Informace od profesionálů

MENU

  

CHOROBY

  

PĚSTOVÁNÍ

  

ŠKŮDCI

  

RECEPTY

  
Téma

ČISTĚNÍ STŘÍBRA PRÁŠEK DO PEČIVA

OBSAH

Jogurtový koláč s ovocem

Suroviny:

  • 2 bílé jogurty
  • 1/2 kelímku krupicového cukru
  • 1 a 1/2 kelímku polohrubé mouky
  • prášek do pečiva
  • ovoce dle sezóny

Postup:

Do misky dáme jogurt, do mouky přidáme prášek do pečiva. Jogurt smícháme s cukrem, přidáme mouku a těsto rozetřeme do vymazané formy. Potom poklademe ovocem, které máme rádi, a upečeme. Pečeme při 180 stupních asi 30 minut.

Zdroj: Recepty na jogurtové pečivo

Poradna

V naší poradně s názvem AMONIUM DO PEČIVA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Havlujová.

Kde se dá koupit Dana děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Amonium můžete koupit v potravinách a nebo na internetu. Tady je seznam internetových obchodů: www.zbozi.cz/hledani…

Zdroj: diskuze Amonium do pečiva

Bábovka s pudinkem a jablky

Ingredience: 300 g polohrubé mouky, 200 g cukru, 400 g nahrubo nastrouhaných jablek, 2 vejce, 1 prášek do pečiva, 1 pudinkový prášek (karamelový), 150 ml oleje, dle chuti rozinky, mléko

Technologický postup: Do mísy dáme mouku, cukr, vejce, prášek do pečiva, pudink, olej a dobře promícháme, pak přidáme jablka, rozinky a znovu rychle a dobře promícháme. Podle potřeby přidáme mléko, aby vzniklo středně husté těsto. Těsto nalijeme do vymazané a vysypané formy a pečeme ve vyhřáté troubě 45 minut při 200 °C. Hotovou bábovku necháme vychladnout, vyklopíme a pocukrujeme.

Zdroj: Bábovka s pudinkem

Čistič stříbra

V některých obchodech se dá zakoupit speciální vata, která je přímo určená k čištění stříbra. Pomocí ní jednoduše otřete poškozené stříbro. Vata je použitelná vždy pouze jednou, po vyčištění se musí vyhodit.

Lešticí utěrka má speciální impregnaci a stříbrné šperky krásně vyleští a zabrání jejich opětovnému zčernání. I když časem hadřík může sám zčernat, pořád umí šperky dobře vyčistit.

Zdroj: Jak vyčistit stříbro

Poradna

V naší poradně s názvem DOMÁCÍ RECEPT NA NALOŽENÉ PLODY SCHIZANDRY V MEDU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ludmila.

Máte,prosím někdo recept s dávkou medu a plodů schizandry,jak dlouho nechat naložené a jak užívat ?Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča .

Domácí pastilky ze schisandry
Ingredience:
- 29 gramů prášku ze schisandry
- 1 lžíce medu
- okvětní lístky z růže nebo jiný rostlinný prášek na stužení pastilky - volitelně
Postup:
V případě že med je příliš tuhý, jemně ho nahřejeme ve vodní lázni, aby se roztekl. Do malé misky dáme prášek ze schisandry a zvolna přidáváme med dokud se nevytvoří těstovitá konzistence. Z těsta vytvarujte kuličky velikosti hrášku a obalíme je v prášku z okvětních lístků, aby se kuličky neslepovaly. Kuličky se uloží do těsného obalu na tmavé místo nebo v chladničce.
Doporučené použití: 3 až 6 g denně.

Zdroj: diskuze Domácí recept na naložené plody schizandry v medu

Hrnková bábovka z hladké mouky

Ingredience: 1 hrnek cukru, 1/2 hrnku oleje, 2 vajíčka, 2 hrnky hladké mouky, 1 hrnek mléka, 1 prášek do pečiva, vanilkový cukr, kokos, kakao, kůra z citronu

Postup: Nejdřív smícháme vajíčka s cukrem, přilíváme olej, pak přidáme mouku, mléko, prášek do pečiva, cukr, citronovou kůru a pečeme 45–50 minut na 200 stupňů Celsia, pokud chceme kakaovou či kokosovou bábovku, přidáme kakao nebo kokos do části těsta.

Zdroj: Hrnková bábovka

Poradna

V naší poradně s názvem KAM NALÍT TEKUTÝ PRACÍ PRÁŠEK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel RADOMIR SUCHAN.

MAME PRACKU ZNACKA LORD POUZIVAME TEKUTE PRASKY DAME DO ZASOBNIKU PRASEK NA PREDPIRKU I NA PRANI A TAKE AVIVAZ A PRI NAPOUSTENI SE VSE SPLACHNE PRI PREDPIRCE A NEVIME PROC PROTO SE PTAME A POTREBUJEME PORADIT DEKUJEME

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Milda.

Zřejmě používáte program, který nemá předpírku a proto spláchne prací prostředek s obou komor. Zvolte jiný program. Pokud se ale spláchne na začátku i aviváž, tak to vypadá spíše na poruchu.

Zdroj: diskuze Kam nalít tekutý prací prášek

Způsob použití

Běžný prášek do pečiva obsahuje tzv. difosforečnany, které dnes najdete nejen v běžném pečivu, ale i v tavených sýrech, v uzeninách i v různých práškových směsích pro výrobu nápojů. Tyto látky jsou zdrojem fosforu, jehož nadbytek může narušit rovnováhu mezi vápníkem a fosforem a zapříčinit tak nedostatek vápníku v těle a úbytek kostní hmoty.

Bezlepkový a bezfosfátový kypřicí prášek do pečiva obsahuje vinný kámen (jehož krystalky najdete v sudech od vína), běžnou jedlou sodu a bio kukuřičný škrob. Používá se stejně jako běžný kypřicí prášek, oblíbený je i při přípravě bezlepkového pečiva. Na 500 g sypkých surovin se používají 3 lžičky (17 g) prášku. Kypřicí prášek z jedlé sody a vinného kamene má tendenci začít kypřit (rozkládat se) již při pokojové teplotě. Doporučuje se proto těsto vkládat do trouby a péct co nejdříve po zapracování tohoto kypřicího prášku. To se týká hlavně řidších třených těst.

V cukrářství se vinný kámen používá při šlehání bílků, které díky němu hodně nabydou a zůstanou tuhé. Používá se tedy zejména při pečení pěnového pečiva, pusinek a andělských dortů.

Zdroj: Vinný kámen

Diskuze

V diskuzi FORMIL PRO DĚTI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milka.

Používáte někdo Formil pro malé děti. CHci mít jistotu, že s tím má někdo dobré zkušenosti, že se nevyskytuje alergie u dětí na tento prací prášek.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Formil pro děti

Čištení Savem a octem

Smíchejte čisticí přípravek ze Sava a teplé vody v poměru 50 : 50. Nasaďte si rukavice a do Sava namočte ručník. Nasáklým ručníkem otřete nejprve gumové těsnění. Nezapomeňte těsnění i odhrnout, právě pod ním se skrývají ty největší nečistoty a případná plíseň.

Jestliže špína nejde z těsnění dolů, nechte v něm nasáklý ručník třicet minut odležet. Poté ručník odstraňte a těsnění vydrhněte starým kartáčkem na zuby. Poté těsnění vytřete suchým hadrem. Když jste s těsněním hotovi, vložte do pračky hadr i ručník a zapněte program s nejvyšší teplotou. Po vyprání spusťte stejný program ještě jednou, ale tentokrát do pračky navíc přidejte dva hrnky octa. Pozor, nezkoušejte si čistění pračky urychlit tím, že dáte ocet už do prvního cyklu. Ocet a Savo se nesmí míchat! Čistění si zaslouží i přihrádky na prací prášek. Vyčistěte je směsí octa a vody opět v poměru 50 : 50. Přihrádky celé vysuňte a vyčistěte i vnitřek pračky.

Zdroj: Jak vyčistit pračku

Hrnková bábovka s jablky

Ingredience: 2 hrnky polohrubé mouky, 1 hrnek cukru, 1 hrnek mléka, 1/2 hrnku oleje, 3 vejce, 1 prášek do pečiva, 1 velké jablko, dle chuti skořicový cukr

Postup: Mouku, cukr a prášek do pečiva v míse promícháme, přilijeme mléko, olej, rozklepneme vejce a vše pečlivě rozmícháme na hladké tekutější těsto. Jablko oloupeme, zbavíme jadřince a nakrájíme přibližně na jednocentimetrové kostičky, které promícháme se skořicovým cukrem. Těsto na bábovku nalijeme do vymazané a moukou vysypané formy a pak do něj potopíme nakrájená jablíčka. Bábovkovou formu vložíme do trouby rozehřáté na 180 stupňů Celsia a pečeme něco méně než hodinu (upečená hrnková bábovka se pozná tak, že když do ní píchneme špejli, tak na ní nezůstane nalepené těsto).

Zdroj: Hrnková bábovka

Poradna

V naší poradně s názvem VÝPIS Z KATASTRU NEMOVITOSTÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel MARIE HAVLOVÁ.

Dobrý den
V srpnu v roce2020 jsem darovala bratrovi
Miloši Práškovi svoji1/8 z dědictví rodiného
domu.Dům se nachází v obci Frahelž a bratr byl
vlastníkem 7/8.Po dohodě s bratrem jsem svoji
část jemu darovala.Nyní je vlastníkem bratr
Miloš Prášek.Píši vám z důvodu když jsme
sepisovali darovací smlouvu tak nám Pan Kincl
z Jindřichova Hradce řekl že tuto změnu máme
nahlásit na Finančním Úřadu v Třeboni do konce
ledna 2021.CHtěla bych vědět zda se máme dostavit
.
Děkuji za kladné vyřízení.
Spozdravem Marie HAVLOVÁ
Nádražní 318
Lomnice nad lužnicí

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Milda.

Vy, jako dárce, musíte na Finanční úřad jen, když jste platila tomuto Finančnímu úřadu daň z nemovitosti za svou 1/8. Obvykle bývá praxe taková, že když je více majitelů, tak podává přiznání jen jeden z nich a ostatní spolumajitelé se s ním soukromě vyrovnají.

Zdroj: diskuze Výpis z katastru nemovitostí

Bábovka s pudinkem bez vajec

Ingredience: 300 g polohrubé mouky, 100 g cukru krystal, 2 vanilkové pudinky, 100 g Hery nebo másla, 1 vanilkový cukr, 1 prášek do pečiva, 150 ml vlažné vody, 1 lžíce oleje, nasekané ořechy, případně rozinky nebo kandované ovoce

Technologický postup: Nejdříve v míse smícháme sypké ingredience, tedy mouku, cukr, vanilkový cukr, prášek do pečiva a vanilkový pudink. Poté přidáme rozpuštěné máslo nebo Heru, hrnek vlažné vody, olej. Pokud máme již těsto smíchané a v požadované hustotě, přimícháme nasekané ořechy, rozinky a kandované ovoce. Takto připravené těsto nalijeme do vymazané a vysypané formy. Dáme do vyhřáté trouby a pečeme zhruba na 190 °C asi 40 minut. Hotovou bábovku necháme vychladnout, vyklopíme a pocukrujeme.

Zdroj: Bábovka s pudinkem

Poradna

V naší poradně s názvem MALINOOSTRUŽINA-BÍLÝ POVLAK NA STONCÍCH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Filip Vesely.

Dobrý den,na mladém malinoostružiníku se mi tvoří na stoncích jakýsi bílý práškový povlak..nevím o co se jedná,nikde jsem o tom nic nenašel.Prosím poradíte

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Bílý prášek na rostlinách maliníku je plíseň způsobená houbou Sphaerotheca macularis, která ovlivňuje maliny a způsobuje zkadeření listů. Obvykle jsou plísní pokryty spodní strany listů. V těžkých případech se houba objeví na horním povrchu listu. Normálně je tato plíseň známa jako padlí jahodníkové a používá se i stejná chemická ochrana jako u jahod. Pro postřik se používá fungicid z řady dostupných výrobků, z kterých nejznámější je TALENT. Mezi další účinné fungicidy patří: AMISTAR | COSAVET DF | DAGONIS | FLOSUL | IQ-CRYSTAL l | KUMULUS WG | LUNA PRIVILEGE | LUNA SENSATION | ORTIVA | SERENADE ASO | THIOVIT JET | TOPAS 100 EC | ZATO 50 WG.
Postřik proveďte co nejdříve v den, kdy nebude po dlouhou dobu pršet. A opakujte ho dvakrát po třech týdnech. Větve, které jsou napadeny a můžete je obětovat, tak radši hned ostříhejte a spalte.

Zdroj: diskuze Malinoostružina-bílý povlak na stoncích

Princip čištění stříbra

Černání stříbra je jedním z efektů technologického vývoje. Ačkoliv se nám to může zdát absurdní, tak ještě přibližně před dvěma sty lety se vyskytovalo minimálně, a proto i pravidelné čištění nebylo nijak obvyklé. Sirovodík, který se nachází v ovzduší, je právě důvodem, proč musíme stříbro jednou za čas čistit. Technologický vývoj má prostě své známé i méně známé negativní účinky.

Doma stříbro můžeme čistit mnoha způsoby, asi nejlepší z nich je zároveň jedním z nejjednodušších. Před čištěním si musíme připravit mýdlo, alobal, skleněnou nebo umělohmotnou (železná se nehodí) nádobu o takové velikosti, aby se tam vešel celý stříbrný předmět, který budeme čistit, voda (nejlepší je destilovaná, ale stačí i z vodovodu) a sůl v množství přibližně pěti lžiček na jeden litr vody (pokud máme doma jedlou sodu nebo prášek do pečiva, tak je na čištění můžeme také použít). Nádobu vyložíme alobalem a vlijeme vařící vodu, do které podle množství nasypeme sůl v uvedeném poměru a rozmícháme. Stříbro omyjeme mýdlem, abychom se zbavili případných nečistot a hlavně mastnoty, pod tekoucí vodou opláchneme a vložíme do slaného roztoku. Tam v závislosti na stadiu zčernání stříbra začne docházet k chemické reakci a stříbro se samo začne čistit. U málo zčernalých předmětů to může být velmi rychlý proces. Pokud máme stříbra více, tak stejný roztok můžeme použít několikrát, jen s každým dalším čištěním se rychlost a síla čištění budou zmenšovat. Pokud už roztok nefunguje vůbec, tak vytvoříme nový – s tím, že je nutné vyměnit i alobal. Když je stříbro čisté, tak ho ještě opláchneme pod tekoucí vodou, abychom ho zbavili slaného nánosu. Tato domácí metoda je považovaná za nejlepší jednak z důvodu minimální náročnosti, jednak proto, že stříbro takto nepoškodíme různými drobnými škrábanci. Občas se může stát, že stříbro máme tak zčernalé, že tato metoda nefunguje. V tom případě buď využijeme služeb specialisty, nebo si koupíme prostředek na čištění stříbra, ale při čištění rozhodně nedrhneme, protože u silného nánosu bychom s jistotou předmět poškodili.

Mezi další metody, které můžeme použít doma, ale nejsou tak úspěšné, patří namáčení stříbra do coly nebo na čtvrt hodiny do vody s octem (přibližně jedna lžíce na jeden litr). Asi nejznámější – ale zároveň asi i nejhorší (no možná kromě dření na sucho) – je čištění stříbra zubní pastou. Negativa tohoto čištění jsou docela samozřejmé. Ať třeme šperk pastou, jak chceme, tak je velmi těžké, ne-li téměř nemožné, se dostat do všech zákoutí čištěného předmětu, a navíc třením stříbro obrušujeme a škrábeme, takže vlastně dotyčný předmět ničíme.

Zdroj: Jak vyčistit stříbro

Hrnková bábovka se zakysanou smetanou

Ingredience: 2 hrnky polohrubé mouky, 1 hrnek cukru, 3 vejce, 1 hrnek mléka, ½ hrnku rostlinného oleje, 1 kelímek zakysané smetany, 1 prášek do pečiva, 1 lžíce kakaa, 1 čokoládová poleva v sáčku

Postup: Všechny přísady smícháme v míse. Nakonec vmícháme kypřicí prášek. Polovinu těsta nalijeme do vymazané a vysypané formy a do druhé poloviny vmícháme 3 lžíce kakaa a přilijeme do formy. Pečeme cca na 180 °C asi 45 minut. Po upečení bábovku lehce pocukrujeme a ozdobíme rozehřátou čokoládovou polevou.

Zdroj: Hrnková bábovka

Pudinková bábovka bez mouky

Ingredience: 1 sklenice krupicového cukru, 4 vanilkové pudinky, 1 sklenice oleje, 4 vejce, 1 kypřicí prášek do pečiva, tuk a kokos na vysypání formy, vanilkový a moučkový cukr na posypání

Technologický postup: Vanilkové pudinky smícháme s cukrem a práškem do pečiva, poté přidáme vejce a olej. Všechny ingredience důkladně promícháme. Formu na bábovku vymažeme tukem, nezapomeneme ani na střed. Vysypeme ji kokosem a pak vlijeme těsto. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme při 180 °C asi 25–30 minut. Hotovou bábovku necháme vychladnout, vyklopíme a pocukrujeme.

Zdroj: Bábovka s pudinkem

Hrnková tvarohová bábovka

Ingredience: 3 vejce, 1 vrchovatý hrnek moučkového cukru, 1 tvaroh, 3 hrnky polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, 1 Hera, mléko, tuk na vymazání

Postup: Z bílků ušleháme tuhý sníh. Vejce, Heru, cukr vyšleháme do pěny, přidáme tvaroh, dle hustoty přidáme trochu mléka. Pak přidáme mouku s práškem do pečiva a nakonec vmícháme tuhý sníh. Směs nalijeme do vymazané bábovkové formy a dáme péct do vyhřáté trouby. Pečeme cca 45 minut. Pro zpestření chutí můžete do části těsta přidat kakao nebo rum.

Zdroj: Hrnková bábovka

Pudinková bábovka bez oleje

Ingredience: 4 vejce, 1 hrnek cukru krupice, 1 smetana na šlehání, 2 vanilkové pudinky, 1 kypřicí prášek, 1 vanilkový cukr, 2 hrnky hladké mouky

Technologický postup: Nejdříve v míse smícháme sypké ingredience – mouku, cukr, vanilkový cukr, vanilkový pudink, prášek do pečiva. Pak přidáme vejce, smetanu a vše promícháme. Pokud máme již těsto smíchané a v požadované hustotě, tak jej nalijeme do vymazané a vysypané formy. Dáme do vyhřáté trouby a pečeme přibližně 40 minut na 190 °C. Hotovou bábovku necháme vychladnout, vyklopíme a pocukrujeme.

Zdroj: Bábovka s pudinkem

Česnekový prášek

Česnekový prášek je vhodnou alternativou k čerstvému česneku. Stačí, když použijte 1/2 čajové lžičky, namísto 2 stroužků čerstvého česneku. Prášek z česneku můžete použít k ochucení polévek, masa a zeleninových pokrmů, respektive všude tam, kde byste použili čerstvý česnek. Zde je vidět nejlevnější cena, za kterou se dá česnekový prášek koupit.

Česnekový prášek se dá vyrobit i doma, pokud máte elektrickou sušírnu ovoce. Sem dejte oloupané a podélně rozkrojené stroužky česneku na několik hodin schnout. Česnekovou sušinu pak nastrouhejte na jemném struhadle.

Zdroj: Sklizeň, sušení a skladování česneku

Jogurtová buchta

Suroviny:

  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 3/4 hrnku moučkového cukru
  • 1 hrnek studeného mléka
  • 1/2 hrnku oleje
  • 1 celé vejce
  • 1 vanilkový cukr
  • prášek do pečiva
  • 2x bílý jogurt Activia (2x 125 g)
  • čokoláda
  • mandarinkový kompot (ovoce lze obměnit za jakékoliv dle fantazie)

Postup:

Smícháme vejce, mléko, olej a jogurty, postupně přidáváme cukr, vanilku, mouku s práškem do pečiva. Nakonec nastrouháme čokoládu a vlijeme do vymazané a vysypané formy. Nazdobíme ovocem a pečeme při 180 °C asi 1 hodinu. Vychladlou buchtu posypeme moučkovým cukrem nebo při slavnostnější příležitosti ozdobíme šlehačkou.

Zdroj: Recepty na jogurtové pečivo

Rychlé pudinkové řezy

Ingredience: 5 žloutků, 200 g moučkového cukru, 1 vanilkový cukr, 200 g hladké mouky, 1 dl oleje, 1 dl vody, 1 prášek do pečiva, sníh z 5 bílků, 1 l mléka, 2 pudinky, kakao nebo skořice na posyp, 3 zakysané smetany

Postup: Žloutky ušleháme s cukrem, přidáme olej, vodu, mouku smíchanou s práškem do pečiva a nakonec vmícháme sníh. Těsto nalijeme na plech. Na syrové těsto nalijeme uvařený čokoládový pudink (z 1 litru mléka a 2 pudinků). Po upečení dáme ihned na buchtu 3 zakysané smetany oslazené vanilkovým cukrem. Nakonec posypeme kakaem nebo skořicí a podáváme.

Zdroj: Pudinkové řezy – recepty


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Nina Vinšová

Mgr. Michal Vinš


ČeskéNápady

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP