Facebook Síť X Pinterest email tisk

Téma

BRAVO 500


BRAVO 500 je přesně to, o čem vás chceme informovat v našem článku. Jedním z největších problémů zahrádkářů jsou houbové choroby. Proti těmto chorobám se dá naštěstí účinně bránit, a to různými chemickými přípravky. Houbové choroby se určitě nevyhnou ani vaší zahrádce, nezapomeňte tedy, že nejdůležitější je zasáhnout včas, při silném napadení už je patogen rychlejší než obranyschopnost rostliny. Rostliny sice neuhynou, ale jsou oslabené a sníží se výnos. Postřik by se měl aplikovat již před nástupem masivní infekce, při napadení rostlina reaguje v řádu desítek minut a aktivuje řadu biochemických reakcí. Houbové choroby mohou napadnout téměř všechny rostliny (okrasné květiny, keře, stromy), které na své zahradě máte, mohou vám zničit úrodu nebo zahubit celé rostliny. Nejčastěji užívanými přípravky jsou fungicidy, které se aplikují postřikem na list, mořením hlíz a cibulovin.


BRAVO 500 

Vynikající fungicid, pokud se používá podle pokynů na etiketě pro léčbu širokého spektra chorob rostlin. Důkladné jednotné pokrytí je pro zabránění onemocnění zásadní.

Nikdy NEKOMBINUJTE BRAVO 500 v postřikovací nádrži s pesticidy, povrchově aktivními látkami nebo hnojivy, pokud vaše předchozí použití neukázalo, že kombinace je fyzicky kompatibilní a bezpečná za vašich podmínek použití. Při přípravě postřiku pomalu přidávejte potřebné množství BRAVO 500 do nádrže během plnění. Udržujte míchadlo v chodu při plnění nádrže postřiku a během postřikovacích operací.

Návod k použití

Dávkování na štítku uvádí litry přípravku BRAVO 500 na hektar. Aplikace by měly být prováděny v dostatečném množství vody, aby bylo dosaženo dostatečného pokrytí listy. Objem použité vody se bude lišit podle plodiny a množství růstu rostlin. Objem postřiku obvykle se bude pohybovat od 225 do 1 600 litrů na hektar

Aplikujte pouze tehdy, když meteorologické podmínky v místě ošetření umožňují úplné a rovnoměrné pokrytí.

Neaplikujte na vodní plochy. Vyvarujte se unášení postřiku na jakýkoli vodní útvar nebo jiné necílové oblasti. Je třeba dodržovat stanovené ochranné zóny.

Zdroj: článek Postřiky na houbové choroby

Poradna

V naší poradně s názvem CHOROBY RAJČAT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Irena Buškova.

dobrý den, mám dotaz u malého kerickoveho rajčete mě začaly zloutnout listy . Prosím o radu, kde se stala chyba
Moc děkuji za radu. Buškova

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Žluté listy u rajčat mohou mít mnoho příčin. Nejčastější příčinou žloutnutí listů je chybná zálivka. Mnoho a nebo také nedostatek vody způsobí žloutnutí listů. Rajčata důkladně zalijte jednou za pět až sedm dní v závislosti na počasí a typu půdy. Nechejte půdu vyschnout mezi zaléváním a nikdy nedovolte, aby půda zůstala rozbahněná. Rostliny rajčete zalévejte opatrně kolem kmínku a udržujte listy co nejsušší. Zalévání na začátku dne je nejlepší. Můžete také zkusit přihnojit dusíkatým hnojivem.
Další příčinou žlutých listů u rajčete může být plísňové onemocnění. V takovém případě použijte fungicidní postřik přípravkem s obsahem chlorothalonilu. Chlorothalonil je obsažen v těchto přípravcích:
ABRINGO
AMISTAR OPTI
ARENA
AVOCA SUPER
BANKO 500 SC
BRAVO PREMIUM
CIGAL PLUS
CONFUCIUS
CREDO
DIVEXO
EMINENT STAR
EVITO 3W
FEZAN PLUS
CHEROKEE
MIXANIL
PERSEO
PLINKER
PROCEED
SINCONIL
TIMPANI
TONGA
TREORIS

Zdroj: příběh Choroby rajčat

Postřiky na rajčata

Plíseň rajčat ve skutečnosti se jedná o plíseň bramborovou, kterou způsobuje houba Phytophthora infestans, je nejnebezpečnější choroba rajčat napadající zejména venkovní porosty. V některých letech může zničit větší část úrody. Na plodech se objevují malá šedozelená místa, která se rychle zvětšují, nemocné pletivo hnědne a povrch je vrásčitý. Pletivo pod skvrnami je rovněž tmavé. Obdobně jako u brambor vznikají na listech neohraničené vodnaté, později hnědé skvrny, které se rychle šíří. Plíseň se šíří za deštivého počasí a při nedostatečném vzdušném proudění. Při prvním výskytu choroby je porosty rajčat nutné podle stupně ohrožení opakovaně ošetřit přípravky Bravo 500, Ortiva. Při ošetření se musí aplikovat zejména na spodní části rostlin. Je nutné dodržovat ochranné lhůty.

U rajčat se vyskytují i jiné houbové choroby, a to septoriová skvrnitost, černí rajčatové a skvrnitost hnědá, která napadá také plody, kde způsobuje tmavé, vpadlé skvrny. Všechny tyto choroby však také potlačují přípravky účinné proti plísni rajčat. Při napadení se doporučuje odstranit takto napadené plody.

U rajčat je důležité, aby se nenamáčely stonky a listy při zalévání, to brání šíření houbových chorob.

Zdroj: článek Postřiky na houbové choroby

Příběh

Ve svém příspěvku DOMÁCÍ VÝROBA SÝRA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Čestmír.

Dobrý den.
Chybu jste udělala v teplotě. Jogurt zraje při teplotě
42 - 45 stupňů celsia, Výroba trvá při této teplotě 6 hodin.
Já používám jogurtovač Bravo (cca 500 Kč). Studené mléko
jakékoliv i z krabice se smíchá se čtvrt kilem jogurtu,
naleje do skleniček a nechá v jogurtovači hodin. Pak se dá do
lednice vychladit. Můžete použít i termosku, do peřin nebo
domácí pekárnu, která má funkci kvašení. Důležité je dodržet
teplotu, delší čas nevadí.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Lenka.

Pokud máte zájem, napíšu vám ten nejjednodušší recept, roky vyzkoušený, hustý a lze ho bez problémů vyrobit bez jogurtovače.Jen se šlehačem, jogurtem a suš. mlékem. Jde ale o jogurt určité značky a to se psát asi nesmí. Já vám to ale ráda sdělím.

Zdroj: příběh Domácí výroba sýra

Čerň lilková

Objevuje se na plodech v místech spojení stopky s rostlinou. Na stoncích a listech se vyskytují nepravidelné, mírně propadlé tmavě hnědé skvrny, které se postupně zvětšují a spojují. Často způsobuje lámání stonku a skvrny na květních stopkách. Nekrotizující skvrny jsou příčinou opadu květů a plodů.

Fotky: Zde můžete vidět, jak vypadá čerň lilková.

Opatření pro záchranu sazenic: Ošetření se provádí již při prvních příznacích vhodnými fungicidy DAGONIS, CHAMPION 50 WP, ORTIVA, ZATO 50 WG, Bravo 500, Rovral AquaFlo. V závislosti na průběhu počasí (vyšší vzdušná vlhkost), zvolené agrotechnice a citlivosti pěstovaných odrůd je ošetření třeba opakovat ve 14–20denních intervalech.

Zdroj: článek Choroby sazenic rajčat

Příběh

Ve svém příspěvku 20% = 430 LITRŮ? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Josef.

Nějak si nedokáži představit, že 20% vlhkost zdiva představuje 430 litrů vody/m3 zdiva, z toho by vyplývalo, že při 100% vlhkosti by té vody muselo být 2150 litrů! Zároveň snad stále platí, že 1 m3 vody je 1000 litrů.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Michal Vinš.

Dobrý den,
je to sice překvapivé, ale je to tak. Tady je odůvodnění: Správný koeficient pro vlhkost zdiva je následující: 1% vlhkost ve zdivu = až 25 l vody na 1 m3. Odkaz na koeficient je následující: https://www.hydroizolace-el…

V mém článku je uvedena vlhkost 20% s převodem vody 430 l vody. Podle výše uvedeného koeficientu by mohlo být uvedeno až 500 l vody.

Zdivo stále přijímá vlhkost a to díky klimatickým podmínkám, proto je tento koeficient, takto nastaven.

Snad Vám bude stačit takovéto odůvodnění.

Zdroj: příběh 20% = 430 litrů?

Choroby okurek ve skleníku

Chorob okurek je celá řada, může se jednat o napadení hadovek, nebo vadnutí okurek, zde je stručný popis...

Virová mozaika: Na okurce se objevují světlé a tmavozelené mozaiky, také deformace listů a plodů. Virus se vyskytuje na více než 200 druzích rostlin a je přenosný mšicemi.

Ochrana před virovou mozaikou: Pěstujte pouze rezistentní odrůdy okurek. Odstraňujte plevel a likvidujte mšice. Jednotlivé napadené rostliny salátových okurek odstraňte.

Bakteriální skvrnitost: Na listech okurek jsou hranaté, vodnaté, průsvitné žlutohnědé skvrny ohraničené listovými žilkami (převážně u polních odrůd). Za vysoké vlhkosti vzduchu se uvolňuje bakteriální sliz, který za sucha zasychá a tvoří stříbřitý povlak. Podobné symptomy jsou i na plodech.

Ochrana před bakteriální skvrnitostí okurek: Vysévejte pouze zdravé uznané osivo. Na stejné ploše nepěstujte okurky minimálně 3 roky. Zajistěte rychlé osychání porostu a do vlhkého porostu nevstupujte.

Padlí: V počátcích napadení jsou na listech ojedinělé moučnaté bělavé skvrny, které se rychle slévají a pokrývají celou čepel listu. Silně napadené listy odumírají. Napadeny mohou být i stonky a plody.

Ochrana před padlím okurek: Pěstujte rezidentní odrůdy. Při nebezpečí výskytu padlí opakovaně ošetřete postřikem ORTIVA případně dalšími přípravky proti padlí pro zahrádkáře, jako je BIOAN, COLLIS, DAGONIS, EMPARTIS, FLOSUL, FYTOSAVE, KUMAR, KUMULUS WG, POLYVERSUM, POLYVERSUM - BIOGARDEN, ROMEO, SERENADE ASO, SULFURUS, THIOPRON, TOPAS 100 EC, TOPENCO 100 EC.

Sviluška chmelová (Tetrychus urticae): Na listech okurek jsou drobné běložluté skvrny, později hnědnou a zasychají, zejména na spodní straně listů žijí 0,2 až 0,5 milimetrů velké svilušky, chráněné jemnou pavučinkou. Okurky bývají silně napadeny za suchého a teplého počasí.

Ochrana před sviluškou chmelovou: Ve sklenících je možno vysadit dravé roztoče (Phytoseilus persimilis), v polních podmínkách při hrozícím přemnožení opakovaně ošetřete některým z těchto insekticidů: ERADICOAT MAX, FLORAMITE 240 SC, KANEMITE 15 SC, MILBEKNOCK, NISSORUN 10 WP, NISSORUN 25 SC, ORTUS 5 SC, PREV-GARD, PREV-GOLD, PYRANICA, REQUIEM PRIME, SHIRUDO, TYPHLODROMUS PYRI, VERTIMEC 1.8 EC, VOLIAM TARGO

Molice skleníková: Především na mladých listech rostlin žijí asi 1 milimetr velké molice s bílými křídly a neokřídlené světle žluté larvy. Silně napadené listy okurek jsou potaženy lepivou medovicí, na níž se usídlují saprofytické černě.

Ochrana před molicí skleníkovou: Ve sklenících lze vysadit parazitickou vosičku (Encarsia formosa). V polních podmínkách ochrana není nutná. Přesto, kdybyste chtěli použít chemickou ochranu, tak vo

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Nemoci okurek

Příběh

Ve svém příspěvku DRUHY A ODRŮDY VINNÉ RÉVY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zbyněk Carbol.

Dobrý den,
rád bych si u vás zakoupil stolní odrůdu révy, ale nevím jakou. Můžete mi nějakou doporučit? Problém je, že potřebuji odrůdu, která zvládne nadmořskou výšku 500 m. Že by měla být rezistentní vůči mrazu a chorobám je jasné, pokud se najde i nějaké bezsemenná, to bude bonus navíc.
Děkuji za vaší odpověď. S pozdravem Carbol, tel. 773 833 623.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Marcela.

My máme doma odrůdu Izabela, hrozny jsou modré, a je vynikající, je odolná proti plísním,vydrží i silnější mrazy, má výraznou chut a je příjemně slaDKÁ, MÁ I BÍLOU VARIANTU, TÁ JE SNAD chuťově ještě lepší a navíc vždy krásně provoní celý dvůr. Pro mě je bílá varianta odrůdy Izabela nejlepší hroznové víno.Lepší jsem ještě opravdu nejedla. Ale chutě má každý jiné, já však na něj nedám dopustit a vždy se těším až přijedu na podzim k našim že se najím do "prasknutí" :)

Zdroj: příběh Druhy a odrůdy vinné révy

Kuchařka Zdeňka Pohlreicha

Zdeněk Pohlreich napsal několik kuchařek:

  • Bravo, šéfe! – Zdeněk Pohlreich vaří mezinárodní kuchyni – vydalo nakladatelství Ikar v roce 2009, kniha obsahuje taky DVD
  • Prostřeno bez servítků – Více než 100 pokrmů současné české kuchyně okořeněných postřehy ze života – vydalo nakladatelství Ikar v roce 2010
  • Šéf na grilu – 100 skvělých receptů Zdeňka Pohlreicha – vydalo nakladatelství Magazine v roce 2011
  • Už dost, Šéfe – Co jste v televizi neviděli, neslyšeli a neochutnali – vydalo nakladatelství Closer Publishing v roce 2012
  • Šéf na smetaně – Smetanové recepty Zdeňka Pohlreicha – vydalo nakladatelství Magazine v roce 2012
  • Vejce nebo slepice – 80 šťavnatých receptů z drůbeže a pernaté zvěřiny – vydalo nakladatelství Ikar v roce 2012
  • Vařte jako šéf! – Škola vaření Zdeňka Pohlreicha – vydalo nakladatelství Closer Publishing v roce 2013
  • Česko vaří s Pohlreichem – Nejlepší večeře vašeho života! – vydalo nakladatelství Closer Publishing v roce 2013

Zde můžete vidět ceny kuchařek od Zdeňka Pohlreicha.

Zdroj: článek Nejlepší kuchař Zdeněk Pohlreich

Poradna

V naší poradně s názvem HRÁCH SETÝ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Josef Brož.

Je možno koupit hrách setý v balení po 500 g, s udáním ceny.
Děkuji Brož.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Milda.

Hrách setý v balení po 500g se dá běžně koupit a jeho cena je od 18 do 70 Kč. Aktuální ceny můžete vidět zde: https://www.zbozi.cz/dum-by…

Zdroj: příběh Hrách setý

Sádrokartonové desky

Sádrokartony lze rozdělit na dva základní druhy, a to na sádrokartonovou desku (SDK) a sádrovláknitou desku (SVD).

Sádrokarton je lehký, pevný, dobře opracovatelný, nehořlavý, propouští vodní páru a vyniká dlouhou životností.

Výhody sádrokartonu jsou: tvarovatelnost, pevnost, snadné řezání, dlouhá životnost, dobré izolační vlastnosti, snadná manipulace a instalace.

Nevýhody sádrokartonu jsou: zvýšená prašnost při finálním přebroušení, větší spotřeba barvy při malování, sádrokarton se musí před malováním opatřit nátěrem penetrace, malá nosnost.

Sádrovláknitá deska

Sádrovláknité desky jsou tvořeny sádrou vyztuženou dřevěnými vlákny, což bývají velmi často vlákna rozmělněného novinového papíru.

Výhodou těchto desek je to, že stejně jako sádrokartonové desky neobsahují formaldehyd a jsou zdravotně nezávadné. Vyšší tuhost a vysoká tvrdost povrchu sádrovláknitých desek umožňuje jejich použití jako materiálu, který působí v konstrukci staticky (ztužuje dřevostavbu ve vodorovném směru). Sádrovláknité desky mají také lepší akustické parametry oproti sádrokartonovým deskám a mají vysokou únosnost zavěšených předmětů. Co se týče odolnost proti vlhkosti, sádrovláknité desky mají parametry na úrovni impregnovaného sádrokartonu GKBI.

Nevýhodou pak je obtížnější opracovatelnost těchto desek a vyšší cena. U sádrovláknitých desek se také používá jiná spárovací technika než u sádrokartonu.

Sádrovláknité desky poskytují projektantovi a uživateli domu na bázi dřeva mnoho dalších výhod. Desky jsou díky své homogenní sádrovláknité struktuře stabilní a vysoce zatížitelné a stejně tak odolné proti mechanickému zatížení. Pro statické vyztužení budov jsou dány stejné únosnosti jako u desek na bázi dřeva. K dispozici jsou jednoduché návrhové tabulky a příklady pro smykové namáhání stěnových panelů dle nové ČSN 73 1702. Desky poskytují vynikající zvukovou izolaci a jsou vhodné i pro prostory s měnící se vlhkostí vzduchu (například koupelny). S hodnotou lambda λR=0,32 W/mK se vyznačují dobrou tepelnou vodivostí. Součinitel difúzního odporu je μ=13, desky jsou difúzně otevřené. Sádrovláknité desky jsou vzduchotěsné, takže jsou ekonomicky vhodné i pro konstrukce nízkoenergetických a energeticky pasivních domů.

Sádrovláknitá deska má objemovou hmotnost 1 150 kg/m3. Nejčastější rozměr sádrovláknité desky je 12,5 x 1 250 x 2 000 mm.

Druhy sádrokartonových desek

Sádrokartonové desky jsou snadno opracovatelné a neobsahují formaldehyd, jsou tedy zdravotně nezávadné. V dřevostavbách jsou často využívány, protože zvyšují tepelnou akumulační schopnost domu a jsou schopné přijímat i vydávat vzdušnou vlhkost, čehož využívají jak difúzně otevřené, tak uzavřené konstrukční

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Sádrokarton

Příběh

Ve svém příspěvku HRÁCH SETÝ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Josef Brož.

Je možno koupit hrách setý v balení po 500 g, s udáním ceny.
Děkuji Brož.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Josef Brož.

Mohu si objednat 500 g hrachu v ceně 19,-Kč.
Adresa: Josef Brož
Karlova 917
407 77 Šluknov
Tel. 733285641

Zdroj: příběh Hrách setý

Jahodovo-tvarohový dort

Suroviny:

Na ozdobu:

  • 500 g jahod
  • 6 lžic cukru
  • 2 balíčky červeného želé
  • 500 ml vody

Na náplň:

  • 130 g cukru moučka
  • 4 vejce
  • 50 g rozpuštěného másla
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 500 g měkkého tvarohu

Na těsto:

  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 100 g změklého másla
  • 200 g hladké mouky
  • 50 g cukru moučka
  • 1 vejce

Postup:

Z hladké mouky, prášku do pečiva, cukru, jednoho vejce a změklého másla vypracujte těsto. Ze dvou třetin vyválejte plát a vyplňte jím vymazané dno dortové formy. Ze zbylého těsta vytvořte asi 4 cm vysoký okraj. Poté si připravte náplň smícháním tvarohu, moučkového cukru, vanilkového cukru, čtyř žloutků a másla. Z bílků vyšlehejte sníh a lehce ho vmíchejte do tvarohové směsi. Náplň rovnoměrně rozlijte na těsto a takto pečte v předehřáté troubě cca 45 minut při 160 °C.

Upečený a vychladlý dort pokryjte plátky jahod a uložte do chladu. Podle návodu si připravte želé a jahody na dortu jím polijte. Nakonec nechte jahodovo-tvarohový dort chladit minimálně 3–4 hodiny, poté odstraňte okraj formy a můžete servírovat.

Zdroj: článek Jahodové recepty

Příběh

Ve svém příspěvku HRÁCH SETÝ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Josef Brož.

Je možno koupit hrách setý v balení po 500 g, s udáním ceny.
Děkuji Brož.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Josef Brož.

Objednávám 500 gramů hrachu (hrách setý)za výše uvedenou cenu na uvedené adrese"
Josef Brož
Karlova 817
407 77 Šluknov.
Děkuji.

Zdroj: příběh Hrách setý

Špenátové recepty

Čerstvé špenátové lístky nejsou příliš vhodné k přímé konzumaci, používáme je spíše jen jako dekoraci do salátu. Naopak velké špenátové listy jako příloha k masu nebo k těstovinám či jako náplň do různých těst jsou tím pravým. Nejšetrnější je příprava čerstvého špenátu vařením v páře, kdy se jeho objem příliš nezmenší a zelenina ani neztratí výživné látky. Špenát je vhodný pro zapékání, například do štrúdlu či do lasagní.

Recept na čerstvý listový špenát

Ingredience: 150 g listového špenátu, česnek, sůl, 1 lžíce olivového oleje, pepř

Postup: Listový špenát omyjeme, zalijeme vroucí vodou a cca 5 minut ho necháme ponořený. Poté ho scedíme, necháme okapat a nakrájíme na dílky. Česnek utřeme se solí a vmícháme do špenátu a pokapeme olivovým olejem. Podáváme s vařeným bramborem.

Dušený listový špenát

Ingredience: 300 g čerstvého špenátu, 3 stroužky česneku, 1/2 cibule, 1 hrníček mléka, dle chuti sůl, 4 polévkové lžíce polohrubé mouky

Postup: Do hrnce dáme trochu oleje, přisypeme cibulku, česnek a necháme zpěnit. Zalijeme hrníčkem mléka a vložíme špenát, občas promícháme, dokud nepovadne. Přidáme 4 polévkové lžíce polohrubé mouky. Hrubou mouku pomalu přisypáváme za stálého míchání, aby nevznikly hrudky. Přidáme sůl dle chuti a necháme probublat. Že je špenát, jak má být, poznáte podle toho, že se začne lepit na vařečku.

Špenát se smetanou

Ingredience: 1/2 kg listového špenátu, sůl, muškátový oříšek, 1 stroužek česneku, 1/8 l šlehačky, 1 lžíce mouky

Postup: Listy špenátu dusíme 10 minut. Poté je necháme okapat. Okapané listy vložíme na pánev a zahustíme moukou a šlehačku. Necháme přejít varem a odstavíme ze zdroje tepla a necháme stát ještě 5 minut. Směs ochutíme solí, utřeným česnekem a nastrouhaným muškátovým oříškem.

Špenátová polévka

Ingredience: 700 g čerstvých špenátových listů nebo 500 g mraženého listového nebo sekaného špenátu (rozmrzlého), sůl na dochucení, 3 lžíce másla, 1 menší cibule nakrájená nadrobno, 500 ml hovězího vývaru, 250 ml plnotučného mléka nebo smetany, špetka muškátového oříšku, 5 lžic čerstvě nastrouhaného parmazánu, osmažené kostičky chleba k podávání

Postup: Čerstvý špenát důkladně propláchněte ve studené vodě, aby na něm nezůstaly zbytky hlíny. Nechte ho zlehka okapat, vložte do hrnce, přidejte sůl, zakryjte pokličkou a na střední teplotě povařte do změknutí asi pět minut. Mražený špenát rozmrazte v mikrovlnce, případně v troše vody v hrnci, a osolte. Po vychladnutí z něj vymačkejte tekutinu a nasekejte ho. V polévkovém hrnci rozpusťte máslo a osmahněte na něm cibuli tak, aby získala světle zlatou barvu.

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Recepty se špenátem

Recepty s petrželí

Kaše z petržele a brambor

Ingredience: 4 lžíce másla, 2 malé pórky (bílá část nakrájená na tenké plátky), 500 g petržele (oloupané a nahrubo nakrájené), 500 g brambor (oloupaných a nahrubo nakrájených), 125 ml mléka, sůl a pepř.

Postup: Na velké pánvi rozehřejeme 2 lžíce másla, přidáme pórek a za občasného míchání ho pomalu smažíme, dokud nezměkne (asi 4 minuty). Potom přidáme petržel a smažíme ji tak dlouho, dokud nezačne měknout (asi 5 minut). Přidáme brambory a 750 ml (přibližně 3 hrnky) studené vody. Vše přivedeme k varu, přikryjeme a dusíme, dokud brambory a petržel nezměknou a nezačnou se rozpadat. Zeleninu slijeme přes síto a vše horké propasírujeme zpět na pánev. Pánev položíme na mírný oheň, přidáme zbylé 2 lžíce másla, mléko, sůl a pepř. Prohřejeme a ihned podáváme.

Losos pečený na petrželi

Ingredience: 2 plátky filé z lososa, 2 lžíce olivového oleje, hrst čerstvé petrželky, 2 kořeny petržele, 600 g brambor, 1 citrón, 100 g másla, 1 čajová lžička kmínu, sůl, pepř dle chuti.

Postup: Na úvod si připravíme marinádu: do misky vymačkáme 1/2 citrónu, přidáme 2 polévkové lžíce olivového oleje, nasekanou čerstvou petrželku, sůl a pepř. Do mísy vložíme očištěné rybí filé, promícháme ho s marinádou a necháme cca 30 minut uležet. Předehřejeme troubu, na dno pekáčku vložíme pečicí papír, který posypeme většími kousky petržele. Na petržel položíme maso (kůží dolů) a polijeme zbytkem marinády. Pečeme přibližně 20 minut na cca 190 °C (pekáček zakryjeme, až 7─8 minut před koncem pečení ho odkryjeme).

Polévka z mrkve a petržele

Ingredience: 30 g másla, 4 střední mrkve (najemno nakrájené), 4 střední petržele (najemno nakrájené), 2 střední brambory (najemno nakrájené), 4 lžíce suchého bílého vína, 1 500 ml zeleninového nebo kuřecího vývaru.

Ingredience na topinky: 4 tenké plátky černého chleba, 30 g rozpuštěného másla, 1 lžička mletého kmínu, zelená petrželka (na ozdobu).

Postup: Zahřejeme máslo v hlubokém hrnci, přidáme zeleninu a víno, přikryjeme a pomalu dusíme. Sem tam zamícháme. Až zelenina změkne, přidáme vývar a pomalu vaříme nezakryté asi 10 minut. Necháme vychladnout a poté rozmixujeme. Polévku posypeme zelenou petrželkou a podáváme se smaženým chlebem.

Postup ─ topinky: Z chleba vykrájíme kolečka, která potřeme máslem a posypeme kmínem a osmažíme na horké pánvi.

Zdroj: článek Rozdíl mezi pastinákem a petrželí

Sýrová omáčka s brokolicí

Suroviny:

  • 800 g těstovin
  • 30 g soli
  • 500 g brokolice
  • 150 g eidamu
  • 500 g zralých rajčat
  • 2 dcl bílého vína
  • Na omáčku:
  • 500 g eidamu
  • 150 g másla
  • 250 ml smetany na vaření
  • 170 g hladké mouky
  • 2 dcl mléka

Postup:

Těstoviny uvařte v dostatečném množství osolené vody. Po uvaření na skus je sceďte a nechte dobře okapat. Růžičky z brokolice povařte v osolené vodě cca 5 minut. Rajčata spařte, oloupejte, rozkrájejte na čtvrtky, zbavte zrníček a nakrájejte je na drobno. Z mouky a části másla připravte světlou zásmažku, kterou zalijte mlékem a dobře rozmíchejte. Poté nechte zvolna vařit (nezapomeňte míchat). Omáčku přeceďte, přidejte do ní zbylou část másla, smetanu, pokrájená rajčata a bílé víno. Poté přisypte brokolici a nastrouhaný sýr, který nechte mírně rozpustit. Těstoviny rozdělte na talíř, přelijte omáčkou a servírujte sypané tvrdým sýrem.

Zdroj: článek Recepty na sýrovou omáčku

Ořechové trubičky

Těsto

Ingredience:

  • 500 g hladké mouky
  • 200 g moučkového cukru
  • 150 g mletých vlašských ořechů
  • 250 g másla
  • 2 vejce
  • 1 lžíce kakaa

Postup:

Ze všech surovin vypracujte na vále hladké těsto, které zabalte do igelitového sáčku a dejte alespoň na 1 hodinu do lednice rozležet, můžete nechat až do druhého dne. Těsto vyválejte cca na 2mm plát, rozkrájejte jej na tenké plátky a ty namotávejte na malé trubičky stejně jako kremrole. Aby se vám upečené cukroví dobře sundávalo, je dobré si nejdříve trubičky pomazat máslem. Pečte ve vyhřáté troubě na 180 °C asi 20 minut. Nechte vystydnout a poté plňte krémem.

Krém

Ingredience:

  • 500 ml mléka
  • 2 vanilkové pudinky
  • 100 g moučkového cukru
  • 500 g másla
  • 5 ml rumu

Postup:

Nejdříve si uvařte pudink s mlékem dle návodu, jen nepřislazujte cukrem. Uvařený ho přelijte do misky a nechte úplně vystydnout. Změklé máslo vyšlehejte, přidejte moučkový cukr a studený ztuhlý uvařený pudink, rum a důkladně vyšlehejte krém. Krémem plňte trubičky pomocí cukrářského sáčku a na závěr máčejte jeden nebo oba konce v čokoládové polevě.

Čokoládová poleva

Buď kupte rovnou čokoládovou polevu, kterou pouze rozehřejete ve vodní lázni, nebo rozpusťte 2 čokolády na vaření se 100 g ztuženého tuku.

Zdroj: článek Ořechové cukroví

Ořechové rohlíčky

Těsto

Ingredience:

  • 100 g hladké mouky
  • 500 g moučkového cukru
  • 300 g mletých vlašských ořechů
  • 100 g strouhanky
  • 8 bílků

Postup:

Připravte si vodní lázeň, pozor, hrnec, ve kterém budete šlehat bílky, musí být dostatečně velký, hodně nabudou na obsahu. Nejprve vyšlehejte bílky do husta, pak přidejte cukr, ještě chvíli šlehejte a poté nechte úplně zchladnout. Přidejte mouku, ořechy a strouhanku a důkladně promíchejte. Vzniklým těstem naplňte cukrářský sáček a na plech vyložený pečicím papírem tvarujte rohlíčky. Troubu předehřejte na 120 °C a pečte asi tři čtvrtě hodiny. Upečené rohlíčky nechte vychladnout.

Krém

Ingredience:

  • 500 ml šlehačky ke šlehání
  • 200 g cukru
  • 100 g čokolády na vaření
  • 60 g kakaa
  • 500 g másla

Postup:

Nejprve si připravte vodní lázeň. Povařte šlehačku, cukr, čokoládu a kakao a nechte úplně vychladnout. Mezitím si nechte změknout máslo. Až bude vařená hmota studená, vezměte misku, vyšlehejte máslo a do něj zašlehejte směs. Připravený krém naplňte do cukrářského sáčku a nazdobte jím studené upečené rohlíčky, které nakonec jen polijte čokoládovou polevou.

Čokoládová poleva

Buď kupte přímo čokoládovou polevu, kterou pouze rozehřejete ve vodní lázni, nebo rozpusťte 2 čokolády na vaření se 100 g ztuženého tuku.

Zdroj: článek Ořechové cukroví

Dobré ořechové cukroví

Těsto

Ingredience:

  • 500 g hladké mouky
  • 200 g moučkového cukru
  • 500 g másla
  • 200 g mletých vlašských ořechů
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 lžička mleté skořice

Postup:

Na vále promíchejte mouku s moučkovým a vanilkovým cukrem, přidejte změklé máslo (lépe se vám bude zapracovávat, když ho pokrájíte na kousky), na závěr přisypte mleté ořechy a skořici. Vypracujte těsto, vložte do igelitového sáčku a nechte v chladu alespoň 1 hodinu odležet, když necháte do druhého dne, ničemu to nevadí, jen musí být v lednici.

Těsto rozválejte na asi 3 mm silný plát a vykrajujte stejná kolečka o průměru cca 3 cm. Připravená kolečka přendejte na plech vyložený pečicím papírem nebo alespoň vymazaný máslem a pečte v předem vyhřáté troubě na teplotu 180 °C asi 10 minut. Upečená kolečka nechte vychladnout.

Náplň

Ingredience:

  • 300 g cukru krupice
  • 500 g másla
  • 6 vajec
  • 200 ml rumu

Postup:

Vejce s cukrem vyšlehejte ve vodní lázni do husté pěny a nechte vychladnout. Změklé máslo vyšlehejte do pěny a postupně do něj zašlehávejte připravená vychladlá vejce s cukrem. Máte-li vymíchaný hladký krém a vychladlá kolečka upečeného cukroví, můžete začít lepit k sobě. Jedno kolečko natřete krémem, přiklopte druhým, to důkladně potřete nejprve rumem, až poté krémem a na závěr zaklopte 3 kolečkem. Před zdobením nechte cukroví důkladně ztuhnout například v lednici, ať se vám nerozpadá pod rukama.

Zdobení

Ingredience:

  • 200 gramu mléčné polevy
  • něco na ozdobu dle vlastní fantazie, například sekané ořechy, mleté ořechy, polovina ořechu, zdobicí perličky, strouhaná čokoláda, ...

Postup:

Ve vodní lázni si rozehřejte čokoládovou polevu a jednotlivé kousky do polevy buď máčejte (stačí jen vrchní kolečko), nebo s pomocí štětečku každý kousek potřete. Rychlejší je ta první varianta, jen musí být cukroví ztuhlé. Pokud tomu tak nebude, bude se vám rozpadat a neustále ho budete z čokolády lovit (a asi z takové práce nebudete nadšení). Než čokoláda ztuhne, musíte stihnout jednotlivé kousky ozdobit, například několika kousky nasekaných ořechů, to už je jen na vaší fantazii. Poté nechte ztuhnout a nejlépe ještě alespoň 24 hodin rozležet. Toto výborné vánoční ořechové cukroví se vám bude úplně rozplývat na jazyku.

Zdroj: článek Ořechové cukroví

Dávkování

Dávkování je individuální, záleží na ošetřované rostlině a na tom, proti jaké nákaze se bude používat. Vždy je k přípravku přiložen dávkovací list, který je nutné si důkladně přečíst.

Jádroviny – strupovitost

Ošetření se provádí podle signalizace nebo podle potřeby v intervalu 10–14 dní. Při preventivní ochraně se ošetřuje 2–3x před květem a dále dle průběhu infekce. Nižší dávku lze použít při preventivní aplikaci. Baycor je účinný 72 až 96 hodin od začátku infekce, má současně vedlejší účinky proti padlí jabloňovému. Množství vody: 500 l/ha a 1 m výšky koruny stromů.

Karafiáty – rez karafiátová

Ošetření preventivně, nejpozději při prvních příznacích a dále po 10–20 dnech podle potřeby, koncentrace 0,2 %.

Meruňka – monilióza

Ošetřuje se těsně před květem a při dokvétání, při zvýšeném riziku infekce se ošetření zopakuje 6 týdnů před sklizní.

Meruňka – hnědnutí listů

Ošetření 3 až 4 týdny po odkvětu, opakovat 2x po 1–2 týdnech. Množství vody: 500 l/ha a 1 m výšky koruny stromů.

Růže – padlí, rez, černá skvrnitost

Ošetření podle potřeby, koncentrace 0,15 %.

Višeň, třešeň – skvrnitost

První ošetření 3 až 4 týdny po odkvětu, druhé po 10 dnech. Tato dvě ošetření zpravidla postačí ke zvládnutí choroby, v případě potřeby se ošetřuje ještě po sklizni. Množství vody: 500 l/ha a 1 m výšky koruny stromů.

Zdroj: článek Baycor 25 WP

Listové těsto ze dvou částí

Ingredience: 600 g hladké mouky, 500 g másla, sůl, voda

Technologický postup: Ingredience se nyní rozdělí na 2 různé části a každá se zpracovává zvlášť, to proto, abychom vytvořili 2 těsta, která se budou nadále překládat a vytvoří takzvané lístky. 1. těsto (250 ml vlažné vody, ½ lžičky soli, 500 g hladké mouky): všechny suroviny smícháme v míse a zpracováváme rukou, dokud nevznikne hladké těsto. Necháme v lednici alespoň 3 hodiny uležet. 2. těsto (500 g másla, 100 g mouky): máslo pokojové teploty smícháme s moukou a směs rozetřeme na pečicí papír. V lednici necháme ztuhnout. Až obě těsta ztuhnou, vyválíme z prvního těsta obdélník a na jednu jeho stranu rozválíme 2. těsto. Nyní tuto vrstvu dvou těst přeložíme zbývající částí prvního těsta. Celkově musíme těsto rozválet a přeložit 11x, počítaje i s prvním krokem. Nejspíše se vám to nepodaří najednou, protože těsto má tendenci příliš povolat (kvůli poměrně vysoké teplotě doma). Proto je před překládáním umístíme znovu do lednice, dokud neztuhne. Hotové těsto můžeme rozřezat na požadované rozměry a zabalené uložit do mrazáku.

Zdroj: článek Listové těsto

Listové těsto

Ingredience: 600 g hladké mouky, 500 g másla, sůl, voda

Technologický postup: Ingredience se rozdělí na dvě části a každá se zpracovává zvlášť, to proto, abychom vytvořili dvě těsta, která se budou nadále překládat a vytvoří takzvané lístky. Příprava prvního těsta (250 ml vlažné vody, ½ lžičky soli, 500 g hladké mouky): všechny suroviny smícháme v míse a zpracováváme rukou, dokud nevznikne hladké těsto. Necháme v lednici alespoň 3 hodiny uležet. Příprava druhého těsta (500 g másla, 100 g mouky): máslo pokojové teploty smícháme s moukou a směs rozetřeme na pečicí papír. V lednici necháme ztuhnout. Až obě těsta ztuhnou, vyválíme z prvního těsta obdélník a na jednu jeho stranu rozválíme druhé těsto. Nyní tuto vrstvu dvou těst přeložíme zbývající částí prvního těsta. Celkově musíme těsto rozválet a přeložit 11x, počítaje i s prvním krokem. Nejspíše se vám to však nepodaří najednou, protože těsto má tendenci se začít příliš povolat, kvůli poměrně vysoké teplotě doma. Proto je před překládáním umístíme znovu do lednice, dokud neztuhne. Hotové těsto můžete rozřezat na vámi požadované rozměry a zabalené uložit do mrazáku.

Zdroj: článek Recepty z listového těsta s pudinkem

Autoři uvedeného obsahu

 Mgr. Michal Vinš

 Mgr. Světluše Vinšová

 Nina Vinšová

 Mgr. Jana Válková


nádoba na kysané zelí
<< PŘEDCHOZÍ PŘÍSPĚVEK
orchidej odnož
NÁSLEDUJÍCÍ PŘÍSPĚVEK >>
novinky a zajímavosti

Chcete odebírat naše novinky?


Dokažte, že jste člověk a napište sem číslicemi číslo dvacetsedm.