Informace od profesionálů

HLAVNÍ STRÁNKA

  

CHOROBY

  

PĚSTOVÁNÍ

  

ŠKŮDCI

  

RECEPTY

  
Téma

ČISTĚNÍ TROUBY

Obsah

Jak vyčistit rošt trouby

Rošty a plechy umyjte ve vodě s odmašťovačem, vyčistěte houbičkou a opláchněte čistou vodou, a to po každém použití trouby.

Zdroj: Jak vyčistit troubu

Poradna

V naší poradně s názvem ZAVAŘOVÁNÍ V TROUBĚ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Brandl.

Není mi jasná doba počátku zavařování třešní.
Jak poznám POČATEK ZAVAŘOVÁNÍ 7 MINUT?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Počátek zavařování se počítá od umístění sklenic do trouby a zavření dvířek. Vše musí být horké, nálev, voda v plechu a vyhřátá trouba. Pak proces zavařování započne ihned po umístění do trouby.

Zdroj: diskuze Zavařování v troubě

Čištění trouby Mora

Čištění moderní trouby Mora je mnohem snazší. Nové výrobky jsou totiž opatřeny samočisticí funkcí.

Water system Mora

Water system je speciální program na čištění trouby. Pomocí této funkce se trouba sporáku MORA čistí velmi snadno, bez velké námahy a téměř sama.

Jak program čištění funguje

Stačí do pekáče nalít přibližně 0,5 l vody a vložit jej na dno trouby. Teplotu na termostatu nastavte asi na 50–60 °C na dobu 30 minut. Po uplynulém čase troubu vypněte. Vnitřek trouby se hezky „odmočí“ a trouba se snadno vytře.

Zdroj: Jak vyčistit troubu

Poradna

V naší poradně s názvem ZAVAŘOVÁNÍ MASA DO SKLENIC V TROUBĚ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Nadja.

Citát: "Nejprve si připravíme mělký plech, na nějž sklenice postavíme. Plech pak zalijeme vodou do výšky 2 až 3 centimetrů."
- Mělký plech bývá tak 1 cm vysoký, takže do něj 2-3cm vody nenalijeme.
- Plech pak zalijeme vodou - zaléváme asi sklenice uložené na plechu, nikoliv plech, to bychom vodu lili přímo do trouby.
-----------------
Nesrovnalosti:
Zavařování masa na dovolenou (v hrnci):
"Maso můžete do sklenic napěchovat a následně zalít vepřovým vývarem až po okraj"
Zavařování masa do sklenic v mikrovlnce:
"Sklenice neplníme až po okraj, ale pod víčkem musí zůstat mezera, což je stejné, jako při zavařování v hrnci."
Dotaz: TAKŽE PLNÍME AŽ PO OKRAJ, NEBO S MEZEROU?
------------------
Při zavařování v mikrovlnce doporučuji sklenice podložit talířem s trochu zvýšeným okrajem - pokud tekutina vyteče, aby se nerozlila po celé troubě.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Při zavařování se sklenice plní s okrajem. Mezi víčkem a obsahem musí být mezera alespoň půl centimetru. Je to proto, že při zavařování se vlivem zvýšené teploty zvetšuje objem obsahu a ten by mohl vytékat. Samotné vytékání nevadí, ale hrozí, že se s tekutinou může pod víčko dostat i pevná struktura, třeba svalové vlákno, které pak způsobí neťesnosti a zkažení obsahu.

Zdroj: diskuze Zavařování masa do sklenic v troubě

Jak vyčistit mikrovlnnou troubu

Pokud se snažíte o ekologický přístup při čištění mikrovlnné trouby, tak následující postup je tím pravým.

Postup

Nakrájíme citron na plátky a vyskládáme ho do misky nebo hlubokého talíře s vodou. Talíř nebo misku dáme do mikrovlnné trouby a zapneme na 3 minuty při maximálním výkonu (bez poklopu!!). Poté misku nebo talíř opatrně vyjmeme a prostor mikrovlnné trouby pečlivě vytřeme bavlněnou utěrkou. Zbavíme se tím usazených nečistot a zároveň mikrovlnnou troubu krásně provoníme.

Zdroj: Jak vyčistit troubu

Čištení Savem a octem

Smíchejte čisticí přípravek ze Sava a teplé vody v poměru 50 : 50. Nasaďte si rukavice a do Sava namočte ručník. Nasáklým ručníkem otřete nejprve gumové těsnění. Nezapomeňte těsnění i odhrnout, právě pod ním se skrývají ty největší nečistoty a případná plíseň.

Jestliže špína nejde z těsnění dolů, nechte v něm nasáklý ručník třicet minut odležet. Poté ručník odstraňte a těsnění vydrhněte starým kartáčkem na zuby. Poté těsnění vytřete suchým hadrem. Když jste s těsněním hotovi, vložte do pračky hadr i ručník a zapněte program s nejvyšší teplotou. Po vyprání spusťte stejný program ještě jednou, ale tentokrát do pračky navíc přidejte dva hrnky octa. Pozor, nezkoušejte si čistění pračky urychlit tím, že dáte ocet už do prvního cyklu. Ocet a Savo se nesmí míchat! Čistění si zaslouží i přihrádky na prací prášek. Vyčistěte je směsí octa a vody opět v poměru 50 : 50. Přihrádky celé vysuňte a vyčistěte i vnitřek pračky.

Zdroj: Jak vyčistit pračku

Jak vyčistit troubu octem

Samotný ocet na troubu není moc účinný. Je vhodné jej použít v kombinaci s jedlou sodou. Ocet lze použít jen na lehce zamaštěnou troubu, a to okamžitě po pečení. Při větším znečištění se bez chemie bohužel neobejdete. Vždy mějte na paměti, že trouba by se měla čistit ještě teplá. Ideální je přípravek nastříkat, nechat působit cca hodinu a spotřebič při tom klidně vyhřát na 15 °C. Na skutečně odolnou špínu se vyplatí celý postup zopakovat až třikrát.

Ocet je spíše pomocníkem na dočištění trouby.

Postup

Nalijte ocet do rozprašovače a postříkejte s ním vnitřek trouby včetně roštu a dvířek. Případné zbylé usazené nečistoty seškrábněte plastovou špachtlí. Vše nakonec stírejte vlhkým hadříkem tak dlouho, dokud nebude trouba úplně čistá.

Zdroj: Jak vyčistit troubu

Čištění trouby kypřicím práškem

Kypřicí prášek je suché chemické kypřidlo používané ke zvětšení objemu a odlehčení textury pečiva, například muffinů, koláčů, vdolečků nebo piškotů. Většina komerčně dostupných kypřicích prášků se vyrábí ze zásadité složky (typicky hydrogenuhličitanu sodného, jedná se o jedlou sodu E500), jedné nebo více kyselých solí a plnidla, jako je mouka či škrob (například kukuřičného nebo bramborového, které jsou bez lepku).

Postup

Smíchejte cca půl hrnku jedlé sody s teplou vodou. Přípravek nemá být tekoucí, poměr vody a sody upravte tak, aby vznikla hmota v podobě pasty.

Vnitřek trouby, kterou si předehřejete, vymažte pastou. Vyhněte se ventilátoru. Nechte působit přes noc. Ráno postříkejte vnitřek trouby octem (použijte rozprašovač). Soda s octem zareaguje – vytvoří pěnu, kterou pak stírejte tak dlouho, než bude trouba čistá. V tomto případě budete muset trošku přitlačit, ale výsledek skutečně stojí za to.

Zdroj: Jak vyčistit troubu

Postup přípravy rýže

Rýži je potřeba nejprve pořádně propláchnout. Potom se orestuje na oleji a zalije vodou, osolí a přivede se k varu. Pak se hrnec s rýží dá do trouby, kde se rýže ještě peče asi 20 minut při 180 C. Rýže se pak zakápne limetkovou šťávou a přidá se nasekaný koriandr a vše se promíchá.

K rýži s chilli con carne se pak přidá proužek avokáda.

Zdroj: Jak dělají chilli con carne Kluci v akci

Rybízová bublanina s pudinkem

Ingredience: 600 g polohrubé mouky, 250 g krupičkového cukru, 1 Hera (250 g tuku), 1 vejce, 1 vanilkový cukr, 1 prášek do pečiva, 1 l mléka, 2 vanilkové pudinky, 2 lžíce cukru

Postup: Z mléka, pudinků a 2 lžic cukru uvaříme klasický pudink. Z ostatních ingrediencí užmouláme drobenku. Na plech poklademe 3/4 drobenky, na ni rozetřeme uvařený pudink, poklademe rybízem a přikryjeme zbytkem drobenky. Pečeme asi 30–40 minut, podle trouby. Je to netradiční dobrota. Zkuste a uvidíte.

Zdroj: Rybízová bublanina

Kuře na medu s hořčicí

Ingredience:

  • 1 kg kuřecích nebo prsních řízků
  • 3 lžíce medu
  • 3 lžíce hořčice, nejlépe dijonské nebo kremžské
  • špetka sušeného tymiánu nebo snítka čerstvého
  • 3 lžíce oleje
  • sůl
  • pepř

Postup:

Kuřecí řízky omyjte, osušte a nakrájejte na větší kousky. Z medu, hořčice, oleje, bylinek, soli a pepře připravte marinádu. Kuře vyskládejte do zapékací misky, kterou předem lehce vymázněte olejem, zalijte připravenou marinádou a dejte zapékat do vyhřáté trouby na 180 °C asi na 45 minut.

Zdroj: Kuře na medu

Postup

Pohlreich doporučuje předehřát troubu na 180 °C. Řepy naskládejte do pekáčku, pokapejte olivovým olejem, osolte a opepřete. Vložte pekáč do předehřáté trouby a pečte přibližně 30 minut, dokud nepůjde řepa nožem lehce rozkrojit. Jakmile je hotová, vyndejte ji z trouby a nechte vychladnout.

Jednotlivé bulvy řepy poté rozkrojte na poloviny (záleží na vás, jestli je oloupete nebo necháte se slupkou) a každou pokapejte olivovým olejem a lžící červeného vinného octa.

Zálivku na salát připravíte jednoduše, uvádí Pohlreich. V misce, nebo ještě lépe v malé skleničce s uzávěrem důkladně promíchejte všechny suroviny.

Radicchio salát natrhejte na kousky a přelijte zálivkou. Naservírujte salát na talíře, na něj rozložte plátky upečené řepy a navrch dejte vlašské ořechy. Nakonec na talíře rozdělte čerstvý kozí sýr a natrhané lístky hladkolisté petrželky. Ihned podávejte, upozorňuje Zdeněk Pohlreich.

A jako bonus přikládáme ještě jeden recept z červené řepy.

Zdroj: Pečená červená řepa podle Pohlreicha

Jak dělá kuře na medu Babica

Ingredience:

  • 1 kuře
  • 1/2 l světlého piva
  • 1 balení olomouckých tvarůžků
  • 3 jablka strouhaná
  • 3 lžičky medu
  • plátky slaniny
  • sladká paprika
  • sůl
  • pepř

Postup:

Kuře omyjte, usušte, osolte, opepřete a okořeňte sladkou paprikou. Kuře přendejte do pekáče a dovnitř nacpěte pokrájené plátky slaniny společně s olomouckými tvarůžky a otvor uzavřete. Z piva, jablek a medu připravte směs, tu přilijte do pekáče ke kuřeti a vložte do vyhřáté trouby na 180 °C a pečte asi 45 minut až jednu hodinu, průběžně polévejte šťávou, aby se vytvořila kůrka.

Zdroj: Kuře na medu

Koláč z listového těsta s tvarohem a ovocem

Ingredience: 1 plát listového těsta, 500 g plnotučného tvarohu, 2 vejce, 150 ml smetany, 1 vanilkový prášek, 80 g cukru krupice, ovoce (maliny, jahody, borůvky)

Technologický postup: Troubu si předehřejeme na 170 °C (s klasickým horním i dolním ohřevem). Rošt umístíme do spodní části trouby. Listové těsto rozbalíme a připravíme do kulaté formy o průměru cca 28 cm. Z odstraněného těsta poté dotvarujeme okraje, které nám ve formě naopak chybí. Přitiskneme k sobě a pěkně celý okraj upravíme. Tvarohy dáme do misky a vyklepneme k nim vejce, přisypeme cukr. Množství cukru uvedené v receptu můžete upravit podle své vlastní chuti, protože někdo má raději sladké dezerty, jiný méně sladké. Směs tvarohu, cukru a vajec pořádně promícháme, až je směs hladká, stejnobarevná a nejsou v ní kousky nepromíchaných vajíček a cukru. Tvarohovou náplň dochutíme špetkou vanilky a přilijeme smetanu, kterou opět důkladně vmícháme do směsi, až je hladká. Nezapomínáme ochutnávat. V této chvíli můžeme přidat ještě cukr, pokud se vám náplň zdá málo sladká. Připravenou tvarohovou náplň nalijeme do formy, na těsto. Uhladíme povrch a do náplně vmáčkneme ovoce. Dáme péct do vyhřáté trouby, ve které koláč zůstane 40–50 minut. Okraje koláče by měly trochu ztmavnout. Po vytažení z trouby necháme asi hodinu vychladnout, aby se koláč dobře krájel.

Zdroj: Recepty na listové těsto s tvarohem

Pudinková bábovka bez mouky

Ingredience: 1 sklenice krupicového cukru, 4 vanilkové pudinky, 1 sklenice oleje, 4 vejce, 1 kypřicí prášek do pečiva, tuk a kokos na vysypání formy, vanilkový a moučkový cukr na posypání

Technologický postup: Vanilkové pudinky smícháme s cukrem a práškem do pečiva, poté přidáme vejce a olej. Všechny ingredience důkladně promícháme. Formu na bábovku vymažeme tukem, nezapomeneme ani na střed. Vysypeme ji kokosem a pak vlijeme těsto. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme při 180 °C asi 25–30 minut. Hotovou bábovku necháme vychladnout, vyklopíme a pocukrujeme.

Zdroj: Bábovka s pudinkem

Pudinková bábovka bez oleje

Ingredience: 4 vejce, 1 hrnek cukru krupice, 1 smetana na šlehání, 2 vanilkové pudinky, 1 kypřicí prášek, 1 vanilkový cukr, 2 hrnky hladké mouky

Technologický postup: Nejdříve v míse smícháme sypké ingredience – mouku, cukr, vanilkový cukr, vanilkový pudink, prášek do pečiva. Pak přidáme vejce, smetanu a vše promícháme. Pokud máme již těsto smíchané a v požadované hustotě, tak jej nalijeme do vymazané a vysypané formy. Dáme do vyhřáté trouby a pečeme přibližně 40 minut na 190 °C. Hotovou bábovku necháme vychladnout, vyklopíme a pocukrujeme.

Zdroj: Bábovka s pudinkem

Holandský řízek v troubě

Ingredience: 500 g mletého masa (nejlépe vepřová plec), 200 g nastrouhaného eidamu, 1 hrnek mléka, sůl, pepř

Na obalení: vejce, strouhanka

Postup: Den předem promícháme maso s mlékem a dáme do lednice. Druhý den přidáme sýr, osolíme a opepříme. Navlhčenýma rukama tvarujeme řízky, které vložíme nejdřív do rozšlehaného vejce a následně obalíme ve strouhance, poté ještě jednou do vejce a znova do strouhanky. Takto připravené řízky položíme na plech vyložený pečicím papírem a dáme péct do předem vyhřáté trouby. Pečeme cca 20 minut. Podáváme s bramborovou kaší.

Zdroj: Holandský řízek

Bábovka s pudinkovým práškem

Ingredience: 4 vejce, 4 vanilkové pudinky, 1 sklenička oleje, 1 sklenička moučkového cukru, 1 vanilkový cukr, půl prášku do pečiva

Technologický postup: Žloutky utřeme s cukrem, přidáme olej, znovu třeme, pak pudink s práškem do pečiva a nakonec vmícháme připravený sníh z bílků. Těsto poté nalijeme do vymazané a moukou vysypané formy a dáme péct do předem vyhřáté trouby. Bábovku pečeme na 180 °C přibližně 20–25 minut a propichujeme špejlí – pokud těsto nelepí, máme upečeno. Hotovou bábovku necháme vychladnout, vyklopíme a pocukrujeme.

Zdroj: Bábovka s pudinkem

Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Nina Vinšová

Mgr. Michal Vinš

Mgr. Jitka Konášová


ČeskéNápady

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP