Téma
BRAMBOROVÝ SALÁT
Recepty
V českých domácnostech se bramborový salát připravuje různě a v mnohých rodinách se vlastní specifický recept beze změn dědí z generace na generaci. Některé kuchařky a kuchaři naopak rádi experimentují a bramborový salát připravují pokaždé jinak, v různých variacích. Jediné správné kritérium pro „ten pravý“ bramborový salát je pouze jeho dobrá chuť. Důležité je připravit salát alespoň den předem a umístit do chladu. Dobře se „proleží“, všechny přísady se prolnou a více vyniknou všechny jeho chutě.
Pokud nemáte svůj tradiční rodinný recept, nebo chcete vyzkoušet nové varianty, můžete si vybrat třeba z níže uvedených receptů...
Zdroj: Bramborový salát
Diskuze: Paprika zhořkne
Babičky bramborový guláš
rád bych věděl proč ta paprika zhořkne. do osmažené cibulky dám papriku a chviličku
míchám do 10. vt. a hned zalévám připravenou horkou vodu. vložím maso a dusím atd . nic nezhořkne!!!!
fanda
Zdroj: diskuze Paprika zhořkne
Počet odpovědí: 1
Lehký bramborový salát
Suroviny:
- 500 g brambor
- 500 g čerstvé salátové okurky
- 1 snítka kopru
- 1 lžíce citronové šťávy
- sůl, pepř
- 3 lžíce olivového oleje
Postup:
Brambory uvařené ve slupce oloupejte a nakrájejte na plátky. Oloupanou salátovou okurku nakrájejte také na plátky, ale na slabší než brambory. Obojí dejte do mísy, dochuťte solí, pepřem a citronovou šťávou. Nakonec přidejte olej, dobře, ale opatrně promíchejte a přizdobte snítkou kopru.
Zdroj: Bramborový salát
Bramborový salát podle Pohlreicha
Suroviny (na 1 porci):
- 100 g brambor vařených ve slupce
- 1 lžíce vinného octa
- 2 lžíce zakysané smetany
- sůl a pepř
- nasekaná pažitka
Postup:
Brambory uvařte ve slupce doměkka (ale nerozvařte!). Ještě teplé brambory zbavte slupek a nakrájejte na kostky. Kostičky brambor pak přesypte opatrně do mísy a nalijte na ně ocet. Nechte takto asi čtvrt hodiny marinovat. Poté ocet z brambor slijte, přidejte zakysanou smetanu, pažitku a dochuťte solí a pepřem dle vlastní chuti. Tento lehký bramborový salát podle receptu Zdeňka Pohlreicha je vhodný například ke pstruhovi. Dobrou chuť!
Zdroj: Bramborový salát
Rychlý bramborový salát podle Kluků v akci
Ingredience:
- 1 kg brambor
- 2 cibule
- 5 větší sterilovaných okurek
- Ocet (nálev z okurek)
- Pepř
- Sůl
Postup přípravy:
Brambory si omyjeme a ve slupce uvaříme do změknutí. Poté je nakrájíme na tenké plátky. Oloupeme si i cibuli a nadrobno nakrájíme. Na kostičky si nakrájíme i okurku. Brambory, cibuli a okurku dáme do misky. Vše osolíme, opepříme, přidáme hořčici a ocet, nebo lák z okurek. Vše pořádně promícháme.
Zdroj: Bramborový salát
Bramborový guláš – video
Zde se můžete inspirovat videonávodem na to, jak uvařit bramborový guláš.
Zdroj: Bramborový guláš podle babičky
Rakouský bramborový salát
Ingredience:
- 1 lžíce kopru
- 1 salátová okurka
- 1 špetka mletého pepře
- 1 zakysané smetana
- 300 g brambor
- Majonéza
- Sůl
Postup přípravy:
Nejprve si očistíme brambory a vaříme je ve slupce do změknutí. Po vychladnutí brambory nakrájíme na plátky. Připravíme si okurku, tu nakrájíme na kolečka a posolíme (sůl pomůže, aby okurka rychleji pustila šťávu). Šťávu z okurky vylijeme a kolečka z okurky vysušíme a přidáme k nakrájeným bramborám. K bramborám a okurkám přidáme majonézu a zakysanou smetanu. Do salátu přidáme kopr. Podle chuti salát osolíme a opepříme.
Zdroj: Bramborový salát
Zálivka na bramborový salát s majonézou
- 1 cibule
- 1 plnotučná hořčice
- 200 g majonézy
- Máslo
- Pepř
- Sůl
- Voda
Postup přípravy:
Nejprve si oloupeme a nakrájíme cibulku. Na připravenou pánvičku si dáme trošku másla, na kterém pak cibulku zpěníme. Jakmile začne cibulka zlátnout, přidáme vodu, hořčici, sůl a pepř. Vše pak přivedeme k varu a necháme odstát, dokud základ zálivky nevychladne. Na závěr se přidá majonéza a vše se promíchá. Zálivku pak postupně přidáváme do bramborového salátu.
Zdroj: Bramborový salát
Bramborový salát s majonézou
Suroviny:
- 600 g brambor
- 3 lžíce majonézy
- 3 vejce
- 2 lžíce plnotučné hořčice
- 4 sterilované okurky
- 1 mrkev
- 1 petržel
- 1/4 celeru
- 1 střední cibule
- sůl, pepř, dle potřeby lák z okurek
Postup:
Kořenovou zeleninu a brambory ve slupce uvařte doměkka v osolené vodě, vejce uvařte natvrdo. Po uvaření brambory nechte trochu vychladnout a následně je oloupejte. Potom je stejně jako kořenovou zeleninu a vejce nakrájejte na kostičky (můžete použít také speciální sítko na brambory) a vložte do velké salátové mísy. Přidejte nadrobno nakrájenou cibuli, sterilované okurky, hořčici a majonézu. Vše dobře, ale opatrně promíchejte. Bramborový salát pak už jen dochuťte solí a pepřem, případně i lákem z okurek. Nechte jej do druhého dne odležet v lednici.
Zdroj: Bramborový salát
Zálivka na bramborový salát
Ingredience:
- 250 ml zeleninového vývaru
- 2 lžíce hořčice
- 3 ks cibule
- 4 lžíce octa
- 5 lžic oleje
- Cukr
- Mletý černý pepř
- Sůl
Postup přípravy:
Nejprve si oloupeme a najemno nakrájíme cibule. Připravíme si pánvičku s olejem. Na rozehřátém oleji osmažíme cibuli. K ní pak přidáme hořčici i zeleninový vývar a necháme chvíli povařit. Do zálivky pak vmícháme ocet, podle chuti ji osolíme, opepříme nebo osladíme. Na závěr ještě přidáme zbytek olej. Zálivku pak vmícháme do bramborového salátu.
Zdroj: Bramborový salát
Bramborový salát na obložené chlebíčky
Ingredience: 2 brambory (najemno nastrouhat), 1 cibule (najemno nakrájet), sterilovaná okurka (nakrájet), sůl, pepř, bílý jogurt, tatarka
Postup: Vše smíchat (podle chuti dát více či méně tatarky). Je to rychlý a výborný salát na obložené chlebíčky.
Zdroj: Obložené chlebíčky
Bramborový salát s avokádem
Ingredience:
- 1 lžíce olivového oleje
- 2 avokáda
- 500 g nových brambor
- Citronová šťáva
- Hrst pražených loupaných mandlí
- Hrst řeřichových výhonků
- Sůl
- Pepř
Postup přípravy:
Brambory si oloupeme a nakrájíme na kolečka. Pak je dáme vařit, dokud nezměknou. Brambory scedíme. Mezitím si olivový olej s citronovou šťávou prošleháme společně se solí a pepřem. Touto zálivkou pak přelejeme ještě horké brambory a pak je necháme vychladnout. Avokáda si rozpůlíme, vypeckujeme a oloupeme. Nakrájíme je na kousky a pak je přimícháme k bramborám. Přidáme i mandle a řeřichové výhonky.
Zdroj: Bramborový salát
Bramborový salát rakouský
Ingredience:
- 1 hrnek vody
- 1 kg brambor
- 1 lžička cukru
- 1 lžička soli
- 1 velká cibule
- 2 lžíce oleje
- 2 lžičky mletého černého pepře
- 4 lžíce octu
Postup přípravy:
Omyjeme si brambory a vaříme je do změknutí ve slupce. Jakmile je dovaříme, necháme je vychladnout, oloupeme je a nakrájíme na plátky. Oloupeme si cibuli, nakrájíme ji najemno. Pak si připravíme zálivku. Vodu smícháme s olejem, octem, cukrem, solí a pepřem. Do misky dáme cibuli i brambory a zalijeme je zálivkou. Vše promícháme a necháme v lednici odstát.
Zdroj: Bramborový salát
Bramborový salát s křepelčími vajíčky
Ingredience:
- 1 cibule
- 1 červená cibule
- 1 červená kapie
- 2 jablka
- 2 kg brambor
- 2 lahůdkové cibulky
- 2 lžíce plnotučné hořčice
- 3 stonky řapíkatého celeru
- 3 šalotky
- 4 lžíce majonézy
- 4 lžíce tatarské omáčky
- 4 mrkve
- 4 slepičí vejce
- 5 lžic zeleného hrášku
- 5 sterilovaných okurek
- 8 křepelčích vajec
- Med
- Pepř
- Sůl
Postup přípravy:
Kapii bychom měli mít připravenou již týden předem (spaříme ji a naložíme do okurkového láku). Brambory a mrkev společně uvaříme ve slané vodě. Pak je oloupeme a nakrájíme na kostky. Uvaříme vejce natvrdo, a jakmile vychladnou, tak je nakrájíme. Nakrájíme i zeleninu a jablka. Salát osolíme, opepříme a přidáme majonézu, hořčici a med. Vše promícháme, ale opatrně, abychom zeleninu zbytečně nepolámali (kvůli estetickému dojmu, na chuti to nic nemění).
Zdroj: Bramborový salát
Bavorský bramborový salát podle Kluků v akci
Ingredience:
- 1 kg salátových brambor
- 1 salátová okurka
- 200 ml zeleninového vývaru
- 2 cibule
- 3 – 4 lžíce vinného octa
- 3 lžíce rostlinného oleje
- Drcený kmín
- Mletý pepř
- Snítka čerstvého kopru
- Sůl
Postup přípravy:
Omyjeme a uvaříme si brambory ve slupce doměkka. Vařené brambory necháme zchladnout (ideálně je vaříme den předem a necháme je odležet v lednici). Brambory pak oloupeme a pokrájíme na kolečka. Oloupeme si i salátovou okurku a nastrouháme (nebo nakrájíme nožem) ji na tenká kolečka. Připravíme si i cibuli, oloupeme ji a nakrájíme na klínky. Brambory s cibulí a okurkou smícháme v misce a ochutíme vinný octem, olejem, drceným kmínem, mletým pepřem a solí. Přidáme i nakrájený čerstvý kopr. Nakonec na salát nalijeme horký zeleninový vývar a vše ještě znovu promícháme. Salát necháme v ledničce asi hodinu odležet.
Zdroj: Bramborový salát
Bramborový salát s ředkvičkami
Ingredience:
- 1 – 2 lžíce cukru krupice
- 1 – 2 lžíce olivového oleje
- 1 kg brambor
- 200 g červené cibule
- 200 g červené řepy
- 200 g kyselých okurek
- 2 krabičky zahradní řeřichy
- 2 zakysané smetany
- 300 g ředkviček
- 3 lžíce vinného octa
- 440 g majonézy
- 500 g mrkve
- Pepř
- Sůl
Postup přípravy:
Ve slupce si uvaříme brambory. Uvaříme i mrkev a červenou řepu nakrájenou na kolečka. I brambory si nakrájíme na plátky. Cibuli oloupeme a nakrájíme na drobné kostičky, stejně jako okurku a ředkvičky. Připravíme si zálivku, smícháme majonézu se zakysanou smetanou, olivovým olejem, vinným octem a cukrem. Zálivku pak nalijeme na brambory s mrkví, cibulí. Vše zamícháme a dáváme pozor, abychom plátky brambor příliš nezlámaly. Do salátu přidáme ještě řeřichu. Na talíř pak položíme červenou řepu, a až na ní se dává salát.
Zdroj: Bramborový salát
Rakouský bramborový salát
Suroviny:
- 600 g brambor
- 2 červené cibule
- 2 lžíce bílého vinného octa
- 4 lžíce slunečnicového oleje
- hovězí vývar dle potřeby
- 2 lžičky hořčice
- sůl, pepř a cukr
Postup:
Nejprve ve slupce uvařte brambory, které ještě teplé oloupejte a nakrájejte na kolečka. Kolečka brambor (brambory musí být ještě teplé, aby se chutě dobře promísily!) naskládejte do vyhřáté mísy a hned na ně položte červenou cibuli nakrájenou také na kolečka. Cibuli s brambory následně přelijte dresinkem z oleje, octa, vývaru dle potřeby, hořčice, soli, pepře a cukru. Nakonec vše dobře, ale zlehka promíchejte. Do rakouského bramborového salátu můžete dle chuti přidat také natvrdo vařená vejce anebo nasekanou pažitku či jarní cibulku.
Zdroj: Bramborový salát
Recept na vánoční bramborový salát
Suroviny:
- 8 velkých brambor
- 1 menší cibule
- 3 okurky
- 2 mrkve
- 2 vajíčka
- 15 dkg kvalitní uzeniny
- 2 lžíce nálevu z okurek
- majonéza
- 1 lžíce plnotučné hořčice
- 1 lžíce octa
- 1 kávová lžička cukru
- pepř
- sůl
Postup:
Brambory uvařte ve slupce a po zchladnutí je oloupejte. Poté je nakrájejte na kostičky nebo protlačte přes mřížku. Na drobné kostičky nakrájejte také uzeninu a uvařenou mrkev. Vajíčka uvařte na tvrdo, oloupejte, žloutky rozdrobte a bílky nakrájejte na malé kousky. Sterilované okurky je nejlépe nastrouhat. Poté k bramborům přidejte majonézu a hořčici promíchanou s octem a nálevem z okurek. Dle chuti salát osolte a opepřete. Salát začněte míchat, až když budete mít všechny suroviny v jedné míse. Míchejte opatrně, lehce odspodu nahoru, aby se z brambor nestala lepivá kaše. Po zamíchání a případném dochucení nechte salát v lednici odležet do druhého dne. Nejlepší ke konzumaci je až druhý den, kdy už jsou chutě krásně propojeny.
Zdroj: Bramborový salát
Bramborový salát s červenou řepou jinak
Ingredience:
- 100 g plnotučné hořčice
- 200 g nakládaných okurek
- 250 g majonézy
- 2 ks cibule
- 3 ks vařených vajec
- 400 g červené řepy
- 700 g brambor
- Pepř
- Sůl
Postup přípravy:
Dostatečně v předstihu si připravíme brambory: omyjeme je a dáme je ve slupce vařit do změknutí. Necháme je vychladnout a pak je oloupeme. Oloupeme si řepu, nakrájíme ji na plátky a dáme vařit. Mezitím si dáme vařit i vajíčka natvrdo. Řepu i vajíčka necháme zchladnout. Vajíčka pak oloupeme a nakrájíme na kostičky. I řepu nakrájíme na malé kostičky. Řepu a vajíčka dáme do misky a přidáme k nim i nadrobno nakrájené brambory. Oloupeme si cibuli a také ji nakrájíme, stejně jako nakrájíme najemno i nakládané okurky. Vše v míse smícháme, přidáme hořčici a majonézu (tu můžeme nahradit třeba zakysanou smetanou, nebo bílým jogurtem). Salát dochutíme, osolíme, opepříme (k dochucení můžeme použít i lák z okurek) a vše znovu promícháme. Nakonec salát necháme odležet alespoň dvě hodiny v ledničce.
Zdroj: Bramborový salát
Bramborový salát s koprem
Ingredience:
- 1 kg salátových brambor
- 1 ks větší cibule
- 1 ks větší salátové okurky
- 1 ks zakysané smetany
- 1 lžíce bílého vinného octu
- 2 lžíce smetany
- 3 lžíce majonézy
- Hrst čerstvého nasekaného kopru
- Sůl
- Pepř
Postup přípravy:
Brambory omyjeme a dáme ve slupce vařit. Jakmile změknou, necháme je vychladnout (klidně i do druhého dne) a pak je oloupeme. Oloupané brambory nakrájíme na plátky. Pak se vrhneme na okurku, tu oloupeme (není nezbytné) a nastrouháme na slabé plátky. Oloupeme si cibuli a najemno ji nakrájíme. Brambory s cibulí a okurkou smícháme v misce. Pak k nim přidáme kopr, vinný ocet, a podle chuti i sůl a pepř. V další misce smícháme zakysanou smetanu s majonézou, smetanou a znovu vše promícháme. Pak obsah misky přidáme do salátu. Vše se znovu promíchá a dochutí. Salát je potřeba nechat uležet.
Zdroj: Bramborový salát
Finský bramborový salát
Ingredience:
- 100 ml zakysané smetany
- 1 cibule
- 1 jablko
- 2 filé ze sledě
- 2 lžíce šťávy z řepy
- 3 mrkve
- 3 nakládané okurky
- 4 nakládané řepy
- 5 brambor
- Lžíce octa
- Lžička cukru
- Pepř
- Sůl
Postup přípravy:
Nejprve si uvaříme brambory a mrkev do změknutí. Nakládanou řepu nakrájíme na kostičky. Připravíme si zálivku ze smetany, octa, cukru a šťávy z řepy. Zálivku je třeba promíchat a dochutit solí a pepřem. Brambory oloupeme stejně jako mrkev a nakrájíme je. Nakrájíme i kyselé okurky a jablka. Oloupeme cibuli a také ji nakrájíme. Veškerou zeleninu a jablka smícháme. Mezitím si necháme okapat filety a pak je nakrájíme na kostičky. Nakrájíme i červenou řepu. Nakonec vše pořádně promícháme, přidáme zálivku a dochutíme solí a pepřem. Na ozdobu salátu můžeme použít nejen petrželku, ale klidně i vařená vejce.
Zdroj: Bramborový salát
Bramborový salát s jablkem
Ingredience:
- 1 hrst mražených baby mrkviček
- 1 jablko
- 1 kg salátových brambor
- 1 malá sklenice majonézy
- 1 menší červená cibule
- 2 hrsti mraženého hrášku
- 2 lžíce láku z okurek
- 2 lžičky plnotučné hořčice
- 2 vejce
- 3 kyselé okurky
- Čerstvě mletý pepř
- Sůl
Postup přípravy:
Omyté brambory vaříme ve slupce do změknutí. Brambory oloupeme, ještě než zcela vychladnou, pak je nakrájíme na kostičky a dáme do mísy. Hrášek a mrkev vaříme v osolené vodě, pak je scedíme a ještě prolijeme studenou vodou. Hrášek přidáme k bramborám a mrkev předtím ještě pokrájíme. Oloupeme si cibuli a nadrobno ji nakrájíme, na malé kostky nakrájíme i kyselé okurky. Natvrdo uvaříme i vejce a pak je nakrájíme na kostky. Na kostky nakrájíme i jablko (můžeme oloupat). Vše přidáme k bramborám. Zlehka si přihřejeme lák z okurek ten pak společně s majonézou, hořčicí, solí a pepřem vmícháme do salátu. Vše ještě dochutíme, můžeme salát dosolit, dopepřit, přidat cukr, nebo lák z okurek, podle toho co je potřeba. Nakonec se salát nechá v lednici odležet.
Zdroj: Bramborový salát