Informace od profesionálů

MENU

  

CHOROBY

  

PĚSTOVÁNÍ

  

ŠKŮDCI

  

RECEPTY

  
Téma

ČERVENÁ ŘEPA RECEPTY SALÁT

OBSAH

Syrová červená řepa s jogurtem

Ingredience: 1 syrová červená řepa, 3 stroužky česneku, 1 bílý jogurt, sůl, pepř

Postup: Syrovou řepu najemno nastrouháme, přidáme utřený česnek, 1 bílý jogurt bez ochucení, sůl a pepř. Ihned podáváme.

Zdroj: Recepty s červenou řepou

Diskuze

V diskuzi ČERVENÁ ŘEPA A TROMBOCYTY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Nasťa.

mám nizkou hladinu trombocytů?? nevím jestli červená řepa se smí, když je ubytek krevních destiček,,tudíz zvýšená krvácivost...

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Marie.

jestli existuje něco čím zvýšit růst krevních destiček

Zdroj: diskuze Červená řepa a trombocyty

Pečená červená řepa s balkánským sýrem

Ingredience:

  • 1 vetší červená řepa
  • 50 g balkánského sýra
  • 10 g vlašských ořechů
  • 1 lžíce olivového oleje
  • sůl
  • pepř

Postup:

Červenou řepu omyjte a oloupejte, nakrájejte na menší kostičky a vložte do zapékací misky. Přidejte nadrobený, pokrájený nebo nastrouhaný balkánský sýr, nasekané ořechy, zakápněte olivovým olejem, dochuťte solí a pepřem a promíchejte. Dejte do předehřáté trouby a pečte asi půl hodiny.

Zdroj: Pečená červená řepa

Poradna

V naší poradně s názvem ČERVENÁ ŘEPA - ZAVAŘOVÁNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milena.

Zavařená červená řepa se zelím , není v nálevu psaný poměr vody ?
Svařit vodu , ale jaké množství na 5 dílů octa , 1 díl soli ?
Děkuji za zprávu .

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Na 5 dílů octa se dává 15 dílů vody.

Zdroj: diskuze Červená řepa - zavařování

Je sterilovaná červená řepa zdravá?

Sterilovaná červená řepa se konzumuje hlavně v období, kdy není k dostání syrová. Nejlepší účinky na zdraví má syrová červená řepa, ze které se připraví salát nebo šťáva. Sterilovaná řepa má také příznivé účinky na lidský organismus, ale jejich hodnoty nejsou již tak vysoké jako u syrové.

Zdroj: Červená řepa a její nežádoucí účinky

Diskuze

V diskuzi ČERVENÁ ŘEPA - ZAVAŘOVÁNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Fojtíkoá Blanka.

Když zavařuji červenou řepu se zelím - může být i bílé? A i v tom případě se musí řepa nejdříve uvařit. Děkuji za odpověď.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Červená řepa - zavařování

Pečená červená řepa s bramborem

Ingredience:

  • 1 větší červená řepa
  • 2 brambory
  • balkánský sýr
  • chilli koření
  • sůl
  • pepř

Postup:

Řepu i brambory omyjte a oloupejte. Nakrájejte na stejně velké kostky a přesypte do zapékací mísy, zasypte nadrobeným, nastrouhaným nebo pokrájeným balkánským sýrem a dochuťte chilli kořením, solí a pepřem. Zaklopte a dejte do předem vyhřáté trouby na 200 °C a pečte asi jeden a půl hodiny. Chcete-li mít kůrčičku, na posledních 15 až 20 minut odklopte.

Zdroj: Pečená červená řepa

Diskuze

V diskuzi TĚSTOVINOVÝ SALÁT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Fakevivi182t.

Těstovinový salát je taková klasika která neurazí ani nějak extra nenadchne. Což samozřejmě nemyslím ve zlém. Těstovinový salát se podle mě nejvíce hodí na oslavy, kde víte, že je hodně lidí a potřebujete něco co je zaplácne a zároveň toho bude hodně. Když pak něco zbyde a my to nechceme používáme drtiče odpadu.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Těstovinový salát

Červená řepa s křenem

Ingredience: 1 červená řepa, 1 střední křen

Nálev: 1 l vody, 1/4 l octa, 6 dkg soli, 20 dkg cukru, 1–2 bobkové listy, 5 kuliček nového koření, 5 kuliček pepře, 2 hřebíčky

Postup: Červenou řepu očistíme, opláchneme a v osolené vodě uvaříme doměkka. Po zchladnutí ji oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle. Křen oškrábeme, najemno ustrouháme a smícháme s červenou řepou. Vodu svaříme spolu s octem, cukrem a solí na nálev. Směs plníme do skleniček, zalijeme horkým nálevem a sterilujeme 15 minut při 85 °C.

Můžete vytvořit i rychlejší variantu: Uvařenou řepu nastrouháme nahrubo, přidáme najemno nastrouhaný křen, zakápneme lžičkou olivového oleje a dochutíme solí a pepřem.

Zdroj: Recepty s červenou řepou

Doporučení odborníků

Spojovat vajíčkový salát něčím jiným než majonézou, to je škoda surovin. Všechny experimenty s použitím jogurtu nebo třeba zakysané smetany končí tak, že si výrobek většinou musí tvůrce pochválit a sníst sám, nikomu kromě něj to nechutná.

Přídavek jiných surovin (sýr, uzenina) je možný, pak to ale bude nějaký majonézový salát dle fantazie, nikoliv klasický vajíčkový salát.

Do salátů nepoužíváme kupovanou tatarskou omáčku. Jednak má už svou vlastní chuť a jednak tím salát získá slizkou konzistenci (emulgátory v každé kupované tatarce).

Ovšem jsou situace, kdy opravdu nelze použít majonézu, a tak zde jsou uvedeny i recepty na vajíčkový salát s bílým jogurtem.

Zdroj: Vajíčkový salát

Diskuze

V diskuzi RECEPTY NA KARLOVARSKÝ HOUSKOVÝ KNEDLÍK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lucasice.

My doma veškeré knedlíky děláme už jen na páře.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Hary.

Před 49 lety jsem okoukal vaření knedlíků v páře od své nastávající tchýně a od té doby to jinak nedělám. Nemusím mít strach z rozvaření, spolehlivě vytvořím knedlíky, které jsem ještě nikdy nevařil.

Zdroj: diskuze Recepty na karlovarský houskový knedlík

Jak často jíst červenou řepu

Červená řepa má vyšší obsah sacharidů, přesto nepatří mezi zeleninou k těm nejsladším druhům. Většina lidí může v klidu konzumovat červenou řepu několikrát týdně (jejich listy v neomezeném množství) a užívat si nejen její sladkou, lehce zemitou chuť, ale i velké množství živin.

Červená řepa se dá konzumovat celá. Upravovat můžeme i mladé listy, ale nejčastěji zužitkováváme pouze bulvu, kterou je možné připravit na mnoho způsobů. Za syrova ji můžeme přidávat do zeleninových salátů, můžeme ji ale také konzervovat, péct nebo vařit.

Zdroj: Červená řepa a její nežádoucí účinky

Poradna

V naší poradně s názvem RECEPTY NA HOVĚZÍ VÝVAR se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Tereza.

Dobrý den, mohu se zeptat co uděláme se zbylým žloutkem???

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Žloutek můžete použít například do třené bábovky. Na vyčištění vývaru je nutný pouze bílek. Žloutek vám prostě zbyde.

Zdroj: diskuze Www.hovězí polevka-čistit

Postup

Pohlreich doporučuje předehřát troubu na 180 °C. Řepy naskládejte do pekáčku, pokapejte olivovým olejem, osolte a opepřete. Vložte pekáč do předehřáté trouby a pečte přibližně 30 minut, dokud nepůjde řepa nožem lehce rozkrojit. Jakmile je hotová, vyndejte ji z trouby a nechte vychladnout.

Jednotlivé bulvy řepy poté rozkrojte na poloviny (záleží na vás, jestli je oloupete nebo necháte se slupkou) a každou pokapejte olivovým olejem a lžící červeného vinného octa.

Zálivku na salát připravíte jednoduše, uvádí Pohlreich. V misce, nebo ještě lépe v malé skleničce s uzávěrem důkladně promíchejte všechny suroviny.

Radicchio salát natrhejte na kousky a přelijte zálivkou. Naservírujte salát na talíře, na něj rozložte plátky upečené řepy a navrch dejte vlašské ořechy. Nakonec na talíře rozdělte čerstvý kozí sýr a natrhané lístky hladkolisté petrželky. Ihned podávejte, upozorňuje Zdeněk Pohlreich.

A jako bonus přikládáme ještě jeden recept z červené řepy.

Zdroj: Pečená červená řepa podle Pohlreicha

Recepty

V českých domácnostech se bramborový salát připravuje různě a v mnohých rodinách se vlastní specifický recept beze změn dědí z generace na generaci. Některé kuchařky a kuchaři naopak rádi experimentují a bramborový salát připravují pokaždé jinak, v různých variacích. Jediné správné kritérium pro „ten pravý“ bramborový salát je pouze jeho dobrá chuť. Důležité je připravit salát alespoň den předem a umístit do chladu. Dobře se „proleží“, všechny přísady se prolnou a více vyniknou všechny jeho chutě.

Pokud nemáte svůj tradiční rodinný recept, nebo chcete vyzkoušet nové varianty, můžete si vybrat třeba z níže uvedených receptů...

Zdroj: Bramborový salát

Diskuze

V diskuzi ČEVABČIČI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Janak.

Chtěla bych pravý recept , ten je bez česneku a cibule , tyhle recepty jsou na karbanátky , a obaluje se to v mouce .
to nejní přesný
děkuju

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jurko.

Ano, naprostá pravda. Tady se , nejenom tyto stránky, kašle na pravý recept. Tady si každý dělá co chce, ale propůjčuje si název jídla. Dle ČSN (15418) patří do čevabčiči směs hovězího a vepřového masa 500g - 500g umletého s 150g cibule osoleného, přidána mletá paprika 5g, pepř 1g. Vše smícháme a vytvoříme 30 dílků masa které rozválíme na tenké válečky a ty pak v sádle opečeme do zlatova. Podáváme s najemno nakrájenou cibulkou a hořčicí. K tomu chléb, nebo brambor. Toť vše.
PS. je mi líto, že se na základní jídla nepoužívají normy. Pak si člověk někde dá něco a přinesou mu úplně něco jiného než čekal. Ještě že Svíčkovou musí vařit alespoň přibližně. Protože třeba guláš pod určitým názvem je všude jiný
Pěkný den

Zdroj: diskuze Čevabčiči

Recept z červené řepy pro děti

Děti při konzumaci jídla milují barevnost. V tomto směru je perfektní použít právě červenou řepu. Pokrm pak bude nejen barevný, ale i zdravý.

Salát ze syrové červené řepy s jablky

Řepa s jablky je snad nejoblíbenější kombinace. Jablka dodají řepě skvělou chuť. Oloupanou řepu nastrouháme a smícháme s nastrouhanými jablky. Promícháme a přidáme do salátu šťávu z citronu, ořechy a rozinky. Nakonec vmícháme jogurt a podle potřeby dochutíme pepřem a solí.

Zdroj: Recepty s červenou řepou

Diskuze

V diskuzi CUKETOVÁ POLÉVKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Helena Čámská.

Vždy jsem ráda vařila a sbírala recepty. Mám jich doma dost, ale ted musím vařit dietně, takže uvažuji jak na takovou cuketovou polévkou - bez koření.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Cuketová polévka

Pečená červená řepa se zakysanou smetanou

Ingredience:

  • 1 větší červená řepa
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžíce plnotučné hořčice
  • 1 zakysaná smetana
  • šťáva z citronu
  • sůl
  • pepř

Postup:

Řepu neloupejte, jen ji důkladně omyjte a osušte. Zabalte do alobalu a pečte v troubě vyhřáté na 200 °C asi 45 minut, tak aby byla spíše poloměkká. Hned jak řepu vyndáte z trouby, vybalte ji z alobalu a propíchněte, aby z ní vyšla pára, poté oloupejte a nechte úplně vychladnout. Vychladlou řepu nastrouhejte na hrubém struhadle, zakápněte citronovou šťávou, přidejte utřený česnek, zakysanou smetanu a dochuťte solí a pepřem. Podávat můžete jako přílohu k hlavnímu jídlu, ale chutnat vám bude i na čerstvém pečivu.

Zdroj: Pečená červená řepa

Nežádoucí účinky

Červená řepa může mít i nežádoucí účinky na lidský organismus, může například způsobovat zácpu nebo bolesti hlavy.

Konzumaci listů by se kvůli obsahu kyseliny šťavelové měli vyhnout lidé se záněty kloubů, dnou či ledvinovými kameny.

Betanin, což je barvivo obsažené v červené řepě, je vylučován do moči a stolice a obarvuje je. Jedná se o přirozený důsledek konzumace, proto není třeba se obávat.

Zdroj: Červená řepa a její nežádoucí účinky

Pečená červená řepa podle Jamieho Olivera

Ingredience:

  • 1 vetší červená řepa
  • 3 stroužky česneku
  • 6 lžic olivového oleje
  • 3 lžíce octa
  • majoránka
  • sůl
  • pepř

Postup:

Řepu omyjte a oloupejte, rozkrájejte na osminky, máte-li menší, postačí čtvrtiny či poloviny. Vezměte si větší díl alobalu, řepu na něj rozprostřete, přidejte neoloupané stroužky česneku, okořeňte majoránkou, solí a pepřem, z jedné strany alobal důkladně uzavřete, z druhé nechte ještě otevřený pro dodání zbylých tekutých ingrediencí. Přilijte ocet a olej a uzavřete alobal i z druhé strany, kousky řepy nechte pořád rozprostřené do jedné vrstvy. Přendejte do zapékací mísy nebo do pekáčku a pečte v troubě předehřáté na 200 °C asi hodinu, máte-li větší kousky řepy, klidně o něco déle, aby byla řepa měkká. Upečené rozbalte, přendejte na talíř, můžete posypat ještě čerstvými bylinkami, a podávejte.

Zdroj: Pečená červená řepa

Bramborový salát s křepelčími vajíčky

Ingredience:

  • 1 cibule
  • červená cibule
  • červená kapie
  • 2 jablka
  • 2 kg brambor
  • 2 lahůdkové cibulky
  • 2 lžíce plnotučné hořčice
  • 3 stonky řapíkatého celeru
  • 3 šalotky
  • 4 lžíce majonézy
  • 4 lžíce tatarské omáčky
  • 4 mrkve
  • 4 slepičí vejce
  • 5 lžic zeleného hrášku
  • 5 sterilovaných okurek
  • 8 křepelčích vajec
  • Med
  • Pepř
  • Sůl

Postup přípravy:

Kapii bychom měli mít připravenou již týden předem (spaříme ji a naložíme do okurkového láku). Brambory a mrkev společně uvaříme ve slané vodě. Pak je oloupeme a nakrájíme na kostky. Uvaříme vejce natvrdo, a jakmile vychladnou, tak je nakrájíme. Nakrájíme i zeleninu a jablka. Salát osolíme, opepříme a přidáme majonézu, hořčici a med. Vše promícháme, ale opatrně, abychom zeleninu zbytečně nepolámali (kvůli estetickému dojmu, na chuti to nic nemění).

Zdroj: Bramborový salát

Zavařujeme červenou řepu

Uchovat červenou řepu zavařováním, aby mohla být celý rok připravena ke konzumaci, je prastarý způsob, který funguje dodnes. Každý má svůj postup na zavařování. Vitamínů, minerálů a dalších hodnotných látek po zavařování červené řepy zůstane ještě dostatek. Konzervování červené řepy je stejné jako při každém jiném zavařování ovoce a zeleniny.

Ingredience: 2 l vody, 20 g cukru, 20 g soli, 2–3 bobkové listy, 8 kuliček nového koření, 8 kuliček barevného pepře, 1 lžička kyseliny citronové, červená řepa

Postup: Červenou řepu uvaříme ve slupce a necháme vychladnout. Červená řepa se nesmí hlavně rozvařit. Řepu oloupeme, jde to velmi dobře a celkem rychle. Nyní zvolíme způsob nakrájení řepy – na kostičky nebo jakýkoliv jiný tvar, který chceme mít. Anebo uvařenou červenou řepu jednoduše nahrubo nastrouháme.

Nálev pro zavařování červené řepy můžeme mít již předem připravený nebo jej připravíme v době, kdy nám řepa chladne. Nálev vždy necháme projít varem a vychladnout. Kdo nechce mít v zavařované červené řepě koření, může nálev přecedit.

Nakrájenou nebo nastrouhanou červenou řepu dáváme do skleniček a zalijeme vychladlým nálevem. Zavařovací sklenice uzavřeme víčkem a červenou řepu sterilizujeme standardním způsobem, přibližně 15 minut při 85 °C. Pak ihned vyjmeme ze zavařovacího hrnce.

Takto zavařená (sterilovaná) červená řepa se vám bude skvěle hodit na zimní období.

Zdroj: Recepty na červenou řepu

Sterilovaná červená řepa s křenem

Ingredience: 1 kg červené řepy, 200 g křenu, 500 g cukru, 35 g soli, 2 l vody, 170 ml octa

Technologický postup: Neoloupané bulvy červené řepy uvaříme ve vodní lázni doměkka, což bude u větších kusů trvat až hodinu. Zatímco nám budou bulvy chladnout, nachystáme si nálev. Ten uděláme tak, že dáme do vody cukr, sůl a ocet, vše přivedeme k varu a tím je nálev hotový. Mezitím nám již řepa vychladla, a tak ji oloupeme a následně nastrouháme. To samé uděláme i s křenem, který poté s řepou promícháme. Tuto směs vložíme do zavařovaček, zalijeme nálevem, zavařovačky uzavřeme a po dobu 15 minut při teplotě 85 °C sterilujeme ve vodě, troubě či jiným způsobem.

Zdroj: Červená řepa - zavařování


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Michal Vinš

Nina Vinšová

Mgr. Jitka Konášová

Mgr. Jana Válková


ČeskéNápady

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP