Téma: 

bramborový salát dle polreicha


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

BRAMBOROVÝ SALÁT

Bramborový salát podle Pohlreicha

Suroviny (na 1 porci):

  • 100 g brambor vařených ve slupce
  • 1 lžíce vinného octa
  • 2 lžíce zakysané smetany
  • sůl a pepř
  • nasekaná pažitka

Postup:

Brambory uvařte ve slupce doměkka (ale nerozvařte!). Ještě teplé brambory zbavte slupek a nakrájejte na kostky. Kostičky brambor pak přesypte opatrně do mísy a nalijte na ně ocet. Nechte takto asi čtvrt hodiny marinovat. Poté ocet z brambor slijte, přidejte zakysanou smetanu, pažitku a dochuťte solí a pepřem dle vlastní chuti. Tento lehký bramborový salát podle receptu Zdeňka Pohlreicha je vhodný například ke pstruhovi. Dobrou chuť!

Detail odstavce: Bramborový salát podle Pohlreicha
Zdroj: Bramborový salát
Zveřejněno: 8.9.2014


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: Re: Re: skvetoucí česnekklizeň česneku

Vždy když květ vyleze z listů tak hned pod rozšířením s vyjímkou 2 - 3 , dle velikosti záhonu a druhu květy ostříhám. Rozdíl je pak ve velikosti palic až dvojnásobný i více než kde jsou květy ponechány,které využiji při narovnání jako znak sklizně. Dle několika leté zkušenosti. Nechť se daří.

Zdroj: diskuze Skvetoucí česnekklizeň česneku
Odesláno: 20.2.2018 uživatelem František
Počet odpovědí: 2 Zobrazit odpovědi

BRAMBOROVÝ SALÁT

Recepty

V českých domácnostech se bramborový salát připravuje různě a v mnohých rodinách se vlastní specifický recept beze změn dědí z generace na generaci. Některé kuchařky a kuchaři naopak rádi experimentují a bramborový salát připravují pokaždé jinak, v různých variacích. Jediné správné kritérium pro „ten pravý“ bramborový salát je pouze jeho dobrá chuť. Důležité je připravit salát alespoň den předem a umístit do chladu. Dobře se „proleží“, všechny přísady se prolnou a více vyniknou všechny jeho chutě.

Pokud nemáte svůj tradiční rodinný recept, nebo chcete vyzkoušet nové varianty, můžete si vybrat třeba z níže uvedených receptů...

Detail odstavce: Recepty
Zdroj: Bramborový salát
Zveřejněno: 8.9.2014


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: Re: Rajčata - bílé skvrny na listech

dle mého názoru se jedná o vysazení neotužených rajčat a jejich následné poškození sluncem, event. větrem

Zdroj: diskuze Choroby vysazených rajčat
Odesláno: 9.4.2018 uživatelem komule
Počet odpovědí: 4 Zobrazit odpovědi

BRAMBOROVÝ SALÁT

Bramborový salát s majonézou

Suroviny:

  • 600 g brambor
  • 3 lžíce majonézy
  • 3 vejce
  • 2 lžíce plnotučné hořčice
  • 4 sterilované okurky
  • 1 mrkev
  • 1 petržel
  • 1/4 celeru
  • 1 střední cibule
  • sůl, pepř, dle potřeby lák z okurek

Postup:

Kořenovou zeleninu a brambory ve slupce uvařte doměkka v osolené vodě, vejce uvařte natvrdo. Po uvaření brambory nechte trochu vychladnout a následně je oloupejte. Potom je stejně jako kořenovou zeleninu a vejce nakrájejte na kostičky (můžete použít také speciální sítko na brambory) a vložte do velké salátové mísy. Přidejte nadrobno nakrájenou cibuli, sterilované okurky, hořčici a majonézu. Vše dobře, ale opatrně promíchejte. Bramborový salát pak už jen dochuťte solí a pepřem, případně i lákem z okurek. Nechte jej do druhého dne odležet v lednici.

Detail odstavce: Bramborový salát s majonézou
Zdroj: Bramborový salát
Zveřejněno: 8.9.2014


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: Re: Výpis dle jména

Výpis všech nemovitostí konkrétních osob v daném katastru vám rychle zjistí na pracovišti Katastrálního úřadu na základě žádosti, kterou jim tam předložíte.

Zdroj: diskuze Výpis dle jména
Odesláno: 23.4.2018 uživatelem Milda
Počet odpovědí: 2 Zobrazit odpovědi

BRAMBOROVÝ SALÁT

Rakouský bramborový salát

Suroviny:

  • 600 g brambor
  • 2 červené cibule
  • 2 lžíce bílého vinného octa
  • 4 lžíce slunečnicového oleje
  • hovězí vývar dle potřeby
  • 2 lžičky hořčice
  • sůl, pepř a cukr

Postup:

Nejprve ve slupce uvařte brambory, které ještě teplé oloupejte a nakrájejte na kolečka. Kolečka brambor (brambory musí být ještě teplé, aby se chutě dobře promísily!) naskládejte do vyhřáté mísy a hned na ně položte červenou cibuli nakrájenou také na kolečka. Cibuli s brambory následně přelijte dresinkem z oleje, octa, vývaru dle potřeby, hořčice, soli, pepře a cukru. Nakonec vše dobře, ale zlehka promíchejte. Do rakouského bramborového salátu můžete dle chuti přidat také natvrdo vařená vejce anebo nasekanou pažitku či jarní cibulku.

Detail odstavce: Rakouský bramborový salát
Zdroj: Bramborový salát
Zveřejněno: 8.9.2014


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: Výpis dle jména

Dokázal by někdo zjistit veškeré nemovitosti, které tato osoba vlastní a zda jsou dané nemovitosti zatíženy např. hypotékou, případně kompletní výpis? Pavel Matějka, 21.2.1972

Zdroj: diskuze Výpis dle jména
Odesláno: 23.4.2018 uživatelem Věra Matějková
Počet odpovědí: 2 Zobrazit odpovědi

BRAMBOROVÝ SALÁT

Lehký bramborový salát

Suroviny:

  • 500 g brambor
  • 500 g čerstvé salátové okurky
  • 1 snítka kopru
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • sůl, pepř
  • 3 lžíce olivového oleje

Postup:

Brambory uvařené ve slupce oloupejte a nakrájejte na plátky. Oloupanou salátovou okurku nakrájejte také na plátky, ale na slabší než brambory. Obojí dejte do mísy, dochuťte solí, pepřem a citronovou šťávou. Nakonec přidejte olej, dobře, ale opatrně promíchejte a přizdobte snítkou kopru.

Detail odstavce: Lehký bramborový salát
Zdroj: Bramborový salát
Zveřejněno: 8.9.2014


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: Re: firmy na liapor

Dobrý den,
dle mého názoru se mohou kari sítě použít, ale vzhledem k tomu, že chcete dělat beton o síle 6 cm, tak bych doporučil kari sítě o tloušťce 4 mm.

Zdroj: diskuze Firmy na liapor
Odesláno: 21.11.2017 uživatelem Michal Vinš
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: Re: přesazovaní orchidejí

Pokud Vám orchidej stále krásně kvete a je vidět, že dobře prospívá, má zdravé kořeny i listy, tak bych nepřesazovala. Jestli však potřebujete přesadit, protože už se Vám orchidej nevejde na parapet nebo už zcela přerostla květináč a vypadává z něj, pak zkuste přesadit podle rad v našem článku. Opatrně vyjměte rostlinu z nádoby, dávejte pozor na kořeny. Ty, které byly v zemi, dejte znovu do substrátu, ty vzdušné nezahrnujte zeminou. Přesazenou orchidej několik dnů nezalévejte. Nejlépe postupujte přesně krok za krokem dle naší kapitoly o přesazování orchidejí.

Zdroj: diskuze Přesazovaní orchidejí
Odesláno: 21.2.2015 uživatelem Jana
Počet odpovědí: 2 Zobrazit odpovědi

OBLOŽENÉ CHLEBÍČKY

Bramborový salát na obložené chlebíčky

Ingredience: 2 brambory (najemno nastrouhat), 1 cibule (najemno nakrájet), sterilovaná okurka (nakrájet), sůl, pepř, bílý jogurt, tatarka

Postup: Vše smíchat (podle chuti dát více či méně tatarky). Je to rychlý a výborný salát na obložené chlebíčky.

Detail odstavce: Bramborový salát na obložené chlebíčky
Zdroj: Obložené chlebíčky
Zveřejněno: 24.5.2018


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: Re: kolaudace bytu

Pokud budete budovat a vytvářet prostor k podnájmu, tak nejen že budete potřebovat kolaudaci nově vybudovaného bytu, ale neobejdete se ani bez ohlášení Stavebnímu úřadu a zpracování projektové dokumentace. Dle níže uvedených odstavců se můžete dozvědět, jakým způsobem máte úřad kontaktovat.

- stavební povolení ani ohlášení stavebnímu úřadu nevyžaduje rekonstrukce spočívající ve stavebních pracích, jimiž se nezasahuje do nosných konstrukcí stavby, nemění se vzhled stavby ani způsob užívání stavby, nevyžadují posouzení vlivů na životní prostředí (tzv. EIA) a jejichž provedení nemůže negativně ovlivnit požární bezpečnost stavby;

- ohlášení stavebnímu úřadu je potřeba, pokud provedení rekonstrukce povede ke změně způsobu užívání (byť části) stavby, aniž by zároveň došlo k zásahům do nosných konstrukcí stavby, změně vzhledu stavby nebo ke vzniku povinnosti zajistit posouzení vlivů na životní prostředí;

- žádost o stavební povolení je pak nevyhnutelná, pokud se rekonstrukcí zasahuje do nosných konstrukcí stavby, mění se vzhled stavby, vyžaduje se posouzení vlivů na životní prostředí nebo provedení rekonstrukce může negativně ovlivnit požární bezpečnost stavby.

U vás má rekonstrukce změnit způsob užívání (části) stavby, a proto si zřejmě vystačíte s ohlášením rekonstrukce příslušnému stavebnímu úřadu. Zákonná lhůta stavebního úřadu k povolení ohlášené rekonstrukce činí 40 dnů ode dne doručení ohlášení stavebnímu úřadu. Pokud se úřad v uvedené 40-ti denní lhůtě k ohlášené rekonstrukci nevyjádří, uplatní se fikce vydání souhlasu s provedením rekonstrukce uplynutím lhůty. Přitom je nutno počítat s výdaji na pořízení projektové dokumentace, která tvoří povinnou součást ohlášení.

Kdyby rozsah plánované rekonstrukce splnil první z uvedených podmínek, tak Stavební úřad nemusíte informovat vůbec a není potřeba ani kolaudace.

Zdroj: diskuze Kolaudace bytu
Odesláno: 26.10.2016 uživatelem Míra
Počet odpovědí: 2 Zobrazit odpovědi

BRAMBOROVÝ SALÁT

Recept na vánoční bramborový salát

Suroviny:

  • 8 velkých brambor
  • 1 menší cibule
  • 3 okurky
  • 2 mrkve
  • 2 vajíčka
  • 15 dkg kvalitní uzeniny
  • 2 lžíce nálevu z okurek
  • majonéza
  • 1 lžíce plnotučné hořčice
  • 1 lžíce octa
  • 1 kávová lžička cukru
  • pepř
  • sůl

Postup:

Brambory uvařte ve slupce a po zchladnutí je oloupejte. Poté je nakrájejte na kostičky nebo protlačte přes mřížku. Na drobné kostičky nakrájejte také uzeninu a uvařenou mrkev. Vajíčka uvařte na tvrdo, oloupejte, žloutky rozdrobte a bílky nakrájejte na malé kousky. Sterilované okurky je nejlépe nastrouhat. Poté k bramborům přidejte majonézu a hořčici promíchanou s octem a nálevem z okurek. Dle chuti salát osolte a opepřete. Salát začněte míchat, až když budete mít všechny suroviny v jedné míse. Míchejte opatrně, lehce odspodu nahoru, aby se z brambor nestala lepivá kaše. Po zamíchání a případném dochucení nechte salát v lednici odležet do druhého dne. Nejlepší ke konzumaci je až druhý den, kdy už jsou chutě krásně propojeny.

Detail odstavce: Recept na vánoční bramborový salát
Zdroj: Bramborový salát
Zveřejněno: 8.9.2014


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: léčení prašiviny u králíků

Kokcidiosa je nakažlivé onemocnění, které působí králíkářům největší ztráty. Stejnou metlou, jako je pro lidstvo tuberkulosa, je pro králíky kokcidiosa. Nemoc je vyvolávána choroboplodnými zárodky tak zvanými kokcidiemi a sice druhem kokcidium oviforme, dnes zvaným Eimeria Stiedae. Zárodky tyto se nacházejí ve žlučovodech a ve sliznici střevní člověka a hlavně králíků. Nakažení děje se obyčejně potravou (zelenou pící, trávou atd.), v níž nalézají se tyto choroboplodné zárodky. Nemocní králíci jsou s počátku smutní, téměř ničeho nežerou, mají vysokou horečku, dech jejich stává se rychlým a krátkým, slábnou, hubnou, až konečně v poměrně krátké době hynou. Někdy se při tom nadýmají, silně slintají, aneb dostávají průjmy. Léčení bývá málokdy úspěšným, protože nemoc se úžasně rychle šíří a téměř celý chov vymírá. Zvláště zhoubně řádí choroba mezi králíky mladými; když některý z nich nemoc přečká, zdá se býti zdravým a bývá obyčejně v chovu používán dále. Uzdravení takového zvířete bývá však toliko zdánlivé, neboť stává se vlastně trvalým nositelem a rozšiřovatelem této nákazy. Při pitvě mrtvého králíka nalézáme dosti často na játrech bílé nebo nažloutlé uzlíky v různém množství a v různých velikostech. Jindy pouhým okem nenalezneme vůbec žádných změn a v těch případech doporučoval bych odbornou prohlídku zvěrolékařem, který mikroskopickým rozborem králičího trusu stanoví přesnou diagnosu. Nákaza šíří se velmi rychle po celém okolí, králíkárna bývá pak choroboplodnými zárodky tak zamořena, že v ní bez nebezpečí není možno dále králíky chovati. Jediným bezpečným prostředkem k zabránění nového vypuknutí nákazy je spálení mrtvých králíků, steliva a celé králíkárny. Pouze tam, kde choroba netrvala dlouho, kde králíkárna je kusem vyšší hodnoty, je možno ohroženou králíkárnu úzkostlivou desinfekcí zachrániti. Z léků, které jak jsem podotkl nemají valného úspěchu, užívá se nejčastěji slabého roztoku kreolinu (každý druhý den vnitřně podati jednu kávovou lžičku), glycerinu, chininu, směsi sirného květu a kalomelu (jednu lžičku denně).

Nadmutí vyskytuje se nejvíce u králíků mladých, ale i starších a bývá příčinou častého uhynutí. Onemocnění pozná se snadno dle toho, že břicho králíka je nápadně nafouklé a králík se sotva pohybuje. Tvrdívalo se, že příčinou nadmutí je krmení čerstvé zelené píce, hlavně jetele, dnes však víme, že není to pouze jetel, nebo zelená píce, ale že to bývá mnohem častěji zatuchlá nebo plesnivá sláma, namrzlé nebo nahnilé brambory, změněné obilniny, zvadlá a kvasící potrava atd. Následkem chybného kvašení vytváří se v žalludku a ve střevech veliké množství plynů, které silně stěny jejich napínají, takže může dojíti k prasknutí jich a náhlé smrti. Léčení: jakmile zpozorujeme nadmuté břicho u králíka, musíme ihned břicho králíka tříti, volně vypustiti na dvůr a přinutit k pohybu. Vnitřně podáváme mu vodu s několika kapkami čpavkového lihu, heřmánkový odvar, vápennou vodu (jednu lžičku), aloe na slabou špičku nože.

Slintavka objevuje se u králíků tehdy, je-li na ně přenesena od nemocných krav nebo vepřů a projevuje se nakažlivým zánětem sliznice ústní neobyčejně rychle se rozšiřujícím. Nemocnému zvířeti neustále vytéká z tlamy lepkavá tekutina, která slepuje srst na krku, prsou a na předních nohách. Králík je při tom smutný, nežere, posedává v tmavých místech a nezakročí-li se včas, pak rychle hyne. Nemoc je celkem zdlouhavá, nepříjemná, léčení samo je dosti namáhavé a spočívá v desinfekci tlamy a srsti. Nejjednodušším prostředkem je narůžovělý roztok hypermanganový, chlorová voda, kterou si připravíme tím způsobem, že jednu lžíci chlorového vápna rozpustíme ve třičtvrtě litru vody. Roztokem tímto nasákneme malou hubku a tou vytíráme 5-6kráte denně až do vyléčení tlamu a slepená místa srsti.

Ušní svrab vyvolávají rychle se rozmnožující drobní roztoči, kteří napadají ušní boltce králíků. Nemocní králíci potřásají neustále hlavou a škrábou se v uších. Bližší prohlídkou boltců zjistíme, že nalézají se v nich četné strupy a sedliny krve, v nichž nachází se tisíce roztočů, jimiž se nemoc roznáší. Zastaralé a dlouho trvající onemocnění může přivoditi smrt králíka, naproti tomu choroba včas zjištěná může se během několika dnů vyléčiti. Vnitřek uší natírá se papírkem nebo štětcem namočeným v 10proc. kreolínové masti anebo v tabulovém oleji a to tak často a tak dlouho, až jsou boltce zdravé. Výborně působí též směs glycerinu a kyseliny karbolové. Strupy je nutno vždy spalovati, neboť jimi se nákaza šíří.

Sněť slezinná je nejnebezpečnější a nejprudší nakažlivou chorbou králičí, která se však na štěstí poměrně zřídka vyskytuje. Nemocní králíci nežerou, dostávají třesavku, vysokou horečku, zrychlený a krátký dech, křeče, po nichž následuje ochrnutí celého těla a smrt. Upozorňuji, že nemoc tato je přenosná také na člověka a proto doporučuji co největší opatrnost, aby se králíkář nenakazil. Nemocní králíci se vůbec neléčí, naopak všichni churaví králíci musí býti utraceni a spálení. Králíkárna má býti vždy spálena a nikdy nemá býti použita pro další chov.

Mimo nakažlivé nemoce, které jsem zhruba dosud popsal, je ještě dlouhá řada chorob více nebo méně nebezpečných, z nichž mnohé mohou způsobiti hojně škod chovatelům. K nejběžnějším nemocem patří zácpa, průjmy, křeče, ochrnutí, tubrkulosa, chřipková rýma, nemoc pohlavní, prašivina a favus.

Zácpa je nejběžnější chorobou či příznakem choroby, která se vyskytuje hlavně u králíků krmených převážně krmivem suchým a u králíků málo se pohybujících. Mívají velká břicha, nepokojně pobíhají a špatně žerou. Proti zácpě králíků se nejlépe osvědčuje krmení zelené a šťavnaté píce v létě, v zimě nevařené mrkve a řípy, kalomel, teplé mléko s přimíšeným sirným květem.

Průjmy vznikají nesprávným krmením a nevhodnou vadnou potravou. Výkaly mohou se státi až vodnatými, často k nim bývá přimíšena také krev, králící rychle vysilují a hynou. Průjem nemusí přirozeně pocházeti z chyb dietetických, nýbrž může býti toliko příznakem řady jiných chorob: jako tuberkulosy, kokcidiosy atd. Léčení spočívá předně na změně potravy, krmí se píce výhradně suchá, dobré seno, chléb, zrní, vařená rýže nebo oves. Výborným prostředkem je svatojánský chléb, černý žitný chleb, sušený celer a vrbová kůra, která se podává buď jako čerstvé vrbové větvičky, anebo jako vařená kůra ve vodě. Stejně dobře působí také tinktura opiová, nebo živočišné uhlí.

Křeče vyskytují se dosti často u králíků jako poruchy nervové, rheumatické, anebo jako příznaky jiných chorob. Králíci nemohou se pohybovati a válí se doslova z místa na místo. Doporučoval bych vtírati do těla nemocného zvířete nějaké lihové mazání a dáti jej bezpodmínečně do tepla. Stává se někdy, že králík za křečovitého svíjení se rychle nám před zraky hyne, třebaže ještě před půl hodinou byl vesel a zdráv. Při takovém křečovitém záchvatu končícím okamžitou smrtí jedná se buď o mrtvici, o otravu jedovatými rostlinami v potravě, aneb o otravu uměl. hnojivy.

Ochrnutí napadá nejčastěji velké odrůdy, na příklad: belgické obry, strakáče, ale i menší stříbřité králíky, kteří jsou chováni v tmavých a dusných kotcích. Příčinou ochrnutí je téměř vždycky choroba ledvin. Nemocný králík nejistě se pohybuje, potácí se a nakonec se po zemi pouze plazí. Doporučuji masírovati měkčím kartáčem vícekráte denně nemocného králíka kafrovým lihem a umístění jeho ve vzdušné a teplé králíkárně.

Chřipková rýma je běžným nakažlivým onemocněním podporovaným nachlazením. Nemocný králík frká, kýchá a při tom vytéká mu hojně hlenu z nosu. Hlen tento je nakažlivý a jím přenáší se choroba na zdravá zvířata. Churavý králík má se ihned odděliti, do teplé místnosti přenésti, vlažnou vodou má se nos vícekráte za den očistiti a zaprašovati balonkem práškovou kyselinou borovou.

Tuberkulosa začíná většinou katarem horních cest dýchacích a projevuje se kašlem suchým a krátkým, který bývá provázen výtokem z nozder a z tlamy králíka; králík ztrácí chuť k žrádlu, dýchá namáhavě a často dostává průjem, což svědčí o zachvácení. Onemocnění toto je absolutně nezhojitelné a králíky je nutno pozabíjeti, při čemž nesmí se zapomenouti na příslušnou desinfekci.

Nemoce pohlavních ústrojů vyskytují se nyní poměrně velice často, ačkoliv před pěti až šesti léty nebylo o nich téměř ničeho slyšeti. Onemocnění projevuje se zánětem, zvředovatěním pohlavního ústrojí a hisavým výtokem a je způsobováno choroboplodným zárodkem t. zv. Spirochaetou cuniculi, který je velmi blízkým pžíbuzným spirochaet, jež vyvolávají syfilis nebo-li příjici lidí. Nemoc napadá jak samce, tak samice, chorá zvířata špatně žerou, zvolna hubnou a slábnou, až konečně za jeden až dva roky hynou. Stává se často, že při této chorobě nelze prostým okem zjistiti žádných změn a nemoc lze prokázati teprve krevní zkouškou, jako u člověka. Doba, která uplyne mezi vniknutím zárodku do zdravého těla a mezi objevením se prvních příznaků choroby obnáší dva až čtyři měsíce. Léčení: v prvním stupni nemoce omezujeme se na desinfekci, která se provádí tím způsobem, že se pohlavní ústrojí důkladně vymyje 3% roztokem kyseliny borové a zvředovatělá místa se potřou jodovou tinkturou; pokročilejší choroba se léčí roztokem resorcínu a dávkami benzolu ostrušíkového dle živé váhy králíka vypočtenými. U velmi cenných kusů s úspěchem se v poslední době používá injekcí neosalvarsanových.

Prašivina počíná obyčejně na hlavě, rozšiřuje se na krk, hruď, přední nohy a může postihnouti celý povrch zvířete. Srst na místech postižených vypadává, tvoří se malé puchýřky hnisem vyplněné, které praskají a zasychají ve strupy anebo mokvají. Nemocné zvíře je vždy nutno odděliti, isolovati, králíkárnu je nutno vřelým louhem sodným vymýti a po uschnutí vybíliti hašeným vápnem. Při počátcích choroby potírají se strupy vaselinou, glycerinem, aby změkly a pak je pomocí mazlavého mýdla a teplé vody opatrně odstraňujeme. Poté potíráme zachvácená místa kartáčkem neb pírkem po 3 dny 2krát denně směsí stejných dílů petroleje a lněného oleje, za týden se králík vykoupe, v teple osuší a v případě potřeby se totéž léčení opakuje. Dobře se také osvědčilo seslabené vídeňské dehtové mazání, jehož hlavní součástí je dehet, líh a sirný květ.

Favus, čili moučnivka je rovněž kožní chorobou králíků, vyvolávanou plísní, zvanou Achorion Schoenleini. Na postiženém místě tvoří se v srsti zaokrouhlené, přesně omezené větší neb menší skvrny, v jejichž středu srst vypadává a později pokrývá se bělavým práškem (jako moukou), který pochází z výtrusů plísně. Nemoc zůstává obyčejně omezena na hlavy, na nohy, někdy ovšem zachvacuje celé tělo. Nákaza tato vyskytuje se nejčastěji u králíků ve stáří do 3 měsíců, jakmile dosáhnou stáří 5 měsíců, pak náhle sama zmizí. Někdy dosahuje však takového stupně, že zvířata hynou seslábnutím. Léčení spočívá v potírání chorých míst vatou, namočenou ve slabém roztoku sublimátu, kyseliny karbolové, kreolinu. Králíci obyčejně uzdraví se do týdne. Upozorňuji zase, že choroba tato je přenosná na člověka a proto je třeba velké opatrnosti. Nakažlivé nemoce králíků jsou velmi nebezpečné už proto, že nákaza se rychle přenáší na všechny kusy v králíkárně. Abychom tomu zabránili, musíme králíky občas prohlížeti a zpozorujeme-li u některého známku nemoci, pak musíme jej ihned bez odkladu léčiti. Správná diagnosa a vhodný způsob léčení je ovšem důležitý. Když zjistíme, že některý králík málo žere a sedí skrčený, máme jej hned z králíkárny odebrati, dáti do nějaké prázdné a od králíkárny více vzdálené bedny. Tam jej máme delší dobu pozorovati a léčiti, jakmile poznáme, jakou nemocí je postižen. Včasným odstraněním churavého králíka zabrání se často nakažení a vyhynutí celého chovu.

Všeobecně o léčení možno říci, že nejlépe je králíky těžce nemocné nebo nápadně již vyhublé neléčiti vůbec, lépe je takové kusy z chovu odstraniti, aby se předešlo ještě větší škodě. Pro králíkáře platí, že lépe je nemocem předejíti, nežli je namáhavě léčiti. Když jsou králíci pak krmeni vydatnou a zdravou potravou, zamezí se mnohým chorobám. Nutno dbáti, aby chovní králíci nepocházeli z chovů zamořených nějakou nemocí, nebo zdegenerovaných pokrevní plemenitbou. Koupení králíci buďtéž vždy dobře prohlédnuti a delší dobu pozorováni, jestli snad nejsou nemocní. Pouze úzkostlivou čistotou a opatrností podaří se nám králíky udržeti zdravé.

Zdroj: diskuze Léčení prašiviny u králíků
Odesláno: 19.12.2016 uživatelem anežka
Počet odpovědí: 0

BRAMBOROVÝ SALÁT

Bramborový salát s cibulí

Suroviny:

  • 10 brambor
  • 2 červené cibule
  • 5 lžic olivového oleje
  • 200 ml vody
  • 3 vejce
  • 1 lžička hořčice
  • 4 lžíce vinného octa
  • sůl a pepř dle chuti
  • 1 kostka zeleninového bujónu
  • trochu pažitky

Postup:

Brambory omyjte kartáčkem pod tekoucí vodou a nechte je ve slupce uvařit v osolené vodě. Cibuli nakrájejte na tenké proužky, které osmahněte na rozpáleném oleji. Takto připravenou cibulku osolte, opepřete, vmíchejte hořčici, ocet a zalijte vodou s rozpuštěnou kostkou zeleninového bujónu. Cibulku takto poduste ještě asi 5 minut. Dejte uvařit vejce na tvrdo. Teplé brambory podélně nakrájejte na osminky, zalijte vývarem s cibulí, přisypte nadrobno posekanou pažitku a vše dobře zamíchejte. Před servírováním ozdobte uvařenými vejci. Tento salát je vhodný například ke karbanátkům, ale je možné ho konzumovat i jako samotný pokrm. Pro jemnější chuť se mohou červené cibule nahradit pórkem nebo mladou naťovou cibulkou. Se sklenkou správně vychlazeného bílého vína tento salát nemá chybu.

Detail odstavce: Bramborový salát s cibulí
Zdroj: Bramborový salát
Zveřejněno: 8.9.2014

BRAMBOROVÝ SALÁT

Bramborový salát bez majonézy

... s jogurtem

Suroviny:

  • 1 kg brambor vařených ve slupce
  • salátová okurka (neoloupaná, jen dobře omytá)
  • 3 papriky (bílá, žlutá, červená)
  • 1 svazek ředkviček
  • 2 rajčata
  • 1 malý bílý jogurt (120 g)
  • 1,5 lžíce olivového oleje
  • 2 vejce uvařená na tvrdo
  • sůl, pepř

Postup:

Uvařené brambory oloupejte a nakrájejte na kostičky, ostatní zeleninu nakrájejte na drobné kostičky. Vše osolte, opepřete, přidejte olivový olej, bílý jogurt a pokrájená vejce. Salát opatrně promíchejte a nechejte v chladu rozležet.

... bez jogurtu

Suroviny

  • 450 g brambor
  • 70 g sterilovaných okurek
  • 50 g červené cibule
  • 50 g bílé cibule
  • 2 polévkové lžíce sterilované kapie
  • sůl, pepř, zelený pepř
  • 40 g olivového oleje
  • troška octa
  • 2 lžíce dobré hořčice
  • šťáva z půlky citronu
  • 150 g vývaru z kořenové zeleniny

Postup

Nejprve si připravte vývar z kořenové zeleniny, tedy silnější vývar z mrkve, petržele a celeru. Pak dejte vařit brambory ve slupce. Uvařené brambory slijte, nechte trochu vychladnout, pak je oloupejte a nakrájejte na takzvané „půlplátky“. Takto připravené brambory vložte do mísy a zalijte ještě teplým zeleninovým vývarem. Velmi jemně promíchejte, abyste brambory nerozbili. Poté přidejte okurku nakrájenou na podélné obdélníčky, sterilovanou kapii, červenou a bílou cibuli, nakrájené na jemné proužky. Přidejte olivový olej, hořčici, krapet octa (jen dle chuti) a šťávu z jednoho citronu. Salát osolte a dochuťte čerstvě mletým černým pepřem. Vše opět velmi jemně promíchejte a nakonec posypte zeleným pepřem. Hotový bramborový salát uložte do chladu a nechte uležet.

Detail odstavce: Bramborový salát bez majonézy
Zdroj: Bramborový salát
Zveřejněno: 8.9.2014

VAJÍČKOVÝ SALÁT

Vajíčkový salát s tatarkou

Ingredience: 10 vajec, 1 cibule, 1 sklenice tatarky, dle chuti bílý pepř a sůl

Postup: Vejce uvaříme natvrdo. Uvařená vejce vychladíme, nakrájíme na měsíčky a vložíme do větší misky. Cibuli očistíme a nakrájíme najemno a vložíme do větší misky. Přidáme tatarku, opepříme, osolíme, smícháme a podáváme.

Detail odstavce: Vajíčkový salát s tatarkou
Zdroj: Vajíčkový salát
Zveřejněno: 16.6.2017

OKURKOVÝ SALÁT

Okurkový salát bez octa

Ingredience: 1 salátová okurka, špetka soli, mletý pepř, 1 stroužek česneku, 2 lžíce medu, 1 dl jablečné šťávy ze zelených jablek, 1 dl vody

Technologický postup: Dobře omytou oloupanou okurku nastrouháme nahrubo, přidáme česnek utřený se solí, sůl, pepř, med, jablečnou šťávu a vodu. Pečlivě promícháme, dle chuti přisladíme. Necháme vychladit a podáváme.

Detail odstavce: Okurkový salát bez octa
Zdroj: Okurkový salát
Zveřejněno: 16.2.2017

VAJÍČKOVÝ SALÁT

Doporučení odborníků

Spojovat vajíčkový salát něčím jiným než majonézou, to je škoda surovin. Všechny experimenty s použitím jogurtu nebo třeba zakysané smetany končí tak, že si výrobek většinou musí tvůrce pochválit a sníst sám, nikomu kromě něj to nechutná.

Přídavek jiných surovin (sýr, uzenina) je možný, pak to ale bude nějaký majonézový salát dle fantazie, nikoliv klasický vajíčkový salát.

Do salátů nepoužíváme kupovanou tatarskou omáčku. Jednak má už svou vlastní chuť a jednak tím salát získá slizkou konzistenci (emulgátory v každé kupované tatarce).

Ovšem jsou situace, kdy opravdu nelze použít majonézu, a tak zde jsou uvedeny i recepty na vajíčkový salát s bílým jogurtem.

Detail odstavce: Doporučení odborníků
Zdroj: Vajíčkový salát
Zveřejněno: 16.6.2017

TĚSTOVINOVÝ SALÁT

Těstovinový salát se zakysanou smetanou

Ingredience:

  • 250 g těstovin
  • 200 g vepřové šunky
  • 1 konzerva sterilované kukuřice
  • 1 konzerva sterilovaného hrášku
  • 4 rajčata
  • 2 zakysané smetany
  • sůl
  • pepř

Postup:

Těstoviny uvařte dle návodu, propláchněte a nechte vystydnout. Pak přidejte na nudličky pokrájenou vepřovou šunku. Kukuřici i hrášek slijte, nechte okapat a přidejte do salátu. Rajčata omyjte, nakrájejte na kostičky a vše promíchejte. Na závěr vmíchejte zakysanou smetanu a dochuťte solí a pepřem.

Detail odstavce: Těstovinový salát se zakysanou smetanou
Zdroj: Těstovinový salát
Zveřejněno: 19.5.2016

SALÁT CÉSAR

César salát s majonézou

Ingredience: 100 ml majonézy, 2 filety ančoviček, 1 lžíce strouhaného parmazánu, 1,5 lžičky dijonské hořčice, 1 lžička worcestrové omáčky, troška citronové šťávy, sůl, pepř, prolisovaný česnek na topinky k salátu, toustový chléb, 2 kuřecí prsa, 1 římský salát

Postup: Ančovičky rozmačkáme vidličkou a vše dohromady smícháme a dle vlastních chutí dolaďujeme. Kuřecí prsa omyjeme a očistíme, ochutíme solí a pepřem, lehce potřeme olejem. Takto připravené maso opečeme na troše oleje. Poté kuřecí prsa nakrájíme. Natrháme římský salát a vše smícháme.

Toustový chléb položíme na papírem vyložený plech, zakápneme olejem a dáme do trouby opéct. Hotové plátky potřeme česnekem a podáváme k salátu.

Detail odstavce: César salát s majonézou
Zdroj: Salát césar
Zveřejněno: 3.1.2018

OBLOŽENÉ CHLEBÍČKY

Obložené chlebíčky pro pohoštění

Chlebíčky se podávají zejména při různých oslavách a setkáních s přáteli. Připravené chlebíčky nechte odležet, chraňte je pouze před oschnutím. Rozležením se provlhčí pečivo, přestane se drobit, zvláční a chutě se tak nějak lépe spojí.

Co je třeba:

  • základní surovinou je bílá veka (to je klasika) – v současné době se v této oblasti poměrně experimentuje a používají se i bagety (světlé i tmavé), housky, popřípadě jiné druhy pečiva

Další suroviny se volí dle toho, jaký chlebíček budete vyrábět. K tradičním surovinám patří:

  • vlašský salát, bramborový salát
  • uzeniny – šunka, debrecínka, uherák, herkules a další
  • vejce – vařené natvrdo
  • sýr – je možné použít různé druhy, od plátkového přes plísňový až po tavený
  • pomazánky – budapešťská, česneková, rybí atd.
  • kyselá okurka
  • zelenina – okurka, rajče, paprika

Fantazii se meze nekladou, hodí se i olivy, oříšky, majonéza a podobně.

Postup:

  • nejdříve nakrájíte veku (šířka plátků i velikost záleží na tom, jak velké a „tlusté“ chlebíčky chcete vyrábět)
  • poté ji potřete máslem či pomazánkou
  • následně začnete chlebíčky zdobit (suroviny se skládají vesměs vedle sebe, nikoliv na sebe)
Nejčastější kombinace:
  • veka + vlašský/bramborový salát + šunka + vejce + kyselá okurka
  • veka + budapešťská pomazánka + sýr + paprika (často nakládaná)
  • veka + máslo + suchý salám (uherák, herkules) + kyselá okurka/rajče
  • veka + hermelínová pomazánka + hermelín

Fantazii se meze nekladou, a tak záleží jen na vás, co na chlebíček dáte. Je třeba jen dávat pozor, aby se chutě vyloženě „netloukly“. Vyrobit chlebíček lze i tak, že se na každý konec položí rozdílné chuti. Prostředek pak může být neutrální.

Tip: Uzenina by měla být nakrájená na tenké plátky, poté se tvaruje do kornoutků.

Zde je několik inspirací z komerční sféry.

Detail odstavce: Obložené chlebíčky pro pohoštění
Zdroj: Obložené chlebíčky
Zveřejněno: 24.5.2018

OKURKOVÝ SALÁT

Okurkový salát s wakame

Ingredience: 1 okurka, řasa wakame, mořská sůl, 1 lžíce oleje, citronová šťáva

Technologický postup: Řasu wakame namočíme a uvaříme ve vodě. Nastrouháme okurku, smícháme ji s řasou, osolíme mořskou solí, přidáme lžíci oleje a trochu citronové šťávy. Takto připravený salát necháme vychladit a podáváme.

Detail odstavce: Okurkový salát s wakame
Zdroj: Okurkový salát
Zveřejněno: 16.2.2017

TĚSTOVINOVÝ SALÁT

Těstovinový salát s tofu

Ingredience:

  • 250 g těstovin
  • 100 g tofu
  • 4 rajčata
  • salátová okurka
  • 2 žluté papriky
  • 3 ředkvičky
  • 1 konzerva sterilované kukuřice
  • 500 g bílého jogurtu
  • sůl
  • pepř

Postup:

Těstoviny uvařte v osolené vodě, propláchněte studenou vodou, nechte vystydnout. Zeleninu očistěte, omyjte a nakrájejte na menší kostičky. Tofu sýr nakrájejte na kostičky asi 1krát 1 cm, slijte nálev z kukuřice a vše promíchejte. Osolte, opepřete a na závěr vmíchejte bílý jogurt. Důkladně promíchejte, případně dle potřeby dochuťte.

Detail odstavce: Těstovinový salát s tofu
Zdroj: Těstovinový salát
Zveřejněno: 19.5.2016

TĚSTOVINOVÝ SALÁT

Těstovinový salát s tuňákem

Ingredience:

  • 250 g těstovin
  • 150 g tuňáku v konzervě
  • 4 rajčata
  • 2 bílé papriky
  • 1 cibule
  • 100 g majonézy
  • sůl
  • pepř

Postup:

Těstoviny uvařte dle návodu, propláchněte studenou vodou a nechte úplně vystydnout. Mezitím si omyjte rajčata a papriky. Papriky zbavte jadýrek a obojí nakrájejte na kostičky. Oloupejte cibuli a nakrájejte najemno. Vše smíchejte se studenými těstovinami, osolte, opepřete a přidejte majonézu. A teď je na vás, jak budete chtít pokračovat. Tuňáka, nejlépe ve vlastní šťávě, buď promíchejte do salátu, nebo salát naservírujte na talíř a tuňáka dejte navrch. Můžete ještě dozdobit na kolečka nakrájenou jarní cibulkou.

Detail odstavce: Těstovinový salát s tuňákem
Zdroj: Těstovinový salát
Zveřejněno: 19.5.2016

BRAMBOROVÝ GULÁŠ PODLE BABIČKY

Bramborový guláš s houbami

Ingredience: 400 g oloupaných brambor, 300 g špekáčků, 4 lžíce oleje, 1 cibule, mletá sladká paprika, 200 g čerstvých hub, sůl, mletý pepř, voda, hladká mouka, 400 ml mléka, 100 ml smetany

Technologický postup: Nakrájenou cibuli osmahneme na oleji do světle zlatavé barvy, přidáme nakrájené špekáčky, orestujeme, zasypeme mletou paprikou, zamícháme, necháme jen zpěnit a ihned zalijeme vodou nebo vývarem. Přidáme brambory nakrájené na kostky, nakrájené houby, sůl, pepř a necháme zavařit. Hladkou mouku rozšleháme v části mléka a poté za stálého míchání zahustíme guláš. Přidáme zbytek mléka a vodu – vše dle potřeby a požadované hustoty guláše. Mícháme, až se nám zavaří, pak teplotu zmírníme a necháme za občasného promíchání lehce vařit zhruba 20 minut, dokud nebudou brambory měkké. Ke konci přidáme sladkou smetanu. Dochutíme solí a pepřem.

Detail odstavce: Bramborový guláš s houbami
Zdroj: Bramborový guláš podle babičky
Zveřejněno: 28.8.2016

OKURKOVÝ SALÁT

Okurkový salát s acidofilním mlékem

Ingredience: 1 okurka, 200 ml acidofilního mléka, špetka cukru krupice, mletý pepř, sůl

Technologický postup: Omytou salátovou okurku nahrubo nastrouháme nebo nakrájíme na tenké plátky. Acidofilní mléko ochutíme špetkou cukru, soli, mletého pepře a přelijeme přes okurku. Salát necháme vychladit a podáváme.

Detail odstavce: Okurkový salát s acidofilním mlékem
Zdroj: Okurkový salát
Zveřejněno: 16.2.2017