pravda.Listy jsou světle zelené. Jak rajčata rostou,vršky už mají hezky zelené,tmavší než ty spodní skvrnité. Postupně ty skvrnité olamuji,snad se to vzpamatuje a budou zdravé.

Zdroj: diskuze Choroby vysazených rajčat

Formil detergent koncentrát tekutý

  • aktivní pro zářivě bílé nebo barevné prádlo;
  • účinný proti skvrnám při nízkých teplotách;
  • prášek vhodný pro 20 praní.

Zdroj: Prací prostředky Formil

Diskuze

V diskuzi AKTUÁLNÍ CENY FORMILU V LÍDLU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martin.

Ahoj. Tak mame formily prasky 4,9 na bile a s mars mydlem za 199. Prasek na barevne 5,2 kg za 199. Pak tekuty na bile i barevne 2l za 89,90, tekuty s mars mydlem 3l za 99,90 a pak formil na vlnu a jemne pradlo 1,5 l za 99,90 a na prani jemneho pradla1,5 l za 99,90.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Aktuální ceny Formilu v Lídlu

Borax na bělení prádla

Přidání boraxu do obvyklého pracího prostředku pomůže s projasněním bílé barvy na prádle. Borax je přídavek, který odstraňuje zbytky skvrn a také změkčuje vodu.

Zdroj: Babské rady jak vybělit prádlo

Poradna

V naší poradně s názvem POSTŘIK NA LIBEČEK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Stolař.

na libečku pestovanem v kvečinači na balkoně se na listech tvoři bile fleky
pak uschnou. děkuji za odpověd. stolař.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Zřejmě jde o bílou rez. Zkuste použít postřik s některým z uvedených přípravků.
Ortiva
Mastana SC
Horizon 250 EW

Zdroj: diskuze Postřik na libeček

Tablety do myčky na bělení prádla

I ve vaší kuchyni se pravděpodobně skrývá tajný nástroj pro bělení, a to tablety do myčky. Jednoduše přidejte tabletu do myčky k běžnému pracímu prostředku a znečištěné bílé prádlo po obvyklém pracím cyklu bude zářivé.

Zdroj: Babské rady jak vybělit prádlo

Slunce na bělení prádla

Jakmile je bílé prádlo vyprané, přeskočte cyklus sušení. Namísto toho, aby prádlo trpělo nadměrnými vysokými teplotami, položte je ještě mokré na slunce, abyste je přirozeně vybělili pomocí slunečních paprsků. Vždyť naše prababičky to ani jinak nedělaly.

Zdroj: Babské rady jak vybělit prádlo

Peroxid vodíku na bělení prádla

Peroxid vodíku, který je běžnou součástí lékařského vybavení, také může vdechnout bílému prádlu nový život. Peroxid je oxidační činidlo, které rozpouští zbytky a rozjasňuje bílé prádlo způsobem podobným běžným bělícím prostředkům dostupným v obchodě.

Zdroj: Babské rady jak vybělit prádlo


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Jiří Dvořák

Bc. Jakub Vinš


ČeskéNápady

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP