Ingredience: 200 g polohrubé mouky, 180 g cukru krupice (krystal), ½ hrnku oleje, ½ hrnku mléka, ¾ prášku do pečiva, 3 vejce, špetka soli, 2 vaničky zakysané smetany, skořicový nebo vanilkový cukr, dle chuti 1 lžíce tmavého kakaa, 1 l mléka, 3 balíčky vanilkového pudinku, 6 až 7 lžic cukru
Postup: Všechny suroviny smícháme a vyšleháme elektrickým ručním šlehačem. Těsto vlijeme na vymazaný a vysypaný plech. Na těsto rovnoměrně rozlijeme uvařený pudink. Na ten budete potřebovat 1 l mléka, 3 balíčky vanilkového pudinku a 6–7 lžic cukru. I s pudinkem dáme péct na 180 °C asi 20–30 minut. Horkou buchtu rovnoměrně pomažeme dvěma vaničkami (kelímky 250 g) zakysané smetany. Posypat můžeme skořicovým nebo vanilkovým cukrem, kakaem, čokoládovými lupínky a podobně. Tento pudinkový koláč je výborný, i pokud do těsta přidáte lžíci kakaa. Pudink uvaříte z čokoládového pudinku. Buchtu pak posypete grankem nebo nastrouhanou čokoládou. Stejně tak lze do těsta přidat 3 lžíce nastrouhaných ořechů. Pak použijete karamelový pudink. Fantazii se meze nekladou.
V příběhu PAMPELIŠKOVÝ MED se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.
Asi moc nechápu jak pod nadpisem med bez cukru je recept na med s třtinovým cukrem. Březový cukr je taky cukr. A buchta po obědě našim babičkám opravdu nepomáhala k trávení.
Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.
na těsto: 5 žloutků, 200 g moučkového cukru, 1 vanilkový cukr, 200 g polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, 100 ml oleje, 100 ml studené vody, sníh z 5 bílků
na pudink: 800 ml mléka, 2 vanilkové pudinky, 3 lžíce cukru, vanilkový pudink
na potření: 700 g zakysané smetany a trošku cukru dle chuti
na posypání: trochu granka a asi 2 lžíce kakaa do těsta
Postup: Nejprve si připravíme pudink dle návodu a dáme jej trochu zchladnout. Piškotové těsto připravíme standardním způsobem. Zvlášť ušleháme žloutky s cukrem a bílky. Poté promícháme žloutkovou směs s ostatními surovinami na piškot a lehce zamícháme sníh. Asi 3/4 těsta nalijeme na vymazaný a vysypaný plech. Do zbylého těsta přidáme kakao, promícháme a nalijeme „cikcak“ na světlé těsto. Ještě na syrové těsto dáváme po lžicích vlažný pudink, opět jen neuspořádaně, jak to vyjde. Dáme péct asi na 20 minut podle těsta. Pečeme na 200° Celsia. Samozřejmě trouba musí být předehřátá. Po upečení ještě na teplou buchtu rozetřeme zakysanou smetanu a povrch posypeme grankem. Takto připravený moučník necháme řádně ztuhnout.
Do mísy dáme vejce, přisypeme cukr a našleháme. Potom přidáme olej, mouku, prášek do pečiva a mléko. Vše pořádně zamícháme a takto připravené těsto vylijeme na vymazaný a vysypaný plech. Dále dle návodu na obalu uvaříme pudink a nalijeme ještě teplý „klikatě“ do těsta. Buchtu pečeme do zlatova v předem vyhřáté troubě na 160 °C zhruba 30 minut. Vychladlou buchtu potřeme zakysanou smetanou smíchanou s trochou moučkového cukru a nakonec posypeme skořicovým cukrem. Dáme vychladit na chvilku do lednice a můžeme podávat.
Ingredience na těsto: 200 g hladké mouky, 1 prášek do pečiva, 4 celá vejce, 200 g cukru krupice, 1 vanilkový cukr, 100 ml oleje
Ingredience na pudinkovou náplň: 1/2 l mléka, 1 vanilkový pudink, 1–2 velké lžíce cukru
Ingredience na dochucení: 400 g zakysané smetany, Granko nebo strouhaná čokoláda
Postup: Vejce s oběma druhy cukru ušleháme do husté pěny. Poté postupně přilijeme olej a opatrně zašleháme mouku s práškem do pečiva. Hotové těsto vylijeme na hluboký plech vyložený buď pečicím papírem, anebo řádně vymazaný a vysypaný.
Z mléka, pudinkové prášku a cukru uvaříme pudink, který ještě horký rozlijeme tenkým pramínkem rovnoměrně na těsto. V žádném případě jej nemícháme! Dáme do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme cca 15 minut.
Na závěr ještě teplý korpus (nikoli horký!) potřeme zakysanou smetanou a posypeme Grankem či strouhanou čokoládou. Jde rovněž použít jinou příchuť pudinku, takže nám pak vznikne jiný barevný kontrast.
Postup: Mouku s práškem do pečiva smícháme s cukrem a pudinkovým práškem. V jiné misce smícháme mléko, olej a vidličkou rozšlehané vejce. Vše přilijeme k sobě a promícháme. Vylijeme na vymazaný a vysypaný plech s vyšším okrajem. Ve vyhřáté troubě upečeme. Možno polít čokoládovou polevou a posypat kokosem, mletými oříšky či jakýmkoli koupeným cukrářským zdobením.
na těsto: 400 g hladké mouky, 100 g cukru moučka, 100 g rozpuštěného másla, 1 vejce, trochu mléka, 1/2 prášku do pečiva
na náplň: 1,5 kg jablek, 12 lžic pískového cukru, 3 sáčky vanilkového pudinku
Postup: Z uvedených ingrediencí vypracujeme těsto, které necháme v chladu 2 hodiny odpočinout. Poté jej rozdělíme na 2 části, vyválíme dvě stejné placky ve velikosti plechu a první z nich za pomoci válečku přeneseme na vymazaný a moukou vysypaný plech. Na tuto placku stejnoměrně rozvrstvíme náplň, kterou jsme připravili nakrájením jablek na plátky a smícháním s cukrem a pudinkovým práškem. Cukr s pudinkem je dobré smíchat s pokrájenými jablky na poslední chvíli, protože nestačí pustit vodu. Opět za pomoci válečku přeneseme druhou vyválenou placku a přikryjeme jí jablečnou náplň. Koláč dáme do předehřáté trouby a pečeme při 170 °C dorůžova. Výše uvedené těsto se dá též použít na pečení jablečného závinu. Množství postačí na 3 záviny.
Do mísy rozklepněte celá vejce, přidejte odvážený cukr a vyšlehejte do husté pěny. Přidejte olej a mouku smíchanou s kypřicím práškem. Vypracujte hladké těsto.
Ingredience pudinková náplň:
1 000 ml mléka
3 čokoládové pudinky
100 g cukru
Postup:
3/4 litru mléka ohřejte v hrnci na mléko nebo ve vodní lázni. Ve zbylém mléce rozmíchejte 3 sáčky pudinku a odvážený cukr. Rozmíchaný pudink přidejte do ohřívajícího se mléka a za stálého míchání přiveďte k varu.
Plech s vyšším okrajem vymažte máslem nebo olejem a vysypte hrubou moukou nebo vyložte pečicím papírem a těsto do něj přelijte. Uvařený, ještě horký pudink nalijte nepravidelně na těsto, pak uhlaďte a dejte péct do trouby předehřáté na 180 °C. Pečte asi 25 minut. Po upečení vyjměte z trouby a nechte vychladnout.
Ingredience na krém:
500 g zakysané smetany
1 vanilkový cukr
moučkový cukr dle chuti
Postup:
Smíchejte zakysanou smetanu, vanilkový cukr a promíchejte, dle chuti přimíchejte moučkový cukr. Připravený krém rovnoměrně rozetřete po celé m těstě. Nechte ztuhnout, před podáváním můžete ještě posypat Grankem nebo mletou skořicí.
Na vás je jen vybrat ten správný recept na pudinkovou buchtu, jíž později potěšíte nejen sebe, ale i svou rodinu nebo přátele. Věřím, že se alespoň jeden z níže uvedených receptů stane vaším oblíbeným a vy se k němu budete s chutí vracet.
Postup: Z mléka, pudinkových prášků a cukru uvařte pudink, do ještě horkého vmíchejte instantní kávu. Našlehejte celá vejce s cukrem do pěny, přidejte tenkým pramínkem olej a vodu a nakonec vmíchejte mouku s práškem do pečiva. Těsto nalijte na plech vyložený pečicím papírem, syrové polijte horkým pudinkem, vložte do předehřáté trouby a pečte cca při 180 °C asi 30 minut. Rozmíchejte zakysanou smetanu s pískovým a skořicovým cukrem, natřete na upečený moučník a nechte vychladnout. Toto je recept na rychlý slavnostní moučník.
na těsto: 1 hrnek mléka, 1 lžíce rumu, 2 vejce, „větší půlka“ hrnku oleje, 13 lžiček krystalového cukru, 600 g polohrubé mouky, větší špetka soli, 2 lžičky instantního droždí
na náplň: 100 g hořké čokolády, vanilkový pudink, olej na potření buchet
Postup: Suroviny na těsto vložíme v uvedeném pořadí do pekárny a necháme vypracovat těsto (nebo vymícháme ručně). Mouku nedáváme hned všechnu, radši méně a podle potřeby přidat. Uvaříme si hustší vanilkový pudink. Z vykynutého těsta oddělujeme kousky a roztáhneme na placičky. Na každou položíme kousek čokolády, hromádku pudinku a zabalíme. Buchty klademe spojem dolů na vymazaný plech a každou ze všech stran potřeme olejem. Na plechu necháme ještě asi 15 minut kynout. Poté vložíme do vyhřáté trouby a upečeme dorůžova. Ihned po vytažení z trouby potřeme povrch buchet olejem. Přikryjeme utěrkou a necháme vychladnout. Před podáváním pocukrujeme.
Postup: Zpracujeme suroviny na kakaovou a tvarohovou část zvlášť, z té kakaové si necháme necelý hrnek stranou (přijde nahoru). Do pekáče vyloženého pečicím papírem nalijeme větší část kakaového těsta, na něj opatrně (lije se přes lžíci) nalijeme tvarohovou část a navrch „cikcak“ pocákáme zbytkem kakaového těsta. Pečeme cca 40 minut (podle trouby) asi na 170–180 °C. Po upečení můžeme posypat cukrem. Vyšleháme tvarohovou náplň – možná se vám bude zdát řídká, ale necháme chvíli odležet a pudinkový prášek lehce nabyde. Tvarohovou náplň postupně lijeme na těsto, pomalu, přes lžíci. Náplní pokryjeme celý povrch. Hotový moučník můžeme posypat na povrchu moučkovým cukrem.
Postup: Smetanu ušlehejte dotuha. Polovinu jahod omyjte, osušte, rozčtvrťte a v robotu je rozmixujte do hladkého jemného pyré. Tvarohy vyklepněte do mísy, vidličkou nebo ručním mixérem je našlehejte, přidejte zakysanou smetanu, oslaďte vanilkovými cukry, přilijte jahodové pyré, promíchejte a nakonec vmíchejte dotuha ušlehanou smetanu. Formu na terinu vyložte potravinářskou fólií, na dno vyskládejte kolečka z druhé poloviny jahod, opatrně navrstvěte jahodovou směs, znovu poklaďte zbylými jahodami a navrch přitlačte piškoty. Přetáhněte fólií a dejte přes noc chladit do lednice. Pak opatrně vyklopte, sejměte fólii a servírujte.
Tip: Dort za studena s tvarohem a kysanou smetanou je dobré a nutné před podáváním hodně vychladit.
1 pudinkový prášek – vanilka, jahoda, čokoláda (dle vlastní chuti)
2 lžíce cukru
250 g tvarohu
1 zakysaná smetana
2 lžíce cukru
1 vanilkový cukr
Postup přípravy:
Nejdříve si uvaříme pudink. Ve studeném mléce rozmícháme pudinkový prášek dle vlastního výběru, přidáme cukr a uvaříme. Ještě horký nalijeme do misek nebo skleniček a necháme vystydnout.
Do mísy si dáme tvaroh, zakysanou smetanu, vanilkový cukr, moučkový cukr a vše společně smícháme a vyšleháme do hladkého krému. Tento krém dáme na vychladlý pudink, ozdobíme čerstvým ovocem a můžeme servírovat.
Ingredience: 375 g mascarpone, 1 zakysaná smetana, 2 kelímky 30% smetany, 2 lžíce krupicového cukru, 18 ks potravinářských piškotů, 250 ml dezertního vína, 250 g nakrájených očištěných jahod, 300 g čerstvých malin, 1 lžíce cukru moučka
Postup: Mascarpone, zakysanou smetanu, 160 ml smetany a cukr šlehejte, až se vytvoří měkké špičky. Dejte stranou. Chlebíčkovou formu o rozměrech 13 x 30 cm vyložte fólií. Nechte ji přečnívat přes okraje. Polovinu piškotů namočte do vína a rozložte po dně. Pokryjte polovinou jahod a malin, potřete polovinou ušlehaného krému (vyšleháním bude nadýchané) a vrstvy zopakujte. Poslední vrstvu tvoří piškoty. Navrch přetáhněte fólií a na ni položte něco těžkého, třeba konzervy, abyste dezert zatížili. Nechte nejméně 8 hodin, lépe přes noc chladit. Nepečený piškotový dort vyklopte a podávejte ozdobený lehce ušlehanou zbylou smetanou.
na náplň: 1 plechovka kompotovaných jahod nebo 1 plechovka čerstvých jahod, 3 čokoládové pudinky, litr mléka, 6 lžic moučkového cukru, 250 g tvarohu, špetka másla na zjemnění
Postup: Piškot připravíme tak, že nejprve rozpálíme troubu cca na 170 °C. Poté oddělíme žloutky od bílků. Bílky vyšleháme dotuha, přidáme cukr, znovu vyšleháme, pak přidáme žloutky a zamícháme (vařečkou). Nakonec přidáme mouku a těsto vymícháme dohladka. Plech vyložíme pečicím papírem a naneseme těsto. Pečeme cca 15–17 minut, před vytažením z trouby vyzkoušíme, zda se těsto nelepí na špejli. Na vychladlý plát poskládáme nakrájené a okapané jahody. Pudink uvaříme podle návodu, jen s tím rozdílem, že místo 1,5 litru mléka dáme jen litr, aby byl pudink hustý. Až pudink trošku vychladne (pár minut), vmixujeme špetku másla a tvaroh, případně ještě dosladíme podle chuti. Necháme vychladnout, náplň ztuhne a můžeme podávat. Moučník se dá připravit s jakýmkoliv ovocem, případně udělat kakaový piškot a navrch dát náplň z vanilkového pudinku, fantazii se meze nekladou.
Dobry den,
Chtela bych se zeptat zda do kremu Tvarohový krém se zakysanou smetanou
Patri tvaroh ve vanicce, nebo ten "tvrdy" jen zabaleny v obalu.
Jednou jsem tento recept udelala s vanickovym a krem nedrzel ani po ztuhnuti tvar.
Dekuji Kubíčková
Asi moc nechápu jak pod nadpisem med bez cukru je recept na med s třtinovým cukrem. Březový cukr je taky cukr. A buchta po obědě našim babičkám opravdu nepomáhala k trávení.