Informace od profesionálů

HLAVNÍ STRÁNKA

  

CHOROBY

  

PĚSTOVÁNÍ

  

ŠKŮDCI

  

RECEPTY

  
Téma

BRAMBOROVÝ SALÁT KLUCI V AKCI

Recepty

V českých domácnostech se bramborový salát připravuje různě a v mnohých rodinách se vlastní specifický recept beze změn dědí z generace na generaci. Některé kuchařky a kuchaři naopak rádi experimentují a bramborový salát připravují pokaždé jinak, v různých variacích. Jediné správné kritérium pro „ten pravý“ bramborový salát je pouze jeho dobrá chuť. Důležité je připravit salát alespoň den předem a umístit do chladu. Dobře se „proleží“, všechny přísady se prolnou a více vyniknou všechny jeho chutě.

Pokud nemáte svůj tradiční rodinný recept, nebo chcete vyzkoušet nové varianty, můžete si vybrat třeba z níže uvedených receptů...

Zdroj: Bramborový salát

Diskuze: Paprika zhořkne

Babičky bramborový guláš


rád bych věděl proč ta paprika zhořkne. do osmažené cibulky dám papriku a chviličku
míchám do 10. vt. a hned zalévám připravenou horkou vodu. vložím maso a dusím atd . nic nezhořkne!!!!

fanda

Zdroj: diskuze Paprika zhořkne
Počet odpovědí: 1

Recept

Nejedná se o tradiční květákové placičky, nýbrž o gastronomickou pochoutku v košíčkách. Recept Kluci v akci koncipovali na 8 porcí (průměr koláčků cca 10 cm).

Ingredience na těsto na košíčky: 2 ½ dl ovesných vloček, 2 ½ dl ječné mouky, 1 dl vody, 0,5 dl olivového oleje, 1 lžička sušeného oregana, 2 špetky soli

Postup: Z ingrediencí Kluci v akci zpracují těsto a nechají je půl hodiny odležet. Poté jím plní nízké jednoporcové teflonové formičky, prsty si podle potřeby namáčejí ve vodě. Těsto Kluci v akci propíchají vidličkou a pečou ve vyhřáté troubě na 170 °C 10−12 minut.

Předpečené korpusy Kluci v akci naplní květákovou kari směsí a pečou ještě 15−20 minut.

Ingredience na květákové kari: 4 lžíce olivového oleje, 3 stroužky česneku, 1 jarní cibulka, 250 g květáku, 1 lžíce kari, sůl, hrst petrželky, 2 vejce

Postup: Kluci v akci na oleji pozvolna osmahnou nasekaný česnek, až uvolní vůni a lehce zezlátne, přidají cibulku, osmahnou, vmíchají nadrobno nasekaný květák, ochutí kari, osmahnou, osolí. Pokrm Kluci v akci odstaví, nechají zchladnout a do směsi vmíchají nasekanou petrželku a vejce.

Touto květákovou směsí naplní Kluci v akci formičky a dají zapéct.

A aby byl pokrm dokonalý, podávají jej Kluci v akci s listovým salátem s klíčky. Poté doslova zažijete chuťový orgasmus.

Ingredience na listový salát s klíčky: 4 hrsti rukoly, ½ ledového salátu, klíčky podle chuti (vojtěška, mungo, červená řepa), panenský olivový olej, citronová kůra a šťáva

Postup: Kluci v akci rukolu smíchají s natrhaným listovým salátem, přidají klíčky, trochu citronové kůry, zakápnou olejem a zastříknou citronovou šťávou.

Takto připravený salát podávají Kluci v akci s košíčky s květákovým kari.

Zdroj: Květákové placičky podle Kluci v akci

Diskuze: jak udělat domácí aviváž

parada, zkusime, ale pouzivam ted avivaze z nemecka, koupene na shopu www.ze-zahranici.cz koupili jsme v akci, tak musim pockat, az vycerpam :-)

Zdroj: diskuze Jak udělat domácí aviváž
Počet odpovědí: 0

Lehký bramborový salát

Suroviny:

  • 500 g brambor
  • 500 g čerstvé salátové okurky
  • 1 snítka kopru
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • sůl, pepř
  • 3 lžíce olivového oleje

Postup:

Brambory uvařené ve slupce oloupejte a nakrájejte na plátky. Oloupanou salátovou okurku nakrájejte také na plátky, ale na slabší než brambory. Obojí dejte do mísy, dochuťte solí, pepřem a citronovou šťávou. Nakonec přidejte olej, dobře, ale opatrně promíchejte a přizdobte snítkou kopru.

Zdroj: Bramborový salát

Diskuze: OBI,puklice a jini skudci.

Koupila jsem si v OBI nadhernou metrovou Dracenu,ktera byla v akci kolem 300Kc.Pravda mela nektere listy viditelne odstranene ze stredu ruzice a jine zase meli nevzhledne ustrizene spicky,dokonce i celou polovinu listu.Coz jsem tolik nevnimala,nebot radost z toho,ze si muzu splnit muj sen mi vyradila z provozu rozum.Podvedomi se mi,ale asi na sekundu restartovalo,protoze jsem si to i s Dracenou namirila k prodavaci s otazkou,jest-li mi Dracena neuhyne a vzpamatuje se.Odpovedel ze ano a pridal dalsi rady ohledne pece.Asi po 3 tydnech se zacala moje "botanicka zahrada" menit na ..... ani nemam slov.Zpozornela jsem...aaaa do prdele puklice....hlavou mi letel rozhovor s prodavacem....vzapeti si nadavam do "bububu" ....jasne,ze se vzpamatuje...psychologie prodeje,na co jsem ji studovala?....proc rikam dceri: nez si neco koupis dobre si to prohlidni... kam jsem cumela ja?....na ten silnej kmen a jak je krasne vysoka....blbo uzavrela debatu sama se sebou.Co slo jsem ostrihala,celej zarostlej strop vodenkou strhla a kdyz jsem zkoncila rozbrecela se.Tolik let piplani a radost z kazdeho noveho listecku a ted holy klacky :-( Rady z internetu nepomahali,za to prazdne kvetinace se mi mnozili.Az jsem nasla navod na vetsinu skudcu.Obycejny slupky z cibule,cim.vic tim lip a 2 dny je louhovar ve srudeny vode,pak vsechny kytky postrikat.Dalsi dny plne nadeje a ocekavani....HURAAA...JASAM A MAM SNAD JESTE VETSI RADOST,NEZ KDYZ JSEM SI "SPLNILA MUJ SEN".ZADNE DALSI NOVE NAPADENE LISTY A TO NA ZADNY KYTCE.PRO JISTOTU PO TYDNU OPACKO S POSTRIKEM.. .KYTKY SE ROZRUSTAJI A "MOJE BOTANICKA" NA KTEROU SE CHODIL KOUKAT CELEJ BARAK VCETNE NAVSTEV NAJEMNIKU BUDE BRZY JAKO DRIV A V OBI UZ NEKOUPIM NIKDY NIC!!!

Zdroj: diskuze Dendrobium nobile přesazování
Počet odpovědí: 4

Rychlý bramborový salát podle Kluků v akci

Ingredience:

  • 1 kg brambor
  • 2 cibule
  • 5 větší sterilovaných okurek
  • Ocet (nálev z okurek)
  • Pepř
  • Sůl

Postup přípravy:

Brambory si omyjeme a ve slupce uvaříme do změknutí. Poté je nakrájíme na tenké plátky. Oloupeme si i cibuli a nadrobno nakrájíme. Na kostičky si nakrájíme i okurku. Brambory, cibuli a okurku dáme do misky. Vše osolíme, opepříme, přidáme hořčici a ocet, nebo lák z okurek. Vše pořádně promícháme.

Zdroj: Bramborový salát

Jak dělají salát César Kluci v akci

Ingredience: 2 kuřecí prsa, špetka kari, mletý pepř, sůl, olivový olej, 4 plátky anglické slaniny, 1 římský salát, 150 g parmazánu, 2 žemle (veka nebo bageta)

Ingredience na dressing: 2 žloutky, střik vinného octa, 1 lžička dijonské hořčice, 1 lžička krystalového cukru, mletý pepř, sůl, 100 ml oleje, 1 stroužek česneku, 4 ančovičky

Postup: Kluci v akci nakrájí žemle na kostky a ve středně vyhřáté troubě je vysuší dokřupava. Česnek a ančovičky nakrájí najemno. V míse vymíchají žloutky s vinným octem, cukrem, hořčicí, pepřem a solí dohladka a postupně, za stálého míchání, přilévají olej, až získají majonézovou emulzi. Vmíchají ančovičky s česnekem a dají do lednice vychladit.

Kuřecí prsa očistí, ochutí špetkou pepře, kari, solí a lehce zakápnou olejem a vetřou do masa. Maso opečou na troše olivového oleje dozlatova společně s plátky slaniny. Salát natrhají na kousky a promíchají s dressingem.

Na talíř servírují salát, nakrájená kuřecí prsa, slaninu, krutony a zdobí hoblinami parmazánu.

Zdroj: Salát césar

Ingredience:

  • 1 hlávka kapusty
  • 1 cibule
  • 5 stroužků česneku
  • Kmín
  • Mletý pepř
  • Olej
  • Sůl
  • Vinný ocet

Zdroj: Jak dělají dušenou kapustu Kluci v akci

Bavorský bramborový salát podle Kluků v akci

Ingredience:

  • 1 kg salátových brambor
  • salátová okurka
  • 200 ml zeleninového vývaru
  • 2 cibule
  • 3 – 4 lžíce vinného octa
  • 3 lžíce rostlinného oleje
  • Drcený kmín
  • Mletý pepř
  • Snítka čerstvého kopru
  • Sůl

Postup přípravy:

Omyjeme a uvaříme si brambory ve slupce doměkka. Vařené brambory necháme zchladnout (ideálně je vaříme den předem a necháme je odležet v lednici). Brambory pak oloupeme a pokrájíme na kolečka. Oloupeme si i salátovou okurku a nastrouháme (nebo nakrájíme nožem) ji na tenká kolečka. Připravíme si i cibuli, oloupeme ji a nakrájíme na klínky. Brambory s cibulí a okurkou smícháme v misce a ochutíme vinný octem, olejem, drceným kmínem, mletým pepřem a solí. Přidáme i nakrájený čerstvý kopr. Nakonec na salát nalijeme horký zeleninový vývar a vše ještě znovu promícháme. Salát necháme v ledničce asi hodinu odležet.

Zdroj: Bramborový salát

Ingredience (potřebné zhruba na 4 - 6 porcí):

  • 2 cibule

  • 400 g žampionů

  • 400 g vepřového masa (plecka)

  • 4 bobkové listy

  • Lžička kmínu

  • Olej

  • Pepř

  • Sůl

Zdroj: Jak dělají vepřové na houbách Kluci v akci

Bramborový salát podle Pohlreicha

Suroviny (na 1 porci):

  • 100 g brambor vařených ve slupce
  • 1 lžíce vinného octa
  • 2 lžíce zakysané smetany
  • sůl a pepř
  • nasekaná pažitka

Postup:

Brambory uvařte ve slupce doměkka (ale nerozvařte!). Ještě teplé brambory zbavte slupek a nakrájejte na kostky. Kostičky brambor pak přesypte opatrně do mísy a nalijte na ně ocet. Nechte takto asi čtvrt hodiny marinovat. Poté ocet z brambor slijte, přidejte zakysanou smetanu, pažitku a dochuťte solí a pepřem dle vlastní chuti. Tento lehký bramborový salát podle receptu Zdeňka Pohlreicha je vhodný například ke pstruhovi. Dobrou chuť!

Zdroj: Bramborový salát

Potřebné ingredience (na 4 - 6 porcí)

150 g másla

3 střední cibule

80 g hladké mouky

800 ml masového vývaru

200 ml smetany

100 g čerstvého křenu

Mletý bílý pepř

Sůl

Zdroj: Křenová omáčka Kluci v akci

Popis podle receptu Kluci v akci

Kluci uvádějí, že na 5 až 6 porcí budete potřebovat:

  • 2 velké cibule
  • 6 stroužků česneku
  • 2 lžíce sladké mleté papriky
  • kohoutí, slepičí, kuřecí vývar nebo vodu
  • 1 kohouta
  • sůl
  • snítku rozmarýnu
  • 1 lžičku mleté papriky
  • 250 ml 33% smetany
  • 1 kapii nebo červenou papriku
  • 4 žampiony
  • slunečnicový olej

Postup

Kluci v akci nejprve na oleji orestují do sklovata na kostičky nakrájenou cibuli, přidají česnek, zarestují, pak zapráší mletou paprikou, krátce osmahnou, zalijí vývarem, osolí a přivedou k varu.

Části naporcovaného kohouta Kluci v akci na straně kůže naříznou, osolí, opečou na oleji ze všech stran dozlatova, přihodí snítku rozmarýnu, během opékání lehce popráší mletou paprikou, poté maso vyjmou (olej uchovají i se snítky rozmarýnu) a vloží do základu na omáčku, přiklopí, dusí do měkka, na závěr zalijí smetanou, nechají přejít varem a podávají.

Na oleji po opečeném mase Kluci v akci orestují papriku na krájenou na nudličky a na větší kousky nakrájené žampiony. Papriku s žampiony kladou na každou porci kohouta, navrch ozdobí snítkou opečeného rozmarýnu.

Jako přílohu doporučují Kluci v akci špecle, bramborové noky, knedlíky nebo rýži.

Zdroj: Jak dělají kuře na paprice Kluci v akci

Postup přípravy

Nejprve si najemno nakrájíme cibuli. Na připravené pánvi si přepustíme máslo a na něj orestujeme cibulku dosklovata. Poté k ní přisypeme mouku a orestujeme ji s cibulkou, dokud nevznikne světlá jíška. Jíšku je třeba stále míchat a pak do ní přilít vývar, který se povaří 20 minut. Vývar se pak osolí, dochutí bílým pepřem a zjemní smetanou. Vzniklý bešamel se ještě povaří a přidá se do něj nastrouhaný křen.

Kluci v akci doporučují podávat tuto křenovou omáčku s plátky teplé šunky.

Zdroj: Křenová omáčka Kluci v akci

Rakouský bramborový salát

Ingredience:

  • 1 lžíce kopru
  • salátová okurka
  • 1 špetka mletého pepře
  • 1 zakysané smetana
  • 300 g brambor
  • Majonéza
  • Sůl

Postup přípravy:

Nejprve si očistíme brambory a vaříme je ve slupce do změknutí. Po vychladnutí brambory nakrájíme na plátky. Připravíme si okurku, tu nakrájíme na kolečka a posolíme (sůl pomůže, aby okurka rychleji pustila šťávu). Šťávu z okurky vylijeme a kolečka z okurky vysušíme a přidáme k nakrájeným bramborám. K bramborám a okurkám přidáme majonézu a zakysanou smetanu. Do salátu přidáme kopr. Podle chuti salát osolíme a opepříme.

Zdroj: Bramborový salát

Bramborový guláš – video

Zde se můžete inspirovat videonávodem na to, jak uvařit bramborový guláš.

Zdroj: Bramborový guláš podle babičky

Zálivka na bramborový salát s majonézou

  • 1 cibule
  • 1 plnotučná hořčice
  • 200 g majonézy
  • Máslo
  • Pepř
  • Sůl
  • Voda

Postup přípravy:

Nejprve si oloupeme a nakrájíme cibulku. Na připravenou pánvičku si dáme trošku másla, na kterém pak cibulku zpěníme. Jakmile začne cibulka zlátnout, přidáme vodu, hořčici, sůl a pepř. Vše pak přivedeme k varu a necháme odstát, dokud základ zálivky nevychladne. Na závěr se přidá majonéza a vše se promíchá. Zálivku pak postupně přidáváme do bramborového salátu.

Zdroj: Bramborový salát

Hovězí na houbách Kluci v akci

Houbová omáčka s hovězím masem je klasický český pokrm a každá rodina má svůj osvědčený návod na jeho přípravu. Používají se například roštěnky, které se připravují v papiňáku, a omáčka se zjemní smetanou.

A jak dělají hovězí na houbách Kluci v akci?

Ingredience

80 g másla, 250 g hřibů, drcený kmín, hovězí vývar, 200 ml sladké smetany, 100 ml zakysané smetany, 1–2 lžíce hladké mouky, sůl, střik octa, 600 g vařeného hovězího masa zadního

Postup

Kluci nejdříve na rozehřátém másle osmahnou nakrájené houby s kmínem, přiklopí je, a až houby pustí šťávu, zalijí je vývarem. Následně přidají obě smetany s rozkvedlanou moukou a provaří je cca dvacet minut. Na závěr to kluci ochutí solí a octem. Omáčku podávali s plátkem vařeného hovězího masa a s houskovým knedlíkem.

A co vy? Jaká je vaše roštěná s houbami a se smetanou, pochlubte se svým návodem!

Zdroj: Jak dělají hovězí na houbách Kluci v akci

Bramborový salát s majonézou

Suroviny:

  • 600 g brambor
  • 3 lžíce majonézy
  • 3 vejce
  • 2 lžíce plnotučné hořčice
  • 4 sterilované okurky
  • 1 mrkev
  • 1 petržel
  • 1/4 celeru
  • 1 střední cibule
  • sůl, pepř, dle potřeby lák z okurek

Postup:

Kořenovou zeleninu a brambory ve slupce uvařte doměkka v osolené vodě, vejce uvařte natvrdo. Po uvaření brambory nechte trochu vychladnout a následně je oloupejte. Potom je stejně jako kořenovou zeleninu a vejce nakrájejte na kostičky (můžete použít také speciální sítko na brambory) a vložte do velké salátové mísy. Přidejte nadrobno nakrájenou cibuli, sterilované okurky, hořčici a majonézu. Vše dobře, ale opatrně promíchejte. Bramborový salát pak už jen dochuťte solí a pepřem, případně i lákem z okurek. Nechte jej do druhého dne odležet v lednici.

Zdroj: Bramborový salát

Zálivka na bramborový salát

Ingredience:

  • 250 ml zeleninového vývaru
  • 2 lžíce hořčice
  • 3 ks cibule
  • 4 lžíce octa
  • 5 lžic oleje
  • Cukr
  • Mletý černý pepř
  • Sůl

Postup přípravy:

Nejprve si oloupeme a najemno nakrájíme cibule. Připravíme si pánvičku s olejem. Na rozehřátém oleji osmažíme cibuli. K ní pak přidáme hořčici i zeleninový vývar a necháme chvíli povařit. Do zálivky pak vmícháme ocet, podle chuti ji osolíme, opepříme nebo osladíme. Na závěr ještě přidáme zbytek olej. Zálivku pak vmícháme do bramborového salátu.

Zdroj: Bramborový salát

Bramborový salát s avokádem

Ingredience:

  • 1 lžíce olivového oleje
  • 2 avokáda
  • 500 g nových brambor
  • Citronová šťáva
  • Hrst pražených loupaných mandlí
  • Hrst řeřichových výhonků
  • Sůl
  • Pepř

Postup přípravy:

Brambory si oloupeme a nakrájíme na kolečka. Pak je dáme vařit, dokud nezměknou. Brambory scedíme. Mezitím si olivový olej s citronovou šťávou prošleháme společně se solí a pepřem. Touto zálivkou pak přelejeme ještě horké brambory a pak je necháme vychladnout. Avokáda si rozpůlíme, vypeckujeme a oloupeme. Nakrájíme je na kousky a pak je přimícháme k bramborám. Přidáme i mandle a řeřichové výhonky.

Zdroj: Bramborový salát

Bramborový salát rakouský

Ingredience:

  • 1 hrnek vody
  • 1 kg brambor
  • 1 lžička cukru
  • 1 lžička soli
  • 1 velká cibule
  • 2 lžíce oleje
  • 2 lžičky mletého černého pepře
  • 4 lžíce octu

Postup přípravy:

Omyjeme si brambory a vaříme je do změknutí ve slupce. Jakmile je dovaříme, necháme je vychladnout, oloupeme je a nakrájíme na plátky. Oloupeme si cibuli, nakrájíme ji najemno. Pak si připravíme zálivku. Vodu smícháme s olejem, octem, cukrem, solí a pepřem. Do misky dáme cibuli i brambory a zalijeme je zálivkou. Vše promícháme a necháme v lednici odstát.

Zdroj: Bramborový salát

Jak dělají salátkluci v akci

Ingredience: 2 kuřecí prsa, špetka kari, mletý pepř, sůl, olivový olej, 4 plátky anglické slaniny, 1 římský salát, 150 g parmezánu, 2 žemle (popřípadě veka nebo bageta).

Ingredience na dresink: 2 žloutky, střik vinného octa, 1 lžička dijonské hořčice, 1 lžička krystalového cukru, mletý pepř, sůl, 100 ml oleje, stroužek česneku, 4 ančovičky.

Postup: Žemle nakrájíme na kostky a ve středně vyhřáté troubě je vysušíme dokřupava. Česnek a ančovičky nakrájíme najemno. V míse vymícháme dohladka žloutky s vinným octem, cukrem, hořčicí, pepřem a solí a postupně (za stálého míchání) přiléváme olej, až získáme majonézovou emulzi. Poté vmícháme ančovičky s česnekem a dáme do lednice vychladit. Kuřecí prsa očistíme, ochutíme špetkou pepře, kari a solí, lehce zakápneme olejem a vše vetřeme do masa. Maso opečeme na troše olivového oleje dozlatova společně s plátky slaniny. Salát natrháme na kousky a promícháme s dresinkem. Na talíř klademe salát, nakrájená kuřecí prsa, slaninu, krutony a zdobíme hoblinami parmezánu.

Zdroj: Zeleninový César salát

Autoři obsahu

Mgr. Jitka Konášová

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Jana Válková

Mgr. Michal Vinš


ČeskéNápady

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

SiteMAP

RSS

NABÍDKA OBCHODU