Téma: 

broskve co s nimi


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

ZAVAŘOVÁNÍ BROSKVÍ

Broskvová marmeláda

Ingredience:

  • 1 kg broskví, nejlépe zralých
  • 1 želírovací cukr (500 g)
  • 1 lžička kyseliny citronové

Postup:

Marmeláda z broskví se připravuje z předem umytých, oloupaných a vypeckovaných broskví. Dužinu rozmačkejte (nejlépe vám to půjde šťouchadlem na brambory, přesypte do domácí pekárny), přidejte želírovací cukr, lžičku kyseliny citronové a zapněte na program „marmeláda“. Až bude program u konce, kápněte trochu marmelády na talířek a nechte zchladnout. Bude-li marmeláda málo hustá, přidejte ještě jednu lžičku kyseliny a důkladně promíchejte. Nalijte do sklenic, otočte dnem vzhůru a nechte vychladnout.

Nemáte-li domácí pekárnu nebo nechcete-li ji použít, nasypte našťouchané broskve do hrnce, podlijte malým množstvím vody, přidejte želírovací cukr a kyselinu citronovou a vařte asi 45 minut za stálého promíchávání. Horké plňte do sklenic, uzavřete, otočte dnem vzhůru, nechte vychladnout.

Zdroj: Zavařování broskví
Zveřejněno: 11.11.2015


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: průjem a probiotika

Imunita opravdu začíná ve střevech, proto je třeba užívát probiotika při problémech s nimi.

Zdroj: diskuze Průjem a probiotika
Odesláno: 18.7.2018 uživatelem Věrka
Počet odpovědí: 4 Zobrazit odpovědi

JAK NA ZAVAŘOVÁNÍ

Zavařování broskví

Broskve nejprve omyjeme a oloupeme ostrým nerezovým nožem, nebo je spaříme ve vodě horké 90 °C, do které jsme přidali na 1 l vody 20 g kyseliny citrónové. Spařené plody ochladíme ve studené vodě opět okyselené 20 g kyseliny citrónové na 1 l vody. Uvolněnou slupku stáhneme a pak broskve ihned vkládáme zpátky do okyselené vody. Oloupané broskve půlíme v místě švu po celém obvodu a ukládáme je po obvodu střechovitě ve spirále, řeznou plochou šikmo dolů, aby vzduch zachycený v jamkách po peckách mohl uniknout. Po naplnění do sklenic broskve zaléváme cukrovým nálevem: 0,56 kg cukru svaříme v 1 l vody, získáme tak asi 1,3 l nálevu. Málo zralé plody sterilujeme ve sklenicích o objemu 1 l 35 minut při teplotě 85 °C, ve sklenicích o objemu 0,5 l 25 minut při teplotě 85 °C. Zralejší plody sterilujeme ve sklenicích o objemu 1 l 20 minut při teplotě 85 °C, ve sklenicích o objemu 0,5 l 15 minut při teplotě 85 °C.

Zdroj: Jak na zavařování
Zveřejněno: 17.1.2015


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: Mozek v dobré kondici

Užívám lecitin od farmaxu, mám s nimi dobrou zkušenost, hlavně s jejich rostlinnými preparáty

Zdroj: diskuze Mozek v dobré kondici
Odesláno: 2.8.2010 uživatelem Radka Stupková
Počet odpovědí: 0

TVAROHOVÝ KOLÁČ

Rychlý tvarohový koláč

Ingredience: 200 g Hery, 250 g měkkého tvarohu, 200 g moučkového cukru, 4 vejce, 300 g polohrubé mouky, 1 vanilkový cukr, rum nebo rumová tresť, 6 lžic mléka, strouhaná citronová kůra, 1 prášek do pečiva, tuk a mouka na vysypání plechu, čokoláda na vaření, kompotované broskve, drobenka

Postup: Žloutky utřeme s cukrem a měkkou Herou do pěny. Přidáme tvaroh a znovu třeme, přidáme vanilkový cukr, citronovou kůru, rum nebo rumovou tresť, mléko, vmícháme mouku smíchanou s práškem do pečiva a na kousky nalámanou půlku čokolády na vaření a nakonec lehce vmícháme ušlehaný tuhý sníh z bílků. Těsto nalijeme na vymazaný a moukou vysypaný plech, poklademe broskvemi a posypeme drobenkou. Pečeme ve středně vyhřáté troubě, tedy asi na 180 °C. Obměnou může být bábovka, pouze vynecháme broskve a drobenku a při dávání těsta do formy v půlce poklademe kopečky meruňkové marmelády a na ně nalijeme zbytek těsta. Výborné!!!

Zdroj: Tvarohový koláč
Zveřejněno: 15.8.2015


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: Re: Re: Králíček

To je podle mě úplně stejná situace jako s králíkem - pokud jsou odčervení a nechodíte s nimi ven, tak je to dle mého názoru zbytečné...

Zdroj: diskuze Králíček
Odesláno: 7.12.2015 uživatelem Sabča
Počet odpovědí: 3 Zobrazit odpovědi

ZÁNĚT ŠLACH V KOTNÍKU

Příznaky

Typickým příznakem revmatického zánětu šlach proto bývá zejména nepříjemné postižení kloubů, které jsou jednak značně zduřelé, ale především s nimi není možné pořádně hýbat: každý drobnější pohyb s sebou totiž přináší velkou bolest.

Zdroj: Zánět šlach v kotníku
Zveřejněno: 8.2.2018


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: Re: Re: meruňky a warfarin

Co se týčé Wrfarinu, tak zde existuje několik druhů ovoce, které nemají žádný vitamín K, který by mohl interagovat s Warfarinem. Bez obav můžete jíst citrusové plody a pít džusy, včetně mandarinek, pomerančů a klementin. Grapefruity také neobsahují žádný vitamín K, ale je známo, že interagují s mnoha léky, takže nezapomeňte zkontrolovat interakce s jinými léky, které užíváte. Mezi další druhy ovoce, které obsahují velmi málo vitaminu K patří meloun, jablka, ananas a banány a čerstvé nebo konzervované třešně, hrušky, broskve a papája.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Meruňky a warfarin
Odesláno: 10.12.2017 uživatelem Cempírek
Počet odpovědí: 2 Zobrazit odpovědi

PUNČ KRÁSNĚ ZPŘÍJEMNÍ VÁNOČNÍ ATMOSFÉRU

Vánoční punč s ovocem

Suroviny:

  • 1 l červeného vína
  • 150 ml rumu
  • 500 ml vody
  • 1 tyčinka skořice
  • 1 lžíce cukru
  • 1 ananasový kompot
  • ovoce dle možností – jahody, borůvky, broskve a mandarinky

Postup: V kastrůlku společně smícháme červené víno, vodu, skořici, cukr, ananasový kompot a ostatní ovoce, pomalu přivedeme téměř k bodu varu, ale nevaříme. Stáhneme z plotny a vmícháme rum. Skleničky na punč můžeme ozdobit cukrovou krustou, nalijeme punč, dozdobíme kolečkem pomeranče a můžeme podávat.

Zdroj: Punč krásně zpříjemní vánoční atmosféru
Zveřejněno: 19.10.2014


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: Re: Re: unavené oči

Také mám s nimi dobrou zkušenost. Navíc vydrží dlouho. Máme v práci klimatizaci. Oči mám vždy strašně vysušené. Tyto kapky účinkují vždy velmi rychle.

Zdroj: diskuze Unavené oči
Odesláno: 11.3.2017 uživatelem Peta
Počet odpovědí: 2 Zobrazit odpovědi

VŠI, JAK S NIMI BOJOVAT?

Jak vši vypadají?

Tady je mnoho fotografií, na kterých jsou vidět vši i hnidy: vši a hnidy foto.

Zdroj: Vši, jak s nimi bojovat?
Zveřejněno: 20.9.2007


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: imunita

Na posílení imunitity beru probiotika Probiolact a jsem s nimi moc spokojená. Pomáhají suprově.

Zdroj: diskuze Imunita
Odesláno: 7.6.2016 uživatelem Ritule
Počet odpovědí: 0

SELEN A ZINEK VERSUS AKNÉ

V čem je obsažen selen a zinek

Mezi přírodní zdroje selenu patří především zelenina, a to konkrétně chřest, česnek, brokolice, avokádo, hrášek a hlávkový salát. Zdrojem selenu je také ovoce, například meruňky a broskve, avšak množství selenu v těchto plodech není příliš velké. Selen se dále nachází v para ořeších, ovesných vločkách, mase (zejména vnitřnostech) a vejcích. Konečně zdrojem bohatým na selen jsou i mořské plody a ryby, a dokonce i houby, jablečný ocet, sójové boby, hnědá rýže a mléčné výrobky.

Mezi potraviny obsahující ve větším množství zinek patří dýňová a slunečnicová semínka, ořechy, listová zelenina, játra, maso, obilné klíčky a droždí.

Zdroj: Selen a zinek versus akné
Zveřejněno: 31.7.2015


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: Re: nejlepší

Kapičky Espumisan používaly na prdíky obě moje děti prakticky od narození.Byla jsem s nimi max.spokojená....co se týče chuti,nástupu účinku a vlastně i ceny....

Zdroj: diskuze Nejlepší
Odesláno: 13.11.2015 uživatelem Jitka
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

VŠI, JAK S NIMI BOJOVAT?

Jak na vši u psa?

Nejen vši, ale i klíštata a blechy u psa hubí přípravek od firmy Lybar s názvem Jonathan. Vši jsou u tohoto přípravku vyhubeny pomocí výtažku z lípy a z chmele. Přípravek Jonathan účinkuje okamžitě a po první aplikaci bývá pes vyléčen. Jonathan by mohl být s úspěchem požitý i na vši u morčete.

Zdroj: Vši, jak s nimi bojovat?
Zveřejněno: 20.9.2007


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: Re: Průjem a probiotika

já používám probiotika od Pharma Agency. Jsem s nimi spokojená a nestojí na trhu tolik jako od jiných značek.

Zdroj: diskuze Průjem a probiotika
Odesláno: 17.2.2018 uživatelem Michaela S
Počet odpovědí: 8 Zobrazit odpovědi

JABLEČNÝ KOLÁČ NA PLECH

Recept na rychlý jablečný koláč

Ingredience: 2 hrnky polohrubé mouky, 1 hrnek cukru krupice, 1 hrnek mléka, ½ hrnku rostlinného oleje, 1 vejce, 1 vanilkový cukr, 1 prášek do pečiva, 5 jablek, tuk, strouhanka na vysypání plechu

Postup: Ve větší míse smícháme všechny ingredience a vytvoříme hladké tekutější těsto. Na tukem vymazaný a strouhankou vysypaný plech nalijeme těsto a rovnoměrně ho stěrkou rozetřeme. Těsto posypeme vymačkanými strouhanými jablky a dáme péct do předem vyhřáté trouby na 180 °C. Koláč kontrolujeme podle špejle – až se těsto nebude na špejli lepit, koláč je upečený.

Tip: Do koláče můžeme přidat rozinky, mletou skořici či nasekané oříšky. Výborný je i s drobenkou nebo s jiným ovocem (broskve, jahody, švestky).

Zdroj: Jablečný koláč na plech
Zveřejněno: 2.7.2017


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: Re: Škvára pod okem zarostlá

Vyzkoušejte lejzr, s tím by to mohlo jít odstranit trvale. Vyhledejte některé centrum estetické medicíny a zkonzultujte s nimi své trable.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Škvára pod okem zarostlá
Odesláno: 5.4.2016 uživatelem Cempírek
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

PRODLUŽOVÁNÍ VLASŮ LEVNĚ

Lidské vlasy a jejich kvalita. Jaké jsou cenové rozdíly?

Nejen to, že vlasy mohou být asijské, indické nebo evropské, ale pochopitelně je mezi nimi ještě další podstatný rozdíl, a to je kvalita vlasů. Asijské vlasy v horší kvalitě je možné zakoupit již od 10 000,- Kč za jeden kilogram. Naopak za evropské vlasy zaplatíte 50 000,- až 80 000,- Kč za jeden kilogram. Přestože oba typy vlasů jsou přírodní lidské vlasy, je mezi nimi cenový rozdíl až 70 000,- Kč za 1 kilogram. Při nákupu vlasů je tedy nutné nejprve zjistit, jaký druh vlasů kupujete a následně se zajímat i o kvalitu nabízených vlasů. Toto se projeví zejména u vlasů odbarvených a melírovaných. Nekvalitní vlasy Vám zcela jistě radost dlouho dělat nebudou a kupování nových vlasů několikrát do roka rozhodně není výhodná koupě.

Zdroj: Prodlužování vlasů levně
Zveřejněno: 29.1.2011


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: Re: Zesvětlaly listy.

Sežeňte si slepičince a s nimi pak hortenzie pohnojte. Je možné, že deště odplavily dusíkaté látky z půdy a hortenzii proto blednou listy. Slepičince je přirozeně dodají společně s dalšími důležitými prvky především fosforem a draslíkem.

Zdroj: diskuze Zesvětlaly listy.
Odesláno: 13.8.2016 uživatelem Zahradník
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

POMELO A CUKROVKA

Jaké ovoce jíst při cukrovce

Vhodné ovoce při cukrovce: borůvky, vodní meloun, třešně, broskve, meruňky, jablka, kiwi a pomeranče.

Méně vhodné ovoce při cukrovce: hrušky, švestky, banán, hroznové víno.

Nevhodné ovoce při cukrovce: přezrálé ovoce, sladké kompoty a džemy, kandované ovoce.

Doporučuje se sníst každý den nejméně 5 porcí zeleniny a ovoce, což je 500-600 g. Zeleniny by pak mělo být dvakrát více než ovoce. To stejné platí i pro diabetiky, jen s tím rozdílem, že je nezbytné ovoce započítat do denního příjmu a vejít se do požadovaného množství sacharidů.

Jedna porce obnáší například tři švestky, dvě meruňky, sedm jahod, hrst drobného ovoce, dvě kiwi, jedno jablko, jednu hrušku, menší banán, jeden pomeranč, jednu nektarinku, polovinu grepu, plátek ananasu nebo plátek melounu. Jedna porce čerstvého ovoce by měla odpovídat 80-100 g.

Zdroj: Pomelo a cukrovka
Zveřejněno: 20.2.2018

STRAVA PŘI CHRONICKÉM ONEMOCNĚNÍ LEDVIN

Potraviny se správným obsahem draslíku

Vybírejte si i potraviny, které mají správné množství draslíku. V náhražkách soli může být také velmi vysoký obsah draslíku. Přečtěte si vždy štítek na potravině a zkontrolujte, zda výrobce používá náhražky soli. Před konzumací pod tekoucí vodou opláchněte konzervované ovoce a zeleninu.

Mezi potraviny s nízkým obsahem draslíku patří: jablka, broskve, mrkev, zelené fazolky, bílý chléb a těstoviny, bílá rýže, neobohacené rýžové mléko, vařená rýže, vařená pšenice. Mezi potraviny s vyšším obsahem draslíku patří: pomeranče, banány, brambory, rajčata, hnědá a divoká rýže, hnědé obiloviny, mléčné výrobky, celozrnný chléb a těstoviny, fazole a ořechy.

Rovněž česnek a cibule jsou vhodnými potravinami při ledvinné dietě, mají totiž nízký obsah sodíku a vykazují antioxidační a protizánětlivé účinky. Navíc čerstvá cibule má nízký obsah draslíku.

Zdroj: Strava při chronickém onemocnění ledvin
Zveřejněno: 20.6.2016

MOUČNÍKY Z LISTOVÉHO TĚSTA

Listový závin s tvarohem a broskvemi

Ingredience: 300 g listového těsta, 300 g čerstvých nebo kompotovaných broskví, 250 g měkkého tvarohu, 80 g lučiny, 1 vejce, 2 lžíce cukru, 1 lžíce krupičky, mouka na vál, 1/2 vejce, 1 lžíce 12% smetany na potření

Technologický postup: V míse vyšleháme tvaroh s lučinou, vejcem, cukrem a krupičkou. Broskve nakrájíme na jemné plátky (kompotované necháme nejdříve dobře odkapat). Těsto rozválíme na pomoučeném válu na obdélník silný asi 2 mm, potřeme ho tvarohovou náplní a poklademe plátky broskví. Okraje těsta lehce potřeme vejcem rozšlehaným se smetanou, plát těsta i s náplní zavineme a okraje těsta k sobě přimáčkneme. Závin opatrně přeneseme spojem dolů na plech vyložený papírem na pečení, potřeme ho zbylým vejcem se smetanou, vložíme do trouby vyhřáté na 200 °C a pečeme asi 30 minut dozlatova. Pokud těsto začne příliš tmavnout, zakryjeme závin plátem alobalu.

Zdroj: Moučníky z listového těsta
Zveřejněno: 12.5.2017

JABLEČNÝ KOLÁČ NA PLECH

Hrnkový jablkový koláč

Ingredience: 3 a 1/2 hrnku polohrubé mouky, 3/4 hrnku cukru, 2 vejce, 8 lžic mléka, 1 prášek do pečiva, 1/2 kostky Hery, citronová kůra, tuk na vymazání plechu

Ingredience náplň: 5–6 jablek, cukr, skořice

Postup: Ze všech surovin pokojové teploty utvoříme vláčné těsto. Z větší části těsta vyválíme obdélník a přeneseme jej na vymazaný plech. Těsto se dá vyválet přímo na plechu malým válečkem. Na těsto dáme náplň z nastrouhaných a oloupaných jablek, posypeme cukrem a skořicí. Ze zbylého těsta vyválíme obdélník a dáme ho na náplň. Okraje přitiskneme k sobě a horní plát opatrně propícháme vidličkou, aby z koláče mohla unikat pára. Pečeme v mírně vyhřáté troubě asi 30 minut. Upečený, ještě teplý koláč posypeme vanilkovým cukrem.

Tento moučník je rychlovka s vynikající chutí.

A co vy, jaké recepty máte doma ukryté, pochlubte se s nimi. Všichni rádi ochutnáme jiné recepty, tak sem s nimi.

Zdroj: Jablečný koláč na plech
Zveřejněno: 2.7.2017

ZAVAŘOVÁNÍ BROSKVÍ

Broskve a jejich zavařování

Broskev je plod ovocného stromu broskvoně obecné, který původně pochází z Číny, odkud se pak šířil do celého světa. Plod broskvoně má kulovitý tvar, uprostřed něho se nachází tvrdá, dřevnatá pecka, která je obklopená dužinou, v případě zralosti oranžové barvy. Povrch plodu kryje slupka oranžové až rudě červené barvy, záleží na tom, jak je zralý a kolik slunečních paprsků na něho dopadalo. Sáhnete-li na broskev, nepřehlédnete drobné chloupky, které lze před konzumací či zpracováním jednoduše smýt vodou.

Broskev obsahuje spoustu minerálů jako vápník, draslík, železo, sodík či zinek a vitamínů, především A, B a C.

Broskve můžete jak konzumovat za syrova, tak je lze upravovat vařením, například v podobě kynutých knedlíků s broskví, nebo si upečte buchtu na plech s tvarohem a broskvemi. Broskve můžete také zavařovat, v tomto případě ale volte raději tvrdší, méně zralé plody, pokud už máte plody měkké, přezrálé, bude lepší, když z nich připravíte marmeládu z broskví.

Příprava broskví na zavařování

Jak jsem již psala, pro zavařování je lepší volit broskve tvrdší a méně zralé. Nejprve je omyjte a dejte do mísy. Převařte si vodu, ve které hned rozmíchejte kyselinu citronovou v poměru na 1 litr vody asi 20 g kyseliny citronové. Připravené broskve přelijte připraveným roztokem a poté ochlaďte ve studené vodě. Nyní by vám slupka z broskví měla jít lehce dolů. Oloupejte je, rozpulte a odstraňte pecku. Naskládejte do sklenic, poté zalijte nálevem, důkladně uzavřete lahve a můžete zavařovat.

Nálev

Ingredience:

  • 1 l vody
  • 400 g cukru krystal
Na 1 sklenici o obsahu 750 ml budete potřebovat 300 až 400 ml nálevu.

Postup:

Vodu zahřejte, ale nemusíte vařit, stačí, aby se v ní rozpustil cukr. Takto připraveným nálevem dolijte naplněné sklenice asi 1 centimetr pod okraj hrdla.

Zavařování broskví bez cukru

Chcete-li zavařovat broskve bez cukru, není to problém, jen se tu úplně nedržte toho, že by broskve měli být tvrdší a méně zralé. Aby kompot nebyl kyselý jako šťovík, je potřeba, aby broskve zralé byly. Broskve si oloupejte dle výše uvedeného návodu a naskládejte do sklenic. Převařte vodu a nechte zchladnout, do každé sklenice dejte špetku soli, zalijte převařenou vodou, opět naplňte sklenici asi 1 cm pod okraj, uzavřete a zavařte. Soli se nebojte, nebude v kompotu vůbec cítit.

Zavařování broskví v myčce

Sklenice máte připravené, důkladně uzavřené a teď už jen zavařovat. Pokud jste se rozhodli, že budete broskve zavařovat v myčce, tak je s rozestupem naskládejte do myčky, je potřeba, aby sklenice stály rovně. Zapněte myčku na nejdelší program a nechte ho doběhnout do konce. Až myčka vypne, vyndejte sklenice ven a otočte je dnem vzhůru, nechte asi 5 minut a otočte zpět, pak už jen nechte sklenice vystydnout. Tento způsob zavařování sice bude trvat poměrně dlouho, ale najednou jste schopni zavařit poměrně velké množství sklenic a kromě naskládání a vyskládání sklenic z myčky vás to nebude stát žádné jiné úsilí a nenadělá vám to žádný nepořádek. Vyzkoušejte sami a uvidíte, jak se tento způsob osvědčí.

Zavařování broskví v mikrovlnce

Další ze způsobů, jak lze zavařovat, nabízí mikrovlnka. Toto zavařování určitě uplatníte, máte-li menší počet sklenic anebo například sklízíte-li úrodu postupně. Zavařování v mikrovlnce je relativně rychlé. Máte-li sklenice naplněné a uzavřené, můžete začít zavařovat. Pozor, v mikrovlnce můžete zavařovat jen sklenice s víčkem na závit. Nemusíte ho extra moc utahovat. Vložte sklenici do mikrovlnky, pod ni raději umístěte misku nebo talíř, kdyby náhodou sklenice vytekla, abyste neměli špinavou celou mikrovlnku. Můžete vložit sklenic několik, jen je potřeba, až budete nastavovat dobu zavařování, abyste čas vynásobili počtem umístěných sklenic. Další faktor, který ovlivní dobu zavařování, je výkonnost vaší mikrovlnky. Máte-li výkon 700 W, budete zavařovat 6 minut, při 800 W 5 minut a 15 sekund, při 900 W 4 minuty a 30 sekund. Nezapomeňte, že časy jsou uvedeny při zavařování jedné sklenice – vy je musíte vynásobit, nezavařujete-li po jedné sklenici. Prakticky pokud budete zavařovat více sklenic najednou, tak tím žádný čas neušetříte, jen u toho nemusíte celou dobu stát. Po skončení programu vyndejte sklenici z mikrovlnky, otočte dnem vzhůru, nechte 5 minut a otočte zpět. Hotové zavařené broskve nechte vychladnout.

Zavařování broskví v troubě

Máte-li více sklenic na zavařování a nemáte myčku, pak dalším vaším pomocníkem může být trouba, ať plynová, elektrická, nebo horkovzdušná. Uzavřené sklenice naskládejte na vysoký plech a zalijte vodou do výšky asi 2 centimetrů, nechte mezi jednotlivými sklenicemi mezery, aby se nedotýkala jedna druhé a aby mezi nimi mohl proudit vzduch. Takto připravený plech vložte do trouby předem vyhřáté na 180 °C a zapněte spodní i horní ohřev, pečte 30 minut, vyndejte, dejte dnem vzhůru, nechte 5 minut a otočte zpět, nechte vychladnout.

Pokud máte horkovzdušnou troubu, nastavte teplotu na 250 °C, zapněte horkovzduch a pečte 9 až 10 minut. Vše ostatní je stejné jako při pečení v troubě.

Zdroj: Zavařování broskví
Zveřejněno: 11.11.2015

LOVECKÁ PLEMENA – JEZEVČÍCI

JEZEVČÍK DLOUHOSRSTÝ

Postava: malá, svalnatá

Velikost: standardní, trpasličí, králičí

Zbarvení: červené, černé s rezavými znaky, tygrované, žíhané

Lov: norování, nadháňka a dosled

Schopnosti:

  • hlasitost
  • vynikající čich

Povaha: inteligentní, vynalézavý, charakterní, značně umíněný, odvážný, tvrdý, vytrvalý, citlivý

Vztah:

  • k lidem: svou rodinu má rád, k cizím lidem může přistupovat nedůvěřivě, stejně tak i s některými dětskými hrami může mít problém
  • ke zvířatům: pokud je na ostatní psy a jiná domácí zvířata zvyklý, nemá s nimi problém

Foto

Zdroj: Lovecká plemena – jezevčíci
Zveřejněno: 3.3.2018

LOVECKÁ PLEMENA – JEZEVČÍCI

JEZEVČÍK DRSNOSRSTÝ

Postava: krátkonohá, dlouhé tělo

Velikost: standardní, trpasličí, králičí

Zbarvení: zářivě tmavě červenohnědé až černohnědé

Lov: norování, nadháňka a dosled

Schopnosti:

  • dobrý čich
  • vytrvalost

Povaha: odvážný, dominantní, se smyslem pro humor, vynalézavý, svéhlavý, ostražitý, houževnatý, zvědavý

Vztah:

  • k lidem: svou rodinu má rád, k cizím lidem může přistupovat nedůvěřivě, stejně tak i s některými dětskými hrami může mít problém
  • ke zvířatům: pokud je na ostatní psy a jiná domácí zvířata zvyklý, nemá s nimi problém

Foto

Zdroj: Lovecká plemena – jezevčíci
Zveřejněno: 3.3.2018

MOUČNÍKY Z LISTOVÉHO TĚSTA

Ovocné koláčky z listového těsta

Ingredience: 500 g listového těsta, 250 ml mléka, sáček vanilkového pudinkového prášku, 1 lžíce másla, moučkový cukr, višně a jiné ovoce (například broskve, meruňky, jablka), krystalový cukr na posypání, vejce na potření

Technologický postup: Z pudinkového prášku a mléka uvaříme hladký pudink, vmícháme do něj máslo a mícháme tak dlouho, dokud se nerozpustí. Osladíme ho moučkovým cukrem a necháme za občasného míchání vychladnout. Višně vypeckujeme a ostatní ovoce nakrájíme na tenké měsíčky. Těsto rozválíme na pomoučeném vále na tenký plát a rádlem z něj vykrájíme čtverce o straně asi 5 cm. Přendáme je na plech vyložený pečicím papírem vždy dva na sebe tak, aby rohy tvořily hvězdičku. Při skládání každou vrstvu potřeme rozšlehaným vejcem. Na každý kousek dáme trochu pudinku, položíme několik kousků ovoce, potřeme vejcem, posypeme krystalovým cukrem a vložíme do trouby vyhřáté na 200 °C. Po 10 minutách snížíme teplotu na 180 °C a koláčky upečeme dozlatova.

Zdroj: Moučníky z listového těsta
Zveřejněno: 12.5.2017

BETAKAROTEN

Co je to betakaroten

Betakaroten je důležitý provitamin vitaminu A, který přispívá ke zdraví člověka a zároveň ke krásnému opálení. Mezi známé zdroje betakarotenu patří například mrkev, dýně, rajčata, papriky, červená řepa, špenát, tykev a listová zelenina. Také žlutooranžové ovoce, jako jsou broskve, meruňky nebo nektarinky, je bohaté na betakaroten. A určitě neuděláte chybu, když si občas dopřejete také pořádnou porci lososa – už jeho oranžová barva vypovídá o vysokém obsahu známého provitaminu. Další možnost, jak si lze v případě potřeby zajistit přísun této důležité látky, představují doplňky stravy.

Teoreticky mohou z jedné molekuly betakarotenu štěpením vzniknout 2 molekuly vitaminu A. Prakticky je však v organismu pouze část z celkově přijatého betakarotenu přeměněna na vitamin A a zbytek se skladuje v tukových tkáních, například v kůži a játrech. Konverze betakarotenu se řídí stavem vitaminu A v organismu. Pokud má organismus dostatek vitaminu A, konverze betakarotenu se snižuje. Z tohoto důvodu není možné se betakarotenem jako zdrojem vitaminu A předávkovat. Dalším faktorem, který ovlivňuje konverzi betakarotenu na vitamin A, je množství přijatých bílkovin, tuků a vitaminu E.

Zdroj: Betakaroten
Zveřejněno: 15.3.2016

LOVECKÁ PLEMENA – JEZEVČÍCI

JEZEVČÍK HLADKOSRSTÝ

Postava: krátkonohá, dlouhé tělo

Velikost: standardní, trpasličí, králičí

Zbarvení: černé s pálením, červené, žluté, hnědé s pálením, tygrování

Lov: norování, nadháňky a dosled

Schopnosti:

  • menší odolnost proti nepřízni počasí
  • vyniká zejména hlasitostí na teplé stopě zvěře

Povaha: tvrdohlavý, odvážný, dominantní, svéhlavý, ostražitý, vynalézavý, zvědavý, živý

Vztah:

  • k lidem: svou rodinu má rád, k cizím lidem může přistupovat nedůvěřivě, stejně tak i s některými dětskými hrami může mít problém
  • ke zvířatům: pokud je na ostatní psy a jiná domácí zvířata zvyklý, nemá s nimi problém

Foto

Zdroj: Lovecká plemena – jezevčíci
Zveřejněno: 3.3.2018

VŠI, JAK S NIMI BOJOVAT?

Inkubační doba

Doba potřebná pro to, aby vši dokončily vývoj z nymfy na dospělé jedince, závisí na podmínkách jejich krmení. Alespoň osm až devět dní je zapotřebí pro ty, které mají nepřetržitý přístup k lidskému hostiteli. To je například v případě vší na hlavě. Když má nymfa omezený přístup ke krvi například ve volné přírodě, způsobí to prodloužení jejího vývoje v rozmezí od 12 do 24 dnů. Dospělé vši jsou schopné páření a samice naklade vajíčko, ze kterého se po šesti až devíti dnech vylíhne nymfa.

Zdroj: Vši, jak s nimi bojovat?
Zveřejněno: 20.9.2007