Téma: 

bramboráčky s cuketou


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

NEJLEPŠÍ RECEPTY NA MLETÉ MASO

Mleté maso s cuketou

Suroviny: 600 g mletého masa, 100 g ovesných vloček, 300 ml vody, sůl, pepř, 1 menší cuketa, 2 jablka, 2 lžíce škrobové moučky, 100 g pórku, muškátový květ, 2 lžíce nasekané petrželky, polohrubá mouka, olej

Technologický postup: Ovesné vločky zalijeme vodou, necháme je nabobtnat a pak ve stejné vodě uvaříme na hustou kaši. Tu osolíme a necháme vychladnout. Cuketu oloupeme, zbavíme jádřinců a nastrouháme nahrubo. Jablka omyjeme, rovněž zbavíme jádřinců, nastrouháme na hrubo a posypeme škrobovou moučkou. V další míse smícháme mleté maso s jemně pokrájeným pórkem (nebo jarní cibulkou). Dochutíme solí, pepřem, muškátovým květem a petrželkou. Přidáme nastrouhaná jablka, cuketu a ovesnou kaši. Vše dobře promícháme. Mokrýma rukama tvoříme kuličky nebo placičky, které obalujeme v polohrubé mouce. Smažíme je na plechu s rozehřátým olejem v předehřáté troubě nebo klasicky na pánvi s rozpáleným olejem. Můžeme podávat s dušenou zeleninou nebo pečivem, maso ozdobíme jablkem nebo cibulí a česnekovým dresinkem.

Detail odstavce: Mleté maso s cuketou
Zdroj: Nejlepší recepty na mleté maso
Zveřejněno: 14.11.2015

KARBANÁTKY

Karbanátky s cuketou

Ingredience: 1 kg mletého masa (míchané hovězí a vepřové), 4 ks vajec, 10 stroužků česneku, 2 ks cukety, majoránka, sůl, mletý pepř, strouhanka, hladká mouka, olej

Technologický postup: Cuketu oloupeme, vydlabeme z ní semínka a pak ji nastrouháme na hrubém struhadle. Z nastrouhané směsi vymačkáme přebytečnou vodu, poté cuketu přidáme do mletého masa. Směs masa a cukety mícháme a dochutíme vejci, trochou mouky, strouhankou, solí, pepřem, česnekem, majoránkou a pořádně zamícháme. Ze vzniklého těsta tvarujeme karbanátky, které opékáme na rozpáleném oleji dozlatova. Jako přílohu ke karbanátkům s cuketou podáváme vařený brambor nebo bramborovou kaši.

Detail odstavce: Karbanátky s cuketou
Zdroj: Karbanátky
Zveřejněno: 2.2.2016

PĚSTOVÁNÍ CELERU

Celerové bramboráky

Ingredience: 300 g očištěných syrových brambor, 300 g očištěného celeru, 1 vejce, 100 g pšeničné mouky polohrubé nebo celozrnné, 2 stroužky česneku, 1–2 lžičky Solčanky (zeleninové koření se solí bez glutamátu sodného), majoránka, olej na smažení (nejlépe řepkový rafinovaný)

Postup: Brambory nastrouháme na jemném struhadle a lehce vymačkáme přebytečnou vodu. Syrový celer rovněž nastrouháme najemno. Nastrouhané brambory s celerem smícháme s prolisovaným česnekem, přidáme Solčanku, majoránku, vejce a zahustíme moukou dle potřeby. Těsto by mělo být trochu řidší než na klasický bramborák. Po přípravě ho necháme pár minut odležet. Bramboráčky můžeme péct na pánvi v oleji nebo můžeme zvolit pečení v troubě na plechu potřeném olejem. Během pečení je dobré bramboráčky alespoň jedenkrát obrátit.

Tip: Těsto na bramboráčky můžete příště obohatit například strouhanou mrkví nebo nakrájenou kapustou či špenátem. Vyzkoušejte také celerové řízky – syrový celer nakrájejte na plátky asi 1 cm silné, obalte v trojobalu nebo hrašce a osmahněte. Podávejte s luštěninovou kaší a dušenou zeleninou + pickles. Zbylé bramboráčky můžete sníst později jako svačinku. ¨

Hraška je směs hrachu a bezlepkových obilovin na zahušťování pokrmů nebo přípravu těstíčka, které se používá k obalování namísto klasického trojobalu.

Detail odstavce: Celerové bramboráky
Zdroj: Pěstování celeru
Zveřejněno: 4.5.2017

KRŮTÍ MEDAILONKY

Krůtí medailonky s cuketou

Ingredience: 500 g krůtích medailonků, sůl, pepř, 1–2 lžíce polohrubé mouky, 3 stroužky česneku, 4 lžíce kečupu, 1 velká cibule, 1 sklenka piva, 1 pórek, 1 střední mladá cuketa, 2 lžíce oleje

Postup: Medailonky osolíme, opepříme a obalíme v mouce, orestujeme na rozehřátém oleji, pak přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, společně osmahneme, přihodíme plátky česneku a zastříkneme kečupem. Zalijeme pivem, přidáme nakrájenou cuketu a pod pokličkou asi 25 minut podusíme. Pokrm odklopíme, přimícháme nudličky pórku a vše necháme ještě asi 3 minuty vařit. Dochutíme solí a pepřem a můžeme podávat. Jako příloha se nejlépe hodí rýže nebo čerstvý chléb.

Detail odstavce: Krůtí medailonky s cuketou
Zdroj: Krůtí medailonky
Zveřejněno: 21.1.2017

PASTIŇÁK

Pastinák s kuřetem a cuketou

Suroviny:

  • 150 g pastináku
  • 200 g cukety
  • 100 g bílého jogurtu
  • 100 g grilovaných, pečených nebo vařených kuřecích prsou
  • 1 lžička rostlinného oleje
  • 1 lžička římského kmínu
  • 1 lžička kari koření
  • voda nebo suché bílé víno k podlití

Postup:

Na pánvi rozehřejte olej a přisypte očištěný a na hrubo nastrouhaný pastinák, zasypte římským kmínem a kari kořením a za občasného míchání lehce restujte. Mezitím si připravte cuketu. Podélně ji rozřízněte a nakrájejte na větší kousky, přidejte do pánve k pastináku a vše promíchejte, přiklopte poklicí a duste, než cuketa změkne, podle potřeby podlévejte vodou nebo bílým vínem. Na závěr vaření vmíchejte do směsi bílý jogurt a kousky předem připraveného kuřecího masa. Nechte společně prohřát a můžete podávat.

Detail odstavce: Pastinák s kuřetem a cuketou
Zdroj: Pastiňák
Zveřejněno: 21.7.2014

MEXICKÁ SMĚS

Mexická směs s bramboráčky

Ingredience: kuřecí maso, červené fazole (na jednu porci cca půlku plechovky), cibule, česnek, červená a žlutá paprika, rajčata, kukuřice, rajčatové pyré (nebo krájená rajčata v konzervě), koření (pepř, sůl, sladká paprika, trochu chilli)

Ingredience na bramboráčky: 8 větších brambor, mléko, celozrnná mouka, česnek, vejce, majoránka, drcený kmín, pepř, sůl

Postup - směs: Cibuli nakrájíme najemno a zpěníme na pánvi na troše olivového oleje. Kuřecí maso nakrájíme na kousky a poté přidáme na pánev k cibuli a osmahneme. Poté přidáme pokrájené papriky a rajčata a zalijeme trochou rajčatového pyré (či rajčaty z konzervy - to je možná lepší, protože je směs pak hustší). Ochutíme kořením a chvíli dusíme pod pokličkou. Přidáme fazole, které předtím scedíme a propláchneme, a nakonec přisypeme také kukuřici. Pokud by byla omáčka moc řídká, zahustíme ji trochou mouky a chvíli povaříme.

Postup - bramboráčky: Brambory oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle. Vodu vzniklou při strouhání slijeme a brambory vymačkáme. Zalijeme je teplým mlékem, přidáme vejce, mouku, rozdrcený česnek, majoránku, kmín, pepř a sůl. Na trošce rozehřátého másla je na pánvi či v lepším případě na lívanečníku opečeme dozlatova a dokřupava z obou stran.

