Informace od profesionálů

MENU

  

CHOROBY

  

PĚSTOVÁNÍ

  

ŠKŮDCI

  

RECEPTY

  
Téma

BROKOLICOVY KREM

OBSAH

Brokolicový krém se sýrem

Ingredience: 1 brokolice, 1 lžíce žitné mouky, 2 lžičky drceného kmínu, 2 stroužky česneku, 2 brambory, 15 g másla, 100 g sýru eidam (30%), 200 ml smetany (12%), sůl, mletý pepř, voda

Technologický postup: Na másle připravíme světlou jíšku ze žitné mouky, přidáme na kostičky nakrájené brambory, brokolici na růžičky (bez košťálu), drcený kmín, sůl, mletý pepř. Zalijeme 1,5 l horké vody. Základ na brokolicový krém vaříme do poloměkka a pak za přilévání smetany rozmixujeme ponorným mixérem. Brokolicový krém podáváme s nastrouhaným eidamem, pak se nemusí polévka moc solit, sýr je slaný dost. Do brokolicového krému nakonec přidáme prolisovaný česnek, necháme přejít varem a podáváme.

Zdroj: Brokolicový krém

Diskuze

V diskuzi ORIGINÁL KRÉM DO LASKONEK JE S NADRCENÝM KROKANTEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jarmila.

Mám původní recept od babičky. V laskonkách mají být mandle.Krém s máslem,sněhem a s nadrceným krokantem.Vyzkoušejte.Přeji dobrou chuť Jarmila

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Originál krém do laskonek je s nadrceným krokantem

Brokolicový krém s bramborem

Ingredience: 2 brambory, 30 g parmazánu, 250 ml smetany ke šlehání, sůl, mletý pepř, 300 g brokolice, 1 l vody, olivový olej

Technologický postup: Brambory a brokolici očistíme. Brambory nakrájíme na kostky, brokolici rozebereme na růžičky. Obojí propláchneme a dáme spolu s litrem vody a lžičkou soli do hrnce. Základ polévky přivedeme k varu a vaříme, dokud vše nezměkne. Pak do polévky nastrouháme parmazán, necháme cca minutu prohřát a vlijeme smetanu. Vše rozmixujeme do hladkého krému a podle chuti ještě osolíme, opepříme. Brokolicový krém s parmazánem rozdělíme na talíře, ozdobíme trochou parmazánu, případně zakápneme olivovým olejem, a servírujeme s čerstvým nebo opečeným pečivem. Brokolicový krém podáváme teplý.

Zdroj: Brokolicový krém

Diskuze

V diskuzi TVAROHOVÝ KRÉM DO DORTU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Klára Kubíčková.

Dobry den,
Chtela bych se zeptat zda do kremu Tvarohový krém se zakysanou smetanou
Patri tvaroh ve vanicce, nebo ten "tvrdy" jen zabaleny v obalu.
Jednou jsem tento recept udelala s vanickovym a krem nedrzel ani po ztuhnuti tvar.
Dekuji Kubíčková

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Tvarohový krém do dortu

Brokolicový krém se zakysanou smetanou

Ingredience: 1 brokolice, 2 mrkve, 1 kostka kuřecího bujónu, sůl, mletý pepř, 4 kuličky nového koření, muškátový oříšek, 200 ml zakysané smetany, voda

Technologický postup: Brokolici rozebereme na růžičky, košťál oloupeme a nakrájíme na kostky. Zalijeme přibližně jedním litrem vody, přidáme mrkev, nové koření, bujón, pepř a vaříme do změknutí. Až je zelenina měkká, rozmixujeme ji, vmícháme smetanu a nastrouhaný kousek muškátového oříšku a krátce povaříme. Podle chuti dosolíme.

Zdroj: Brokolicový krém

Poradna

V naší poradně s názvem RADY OTCE PLESKAČE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdena.

Dibrý den prosím o radu na silné dceřino acné veškeré kupované přípravky jsou bez účinku předem děkuji Kučerová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Na akné je dobrý benzoyl-peroxid. V lékárně se prodává pod názvem Akneroxid 5. Stojí 200 Kč. Nanáší se dvakrát denně a po 5 minutách se omývá vodou. Po osušení je třeba nanést pleťový krém, aby se předešlo nadměrnému vysušování pokožky, které tento lék způsobuje. Účinky se projeví do tří dnů pravidelného užívání.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Rady otce Pleskače

Dietní brokolicový krém

Ingredience: 1 brokolice, 1 cibule, 5 stroužků česneku, 2 zeleninové bujóny Alnatura, jemná rýžová krupice, 1 lžíce slunečnicového oleje, voda

Technologický postup: Cibuli nakrájíme najemno, česnek na větší kousky a společně osmažíme v hrnci na oleji. Brokolici rozebereme na růžičky a opláchneme, vložíme do hrnce a zalijeme vodou, asi 1 cm nad brokolici. Uvaříme doměkka. Poté sejmeme z plotýnky a tyčovým mixérem vše rozmícháme na hladký krém. Vrátíme zpět na plotýnku, přidáme zeleninové bujóny a dolijeme vodou dle počtu strávníků. V hrníčku si rozmícháme na zahuštění asi 1 až 2 lžíce rýžové krupice a vmícháme do polévky. Vaříme ještě 5 minut a můžeme podávat. Polévku můžeme ozdobit a zjemnit smetanou.

Zdroj: Brokolicový krém

Poradna

V naší poradně s názvem SOOLANTRA DISKUZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jitka.

Několik let se potýkám s růžovkou kůže, teď jsem se tady dozvěděla že mast Soolantra mi může pomoc na růžovku. Můžu ji normálně koupit? A jaká je její cena?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Krém Soolantra se nedá koupit, jeho výdej je vázán na lékařský předpis. Je to proto, že obsahuje nebezpečný jed ivermektin. Mast Soolantra je drahá, její plná cena je 770 Kč za 30 gramů krému. V některých případech může být hrazena ze zdravotního pojištění a pak se doplácí jen 70 Kč. Musí být splněny tyto podmínky:
- předepsat ji může jen lékař se specializací v oboru dermatovenerologie, dětská dermatovenerologie nebo korektivní dermatologie.
- pacient musí být dospělý se středně těžkou a těžkou papulopustulózní rosaceou.
V případě, že nedojde ke zlepšení po 3 měsících, léčba není dále hrazena. Mast může bez omezení předepsat kterýkoli lékař, ale při jejím výdeji bude muset být uhrazena plná cena.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Soolantra diskuze

Brokolicový krém bez smetany

Ingredience: 1 brokolice, 1 cibule, 2 stroužky česneku, 1 mrkev, 1 petržel, 1 vejce, 2 brambory, kari, sůl, mletý pepř, 1 lžička polévkového koření, 2 ks bobkového listu, 4 kuličky nového koření, hrst celerové nati, 1 ks muškátového oříšku, hrst nasekané petrželové nati, olej, voda

Technologický postup: Cibuli nakrájíme najemno a orestujeme na oleji dozlatova, poté přidáme nakrájenou brokolici i s očištěným košťálem. Zalijeme vodou, přidáme koření (kari, sůl, mletý pepř, muškátový oříšek, nové koření, bobkový list, polévkové koření) a česnek nakrájený na plátky. Vsypeme na menší kousky pokrájené brambory, petržel a mrkev. Vše vaříme téměř doměkka. Nakonec, těsně předtím, než je zelenina úplně měkká, přidáme nadrobno nakrájenou nať celeru, petržele a vejce. Vše rozmixujeme tyčovým mixérem, můžeme podle potřeby dochutit a podáváme.

Zdroj: Brokolicový krém

Brokolicový krém podle Pohlreicha

Ingredience: 2 brokolice, 4 stroužky česneku, petrželová nať, máslo, olivový olej, kuřecí vývar, 130 ml krémového sýra (Gervais), sůl, mletý pepř

Technologický postup: Stroužky česneku vyloupeme (na jeden hrnec brokolicové polévky, tedy na 6 porcí, stačí 4 větší stroužky), zabalíme je do alobalu a pečeme je v předem předehřáté troubě na 200 °C asi 20 minut. Po rozbalení budou krásně vonět. Brokolici očistíme a opláchneme pod vodou. Ořežeme růžičky, a abychom uchovali hodnotné látky, barvu a chuť brokolice, růžičky spaříme a rychle zchladíme. Je to nejšetrnější způsob. Než začneme blanšírovat, vždy si nachystáme hrnec s vroucí vodou a hned vedle v míse led s vodou. Voda v hrnci by měla být dostatečně slaná. Když se zelenina rychle spaří a zaleduje, zpomalí se její typické šedivění. Zblanšírujeme i petrželovou nať. Nožem okrájíme lesklý povrch z košťálu a vnitřek nakrájíme na kolečka. V hrnci rozpustíme máslo a přidáme i trochu olivového oleje a vhodíme do něj nakrájená kolečka a z alobalu vytažený opečený česnek. Krátce orestujeme a zalijeme kuřecím vývarem. Přidá se čerstvý krémový sýr (asi 130 ml) pro zahuštění polévky a růžičky brokolice. Osolíme a opepříme podle chuti. Krátce vše povaříme, asi jen 2 minuty, a rozmixujeme tyčovým mixérem, popřípadě dochutíme solí. Podáváme s opečenými kousky pečiva, můžeme ozdobit růžičkou brokolice nebo lístky petržele.

Zdroj: Brokolicový krém

Pravá brokolicová polévka

Ingredience: 1 brokolice, 1 kelímek smetany ke šlehání, sůl, vegeta, mléko, polohrubá mouka, voda

Technologický postup: Omyjeme brokolici a nalámeme ji na kousky. Ty dáme do velkého hrnce, do kterého nalijeme vodu asi do 3/4. Jakmile začne voda vřít, ztlumíme a necháme brokolici přibližně 12 minut vařit, aby změkla. Když je brokolice dostatečně měkká, vezmeme si ponorný mixér a brokolici v hrnci s vodou pořádně rozmixujeme. Oheň si můžeme na tu dobu vypnout, zapneme jej při přidávání dalších ingrediencí. Po důkladném rozmixování připravíme záklechtku, cca do 1/2 hrníčku nalijeme mléko, cca do 1/4 nasypeme mouku a společně kvedlačkou rozmícháme tak, aby nezůstaly žádné hrudky. Záklechtku za stálého míchání nalijeme do polévky. Když se polévka bude zdát pořád řídká, můžeme v hrníčku připravit ještě trochu záklechtky. Do brokolicové polévky můžeme přidat i smetanu ke šlehání (z kelímku) pro lepší chuť. Teď už jenom dochutíme – řádně polévku osolíme (dle chuti) a přidáme vegetu. Polévku můžeme podávat s opečenými tousty.

Zdroj: Brokolicový krém

Tvarohový krém s máslem

Ingredience: 1 máslo, 1 tvaroh a cukr podle chuti

Postup: Máslo ušleháme do pěny a postupně přidáváme moučkový cukr a tvaroh. Krém je lehký a zdobit s ním jde také.

Zdroj: Tvarohový krém do dortu

Tvarohový krém na zdobení

Ingredience: 250 g měkkého tvarohu, 1/2 kelímku šlehačky, ztužovač, 90 g moučkového cukru, 30 g másla, potravinářské barvivo dle potřeby, kakao na vaření

Postup: Máslo s cukrem vyšlehejte a poté postupně přidávejte tvaroh. Jestli chcete mít barevný krém, přidejte barvivo nebo kakao.

Zdroj: Tvarohový krém do dortu

Tvarohový krém se zakysanou smetanou

Suroviny:

  • 500 g tvarohu
  • 250 g zakysané smetany
  • 50 g moučkového cukru
  • 1 vanilkový cukr

Postup přípravy:

Do mísy si dáme tvaroh, kysanou smetanu, vanilkový cukr a moučkový cukr, vše společně smícháme a vytřeme do hladkého krému. Takto máme krém hotov.

Zdroj: Tvarohový krém

Tvarohový krém do dortu

Suroviny:

  • 500 g tvarohu
  • 250 g másla
  • 150 g moučkového cukru
  • 1 vanilkový cukr

Postup přípravy:

Máslo vyšleháme do pěny společně s moučkovým cukrem. Poté postupně přidáváme tvaroh a vyšleháme v hladký krém. Pokud chceme, můžeme si část krému oddělit a přichutit kakaem, strouhanou čokoládou, kokosem nebo tím, na co máme zrovna chuť. Umíchaný krém dáme vychladit a ztuhnout do lednice. Množství krému vám vystačí na celý dort.

Zdroj: Tvarohový krém

Tvarohový krém Míša

Suroviny:

  • 250 g tvarohu
  • 1 pomazánkové máslo
  • 4 lžíce moučkového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 lžíce rumu

Postup přípravy:

Do mísy si dáme tvaroh, pomazánkové máslo, vanilkový cukr, moučkový cukr a lžíci rumu. Vše společně smícháme a vytřeme do hladkého krému. Takto je krém hotov a můžeme jej začít používat na dorty nebo zákusky.

Zdroj: Tvarohový krém

Tvarohový krém z másla

Suroviny:

  • 250 g tvarohu
  • 1/2 másla
  • 1 vanilkový cukr
  • 2 lžíce cukru
  • troška rumu

Postup přípravy:

Změklé máslo dáme do mísy a vyšleháme ho společně s cukrem a vanilkovým cukrem, poté přidáme tvaroh a rum. Vše společně vyšleháme na hladký krém. Ten pak můžeme třeba namazat na připravený korpus, ozdobit ovocem a přelít želatinou. Je to jednoduchý a rychlý zákusek k nedělní kávě.

Zdroj: Tvarohový krém

Pudinkový krém do cukroví

Ingredience: 300 ml mléka, 1 vanilkový pudink, 4 lžíce moučkového cukru, 2 lžíce másla

Technologický postup: V části mléka rozmícháme pudink, zbylou část přivedeme k varu. Do horkého mléka přidáme cukr a rozmíchaný pudink, vše povaříme, aby nám pudink zhoustl. Pudink necháme vychladnout a poté do něj vmícháme vyšlehané máslo. Takto připravený krém necháme v chladu, aby se s ním lépe pracovalo při zdobení.

Zdroj: Pudinkový krém

Zdravotní účinky brokolice

Brokolice obsahuje značné množství živin, které jsou mimořádně užitečné pro naše zdraví, včetně vitamínů A, C, kyseliny listové, vlákniny a vápníku.

Brokolice je bohatá na glukorafanin, který je v těle zpracováván na látku schopnou být prevencí rakoviny, neboť například eliminuje bakterii Helikobakter pylori, která je považována za spouštěcí faktor rakoviny žaludku. Látky obsažené v brokolici jsou rovněž prospěšné při bránění rozvoje rakoviny prostaty, prsu, děložního čípku a pro zdraví jaterní tkáně. Díky indole-3-carbinol je brokolice i výborným antioxidantem.

Vzhledem k vysokému obsahu draslíku, podporuje konzumace brokolice nervový systém, lepší činnost mozku a správný růst svalů. Dále reguluje krevní tlak, a to díky vysokému obsahu vápníku, hořčíku a draslíku.

Brokolice obsahuje mimo jiné i vysoké množství rozpustné vlákniny, u níž je prokázáno, že odstraňuje cholesterol z těla, zamezuje zácpě, je prevencí trávicích potíží, brání přejídání a pomáhá udržovat optimální hladinu krevního cukru.

Pozor! Lidé užívající léky na ředění krve (Warfarin) by neměli jíst větší množství brokolice. Mohla by zesílit účinek léků a zvýšit riziko mrtvice. Konzumace více než dvou hrnků brokolice denně může rovněž zvýšit riziko tvorby ledvinových kamenů.

Je dokázáno, že způsob vaření může snížit množství účinných živin, doporučuje se tedy jíst brokolici syrovou nebo ji vařit v páře po dobu 5 minut.

Zdroj: Brokolicový krém

Tvarohový krém do potahovaného dortu

Ingredience: 2 tvarohy, 3 šlehačky, 1 zakysaná šlehačka, 2 polévkové lžíce cukru moučka, 4 vanilkové cukry, 1,5 až 2 želatinové ztužovače

Postup: Ingredience smíchejte dohromady. Můžete přidat čerstvé nakrájené jahody, mražené lesní ovoce, maliny. Tvarohový dortový krém je vhodný na dort o průměru 26 cm. Potáhněte Smartflexem.

Tip: Uvařte 2 vanilkové pudinky v 500 ml mléka, přidejte 500 g tvarohu, 250 g másla, cukr a vanilkový cukr dle chuti.

Zdroj: Tvarohový krém do dortu


Autoři obsahu

Mgr. Michal Vinš

Gabriela Štummerová

Mgr. Světluše Vinšová


ČeskéNápady

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP