Gulášová polévka z hovězího masa
Suroviny (na 4–6 porcí):
- 800 g hovězího krku nebo loupané plece (ne kližka!)
- 150 g sádla
- 500 g cibule
- 1 lžička kmínu
- 1 lžíce rajského protlaku
- 2 lžíce kvalitní (nejlépe maďarské) mleté sladké papriky
- hovězí vývar (minimálně 2 litry)
- špetka pálivé papriky
- 5 stroužků česneku
- 100 ml červeného vína
- 1 lžíce majoránky
- 1 kg brambor
- sůl a pepř na dochucení
Postup:
Maso nakrájejte na kostičky o velikosti cca 1,5 cm. Nejprve krájejte takzvaně po vlákně a pak napříč. Pro tuto úpravu je vhodné přední maso, které je šťavnaté a dobře se dělí. Na větší kousky si nakrájejte také oloupanou cibuli. V kastrolu se silnějším dnem zpěňte sádlo. Společně s cibulkou a kmínem vložte také maso a obojí krátce orestujte, než se maso takzvaně zatáhne a změní barvu z tmavě červené na světlejší. Do orestovaného základu přidejte protlak (kvůli barvě) a půl lžíce majoránky. Než ji přisypete, dobře ji promněte v dlaních. Teprve pak dochuťte sladkou paprikou a krátce, ne déle než 30 sekund, promíchejte. (Aby měla paprika krásnou barvu, kterou pak předá jídlu, je potřeba ji osmažit na tuku, ale ne dlouho, protože by paprika mohla zhořknout.) Poté zalijte vývarem a přiveďte k varu. Ochuťte ještě špetkou pálivé papriky, dle chuti i česnekem (ale jeho chuť by neměla z polévky příliš vystupovat) a vínem. Pozvolna nechte táhnout. Když už je maso skoro měkké (podle druhu masa to bude trvat zhruba hodinu), přidejte na kostičky nakrájené brambory. Ty uvařte do měkka, to je asi 15 minut. Polévku dochuťte a těsně před podáváním ještě přidejte zbylou majoránku, kterou opět pro lepší vůni rozetřete v dlaních, a zbytek vína. Takto připravenou polévku již není potřeba zahušťovat.
Zdroj: článek Recepty na gulášovou polévku