Téma: 

campanula jak se o ni starat


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

DRACÉNA

Dracény neboli dračince (Dracaena) se u nás již dlouhou dobu řadí mezi velmi oblíbené nenáročné pokojové rostliny. Tyto vždyzelené a vytrvalé rostliny pocházejí z tropických oblastí střední Afriky, několik druhů také z jižní Asie a střední Ameriky. Nejznámější a nejkrásnější dracény však rostou na Kanárských ostrovech. Tvoří tam vysoké stromy, které dosahují výšky až 17 m. Nejznámější dracéna roste na kanárském ostrově Tenerife ve vesnici Icod De Los Vinos. Dostala pojmenování Drago milenario (tedy tisíciletý dračinec), i když podle výzkumů roste „teprve“ 600 let a dosahuje výšky 17 metrů.

Zdroj: Dracéna
Zveřejněno: 5.6.2014


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

CAMPANULA

Campanula portenschlagiana neboli zvonek dalmatský

Zvonek dalmatský je jednou z nejoblíbenějších odrůd zvonků. Je to nízká 10 – 15 cm vysoká stálezelená trvalka, která se řadí k půdopokryvným rostlinám. Hojně se vysazuje na skalky a do záhonů podél chodníků, kde tvoří bohaté trsy s množstvím drobnějších modrofialových květů. Je vhodný také jako podsadba dřevin na kmínku. Tento zvonek je i výbornou volbou pro osázení velkých truhlíků nebo korýtek. Daří se mu na slunném nebo poloslunném stanovišti s dobře propustnou, vlhčí půdou. Záplava květu se objevuje v období června až srpna. Poté je dobré rostlinu sestříhnout, aby se vytvořila nová násada poupat. Pokud máte tyto zvonky v záhonu, doporučuje se na zimu kryt proti vlhkosti. Jestliže je máte vysazené v přenosné nádobě, zimu venku by nevydržely. Proto je umístěte do světlé místnosti s teplotou do 10 stupňů Celsia.

Vzhledem k oblibě této odrůdy, byly vyvinuty i jeho kultivary, které se u nás prodávají v hobby marketech. Jedním z nich je Campanula Get Mee, jehož květy mají jak modrou, tak bílou barvu.

Detail odstavce: Campanula portenschlagiana neboli zvonek dalmatský
Zdroj: Campanula
Zveřejněno: 14.10.2016


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: dracéna jak se o ni starat

Prosím o radu,mám několik let 2 dračeny na tenkém kmínku, vysoké asi 160 cm,musím je stabilně vázat k pomoc.hůlce,jelikož stonek je slabý,můžu zkrátit délku stonku a vršek s listy dát do vody,nebo vůbec neřazat?Děkuji za odpověd

Zdroj: diskuze Dracéna jak se o ni starat
Odesláno: 1.11.2017 uživatelem marie
Počet odpovědí: 9 Zobrazit odpovědi

CAMPANULA

Campanula addenda

Takto se označují zvonky od společnosti Addenda, která se zabývá jejich pěstováním a hlavně šlechtěním. Sdružuje velké množství pěstitelů a její hlavní sídlo je v Holandsku. Zvonky této společnosti byly vyšlechtěny převážně na základě potřeb a přání zákazníků. Jejich důležitou vlastností je, že nevyžadují skoro žádnou speciální péči a jsou tedy téměř bezúdržbové. Dokonce se jako zvonky bezúdržbové někdy také označují. Jsou to nenáročné bujně kvetoucí pokojové rostliny, jejichž květy mohou být fialové, modré i bílé. Dají se tak velmi pěkně kombinovat. Květy se poprvé objevují už v dubnu nebo květnu, podruhé pak znovu v září. Zvonky Campanula Addenda patří k rostlinám s menším vzrůstem, i jejich převislé varianty jsou menší. Daří se jim v polostínu, vyhněte se přímému jižnímu slunci. Jednou za týden vyžadují mírnější zálivku, v době květu se doporučuje hnojit je příslušným tekutým přípravkem. Přes zimu by místnost, kde je pěstujete, měla mít teplotu kolem 16 stupňů Celsia. V zahradnictvích a hobby marketech si je můžete pořídit zhruba za 100 až 120 korun. Všechny odrůdy Addenda jsou licenčně chráněné, proto by se bez licence neměly množit.

Detail odstavce: Campanula addenda
Zdroj: Campanula
Zveřejněno: 14.10.2016


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: Pěstování kaly doma

Dobrý den, dostala jsem od manžela k svátku Valentýna fialovou kalu a chtěla bych se optat až mi odkvete jak se mám o ní starat, aby mi vydržela co nejdéle a zase kvetla pěstuji ji doma na okně.
Děkuji za odpověď
Iveta

Zdroj: diskuze Kala
Odesláno: 26.3.2018 uživatelem Iveta
Počet odpovědí: 2 Zobrazit odpovědi

CAMPANULA

Campanula glomerata neboli zvonek klubkatý

Tento druh zvonku je hojně rozšířen ve střední a západní Evropě. V Česku se ve volné přírodě vyskytuje od nížin až po podhůří do výšky 800 m n. m. Roste nejčastěji na okrajích lesů a cest, na křovinatých a kamenitých stáních. Je nenáročný na pěstování v zahradách. Vyhovují mu kypré, mírně vlhké až vysychavé půdy. Nesnáší přemokření. Zvonek klubkatý je vytrvalá bylina s přímou, nevětvenou lodyhou. Ta může být chlupatá nebo lysá a její výška se pohybuje v rozmezí 30 – 60 cm. Listy jsou tuhé, chlupaté a po okrajích jemně vroubkované. Mohou být dlouhé až 10 cm a široké 3 cm. Květy tohoto zvonku jsou převážně sytě fialové (velmi ojediněle mohou být i bílé). Vyrůstají na vrcholu lodyhy, kde jsou seskupeny do květenství zvaného strboul. Objevují se obvykle od června do konce září. Rostlina se rozmnožuje buď rozrůstáním oddenků (na daném stanovišti) nebo semeny, která jsou ve volné přírodě přenášena větrem i na delší vzdálenosti. V ČR jsou známé dva poddruhy, a to zvonek klubkatý pravý a zvonek klubkatý pomoučený.

Detail odstavce: Campanula glomerata neboli zvonek klubkatý
Zdroj: Campanula
Zveřejněno: 14.10.2016


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: Re: dracéna jak se o ni starat

Dracena se může řezat podle libosti. Nolistěný kmínek je možné zkrátit - znovu obrazí. Z odříznuté části je možné kmínek nařezat po 10 cm. Tyto řízky obalte ve stimulátoru růstu a zapíchněte je do vlhkého substrátu. Stejně tak i vrcholovou část s listy. Vše znovu zakoření a vyrostou vám z toho nové rostliny stejné jako ta původní.

Zdroj: diskuze Dracéna jak se o ni starat
Odesláno: 2.11.2017 uživatelem Zahradník
Počet odpovědí: 9 Zobrazit odpovědi

CAMPANULA

Campanula isophylla neboli zvonek stejnolistý

Tento druh zvonku pocházející z Ligurských Alp a Středomoří patří mezi pokojové rostliny, které vás při správné péči odmění bohatou záplavou květů od května až do října. Pěstují se dvě barevně odlišné odrůdy. S bílými květy se jí říká „Nevěsta“ (odrůda Alba), druhá s modrými květy nese označení „Ženich“ (odrůda Mayii). Zvonek stejnolistý je vysoký 20 – 30 cm, má malé srdčité listy, na okrajích zoubkované. Vytváří delší převislé výhonky s množstvím květů, proto obzvláště vynikne v závěsných nádobách. Vyhovují mu spíše světlé chladnější místnosti s teplotou maximálně do 18 stupňů Celsia. Vyžaduje vyšší vzdušnou vlhkost, proto by se měly listy rostliny pravidelně rosit. Nádobu můžete postavit i do misky s vlhkými oblázky. Pokud ale bude vlhkost nadměrná, mohly by se objevit houbovité choroby. Pravidelně zalévejte podle teploty, v létě více, v zimě málo. Substrát by neměl nikdy zcela vyschnout. Tento zvonek je jedním z mála, kterému nevadí vápník, tedy zálivka tvrdou vodou. Od jara do podzimu rostlinu přihnojujeme jednou za 14 dní tekutým hnojivem na kvetoucí rostliny. Ve druhé polovině května můžeme tyto zvonky umístit ven na světlé, vzdušné stanoviště chráněné před větrem. Přímé slunce, ani tmavé stanoviště rostlině nevyhovují. Došlo by ke žloutnutí listů. V průběhu celého kvetení, odstraňujeme odumřelé květy, aby se mohly tvořit nové. Po odkvětu (v listopadu) rostlinu seřízneme, aby pro příští rok zesílila. Mladé rostliny také pravidelně zaštipujeme, posílíme tím větvení a celkovou košatost zvonků.

Detail odstavce: Campanula isophylla neboli zvonek stejnolistý
Zdroj: Campanula
Zveřejněno: 14.10.2016


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: Keř Hebe

Dobrý den,děti my zakoupili v Květinářství keřík Hebe,poprosila bych jakou půdu potřebuje,a jak se oněj starat.Byla bych vděčná za každou radu.Nikde jsem od zahradkářu nic nezjistila.Děkuji s pozdravem Margareta Vańourková

Zdroj: diskuze Hebe kdy přesazovat
Odesláno: 26.9.2018 uživatelem Margareta Vaňourková
Počet odpovědí: 2 Zobrazit odpovědi

KOPŘIVA PRO ZDRAVÍ A JAK NA NI

Pálí, ale mají důvod!

Jejich žahavé „chlupy“ - odborně bychom řekli trichomy - mají svůj smysl. Kopřiva je prý tak úžasná, že kdyby se nechránila svou pálivostí, zvěř i zájemci z hmyzí říše by ji úplně zlikvidovali. Tak třeba jeleni před říjí spásají velké množství kopřiv, aby se zásobili na vysilující boje o samice.

Detail odstavce: Pálí, ale mají důvod!
Zdroj: Kopřiva pro zdraví a jak na ni
Zveřejněno: 22.5.2017


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: moje nová týdení phalaenopsis

Dobrý den, mám novou orchidej phalaenopsi a nevím jestli ji můžu přesadit
když kvete, a kdy by bylo správné ji přesadit
a jak se mám oni starat a její optymalní
starosť celkově. předem děkuji" Přiložený obrázek

Zdroj: diskuze Moje nová týdení phalaenopsis
Odesláno: 9.3.2016 uživatelem Mirek
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

KOPŘIVA PRO ZDRAVÍ A JAK NA NI

Kopřivy na zahrádce?!

Dřív by mi bylo stydno, kdybychom měli na zahrádce kopřivy. Dnes si někde v rohu rozhodně nějakou nechám. Kopřiva dvoudomá latinský název Urtica dioica je výborná zásobárna křemíku a jiných důležitých látek. Dokonce ji někteří označují za český ženšen.

Mladé kopřivy nebo vrchní lístky i těch starších exemplářů se dají výborně schovat do pokrmu, takže nikdo nemá námitky a jídlo získá více výživných látek. Do špenátu, ale i do nočků.

Detail odstavce: Kopřivy na zahrádce?!
Zdroj: Kopřiva pro zdraví a jak na ni
Zveřejněno: 22.5.2017


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: co stim

Dendrobium jsem dostala v loni v dubnu byla nadherna,odkvetla na stvole a u korenu jsou vyhony.Co s ni mam delat aby z ni zase byla krasavice jako predtim.

Zdroj: diskuze Co stim
Odesláno: 1.3.2016 uživatelem ilona
Počet odpovědí: 0

JAK SE DĚLAJÍ FRANCOUZSKÉ BRAMBORY

Jak dělají francouzské brambory "kluci v akci“

Ingredience: 1 kg předvařených brambor, 4 vejce, 1 smetana, 200 g cibule, 300 g uzeného masa (bůček), 10 stroužků česneku, kmín, pepř, muškátový oříšek, petrželka, 2 hrsti libečku, sádlo.

Postup: Cibuli nakrájíme na klínky, uzené maso z komína na kostky. Kostky uzeného masa vložíme do rozehřáté pánve a zprudka orestujeme. Na výpeku poté orestujeme cibuli a česnek. Směs v pánvi dochutíme pepřem, muškátovým oříškem a dvěma hrstmi nahrubo nasekaného libečku. Předvařené a oloupané brambory nakrájíme na silnější plátky. (Už když brambory vaříte, je potřeba myslet na to, aby byly na skus, tj. aby nebyly úplně rozvařené a nerozpadávaly se.) Pekáč vymažeme vepřovým sádlem a můžeme vrstvit. První vrstvu tvoří na dno vyskládaná kolečka brambor, jež zasypeme ochucenou směsí z pánve a na ni položíme druhou vrstvu brambor. Francouzské brambory vložíme do vyhřáté trouby na 180 °C a pečeme 20−30 minut. V závěru pečení brambory zalijeme vejci rozmíchanými ve smetaně, kterou jsme osolili, opepřili a přidali do ní 2 hrstky nasekané petrželky. Teplotu v troubě snížíme na 150 °C a francouzské brambory dopečeme dozlatova.

Detail odstavce: Jak dělají francouzské brambory "kluci v akci“
Zdroj: Jak se dělají francouzské brambory
Zveřejněno: 26.4.2015


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: květiny do šera

Dobrý den,
Mám dotaz,máme doma chodbu kde nemáme okna a je v ní šero,chtěla bych do ní nějaké živé květiny ale nevím jaké květiny.Proto prosím o radu co by se na chodbu kde je hodně šero,daly dát nějaké živé kytky.

Zdroj: diskuze Květiny do šera
Odesláno: 2.5.2018 uživatelem Helena Vanátová
Počet odpovědí: 0

KOPŘIVA PRO ZDRAVÍ A JAK NA NI

Jak trhat kopřivy?

Říká se - hodného nepálí. Kdo je hodný? Ten, kdo k nim přistupuje s pokorou a ví, jak na ně. Jak je tedy trhat? Jednoduše. Tak, jako bychom hladili kočku. Tedy - po srsti. Moje babička trhala kopřivy holýma rukama a já se divila, že ji to nepálí. Už po létech byla zvyklá, ale také věděla, že na kopřivách jsou malé výrůstky trichomy, něco jako trny. Když o ně zavadíme, vyleje se z nich cosi jako kyselina. A to nás pálí. Musíme trhat tak, abychom ty „trny“ nezlomili. Podívejte se na kopřivu zblízka a zkuste to - jako byste kopřivu zlehka pohladili po stonku odspodu. Samozřejmě je lepší zůstat na povrchu trsu a nestrkat ruku do metrových kopřiv. A nechtějte si kopřivu v sáčku upěchovat. Pro všechny případy si můžete vzít i gumovou rukavici, ale vězte, že kopřivu holýma rukama trhají už i moji vnoučci.

Hanka Synková, poradkyně zdravého životního stylu

autorka 5 knih o výživě, např. „Všechno je dobré“

Detail odstavce: Jak trhat kopřivy?
Zdroj: Kopřiva pro zdraví a jak na ni
Zveřejněno: 22.5.2017


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: Katalpa Nana

Dobrý den, na podzim jsme zasadili katalpu a letos na jaře ještě neobrazila. Mám o ni strach. Je to v pořádku, teprve koření a obrazí příštím rokem ? Děkuji

Zdroj: diskuze Pestovani katalpy
Odesláno: 30.5.2017 uživatelem Diana
Počet odpovědí: 6 Zobrazit odpovědi

JAK SE JÍ KAKI OVOCE

Kaki marmeláda

Indikace: 1 kg dobře vyzrálých plodů kaki, 1 kg cukru moučka, 2-3 dcl citronové šťávy (popřípadě více dle chuti), kousek vanilky

Postup: Omyjeme a oloupeme kaki a odstraníme kalichy. Jemně nakrájíme dužninu tak, aby se dala rozmíchat (ne rozmixovat) v hrudkovitou hmotu, a přimícháme do ní citronovou šťávu a cukr (cukr přidáváme opatrně a dle chuti). Do hmoty přidáme nalámanou vanilku a necháme asi hodinu macerovat, aby pustila aroma a chuť. Poté marmeládu v hrnci s nepřilnavým povrchem zavaříme a za stálého míchání na mírném ohni vaříme asi 7 minut. Na míchání je vhodné použít dřevěnou vařečku. Marmeládu rozdělíme do skleniček se šroubovacím víkem a zavaříme.

Detail odstavce: Kaki marmeláda
Zdroj: Jak se jí kaki ovoce
Zveřejněno: 26.1.2018


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: Jak získat řízky vinné révy

Rád bych rozmnožil hlavy révy. Mám jenom jednu a chtěl bych z ní mít víc.
Děkuji za odpověď a návod.
Povýšil

Zdroj: diskuze Jak získat řízky vinné révy
Odesláno: 2.2.2016 uživatelem B.Povýšil
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

JAK SE DĚLAJÍ FRANCOUZSKÉ BRAMBORY

Francouzské brambory podle Pohlreicha

Ingredience: 1 kg brambor, 400 ml smetany ke šlehání, 0,5 kg sýru ementál nebo kořeněného sýru, 1 slepičí vejce, muškátový oříšek, pepř, máslo (na vymazání zapékací misky), utřený česnek (taktéž na vymazání formy).

Postup: Syrové brambory oloupeme a nakrájíme na plátky o tloušťce mince. (Pokud máte k dispozici mandolínu (kráječ), neváhejte a použijte ji.) Nakrájené brambory dáme do vody, aby nezčernaly. Smetanu nalijeme do dostatečně velké mísy, do které se pak musí vejít i všechny brambory. Smetanu opepříme a osolíme. (A můžeme ji osolit dost, neboť brambory, jak je známo, absorbují hodně soli. Proto se někdy používají ke ,,stáhnutí“ slanosti. Smetana může být tudíž jakoby přesolená.) Smetanovou směs zamícháme a přidáme do ní trošku nastrouhaného muškátového oříšku. Vmícháme sýr (ementál nebo nějaký kořeněný sýr; měl by to být nějaký lepší sýr, jenž má zajímavější chuť). Nyní slijeme a osušíme brambory a nasypeme je do mísy se smetanovou kaší. (Když slijeme z brambor vodu, tak je dobré rozprostřít si utěrku, brambory na ni vysypat a poté pěkně promnout, aby se úplně vysušily.) Jakmile máme brambory v míse, rozklepneme do ní ještě slepičí vejce a dobře promícháme, aby se suroviny spojily. Francouzské brambory vložíme do trouby a pečeme v předehřáté troubě (v zapékací míse vymazané máslem a utřeným česnekem) přibližně 40−45 minut při teplotě 140 °C. Na posledních 5−10 minut můžeme zvýšit teplotu na 200 °C pro zvýraznění barvy. ,,Gratin je krásně dozlatova upečený. Voní úplně božsky. Jak jsou ty brambory s tou smetanou a sýrem, jak je to bohatý a tučný, tak si potřebujeme tu chuť ještě malinko něčím narušit. Nakrájíme proto trošku šnytlíku (pažitky), hezky navrch to bohatě posypeme a je hotovo.“

Detail odstavce: Francouzské brambory podle Pohlreicha
Zdroj: Jak se dělají francouzské brambory
Zveřejněno: 26.4.2015

JAK SE DĚLAJÍ FRANCOUZSKÉ BRAMBORY

Francouzské brambory trochu jinak

Ingredience: 3 tenké plátky slaniny, 5 velkých brambor, 1 větší cibule, 1−2 stroužky česneku, 150 g měkkého salámu, 50 g tvrdého sýru na strouhání, 1 vejce, mléko, sůl, pepř.

Postup: Brambory oškrábeme a nakrájíme na tenčí hranolky. V hlubší pánvi orestujeme slaninu a do ní poté zamícháme brambory, nakrájený nebo nastrouhaný salám a nakrájenou cibuli. Vše osolíme, opepříme a dáme do trouby. Nepřiklopenou směs zapékáme přibližně 15 minut. Následně přidáme drobně nasekaný česnek a pečeme dalších 15 minut, přičemž nyní už můžeme směs promíchávat. Na závěr (když jsou brambory skoro měkké) vše zalijeme vajíčkem rozšlehaným v mléce a posypeme nastrouhaným sýrem. Vypneme troubu, ale francouzské brambory necháme zakryté, dokud se sýr nerozpustí (tj. asi 10 minut).

Detail odstavce: Francouzské brambory trochu jinak
Zdroj: Jak se dělají francouzské brambory
Zveřejněno: 26.4.2015

VÁNOČKA

Vánočka z domácí pekárny

Suroviny:

  • 400 ml mléka
  • 1/3 rozpuštěné Hery
  • 2 vejce
  • 1 kg polohrubé mouky
  • 4 lžíce cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 kostka droždí
  • kůra z poloviny citronu
  • nasekané mandle a rozinky
  • vejce na potření
  • plátky mandlí na posypání

Postup:

Všechny suroviny, jak jdou za sebou, vložíme do domácí pekárny na program Těsto. Kromě nasekaných mandlí a rozinek. Ty přihodíme po prvním pípnutí a necháme promíchat. Poté přendáme těsto do mísy a necháme kynout. Po vykynutí si těsto na vále rozdělíme na takový počet dílů, z kolika vánočku chceme plést. Upletenou vánočku pomažeme vejcem a posypeme plátky mandlí. Pečeme v předehřáté troubě na 160  C asi hodinu. Aby se vánočka nerozjela, zapíchneme do ní na třech místech špejli. Kdyby se vánočka připalovala, přikryjeme ji alobalem.

Detail odstavce: Vánočka z domácí pekárny
Zdroj: Vánočka
Zveřejněno: 23.10.2014

JAK VYČISTIT ČALOUNĚNOU SEDAČKU OD SVRABU

Recepty na permethrinový sprej

Použijte prostředek s obsahem permethrinu. Permethrin je syntetická chemikálie používaná k výrobě insekticidů a repelentů. K zahubení svrabu a blech se obvykle používá v tekuté formě (šampon) a ve formě krému. Nejjednodušší způsob, jak zahubit parazity, je svařit vodu, přidat do ní trochu psího šamponu s obsahem permethrinu a tímto roztokem parazity polít.

Použití permethrinu je bezpečné na lidské vlasy a kůži, ale dávejte pozor, aby se vám nedostal do očí, uší, nosu či úst. Pokud se vám tato látka nedopatřením dostane do očí, vypláchněte je okamžitě dostatečným množstvím čisté vody.

Pokud nemáte psí šampon s obsahem permethrinu, použijte sprej proti blechám nebo speciální sprej na lůžkoviny proti blechám. Aktivní složkou těchto sprejů je většinou právě permethrin.

Permethrin a syntetické pyretroidy mohou být smrtelné pro kočky a ryby, tudíž výrobky určené pro psy mohou být pro kočky a ryby nebezpečné.

Permethrin se v ČR nedá běžně koupit, ale můžete si ho objednat například v internetovém obchodě Amazon v Německu. Nabídka přípravků s permethrinem je vidět zde: koupit permethrin. Vyberte si přípravek s nejvyšším obsahem 1,5% a více.

Detail odstavce: Recepty na permethrinový sprej
Zdroj: Jak vyčistit čalouněnou sedačku od svrabu
Zveřejněno: 20.11.2017

DUŠENÁ MRKEV

Dušená mrkev s hráškem

Suroviny:

  • 1 kg mrkve
  • 150 g mraženého hrášku
  • 1 ks cibule
  • 60 g másla
  • 60 g hladké mouky
  • 60 ml oleje
  • citronová šťáva
  • cukr
  • sůl
  • voda na podlití

Postup:

Dušená mrkev s hráškem je klasické jednoduché a dietní jídlo, které je vhodné i pro nemocné. Nejprve důkladně omyjte mrkev, oškrábejte ji a nakrájejte na malé kostičky (nebo můžeme nahrubo nastrouhat). V hrnci rozpalte olej a orestujte na něm nadrobno nakrájenou cibuli, po chvíli k ní přidejte mrkev, osolte a přilijte tolik vody, aby sahala jen mírně nad mrkev. Přikryjte pokličkou a duste. Asi po deseti minutách přisypte hrášek a duste, dokud zelenina nezměkne. Nakonec celou směs zaprašte hladkou moukou, dobře promíchejte a ještě chvíli povařte. Po odstavení dochuťte zeleninu pomocí cukru a citronové šťávy a na zjemnění přidejte máslo.

Dušená mrkev s hráškem se hodí jako lehká příloha k jakémukoliv masu. Někdo si na ní pochutná třeba jen s vařenými bramborami.

Detail odstavce: Dušená mrkev s hráškem
Zdroj: Dušená mrkev
Zveřejněno: 11.6.2014

DUŠENÁ MRKEV

Dušená mrkev s kuřecím masem

Suroviny:

  • 750 g kuřecích prsou
  • 500 g mrkve
Podle chuti:
  • máslo
  • mletý černý pepř
  • sůl
  • vývar

Podle potřeby:

  • olej na smažení

Postup:

Očištěnou a oloupanou mrkev nakrájejte na kolečka nebo na kostičky. Kuřecí maso nakrájejte na nudličky, osolte, opepřete a osmažte zprudka na oleji. Mrkev uvařte, přidejte k ní opečené kuřecí nudličky, znovu vše jemně osolte a opepřete. Můžete přidat kostku slepičího nebo zeleninového vývaru. Podle chuti můžete směs zahustit a pro zjemnění přidejte nakonec kousek másla. Dušenou mrkev s kuřecím masem podávejte nejlépe s vařenými brambory.

Detail odstavce: Dušená mrkev s kuřecím masem
Zdroj: Dušená mrkev
Zveřejněno: 11.6.2014

DUŠENÁ MRKEV

Dušená mrkev dietní

Suroviny (pro 1 osobu):

  • 2 ks mrkve
  • voda
  • špetka soli
  • 1 lžička olivového oleje

Postup:

Očištěnou mrkev oloupejte a dejte ji celou nebo rozkrojenou na půlky vařit v malém množství mírně osolené vody. Vařte cca 10 až 15 minut, než mrkev mírně změkne. Měli byste do ní snadno píchnout vidličkou, ale pozor, nesmí být příliš měkká.

Mrkev nechte vychladnout, poté ji nastrouhejte na hrubém struhadle nebo nakrájejte na nudličky. Vložte opět do kastrolku, v němž zůstala trocha vody, ve které jsme mrkev vařili. Mrkev opět prohřejte, přidejte lžičku olivového oleje a můžete přidat i lžičku cukru.

Nakonec dušenou mrkev můžete dochutit nadrobno nakrájenými 2 plátky šunky, které necháte s mrkví chvilku prohřát. Podávejte s brambory nebo jako zdravou přílohu k masu.

Detail odstavce: Dušená mrkev dietní
Zdroj: Dušená mrkev
Zveřejněno: 11.6.2014

JAK VYČISTIT ČALOUNĚNOU SEDAČKU OD SVRABU

Autosedačky

U autosedaček platí to samé, nepoužívat 5 dní, zákožka totiž není schopná přežít mimo kůži člověka déle než 3 dny.

Detail odstavce: Autosedačky
Zdroj: Jak vyčistit čalouněnou sedačku od svrabu
Zveřejněno: 20.11.2017

STŘÍHÁNÍ TÚJÍ

Postup

Na vybranou dřevinu navlečte šablonu zvoleného tvaru a vyčnívající větévky ze šablony odstřihněte. Šablonu na rostlině ponechte, důkladně ji ale upevněte k zemi, aby se působením větru neposunula. Rostlina šablonou proroste tak, že ji nebude vidět, a vy budete příště už jen zastřihávat nově vyrašené větévky. Ideálním obdobím k tvarování je duben a pak začátek léta, tedy červen. Drobné estetické zastřihávání můžete samozřejmě provádět během celého roku kromě zimy. Rostliny stříhejte ideálně za podmračeného počasí a keře nezapomeňte pravidelně zalévat. Nůžky po každém řezu očistěte, abyste jimi nepřenesli na jinou dřevinu případné onemocnění či škůdce.

Keř vytvarovaný do spirály si můžete také zkusit vytvořit. Vyberte si ale dostatečně pevnou a velkou rostlinu, aby na ní bylo tvarování vidět, nejlépe s rovným kmenem. Obtočte kolem ní provázek v přibližně stejných rozestupech, poslouží vám jako vodicí čára, a začněte podle něj keř odshora dolů zastřihávat. Máte-li ale pěknou, vzrostlou túji, zkuste ji první rok nejdříve sestříhat do tvaru kužele a až následující vyzkoušejte spirálu. Tvarované okrasné dřeviny, které se střihem udržují v daných tvarech, ať už geometrických nebo jiných, se nazývají také topiary. Složitější topiary mohou mít podobu i živé sochy. Pojmenování topiary je odvozeno od latinského slova označujícího ornamentální krajiny a čeština pro něj zatím název nemá.

Detail odstavce: Postup
Zdroj: Stříhání tújí
Zveřejněno: 23.2.2018

ZAPEČENÉ TĚSTOVINY SE SMETANOU

Zapečené těstoviny se salámem a smetanou

Ingredience: 500 g těstovin, 400 g gothajského salámu, 5 vajec, 1 cibule, sůl, majoránka, mletý pepř, máslo

Technologický postup: Uvaříme těstoviny podle návodu na obalu a scedíme. Gothajský salám (vcelku) nahrubo nastrouháme. Mezitím zpěníme nadrobno nakrájenou cibulku na másle, do které vysypeme nastrouhaný salám. Smažíme za stálého míchání několik minut, dokud salám nepustí šťávu. Hmotu smícháme s těstovinami. Vše nasypeme do vymaštěného pekáče a rozprostřeme. Rozšleháme si 5 vajec, které osolíme a okořeníme, nezapomene, že salám a těstoviny už jsou ochucené. Vejce vlijeme rovnoměrně na těstoviny se salámem. Pekáček přikryjeme a pečeme v troubě při 170 °C asi 35–40 minut. Poté sejmeme pokličku a přibližně 5 minut pečeme bez ní, dokud vrchní těstoviny nezačnou hnědnout. Dobré je, když křupou mezi zuby. Zapečené těstoviny se salámem podáváme se sladkokyselou okurkou.

Detail odstavce: Zapečené těstoviny se salámem a smetanou
Zdroj: Zapečené těstoviny se smetanou
Zveřejněno: 24.4.2017