Téma: 

boloňská omáčka na špagety


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

RECEPTY NA BOLOŇSKÉ ŠPAGETY

Recept na jednoduché boloňské špagety

Ingredience: 2 lžíce olivového oleje, 1 cibule (krájená nadrobno), 4 stroužky česneku (prolisovaný), 1 mrkev (nastrouhaná), ¼ celeru (nastrouhaná), 500 g mletého hovězího masa, 3 sušená rajčata (nasekaná), 400 g konzervovaných nasekaných rajčat, 150 ml bílého vína, tymián, oregano, rozmarýn sůl, mletý pepř, 500 g špaget

Technologický postup: Na velké pánvi rozpalte olej, pak ztlumte oheň a osmahněte na něm cibuli, po chvíli přihoďte česnek, mrkev a celer. Asi po pěti minutách přidejte maso, směs míchejte, dokud se maso neopeče. Přisypte sušená a pak i konzervovaná rajčata, přilijte víno, osolte, opepřete, všechno dobře promíchejte a nechte na mírném ohni vařit 35 až 45 minut. Maso by mělo zkřehnout a omáčka zhoustnout. Nakonec do ní přidejte i bylinky. Omáčkou polévejte uvařené špagety.

Detail odstavce: Recept na jednoduché boloňské špagety
Zdroj: Recepty na boloňské špagety
Zveřejněno: 23.5.2017


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: pepřová omáčka

Dobrou chuť !

Zdroj: diskuze Pepřová omáčka
Odesláno: 1.2.2017 uživatelem Milada
Počet odpovědí: 0

RECEPTY S RAJČATY

Omáčka z rajčat na špagety

Rajčata a špagety k sobě bezpochyby patří. Zapomeňte však na těstoviny polité kečupem, omáčka z čerstvých rajčat je ke špagetám mnohem vhodnější. Když vyzkoušíte náš recept, zjistíte, že jen těžko najdete ke špagetám něco chutnějšího.

Suroviny:

  • 1 kg hodně zralých rajčat
  • 2 velké cibule
  • 3 stroužky česneku
  • olivový olej
  • bazalka
  • sůl a pepř

Postup:

Omytá rajčata neloupejte, ale pokrájejte nadrobno. Můžete použít i tyčový mixér. Na olivovém oleji osmahněte najemno nakrájenou cibulku, přidejte česnek rozetřený do pasty. Poté přisypte nasekaná rajčata a za častého míchání vařte asi 1 hodinu na malém plameni. Osolte, opepřete a přidejte pokrájené lístky čerstvé bazalky. Omáčka by měla mít velmi hutnou konzistenci, asi jako hustý krém. Servírujte ji na horké špagety a ozdobte lístky bazalky.

Detail odstavce: Omáčka z rajčat na špagety
Zdroj: Recepty s rajčaty
Zveřejněno: 16.6.2014


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: svíčkova z vepřového masa s halali

Chtěla by jsem se zeptat,kde dělám chybu.Někdy se mě omáčka srazí a někdy né.Zachráním jí sice ponorným mixérem,ale chtěla by jsem znát příčinu.

Zdroj: diskuze Svíčkova z vepřového masa s halali
Odesláno: 29.11.2017 uživatelem Dagmar
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

RECEPTY NA SMETANOVOU OMÁČKU

Smetanová omáčka na špagety

Suroviny:

  • 400 g špaget
  • 200 ml smetany na vaření
  • 150 g smetanového taveného sýra
  • 150 g tvrdého sýra
  • 100 ml mléka
  • ¼ lžičky chilli koření
  • 2 lžíce čerstvé bazalky
  • olej dle potřeby
  • sůl a mletý pepř dle chuti

Postup:

Špagety uvaříme v osolené vodě s jednou lžící oleje. Uvařené špagety scedíme, propláchneme horkou vodou a necháme okapat. Tavený sýr rozmixujeme dohladka se smetanou. Směs vlijeme do kastrolku, přidáme mléko a za stálého míchání necháme přejít varem. Poté omáčku dle chuti osolíme a okořeníme. Do horké omáčky vmícháme nahrubo nastrouhaný sýr a zasypeme nasekanými bazalkovými lístky. Porce špaget poléváme omáčkou a ihned podáváme.

