Informace od profesionálů

MENU

  

CHOROBY

  

PĚSTOVÁNÍ

  

ŠKŮDCI

  

RECEPTY

  
Téma

CITRONOVY MUSKAT

OBSAH

Zálivka a hnojení muškátů

Se zálivkou to nemusíte přehánět, muškát si umí dobře rozvrhnout zálivku na několik dní. Spíše než přelitou, či dokonce stále stojatou vodu určitě muškát ocení půdu sušší, jak jsem již psala, vystačí si opravdu s málem. Zálivka by měla být pravidelná a přiměřená venkovním teplotám.

Stejně jako se zálivkou to u muškátů nemusíte přehánět ani s hnojením, postačí jedenkrát za měsíc dodat hnojivo určené přímo pro muškáty. Když budete hnojit častěji, dočkáte se spíše toho, že vám květy zastíní přerostlé, bohaté listy, než větších, bohatších a krásnějších květů. Myslete na to, že muškát je opravdu nenáročná rostlina, pro kterou je úplně nejdůležitější správně zvolené místo.

Zdroj: Co s muškáty na jaře

Diskuze

V diskuzi MUŠKÁT CITRONOVÝ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marcela.

Mam muškat citronovy jedtli chcete dodám

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jitka.

paní Marcelo--děkuji za odpověď.určitě chci a koupím. Prosím můžete mi napsat do emailu odkud jste a za kolik prodáte sazeničky?předem moc děkuji Jitka
vasicova.j@seznam.cz

Zdroj: diskuze Muškát citronový

Pečená tilápie

Ingredience: 2 filety tilápie, 100 g uzené slaniny, 6 brambor, koření na ryby, citronový pepř, kmín, sůl

Technologický postup: Tilápii necháme rozmrazit, osušíme, osolíme, posypeme kořením a citronovým pepřem. Slaninu nakrájíme na slabé proužky, brambory oloupeme a nakrájíme na plátky. Na dno pekáčku naskládáme slaninu, na ni brambory, posypeme kmínem a na brambory položíme rybu. Dáme do trouby a pečeme podle toho, jak nám peče trouba – asi 35 minut na 200 °C.

Zdroj: Tilápie - recepty

Diskuze

V diskuzi MUŠKÁT CITRONOVÝ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Anna.

Díky moc, ale už muškát citronový mám.

Anna

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Hana Stachová.

Dobrý den chtěla bych se zeptat zda ještě máte muškát s vůní citronu a zda by jste měla na prodej díky za info

Zdroj: diskuze Muškát citronový

Alternativní léčba

Zákalky ve sklivci je možné částečně eliminovat konzumací přírodních produktů:

  • esenciální olej;
  • zelený čaj;
  • omega-3 mastné kyseliny;
  • citronový džus;
  • jablečný ocet;
  • kokosový olej;
  • karotková šťáva;
  • olej z vlašských ořechů;
  • goji;
  • česnek;
  • zázvor;
  • šťáva z aloe vera;
  • cibulová šťáva.

Vhodná je rovněž detoxikace jater: ostopestřcový olej, čaj a také Ascorutin 1-2-1.

Zdroj: Sklivcové zákalky

Diskuze

V diskuzi MUŠKÁT CITRONOVÝ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana Maršíková.

Zdravim ,prosím mohla bych si taky u vás objednat citronový muškat .Děkuju moc Jana

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jitka dobremyslova.

Dobrý den mohla bych taky poprosit o kousek dekuji

Zdroj: diskuze Muškát citronový

Jak vyčistit troubu citronem

Čerstvé připáleniny a mastnota neodolají ani troše horké vody v kombinaci s citronovou šťávou. Použít můžete také dužinu nebo citronový koncentrát. Směs dejte do zapékací misky, předehřejte troubu ideálně na 160 °C a misku do ní vložte. Nechte roztok takto asi čtvrt hodiny odpařovat, po vypnutí troubu ale hned neotevírejte – nechte páru, aby rozpustila co nejvíc mastnoty. Až trouba úplně vychladne, vyndejte misku, otřete troubu hadříkem a bude hotovo.

Zdroj: Jak vyčistit troubu

Diskuze

V diskuzi MUŠKÁT CITRONOVÝ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Anna.

Prosím, nemohu nikde sehnat muškát citronový.Dostala jsem ho od maminky, ta už tu není . Muškát jsem měla 6 let a teď jsem udělala chybu a přesadila ho. No a on mi odešel. Nevím kde jsem udělala chybu. Přesazovala jsem ho podle pokynů na internetu. Je to krásný muškát a nádherně voní.

Díky za pomoc Anna

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jitka.

Prosím, toužím mít citronový muškát. Může mi někdo darovat 2---3 sazeničky? nebo levně prodat? Jsem z Ostravy. Prosím o nabídky :-)

Zdroj: diskuze Muškát citronový

Tymián citronový

Citronový tymián je křížencem tymiánu obecného a mateřídoušky vejčité. Z tohoto křížení vznikly i další kultivary, které se liší zejména barvou listů. Pokud má tymián citronový tradiční zbarvení, je velmi podobný tymiánu obecnému. Má stoupavou, na bázi dřevnatějící, čtyřhrannou lodyhu. Poměrně malé tuhé oválné listy vyrůstají na krátkých řapících a jsou navrchu sytě zelené, zespodu světlé, s okraji lehce podvinutými. Citronový tymián kvete v červnu až červenci drobnými, světle fialovými nebo růžovými pyskatými květy. Vzhledem k tomu, že se jedná o křížence, množí se výhradně vegetativně, tedy zejména řízkováním nebo dělením trsu. Citronový tymián také tvoří keříky a pěstuje se stejně jako tymián obecný.

Jak název napovídá, má tento tymián výrazně citronové aroma i chuť, výborně se tedy hodí k rybímu masu. Vhodný je k drůbeži, mořským plodům, jehněčímu masu, dušené zelenině nebo bramborám. V podstatě jej lze použít do každého receptu, který vyžaduje citronové aroma, a navíc tato bylinka pomáhá strávit těžká a tučná jídla.

Kromě listů je možné konzumovat také květy, které se obvykle kandují a používají ke zdobení různých dezertů. Čerstvé květy je možné přidávat do zeleninových i ovocných salátů.

Citronový tymián můžete skladovat v sáčku v lednici velmi dlouho. Díky svým kožovitým listům podléhá zkáze pomalu, téměř nezahnívá ani nevadne. Pokud však chcete tymián skladovat déle, lze jej také sušit nebo naložit do oleje či octa, což dokonale zachová jeho svěží chuť.

Vůně a chuť citronového tymiánu se sice liší od tymiánu obecného, který je známější a více využívaný, ale obsahové látky v obou druzích jsou velmi podobné. Proto můžete i z citronového tymiánu připravit odvar, který pomáhá při chorobách dýchacího a trávicího ústrojí, při bolestech hlavy a nachlazení. Zevně se dá tato rostlinka používat proti dermatitidě, bradavicím, do ústních vod a past nebo kloktadel. V případě použití citronového tymiánu je čaj dokonce lahodnější než z tymiánu obecného.

Při výběru odrůdy pro pěstování je lépe si nechat poradit, protože ne každá odrůda citronového tymiánu je určena ke konzumaci.

Zdroj: Tymián obecný (Thymus vulgaris)

Čilský dort ke kávě

Ingredience

  • 1 hrnek moučkového cukru
  • ½ hrnku změklého másla
  • 1 velké vejce
  • 1 a 1/4 hrnku hladké mouky
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 1 lžička jedlé sody
  • ½ hrnku podmáslí
  • 1 lžíce citronové kůry (strouhané) nebo 1 lžíce pomerančové kůry (strouhané)
  • 1 lžička vanilkového extraktu nebo 1 lžička citronového extraktu
  • ½ hrnku pekanových ořechů (nasekaných)
  • 1 lžička moučkového cukru na posypání

Postup

Předehřejte troubu na 180 stupňů C. Smíchejte cukr a máslo, dokud nebudou světlé a nadýchané. Přidejte přidejte vaječnou směs. Vmíchejte mouku, jedlou sodu a prášek do pečiva, střídavě s podmáslím. Přidejte citronovou kůru, vanilku nebo citronový extrakt a pekanové ořechy. Promíchejte. Těsto nalijte do máslem vymazané, moukou vysypané formy. Pečte 45-50 minut. Propečenost zkontrolujte párátkem. Vyjměte z formy a posypte moučkovým cukrem.

Zdroj: Dortový korpus hrníčkový

Diskuze

V diskuzi MUŠKÁT CITRONOVÝ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Svatava.

Dobrý den, já ho mám namnozeny. Dejte vědět, přenechám za 40 Kč.
Svatavap@seznam.cz
S.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Martina Žižková.

Dobrý den,chtěla jsem se zeptat,zda ještě máte citronvý muškát.Pokud ano,mohla bych o něho poprosit?Děkuji M.Ž.

Zdroj: diskuze Muškát citronový

Tymián v kuchyni

Tymián je tradičním kořením Španělska, Francie, Itálie a Řecka. V současnosti se jeho obliba vrací i do našich kuchyní. Známý je jako součást takzvaného Provensálského koření. V gastronomii se nejčastěji používá tymián obecný nebo tymián citrónový. Větší aromatizující účinek mají kupodivu listy sušené než čerstvé. Tymián pomáhá při zažívání, je tedy vhodný ke skopovému či vepřovému masu nebo ke zvěřině. Zvýrazňuje chuť marinovaného masa, s oblibou se přidává do svíčkové omáčky. Pár lístků ochutí i pokrmy z ryb, luštěnin a rýže. Často se jím dochucují zeleninové pokrmy, omáčky a saláty, ve směsi s oreganem, bazalkou nebo rozmarýnou se často používá na pizzu, vodný je i na těstoviny

Listy k přímé spotřebě sklízíme kdykoliv. Při kořenění lístky rostliny sdrhujeme a v dlaních rozemneme. Čerstvé větvičky můžete vložit do oleje nebo octa a tento přípravek pak používat k dochucování mnoha pokrmů.

Zkuste některý z níže uvedených receptů a ochutnejte specifickou příchuť tymiánu.

Zdroj: Tymián obecný (Thymus vulgaris)

Hnojivo na muškáty

Muškáty přihnojujeme poprvé 4 až 6 týdnů po přesazení a pak pravidelně až do srpna. Dobré je nepřidávat více hnojiva, než je doporučená dávka, protože nadbytek hnojiva poškozuje kořeny muškátů. Hnojení muškátů bohatě postačí 1x–2x do měsíce. Vhodnými hnojivy jsou například Kristalon muškát, klasické NPK nebo vodorozpustné hnojivo BALKO.

Zdroj: Pěstování muškátů

Diskuze

V diskuzi PĚSTOVÁNÍ MUŠKÁTŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Monika Nitkulincova.

Dobrý den , ráda bych se optala , zda ještě máte citronový muškát. Moc ráda bych jej zakoupila. Děkuji Vám

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Dagmar Větrovská.

Dobrý večer,bylo by možné koupit citronový muškát?Nutně potřebuji 2x.Děkuji

Zdroj: diskuze Muškát citronový

Recept na domácí sírové mýdlo

Ingredience

  • 300 g základního bílého glycerinového mýdla;
  • 2 lžíce práškové síry;
  • 1 polévková lžíce oleje dle vašeho výběru;
  • citronový esenciální olej;
  • potravinářské barvivo;

Postup

Připravte si ingredience. První věc, kterou musíte udělat, abyste si doma vyrobili sirné mýdlo, je mít připravené všechny ingredience. Nakrájejte základ glycerinového mýdla na malé kostičky a dejte je stranou do mísy. Aromatický citrónový esenciální olej lze nahradit jinou vůní, pokud zrovna není k dispozici. Pokud jde o olej, můžete použít mandlový olej, olivový olej, jojobový olej atd.

Rozpusťte glycerin. Nyní, když máte vše, začněte rozpuštěním glycerinu. Chcete-li to provést, vložte jej do mikrovlnné trouby, dokud nebude zcela tekutý, ale bez toho, aby se začal vařit.

Přidejte síru. Když se glycerinový základ rozpustí, začněte přidávat práškovou síru. Doporučuje se nejprve prosít, abyste odstranili hrudky. Dobře promíchejte, dokud se úplně nerozpustí a nespojí s glycerinem.

Přidejte esenciální olej. Poté nalijte olej, který jste si vybrali, abyste obohatili sirné mýdlo o hydratační složku a zabránili nadměrnému vysoušení pokožky. Dobře promíchejte a přidejte deset kapek esenciálního oleje z citronu nebo jakékoli esence, kterou jste si vybrali. Esence dodá mýdlu vůni i vlastnosti esence. Při výběru esenciálního oleje se tedy podívejte, jaké jsou jeho výhody, abyste si vybrali ten, který nejlépe vyhovuje vašim potřebám.

Když máte všechny ingredience smíchané, přidejte trochu barviva. Můžete si vybrat libovolnou barvu, pokud chcete zesílit tón síry, zvolte žlutou. Dobře promíchejte a nalijte směs do forem. Pokud nemáte jednotlivé malé formy, použijte velkou a nakrájejte mýdlo na kostky, jakmile bude mít správnou konzistenci.

Sirné mýdlo musíte sušit alespoň jeden celý den. Po úplném vytvrzení jej můžete vyjmout z forem a použít.

Zdroj: Sírové mýdlo na svrab

Zapečená tilápie

Ingredience: 600 g tilápie, 5 velkých brambor (oloupaných, nakrájených na plátky), 2 větší cibule (oloupané nakrájené na kolečka), 1 hlavička česneku (oloupaného, nakrájeného na plátky), 20 zelených oliv (nakrájených na plátky), 6 velkých rajčat (nakrájených na plátky), 125 g mozzarelly (nakrájené na plátky), 2 lžíce koření na ryby, sůl, citronový pepř, 5 větších lístků bazalky, 2 větvičky rozmarýnu, 2 větvičky saturejky, 2 lžíce olivového oleje, 100 ml kuřecího vývaru

Technologický postup: Rybu osušíme a nakrájíme na kousky. Cibuli a česnek nakrájíme na plátky a orestujeme na trošce oleje. Zbytkem vymažeme zapékací mísu. Na dno zapékací mísy dáme brambory nakrájené na plátky, mírně je osolíme a opepříme. Brambory poklademe rybou, kterou posypeme kořením na ryby. Další na řadě je orestovaná cibule s česnekem. Olivy nakrájíme na plátky, bylinky a rajčata nakrájíme na plátky a vše poklademe na rybu. Vrstvy opakujeme, končíme vrstvou brambor, kterou poklademe plátky mozzarelly, podlijeme vývarem, přikryjeme. Dáme péct do trouby vyhřáté na 250 °C po 10 minut. Poté stáhneme na 180 °C a pečeme 30 minut. Sundáme pokličku, zapneme gril a necháme asi 5 minut grilovat. Dobu pečení si každý ohlídá podle své trouby, protože každá trouba peče jinak. Podáváme se zeleninovým salátem.

Zdroj: Tilápie - recepty

Citronový cheesecake

Ingredience: 200 g máslových sušenek, 100 g rozpuštěného másla, 500 g ricotty nebo měkkého tvarohu, 50 g cukru krupice, 3 lžíce citronové šťávy, 2 lžíce jemné krupičky, 3 žloutky z velkých vajec, nastrouhaná kůra ze 2 velkých citronů, citronová šťáva z 1 citronu

Technologický postup: Nalámané sušenky rozmixujeme v robotu, přidáme rozpuštěné máslo a prošleháme. Dortovou formu s rozevíracím okrajem o průměru 20–25 cm vyložíme pečicím papírem, vložíme do ní sušenkovou směs a rovnoměrně ji obrácenou lžící rozetřeme. Nádobu robota vytřeme, dáme do ní měkký tvaroh nebo ricottu, najemno nastrouhanou citronovou kůru, citronovou šťávu, žloutky, krupicový cukr, krupičku a asi 2 minuty prošleháváme, dokud se vše dobře nespojí. Hmotu vlijeme do formy, vložíme do vyhřáté trouby na 180 °C (horkovzdušné na 160 °C) a pečeme asi 40 minut, až bude náplň na dotek pevná a bude se lehce odtahovat od stěn. Pak troubu vypneme, dvířka pootevřeme a necháme cheesecake 1 hodinu chladnout v troubě. Po vyjmutí z trouby necháme ještě 2 hodiny v lednici uležet. Dezert uvolníme od stěn nožem, sundáme formu, nakrájíme na porce, přesuneme na dezertní talíře a podáváme.

Zdroj: Recept na cheesecake

Množení muškátů

Muškáty lze množit dvěma způsoby, a to semenným nebo u nás asi nejčastěji používaným způsobem – řízkováním. Řízkování provádějte v aktivním období, ne v době, kdy muškát odpočívá. Seřízněte vrcholek muškátu těsně pod kolénkem, nechte zaschnout nejlépe do druhého dne, ale ne na slunci. Poté odstraňte spodní list a zapíchněte do zeminy smíchané z písku a rašeliny, ta nesmí být přelitá, aby výhonek hned neuhnil. Stejně tak tento řízek můžete dát do sklenice s vodou, a až pustí kořeny, přesadit ho do substrátu.

Zdroj: Co s muškáty na jaře

Babské rady

Myslete na to, že blechy vydrží hodně dlouho bez potravy. Kladou také mnoho vajíček. Pokud se zbavíte jen dospělých jedinců, z vajíček se brzy vylíhnou noví a celá situace se bude opakovat. Celý byt pravidelně a důkladně luxujte. Nevynechejte žádné spáry, škvíry a především koberce a koberečky. Sáčky pravidelně měňte, blechy by mohly z vysavače vyskákat ven. Dle některých zkušeností se hodí také parní čistič. Povlečení, deky, oblečení, pelíšek a další věci vyperte.

Vyzkoušejte práškový borax. Seženete jej běžně v obchodě a bleším výtržníkům udělá do krunýřků pořádné díry. Abyste měli jistotu, že jste se parazitů nadobro zbavili, můžete borax nasypat na podlahu a přebytek vysát nebo zamést. Neviditelné krystalky se postarají i o toho nejposlednějšího parazita. Je to levné a v podstatě zcela bezpečné řešení (rozhodně lepší než deratizace). Jen se ujistěte, že pes žádný borax nesnědl.

Také prostá voda s citronem může dělat zázraky, ať už při kožních alergiích, tak jako repelent. Citrusy blechy odpuzují, a navíc budete mít krásně voňavého pejska. Citronový roztok můžete vyrobit takto: citrony zalijte vroucí vodou a nechte přes noc louhovat. Roztok můžete na psa například nastříkat rozprašovačem.

Samozřejmě nesmíme zapomenout na pivovarské kvasnice – podávají se v tabletkách nebo je můžete nasypat ve formě prášku do psího jídla.

Zdroj: Jak se zbavit blech

Pudinkové řezy s ovocem

Ingredience: 3 vejce, 5 kapek vanilkového aroma, 2 lžíce oleje, 2 lžíce teplé vody, 70 g cukru krupice, prášek do pečiva, tuk

Ingredience na náplň: 400 ml mléka, 1 jahodový pudink, 3 lžíce cukru krupice, 50 g másla

Ingredience na želé: 1 jahodový pudink, 400 ml vody, 2 lžíce cukru, 250 g ovoce + ovoce na zdobení, trochu ovocného likéru

Postup: Žloutky vyšleháme s cukrem do pěny, přidáme aroma, olej, vodu, mouku a kypřidlo, dobře promícháme a nakonec zlehka vmícháme tuhý sníh z bílků. Těsto nalijeme do připravené formy, rovnoměrně rozetřeme a dáme péct do předehřáté trouby na 170 stupňů dorůžova, vyzkoušíme špejlí. Korpus po upečení necháme vychladnout. Dle chuti můžeme pokapat ovocným likérem.

Na vychladlý korpus nalijeme ještě teplý pudink, uvařený dle návodu, do kterého jsme ihned po uvaření přidali pokrájené máslo, které jsme nechali za stálého míchání rozpustit. Na teplý pudink ihned naskládáme očištěné suché ovoce a zalijeme opět horkým pudinkovým želé. Celé necháme v chladu krátce proležet a ztuhnout.

Pokud použijete do pudinku místo cukru ovocný sirup, zvýrazníte jeho chuť. S likérem je to stejné. Druh pudinku volíme podle druhu použitého ovoce, například citronový k citrusovému ovoci, banánový k banánům, malinový k malinám nebo ostružinám, borůvkám. Po nakrájení před servírováním můžeme dozdobit šlehačkou a ovocem.

Zdroj: Pudinkové řezy – recepty

Odrůdy vinné révy

Původní volně rostoucí réva lesní vykazuje velkou rozmanitost hroznů v chuti, barvě, velikosti i tvaru bobulí. Díky její velké heterozygotnosti mohly postupně vzniknout tisíce kulturních odrůd révy vinné, ať již samovolným křížením, nebo jako kultivary šlechtěním. Mezi nejvýznamnější odrůdy pěstované v Česku v současnosti patří zejména: Aurelius, Chardonnay, Irsai Oliver, Muškát Othonel, Müller Thurgau, Neuburské, Pálava, Rulandské bílé, Rulandské šedé, Ryzlink rýnský, Ryzlink vlašský, Sauvignon, Sylvánské zelené, Tramín červený, Veltlínské zelené, Veltlínské červené rané.

Zdroj: Jak pěstovat vinnou révu

Babské rady na kousnutí od blechy u psa

Na podrážděnou pokožku velmi dobře působí jeden léty ověřený prostředek – najemno rozdrcené ovesné vločky. Můžete použít dětské cereálie nebo vločky rozdrtit. Poté vločky rozmíchejte v teplé vodě a nechte pejska, aby si dosyta užil tuto blahodárnou koupel. Poděkuje vám, tomu věřte. Vločky pomáhají také při léčbě kožních alergií, infekcí a ostatních onemocnění spojených se svěděním.

Teplá solná koupel z epsomské soli pomáhá zmenšit otoky a urychluje hojení. Dávejte pozor, aby váš pes sůl nepozřel, mohlo by mu to spíše uškodit. Také psa nikdy nekoupejte, pokud má nějaké otevřené rány. Pokud by koupání psa dvakrát denně bylo moc náročné, můžete přiložit k poranění ručník nasáklý roztokem epsomské soli a na něj položit ohřívací polštářek.

Vyzkoušejte rovněž práškový borax. Seženete jej běžně v obchodě a bleším výtržníkům udělá do krunýřů pořádné díry. Abyste měli jistotu, že jste se parazitů nadobro zbavili, můžete borax nasypat na podlahu a přebytek vysát nebo zamést. Neviditelné krystalky se postarají i o toho nejposlednějšího parazita. Je to levné a v podstatě zcela bezpečné řešení (rozhodně lepší než deratizace). Jen se ujistěte, že pes žádný borax nesnědl.

Také obyčejná voda s citronem může dělat zázraky, ať už jako prostředek na alergickou reakci po kousnutí, tak jako repelent. Citrusy blechy odpuzují, a navíc budete mít krásně voňavého pejska. Citronový roztok můžete vyrobit takto: citrony zalijete vroucí vodou a necháte přes noc louhovat. Roztok můžete na psa například nastříkat rozprašovačem.

Neměli byste také zapomenout na pivovarské kvasnice – podávají se v tabletkách nebo můžete nasypat trochu prášku do psího žrádla.

Zdroj: Kousnutí od blechy


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Nina Vinšová

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Jana Válková

Mgr. Michal Vinš


ČeskéNápady

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP