Facebook Síť X Pinterest email tisk

Téma

BROKOLICOVA POLEVKA BEZ BUJONU


BROKOLICOVA POLEVKA BEZ BUJONU a nejen to vám přinášíme v tomto článku. Jak říkávala babička: Polévka je grunt, kdo ji nejí, ten je špunt. Vyzkoušejte tedy například zeleninové delikatesy a uvařte si polévku z brokolice, která nejenže zaujme svou barvou a chutí, ale je i plná vitamínů. V tomto článku najdete rychlé recepty a můžete vytvořit variace brokolicové polévky s bramborem pokaždé jinak.


Brokolicová polévka bez mixování

Ingredience: 2 brokolice, 1 sklenice zeleninového vývaru nebo 1 kostka bujónu, 2 l vody, 1 kávová lžička másla, 2 střední mrkve, 1 střední brambor, 1 střední cibule, 1 stroužek česneku, hrst strouhaného parmazánu, hrst slunečnicových semínek, sůl, pepř, na ozdobu tenké plátky lososa

Postup: Nejprve si připravíme suroviny. 2/3 jedné brokolice rozlámeme na drobné růžičky. Zbytek, tedy jednu celou a 1/3 druhé brokolice, rozložíme na větší růžičky. Mrkev a brambor oloupeme a nastrouháme nahrubo. Cibuli také nahrubo, česnek na tenké plátky a parmazán nastrouháme rovněž nahrubo. Nejprve vložíme kousek másla do hrnce a přidáme cibuli. Tu necháme lehce zesklovatět. Poté k ní přidáme česnek a vše orestujeme dozlatova. Když máme cibuli a česnek zlatavé, tak je zalijeme vývarem a přivedeme k varu. Jakmile nám vývar bublá, přidáme velké růžičky brokolice a nastrouhanou mrkev a brambor. Zalijeme 2 l horké vody a opepříme. Vše povaříme cca 5 až 10 minut. Když budete brokolici vařit déle, tak ztratí svou zelenou barvu a bude spíše mdlá a hnědá. Polévku nemixujeme. Na suché pánvi nebo na kontaktním grilu opražíme slunečnicová semínka, která můžeme servírovat v mističce k polévce. Pokud budeme zdobit lososem, tak si lososa pokrájíme na opravdu tenké plátky. Nalijeme horkou polévku do talíře, položíme lososa, který se nám v mžiku v teplé polévce uvaří, a posypeme slunečnicovými semínky a parmazánem.

Tip: Pokud máte strach ze syrového lososa, tak ho vložte do hrnce 1 minutu před podáváním. Ale už moc nemíchejte, ať se nerozpadne na malé kousky. Také můžete použít uzeného lososa. Toho samozřejmě nevařte.

Tato polévka může být podávána jako slavnostní delikatesa. Losos, parmazán a slunečnicová semínka polévku povýší na luxusní záležitost.

Zdroj: článek Brokolicová polévka s bramborem

Příběh

Ve svém příspěvku DÝŇOVÁ POLÉVKA Z DÝNĚ HOKAIDO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jane.

Hmm zrovna se na ní chystám, díky https://www.ceskenapady.cz

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel OTTO PEDACK.

Dobrý den všechny vás zdravím chtěl bych reagovat a přidat svůj příspěvek jelikož pěstuji dýně Hokaido jak zelené tak oranžové a jelikož z nich dělám krémové omáčky a polévky tak musím říct že za mě opravdu vynikající rodina tyto polévky miluje a můžu je vřele všem doporučit nebojte se toho zkuste to fakt se to vyplatí takže hezký den a dobrou chuť.

Zdroj: příběh Dýňová polévka z dýně Hokaido

Brokolicová polévka se smetanou

Ingredience:

  • 500 g brokolice
  • 50 g másla
  • 20 g hladké mouky
  • 2 cibule
  • 1 l hovězího vývaru nebo 1 hovězí či zeleninový bujon
  • 200 ml smetany na vaření
  • sůl
  • pepř

Postup:

Brokolici omyjte a pokrájejte na růžičky, košťál nakrájejte na kousky a vše dejte do hrnce a zalijte vývarem nebo studenou vodou s kostkou bujonu. Nechte vařit, dokud nebude brokolice měkká, pak ponorným mixérem vše rozmixujte dohladka. Přilijte smetanu. Na pánvi rozpusťte máslo, přidejte očištěnou a na kostičky nakrájenou cibuli a nechte zpěnit, pak ji zaprašte moukou, krátce osmahněte a za stálého míchání přidejte do polévky. Chcete-li mít polévku úplně hladkou, ještě jednou ji rozmixujte a povařte alespoň dalších 10 minut. Dochuťte solí a pepřem a můžete podávat.

Zdroj: článek Brokolicová polévka

Brokolicová polévka zahuštěná bramborem

Ingredience: 3 větší brambory, 250 g brokolice, 1 cibule, olej, 3 stroužky česneku, sůl, mletý pepř, drcený kmín, majoránka

Postup: Brokolici opláchneme a odstraníme z ní tvrdé košťálové části a pak nakrájíme nadrobno. Očištěnou cibuli nakrájíme najemno a zpěníme na oleji, přidáme brokolici a krátce osmahneme. Zalijeme vroucí vodou, přidáme očištěné a pokrájené brambory, sůl, pepř, kmín a česnek. Je vhodné dát česnek až na konci, polévka má tak pikantnější chuť. A uvaříme doměkka. Hotovou polévku dochutíme majoránkou a podáváme s pečivem.

Tip: Tato polévka je určená jedincům, kteří nemají rádi krémové polévky.

Zdroj: článek Brokolicová polévka s bramborem

Poradna

V naší poradně s názvem WWW.HOVĚZÍ POLEVKA-ČISTIT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Trvalová Dagmar.

Jak vyčistit hovězí polévku.Mám vývar z hov. kostí a je bílý,Jak ho vyčistit i když jsem pěnu odebrala. Děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Hovězí vývar vyčistíte tak, že do horkého vývaru rozmícháte vaječný bílek bez žloutku. Bílek na sebe naváže všechny drobné nečistoty a jde pak dobře vychytat přes cedník. Výsledkem je průzračný vývar.

Zdroj: příběh Www.hovězí polevka-čistit

Brokolicová polévka krémová

Ingredience:

  • 500 g brokolice
  • 200 g brambor
  • 30 g másla
  • 1 cibule
  • 1 zeleninový bujon
  • 100 g smetanového taveného sýra
  • sůl
  • pepř
  • zakysaná smetana
  • 4 plátky toustového chleba
  • máslo nebo olej na opečení krutonů

Postup:

Cibuli oloupejte a nakrájejte najemno. Do hrnce dejte máslo a pokrájenou cibuli a nechte zesklovatět. Pak přidejte asi 1 litr vody, zeleninový bujon, oloupané, omyté a na kostičky nakrájené brambory a omytou a na růžičky pokrájenou brokolici včetně nakrájeného košťálu. Vařte tak dlouho, dokud nebudou brokolice i brambory úplně měkké. Poté z polévky vyjměte pár kousků brokolice, abyste jimi mohli ozdobit talíře s polévkou. Následně do polévky přidejte tavený sýr. Až se rozpustí, s pomocí ponorného mixéru rozmixujte polévku dohladka. Hladký krém můžete dle potřeby rozředit trochou mléka (ale to pouze v případě, že bude polévka příliš hustá). Dochuťte solí a pepřem. Toustový chléb nakrájejte na pravidelné kostičky a na rozpálené pánvi a troše másla nebo oleje je opečte dozlatova. Polévku nalijte na talíř, přidejte růžičku povařené brokolice (kterou jste si předtím dali stranou), menší lžíci zakysané smetany a pár krutonů a můžete servírovat.

Zdroj: článek Brokolicová polévka

Brokolicová polévka pro děti

Ingredience:

  • 1 ks brokolice
  • 1 ks mrkve
  • 1 ks petržele
  • 3 brambory
  • 100 ml mléka
  • sůl
  • majoránka

Postup:

Všechnu zeleninu omyjte, oloupejte, očistěte a nakrájejte na menší kousky. Vložte do hrnce a nechte vařit asi v 3/4 litru vody. Trochu osolte a vařte doměkka. Poté vše rozmixujte ponorným mixérem dohladka, přidejte mléko, dochuťte majoránkou, případně ještě solí a krátce povařte. A můžete podávat. Množství soli a koření volte podle věku dítěte: úplně malé děti se bez soli zcela obejdou, větší děti zase pravděpodobně nebudou mít o neochucenou polévku zájem.

Zdroj: článek Brokolicová polévka

Příběh

Ve svém příspěvku JAK A KDY STŘÍHAT OSTRUŽINY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kvetoslav.

ostruziny-vyborny clanek..Zverejnujte další..MOHU HNOJIT ROZDRCENOU TRAVOU V PRUBEHU ROKU PO NASEKANI?NENALEZOU MI NA OSTRUZ.KERE KLISTATA Z NASEKANE TRAVY,NEBO SLIMACI?DEKUJI ZA ODPOVED NA MUJ MEIL.Mam ostruz.jiz 5-6let bez prihnojovani a BEZ KLISTAT,ALE V TRAVE KLISTATA JSOU-nIzky JESENIK-JAKARTOVICE

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Lubomír weinhauer.

Prosí o radu kdy a jak stříhat rakytník .Předem děkuji.

Zdroj: příběh Jak a kdy stříhat ostružiny

Brokolicová polévka bez smetany

Ingredience:

  • 500 g brokolice
  • 300 ml mléka
  • 70 g másla
  • 50 g hladké mouky
  • 1 cibule
  • 1 zeleninový bujon
  • 3 stroužky česneku
  • sůl
  • pepř

Postup:

Brokolici důkladně omyjte a rozkrájejte na růžičky. Košťál pokrájejte na kolečka nebo kostičky a vše dejte společně se zeleninovým bujonem vařit asi do 1 litru vody. Brokolici uvařte doměkka. Potom je na vás, zda chcete mít polévku hladkou a krémovou nebo s kousky brokolice. Pro hladký krém použijte ponorný mixér, pro polévku s kousky brokolice použijte šťouchadlo na brambory. Na pánev dejte máslo, nechte ho rozpustit a přidejte najemno nakrájenou cibuli. Nechte ji zesklovatět a pak zaprašte moukou. Krátce osmahněte a za stálého míchání přidejte do polévky. Přilijte mléko, přidejte prolisovaný česnek, dochuťte solí a pepřem a ještě asi 10 minut povařte. Polévku můžete obměnit tak, že do ní přidáte rozšlehané vejce nebo krutony z pečiva, které opečete na másle.

Zdroj: článek Brokolicová polévka

Příběh

Ve svém příspěvku LÉČENÍ PRAŠIVINY U KRÁLÍKŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Anežka.

Kokcidiosa je nakažlivé onemocnění, které působí králíkářům největší ztráty. Stejnou metlou, jako je pro lidstvo tuberkulosa, je pro králíky kokcidiosa. Nemoc je vyvolávána choroboplodnými zárodky tak zvanými kokcidiemi a sice druhem kokcidium oviforme, dnes zvaným Eimeria Stiedae. Zárodky tyto se nacházejí ve žlučovodech a ve sliznici střevní člověka a hlavně králíků. Nakažení děje se obyčejně potravou (zelenou pící, trávou atd.), v níž nalézají se tyto choroboplodné zárodky. Nemocní králíci jsou s počátku smutní, téměř ničeho nežerou, mají vysokou horečku, dech jejich stává se rychlým a krátkým, slábnou, hubnou, až konečně v poměrně krátké době hynou. Někdy se při tom nadýmají, silně slintají, aneb dostávají průjmy. Léčení bývá málokdy úspěšným, protože nemoc se úžasně rychle šíří a téměř celý chov vymírá. Zvláště zhoubně řádí choroba mezi králíky mladými; když některý z nich nemoc přečká, zdá se býti zdravým a bývá obyčejně v chovu používán dále. Uzdravení takového zvířete bývá však toliko zdánlivé, neboť stává se vlastně trvalým nositelem a rozšiřovatelem této nákazy. Při pitvě mrtvého králíka nalézáme dosti často na játrech bílé nebo nažloutlé uzlíky v různém množství a v různých velikostech. Jindy pouhým okem nenalezneme vůbec žádných změn a v těch případech doporučoval bych odbornou prohlídku zvěrolékařem, který mikroskopickým rozborem králičího trusu stanoví přesnou diagnosu. Nákaza šíří se velmi rychle po celém okolí, králíkárna bývá pak choroboplodnými zárodky tak zamořena, že v ní bez nebezpečí není možno dále králíky chovati. Jediným bezpečným prostředkem k zabránění nového vypuknutí nákazy je spálení mrtvých králíků, steliva a celé králíkárny. Pouze tam, kde choroba netrvala dlouho, kde králíkárna je kusem vyšší hodnoty, je možno ohroženou králíkárnu úzkostlivou desinfekcí zachrániti. Z léků, které jak jsem podotkl nemají valného úspěchu, užívá se nejčastěji slabého roztoku kreolinu (každý druhý den vnitřně podati jednu kávovou lžičku), glycerinu, chininu, směsi sirného květu a kalomelu (jednu lžičku denně).

Nadmutí vyskytuje se nejvíce u králíků mladých, ale i starších a bývá příčinou častého uhynutí. Onemocnění pozná se snadno dle toho, že břicho králíka je nápadně nafouklé a králík se sotva pohybuje. Tvrdívalo se, že příčinou nadmutí je krmení čerstvé zelené píce, hlavně jetele, dnes však víme, že není to pouze jetel, nebo zelená píce, ale že to bývá mnohem častěji zatuchlá nebo plesnivá sláma, namrzlé nebo nahnilé brambory, změněné obilniny, zvadlá a kvasící potrava atd. Následkem chybného kvašení vytváří se v žalludku a ve střevech veliké množství plynů, které silně stěny jejich napínají, takže může dojíti k prasknutí jich a náhlé smrti. Léčení: jakmile zpozorujeme nadmuté břicho u králíka, musíme ihned břicho králíka tříti, volně vypustiti na dvůr a přinutit k pohybu. Vnitřně podáváme mu vodu s několika kapkami čpavkového lihu, heřmánkový odvar, vápennou vodu (jednu lžičku), aloe na slabou špičku nože.

Slintavka objevuje

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Reagovat

Zdroj: příběh Léčení prašiviny u králíků

Brokolicová polévka s mrkví a bramborem

Ingredience: 1 celá brokolice, 1 mrkev, 2 menší brambory, 1 lžíce másla (nebo řepkového oleje), majoránka, troška soli, mléko na zahuštění

Postup: Mrkev a brambory očistěte a nakrájejte na menší kostičky, orestujte je na trošce másla (nebo řepkového oleje). Podlijte troškou vody a nechte dusit přibližně 5 minut. Poté přidejte hlavičky brokolice a zalijte vodou nad okraj. Dochuťte majoránkou a troškou soli. Můžete přidat i domácí nebo bio zeleninový vývar. Vařte doměkka cca 10 minut. Poté odstavte, rozmixujte a vlijte zpět do hrnce.

Tip: Polévku můžete zjemnit mlékem. Menším dětem připravte polévku bez restování, povařte zeleninu, rozmixujte a nakonec nechte rozehřát lžičku mléka nebo přidejte trošku řepkového či olivového oleje.

Zdroj: článek Brokolicová polévka s bramborem

Poradna

V naší poradně s názvem PESTOVANI ORCHIDEE PHALAENOPSIS se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Simi.

Dobry den k vanocum jsem dostala krasne kvetouci orchidei phalaenopsis dala jsem ji na okno na jizni stranu do ted bylo vse v poradku kvety byly plne sily a krasne ale dnes rano jsem se na ni podivala a kvety jsou vsechny zvadle mekke a bez pevnosti vubec nevim co se stalo prosim poradite mi nekdo snazila jsem se neco najit ale bohuzel bez odpovedi na mou otazku nerada bych o ni prisla a nevim co delam spatne dekuji simi

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Jestli jste již orchidej zalévala, tak zřejmě došlo k převlečení a kořeny napadla hniloba - rostlina umírá s velmi malou šancí na přežití. Pokud jste ještě od té doby, co ji máte, nezelévala, tak je rostlina suchá a bude třeba ji na 10 minut ponořit do větší nádoby s odstátou vodou. Když to uděláte rychle, tak je velká šance na záchranu. Další možností je, že rostlina nastydla během cesty pod váš vánoční stromeček. Zde bude třeba vyčkat, jestli znovu obrazí a za několik let znovu vykvete. Nejlépe se příčina takového zvadnutí dá určit jen při vizuální kontrole rostliny, proto ji zkuste vzít do oblíbeného květinářství a pokuste se s jejich pomocí rostlinu zachránit.

Zdroj: příběh Pestovani orchidee phalaenopsis

Brokolicová polévka s nivou

Ingredience:

  • 1 ks brokolice
  • 1 ks mrkve
  • 1 ks petržele
  • 2 lžíce másla
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 1 cibule
  • 200 ml smetany na vaření
  • 200 g sýra niva
  • sůl
  • pepř

Postup:

Zeleninu očistěte a důkladně omyjte. Brokolici nakrájejte na růžičky, mrkev a petržel nastrouhejte na hrubém struhadle, cibuli nakrájejte na malé kostičky. Mrkev, petržel a brokolici vložte do hrnce, zalijte asi 1 litrem vody a vařte do poloměkka. Mezitím si na pánev dejte rozpustit máslo, přidejte cibuli, krátce ji zpěňte a pak zaprašte lžící hladké mouky. Krátce osmahněte a vmíchejte do polévky. Přidejte nahrubo nastrouhaný sýr niva a smetanu na vaření. Krátce povařte (brokolice by měla být již zcela uvařená), dochuťte solí a pepřem a můžete podávat.

Zdroj: článek Brokolicová polévka

Brokolicová polévka pro vegany

Ingredience:

  • 500 g brokolice
  • 500 g brambor
  • 100 g oleje
  • 20 g hladké mouky
  • 2 cibule
  • 50 ml sójové smetany
  • 3 stroužky česneku
  • sůl
  • pepř
  • bobkový list
  • majoránka

Postup:

Cibuli oloupejte, nakrájejte najemno a osmahněte na části oleje. Přidejte omytou a na růžičky nakrájenou brokolici a oloupané, omyté a na kostičky nakrájené brambory. Zalijte asi 1 litrem vody, přidejte sůl, pepř a bobkový list a nechte vařit. Na pánvi připravte z oleje a mouky jíšku, kterou vmíchejte do polévky ve chvíli, kdy budou brambory i brokolice měkké. Přidejte sójovou smetanu, prolisovaný česnek a ještě krátce povařte. Vyndejte bobkový list, dochuťte solí a majoránkou a můžete podávat.

Zdroj: článek Brokolicová polévka

Brokolicová polévka s bramborem

Ingredience:

  • 500 g brokolice
  • 500 g brambor
  • 250 g smetany na vaření
  • 70 g másla
  • 50 g hladké mouky
  • 1 cibule
  • 1 zeleninový bujon
  • sůl
  • pepř

Postup:

Nejprve si oloupejte cibuli a oloupejte a omyjte brambory. Do hrnce dejte máslo společně s najemno nakrájenou cibulí. Až se máslo rozpustí, zaprašte vše hladkou moukou a krátce osmahněte. Přilijte vodu a důkladně promíchejte. Brokolici omyjte a nakrájejte na jednotlivé růžičky, košťál nevyhazujte, ale také ho nakrájejte na kousky a vše dejte vařit do polévky. Přidejte zeleninový bujon. Až bude brokolice měkká, vezměte ponorný mixér a důkladně polévku rozmixujte. Poté nastává ten správný čas přidat na kostičky pokrájené brambory. Až budou brambory téměř měkké, přilijte do polévky smetanu a dokořeňte ji solí a pepřem. Krátce povařte (brambory by měly úplně změknout) a můžete polévku podávat.

Zdroj: článek Brokolicová polévka

Postup

Stroužky česneku vyloupeme, zabalíme je do alobalu tak, jak jsou, a pečeme je v předem vyhřáté troubě na 200 °C asi 20 minut. Poté je rozbalíme. Brokolice očistíme a opláchneme pod tekoucí vodou. Ořežeme si jednotlivé růžičky. Brokolicové růžičky krátce spaříme ve vroucí osolené vodě a s pomocí naběračky rychle přemístíme z hrnce do nádoby s ledem (udrží nám sytou barvu). To samé uděláme i s petrželovou natí. Z košťálu nožem okrájíme lesklý povrch a vnitřek nakrájíme na kolečka. V hrnci rozpustíme máslo, přidáme i trochu olivového oleje a vhodíme do něj nakrájená kolečka a z alobalu vytažený opečený česnek. Krátce orestujeme a zalijeme kuřecím vývarem. Přidáme čerstvý krémový sýr pro zahuštění polévky a růžičky brokolice, přivedeme k varu. Osolíme a opepříme podle chuti. Rozmixujeme tyčovým mixérem a brokolicová polévka podle receptu Zdeňka Pohlreicha je hotová. Podáváme nejlépe s nasucho opečenými kousky pečiva nebo doprostřed můžeme umístit krajíček opražené domácí veky. Talíř s polévkou lze zdobit i růžičkou brokolice nebo lístky petržele. Je možno do středu přidat trochu smetany.

Zdroj: článek Brokolicová krémová polévka od Pohlreicha

Rychlá brokolicová polévka s bramborem

Ingredience: 750 g brokolice, 10 g másla, 1 střední brambor, 1,5 l vývaru, 1 stroužek česneku, 100 ml šlehačky, sůl, pepř, muškátový oříšek

Postup: Brokolici očistíme, omyjeme a rozdělíme na růžičky, košťály oloupeme a nakrájíme na plátky. Brambor oloupeme, omyjeme a nakrájíme na kostičky. Česnek nasekáme a podusíme na rozpáleném tuku. Přilijeme vývar a povaříme asi 5 minut na mírném ohni i s bramborem nakrájeným na kostičky a košťálem z brokolice. Poté přidáme růžičky brokolice a vaříme 10 minut. Brokolici spolu s bramborem a vývarem rozmixujeme. Za stálého míchání přidáme smetanu a dochutíme solí, pepřem a strouhaným muškátovým oříškem. Polévku podáváme sypanou čerstvou bazalkou.

Zdroj: článek Brokolicová polévka s bramborem

Krémová brokolicová polévka s bramborem

Ingredience: 1 brokolice, 350 g brambor, 1 cibule, 1 polévková lžíce másla, 1,5 litru zeleninového vývaru, sůl, pepř, muškátový oříšek, 2 polévkové lžíce ušlehané smetany, 50 g strouhaného sýra, libeček nebo petrželka

Postup: Brokolici rozdělíme na růžičky, které omyjeme pod tekoucí studenou vodou. Brambory omyjeme a pokrájíme na malé kostičky. Oloupanou cibulku posekáme nadrobno a orestujeme na másle po dobu cca 2 minut. K cibuli pak přidáme růžičky brokolice, brambory a ještě chvíli restujeme. Přidáme vývar a zeleninu dál vaříme pod pokličkou asi 20 minut na mírném plameni. Pak vyjmeme několik růžiček z brokolice a odložíme si je na další použití. Zbylou polévku rozmixujeme ponorným mixérem a podle chuti osolíme a ochutíme kořením. Odloženou brokolici vrátíme zpět do rozmixované polévky. Polévku nalijeme do předehřátých talířů nebo misek, ozdobíme troškou šlehačky, petrželkou nebo libečkem, strouhaným sýrem a posypeme chilli papričkou (není nutné).

Tip: V polévce může být i současně vařena kapusta, zelí, zkuste po jednom listu. Vše pak už je i na fantazii a chuti každého.

Brokolice je ideální surovinou nejen pro děti, ale i dospělé lidi. Obsahuje velké množství vitamínu C, ve 100 g se nachází téměř 155 % jeho doporučené denní dávky. Je zdrojem vlákniny, vitamínu E a K, betakarotenu a kyseliny listové. Z minerálních látek obsahuje především vápník a draslík, dále pak fosfor, selen, hořčík, železo a síru. Posiluje imunitu, má pozitivní vliv na zažívací ústrojí a působí proti rakovině.

Zdroj: článek Brokolicová polévka s bramborem

Květáková polévka podle babičky

Suroviny:

  • 1 květák
  • 2 větší brambory
  • 1 cibule
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 3 lžíce sádla
  • 1 kostka drůbežího bujonu
  • maggi dle chuti
  • drcený pepř
  • mletý kmín
  • muškátový květ
  • sůl
  • 1 l studené vody

Postup:

V hrnci rozehřejeme sádlo, na něm zpěníme nakrájenou cibuli, přidáme mouku a uděláme světlou jíšku. Poté za stálého míchání rozředíme studenou vodou a necháme vařit. Brambory nakrájíme na kostičky a dáme vařit do hrnce. Potom si nakrájíme květák na menší kousky, případně i s pěknými listy, pokud tam jsou, a přidáme do hrnce společně s kostkou bujonu, drceným pepřem a špetkou soli. Vaříme asi 15 minut. Vše musí být měkké na skus – pozor nerozvařit! Na dochucení, jak radí naše babičky, použijeme maggi a muškátový květ, případně můžeme dosolit.

Zdroj: článek Květáková polévka

Kapustová polévka se slaninou

Ingredience: 1 kapusta, 1 vejce, ½ kostky zeleninového bujónu, 200 g brambor, 50 g slaniny, 40 g hladké mouky, 1,5 l vody, mletý pepř, sůl

Technologický postup: Kapustu očistíme, opláchneme a nakrájíme na nudličky. Brambory oloupeme a nakrájíme na kostičky. Pak do hrnce vložíme nakrájenou kapustu a brambory, osolíme, zalijeme vodou a uvaříme doměkka. Poté nakrájíme slaninu na malé kostičky, které na pánvi rozškvaříme. Rozškvařené kostičky slaniny posypeme hladkou moukou, osmahneme, zalijeme vývarem z kapusty a brambor, přidáme ½ kostky bujónu a povaříme 5 minut. Potom do polévky přidáme vařené brambory, kapustu a rozšlehané vejce, které necháme srazit. Nakonec polévku dochutíme pepřem, solí a podáváme.

Zdroj: článek Kapustová polévka

Krémová mrkvová polévka

Ingredience: 500 g mrkve, 2 brambory, 1 cibule, tuk, 1 kostka drůbežího bujónu, 200 ml bílého jogurtu, sůl, mletý pepř

Technologický postup: Na tuku osmahneme cibuli, přidáme nakrájenou mrkev, brambory a zalijeme vodou, aby byly suroviny potopené. Uvaříme s kostičkou bujónu. Pak rozmixujeme, dosolíme a opepříme. Na talíři zdobíme cákanci jogurtu nebo smetany, případně troškou barevného pepře. Můžeme podávat se smaženým hráškem.

Zdroj: článek Mrkvová polévka

Autoři uvedeného obsahu

 Nina Vinšová

 Mgr. Světluše Vinšová

 Mgr. Michal Vinš

 Gabriela Štummerová


brokolicová polevka
<< PŘEDCHOZÍ PŘÍSPĚVEK
brokolicová polévka bez smetany
NÁSLEDUJÍCÍ PŘÍSPĚVEK >>
novinky a zajímavosti

Chcete odebírat naše novinky?


Dokažte, že jste člověk a napište sem číslicemi číslo dvacetsedm.