Informace od profesionálů

HLAVNÍ STRÁNKA

  

CHOROBY

  

PĚSTOVÁNÍ

  

ŠKŮDCI

  

RECEPTY

  
Téma

BRAMBOROVÝ GULÁŠ KLUCI V AKCI

Obsah

Bramborový guláš – video

Zde se můžete inspirovat videonávodem na to, jak uvařit bramborový guláš.

Zdroj: Bramborový guláš podle babičky

Poradna

V naší poradně s názvem PAPRIKA ZHOŘKNE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel František.

Babičky bramborový guláš


rád bych věděl proč ta paprika zhořkne. do osmažené cibulky dám papriku a chviličku
míchám do 10. vt. a hned zalévám připravenou horkou vodu. vložím maso a dusím atd . nic nezhořkne!!!!

fanda

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Paprika zhořkne, když ji budete delší dobu smažit. Ostatnímu koření to nevadí, ale sušená mletá paprika při vyšších teplotách mění chuť a hořkne.

Zdroj: diskuze Paprika zhořkne

Postup

Kluci v akci utřou změklé máslo s cukrem, postupně vmíchají žloutky a stále šlehají do pěny. Přidají rozmixované banány (tyčovým mixérem, nestačí pomačkat vidličkou) a postupně střídavě vmíchají mouku s práškem do pečiva a vanilkovým cukrem a nasekanou čokoládu. Nakonec Kluci v akci opatrně vmíchají opravdu tuhý sníh z bílků. Těsto vlijí do vymazané a hrubou moukou vysypané bábovkové formy a pečou ve středně vyhřáté troubě cca na 170 °C. Propečenost těsta Kluci v akci vyzkouší špejlí. Když se těsto na špejli nelepí, je upečeno.

Jak říkají Kluci v akci, upečená bábovka vonící po banánech je vláčná a lahodná. Tak neváhejte a zkuste ji právě podle jejich receptu.

Zdroj: Banánová bábovka podle Kluci v akci

Poradna

V naší poradně s názvem KULAJDA - KLUCI V AKCI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Miroslav.

Omlouvám se, ale s kulajdou to nemá nic společného, ale jiný mail jsem nenašel: prosím proč se brambory servírují se slupkami? Kdysi se loupaly. Má to vztah k mykotoxinům apod. Já poprvé v životě viděl servírovat brambory se slupkami v SSSR v r 1984, to jsem se ale domníval, že jsou chudí (bylo to v "kolektivnoj kvartire"), čili 2-3 rodiny v paneláku 3+1. Proč prosím se servírují neoloupané? Mně to při pokus to sníst trochu vázne vkrku.
MB

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Brambory se slupkou jsou z výživového hlediska lepší, než loupané. Proč? Protože slupka obsahuje velké množství vlákniny.
Polovina vlákniny z celé brambory je právě ve slupce. Vláknina pomáhá předcházet zácpě a může snížit riziko rakoviny tlustého střeva, srdečních chorob a cukrovky 2. typu. Vláknina také pomáhá udržovat zdravou váhu. Konzumace potravin s vlákninou pomáhá předcházet náhlému poklesu krevního cukru, který může způsobit hlad a vést k bezduchému mlsání.
Brambory se běžně servírují se slupkou, když jsou pečené. Je to obvyklé jídlo české kuchyně bez ohledu na sociální vrstvu. Pečenou bramboru ve slupce dostanete i v drahé restauraci na Staroměstském náměstí v Praze jako přílohu za úctyhodných 100 Kč.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Kulajda - Kluci v akci

Hovězí roštěná podle Kluků v akci

V Čechách jsou velmi oblíbené nejrůznější pořady o vaření, a jedním z nich jsou i Kluci v akci, kteří si získali diváky svým zápalem a láskou k vaření, i proto se jim daří své diváky nalákat na to, aby doporučené recepty sami vyzkoušeli.

Jedním z jejich receptů je i "hovězí roštěná na česneku se špenátem a bramborový knedlíkem".

Kombinace masa, špenátu a bramborového knedlíku je v Čechách velmi oblíbená a každá kuchařka (a samozřejmě i kuchař) ji dělá po svém, ochucuje ji tak, jak to jí / jemu a jejím / jeho strávníkům vyhovuje. I Kluci v akci mají tento recept osvědčený.

Zdroj: Jak dělají hovězí roštěnou Kluci v akci

Poradna

V naší poradně s názvem JELENÍ GULÁŠ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Sylva..

Může se občas jíst jeleni guláš na warfarin.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Při léčbě Warfarinem je důležité hlídat příjem vitamínu K na stejné úrovni každý den. Jelení maso, stejně jako maso ostatních zvířat, obsahuje jen málo vitamínu K a proto není třeba jeho konzumaci nijak hlídat. 200 gramů syrového masa z jelena obsahuje 2,2 mikrogramů vitamínu K. Když si dáte jelení guláš s houskovým knedlíkem nebo s rýží, tak ho můžete jíst podle libosti neomezeně. Rýže totiž neobsahuje žádný vitamín K a pšeničná mouka v knedlíkách má jen zanedbatelné množství vitamínu K. Pšeničná mouka a rýže a výrobky z nich jsou nejlepší přílohy pro pacienty užívající Warfarin. Brambory jsou na tom o něco hůře. Jedna středně velká brambora obsahuje 4 mikrogramy vitamínu K. Přeji dobrou chuť.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Jelení guláš

Recept na omáčku na paprice

Kluci v akci vezmou osmažená stehna bez bylin a oleje a vloží je do hrnce, kde je osmahlá cibule s vývarem a vše dusí 1,5 až dvě hodiny. Tuk, ve kterém se smažila stehna Kluci odloží na později a použijí ho na orestování žampiónů a papriček. Nyní po dvou hodinách vaření je vidět, že šťáva z dušených stehen je krásně zahuštěná rozvařenou cibulí, takže není třeba zahušťovat jíškou, jen se chuť zjemní smetanou, kterou nalijí do vroucí omáčky. Zamíchají a odstaví.

Zdroj: Recept na kuře na paprice podle Kluci v akci

Jak dělají hovězí guláš z kližky Kluci v akci

Ingredience: 800 g hovězí kližky, 100 g červené cibule, 100 g pórku, 100 g mrkve, 10 stroužků česneku, 5 brambor, 5 lístků bobkového listu, 5 kuliček nového koření, 10 kuliček celého pepře, 100 g rajčatového protlaku, 30 g sušených lesních hub, 1,5 l hovězího vývaru, 0,5 l kvalitního červeného vína, 100 ml oleje, sůl

Postup: Kluci namočí sušené houby do vody. Kližku očistí a nakrájí na kostky. V hrnci na rozpáleném oleji maso zprudka a krátce opečou, poté jej osolí a opepří. V pánvi orestují nakrájenou zeleninu, přidají koření a zarestují, vloží protlak, zarestují, přidají houby a opět zarestují. Takto připravenou zeleninu přidají k masu, zalijí hovězím vývarem, vínem a dusí hodinu, poté přidají oškrábané a na větší kostky nakrájené brambory a dusí doměkka. Vydatný farmářský guláš podle Kluků v akci podlitý vínem, vonící po houbách, zelenině a koření si nežádá víc než domácí křupavý chléb.

Zdroj: Hovězí guláš z kližky

Diskuze

V diskuzi JAK UDĚLAT DOMÁCÍ AVIVÁŽ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dandyk.

parada, zkusime, ale pouzivam ted avivaze z nemecka, koupene na shopu www.ze-zahranici.cz koupili jsme v akci, tak musim pockat, az vycerpam :-)

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a bude moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Jak udělat domácí aviváž

Servírování

Nyní si Kluci v akci orestují pokrájené žampiony a papriku na oleji ze smažení stehen. Servírují to tak, že na talíř umístí stehno, polijí ho trochou omáčky a navrch nakupí orestované žampiony s paprikou. Celé to pak ozdobí snítkem rozmarýnu použitého při smažení stehen. Já osobně bych pokrm doplnila o knedlíky, protože omáčka je s nimi velice chutná.

Zdroj: Recept na kuře na paprice podle Kluci v akci

Diskuze

V diskuzi JAK DLOUHO VAŘÍME VÁCLAVKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Tonda.

jak dlouho vařit guláš z václavek ??

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a bude moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Jak dlouho vaříme václavky

Potřebné ingredience (na 4 - 6 porcí)

150 g másla

3 střední cibule

80 g hladké mouky

800 ml masového vývaru

200 ml smetany

100 g čerstvého křenu

Mletý bílý pepř

Sůl

Zdroj: Křenová omáčka Kluci v akci

Diskuze

V diskuzi SEGEDÍNSKÝ GULÁŠ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel László.

Účelom môjho komentáru nie je kritika, ale objasnenie pôvodu Segedínskeho gulášu.
V Maďarsku všeobecne známy pôvod nemá vôbec nič spoločné s Vaším popisom pôvodu.
Známy spisovateľ, básnik a novinár Székely József je považovaný za prvého konzumenta tohoto gulášu. A neskôr na jeho počesť bol guláš pomenovaný po ňom. V Maďarsku sa nazýva Székely gulyás. Názov Segedínsky vznikol na Slovensku v čase Rakúsko-Uhorska, ktorého Slovensko bolo súčasťou. Prečo práve Segedínsky, čo mnohí "historici" dávajú do súvislosti s mestom Szeged, nemá žiadnu historickú cenu.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a bude moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Segedínský guláš

Recept na základ

Kluci v akci si nejdříve nadrobno nakrájí cibulku. K tomu přidají na plátky nakrájený česnek. Rovněž si nákrájí papriku na tenké krátké proužky a na plátky také rozkrájí žampióny. Nyní na oleji osmahnou cibulku s česnekem. Restují jen zlehka tak, aby cibule nezhnědla a na závěr k cibuli přidají sušenou mletou papriku. Promíchají a zalijí to slepičím vývarem a nechají vařit dokud nepřidají stehna.

Zdroj: Recept na kuře na paprice podle Kluci v akci

Ingredience:

  • 1 hlávka kapusty
  • 1 cibule
  • 5 stroužků česneku
  • Kmín
  • Mletý pepř
  • Olej
  • Sůl
  • Vinný ocet

Zdroj: Jak dělají dušenou kapustu Kluci v akci

Diskuze

V diskuzi DENDROBIUM NOBILE PŘESAZOVÁNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lenka.

Dobrý den mám problém nevím jak mám přesadit tuto orchidej,má od stonku kořeny s výhonkama.Děkuji:)

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Dana.

Koupila jsem si v OBI nadhernou metrovou Dracenu,ktera byla v akci kolem 300Kc.Pravda mela nektere listy viditelne odstranene ze stredu ruzice a jine zase meli nevzhledne ustrizene spicky,dokonce i celou polovinu listu.Coz jsem tolik nevnimala,nebot radost z toho,ze si muzu splnit muj sen mi vyradila z provozu rozum.Podvedomi se mi,ale asi na sekundu restartovalo,protoze jsem si to i s Dracenou namirila k prodavaci s otazkou,jest-li mi Dracena neuhyne a vzpamatuje se.Odpovedel ze ano a pridal dalsi rady ohledne pece.Asi po 3 tydnech se zacala moje "botanicka zahrada" menit na ..... ani nemam slov.Zpozornela jsem...aaaa do prdele puklice....hlavou mi letel rozhovor s prodavacem....vzapeti si nadavam do "bububu" ....jasne,ze se vzpamatuje...psychologie prodeje,na co jsem ji studovala?....proc rikam dceri: nez si neco koupis dobre si to prohlidni... kam jsem cumela ja?....na ten silnej kmen a jak je krasne vysoka....blbo uzavrela debatu sama se sebou.Co slo jsem ostrihala,celej zarostlej strop vodenkou strhla a kdyz jsem zkoncila rozbrecela se.Tolik let piplani a radost z kazdeho noveho listecku a ted holy klacky :-( Rady z internetu nepomahali,za to prazdne kvetinace se mi mnozili.Az jsem nasla navod na vetsinu skudcu.Obycejny slupky z cibule,cim.vic tim lip a 2 dny je louhovar ve srudeny vode,pak vsechny kytky postrikat.Dalsi dny plne nadeje a ocekavani....HURAAA...JASAM A MAM SNAD JESTE VETSI RADOST,NEZ KDYZ JSEM SI "SPLNILA MUJ SEN".ZADNE DALSI NOVE NAPADENE LISTY A TO NA ZADNY KYTCE.PRO JISTOTU PO TYDNU OPACKO S POSTRIKEM.. .KYTKY SE ROZRUSTAJI A "MOJE BOTANICKA" NA KTEROU SE CHODIL KOUKAT CELEJ BARAK VCETNE NAVSTEV NAJEMNIKU BUDE BRZY JAKO DRIV A V OBI UZ NEKOUPIM NIKDY NIC!!!

Zdroj: diskuze Dendrobium nobile přesazování

Postup přípravy

Nejprve si najemno nakrájíme cibuli. Na připravené pánvi si přepustíme máslo a na něj orestujeme cibulku dosklovata. Poté k ní přisypeme mouku a orestujeme ji s cibulkou, dokud nevznikne světlá jíška. Jíšku je třeba stále míchat a pak do ní přilít vývar, který se povaří 20 minut. Vývar se pak osolí, dochutí bílým pepřem a zjemní smetanou. Vzniklý bešamel se ještě povaří a přidá se do něj nastrouhaný křen.

Kluci v akci doporučují podávat tuto křenovou omáčku s plátky teplé šunky.

Zdroj: Křenová omáčka Kluci v akci

Příprava kuřecích stehen

Nyní si Kluci v akci připraví stehna z kohouta. Navrchu stehen udělají tři zářezy, přičemž jeden je přímo na kloubku, aby šlo stehno při konzumaci dobře rozlomit. Dále stehna osolí a umístí je do pánve s rozehřátým olejem kůží dolů. Orestují je, aby se maso stáhlo a při vaření neztrácelo šťávu. Ke smažícím se stehnům přidají 4 kousky rozmarýnu a smaží 2 minuty na každé straně. Těsně před koncem smažení přidají mletou papriku, kterou na stehna lehce rozpráší.

Zdroj: Recept na kuře na paprice podle Kluci v akci

Popis podle receptu Kluci v akci

Kluci uvádějí, že na 5 až 6 porcí budete potřebovat:

  • 2 velké cibule
  • 6 stroužků česneku
  • 2 lžíce sladké mleté papriky
  • kohoutí, slepičí, kuřecí vývar nebo vodu
  • 1 kohouta
  • sůl
  • snítku rozmarýnu
  • 1 lžičku mleté papriky
  • 250 ml 33% smetany
  • 1 kapii nebo červenou papriku
  • 4 žampiony
  • slunečnicový olej

Postup

Kluci v akci nejprve na oleji orestují do sklovata na kostičky nakrájenou cibuli, přidají česnek, zarestují, pak zapráší mletou paprikou, krátce osmahnou, zalijí vývarem, osolí a přivedou k varu.

Části naporcovaného kohouta Kluci v akci na straně kůže naříznou, osolí, opečou na oleji ze všech stran dozlatova, přihodí snítku rozmarýnu, během opékání lehce popráší mletou paprikou, poté maso vyjmou (olej uchovají i se snítky rozmarýnu) a vloží do základu na omáčku, přiklopí, dusí do měkka, na závěr zalijí smetanou, nechají přejít varem a podávají.

Na oleji po opečeném mase Kluci v akci orestují papriku na krájenou na nudličky a na větší kousky nakrájené žampiony. Papriku s žampiony kladou na každou porci kohouta, navrch ozdobí snítkou opečeného rozmarýnu.

Jako přílohu doporučují Kluci v akci špecle, bramborové noky, knedlíky nebo rýži.

Zdroj: Jak dělají kuře na paprice Kluci v akci

Bramborový guláš s klobásou

Ingredience: 500 g brambor, 2 klobásy, 1 cibule, 2 lžíce oleje, 2 lžíce mleté sladké papriky, 2 stroužky česneku, 2 lžíce hladké mouky, 1,5 l vody, majoránka, kmín, mletý pepř, sůl, 0,5 lžičky mleté pálivé papriky

Technologický postup: Cibuli a česnek nasekáme najemno. Brambory nakrájíme na kostky, klobásu na kolečka. Na oleji osmahneme nakrájenou klobásu (jakou kdo má rád). Jakmile je klobása trochu osmažená, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a necháme ji zesklovatět. Poté přisypeme sladkou a pálivou mletou papriku, kmín, nadrobno nasekaný česnek a chvilku smažíme, až koření zavoní. Vše zalijeme vodou a přidáme syrové brambory. Bramborový guláš s klobáskou osolíme a vaříme do poloměkka. V trošce studené vody si rozmícháme mouku, aby byla bez hrudek, a guláš zahustíme. Bramborový guláš s klobáskou vaříme dalších 15 minut. Dochutíme pepřem, majoránkou a solí, povaříme ještě cca 5 minut.

Zdroj: Bramborový guláš podle babičky

Video s receptem

Z archivu ČT si můžete pustit video, kde je vidět celý postup přípravy kohoutích stehen na paprice.

Zdroj: Recept na kuře na paprice podle Kluci v akci

Rychlý bramborový salát podle Kluků v akci

Ingredience:

  • 1 kg brambor
  • 2 cibule
  • 5 větší sterilovaných okurek
  • Ocet (nálev z okurek)
  • Pepř
  • Sůl

Postup přípravy:

Brambory si omyjeme a ve slupce uvaříme do změknutí. Poté je nakrájíme na tenké plátky. Oloupeme si i cibuli a nadrobno nakrájíme. Na kostičky si nakrájíme i okurku. Brambory, cibuli a okurku dáme do misky. Vše osolíme, opepříme, přidáme hořčici a ocet, nebo lák z okurek. Vše pořádně promícháme.

Zdroj: Bramborový salát

Recept na zapečený květák

Nejedná se o tradiční květákové placičky, nýbrž o zapečenou gastronomickou pochoutku v košíčkách. Recept Kluci v akci koncipovali na 8 porcí (průměr koláčků cca 10 cm).

Košíčky

Ingredience na těsto na košíčky:

  • 2 ½ dl ovesných vloček,
  • 2 ½ dl ječné mouky,
  • 1 dl vody,
  • 0,5 dl olivového oleje,
  • 1 lžička sušeného oregana,
  • 2 špetky soli.

Postup: Z ingrediencí Kluci v akci zpracují těsto a nechají je půl hodiny odležet. Poté jím plní nízké jednoporcové teflonové formičky, prsty si podle potřeby namáčejí ve vodě. Těsto Kluci v akci propíchají vidličkou a pečou ve vyhřáté troubě na 170 °C 10−12 minut.

Předpečené korpusy Kluci v akci naplní květákovou kari směsí a pečou ještě 15−20 minut.

Květáková kari směs

Ingredience na květákové kari:

  • 4 lžíce olivového oleje,
  • 3 stroužky česneku,
  • 1 jarní cibulka,
  • 250 g květáku,
  • 1 lžíce kari,
  • sůl,
  • hrst petrželky,
  • 2 vejce.

Postup: Kluci v akci na oleji pozvolna osmahnou nasekaný česnek, až uvolní vůni a lehce zezlátne, přidají cibulku, osmahnou, vmíchají nadrobno nasekaný květák, ochutí kari, osmahnou, osolí. Pokrm Kluci v akci odstaví, nechají zchladnout a do směsi vmíchají nasekanou petrželku a vejce.

Touto květákovou směsí naplní Kluci v akci formičky a dají zapéct.

A aby byl pokrm dokonalý, podávají jej Kluci v akci s listovým salátem s klíčky. Poté doslova zažijete chuťový orgasmus.

Listový salát s klíčky

Ingredience na listový salát s klíčky:

  • 4 hrsti rukoly,
  • ½ ledového salátu,
  • klíčky podle chuti (vojtěška, mungo, červená řepa),
  • panenský olivový olej,
  • citronová kůra a šťáva

Postup: Kluci v akci rukolu smíchají s natrhaným listovým salátem, přidají klíčky, trochu citronové kůry, zakápnou olejem a zastříknou citronovou šťávou.

Takto připravený salát podávají Kluci v akci s košíčky s květákovým kari.

Zdroj: Květákové placičky podle Kluci v akci

Autoři obsahu

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Jitka Konášová

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Michal Vinš


ČeskéNápady

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP