Informace od profesionálů

MENU

  

CHOROBY

  

PĚSTOVÁNÍ

  

ŠKŮDCI

  

RECEPTY

  
Téma

CESARE SALÁT RECEPT DRESINK

OBSAH

Historie salátu César

Autorství receptu na salát César se obvykle připisuje italskému kuchaři jménem Cesare Cardini, který působil v Mexiku a USA a podle kterého dostal salát i svůj název. Traduje se, že salát Cesár vznikl u příležitosti oslav 4. července 1924, ale existují i jiné verze vzniku receptu. V roce 1948 pak začal Cardini s tovární výrobou dresinku. Podle původního Cardiniho receptu se do salátu dávaly celé listy římského salátu naplněné krutony, parmezánem, worcesterskou omáčkou a vejci (částečně ztuhlými, ale ne zcela uvařenými). Za základ originálního salátu César se považuje právě římský salát, nikoli ledový salát a podobně. Dnes se většinou používají nakrájené či natrhané listy a do salátu se často přidávají ančovičky (které sám Cardini odmítal) či kousky kuřecího masa, popřípadě další ingredience. I když vám v restauracích budou servírovat různé variace tohoto salátu, právě pár kapek worcesterské omáčky spolu s ančovičkami (alias sardelkami) dodá pokrmu chuť typickou jedině pro salát César. Tento salát se stal velmi oblíbeným v Kalifornii a odtud vedla jeho cesta rovnou do Evropy.

Zdroj: Zeleninový César salát

Diskuze

V diskuzi TĚSTOVINOVÝ SALÁT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Fakevivi182t.

Těstovinový salát je taková klasika která neurazí ani nějak extra nenadchne. Což samozřejmě nemyslím ve zlém. Těstovinový salát se podle mě nejvíce hodí na oslavy, kde víte, že je hodně lidí a potřebujete něco co je zaplácne a zároveň toho bude hodně. Když pak něco zbyde a my to nechceme používáme drtiče odpadu.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Těstovinový salát

Americký dresink

Ingredience: 2 lžíce majonézy, 100 g bílého jogurtu, svazek čerstvých bylinek, sůl, mletý pepř, 50 ml kysané smetany, 1 stroužek česneku, 3 lžičky kečupu, tabasco

Technologický postup: Bylinky umyjeme, osušíme a česnek očistíme. Všechno nadrobno nasekáme. Bylinky a česnek smícháme se smetanou, jogurtem, majonézou a kečupem. Americký dresink dochutíme solí, kořením a trochou tabasca. Dresink necháme vychladit a můžeme podávat.

Zdroj: Studené omáčky k masům

Diskuze

V diskuzi MUCHOVNÍK MARMELÁDA RECEPT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Anežka Kuchařová.

recept na povidla z muchovníku

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Muchovník marmeláda recept

Jogurtový dresink s česnekem

Ingredience: 4 lžíce bílého jogurtu, 2 lžičky slunečnicového oleje, 1 lžička octa, 1 lžička hořčice, špetka soli, špetka pepře

Postup: V misce smícháme olej a ocet, aby se obě chutě promíchaly. Poté přidáme hořčici, opět promícháme a nakonec přimícháme jogurt. Dresink dochutíme a přeléváme jím například grilované maso.

Zdroj: Jogurtový dresing

Poradna

V naší poradně s názvem PEČENÍ CHLEBA V ELEKTR.PEKÁRNĚ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vladimir Kalina.

Mám problém.Když mě chléb v pekárně krásně vykyne a zahájím pečení,vždy po vypnutí pekárny se chléb ve středu propadne a je z toho neforemný kus upečeného chleba.Dík azdraví Vladimír

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Zkuste jiný recept na pečení. Tady je podrobně vysvětlen netradiční recept z kvásku: www.ceskenapady.cz/d…

Zdroj: diskuze Pečení v pekárně

Recepty

V českých domácnostech se bramborový salát připravuje různě a v mnohých rodinách se vlastní specifický recept beze změn dědí z generace na generaci. Některé kuchařky a kuchaři naopak rádi experimentují a bramborový salát připravují pokaždé jinak, v různých variacích. Jediné správné kritérium pro „ten pravý“ bramborový salát je pouze jeho dobrá chuť. Důležité je připravit salát alespoň den předem a umístit do chladu. Dobře se „proleží“, všechny přísady se prolnou a více vyniknou všechny jeho chutě.

Pokud nemáte svůj tradiční rodinný recept, nebo chcete vyzkoušet nové varianty, můžete si vybrat třeba z níže uvedených receptů...

Zdroj: Bramborový salát

Poradna

V naší poradně s názvem CIBULOVÁ ŠŤÁVA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Doleželová.

Prosím Vás kde najdu recept na cibulovou šťávu. Měli jste ji na vašem webu. Děkuji D.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Recept na cibulovou šťávu je tady: www.ceskenapady.cz/j…
V článku je napsáno, jak se používá šťáva z cibule na kašel. Jestli je dobrá cibule s cukrem proti kašli. A také recept na to, jak vymačkat šťávu z cibule.

Zdroj: diskuze Cibulová šťáva

Postup

Nejprve si připravíme dresink. V mixéru rozmixujeme ančovičky se strouhaným parmezánem a trochou vody. Když se ančovičky rozmixují, přidáme majonézu, hořčici, česnek, dochutíme solí a pepřem a znovu krátce promixujeme nebo promícháme metličkou v misce. Z toastového chleba okrájíme kůrku a zbytek nakrájíme na malé pravidelné kostičky, které dáme na plech a usušíme je v troubě při 100 °C, dokud nebudou křupavé. Na větší pánvi rozehřejeme trochu olivového oleje nebo másla, ve kterém rozmícháme nastrouhaný česnek a prohodíme na něm připravené krutony. Proprané listy římského salátu překrájíme na širší nudle a promícháme s dresinkem. Na talíři salát dozdobíme plátky parmezánu a česnekovými krutony.

Zdroj: Caesar salát podle Pohlreicha

Poradna

V naší poradně s názvem DOMÁCÍ RECEPT NA NALOŽENÉ PLODY SCHIZANDRY V MEDU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ludmila.

Máte,prosím někdo recept s dávkou medu a plodů schizandry,jak dlouho nechat naložené a jak užívat ?Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča .

Domácí pastilky ze schisandry
Ingredience:
- 29 gramů prášku ze schisandry
- 1 lžíce medu
- okvětní lístky z růže nebo jiný rostlinný prášek na stužení pastilky - volitelně
Postup:
V případě že med je příliš tuhý, jemně ho nahřejeme ve vodní lázni, aby se roztekl. Do malé misky dáme prášek ze schisandry a zvolna přidáváme med dokud se nevytvoří těstovitá konzistence. Z těsta vytvarujte kuličky velikosti hrášku a obalíme je v prášku z okvětních lístků, aby se kuličky neslepovaly. Kuličky se uloží do těsného obalu na tmavé místo nebo v chladničce.
Doporučené použití: 3 až 6 g denně.

Zdroj: diskuze Domácí recept na naložené plody schizandry v medu

Jogurtový dresink do tortilly

Ingredience: 1/4 šálku jogurtu, 120 g sýra s modrou plísní (například nivy), 1/4 šálku smetany, 2 lžíce majonézy, sůl, 2 lžíce citronové šťávy, mletý černý pepř

Postup: Sýr rozdrobíme a rozšleháme ho se smetanou na hustou pastu. Pak přidáme jogurt, citronovou šťávu a majonézu a vše důkladně promícháme. Nakonec dresink dochutíme solí a pepřem. V uzavřené nádobě ho můžeme v ledničce uchovat až týden.

Zdroj: Jogurtový dresing

Diskuze

V diskuzi VÝROBA MEDOVINY ZA STUDENA RECEPT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kutina Jindrich.

Muzete mi poslat recept na Medovinu za studena dekuji .

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Výroba medoviny za studena recept

Jak dělají salát „kluci v akci‟

Ingredience: 2 kuřecí prsa, špetka kari, mletý pepř, sůl, olivový olej, 4 plátky anglické slaniny, 1 římský salát, 150 g parmezánu, 2 žemle (popřípadě veka nebo bageta).

Ingredience na dresink: 2 žloutky, střik vinného octa, 1 lžička dijonské hořčice, 1 lžička krystalového cukru, mletý pepř, sůl, 100 ml oleje, stroužek česneku, 4 ančovičky.

Postup: Žemle nakrájíme na kostky a ve středně vyhřáté troubě je vysušíme dokřupava. Česnek a ančovičky nakrájíme najemno. V míse vymícháme dohladka žloutky s vinným octem, cukrem, hořčicí, pepřem a solí a postupně (za stálého míchání) přiléváme olej, až získáme majonézovou emulzi. Poté vmícháme ančovičky s česnekem a dáme do lednice vychladit. Kuřecí prsa očistíme, ochutíme špetkou pepře, kari a solí, lehce zakápneme olejem a vše vetřeme do masa. Maso opečeme na troše olivového oleje dozlatova společně s plátky slaniny. Salát natrháme na kousky a promícháme s dresinkem. Na talíř klademe salát, nakrájená kuřecí prsa, slaninu, krutony a zdobíme hoblinami parmezánu.

Zdroj: Zeleninový César salát

Diskuze

V diskuzi RECEPT UTOPENCI SE ZELÍM A KŘENEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Inka.

V severních Čechách v hospůdce U vodopádu v zimě podávávali utopence s cibulí, zelím a křenem. Bylo to ohromné s chlebem a 2 dcl svařáku. Má někdo na podobné utopence recept?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Ivana.

Dobrý den, naložila jsem špekáčky, asi po týdnu jsme ochutnali a přidali cibuli.
Teď jsou naložené asi čtyři týdny a obsah se trochu zakalil a objevily se bublinky.
Máte s tím někdo zkušenost? Děkuji za odpověď.

Zdroj: diskuze Recept utopenci se zelím a křenem

Jogurtový dresink s koprem

Ingredience: 1 kelímek bílého jogurtu, snítka kopru, 1 stroužek česneku, sůl, pepř

Postup: Do kelímku od jogurtu přidáme nadrobno posekaný kopr a rozetřený česnek. Důkladně promícháme a dochutíme solí a pepřem.

Zdroj: Jogurtový dresing

Diskuze

V diskuzi RECEPT NA BUŘTGULÁŠ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vilém Černík.

Teda zcela mne usadil recept dle Pohlreicha. Jak jsem byl blbej a nevzdělanej než mne poučil tenhle kuchtík. Tak on před vařením brambory umyje, hleďme, a dokonce cibuli oloupe. No, řekl by to někdo ? A jen tak mimochodem, smetana nemá v buřguláši co dělat, to ať si vaří Pohlreich v těch svejch rádoby honosných putykách.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Naděžda.

Pane Černíku, do buřtguláše přidávám na konec šlehačku, aby se zjemnil. Je i pro děti a ne jen pro chlapy, co ho zapijí škopkem piva.
A jsem přesvědčena, že pan Pohlreich o vaření toho ví mnohem víc, než vy, pokud nevaříte v nějaké vyhlášené restauraci.

Zdroj: diskuze Recept na buřtguláš

Recept na salát s topinambury

Ingredience: 0,5 kg topinamburů, 4 ks rajčat, 150 g sýra Cottage, 1 lžíce pažitky, 1 ks oranžové papriky

Postup: Topinambury oškrábeme a dáme na chvíli do okyselené vody. Rajčata spaříme, oloupeme, zbavíme jadřinců a nakrájíme na kostičky. Stejně nakrájíme i žlutou nebo oranžovou kapii. Topinambury nastrouháme na hrubém struhadle. Pažitku nasekáme nadrobno. Ke kouskům rajčat a paprik přidáme nastrouhané topinambury, osolíme, opepříme a promícháme s kelímkem sýra Cottage. Salát ozdobíme nasekanou pažitkou a dáme vychladit.

Zdroj: Židovské brambory topinambury

Fitness vajíčkový salát

Ingredience: 8 vajec, 2 polévkové lžíce majonézy light, 100 g nízkotučného jogurtu, 12 cherry rajčat, 100 g pórku, sůl, pepř, 300 g salátu rukoly

Postup: Vejce uvaříme natvrdo, tedy cca 10 minut. Poté je necháme vychladnout pod tekoucí studenou vodou. Vajíčka oloupeme a rozmačkáme v ruce, promícháme je s majonézou a bílým jogurtem. Přidáme nadrobno nakrájený omytý pórek. Rukolu propláchneme a část jí přidáme do salátu a promícháme s vajíčky. Na ozdobu použijeme zbytek rukoly a nakrájená cherry rajčata. Energetická hodnota 1 porce je 1 138 kJ. Recept je na 4 porce.

Zdroj: Vajíčkový salát

Diskuze

V diskuzi PEPŘOVÁ OMÁČKA POHLREICH RECEPT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dana Rezlová.

Chtěla bych vědět, jestli celý pepř na pepřovou omáčku mám podrtit před použitím, eventuelně částečně povařit.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Ivanka.

pepřová omáčka se nedělá z černého pepře ale z nakládaného zeleného pepře. Je to o zcela jiné chuti.

Zdroj: diskuze Pepřová omáčka pohlreich recept

Jogurtový dresink s bylinkami

Ingredience: 1 limetka, bílý jogurt, pepř, sůl, koriandr, šalvěj

Postup: Čerstvé bylinky nadrobno nasekáme. Poté smícháme s jogurtem, do kterého vymačkáme šťávu z jedné limetky, můžeme přidat i trošku nastrouhané limetkové kůry. Přidáme sůl, pepř a necháme v lednici alespoň půl hodiny odpočinout.

Zdroj: Jogurtový dresing

Recept na vánoční bramborový salát

Suroviny:

  • 8 velkých brambor
  • 1 menší cibule
  • 3 okurky
  • 2 mrkve
  • 2 vajíčka
  • 15 dkg kvalitní uzeniny
  • 2 lžíce nálevu z okurek
  • majonéza
  • 1 lžíce plnotučné hořčice
  • 1 lžíce octa
  • 1 kávová lžička cukru
  • pepř
  • sůl

Postup:

Brambory uvařte ve slupce a po zchladnutí je oloupejte. Poté je nakrájejte na kostičky nebo protlačte přes mřížku. Na drobné kostičky nakrájejte také uzeninu a uvařenou mrkev. Vajíčka uvařte na tvrdo, oloupejte, žloutky rozdrobte a bílky nakrájejte na malé kousky. Sterilované okurky je nejlépe nastrouhat. Poté k bramborům přidejte majonézu a hořčici promíchanou s octem a nálevem z okurek. Dle chuti salát osolte a opepřete. Salát začněte míchat, až když budete mít všechny suroviny v jedné míse. Míchejte opatrně, lehce odspodu nahoru, aby se z brambor nestala lepivá kaše. Po zamíchání a případném dochucení nechte salát v lednici odležet do druhého dne. Nejlepší ke konzumaci je až druhý den, kdy už jsou chutě krásně propojeny.

Zdroj: Bramborový salát

Okurkový salát s wakame

Ingredience: 1 okurka, řasa wakame, mořská sůl, 1 lžíce oleje, citronová šťáva

Technologický postup: Řasu wakame namočíme a uvaříme ve vodě. Nastrouháme okurku, smícháme ji s řasou, osolíme mořskou solí, přidáme lžíci oleje a trochu citronové šťávy. Takto připravený salát necháme vychladit a podáváme.

Zdroj: Okurkový salát

Recept na sunomono s praženým sezamem

Ingredience: 1/2 salátové okurky, 2 lžíce japonského rýžového octa, 10 g cukru, 1/4 lžičky soli, 2–3 lžičky sezamových semínek

Technologický postup: Smícháme ocet s cukrem a solí. Sezamová semínka opečeme na suché pánvi. Pánev stačí rozpálit a pak snížíme teplotu a dáme na ni sezamová semínka. Stačí minuta či minuta a půl a semínka začínají hnědnout. Okurku přepůlíme a pak nakrájíme na jemné plátky, pokud chcete fajnovější verzi, okurku nastrouhejte na plátky. Vše smícháme. Připravený salát dáme vychladit. Dejte mu trochu víc času, aby se chutě krásně propojily.

Zdroj: Recept na sunomono

Ingredience

  • 6 lžic majonézy;
  • 4-5 filátek ančoviček;
  • 1 lžíce hrubozrnné hořčice;
  • 2 lžíce strouhaného parmezánu;
  • plátky toustového chleba;
  • 2-3 stroužky strouhaného česneku;
  • 1 římský salát;
  • olivový olej;
  • sůl a pepř.

Zdroj: Caesar salát podle Pohlreicha

Pařížský salát – kalorie

Patříte-li mezi jedince preferující zdravý životní styl a počítáte-li pečlivě kalorie i u sebemenší pochutiny, pak vás asi tento salát zrovna dvakrát nepotěší, a to především proto, že je vyráběn z uzeniny, majonézy a ostatních přídavných látek. Energická hodnota pařížského salátu ve 100 g činí 1 312 kJ, což je na kalorie přepočítáno 313,57. Zajímají-li vás nutriční hodnoty tohoto pokrmu, pak v uvedených 100 g obsahuje pařížský salát 4,7 g bílkovin, 4,6 g sacharidů, z toho 1,4 g cukru, 27 g tuku, z toho 3,5 g nasycených mastných kyselin, 1,5 g soli, 0,6 g sodíku a 0,52 g vlákniny.

Zdroj: Pařížský salát


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Nina Vinšová

Mgr. Jiří Dvořák

Mgr. Jana Válková

Mgr. Michal Vinš


ČeskéNápady

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP