Facebook Síť X Pinterest email tisk

Téma

CIBULKA


Zajímáte se o téma CIBULKA? Tak právě pro vás je určen tento článek. Jako minutka nemá krkovička chybu. Má tu výhodu, že je mnohem šťavnatější než kýta a bude se jen rozpadat. Kromě toho, že ji můžete obalit v trojobalu a udělat z ní skvělý řízek, chutná výborně obalená v těstíčku, a to nejlépe pivním, úžasná je grilovaná či pečená. Jako maso je vepřová krkovička tedy docela univerzální – dá se grilovat, péct, dusit, udit. Inspirujte se našimi recepty při přípravě tohoto lahodného, tukem lehce prorostlého masa.


Jak dělají krkovici Kluci v akci

Ingredience krkovice: 4 plátky vepřové krkovice bez kosti, plnotučná hořčice, sůl, pepř, olej

Ingredience gulášová šťáva: 3 střední cibule, 2 lžíce mleté sladké papriky, 400 ml vody, 3 stroužky česneku, 1 hrst majoránky, kmín, chlebová střídka na zahuštění, olej, sůl, pepř

Ingredience šťouchané brambory: 400 g brambor, 50 g másla, petrželová nať nebo pažitka, sůl

Ingredience vídeňská cibulka: 3 velké cibule, hladká mouka na obalení, olej na osmažení

Postup: Krkovici osolíme, opepříme a potřeme hořčicí, lehce zakápneme olejem. Necháme v lednici odležet nejlépe přes noc. Krkovici opečeme zprudka na oleji z obou stran tak, aby byla hotová, a z pánve vyjmeme. Později ji budeme vkládat do gulášové šťávy.

Postup gulášová šťáva: Cibuli a česnek nakrájíme najemno, orestujeme na oleji společně s kmínem, přidáme sladkou papriku, krátce zpěníme a zalijeme vodou, přivedeme k varu, krátce povaříme, cca 15 minut, dochutíme česnekem, solí, pepřem a majoránkou. Podle potřeby zahustíme najemno nadrobenou chlebovou střídkou nebo naopak zředíme vodou na požadovanou konzistenci hustší šťávy.

Do omáčky přidáme opečené maso a vše společně ještě 10–15 minut zvolna provaříme.

Postup šťouchané brambory: Oloupané a pokrájené brambory uvaříme v osolené vodě doměkka, vodu scedíme, přidáme máslo, sekanou petrželku nebo pažitku a rozšťoucháme, podle potřeby dosolíme.

Postup vídeňská cibulka: Cibuli nakrájíme na jemné plátky, obalíme v hladké mouce a v oleji usmažíme dozlatova. Po vyjmutí z pánve klademe cibuli na papírový ubrousek, aby přebytečný olej okapal.

Tip: Vyplatí se věnovat čas a péči naložení masa, které by alespoň přes noc mělo odpočívat v ledničce.

Zdroj: článek Nejlepší recepty z krkovice

Hlíza bramboříku

Zásobním orgánem bramboříku je kulatá hlíza, která se vyvíjí z hypokotylu (stonek semenáčku). Často se mylně nazývá cibulka, ale cibulka (nachází se například u krokusů) má papírovou tuniku a bazální desku, ze které vyrůstají kořeny. Zásobní orgán bramboříku nemá žádný papírový obal a v závislosti na druhu mohou kořeny vyrůstat z kterékoli části. Je tedy správně klasifikován jako hlíza (něco jako brambor). Hlíza může produkovat kořeny shora, ze stran nebo zespodu, v závislosti na druhu:

Tvar hlízy může být téměř kulovitý, jako u Cyclamen coum, nebo zploštělý, jako u Cyclamen hederifolium. U některých starších exemplářů Cyclamen purpurascensCyclamen rohlfsianum se body růstu na hlíze oddělí rameny tkáně a hlíza se zdeformuje. U většiny ostatních druhů je hlíza ve stáří kulatá.

Listy a květy raší z růstových bodů na vrcholu hlízy. Rostoucí stonky, které se růstem prodlouží, se stanou dřevnatými a jsou známé jako květinové kmeny.

Velikost hlíz se liší v závislosti na druhu. U Cyclamen hederifolium starší hlízy běžně dosahují průměr 24 cm, ale u Cyclamen parviflorum hlízy nenarostou větší než 2 cm v průměru.

Zdroj: článek Jak rozmnožit brambořík

Falafel

Suroviny:

  • 2 šálky cizrny uvařené doměkka
  • 4 stroužky nakrájeného česneku
  • 3 lžíce másla z burských oříšků
  • 1 nakrájená jarní cibulka
  • 1 cibule nasekaná na kousky
  • 1 vejce
  • 1/4 lžičky drceného koriandru
  • 1/4 lžičky drceného římského kmínu
  • 1/4 lžičky kajenského pepře
  • 1 lžíce sójové omáčky
  • 1 lžíce rostlinného oleje

Postup:

Přes noc namočenou cizrnu spařte, vodu slijte a cizrnu uvařte v neslané vodě doměkka. Poté v mixéru připravte z měkké cizrny pyré. Do pyré přidejte česnek, máslo, zelenou cibulku, cibuli, vajíčko, koriandr, římský kmín, kajenský pepř a sójovou omáčku a opět velmi dobře rozmixujte až na hladkou pastu. Pomocí lžíce tvarujte z pasty kuličky, které se v horkém oleji a na mírném ohni smaží dohněda ze všech stran.

Zdroj: článek Koriandr setý

Recepty

Liška obecná je jedlá, ceněná a chuťově výtečná, se specifickým aroma. Díky obsahu chuťových látek rozpustných v tucích se liška obecná vyjímá ve smetanových omáčkách či v kyselých pochutinách, taktéž se nakládá do octa. Je vhodná k drcení na kořenicí houbový prášek. Je možné ji zamrazovat. Plodnice má pevnou konzistenci, kterou si zachovává i při tepelné úpravě, je však poněkud těžce stravitelná.

Lišky v sýrové smetaně

Ingredience: miska čerstvých lišek, olivový olej, zeleninový vývar, jarní naťová cibulka, máslo, sýr s modrou plísní, smetana na vaření, sůl a mletý bílý pepř

Postup: Houby obdělejte na troše oleje, podlijte osoleným vývarem, přiklopené čtvrthodinku poduste a odstavte. Na lžíci másla zpěňte jemně pokrájenou bílou část cibulky, přidejte nastrouhaný sýr, přilijte smetanu, přiveďte k varu, míchejte a rozvařte dohladka. Přidejte houby, pokrájenou nať cibulky, dle chuti přisolte a okořeňte, krátce promíchejte a servírujte. Příloha: vařené brambory nebo dušená rýže.

Bazalkové nudle s liškami

Ingredience: 10 dkg čerstvé houby lišky obecné, 1/2 balení širokých nudlí, 1 čtvrtka sýra Gran Moravia, 15–20 kusů čerstvé bazalky, dle chuti olivový olej, sůl, celý kmín, máslo

Postup: Začneme tím, že si dáme vařit široké nudle dle návodu na balení. Mezitím si dobře opláchneme a od případných nečistot očistíme čerstvé lišky. Do pánve si dáme rozpustit trochu másla, do kterého nasypeme špetku celého kmínu a necháme provonět. Přidáme oprané a okapané houby a zlehka orestujeme. Podusíme ve vlastní šťávě, dokud nejsou měkké. Trvá to cca 5 minut. Do vyšší nádoby (nejlépe vysoká sklenice, do které se nám vejde pracovní část tyčového mixéru) vložíme 15–20 lístků čerstvé oprané bazalky, přilijeme olivový olej a nastrouhaný sýr Gran Moravia. Mixujeme poté společně ponorným mixérem zcela do hladka. Scedíme uvařené široké nudle, které přendáme po scezení do střední mísy a přidáme bazalkovou pesto omáčku zelené barvy. Poctivě promícháme, dokud se omáčka nenalepí na nudle. Nudle přendáme do hlubokého talíře a bohatě je posypeme na másle podušenými liškami.

Dušené lišky

Ingredience: 400 g lišek, tuk, 1 stroužek česneku, mletý pepř, sůl, petrželová nať

Postup: Lišky očistíme, větší nakrájíme na poloviny, opláchneme pod tekoucí vodou a necháme okapat. Rozpálíme tuk, přidáme prolisovaný stroužek česneku, krátce podusíme, přidáme houby a dusíme tak dlouho, až jsou měkké a šťáva vydušená. Osolíme, opepříme, promícháme s nasekanou petrželovou natí a podáváme jako přílohu k masu nebo samotné pouze s pečivem.

Polévka z lišek

Ingredience: 250 g lišky obecné, 2 kostky zeleninového bujonu, svazek

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Houba liška obecná

Rajčata plněná tuňákem

Suroviny:

  • 10 ks rajčat
  • 200g konzerva tuňáka
  • 200 g kukuřice z konzervy
  • 50 g majonézy
  • 50 g jogurtu
  • 1 mladá cibulka
  • sůl, pepř
  • citron, citronová šťáva
  • zelená petrželka

Postup:

Omytým rajčátkům seřízněte vršky, vydlabejte vnitřky a vykapejte je citronovou šťávou, poté si připravte náplň. Nechejte okapat tuňáky i kukuřici a mezitím si nakrájejte cibulku nadrobno. Potom všechno lehce smíchejte – tuňáka, kukuřici, cibulku majonézu, jogurt – a ochuťte solí, citronovou šťávou a pepřem. Směsí plňte rajčata a před servírováním je ozdobte petrželkou a srpečkem citronu.

Zdroj: článek Recepty s rajčaty

Rajčata plněná vlašským salátem

Suroviny:

  • asi 10 ks rajčat
  • sůl, citronová šťáva, petrželka na ozdobu
  • 250 g šunky
  • 2 vařená vajíčka
  • 250 g vařených brambor
  • sterilovaný hrášek
  • cibulka, jablko
  • pepř, sůl
  • 150 g majonézy

Postup:

Vyberte přibližně stejně velká rajčata, umyjete je a osušte, vršek odkrojte a vydlabejte vnitřek lžičkou. Takto připravený vnitřek lehce osolte a pokapejte citronovou šťávou. Poté si připravte vlašský salát. Brambory, šunku, vajíčka, cibulku a jablko nakrájejte na drobounké kostičky, přidejte sterilovaný hrášek a majonézu. Salát ochuťte solí, pepřem a citronovou šťávou. Všechno zlehka promíchejte a nechte v lednici uležet. Po naplnění ozdobte rajčata petrželkou a odkrojeným vrškem.

Zdroj: článek Recepty s rajčaty

Knedlíčky do polévky

Knedlíčky drožďové

Suroviny:

  • 40 g droždí
  • 1 malá cibulka
  • 1 lžíce oleje
  • 1 vejce
  • strouhanka
  • sůl
  • strouhaný muškátový oříšek
  • petrželka

Postup:

Drobně nakrájenou cibulku zpěňte na oleji, přidejte rozdrobené droždí a osmahněte ho dorůžova. Po částečném vychladnutí vmíchejte vejce, osolte, ochuťte drobně rozsekanou petrželkou, nastrouhaným muškátovým oříškem a zahustěte strouhankou tak, abyste mohli tvořit malé knedlíčky. Ty poté zavařte do vroucí polévky a vařte ještě asi 5 minut.

Knedlíčky játrové

Suroviny:

  • 150 g jater
  • 30 g tuku
  • 1 vejce
  • sůl
  • trochu mletého pepře
  • 1 stroužek česneku
  • asi 100 g strouhanky

Postup:

Namletá nebo najemno nakrájená játra utřete s tukem, vejcem a solí a vmíchejte pepř, utřený česnek a tolik strouhanky, abyste mohli tvořit malé knedlíčky. Vkládejte je do horké polévky a vařte podle velikosti cca 3–5 minut.

Zdroj: článek Recepty na kapání do polévky

Vajíčková pomazánka se sýrem

Suroviny:

  • 4 vejce na tvrdo
  • 4 kostky taveného sýra
  • majonéza dle chuti
  • 1 lžička plnotučné hořčice
  • 2 lžíce másla
  • 1 středně velká cibule (nebo pažitka, jarní cibulka, pórek)
  • sůl, pepř

Postup:

Nejprve si uvařte vejce na tvrdo, což odpovídá době varu cca 8–10 minut. Vychladlá vajíčka oloupejte a nakrájejte na kostičky. Máslo utřete se sýrem, majonézou, solí, pepřem, hořčicí a poté přidejte vejce. Na jemno nakrájený pórek, nebo cibuli či pažitku zlehka promíchejte. Hotovou vajíčkovou pomazánku se sýrem podávejte s pečivem. Pomazánka je chutná jak na tmavém, tak i na světlém pečivu.

Zdroj: článek Vajíčková pomazánka

Rybí polévka podle Zdeňka Pohlreicha

Zdeněk Pohlreich sice z ryb polévku na veřejnosti nevařil, ale zato kuchtil skvělé rybí karbanátky.

Suroviny:

  • 600 g rybího filé pangasia
  • 100 ml mléka
  • 2 vejce
  • jarní cibulka
  • 3 ks bobkového listu
  • 1 chilli paprička
  • hladká mouka a strouhanka dle potřeby
  • sůl a pepř
  • šťáva z citronu

Postup:

Nejprve si uděláme rybu, kterou dáme do pekáčku, přilijeme mléko, přidáme bobkový list a pekáček vložíme do trouby na 190 °C asi na 15 minut. Pak si nakrájíme nadrobno cibulku s chilli papričkou, dáme do mísy, přidáme samotnou hotovou rybu. Tu si rozmačkáme vidličkou a pokapeme citronovou šťávou. Rozklepneme vejce, přisypeme strouhanku a hladkou mouku podle potřeby. Dochutíme pepřem a solí. Vše promícháme v hutnou směs a tvarujeme karbanátky, které smažíme na oleji. Podáváme s bramborem nebo zeleninovým salátem. Jak je libo.

Zdroj: článek Recepty na rybí polévku

Cizrna po valašsku

Ingredience: 400 g cizrny, 1 sklenice kysaného zelí, 250 g uzeného masa, 1 cibulka, sůl

Postup: Předem namočenou cizrnu uvaříme doměkka, osolíme těsně před dokončením. Smícháme s nadrobno nakrájeným uzeným masem a dušeným zelím. Můžeme posypat smaženou cibulkou a podávat s kyselou okurkou.

Zdroj: článek Cizrna

Křenová omáčka podle Pohlreicha

Ingredience: 1 lžička mletého pepře, 200 ml smetany, 150 g másla, 120–200 g křenu, 2 ks cibule, 1 kostka vývaru, 3 lžíce hladké mouky, 600 ml vody, 200 ml mléka, 1 lžička soli

Postup: Na másle opečeme nadrobno nakrájenou cibulku do zesklovatění. Zasypeme hladkou moukou. Osmahneme a zalijeme vodou s mlékem, do které vložíme kostičku vývaru. Povaříme tak kolem 15 minut, aby cibulka změkla. Pokud by někomu vadila, lze použít ponorný mixér. Nakonec křenovou omáčku zalijeme smetanou na vaření, ochutíme solí a pepřem a povaříme 2 minuty. Vypneme, přidáme nastrouhaný čerstvý křen podle chuti. Lze použít i ze sklenice, ten je nutno předem vymačkat. Křenovou omáčku podávejte s houskovým knedlíkem a uzeným masem.

Zdroj: článek Recepty na křenovou omáčku

Celerová pomazánka s tvarohem

Ingredience: 1 pomazánkové máslo, 1 měkký tvaroh, 1 lžíce tatarky, cca 5 dkg salámu (může být tvrdý i měkký), cca 5 dkg tvrdého sýra, menší půlka celeru, sůl, pepř, jarní cibulka či pažitka

Postup: Máslo smícháme s tvarohem a tatarkou, nastrouháme či nakrájíme hodně nadrobno salám a sýr, syrový celer nastrouháme najemno, přidáme nadrobno nakrájenou jarní cibulku nebo pažitku, opatrně osolíme a opepříme. Pomazánka je opravdu lahodná, i odpůrce celeru nepozná, z čeho je.

Zdroj: článek Celerová pomazánka

Škvarková pomazánka od Evy Pilarové

Eva Pilarová byla nejen skvělá zpěvačka, ale ráda zářila i v kuchyni. Jeden její báječný recept se týká i škvarkové pomazánky.

Ingredience: škvraky, trochu vepřového sádla, jedno uvařené vejce, jarní cibulka, hořčice, opečený chléb, kyselé okurky.

Postup: Zatímco někteří lidé škvarky melou, Eva raději používala svůj oblíbený elektrický kuchyňský robot a škvarky jen trochu nasekala. Říkala, že jí nevadí, když jsou tam nějaké větší kousky. Nasekané hoblinky okořenila hořčicí a přidala na kostičky rozkrájené natvrdo uvařené vejce. Ještě vmíchala trochu sádla, aby pomazánka měla správnou konzistenci, a přidala trochu jemně nakrájené jarní cibulky. Dochutila solí, protože škvarky se obvykle nesolí, aby zůstaly křupavé. Nakonec všechny ingredience důkladně promíchala. Pomazánku podávala s opečeným chlebem a nakrájenými kyselými okurkami.

Zdroj: článek Škvarková pomazánka

Mleté maso s těstovinami

Suroviny: 500 g mletého masa, 500 g těstovin, 300 g krájených rajčat v nálevu, 1 cibule, sůl, lžíce oregana, lžička mleté papriky, jarní cibulka, 150 g tvrdého sýra

Technologický postup: Na sádle osmažíme cibulku do zlatova, přidáme osolené mleté maso a necháme orestovat, až se maso rozdělí na kousíčky. Mezitím si dáme vařit v osolené vodě těstoviny. Maso posypeme mletou paprikou, oreganem a necháme chvilku povařit. Těstoviny scedíme a přendáme do pekáčku. Přimícháme mleté maso, jarní cibulku, krájená loupaná rajčata a pořádně zamícháme. Posypeme strouhaným sýrem a dáme na 20 minut do trouby na 180 °C.

Zdroj: článek Nejlepší recepty na mleté maso

Dušená kapusta s uzeným masem

Suroviny:

  • 40 dkg uzeného masa
  • 1 kapusta
  • 1 větší cibule a 1 malá cibulka
  • 1 pórek
  • sůl
  • pepř
  • 3–4 dkg sádla
  • 0,5 kg brambor

Postup:

Do vroucí, lehce osolené vody vložte tučnější uzené maso a vařte jej společně s cibulí a pórkem do měkka. Uvařené maso poté nakrájejte na drobné kostky. Následně jednu větší kapustu zbavte vrchních tuhých listů i košťálu, nakrájejte ji na nudličky, vložte do hrnce, přidejte dvě naběračky vařící osolené vody z masa a nechte na okraji plotny pod pokličkou asi 5 minut spařit. Pak kapustu sceďte. Na kastrolek dejte sádlo, drobně nasekanou cibulku, nechte ji lehce zežloutnout a poté k ní přidejte spařenou kapustu, špetku pepře, soli dle chuti a duste do měkka. Před koncem dušení přidejte nakrájené uzené, 0,5 kg vařených, loupaných a na malé kostky nakrájených brambor a nechte společně ještě 10 minut podusit. Servírujte třeba z jedné velké porcelánové mísy.

Zdroj: článek Dušená kapusta

Svíčková omáčka bez masa

Svíčkovou omáčku lze připravit i bez masa, toto uvítají hlavně vegetariáni.

Vegetariánská svíčková omáčka

Ingredience: 3 ks nového koření, ¼ ks celeru, 1 ks petržele, 2 ks mrkve, 1 ks cibule, 3 plátky citronu, 3 ks bobkového listu, 1 kelímek smetany, máslo, zeleninový vývar, hladká mouka, cukr

Technologický postup: Mrkve, celer, petržel očistíme a najemno nastrouháme. Na másle zpěníme cibulku, přidáme bobkový list a nové koření. Až je cibulka měkká, přidáme nastrouhanou zeleninu, pečlivě omytý citron (plátky) a krátce osmahneme, nakonec zalijeme zeleninovým vývarem. Dusíme do úplného změknutí. Připravíme si smetanu s hladkou moukou a smícháme. Do hrnce se zeleninou dolijeme zbytek zeleninového vývaru, podle chuti dosolíme a dosladíme. Necháme přejít varem a vlijeme smetanu s moukou. Nakonec je možné zeleninu buď úplně rozmixovat a ponechat v omáčce, nebo scedit a zeleninu vyjmout. Jako přílohu k vegetariánské svíčkové omáčce podáváme houskový knedlík.

Zdravá svíčková omáčka bez masa

Ingredience: olej, 1 ks cibule, 1 ks celeru, 3 ks mrkve, bobkový list, nové koření, celý pepř, sůl, 200 ml smetany

Technologický postup: Na rozpáleném oleji osmažíme nakrájenou cibuli, celer, mrkev, přidáme koření podle chuti, podlijeme jen troškou vody a dusíme doměkka. Po uvaření vyjmeme koření a všechno rozmixujeme. Zeleniny je tolik, že není třeba zahušťovat moukou. Na závěr přilijeme smetanu a podáváme s houskovým knedlíkem.

Zdroj: článek Svíčková omáčka

Autoři uvedeného obsahu

 Mgr. Světluše Vinšová

 Mgr. Jana Válková

 Mgr. Michal Vinš

 Mgr. Jiří Dvořák

 Gabriela Štummerová


cibule z medem
<< PŘEDCHOZÍ PŘÍSPĚVEK
cibulková šťáva
NÁSLEDUJÍCÍ PŘÍSPĚVEK >>
novinky a zajímavosti

Chcete odebírat naše novinky?


Dokažte, že jste člověk a napište sem číslicemi číslo dvacetsedm.