Informace od profesionálů

MENU

  

CHOROBY

  

PĚSTOVÁNÍ

  

ŠKŮDCI

  

RECEPTY

  
Téma

CITRONY ČESNEK A ALPA

OBSAH

Péče o česnek v době růstu

Česnek musí být po vysazení stále vlhký, aby vyrazily kořeny. S vodou to však nikdy nepřehánějte, během chladnějších měsíců, kdy se přebytečná voda nestačí odpařovat, by vám přestal růst, nebo dokonce začal hnít. Pokud neprší, zalévejte česnek jednou týdně. Na konci vegetačního období snižte zálivku, protože česnek k tomu, aby začal zrát, potřebuje horké a suché léto.

Při pěstování česneku si dejte pozor na hmyz, myši a další škůdce, kteří mohou ovlivnit vaši úrodu tím, že buď samotný česnek požírají, nebo si tvoří hnízda mezi rostlinami.

Zdroj: Jak pěstovat česnek

Diskuze

V diskuzi MAZÁNÍ NA KLOUBY ALPA ACYLPYRIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Elena.

Dobrý den. Chtěla bych se zeptat, zda toto mazání mouhou používat i těhotné ženy na bolest zad?
Děkuji za odpověď Elena

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Marie.

Na klouby je dobrý Wobenzym.

Zdroj: diskuze Mazání na klouby alpa acylpyrin

Mráz a česnek

Vlivem chladného počasí brzy na jaře se stává, že z cibulky vyraší více výhonků. Také zakrnělé rostlinky nebo zmačkaný stroužek na jaře může být následkem drsné zimy, nebo když česnek brzy na jaře zamrzne. Zakrslé rostliny můžou také signalizovat přítomnost třásněnek.

Zdroj: Jak pěstovat česnek

Poradna

V naší poradně s názvem MAZÁNÍ NA KLOUBY ALPA ACYLPYRIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Elena.

Dobrý den. Chtěla bych se zeptat, zda toto mazání mouhou používat i těhotné ženy na bolest zad?
Děkuji za odpověď Elena

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Bolest zad v těhotenství můžete zmírnit vhodným cvičením podle Mojžíšové. Co se týče mazání, tak jedině po konzultaci se svým gynekologem.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Mazání na klouby alpa acylpyrin

Účinky

Alpa dohromady s acylpyrinem prý zabírá na bolavá ouška. Doporučuje se také jako obklad na karpální tunely, na záněty, výrony nebo na popraskané paty či kuří oka.

Zdroj: Alpa a acylpyrin

Účinky

Aloe, alpa a acylpyrin jsou vhodné ingredience na výrobu obkladu, který má blahodárné účinky na kloubní potíže, jako jsou záněty, výrony, karpální tunely. A co přesně na výrobu léčivého mazání budete potřebovat? Tak to se dozvíte níže.

Zdroj: Aloe, Alpa, Acylpyrin - mazání

Poradna

V naší poradně s názvem SUŠENÝ ČESNEK VYLOUPANÝ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jitka hurná.

Prosím o radu jestli se dají stroužky česneku nakrájet na plátky a usušit. Nestratí česnek sušením aroma??? Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča .

Při sušení česnek vždy ztratí část svého aroma asi o 50%. Dá se to pak dohnat tím, že ho v sušeném stavu spotřebujete více.
Nakrájený česnek na plátky se suší nejlépe. Můžete ho sušit běžně na vzduchu nebo v horkovzdušné sušičce na ovoce.

Zdroj: diskuze Sušený česnek vyloupaný

Dávkování

Dávkování je dle potřeby.

Zdroj: Alpa a acylpyrin

Diskuze

V diskuzi ČESNEK V SOLI NA USKLADNĚNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Antonín Sehnálek.

Někde jsem četl, že je možno česnek naloupat a do sklenice 0,7 l dát 1cm soli, na toto naloupaný česnek ale již nevím, zda vysát vzduch nebo jak dále uskladnit a jak dlouho česnek vydrží. Pokud mi dáte informaci k požadovanému tak předem děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Honza.

Vyzkoušejte to na malém množství. Použijte k tomu skleničky od Krenexu. U jedné zkuste vysát vzduch a druhé ne. Obě skleničky pak uskladněte v temnu při pokojové teplotě. Podle výsledku testu pak zjistíte, který postup vám vyhovuje. Domnívám se, že sůl vytáhne ze stroužků jejich vlhkost a ty se pak zcvrknou a budou takové gumové.

Zdroj: diskuze Česnek v soli na uskladnění

Ingredience

Na tento lektvar budete potřebovat: 1 x 160ml skleničku Francovky LESANA, 10 tablet acylpyrinů, 4 hřebíčky, 5 velkých listů aloe stromovité nebo 1 větší list aloe vera (cca 10 dkg).

Zdroj: Aloe, Alpa, Acylpyrin - mazání

Postup

A jak na to? Zcela jednoduše: Alpu vlijeme do zavařovací sklenice, do které nasypeme 10 acylpyrinů a pokrájené listy aloe a rozmixujeme vše tyčovým mixérem. Sklenici uzavřeme a postavíme na 3 dny do chladné tmavé spíže a občas protřepeme. Po 3 dnech je obklad připraven posloužit bolavým kloubům.

Zdroj: Aloe, Alpa, Acylpyrin - mazání

Poradna

V naší poradně s názvem HOLANDSKÝ ŘÍZEK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Josiph vysarionivič čukašvili.

a co česnek ?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Do holandského řízku česnek nepatří. Pokud chcete, tak česnek přidat můžete, ale potom místo holandského řízku získáte karbanátek.

Zdroj: diskuze Holandský řízek

Dávkování

A jak připravenou směs používat? To je snadné: Na mul nebo plátýnko dáme kaši z aloe, kterou přiložíme na bolavé místo, přikryjeme mikrotenovým sáčkem a převážeme. Obklad je vhodný na noc – je dost silný, až ostrý. Kdo má choulostivější pokožku, měl by si před obkladem místo namazat kostivalovým krémem.

Zdroj: Aloe, Alpa, Acylpyrin - mazání

Poradna

V naší poradně s názvem USKLADNENI CESNEKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

Dobry den,muzete poradit?
Cesnek jsem oloupala a protlacila lisem.Dala do sklenicek se soli.Ulozila do lednicky a zanedlouho zezelenal.Jinak ma krasnou cesnekovou vuni bez viditelneho poskozeni.
Dekuji za vysvetleni priciny,Jana

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Důvod zezelenání rozmačkaného česneku je jednoduchý - příliš nízká teplota při uskladnění. Když se česnek dostane do teploty nižší než 8 nebo 5 stupňů, tak začne klíčit. A právě toto klíčení doprovází produkce chlorofylu, díky čemu váš česnek zezelenal. Rozmačkaný česnek se solí skladujte ve vakuové misce, v temnu při teplotě 15°C (+- 3°C).

Zdroj: diskuze Uskladneni cesneku

Na co si dát pozor

Vězte, že se jedná o lidovou tvořivost a žádný z receptů nebyl odborně ověřen, ať už ohledně účinnosti na popisované potíže, nebo z hlediska škodlivosti vůči lidskému zdraví. A protože zaručené recepty lidé posílají také přímo výrobcům francovky, ti se na jejich základě rozhodli vyrábět například francovku s extraktem kaštanu a hřebíčku.

A jaké jsou vaše zkušenosti s acylpyrinem a Alpou?

Zdroj: Alpa a acylpyrin

Poradna

V naší poradně s názvem ČESNEK SKLADOVÁNÍ - PLÍSEŇ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ingrid Míková.

Dobrý den, prosím Vás, máte někdo zkušenost s plísní při skladování česneku? Nakoupila jsem zásobu kvalitního českého česneku na zimu. Umístila jsem ho v kyticích do prázdného "petrželáku" a dala na otevřenou lodžii. Bohužel jsou teploty stále nad 0 C a na česneku se objevila plíseň (černé skvrnky rozseté po povrchu stonků a vrchní slupce hlaviček). Když se ochladí, mám pocit, že plíseň mizí. Stroužky jsou krásné, pevné a nepoškozené. Pokud sloupnu vrchní vrstvu, jsou hlavičky úplně výstavní. Potřebovala bych poradit, jestli mám česnek vyhodit nebo jestli stačí sloupnout vrchní slupku a použít. Vím, že u nahnilého ovoce nebo zeleniny je potřeba vyhodit. Moc děkuji za radu, Ingrid Míková.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Ta plíseň se vám dělá protože skladujete česnek v příliš vlhkém prostředí. Česneku úplně stačí, když ho uskladníte v otevřené papírové krabici v místnosti při teplotě 10 až 15 °C v temnu. Oloupejte z česneku oplesnivělé slupky a dejte ho do krabice. Když česnek necháte na teplotě pod 10°C tak vybudíte jeho klíčení a nevydrží vám.

Zdroj: diskuze Česnek skladování - plíseň

Recept

Na bolavé ucho

Ingredience: 10 tablet paralenu nebo acylpyrinu, francovka ALPA

Postup: Tablety naložíme do tradiční francovky, roztok nakapeme na vatu a položíme za bolavé ucho.

Obklad při kloubních potížích, zánětech, výronech a podobných problémech

Ingredience: 5 velkých listů aloe stromovité nebo 1 větší list aloe vera (cca 10 dkg), 10 tablet acylpyrinu, 4 hřebíčky, Alpa

Postup: Alpu vlijeme do zavařovací sklenice, do které nasypeme 10 acylpyrinů, pokrájené listy aloe a rozmixujeme (nejlépe tyčovým mixérem). Sklenici uzavřeme a dáme na 3 dny do chladu, občas protřepeme. Po 3 dnech je obklad připraven posloužit bolavým kloubům. Na plátýnko dáme kaši z aloe, kterou přiložíme na bolavé místo, přikryjeme igelitem a převážeme. Obklad je vhodný na noc. Kdo má citlivější pokožku, měl by si před obkladem místo namazat kostivalovým krémem.

Na kuří oka a popraskané paty

Ingredience: 10 tablet acylpyrinu, 250 ml Alpy

Postup: Tablety acylpyrinu rozdrtíme, nasypeme do uzavíratelné skleněné nádoby a zalijeme Alpou. Zavíčkujeme a necháme 2 dny při pokojové teplotě uležet, aby se acylpyrin dobře rozpustil. Poté si každý večer touto směsí pomocí navlhčeného tamponu potíráme postižené místo. Následně necháme navlhčený tampon na postiženém místě, zakryjeme jej potravinovou fólií a oblečeme si ponožku. Necháme působit přes noc. Ráno nohy opláchneme, důkladně osušíme a natřeme krémem.

Zdroj: Alpa a acylpyrin

Diskuze

V diskuzi ČESNEK MEDVĚDÍ - V ČR POUZE JEDEN DRUH! se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Karel Pokorný.

Pletete si druhy a poddruhy. Česnek medvědí je na celém území pouze jeden druh s dvěma poddruhy - česnek medvědí ukrajinský roste na Moravě, česnek medvědí pravý v Čechách. Mezi poddruhy jsou jen velmi malé rozdíly, zatímco mezi druhy dost velké..

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Česnek medvědí - v ČR pouze jeden druh!

Inhalace Alpy

K inhalaci se hojně využívají také různé éterické oleje, které v hojné míře obsahuje například Alpa. Inhalace Alpy má řadu účinků: ulehčuje při rýmě a onemocnění horních cest dýchacích, čistí sliznice a uvolňuje rýmu a také má relaxační a uvolňující účinky. Tady ale pozor – u menších dětí, astmatiků a alergiků nemusí být inhalace Alpy vhodná. Dráždí totiž sliznice a v krajním případě může vyvolat astmatický záchvat. K samotné inhalaci vám postačí dvě lžíce Alpy, které rozmícháte v horké vodě. Roztok opět stáhněte těsně před tím, než se začne vařit, a přelijte do inhalátoru.

Zdroj: Inhalace na průdušky

Babské rady na otoky rukou

Otok ruky vzniká často i z důvodu dlouhodobě snížené hladiny bílkovin v krvi. První pomocí od pocitu oteklých rukou je chlazení studenou vodou nebo obklady, masáž, klidová poloha s výše položenou končetinou, dostatečný pitný režim a dlouhodoběji pomůže vyvážená strava.

Vhodné jsou masáže alpou, používání emulze s arnikou (můžou i těhotné). Doporučuje se i alpa s kaštanem. Dále vitamin B (3x denně) a dávat si na ruce skotské střiky (oplachovat střídavě v teplé a studené vodě). Nejlepší je snažit se mít ruce nahoře, ale to je v běžném životě dost obtížné.

Zdroj: Co na otoky nohou

Bonus na karpální tunel

Ptáte se, co že je to ten karpální tunel a jak se projevuje? Jedná se o nejčastější onemocnění horních končetin vůbec. Vzniká dlouhodobým stlačením středového nervu (nervus medianus) v oblasti zápěstí právě v prostoru nazývaném karpální tunel. Útlak nervu má za následek postupně narůstající bolesti, brnění, nemožnost udržet předmět v ruce, což podstatně zhoršuje kvalitu života. Onemocnění postihuje častěji ženy než muže a jeho výskyt narůstá. Ale my zde naštěstí máme recept, jak si ulevit od těchto bolestí.

Ingredience

Budete potřebovat: 20 tablet acylpyrinu, 5 listů aloe stromkové nebo cca 10 dkg aloe vera, 0,5 l alpy.

Postup

Jak na to: V půllitru alpy nechte vyluhovat 20 tablet acylpyrinu. Rozmixujte listy aloe a přidejte je ke směsi. Občas protřepte, po necelém týdnu sceďte a můžete použít.

Dávkování

Je zcela jednoduché: Bolavé ruce si mažte před spaním nebo mějte svou medicínu po ruce i v noci.

Pokud jste nevěřící Tomášové, tak není nic jednoduššího než tyto recepty vyzkoušet a zhodnotit jejich účinnost na vlastní kůži.

Zdroj: Aloe, Alpa, Acylpyrin - mazání

Pěstování

Na rozdíl od klasického česneku se medvědí česnek pěstuje pro konzumaci listů, a to jako vhodný doplněk výživy. Medvědí česnek dobře roste ve volné půdě i v květináči. Jako substrát postačí propustná, humózní zemina (kvalitní zahradnický substrát).

Zdroj: Medvědí česnek - pěstování a účinky

Účinky medvědího česneku

Medvědí česnek se řadí k bylinkám, protože má léčivé schopnosti. Je vhodný k léčbě vysokého krevního tlaku, pomáhá s regulací cholesterolu v krvi, se zlepšením průtoku krve, má vliv i na posílení organismu, paměti a imunitního systému. Medvědí česnek má také protiplísňové a protibakteriální účinky. Je také prokázáno, že medvědí česnek pomáhá i při léčbě dlouhotrvajícího kašle. Medvědí česnek je výborným zdrojem vitamínu C, zároveň patří i mezi antioxidanty a je i přírodním antibiotikem.

Vhodné není nadměrné užívání nejen medvědího česneku, to totiž může vést k průjmům, problémům s nadýmáním i k zánětu ledvin.

Alergie na medvědí česnek

Medvědí česnek není rozhodně vhodný pro lidi, kteří mají problém i s klasickým česnekem. I medvědí česnekčesnekové silice, které dokážou vyvolat nemalou alergickou reakci, která se může projevit otokem hrdla, dýchacími potížemi, při kontaktu s pokožkou jejím zarudnutím.

Zdroj: Medvědí česnek

Recepty s medvědím česnekem

Medvědí česnek se doporučuje konzumovat nejlépe čerstvý. Je možné ho jen nakrájet a nasypat na chleba s máslem, anebo ho použít do některého z následujících receptů.

Zdroj: Medvědí česnek


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Jitka Konášová

Nina Vinšová


ČeskéNápady

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP