Téma: 

bublanina s rybízem a drobenkou


Facebook Twitter Pinterest email tisk

RYBÍZOVÁ BUBLANINA

Rybízová bublanina s drobenkou

Ingredience: 2 hrnky polohrubé mouky, 1 hrnek cukru, 0,5 hrnku oleje, 1 hrnek mléka, 1 prášek do pečiva, 1 vanilkový cukr, citronová kůra, 2 vajíčka, kakao, rybíz, na drobenku polohrubou mouku, cukr moučku a máslo

Postup: Smícháme vejce s cukrem, poté přidáme olej, mouku smíchanou s práškem do pečiva. Těsto vlijeme na vymazaný a moukou vysypaný plech, do třetiny těsta dáme kakao a nalijeme na světlé těsto, posypeme rybízem a drobenkou. Pečeme na 170 stupňů cca 40 minut. Takto připravená bublanina je výborná a rychlá.

Detail odstavce: Rybízová bublanina s drobenkou
Zdroj: Rybízová bublanina
Zveřejněno: 6.9.2017

RYBÍZOVÁ BUBLANINA

Rybízová bublanina s tvarohem

Ingredience: 1 vejce, 1 hrnek mléka, 1/2 hrnku oleje, 1 hrnek cukru krystal, 2 hrnky polohrubé mouky, 1 kypřicí prášek do pečiva, 1 hrst rybízu; pokud dáte 1,5 nebo dvojitou dávku těsta na plech, bublanina je pak vyšší

Ingredience na tvarohovou náplň: 1 tvaroh, 1 vejce, cukr moučka

Postup: Těsto umícháme a nalijeme na plech vyložený pečicím papírem. Poklademe osušeným rybízem. Samozřejmě lze použít i jiný druh ovoce. Mezi ovoce sázíme lžící tvarohovou náplň. Poté vložíme do předehřáté trouby. Po upečení vznikne ta nejlepší rybízová bublanina.

Detail odstavce: Rybízová bublanina s tvarohem
Zdroj: Rybízová bublanina
Zveřejněno: 6.9.2017

RYBÍZOVÁ BUBLANINA

Rybízová bublanina s pudinkem

Ingredience: 600 g polohrubé mouky, 250 g krupičkového cukru, 1 Hera (250 g tuku), 1 vejce, 1 vanilkový cukr, 1 prášek do pečiva, 1 l mléka, 2 vanilkové pudinky, 2 lžíce cukru

Postup: Z mléka, pudinků a 2 lžic cukru uvaříme klasický pudink. Z ostatních ingrediencí užmouláme drobenku. Na plech poklademe 3/4 drobenky, na ni rozetřeme uvařený pudink, poklademe rybízem a přikryjeme zbytkem drobenky. Pečeme asi 30–40 minut, podle trouby. Je to netradiční dobrota. Zkuste a uvidíte.

Detail odstavce: Rybízová bublanina s pudinkem
Zdroj: Rybízová bublanina
Zveřejněno: 6.9.2017

HRNKOVÁ BUBLANINA

Historie hrnkové bublaniny s ovocem

Bublanina je na první pohled docela podobná francouzskému dezertu clafoutis. Na rozdíl od bublaniny je těsto tužší, jakoby sražené, a chutná po vejcích. Clafoutis pochází z oblasti Limousin ve střední Francii, a pokud recept používá jiné ovoce než višně, měl by se správně jmenovat flaugnarde. Název bublanina popisuje proces pečení, kdy těsto bublá a naskočí. V receptech se používá také hladká mouka. V Podkrkonoší se tak občas říká žemlovce s višněmi/třešněmi. Modifikací receptů na bublaninu je celá řada. Osvědčily se zvláště recepty pomocí hrnkové metody. Jsou velmi rychlé a výtečné. Výborná je varianta hrníčkové bublaniny s ovocem a drobenkou. Klasická bublanina se po upečení a zchladnutí dochucuje cukrem moučkou.

Detail odstavce: Historie hrnkové bublaniny s ovocem
Zdroj: Hrnková bublanina
Zveřejněno: 29.9.2016

RYBÍZOVÁ BUBLANINA

Rybízová bublanina se sněhem

Ingredience: 260 g másla, 4 žloutky, 160 g cukru, 1 lžíce moučkového cukru s vanilkou, 480 g celozrnné pšeničné mouky, 1/2 prášku do pečiva, sníh ze 4 bílků, 500 g rybízu, 2 lžíce rumu, cukr a skořici do rybízu

Postup: Nejprve utřeme krém z másla, žloutků, cukru a vanilkového cukru. Do krému přidáme přesátou mouku s práškem do pečiva. Těsto není lité, tekuté, je to křehké těsto, se kterým se velmi hezky pracuje. Hotové těsto rozetřeme rukou na plech a dáme ho péct při 160 °C. Přibližně po 25 minutách, když je těsto hezky narůžovělé, na něj vložíme sníh z ušlehaných bílků s rybízem. Ten nejprve ve vedlejší míse smícháme s moučkovým cukrem a dle vlastní chuti dochutíme rumem a skořicí. Poté celou hmotu opatrně promícháme se sněhem. Zapečený koláč pokrytý sněhem s rybízem vrátíme do trouby a dopečeme. Hlídáme, abychom jej nespálili. Upečený moučník necháme vychladnout a krájíme vychladlý.

Detail odstavce: Rybízová bublanina se sněhem
Zdroj: Rybízová bublanina
Zveřejněno: 6.9.2017

HRNKOVÁ BUBLANINA

Hrnková bublanina s rybízem

Ingredience: 4 lžíce oleje, 1 hrnek džemu, 1 hrnek krystalového cukru, 1 hrnek mléka, 1 balíček kypřicího prášku do pečiva, 1 hrnek hladké mouky, 1 hrnek polohrubé mouky, 2 vajíčka, 700 g čerstvého rybízu; na vysypání a vymazání formy: 1 lžíce mouky, 1 lžíce tuku

Postup: Žloutky s cukrem vymícháme do pěny. Přidáme prosátou mouku s práškem do pečiva, přilijeme olej, mléko a vše dobře promícháme. Nakonec zlehka vmícháme tuhý sníh z bílků. Těsto vlijeme na vymazaný a moukou vysypaný plech. Povrch těsta poklademe ovocem. Pečeme asi 30 minut při 180 °C. Hotovou bublaninu necháme mírně zchladnout, poté ji nakrájíme na kousky. Potřeme rozmíchaným džemem (nejlépe rybízovým) a podáváme.

Detail odstavce: Hrnková bublanina s rybízem
Zdroj: Hrnková bublanina
Zveřejněno: 29.9.2016

RYBÍZOVÁ BUBLANINA

Rybízová bublanina s jogurtem

Ingredience: 2 kelímky bílého jogurtu, 2 kelímky polohrubé mouky, 1,5 kelímku cukru, 1 balení prášku do pečiva, 2 vejce, rybíz

Postup: Všechny ingredience smícháme, vylijeme na vymazaný a vysypaný plech, posypeme ovocem a dáme péct. Před podáváním pocukrujeme a lehce zakápneme čokoládovou polevou, vznikne nám neodolatelná delikatesa.

Detail odstavce: Rybízová bublanina s jogurtem
Zdroj: Rybízová bublanina
Zveřejněno: 6.9.2017

RYBÍZOVÁ BUBLANINA

Rybízová bublanina bez vajec

Ingredience: 14 polévkových lžic polohrubé mouky, 6 polévkových lžic cukru, 5 polévkových lžic oleje, 1 prášek do pečiva, 1 vanilkový cukr, 1 rybízový kompot nebo ovoce a šťáva

Postup: Všechny ingredience smícháme (i s ovocnou šťávou) a těsto vylijeme na vymazaný a vysypaný plech. Poklademe ovocem a pečeme na 180 °C cca 25 minut v předehřáté troubě. Podáváme kousky posypané moučkovým cukrem.

Detail odstavce: Rybízová bublanina bez vajec
Zdroj: Rybízová bublanina
Zveřejněno: 6.9.2017

HRNKOVÁ BUBLANINA

Hrnková bublanina bez vajec

Ingredience: 2 hrnky polohrubé mouky, 1 hrnek cukru krupice, 1/2 hrnku oleje, 500 ml kefíru, 2 polévkové lžíce kakaa, 1 a 1/2 čajové lžičky jedlé sody, ovoce

Postup: Všechny suroviny smícháme dohromady a vlijeme na máslem vymazaný a strouhankou vysypaný plech (nejlépe hlubší). Těsto poklademe ovocem (trošku zamáčkneme do těsta) a dáme péct do trouby předehřáté na 180 °C asi na 20–30 minut. Po vytažení můžeme ještě polít čokoládovou nebo citrónovou polevou.

Detail odstavce: Hrnková bublanina bez vajec
Zdroj: Hrnková bublanina
Zveřejněno: 29.9.2016

HRNKOVÁ BUBLANINA

Hrnková bublanina s jogurtem

Ingredience: 2 kelímky bílého jogurtu, 2 kelímky polohrubé mouky, 1,5 kelímku cukru, 1 prášek do pečiva, 2 vejce, ovoce

Postup: Utřeme vejce s cukrem. Až se směs spojí, přidáme bílý jogurt a opět dobře promícháme. V misce smícháme mouku s práškem do pečiva a přidáváme do těsta. Na tento recept je možné použít i šlehač, který těsto vypracuje dohladka. Na vymazaný a vysypaný plech si rozprostřeme těsto a položíme na něj ovoce. Pečeme na 180 stupňů asi 25–30 minut.

Detail odstavce: Hrnková bublanina s jogurtem
Zdroj: Hrnková bublanina
Zveřejněno: 29.9.2016

HRNKOVÁ BUBLANINA

Hrnková bublanina bez mléka

Ingredience: 300 g polohrubé mouky, 1 lžička prášku do pečiva, 6 vajec, 300 g cukru krupice, 100 ml oleje, ovoce

Postup: Oddělíme žloutky od bílků a z nich ušleháme sníh. Do téměř tuhých bílků zašleháváme cukr a na závěr žloutky. Přidáme mouku s kypřicím práškem, olej a pořádně promícháme. Vymažeme plech sádlem a vysypeme moukou. Těsto do pekáče rovnoměrně rozprostřeme a poházíme ovoce. Bublaninu pečeme asi 20 minut na 180 stupňů v předehřáté troubě. Buchtu před podáváním ještě pocukrujeme.

Detail odstavce: Hrnková bublanina bez mléka
Zdroj: Hrnková bublanina
Zveřejněno: 29.9.2016

HRNKOVÁ BUBLANINA

Hrnková bublanina s tvarohem

Ingredience: 1 prášek do pečiva, 250 g polohrubé mouky, 2 lžíce rumu, 1 vanilkový cukr, 1 Hera, 4 vejce, 250 g cukru krupice, 250 g měkkého tvarohu, ovoce

Postup: Do mísy dáme tvaroh, Heru, cukr, vanilkový cukr, polohrubou mouku, 2 lžíce rumu, 4 žloutky a prášek do pečiva. Vypracujeme těsto. Z bílků vyšleháme tuhý sníh a postupně lehce přidáme k těstu. Těsto nalijeme do olejem vymazaného a kokosem vysypaného plechu a poklademe ovocem. Upečeme ve vyhřáté troubě. Bublaninu podáváme vychlazenou a posypanou moučkovým cukrem.

Detail odstavce: Hrnková bublanina s tvarohem
Zdroj: Hrnková bublanina
Zveřejněno: 29.9.2016

HRNKOVÁ BUBLANINA

Hrníčková bublanina s třešněmi

Ingredience: 2 hrnky polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, 2 celá vejce, 1 hrnek cukru, 1 hrnek mléka, ½ hrnku oleje, třešně

Postup: Do mísy nasypeme mouku s práškem do pečiva, přidáme vejce, cukr, vlažné mléko a olej. Vše důkladně promícháme. Pekáč vymažeme olejem, vysypeme strouhankou a rozetřeme na něj těsto. V pekáčku navrch těsta poskládáme třešně. Vložíme do trouby předehřáté cca na 180 stupňů a pečeme do lehce zlatavé barvy asi 20 minut. Upečenou bublaninu za horka potřeme hojně máslem a hned zasypeme moučkovým cukrem.

Detail odstavce: Hrníčková bublanina s třešněmi
Zdroj: Hrnková bublanina
Zveřejněno: 29.9.2016

HRNKOVÁ BUBLANINA

Hrnková bublanina s jablky

Ingredience: 1 Hera, 5 vajec, 1/2 l krupicového cukru, 2 hrnky polohrubé mouky, 2 vanilkové pudinky (pudinkový prášek), 1/4 l mléka, špetka soli, 1 prášek do pečiva, 1 vanilkový cukr, jablka, sekané ořechy, rozinky

Postup: Heru, vejce a cukr vyšleháme do pěny, potom přidáme mouku smíchanou s pudinky, solí a práškem do pečiva a postupně přiléváme mléko. Těsto se jeví jako sražené, ale to nevadí. Polovinu těsta rozetřeme na vymaštěný a moukou vysypaný plech, poklademe nahrubo nastrouhanými jablky, posypeme vanilkovým cukrem, ořechy a rozinkami. Navrstvíme druhou polovinu těsta a dáme péct do trouby vyhřáté na 230 °C, po 10 minutách snížíme teplotu na 175 °C a dopečeme dorůžova.

Detail odstavce: Hrnková bublanina s jablky
Zdroj: Hrnková bublanina
Zveřejněno: 29.9.2016

RYBÍZOVÁ BUBLANINA

Hrníčkový recept

Ingredience: 2 vejce, 1 hrnek cukru, 1 hrnek mléka, 1,5 hrnku oleje, 1,5 hrnku polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, ovoce podle vlastní chuti (přibližně 3–4 hrnky), olej a hrubá mouka na vymazání a vysypání plechu, pekáč o velikosti 35 x 30 cm

Postup: Vejce s cukrem vyšleháme ve větší míse ručním šlehačem do husté světlé pěny. Přidáme mléko, olej, mouku a kypřicí prášek a zašleháme. Těsto nalijeme na olejem vymazaný a hrubou moukou vysypaný plech. Drobné ovoce, případně ovoce nakrájené na menší kousky, rovnoměrně rozprostřeme po celém povrchu. Množství se nebojte. Těsto hodně vystoupne a ovoce se v bublanině ztratí. Vložíme do trouby předehřáté na 200 °C a pečeme dozlatova. Pokud použijete rybíz, tak vznikne ta nejlepší rybízová bublanina.

Detail odstavce: Hrníčkový recept
Zdroj: Rybízová bublanina
Zveřejněno: 6.9.2017

ŠVESTKOVÝ KOLÁČ

Švestkový koláč s drobenkou nekynutý

Ingredience na koláč: 200 ml plnotučného mléka, 150 ml rostlinného oleje, 10 lžiček cukru krupice, špetka soli, 1 vejce, 500 g polohrubé mouky, ½ čerstvého droždí, švestek dle libosti

Ingredience na drobenku: 160 g hrubé mouky, 80 g změklého másla, 80 g cukru krupice

Postup: V mouce uděláme důlek, do něj rozdrobíme droždí, zasypeme cukrem a rychle zpracujeme se zbylými ingrediencemi v těsto. Těsto je poměrně mastné, takže se s ním snadno pracuje. Těsto hned rozprostřeme na plech vyložený pečicím papírem. Navrch poklademe ovoce. Z mouky, másla a cukru rukama vytvoříme drobenku. Ovoce zasypeme hotovou drobenkou a dáme do trouby předem vyhřáté na 175 °C. Pečeme asi 40 minut.

Detail odstavce: Švestkový koláč s drobenkou nekynutý
Zdroj: Švestkový koláč
Zveřejněno: 7.2.2019

JABLKOVÝ KOLÁČ

Jablkový koláč s drobenkou

Ingredience:

  • 300 g polohrubé mouky
  • 200 g cukru
  • 200 g Hery
  • 3 ks vajec
  • 1 000 g oloupaných jablek
  • 250 g tvarohu
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 vanilkový cukr

Drobenka:

  • 200 g polohrubé mouky
  • 200 g cukru
  • 100 g změklého másla

Postup:

Nejprve si připravte drobenku. Do mísy nasypte odměřenou mouku a cukr, přidejte změklé máslo a mísením všech surovin v dlaních a drobením zpět do mísy utvořte drobenku.

Těsto začněte vyšleháním vajec, cukru, vanilkového cukru a Hery, poté přidejte tvaroh a mouku s kypřicím práškem a důkladně promíchejte. Vymažte a vysypte vyšší plech, rozetřete na něj tužší těsto a pokrájejte jablka na tenké plátky nebo kostičky a ty rovnoměrně rozmístěte po celém těstě. Jablka zasypte připravenou drobenkou a dejte do trouby předehřáté na 180 °C, pečte asi 40 minut.

Detail odstavce: Jablkový koláč s drobenkou
Zdroj: Jablkový koláč
Zveřejněno: 19.1.2016

RECEPTY NA PIŠKOTOVÉ TĚSTO

Piškotová bublanina

Suroviny:

  • 6 vajec
  • 240 g moučkového cukru
  • 200 g polohrubé mouky
  • ½ prášku do pečiva
  • 500 g třešní
  • špetka soli
  • vanilka

Postup:

Z bílků se špetkou soli ušlehejte tuhý sníh, postupně zašlehávejte moučkový cukr. Potom zlehka přimíchejte žloutky a mouku s kypřicím práškem. Těsto rovnoměrně rozetřete na plech pokrytý pečicím papírem, poklaďte ovocem a pečte v předem vyhřáté troubě dorůžova. Vychladlou bublaninu posypte moučkovým cukrem smíchaným s vanilkou.

Detail odstavce: Piškotová bublanina
Zdroj: Recepty na piškotové těsto
Zveřejněno: 6.6.2014

JABLKOVOTVAROHOVÝ KOLÁČ

Tvarohový koláč s jablky a drobenkou

Suroviny:

Těsto:

  • 250 g měkkého tvarohu
  • 3/4 másla nebo Hery
  • 200 g cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 250 g polohrubé mouky
  • 3 vejce
  • 1 prášek do pečiva

Ostatní:

  • 800 g jablek (oloupaná, nastrouhaná nebo pokrájená na kostičky)
  • citronová šťáva
  • rozinky nebo nasekané ořechy

Drobenka:

  • 150 g polohrubé mouky
  • 150 g cukru krupice
  • 2 lžičky mleté skořice
  • 90 g změklého másla

Postup:

Smícháme změklé máslo, vejce a cukr, přidáme tvaroh a znovu smícháme nebo ušleháme v hladkou hmotu. Přidáme mouku, prášek do pečiva a vše dobře promícháme. Těsto bude hustší, rozetřeme ho na připravený plech a na něj rovnoměrně nasypeme nastrouhaná nebo na kostičky nakrájená jablka. Pokapeme citronovou šťávou. Můžeme ještě posypat rozinkami nebo ořechy. Nakonec celý koláč posypeme připravenou drobenkou. Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C dozlatova, zhruba 35–40 minut.

Detail odstavce: Tvarohový koláč s jablky a drobenkou
Zdroj: Jablkovotvarohový koláč
Zveřejněno: 6.11.2018

HRNKOVÁ BUBLANINA

Jak dělají hrníčkovou bublaninu Kluci v akci

Ingredience: 2 hrnky polohrubé mouky, 1 hrnek krupicového cukru, 1 hrnek mléka, 2 lžíce oleje, 2 vejce, 1 prášek do pečiva, citrónová kůra, 2 hrnky mraženého lesního ovoce, tuk a mouka na vymazání a vysypání formy

Postup: Všechny přísady pečlivě promícháme do hladkého těsta. Těsto vylijeme na tukem vymazaný a moukou vysypaný plech. Poklademe ovocem. Pečeme ve vyhřáté troubě na 175 °C asi 40 minut.

Detail odstavce: Jak dělají hrníčkovou bublaninu Kluci v akci
Zdroj: Hrnková bublanina
Zveřejněno: 29.9.2016

HRNÍČKOVÉ RECEPTY NA MOUČNÍKY NA PLECH

Hruškový koláč na plech hrníčkový

Ingredience: 2 hrnky polohrubé mouky, 3 vejce, 1 hrnek mléka, 1 hrnek cukru, 1/2 hrnku oleje, 1 prášek do pečiva, 4 hrušky nebo hruškový kompot, drobenka

Postup: Vejce, cukr a olej vyšleháme, přidáme mouku, mléko, prášek do pečiva. Poklademe na kousky pokrájenými hruškami a posypeme drobenkou. Pečeme na 170 °C. Také můžete hrušky nastrouhat, přidat skořicový cukr, ořech či rozinky. V zimě můžete použít kompotované hrušky.

Detail odstavce: Hruškový koláč na plech hrníčkový
Zdroj: Hrníčkové recepty na moučníky na plech
Zveřejněno: 15.4.2019