Téma: 

burgundská pečeně kluci v akci


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

HOVĚZÍ PO BURGUNDSKU

Jak připravují hovězí po burgundsku Kluci v akci

Ingredience: 1 kg hovězího zadního masa, 3 lžíce másla, 100 g anglické slaniny, 4 šalotky, 1 mrkev, 150 g žampionů (malé), 2 stroužky česneku, svazek bylinek (bouquet garni – petrželka, bobkový list, tymián), 5 ml vínovice na flambování, láhev červeného vína (nejlépe Rulandské modré či Modrý Portugal), oříšek másla na zahuštění, sůl, pepř mletý

Technologický postup: Na pánvičce rozpustíme máslo, přidáme na kostičky nakrájenou slaninu, šalotky (celé) a mrkev (nakrájenou na kolečka) a vše lehce podusíme dozlatova. Poté přidáme na kostky nakrájené maso, které jsme osolili a opepřili. Maso ze všech stran osmahneme a flambujeme (přidáme vínovici a zapálíme). Až se plamen udusí, podlijeme vínem, přidáme celé žampiony, česnek nakrájený na plátky a bouquet garni a vše dusíme asi 2 hodiny za občasného promíchání. Když je maso měkké, tak ho vyjmeme a šťávu zjemníme oříškem másla, poté maso vložíme zpět. Podáváme s novými vařenými brambory posypanými čerstvou petrželkou nebo s česnekovými topinkami.

Detail odstavce: Jak připravují hovězí po burgundsku Kluci v akci
Zdroj: Hovězí po burgundsku
Zveřejněno: 6.2.2017


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: jak udělat domácí aviváž

parada, zkusime, ale pouzivam ted avivaze z nemecka, koupene na shopu www.ze-zahranici.cz koupili jsme v akci, tak musim pockat, az vycerpam :-)

Zdroj: diskuze Jak udělat domácí aviváž
Odesláno: 30.1.2017 uživatelem Dandyk
Počet odpovědí: 0

JAK DĚLAJÍ HOVĚZÍ NA HOUBÁCH KLUCI V AKCI

Hovězí na houbách Kluci v akci

Houbová omáčka s hovězím masem je klasický český pokrm a každá rodina má svůj osvědčený návod na jeho přípravu. Používají se například roštěnky, které se připravují v papiňáku, a omáčka se zjemní smetanou.

A jak dělají hovězí na houbách Kluci v akci?

Ingredience

80 g másla, 250 g hřibů, drcený kmín, hovězí vývar, 200 ml sladké smetany, 100 ml zakysané smetany, 1–2 lžíce hladké mouky, sůl, střik octa, 600 g vařeného hovězího masa zadního

Postup

Kluci nejdříve na rozehřátém másle osmahnou nakrájené houby s kmínem, přiklopí je, a až houby pustí šťávu, zalijí je vývarem. Následně přidají obě smetany s rozkvedlanou moukou a provaří je cca dvacet minut. Na závěr to kluci ochutí solí a octem. Omáčku podávali s plátkem vařeného hovězího masa a s houskovým knedlíkem.

A co vy? Jaká je vaše roštěná s houbami a se smetanou, pochlubte se svým návodem!

Detail odstavce: Hovězí na houbách Kluci v akci
Zdroj: Jak dělají hovězí na houbách Kluci v akci
Zveřejněno: 1.8.2017


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: Re: choroba perenospora vína

Modrá skalice se používá na postřik proti plísním a má stejné účinky jako Kuprikol nebo Champion. Modrá skalice se aplikuje v kombinaci s jedlou sodou nebo hašeným vápnem, tvoří se takzvaná jícha. Postřik je lepší aplikovat v podvečerních nebo ranních hodinách. Za plného slunce hrozí popálení listů. Zde jsou dva návody, jak postřik připravit:

Burgundská jícha 1%
100 g modré skalice se rozpustí v pěti litrech vody. V druhé nádobě se rozpustí 140 g krystalické sody také v pěti litrech vody. Oba roztoky se těsně před použitím smísí tak, že se roztok skalice přilévá do roztoku se sodou, ne naopak. Pak se směs neboli burgunská jícha hned aplikuje na list postřikem.

Bordeauaxská jícha 1%
100 g modré skalice se rozpustí v pěti litrech vody a v jiné nádobě se rozpustí 150 g hašeného vápna také v pěti litrech vody. Po vychladnutí se oba roztoky smísí přiléváním skalice do vápna. Po tomto smísení je potřeba změřit pH vzniklého roztoku lakmusovým papírkem. PH musí být mírně zásadité kolem hodnoty 8. Zásaditost se zvýší přidáním vápna. Správně připravená jícha je modrá a po usazení je čirá. Musí se spotřebovat do 24 hodin. Při přípravě i při aplikaci se používají nekovové nádoby. Postřik se nesmí dostat na švestky, které spálí.

Zdroj: diskuze Choroba perenospora vína
Odesláno: 17.7.2015 uživatelem Zahradník
Počet odpovědí: 2 Zobrazit odpovědi

DÝŇOVÁ POLÉVKA

Videorecepty

Zde můžete vidět, jak dělají dýňovou polévku Kluci v akci.

Zde můžete vidět recept na dýňovou polévku z pořadu S Italem v kuchyni.

Zde můžete vidět recept na dýňovou polévku Apetit.

Zde můžete vidět recept na dýňovou polévku v pořadu Prostřeno.

Detail odstavce: Videorecepty
Zdroj: Dýňová polévka
Zveřejněno: 14.9.2015


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: OBI,puklice a jini skudci.

Koupila jsem si v OBI nadhernou metrovou Dracenu,ktera byla v akci kolem 300Kc.Pravda mela nektere listy viditelne odstranene ze stredu ruzice a jine zase meli nevzhledne ustrizene spicky,dokonce i celou polovinu listu.Coz jsem tolik nevnimala,nebot radost z toho,ze si muzu splnit muj sen mi vyradila z provozu rozum.Podvedomi se mi,ale asi na sekundu restartovalo,protoze jsem si to i s Dracenou namirila k prodavaci s otazkou,jest-li mi Dracena neuhyne a vzpamatuje se.Odpovedel ze ano a pridal dalsi rady ohledne pece.Asi po 3 tydnech se zacala moje "botanicka zahrada" menit na ..... ani nemam slov.Zpozornela jsem...aaaa do prdele puklice....hlavou mi letel rozhovor s prodavacem....vzapeti si nadavam do "bububu" ....jasne,ze se vzpamatuje...psychologie prodeje,na co jsem ji studovala?....proc rikam dceri: nez si neco koupis dobre si to prohlidni... kam jsem cumela ja?....na ten silnej kmen a jak je krasne vysoka....blbo uzavrela debatu sama se sebou.Co slo jsem ostrihala,celej zarostlej strop vodenkou strhla a kdyz jsem zkoncila rozbrecela se.Tolik let piplani a radost z kazdeho noveho listecku a ted holy klacky :-( Rady z internetu nepomahali,za to prazdne kvetinace se mi mnozili.Az jsem nasla navod na vetsinu skudcu.Obycejny slupky z cibule,cim.vic tim lip a 2 dny je louhovar ve srudeny vode,pak vsechny kytky postrikat.Dalsi dny plne nadeje a ocekavani....HURAAA...JASAM A MAM SNAD JESTE VETSI RADOST,NEZ KDYZ JSEM SI "SPLNILA MUJ SEN".ZADNE DALSI NOVE NAPADENE LISTY A TO NA ZADNY KYTCE.PRO JISTOTU PO TYDNU OPACKO S POSTRIKEM.. .KYTKY SE ROZRUSTAJI A "MOJE BOTANICKA" NA KTEROU SE CHODIL KOUKAT CELEJ BARAK VCETNE NAVSTEV NAJEMNIKU BUDE BRZY JAKO DRIV A V OBI UZ NEKOUPIM NIKDY NIC!!!

Zdroj: diskuze Dendrobium nobile přesazování
Odesláno: 1.6.2017 uživatelem Dana
Počet odpovědí: 3 Zobrazit odpovědi

JAK DĚLAJÍ HOVĚZÍ ROŠTĚNOU KLUCI V AKCI

Hovězí roštěná podle Kluků v akci

V Čechách jsou velmi oblíbené nejrůznější pořady o vaření, a jedním z nich jsou i Kluci v akci, kteří si získali diváky svým zápalem a láskou k vaření, i proto se jim daří své diváky nalákat na to, aby doporučené recepty sami vyzkoušeli.

Jedním z jejich receptů je i "hovězí roštěná na česneku se špenátem a bramborový knedlíkem".

Kombinace masa, špenátu a bramborového knedlíku je v Čechách velmi oblíbená a každá kuchařka (a samozřejmě i kuchař) ji dělá po svém, ochucuje ji tak, jak to jí / jemu a jejím / jeho strávníkům vyhovuje. I Kluci v akci mají tento recept osvědčený.

Detail odstavce: Hovězí roštěná podle Kluků v akci
Zdroj: Jak dělají hovězí roštěnou Kluci v akci
Zveřejněno: 24.9.2018


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: Re: Medrol a dieta

Ne, to není pravda. Maso, pokud nebude příliž slané a tučné, tak ho jíst můžete. Stejná pravidla platí i pro sýry.
U Medrolu je potřeba dodržovat neslanou dietu s nízkým obsahem sodíku a naopak s vysokým obsahem draslíku a s vysokým obsahem bílkovin.

Medrol v těle zadržuje sodík. Proto je důležité sledovat příjem soli, pokud ho užíváte. Pokyny pro stravu při Medrolu z roku 2010 doporučují konzumovat méně než 1,5 gramu sodíku denně. Vyhněte se přebytečné soli tím, že budete jíst čerstvé potraviny spíše než rychlé občerstvení nebo zpracované a konzervované výrobky.

Jezte potraviny s vysokým obsahem draslíku, jako jsou pečené brambory, meruňky, banány, mléčné výrobky, citrusové plody a špenát. Pomůže vám to vytvořit zdravou rovnováhu sodíku a draslíku.

Grapefruitová šťáva může zvýšit koncentraci Medrolu v těle. Při léčbě Medrolem nekonzumujte grepy ani džus z nich vyrobený. Pokud již delší dobu každodenně grepy konzumujete společně s Medrolem, tak nepřerušujte toto společné užívání, aniž byste se na tom dohodla se svým lékařem. Náhlé přerušení dodávky grapefruitové šťávy by mohlo vést k poklesu účinné koncentrace léku a zhoršení zdravotního stavu.

Medrol se užívá s jídlem nebo mlékem, aby nezpůsobil podráždění žaludku. Zároveň je potřeba omezit alkohol, který může společně s Medrolem způsobit nebezpečné krvácení v zažívacím traktu.

Medrol může zpúsobit změny v přerozdělení tuku na nežádoucí místa, jako je zadní část krku, břicho a obličej. Tyto změny ve tvaru těla se u každého pacienta projevují odlišně. Navzdory skutečnosti, že Medrol zvyšuje chuť k jídlu, dbejte na to, abyste se vyhnula přejídání a ujistěte se, že máte dostatek pohybu pro spálení kalorií, které by jinak byly uloženy jako tuky na zmíněných partiích.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Medrol a dieta
Odesláno: 10.2.2019 uživatelem Cempírek
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

JAK DĚLAJÍ DUŠENOU KAPUSTU KLUCI V AKCI

Ingredience:

  • 1 hlávka kapusty
  • 1 cibule
  • 5 stroužků česneku
  • Kmín
  • Mletý pepř
  • Olej
  • Sůl
  • Vinný ocet

Detail odstavce: Ingredience:
Zdroj: Jak dělají dušenou kapustu Kluci v akci
Zveřejněno: 24.9.2018

KŘENOVÁ OMÁČKA KLUCI V AKCI

Potřebné ingredience (na 4 - 6 porcí)

150 g másla

3 střední cibule

80 g hladké mouky

800 ml masového vývaru

200 ml smetany

100 g čerstvého křenu

Mletý bílý pepř

Sůl

Detail odstavce: Potřebné ingredience (na 4 - 6 porcí)
Zdroj: Křenová omáčka Kluci v akci
Zveřejněno: 24.9.2018

JAK DĚLAJÍ KUŘE NA PAPRICE KLUCI V AKCI

Popis podle receptu Kluci v akci

Kluci uvádějí, že na 5 až 6 porcí budete potřebovat:

  • 2 velké cibule
  • 6 stroužků česneku
  • 2 lžíce sladké mleté papriky
  • kohoutí, slepičí, kuřecí vývar nebo vodu
  • 1 kohouta
  • sůl
  • snítku rozmarýnu
  • 1 lžičku mleté papriky
  • 250 ml 33% smetany
  • 1 kapii nebo červenou papriku
  • 4 žampiony
  • slunečnicový olej

Postup

Kluci v akci nejprve na oleji orestují do sklovata na kostičky nakrájenou cibuli, přidají česnek, zarestují, pak zapráší mletou paprikou, krátce osmahnou, zalijí vývarem, osolí a přivedou k varu.

Části naporcovaného kohouta Kluci v akci na straně kůže naříznou, osolí, opečou na oleji ze všech stran dozlatova, přihodí snítku rozmarýnu, během opékání lehce popráší mletou paprikou, poté maso vyjmou (olej uchovají i se snítky rozmarýnu) a vloží do základu na omáčku, přiklopí, dusí do měkka, na závěr zalijí smetanou, nechají přejít varem a podávají.

Na oleji po opečeném mase Kluci v akci orestují papriku na krájenou na nudličky a na větší kousky nakrájené žampiony. Papriku s žampiony kladou na každou porci kohouta, navrch ozdobí snítkou opečeného rozmarýnu.

Jako přílohu doporučují Kluci v akci špecle, bramborové noky, knedlíky nebo rýži.

Detail odstavce: Popis podle receptu Kluci v akci
Zdroj: Jak dělají kuře na paprice Kluci v akci
Zveřejněno: 2.2.2019

KŘENOVÁ OMÁČKA KLUCI V AKCI

Postup přípravy

Nejprve si najemno nakrájíme cibuli. Na připravené pánvi si přepustíme máslo a na něj orestujeme cibulku dosklovata. Poté k ní přisypeme mouku a orestujeme ji s cibulkou, dokud nevznikne světlá jíška. Jíšku je třeba stále míchat a pak do ní přilít vývar, který se povaří 20 minut. Vývar se pak osolí, dochutí bílým pepřem a zjemní smetanou. Vzniklý bešamel se ještě povaří a přidá se do něj nastrouhaný křen.

Kluci v akci doporučují podávat tuto křenovou omáčku s plátky teplé šunky.

Detail odstavce: Postup přípravy
Zdroj: Křenová omáčka Kluci v akci
Zveřejněno: 24.9.2018

JAK DĚLAJÍ HOVĚZÍ ROŠTĚNOU KLUCI V AKCI

Postup přípravy bramborového knedlíku

Pro přípravu bramborového knedlíku je lepší použít brambory ve slupce vařené den předem. Brambory se pak oloupou a nastrouhají na struhadle (Kluci v akci doporučují strouhat na hrubém okurkovém struhadle). Po nastrouhání se brambory v míse osolí. V další misce se rozšlehají vejce a přidá se lžíce mléka. Vejce se pak nalijí k bramborám a vše se smíchá. Na připraveném vále se pak brambory zadělají moukou a krupicí (mouka a krupice se přidávají tak dlouho, dokud těsto lepí). Z bramborové směsi se vytvarují šišky. Mezitím se připraví hrnec s vroucí vodou, kterou je potřeba osolit. Poté se do ní vloží bramborové šišky a vaří se asi 20 minut.

Detail odstavce: Postup přípravy bramborového knedlíku
Zdroj: Jak dělají hovězí roštěnou Kluci v akci
Zveřejněno: 24.9.2018

KULAJDA - KLUCI V AKCI

Verze kulajdy s klasickou jíškou

Pokud nemáme tu možnost, případně nechceme použít instantní jíšku, připravíme si vlastní ze 100 g másla a 50 g hladké mouky: máslo rozpustíme, zasypeme za stálého míchání moukou a zalijeme studenou vodou. Poté přidáme pokrájené brambory, houby a pokračujeme dále dle výše uvedeného receptu.

A jaké jsou vaše zaručeně nejlepší recepty na kulajdu? Podělte se o ně!

Detail odstavce: Verze kulajdy s klasickou jíškou
Zdroj: Kulajda - Kluci v akci
Zveřejněno: 1.8.2017

AVOKÁDOVÁ POMAZÁNKA

Jak dělají pomazánku z avokáda Kluci v akci

Ingredience: 3 avokáda, 1 citron, 1 šalotka, 1 stroužek česneku, kousek čerstvého zázvoru, 100 g vařené červené čočky, snítka máty, sůl, mletý pepř

Technologický postup: Avokádo oloupeme, zbavíme pecky, rozkrájíme na malé kousky a zastříkneme citronovou šťávou. Šalotku nakrájíme, česnek utřeme se solí, zázvor nastrouháme a vše smícháme a rozmačkáme s avokádem. Vmícháme čočku, nasekanou mátu, ochutíme solí a pepřem. Podáváme s bílým pečivem.

Detail odstavce: Jak dělají pomazánku z avokáda Kluci v akci
Zdroj: Avokádová pomazánka
Zveřejněno: 23.2.2017

KULAJDA - KLUCI V AKCI

Jak dělají kulajdu Kluci v akci

Tradiční domácí kulajda patří do skupiny klasických českých jídel. Receptů, názvů a modifikací je celá řada. Taková kulajda se zakysanou smetanou, se žampiony, nebo z čerstvých hub potěší vaše chuťové pohárky. No, a jak kulajdu dělají Kluci v akci, se můžete dočíst níže. Jsou zde uvedeny dvě varianty: jedna s použitím instantní jíšky a druhá z klasické domácí jíšky.

Ingredience

800 ml vody, 300 g brambor, 30 g sušených hub, 200 ml smetany ke šlehání, 1 snítka čerstvého kopru nebo 2 lžíce sterilovaného, 5–7 lžic instantní jíšky, 50 g másla na zjemnění, 4 vejce, kmín, sůl, bílý pepř, ocet

Recept

Nejdříve kluci namočí sušené houby minimálně na 1 hodinu, nejlepší je to podle nich přes noc. Dále kluci očistí brambory a nakrájí je na hrubé kostky, zalijí vodou, a přidají namočené houby včetně vody, ve které byly namočené, osolí, opepří, přidají kmín a vaří, dokud nejsou houby a brambory měkké, tedy cca 15–20 minut. Pak to kluci zalijí smetanou, zahustí instantní jíškou, ochutí octem, zjemní máslem a přidají pokrájený kopr. Do mírně osolené a octem okyselené vroucí vody vloží v naběračce rozklepnuté vejce a zavaří ho tak, aby žloutek zůstal měkký a obalený vařeným bílkem. Po 3 minutách varu vejce vyjmou a vloží je do studené vody, aby se zatáhla. Při podávání vkládali do každé porce polévky jedno zastřené vejce.

Detail odstavce: Jak dělají kulajdu Kluci v akci
Zdroj: Kulajda - Kluci v akci
Zveřejněno: 1.8.2017

JAK DĚLAJÍ DUŠENOU KAPUSTU KLUCI V AKCI

Postup přípravy:

Nejprve si nakrájíme cibuli na kostičky, poté ji na oleji osmahneme dosklovata. K cibuli se přidá kapusta nakrájená na kostky a kmín. Vše se zasmahne a přidá se nahrubo nasekaný česnek. Vše se krátce opeče a zastříkne octem, osolí se a případně i podlije vodou (pokud je potřeba), aby se kapusta mohla dusit doměkka. Změklá kapusta se na závěr dochutí mletým pepřem.

Detail odstavce: Postup přípravy:
Zdroj: Jak dělají dušenou kapustu Kluci v akci
Zveřejněno: 24.9.2018

JAK DĚLAJÍ HOVĚZÍ LÍČKA NA ČERVENÉM VÍNĚ KLUCI V AKCI

Recept

Ingredience:

  • 1−1,2 kg telecích (hovězích) líček
  • sůl
  • čerstvě drcený pepř
  • olej
  • 2 lžíce přepuštěného másla
  • 1/2 menšího celeru
  • 4 mrkve
  • 2 petržele
  • 3 bílé cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 bobkový list
  • 5 kuliček černého pepře a nového koření
  • 1 snítka tymiánu
  • 1 snítka rozmarýnu
  • 4 lžíce dvojitého rajského protlaku
  • 1 l hutného červeného vína
  • 1 l hovězího vývaru
  • krupicový cukr a citronová šťáva na dochucení
  • 80 g másla na zjemnění
Ingredience na žampiony s petrželkou:
  • 80 g másla
  • 12 středních žampionů
  • hrst plocholisté petržele
  • sůl
  • bramborová kaše na podávání

Postup:

Kluci v akci líčka očistí, rozkrojí napůl, osolí a opepří. Zeleninu nakrájejí nahrubo, cibuli na kostičky. V hrnci rozehřejí olej a opečou líčka ze všech stran, zprudka a krátce, poté je vyjmou a ponechají stranou. Do hrnce do výpeku po líčkách Kluci v akci vloží kořenovou zeleninu a opečou ji do zlatohněda. Následně přidají cibuli. Na závěr přidají celé divoké koření, tymián, rozmarýn, nasekaný česnek, osmahnou, přidají trochu přepuštěného másla, dále rajský protlak, opět zarestují, zalijí vínem a vývarem, přivedou k varu a zavaří.

Poté Kluci v akci do základu vloží opečená líčka, přiklopí a dusí v předehřáté troubě na 140 °C asi 1,5–2 hodiny doměkka. Hotová líčka vyjmou na talíř, vyndají koření a omáčku rozmixují, nebo ji radí propasírovat. Dochutí solí, pepřem, případně lehounce osladí cukrem a okyselí citronem. Těsně před podáváním Kluci v akci do horké omáčky zašlehají máslo.

Jako přílohu na másle zprudka opečou dozlatova žampiony, osolí je, opepří a posypou nasekanou petrželkou, vše upraví na talíř společně s bramborovým pyré. Tento recept, jak uvádějí Kluci v akci, je určen pro 4–6 porcí.

Detail odstavce: Recept
Zdroj: Jak dělají hovězí líčka na červeném víně Kluci v akci
Zveřejněno: 11.1.2019

JAK DĚLAJÍ HOVĚZÍ ROŠTĚNOU KLUCI V AKCI

Postup přípravy špenátu

Nejprve si opět nakrájíme cibuli najemno. Mezitím si připravíme hrnec s olejem, který zahřejeme. Po zahřátí oleje se do hrnce vloží cibulka, která se zpění a pak zasype moukou. V oleji se restuje dorůžova a až pak se do hrnce vloží i připravený špenát, který se osolí. Když špenát pustí šťávu, přidá se nasekaný (vymačkaný) česnek. Špenát se ještě chvilku podusí, a pak se do něj přidají vajíčka a i s nimi se špenát dál povaří.

Detail odstavce: Postup přípravy špenátu
Zdroj: Jak dělají hovězí roštěnou Kluci v akci
Zveřejněno: 24.9.2018

JAK DĚLAJÍ VEPŘOVÉ NA HOUBÁCH KLUCI V AKCI

Postup přípravy:

Nejprve si pořádně omyjeme a očistíme žampiony. Poté je nakrájíme na čtvrtky (pokud jsou menší, stačí na polovinu). Po přípravě žampionů si připravíme vepřové plecko, které je třeba také omýt a pak nakrájet na kostičky. Naposled si připravíme i cibuli, kterou si oloupeme a také ji pokrájíme na kostičky.

Připravíme si vysokou pánev, nebo hrnec. Do hrnce nejprve nalijeme olej a necháme ho zahřát. Do rozpáleného oleje se přidají žampiony a zprudka se orestují. Žampiony se pak z nádoby vyndají (například na misku). V hrnci po nich musí zůstat šťáva, kterou žampiony pustily, a k té se do hrnce opět přilije olej, který se znovu musí nejprve ohřát a pak se do něj přisype cibule a krátce na to i maso. Maso se nechá lehce zatáhnout, pak se k masu a cibuli do hrnce přidá i kmín, bobkový list, vše se ochutí pepřem a solí. Nakonec se obsah hrnce podlije ještě vodou. Vše se nechá dusit alespoň 30 minut. Poté se ke změklému masu (pokud maso není měkké, je třeba dusit déle!) přidají žampiony a vše se ještě 10 minut společně povaří.

Kluci v akci doporučují tento pokrm podávat s chlebem, ale jistě by se k němu hodila třeba i rýže.

Detail odstavce: Postup přípravy:
Zdroj: Jak dělají vepřové na houbách Kluci v akci
Zveřejněno: 21.11.2018

PEČENÁ KRŮTA – RECEPTY

Jak pečou krůtu Kluci v akci

Ingredience: 1 krůta, sůl, vepřové sádlo

Ingredience na mlince: 300 g pšeničné hladké mouky, 3 g soli, cca 2 dl teplé vody

Postup: Krůtu vydatně osolíme a přelijeme sádlem. Pečeme při 180−200 °C asi 2 hodiny (záleží na velikosti krůty). Z mouky, soli a teplé vody vypracujeme hladké těsto, rozdělíme na stejné díly, z nichž tvarujeme kuličky, které rozválíme na placky. Placky dále rukama ještě vytáhneme dotenka ve velkou placku. Pečeme na plotně nebo železném tálu či ploché pánvi z obou stran do křupava. Před podáváním zalijeme placky horkou vodou, necháme je nabobtnat, vyjmeme a vložíme do výpeku ke krůtě.

Tento recept, si našel oblibu i na hostinách dvoru anglické panovnice. Výtečné a kvalitní krůtí maso nevyžaduje žádné zvláštní kulinářské úpravy. Krůta se jednoduše osolí, potře sádlem a peče do měkka. Pečená krůta se podává s mlinci, což jsou pšeničné placky nejprve nasucho pečené, které se před podáváním zalijí horkou vodou, a když nabobtnají, vloží se do vypečeného tuku ke krůtě. Jedná se o jednoduchý, avšak gastronomicky nepřekonatelný pokrm.

Detail odstavce: Jak pečou krůtu Kluci v akci
Zdroj: Pečená krůta – recepty
Zveřejněno: 2.1.2017

UTOPENCI

Jak dělají utopence Kluci v akci

Ingredience nálev: 240 ml piva, 80 ml octu, 1 lžíce soli, 4 ks bobkového listu, 8 kuliček nového koření, 16 kuliček černého pepře, 8 lžic cukru

Ingredience utopenci: 10 špekáčků, 4 cibule, 4 lžíce plnotučné hořčice, mletý pepř

Technologický postup: Špekáčky oloupeme a z každé strany podélně nakrojíme. Hořčici smícháme s mletým pepřem a potřeme jí nakrojenou část špekáčků. Do průřezu vložíme plátky cibule, špekáčky spíchneme párátky a vložíme natěsno do větší sklenice. Zálivku připravíme z piva, soli, cukru a koření, přivedeme k varu, krátce vaříme, necháme zchladnout a přidáme ocet. Ještě vlažný nálev nalijeme na špekáčky. Uzavřeme a necháme při pokojové teplotě vychladnout, potom umístíme na týden do chladna.

Detail odstavce: Jak dělají utopence Kluci v akci
Zdroj: Utopenci
Zveřejněno: 25.4.2016

VEPŘOVÉ KOLENO

Kluci v akci: vepřové koleno na pivu

Ingredience: 3 vepřová kolena, 500 ml černého piva, 15 stroužků česneku, 4 cibule, 8 lžic plnotučné hořčice, mletá sladká paprika, nové koření, celý černý pepř, bobkový list, kmín, 300 ml vody na podlití, chlebová střída na zahuštění šťávy, mletý černý pepř, sůl, strouhaný křen, provázek

Technologický postup: Vepřové koleno vykostíme, kůži nakrojíme na mřížky a do masa řádně vetřeme hořčici, sůl, pepř, kmín, sladkou papriku a česnek krájený najemno. Zarolujeme a dobře svážeme provázkem. Vložíme do pekáče, osolíme, okmínujeme, zasypeme hrubě krájenou cibulí, přidáme nové koření, bobkový list a celý pepř. Zalijeme pivem, zakryjeme alobalem nebo poklicí a dáme péct do trouby při 180 °C na cca 1 až 1,5 hodiny. V průběhu pečení maso podléváme a přeléváme. Jakmile je maso měkké, odkryjeme alobal a maso dopékáme na barvu a dokřupava, zde přidáme chlebovou střídu. Veškerou šťávu s rozpečenou cibulí slijeme do hrnce, zredukujeme a podle potřeby dochutíme a dohustíme chlebovou střídou. Z masa odstraníme provázek. Prokrojené koleno podáváme se šťávou a brambory. Doplníme hořčicí a strouhaným křenem.

Detail odstavce: Kluci v akci: vepřové koleno na pivu
Zdroj: Vepřové koleno
Zveřejněno: 11.7.2016

DÝŇOVÁ POLÉVKA Z DÝNĚ HOKAIDO

Jak dělají dýňovou polévku Hokkaido Kluci v akci

Ingredience na polévku: 1 malá dýně Hokaido, 1 cibule, 50 ml olivového oleje, svazek koriandru, 1,5 l zeleninového vývaru, 200 g zakysané smetany, 30 g medu, citronová šťáva, sůl

Ingredience na podávání: řeřicha, vyloupané dýňové semínko

Postup polévka: Dýni a cibuli nakrájí na menší kousky, rozprostřou do pekáče, pokapou olivovým olejem, osolí a posypou !polovinou! sekaného koriandru. Všechno to promíchají a vloží do trouby vyhřáté na 200 °C na 30 minut. Poté to vyjmou z trouby, obsah přendají do hrnce a zalijí to vývarem. Pak to vaří asi 20 minut. Přidají k tomu šťávu z citronu, med a rozmixují, podle chuti dosolují. Těsně před podáváním vmíchají druhou část nasekaného koriandru. Polévku na talíři ozdobí zakysanou smetanou, řeřichou i dýňovými semínky a chipsy.

Ingredience na chipsy: 1 plát listového těsta, 1 vejce na potření, maldonská mořská sůl, 2 lžíce dýňových semínek

Postup chipsy: Plát těsta potřeme vajíčkem, posypeme mořskou solí (nejlépe maldonskou, ale není nutné) a sekaným dýňovým semínkem. Rozkrájíme na čtverečky cca 3 × 3 cm a přendáme na plech s pečicím papírem. Pečeme v troubě na 200 °C dozlatova.

Detail odstavce: Jak dělají dýňovou polévku Hokkaido Kluci v akci
Zdroj: Dýňová polévka z dýně Hokaido
Zveřejněno: 6.12.2016