Detail odstavce: Smetanová omáčka na špagety
Zdroj: Recepty na smetanovou omáčku
Zveřejněno: 13.5.2014

MILÁNSKÉ ŠPAGETY

Milánské versus boloňské

Milánská omáčka ingredience: 500 g mletého masa, provensálské koření, cibule, 2 stroužky česneku, 250 g rajčatové pasty, bazalka, oregano, mletý pepř, sůl, tymián, olivový olej

Technologický postup: Mleté maso a nakrájenou cibuli osmahneme na pánvičce na olivovém oleji. Do hrnce si dáme rajčatovou pastu a česnek, přidáme mleté maso, koření a chvíli povaříme. Podáváme se špagetami a strouhaným sýrem.

Boloňská omáčka ingredience: 400 g směsi mletého vepřového masa, 2 lžíce oleje nebo sádla, 1 cibule, 1 snítka řapíkatého celeru, 1 větší mrkev, 70 g rajčatového protlaku, sůl, mletý pepř

Technologický postup: Oloupejte cibuli a řapíkatý celer a oškrábejte mrkev. Vše nakrájejte na drobné kostičky. Ve větší pánvi začněte rozehřívat olej, vhoďte do něj mrkev, osolte špetkou soli a na středním plameni za občasného míchání nechte dvě minuty trochu změknout. Přidejte cibuli a celer a další dvě minuty pozorně míchejte. Vše by mělo trochu změknout, ale nikoli zhnědnout. Zvyšte plamen, přidejte maso a zprudka ho osmahněte. Větší hrudky masa vařečkou rozdělte nebo rozmáčkněte, aby se rychleji opeklo. Jakmile se šťáva vydusí a maso se konečně začne opravdu opékat a přichytávat ke dnu pánve, malou chvíli ho nechte. Teprve až bude hrozit nevyhnutelným připálením, přidejte protlak. I ten se musí trochu osmahnout v tuku a změnit barvu z červené na rezavou, takže pokračujte v míchání ještě asi minutu – změna barvy vám určitě neunikne. Zalijte zhruba 200 ml vroucí vody, případně více nebo méně, každopádně tak, aby hustota vznikající omáčky v pánvi už trochu připomínala známý výsledek. Osolte a opepřete podle chuti. Ztlumte plamen na minimum, zakryjte poklicí a nechte omáčku jen lehce pobublávat následujících 90 minut. Občas promíchejte nebo doplňte odpařenou tekutinu. Omáčku znovu ochutnejte a dolaďte solí.

Detail odstavce: Milánské versus boloňské
Zdroj: Milánské špagety
Zveřejněno: 30.9.2016

MILÁNSKÉ ŠPAGETY

Milánské špagety s mletým hovězím masem

Ingredience: 500 g špaget, 100 g rajčatového protlaku, 1 lžička sladké mleté papriky, 4 rajčata, 1 cibule, 300 g mletého hovězího masa, sýr, oregano, sójová omáčka, 2 stroužky česneku, bazalka, mletý pepř, sůl, olivový olej

Technologický postup: Cibuli oloupeme a osmažíme dozlatova na olivovém oleji. Rajčata nakrájíme na kostičky a přidáme k cibuli i mleté maso a mletou papriku. Narychlo orestujeme, přiklopíme pokličkou a dusíme 20 minut. Během dušení kontrolujeme, jestli se rajčata s masem nepřipalují, a pokud ano, přidáme trošku teplé vody. Po 20 minutách přidáme rajčatový protlak, bazalku s oreganem, opepříme, osolíme a necháme ještě 10 minut dusit. Uvaříme špagety podle návodu, ale samozřejmě můžeme použít i jiný druh těstovin. Pro lepší chuť těstovin můžeme do vroucí vody přidat bujónovou kostku. Na závěr přidáme prolisovaný česnek a dochutíme sójovou omáčkou. Uvařené špagety dáme do hlubokého talíře, přelijeme omáčkou a posypeme najemno nastrouhaným sýrem.

Detail odstavce: Milánské špagety s mletým hovězím masem
Zdroj: Milánské špagety
Zveřejněno: 30.9.2016

MILÁNSKÉ ŠPAGETY

Milánské špagety podle Pohlreicha

Ingredience: 500 g špaget, 200 g rajčatové pasty, 200 g rajčat, 1 cibule, 500 g vepřového mletého masa, 3 stroužky česneku, 100 g parmazánu, sůl, pepř, oregano, olivový olej

Technologický postup: Nakrájíme cibuli a osmahneme ji na oleji na pánvi do zesklovatění. Přidáme vepřové mleté maso, osolíme a restujeme. Až je maso orestované, přidáme nakrájená rajčata, promícháme, přiklopíme a necháme dusit. Jakmile jsou rajčata měkká, přidáme rajčatovou pastu, česnek a dochutíme solí, pepřem, oreganem. Uvaříme si špagety al dente. Milánské špagety dáme na talíř, polijeme omáčkou a posypeme parmazánem.

Detail odstavce: Milánské špagety podle Pohlreicha
Zdroj: Milánské špagety
Zveřejněno: 30.9.2016

MILÁNSKÉ ŠPAGETY

Milánské špagety se sýrem

Ingredience: 400 g mletého masa, 2 cibule, 2 lžíce sádla, 2 lžíce sójové omáčky, 2 lžíce worcesterové omáčky, 1 lžička kari koření, špetka soli, špetka mletého pepře, voda na podlití, uvařené špagety, kečup dle chuti, 200 g strouhaného eidamu

Technologický postup: Na sádle zpěníme drobně pokrájenou cibuli, přidáme maso, sůl a koření, krátce orestujeme, zalijeme sójovou omáčkou a worcesterem a dusíme asi 20 minut. Je-li třeba, trošku podlijeme vodou. Do měkkého masa nakonec vmícháme kečup a ještě krátce prohřejeme. Špagety dáme na talíř, do jejich středu položíme masovou směs a vše zasypeme sýrem.

Detail odstavce: Milánské špagety se sýrem
Zdroj: Milánské špagety
Zveřejněno: 30.9.2016

MILÁNSKÉ ŠPAGETY

Milánské špagety se šunkou

Ingredience: 500 g špaget, 100 g vepřové šunky, 1 cibule, 5 ks žampionů, máslo, 1 stroužek česneku, vývar, 200 ml kečupu, slunečnicový olej, sůl, čerstvá petrželová nať, tvrdý sýr

Technologický postup: Cibuli oloupeme a najemno nakrájíme. Vepřovou šunku nakrájíme na proužky. Žampiony očistíme a nakrájíme na plátky. Česnek oloupeme a prolisujeme. Tvrdý sýr nastrouháme na jemném struhadle. Čerstvou petrželku nadrobno nasekáme. Špagety uvaříme ve vodě s kapkou oleje a špetkou soli. Po uvaření dáme studené špagety do hrnce s máslem, necháme je ohřát a přilijeme silný vývar. Mezitím si na pánvi necháme rozehřát máslo a přidáme cibuli, kterou pouze osmažíme. Přidáme nakrájenou vepřovou šunku, žampiony, kečup a podle chuti česnek. Rychlé milánské špagety podáváme se strouhaným sýrem a zdobené petrželkou.

Detail odstavce: Milánské špagety se šunkou
Zdroj: Milánské špagety
Zveřejněno: 30.9.2016

MILÁNSKÉ ŠPAGETY

Jak dělají milánské špagety Kluci v akci

Ingredience: 500 g špaget, 500 g hovězího mletého masa, 400 g konzervovaných rajčat, 2 lžíce olivového oleje, 1 lžička sušených bylinek (tymián, oregano, rozmarýn), 150 ml červeného vína, 4 stroužky česneku, 3 ks sušených rajčat, 1 mrkev, 1 cibule, ¼ celeru, mletý pepř, sůl, voda

Technologický postup: Ve velké pánvi na rozehřátém oleji zpěníme oloupanou, nadrobno nakrájenou cibuli, po chvíli přidáme oloupané, prolisované stroužky česneku, očištěnou, nahrubo nastrouhanou mrkev i celer a chvíli opékáme (asi 5 minut). Přidáme mleté maso a směs mícháme, dokud se maso neopeče, přidáme nasekaná sušená rajčata i nasekaná konzervovaná rajčata, přilijeme červené víno, osolíme, opepříme, všechno dobře promícháme. Necháme na mírném ohni vařit doměkka 20–30 minut (maso by mělo zkřehnout a omáčka zhoustnout), nakonec vmícháme bylinky. Mezitím si uvaříme špagety ve vroucí osolené vodě doměkka, scedíme je, necháme okapat a podáváme přelité připravenou omáčkou.

Detail odstavce: Jak dělají milánské špagety Kluci v akci
Zdroj: Milánské špagety
Zveřejněno: 30.9.2016

MILÁNSKÉ ŠPAGETY

Recept na originál milánské špagety

Ingredience: 500 g špaget, 250 g rajčatové pasty, 1 cibule, 500 g kuřecího masa, 5 stroužků česneku, parmazán, sůl, mletý pepř, oregano, olivový olej

Technologický postup: Nakrájenou cibuli dáme na rozehřátý olivový olej, osmahneme ji do zesklovatění. Přidáme kuřecí mleté maso, které ochutíme solí a pepřem. Restujeme asi 10 minut. V menším hrnci rozmícháme rajčatovou pastu, 5 utřených stroužků česneku a přidáme orestované maso, vše důkladně provaříme, dochutíme solí, pepřem a oreganem. Uvaříme špagety al dente, přelijeme je omáčkou a posypeme sýrem.

Detail odstavce: Recept na originál milánské špagety
Zdroj: Milánské špagety
Zveřejněno: 30.9.2016

RECEPTY NA BOLOŇSKÉ ŠPAGETY

Originál recept na boloňské špagety

Ingredience: 1 lžíce olivového oleje, 3 lžíce másla, 1 cibule, 100 g celeru, 100 g mrkve, 350 g mletého hovězího masa, 1 hrnek plnotučného mléka, 1 muškátový oříšek, mletý pepř, sůl, badyán, 200 g sušených rajčat, 2 dl bílého vína, parmazán, špagety

Technologický postup: Cibulku nakrájejte nadrobno, nechte zesklovatět na másle a oleji. Přidejte mrkev a celer nakrájené na malé kousky, 2 minuty smažte. Přidejte maso a míchejte na středním plameni, dokud nezhnědne. Opepřete a osolte. Směs zalijte mlékem, mléko nechte úplně vyvařit, přidejte i část muškátového oříšku. Po vyvaření přidejte víno, které také nechte vyvařit. Jakmile už necítíte z hrnce alkohol, můžete přidat rajčata. Pořádně zamíchejte a vařte 3 hodiny na velmi mírném plameni bez pokličky, omáčka má jen jemně pobublávat. Hlídejte, občas zamíchejte a dolijte vodu podle potřeby. Na konci dodejte zbytek muškátového oříšku a případně dosolte, dopepřete. Uvařte těstoviny, zamíchejte do nich omáčku společně se lžičkou másla a posypte pořádnou dávkou kvalitního parmazánu.

Detail odstavce: Originál recept na boloňské špagety
Zdroj: Recepty na boloňské špagety
Zveřejněno: 23.5.2017

RECEPTY NA BOLOŇSKÉ ŠPAGETY

Boloňské špagety s kuřecím masem

Ingredience: 500 g špaget, 200 g kuřecího masa, 1 cibule, 2 zelené papriky, 5 lžic kečupu, 5 stroužků česneku, 140 g rajčatového protlaku, sůl, mletý pepř, olej

Technologický postup: Kuřecí maso omyjeme, očistíme a nakrájíme na nudličky. Papriku, česnek a cibuli očistíme a nakrájíme najemno, česnek prolisujeme. Na pánvi necháme na oleji zesklovatět cibuli. Poté přidáme nakrájené kousky kuřecího masa. Maso orestujeme. Když maso zbělá, přidáme k němu papriku, rajský protlak, trochu sladkého kečupu a nakonec prolisovaný česnek. Vše necháme povařit, dokud maso nezměkne. Omáčku můžeme zředit trochou vody. Špagety uvaříme v osolené vodě s kapkou oleje a scedíme. Smícháme je s kuřecím masem. Špagety s kuřecím masem ihned podáváme. Podle chuti sypeme strouhaným sýrem.

Detail odstavce: Boloňské špagety s kuřecím masem
Zdroj: Recepty na boloňské špagety
Zveřejněno: 23.5.2017

RECEPTY NA SÝROVOU OMÁČKU

Sýrová omáčka na špagety

Suroviny:

  • sýr s modrou plísní (nejlépe fourme nebo jemu podobný, v nejhorším případě niva)
  • strouhaný parmezán
  • prolisovaný česnek
  • čerstvě mletý černý pepř
  • máslo
  • mletá sušená chilli paprička
  • konzerva žampionů (nejjednodušší budou přímo plátky)
  • smetana na vaření
  • nasekaná bazalka
  • nasekaná petrželka

Postup:

V rendlíku rozpusťte máslo, přidejte nakrájené žampiony a česnek, prohřejte a přidejte sýr s modrou plísní. Nechte jej rozpustit, poté přilijte smetanu a opět prohřejte. Následně přisypte parmezán a omáčku odstavte. Přidejte vše výše uvedené koření a bylinky. Konzistence omáčky by měla být spíše hustší, můžete tedy doladit přidáním parmezánu. Špagety uvařené dle návodu na obalu slijte, dejte do mísy, zalijte připravenou sýrovou omáčkou, dobře promíchejte a nechte chvíli rozležet. Na talíři dozdobte například ozdobně nakrájenou ředkvičkou, čerstvou bazalkou a podobně – fantazii se meze nekladou.

Detail odstavce: Sýrová omáčka na špagety
Zdroj: Recepty na sýrovou omáčku
Zveřejněno: 26.4.2015

RECEPTY NA SMETANOVOU OMÁČKU

Smetanová omáčka s kuřecím masem

Suroviny:

  • 300 g kuřecích prsou
  • 250 ml smetany
  • orientální koření
  • sůl, pepř
  • asi 2 lžíce másla
  • 1 dcl kuřecího vývaru
  • 1 dcl mléka
  • 4 vrchovaté lžíce hladké mouky
  • 3 lžíce griotky

Postup:

Na pánvičce si rozpustíme máslo, přidáme na kostičky nakrájené kuřecí maso, osolené a okořeněné pepřem a orientální směsí. Asi 5 minut smažíme pouze na másle na slabším ohni. Poté podlijeme kuřecím vývarem a dusíme dalších cca 5 minut. Přidáme 3 lžíce griotky. Poté přilijeme smetanu, smícháme mouku a mléko a také je vlijeme k masu. V případě potřeby můžeme přidat více mouky, aby omáčka nebyla moc řídká. Po smíchání směsi se smetanou už vaříme nejdéle 5 minut, protože by nám směs postupně řídla. Jako přílohu doporučujeme špagety.

Detail odstavce: Smetanová omáčka s kuřecím masem
Zdroj: Recepty na smetanovou omáčku
Zveřejněno: 13.5.2014

MILÁNSKÉ ŠPAGETY

Milánské špagety s kuřecím masem

Ingredience: 500 g špaget, 300 g mletého kuřecího masa, 200 g rajčat, 1 cibule, 2 stroužky česneku, sůl, mletý pepř, mletá paprika, olivový olej, oregano, 2 lžíce kečupu

Technologický postup: Jemně nakrájenou cibulku osmahneme dozlatova. Přidáme mleté kuřecí maso a krátce orestujeme. Přidáme pokrájená rajčata, osolíme a opepříme a dusíme 15 minut. Dochutíme utřeným česnekem a ještě krátce povaříme. Na závěr přidáme hrst oregana a kečup dle chuti. Podáváme na špagetách.

Detail odstavce: Milánské špagety s kuřecím masem
Zdroj: Milánské špagety
Zveřejněno: 30.9.2016

RECEPTY NA BOLOŇSKÉ ŠPAGETY

Boloňské špagety s mletým masem

Ingredience: 500 g špaget, 1 cibule, 500 g mletého míchaného masa, 1 hrnek vody, 1 zelená paprika, 4 stroužky česneku, 3 rajčata, 200 ml kečupu, sůl, mletý pepř, oregano, olej, parmazán

Technologický postup: Dáme vařit osolenou vodu na špagety. Když se bude voda vařit, vložíme špagety a dle návodu je uvaříme. Poté scedíme. Mezitím do středně velkého hrnce nalijeme trošku oleje a přidáme najemno nakrájenou cibuli a nadrobno pokrájený česnek, mícháme, a až bude cibule sklovitá, přidáme mleté maso a necháme osmažit. Do hrnce s mletým masem nalijeme kečup a pořádně promícháme. Nakrájíme si na menší kousky rajčata a papriku a přidáme k mletému masu, opět pořádně promícháme. Do hrnce nalijeme trochu vody, aby papriky změkly a zároveň se nám mezitím nevyvařil všechen kečup. Když je paprika dostatečně měkká, okořeníme dle vlastní chuti kořením a trochou soli. Pokud je omáčky málo, jde přidat i rajčatový protlak. Jsme-li spokojeni s chutí boloňské omáčky a měkkostí paprik a rajčat, omáčku přiklopíme a vypneme hořák, ale omáčku nesundáváme z hořáku. Hotovou omáčku nalijeme na uvařené špagety a vše zasypeme parmazánem.

Detail odstavce: Boloňské špagety s mletým masem
Zdroj: Recepty na boloňské špagety
Zveřejněno: 23.5.2017

PEPŘOVÁ OMÁČKA - RECEPTY

Pepřová omáčka podle Pohlreicha

Ingredience: 1 lžička dijonské hořčice, 100 ml 30% smetany, 100 ml suchého bílého vína, 2 lžíce zeleného pepře

Technologický postup: Na pánev do výpeku z masa nalijeme smetanu a víno, provaříme 2 minuty, až se obsah zredukuje. Poté přidáme kuličky pepře a hořčici, zamícháme a část kuliček vařečkou nebo lžící rozdrtíme. Povaříme ještě 1 minutu. Pepřová omáčka je vhodná pro přelití masa i přílohy.

Detail odstavce: Pepřová omáčka podle Pohlreicha
Zdroj: Pepřová omáčka - recepty
Zveřejněno: 17.3.2016

ŽAMPIONOVÁ OMÁČKA

Smetanová žampionová omáčka

Ingredience: 350–500 g žampionů, troška oleje, sůl, 250 g kysané smetany, hladká mouka, dle potřeby mletý kmín či houbové koření, 3 stroužky česneku

Postup: Očištěné a nakrájené žampiony zprudka orestujeme na trošce oleje, přidáme na plátky rozkrájený česnek a zprudka orestujeme. Osolíme, popřípadě přidáme koření, trochu vody a dusíme. Jsou-li žampiony měkké, připravíme si závarek ze smetany a hladké mouky a zahustíme, mírně povaříme cca 20 minut. Tato omáčka je výborná se špeclemi.

Detail odstavce: Smetanová žampionová omáčka
Zdroj: Žampionová omáčka
Zveřejněno: 6.11.2015

KOPROVÁ OMÁČKA RECEPT

Koprová omáčka a apetit

Koprová omáčka patří mezi noblesní omáčky, je jednou z nejlepších a nejtypičtějších omáček pro českou kuchyni. Hlavní součástí koprové omáčky je samozřejmě kopr. Kopr je čerstvá bylinka s charakteristickým aroma, krásnou vůní a dokáže některá jídla dovést k dokonalosti. Dovedete si představit například lososa nebo naložené okurky bez kopru? Většina z nás určitě ne. Ovšem názory na koprovou omáčku se různí. Jsou dvě skupiny. Jedna skupina koprovou omáčku zbožňuje, druhá skupina ji nesnáší.

Detail odstavce: Koprová omáčka a apetit
Zdroj: Koprová omáčka recept
Zveřejněno: 31.8.2014