Detail odstavce: Mexická směs s bramboráčky
Zdroj: Mexická směs
Zveřejněno: 27.2.2018

MEXICKÉ FAZOLE

Mexické fazole s cuketou

Ingredience: olej, 1 větší cibule, 1 menší cuketa, 3 stroužky česneku, oregano, bazalka, pepř, chilli, Cikánská omáčka, 20 g rajčatového pyré, 1 konzerva červených fazolí ve slaném nálevu (nebo fazole ze sáčku), kukuřice

Technologický postup: Na olej dáme cibuli nakrájenou na kostičky, přidáme na kostičky nakrájenou cuketu (bez vnitřků). Až cuketa zežloutne a cibule zesklovatí, tak přidáme česnek krájený na plátky. Vše okořeníme oreganem, bazalkou, pepřem a chilli. Přidáme Cikánskou omáčku a rajčatové pyré a nakonec konzervu fazolí (trochu nálevu odlít), nebo den předem namočené fazole ze sáčku. Můžeme přidat i hrst zmrazené či čerstvé kukuřice. Směs by měla být hustá. Pokud není, tak ještě chvíli vaříme. Podáváme s chlebem nebo s kukuřičnými krekry, například Chio Tortillas (pikantní).

Detail odstavce: Mexické fazole s cuketou
Zdroj: Mexické fazole
Zveřejněno: 24.4.2017

RECEPT NA LEČO

Lečo s cuketou

Ingredience: 1–2 jarní cibulky i s natí, 2 stroužky česneku, 8 paprik, 6 rajčat, 2 nožičky paprikové klobásy, 1 lžička ostré červené sypké papriky, 1/2 lžičky uzené červené papriky, 4 vejce, 1 cuketa, sůl, pepř mletý, olej (nebo sádlo)

Technologický postup: Cibuli i s natí nakrájíme na malé kousky, česnek pokrájíme na plátky. Papriky opláchneme a zbavíme jadřinců. Rajčata pokrájíme na kostky. Klobásu nebo čabajku nakrájíme na kolečka. V nádobě rozpálíme olej (sádlo) a orestujeme cibulku i s natí, přidáme plátky česneku, orestujeme na pár minut a přihodíme pokrájené papriky. Dusíme 8–10 minut. Poprášíme oběma druhy papriky, přidáme nakrájená rajčata a pokrájenou omytou a vypocenou cuketu a vše necháme změknout. Nakonec vmícháme rozšlehaná vejce, osolíme, podle potřeby opepříme (i když to již není nutné, lečo je dost ostré). Podáváme s pečivem.

Detail odstavce: Lečo s cuketou
Zdroj: Recept na lečo
Zveřejněno: 15.2.2016

CUKETOVÁ POLÉVKA

Cuketová polévka s brambory

Ingredience: 4 menší brambory, 2 menší cukety, 1 kostka zeleninového bujónu, 5 stroužků česneku, 1 hrst mraženého hrášku, 1 menší cibule

Ingredience podle chuti: polévkové koření, petrželová nať, celé nové koření, sůl, olivový olej (ne extra panenský), jemná celozrnná mouka

Postup: Oloupanou cibuli i česnek nakrájíme najemno a na trošce oleje osmahneme. Zalijeme zeleninovým vývarem a přidáme na malé kousky nakrájené brambory s cuketou. Povaříme. Před koncem přisypeme hrášek, čerstvou nasekanou nebo sušenou petrželovou nať, nové koření. Podle chuti osolíme, opepříme, zakápneme tekutým ochucovadlem polévek a vložíme lžíci předem připravené a vychladlé jíšky. Polévku necháme projít varem. Pro hustší konzistenci rozmixujeme nebo jen pomačkáme stejným způsobem, jako šťoucháme vařené brambory. Cuketovou polévku s brambory podáváme teplou. Dobře zasytí a recept je určen na více než 4 porce.

Detail odstavce: Cuketová polévka s brambory
Zdroj: Cuketová polévka
Zveřejněno: 12.10.2016

STUDENÉ PŘEDKRMY

Studený předkrm na Vánoce

Ingredience: 600 g filé z mořské štiky, 1 lžíce másla, 1 cuketa, sůl, oregano, mletý bílý pepř, arašídový olej, citronová šťáva

Technologický postup: Filety štiky omyjeme, osušíme a nakrájíme na sousta o velikosti asi 4 x 4 cm. Rybí maso osolíme, opepříme, zakapeme citronovou šťávou a ochutíme špetkou oregana. Větší cuketu očistíme, omyjeme a nakrájíme podélně na dlouhé tenké plátky, které vložíme do vroucí osolené vody. Cuketu povaříme asi 2 minuty. Pak plátky cukety scedíme, ihned zchladíme pod studenou tekoucí vodou a necháme okapat. Každý kousek ryby ovineme plátkem cukety a zajistíme párátkem. Na rozehřátém oleji s máslem zvolna opečeme rybí sousta z obou stran dorůžova a necháme okapat na ubrousku. Rybí kousky s cuketou rozdělíme na předkrmové talířky, zakapeme vypečenou šťávou a podáváme s bramborovými pusinkami nebo rozpečenou bagetkou a pikantním dipem.

Detail odstavce: Studený předkrm na Vánoce
Zdroj: Studené předkrmy
Zveřejněno: 31.5.2017

MUSAKA

Musaka s cuketou

Ingredience: 2 malé cukety, 500 g brambor, 500 g rajčat, 2 cibule, 4 stroužky česneku, 250 ml mléka, 250 ml smetany, 4 vejce, sůl, pepř, hrst petržele a pažitky, 200 g sýru cottage, olej

Postup: Na cuketovou musaku bez masa očistíme cukety a brambory a nakrájíme je na tenké plátky. Na oleji necháme změknout nadrobno nakrájenou cibuli a česnek. Přidáme spařená, oloupaná a nakrájená rajčata. Lehce osolíme a opepříme, necháme podusit ve vlastní šťávě. Rozšleháme mléko, smetanu a vejce. Přidáme cottage sýr. Nadrobno nasekáme bylinky. Vymastíme menší plech, na dno naskládáme brambory a poté cukety (obě vrstvy lehce osolíme). Posypeme bylinkami. Navrstvíme rajčata a směs mléka, smetany, vajec a sýru cottage. Takto střídáme vrstvy, dokud se nedostaneme až na okraj plechu. Poslední vrstvou by měla být smetana. Pečeme v předem vyhřáté troubě na 200 °C, dokud nejsou brambory měkké a vrchní vrstva nezezlátne.

Detail odstavce: Musaka s cuketou
Zdroj: Musaka
Zveřejněno: 3.1.2017

CUKETOVÉ BRAMBORÁKY

Cuketové bramboráky bez mouky

Ingredience: 500 g cukety, 2 cibule, 3 vejce, kmín, sůl, olej na smažení, 3 stroužky česneku

Technologický postup: Cuketu oloupeme a nastrouháme. Dvě třetiny nastrouháme nahrubo a zbylou třetinu najemno (jak kdo má rád). Cibule nakrájíme na menší kousky. Z nastrouhané cukety vymačkáme a slijeme vodu. Cuketu smícháme s cibulí, vejcem, kmínem, prolisovaným česnekem a důkladně promícháme. Podle chuti osolíme a opět promícháme. Na pánvi rozpálíme olej, na kterém bramboráčky smažíme dozlatova z obou stran. Podáváme podle chuti.

Detail odstavce: Cuketové bramboráky bez mouky
Zdroj: Cuketové bramboráky
Zveřejněno: 3.2.2016

VEPŘOVÝ FLAMENDR

Recept na kuřecí flamendr

Ingredience: 600 g kuřecích prsou, 2 ks cibule, 2 lžíce kečupu, 1 lžíce hladké mouky, 1 lžíce oleje, 3 ks papriky, špetka chilli, pepř, petrželová nať, sůl, 3 lžíce worcesterské omáčky

Technologický postup: Maso nakrájíme na nudličky, osolíme, opepříme a poprášíme moukou. Na pánvi rozehřejeme olej a opečeme na něm prudce maso ze všech stran. Přidáme nahrubo pokrájenou cibuli, na nudličky pokrájené papriky, podlijeme malým množstvím vody, přikryjeme pokličkou a dusíme doměkka. Ke konci dušení dochutíme worcesterskou omáčkou a kořením chilli. Do hotového podle chuti vmícháme kečup a na talíři posypeme petrželkou. Takto připravený pokrm podáváme s celozrnným pečivem, bramboráčky nebo hranolky.

Detail odstavce: Recept na kuřecí flamendr
Zdroj: Vepřový flamendr
Zveřejněno: 20.1.2016

VEPŘOVÝ FLAMENDR

Recept na půlnoční flamendr

Ingredience: 750 g krkovice, 150 g cibule, 100 g oleje, 3 stroužky česneku, 150 g žampionů, 75 g rajčatového protlaku, 80 g sterilovaných kapií, sůl, pepř, 15 g mleté papriky, drcený kmín, špetka chilli, 3 dl vývaru

Technologický postup: Maso nakrájíme na nudličky a promícháme s česnekem utřeným se solí, pepřem, zakápneme olejem a necháme nejlépe přes noc odležet. Odleželé maso orestujeme v horkém oleji, přidáme na kostičky nakrájenou cibuli, na plátky nakrájené žampiony, zarestujeme, přidáme mletou papriku, zpěníme, zalijeme vývarem, přidáme protlak, drcený kmín, chilli koření. Krátce podusíme, vložíme kapii a prohřejeme. Přílohou může být chléb, brambory, hranolky či bramboráčky.

Detail odstavce: Recept na půlnoční flamendr
Zdroj: Vepřový flamendr
Zveřejněno: 20.1.2016

PAŘÍŽSKÝ SALÁT

Recepty na pařížský salát

Pařížský salát

Ingredience:

  • 420 g měkkého salámu
  • 200 g sterilovaných okurek
  • 160 g sterilovaného hrášku
  • 200 g majonézy
  • 35 g cibule
  • 20 g hořčice plnotučné
  • 10 g cukru
  • 5 ml octa
  • 8 ml worcesteru
  • pepř mletý
  • sůl
Z těchto surovin připravíte asi 1 kg pařížského salátu.

Postup:

Měkký salám nakrájejte na pravidelné, úhledné nudličky, přidejte pokrájené okurky, hrášek bez nálevu, najemno nakrájenou cibuli, dále přidejte majonézu, hořčici, ocet, cukr, worcester, špetku pepře a trochu soli. Důkladně promíchejte a případně ještě dochuťte solí a pepřem dle potřeby. Skladuje v chladu.

Pařížský salát s vejcem

Ingredience:

  • 400 g měkkého salámu
  • 3 ks vajec
  • 200 g majonézy
  • 100 g sterilovaného hrášku
  • 3 ks sterilovaných okurek
  • 1 menší cibule
  • 1 lžíce plnotučné hořčice
  • 1 lžíce octa
  • 1 lžíce cukru
  • pepř mletý
  • sůl

Postup:

Měkký salám nakrájejte na nudličky, přidejte na kostičky pokrájené okurky a natvrdo uvařená vejce, hrášek bez nálevu, najemno nakrájenou cibuli, dále přidejte majonézu, hořčici, ocet, cukr a dochuťte solí a pepřem dle potřeby. Důkladně promíchejte.

Pařížský salát s cuketou

Ingredience:

  • 300 g měkkého salámu
  • 150 g cukety (oloupané, bez dužiny)
  • 150 g sterilovaných okurek
  • 100 g sterilovaného hrášku
  • 200 g majonézy
  • 35 g cibule
  • 20 g hořčice plnotučné
  • pepř mletý
  • sůl

Postup:

Měkký salám nakrájejte na nudličky, přidejte nastrouhané okurky a cuketu, kterou jste předem oloupali a odstranili z ní dužinu se semeny. Dále přidejte hrášek bez nálevu, najemno nakrájenou cibuli, majonézu, hořčici a dochuťte solí a pepřem dle potřeby. Důkladně promíchejte.

Pařížský salát se zakysanou smetanou

Ingredience:

  • 400 g měkkého salátu
  • 150 g sterilovaných okurek
  • 100 g sterilovaného hrášku
  • 200 g zakysané smetany
  • 35 g cibule
  • 20 g hořčice plnotučné
  • pepř mletý
  • sůl

Postup:

Měkký salám nakrájejte na nudličky, přidejte najemno pokrájené okurky, hrášek bez nálevu, cibuli nasekanou hodně nadrobno, zakysanou smetanu, hořčici a dochuťte solí a pepřem dle potřeby. Důkladně promíchejte.

Detail odstavce: Recepty na pařížský salát
Zdroj: Pařížský salát
Zveřejněno: 4.2.2016

KRŮTÍ GULÁŠ

Krůtí guláš od Pohlreicha

Ingredience: 750 g krůtího masa, 2 cibule, 4 rajčata, 1 lžička mleté sladké papriky, 1 lžička kmínu, 1 lžička černého mletého pepře, 4 stroužky česneku, 1 lžička majoránky, 500 ml vývaru, 2 lžíce oleje, 3 lžíce hladké mouky

Technologický postup: Cibuli pokrájenou nadrobno zpěníme na tuku a chvíli smažíme. Potom shrneme stranou a opečeme nakrájené kousky krůtího masa. Přidáme papriku, pepř, drcený kmín. Když maso pustí šťávu, lehce podlijeme vývarem a dusíme. Maso bude brzy měkké. Ke konci dušení přidáme oloupaná, nakrájená rajčata (trochu protlaku) a necháme je rozvařit. Pak vydusíme na minimum šťávy, stáhneme z vařiče, a když se guláš přestane vařit, zaprášíme ho moukou, zamícháme, zalijeme vychladlým vývarem a povaříme. Ochutíme majoránkou, drceným česnekem, případně dosolíme. Při podávání můžeme posypat několika kroužky cibule. Servírujeme s bramboráčky, kroketami nebo placičkami z bramborové kaše.

Detail odstavce: Krůtí guláš od Pohlreicha
Zdroj: Krůtí guláš
Zveřejněno: 13.2.2017

GULÁŠ

Vepřový guláš

Ingredience:

  • 1 000 g vepřového masa (nejčastěji se používá plec, nemáte-li rádi tlusté maso, pak použijte kýtu)
  • 1 000 g cibule
  • 100 g rajčatového protlaku
  • 2 krajíce chleba
  • 1 kostka masoxu
  • 100 ml oleje
  • kmín celý
  • paprika mletá sladká
  • paprika mletá pálivá
  • pepř černý mletý
  • sůl

Postup:

Cibuli oloupejte a nakrájejte na kostičky. Do pekáče nebo většího hrnce nalijte olej, na kterém nechte cibuli společně s kmínem za občasného míchání zesklovatět. Maso omyjte a nakrájejte na větší kostky, osolte a opepřete. Až bude cibulka hotová, přidejte maso a nechte ho zprudka osmahnout, aby se zatáhlo, budete muset asi neustále míchat. Mezitím si zapněte troubu na 200 °C, aby se vám vyhřála. Osmahlé maso zaprašte paprikou sladkou i pálivou a důkladně promíchejte. Převařte trochu vody a zalijte maso, aby bylo zlehka ponořené, přidejte masox, rajčatový protlak a 1 až 2 krajíce chleba. Stačí, když ho nalámete na kousky, zamíchejte, aby se chleba ponořil a přendejte do vyhřáté trouby. Nechte odklopené a každých cca 20 minut omáčku promíchejte, popřípadě dle potřeby přidejte trochu vody. Asi po hodině až hodině a čtvrt by mělo být maso v omáčce již měkké. Nemáte-li nějaký starý kus masa, měl by být guláš hotový. Ochutnejte, popřípadě dochuťte solí či pepřem, nic více byste neměli potřebovat. Chleba by se měl úplně rozvařit a vytvořit dostatečně hustou omáčku, takže byste měli mít hotovo. Servírovat můžete s přílohou, kterou máte rádi, ať je to houskový knedlík, těstoviny, brambory, čerstvý chléb, nebo bramboráčky, záleží na vás.

Detail odstavce: Vepřový guláš
Zdroj: Guláš
Zveřejněno: 30.1.2016

CIZRNA

Recepty z cizrny

Křupky z cizrny

Ingredience: 500 g cizrny, 2 lžíce másla, půl lžičky soli

Postup: Do 1 litru vody vsypte 500 g cizrny a vařte asi 30 minut, dokud není cizrna měkká. Potom ji sceďte a nechte odkapat. Cizrnu nasypejte na 2 lžíce rozpuštěného másla a pražte ji při teplotě 120 °C. Nezvyšujte teplotu, cizrna by se spálila a ztratila by svou charakteristickou chuť, a to chuť pražených kaštanů. Po několika minutách se máslo nabalí na cizrnu, poté můžete přidat sůl. Pražte ještě asi hodinu, cizrna se nesmí pálit. Velmi vhodný je indukční sporák. Přesypejte cizrnu do misky vystlané ubrousky, aby se přebytečné tuky vsákly. Tomu můžeme dopomoci občasným promícháním obsahu mísy. Křupky necháváme na ubrouscích nejlépe přes noc.

Cizrnové karbanátky

Ingredience: 400 g cizrny, 1 červená cibule, 2 stroužky česneku, vejce, 2 lžíce hladké mouky, 1 hrst nasekané čerstvé petrželky, 1 lžička mletého kmínu, 1 lžička mletého koriandru, 2 lžíce oleje, sůl, pepř

Příprava: Uvařenou cizrnu slijte, osušte a rozmačkejte. Smíchejte s nasekanou cibulí, utřeným česnekem, vejcem, moukou, nasekanou petrželkou a kořením. Dochuťte kmínem a solí. Z hmoty rukama tvořte karbanátky. Na pánvi zahřejte olej a opékejte 3 minuty z každé strany dozlatova. Podávejte s listovým salátem.

Pikantní cizrna

Ingredience: 1 konzerva sterilované cizrny, 150 g anglické slaniny, 1 větší cibule, 4 stroužky česneku, sůl, pepř, vegeta, chilli, 1 větší protlak nebo loupaná krájená rajčata, trochu kečupu

Postup: Anglickou slaninu nakrájíme na nudličky, přidáme nakrájenou cibuli a osmahneme dozlatova. Přidáme nasekaný česnek, protlak a krátce osmahneme. Vmícháme scezenou cizrnu a krátce povaříme. Dochutíme solí, vegetou, kořením a kečupem. Pokud je pokrm moc hustý, přidáme trochu nálevu z cizrny nebo vodu. Místo protlaku můžeme použít loupaná krájená rajčata.

Cizrna se sójovým masem

Ingredience: 1 kostka masoxu, 1 ks cibule, 1 balíček sójového masa, 250 g čerstvých žampionů, 1 balíček cizrny, 1 balíček mražené zeleninové směsi, sůl, zakysaná smetana, mletý černý pepř

Postup: Cizrnu namočíme přes noc do vody, ve které druhý den cizrnu uvaříme. Sójové maso uvaříme ve vodě, ve které necháme volně rozpustit masox podle chuti. Mezitím si nakrájíme jednu větší cibuli nadrobno. Čerstvé žampiony oloupeme a nakrájíme na plátky. Po uvaření cizrny slijeme vodu a ponecháme v hrnci pod pokličkou. Sójové maso po 20 minutách necháme okapat v cedníku a vývar z masoxu necháme do směsi. Na oleji osmahneme cibuli a přidáme sójové maso, houby a podle potřeby vývar. Osolíme, opepříme a dochutíme kořením podle vlastní chuti. Přidáme zeleninovou „směs na čínu“ a celé dusíme. Na závěr přidáme zakysanou smetanu.

Cizrna s kuřecím masem a cuketou

Ingredience: 150 g cizrny, 20 g cibule, 100 g kuřecího masa, 100 g cukety, kari koření, sůl, olivový olej, bílý jogurt

Postup: Cizrnu namočíme několik hodin dopředu. Můžeme použít i cizrnu konzervovanou ve slaném nálevu, ta se namáčet nemusí. Cibuli nakrájíme nadrobno. Kuřecí maso nakrájíme na drobné kostičky. Cuketu oloupeme a nakrájíme také na drobné kostičky. Nakrájenou cibuli dáme opéct na rozehřátý olivový olej. Přidáme nakrájené kuřecí maso a opékáme. Dále přidáme nakrájenou cuketu, okořeníme kari kořením, osolíme, podlijeme trochou vody a podusíme, až je cuketa měkká. Nakonec vmícháme cizrnu a prohřejeme. Pro zjemnění chuti můžeme po dokončení přidat bílý jogurt.

Cizrna po indicku

Ingredience: 400 g cizrny, 1 cibule, 3 stroužky česneku, kari, římský kmín, chilli, kurkuma nebo garam masala, zázvor, čerstvý koriandr

Postup: Nakrájíme cibuli i česnek a osmažíme je na oleji. Přidáme kari, římský kmín a chilli. Můžeme přidat i kurkumu, garam masalu a zázvor, ať už čerstvý nastrouhaný nebo sušený drcený. Pak přidáme cizrnu, přilijeme trochu vody, počkáme minutu, až se cizrna prohřeje, a nakonec jídlo zahustíme trochou mouky. Před servírováním posypeme nakrájeným čerstvým koriandrem. Podáváme s pečivem.

Humus

Ingredience: šťáva z 1 ks citronu, 3 lžíce olivového oleje, 3 stroužky česneku, 200 g cizrny, 100 g sezamové pasty tahini

Postup: Uvařenou cizrnu umeleme. Do mleté směsi přidáme citronovou šťávu, prolisovaný česnek, sůl, mletý černý pepř, olivový olej, mletý římský kmín, sezamovou pastu a umixujeme do hladké hmoty. Směs by měla mít konzistenci vyšlehaného tvarohu, proto je nutné přidávat podle potřeby olivový olej. Cizrnový humus se podává s čerstvým tmavým pečivem.

Cizrna po valašsku

Ingredience: 400 g cizrny, 1 sklenice kysaného zelí, 250 g uzeného masa, 1 cibulka, sůl

Postup: Předem namočenou cizrnu uvaříme doměkka, osolíme těsně před dokončením. Smícháme s nadrobno nakrájeným uzeným masem a dušeným zelím. Můžeme posypat smaženou cibulkou a podávat s kyselou okurkou.

Polévka z cizrny

Ingredience: 400 g cizrny, 2 velké mrkve, 1 velká cibule, lžička strouhaného zázvoru, stroužek česneku, litr zeleninového vývaru, lžička koření garam masala, olej, sůl, pepř

Příprava: Na oleji osmahněte cibuli, nasekaný česnek a zázvor. Přidejte koření garam masala a asi minutu míchejte. Zalijte vývarem a přidejte cizrnu a nakrájenou mrkev. Polovinu polévky rozmixujte tyčovým mixérem a vraťte zpět. Osolte a opepřete. Polévku můžete podávat s opečenou bagetou nebo ciabattou.

Pomazánka

Ingredience: citronová šťáva z 1 citronu, 2–3 stroužky česneku, 2 lžíce olivového oleje, 100 g bílého jogurtu, 400 g uvařené cizrny

Postup: Uvařenou cizrnu scedíme, necháme okapat a vychladnout, poté rozmixujeme společně s jogurtem, česnekem, citronovou šťávou a olivovým olejem na hladkou kaši. Osolíme, opepříme. Pomazánku z cizrny podáváme s chlebem nebo bagetou.

Detail odstavce: Recepty z cizrny
Zdroj: Cizrna
Zveřejněno: 14.3.2015