Facebook Síť X Pinterest email tisk

Téma

CIZRNA


CIZRNA je přesně to, o čem vás chceme informovat v našem článku. Cizrna patří mezi luštěniny. Chuťově se cizrna nejvíce podobá vařenému hrachu, ovšem má ještě zvláštní oříškovou příchuť. U nás má silnou konkurenci v podobě čočky či fazolí, v takové Indii nebo v arabských státech je ale neotřesitelnou královnou.


Cizrna a nemoc dna

Cizrnu můžete jíst s mírou, protože i přes obsah středního množství purinů rostlinné bílkoviny, jako je cizrna, nezvyšují riziko dny na rozdíl od červeného masa a zvířecích orgánů. Cizrna je také skvělým zdrojem vlákniny, antioxidantů a rostlinných sloučenin, které mohou pomoci se zánětem a celkovým zdravím. Pokud však pociťujete zvýšený zánět, možná budete muset omezit svůj příjem nebo se poradit s odborníkem o personalizovaném jídelníčku.

Výhody cizrny při dně

  • Rostlinné bílkoviny: Na rozdíl od živočišných bílkovin rostlinné bílkoviny ze zdrojů, jako je cizrna, významně nezvyšují hladinu kyseliny močové ani nezvyšují riziko záchvatů dny.
  • Prospěšné živiny: Cizrna je bohatá na vlákninu, antioxidanty a další rostlinné sloučeniny, které mohou pomoci snížit zánět a podpořit zdraví ledvin, což je prospěšné pro lidi s dnou.

Co je třeba zvážit

  • Střední obsah purinů: Cizrna nemá vysoký obsah purinů, obsahuje jich střední množství.
  • Individuální reakce: Reakce vašeho těla se může lišit; Někteří lidé mohou zjistit, že konzumace luštěnin, jako je cizrna, zhoršuje jejich příznaky dny.
  • Hydratace je klíčová: Udržování dobré hydratace pitím velkého množství vody pomáhá ledvinám vyplavovat přebytečnou kyselinu močovou, což je zásadní pro zvládání dny.

Doporučení

  • Začleňte cizrnu do vyvážené stravy: Konzumujte cizrnu jako součást rostlinné stravy s vysokým obsahem vlákniny, která zahrnuje i další doporučené potraviny, jako je zelenina, ovoce a celozrnné výrobky.
  • Naslouchejte svému tělu: Věnujte pozornost tomu, jak se cítíte po konzumaci cizrny.
  • Poraďte se s odborníkem: Pokud si nejste jisti svým jídelníčkem nebo se u vás příznaky zhoršují, registrovaný dietolog nebo lékař vám může pomoci vytvořit personalizovaný nutriční plán pro vaše individuální potřeby.

Zdroj: článek Cizrna

Poradna

V naší poradně s názvem PURINY A CIZRNA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hana Pořízová.

Dobrý den,nezjistila jsem nikde,jak je na tom cizrna s puriny.Je to stejné jako hrách nebo čočka?Děkuji.Poř

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Cizrna má nejméně purinů ze všech luštěnin, ale stále patří mezi potraviny s mírně vyšším obsahem purinů. V případě purinové diety doporučuji omezit spotřebu luštěnin na maximálně jeden šálek denně a konzumaci masa, drůbeže a ryb na maximálně 120 až 170 gramů na den. Pro doplnění potřebného množství proteinů využijte nízkotučné mléčné výrobky, ořechy, arašídové máslo a vajíčka, všechny uvedené patří mezi potraviny s nízkým obsahem purinů.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Puriny a cizrna

Nutriční hodnoty

Cizrna je výbornou potravinou pro osoby, které nemohou konzumovat potraviny s lepkem. Cizrna je samozřejmě bezlepková, její výživová hodnota je velmi vysoká a může tak nahradit klasické obiloviny. Cizrna obsahuje vysoké množství sacharidů (nejvíce jich je obsaženo ve formě škrobu), 15–30 % bílkovin, vlákninu a tuky. Cizrna je bohatým zdrojem vápníku, železa a dále také fosforu, hořčíku a zinku. Z vitamínů jsou nejvíce zastoupeny vitamíny B15, B2, B6, E, C a provitamín A. Tuky jsou tvořeny mastnými kyselinami (kyselina linolová a další). Cizrna pomáhá zlepšovat činnost trávicího traktu a v lidském těle také pozitivně ovlivňuje imunitní systém, nervovou soustavu, stav chrupavek či cholesterol. Mimochodem, vitamín B15 je vynikajícím antioxidantem a mastné kyseliny nás chrání před onemocněním srdce a cév.

Zdroj: článek Cizrna

Recept na křupky z cizrny

Ingredience: 500 g cizrny, 2 lžíce másla, půl lžičky soli

Postup: Do 1 litru vody vsypte 500 g cizrny a vařte asi 30 minut, dokud není cizrna měkká. Potom ji sceďte a nechte odkapat. Cizrnu nasypejte na 2 lžíce rozpuštěného másla a pražte ji při teplotě 120 °C. Nezvyšujte teplotu, cizrna by se spálila a ztratila by svou charakteristickou chuť, a to chuť pražených kaštanů. Po několika minutách se máslo nabalí na cizrnu, poté můžete přidat sůl. Pražte ještě asi hodinu, cizrna se nesmí pálit. Velmi vhodný je indukční sporák. Přesypejte cizrnu do misky vystlané ubrousky, aby se přebytečné tuky vsákly. Tomu můžeme dopomoci občasným promícháním obsahu mísy. Křupky necháváme na ubrouscích nejlépe přes noc.

Zdroj: článek Cizrna

Cizrna po indicku

Ingredience: 400 g cizrny, 1 cibule, 3 stroužky česneku, kari, římský kmín, chilli, kurkuma nebo garam masala, zázvor, čerstvý koriandr

Postup: Nakrájíme cibuli i česnek a osmažíme je na oleji. Přidáme kari, římský kmín a chilli. Můžeme přidat i kurkumu, garam masalu a zázvor, ať už čerstvý nastrouhaný nebo sušený drcený. Pak přidáme cizrnu, přilijeme trochu vody, počkáme minutu, až se cizrna prohřeje, a nakonec jídlo zahustíme trochou mouky. Před servírováním posypeme nakrájeným čerstvým koriandrem. Podáváme s pečivem.

Zdroj: článek Cizrna

Pikantní cizrna

Ingredience: 1 konzerva sterilované cizrny, 150 g anglické slaniny, 1 větší cibule, 4 stroužky česneku, sůl, pepř, vegeta, chilli, 1 větší protlak nebo loupaná krájená rajčata, trochu kečupu

Postup: Anglickou slaninu nakrájíme na nudličky, přidáme nakrájenou cibuli a osmahneme dozlatova. Přidáme nasekaný česnek, protlak a krátce osmahneme. Vmícháme scezenou cizrnu a krátce povaříme. Dochutíme solí, vegetou, kořením a kečupem. Pokud je pokrm moc hustý, přidáme trochu nálevu z cizrny nebo vodu. Místo protlaku můžeme použít loupaná krájená rajčata.

Zdroj: článek Cizrna

Pěstování cizrny

Cizrna se vyznačuje výškou okolo 40 centimetrů a malými lusky, ve kterých bývá většinou jedno až tři semínka. Největšími pěstiteli cizrny jsou Indové, Turci, Australané a Mexičané, následovaní Kanaďany, Syřany a Američany. Roční produkce se pohybuje kolem 900 tisíc tun. Zajímavé ovšem je, že i do takové pěstitelské velmoci, jako je Indie, se ještě velká část cizrny dováží. Pěstovaných kultivarů cizrny je celá řada. Nejvíce se vysazuje druh Desi, se kterým se setkáme v oblasti Indie, a druh Kabuli, který je pěstován v severní Africe a jižní Evropě.

Zdroj: článek Cizrna

Cizrna po valašsku

Ingredience: 400 g cizrny, 1 sklenice kysaného zelí, 250 g uzeného masa, 1 cibulka, sůl

Postup: Předem namočenou cizrnu uvaříme doměkka, osolíme těsně před dokončením. Smícháme s nadrobno nakrájeným uzeným masem a dušeným zelím. Můžeme posypat smaženou cibulkou a podávat s kyselou okurkou.

Zdroj: článek Cizrna

Cizrna se sójovým masem

Ingredience: 1 kostka masoxu, 1 ks cibule, 1 balíček sójového masa, 250 g čerstvých žampionů, 1 balíček cizrny, 1 balíček mražené zeleninové směsi, sůl, zakysaná smetana, mletý černý pepř

Postup: Cizrnu namočíme přes noc do vody, ve které druhý den cizrnu uvaříme. Sójové maso uvaříme ve vodě, ve které necháme volně rozpustit masox podle chuti. Mezitím si nakrájíme jednu větší cibuli nadrobno. Čerstvé žampiony oloupeme a nakrájíme na plátky. Po uvaření cizrny slijeme vodu a ponecháme v hrnci pod pokličkou. Sójové maso po 20 minutách necháme okapat v cedníku a vývar z masoxu necháme do směsi. Na oleji osmahneme cibuli a přidáme sójové maso, houby a podle potřeby vývar. Osolíme, opepříme a dochutíme kořením podle vlastní chuti. Přidáme zeleninovou „směs na čínu“ a celé dusíme. Na závěr přidáme zakysanou smetanu.

Zdroj: článek Cizrna

Cizrna s kuřecím masem a cuketou

Ingredience: 150 g cizrny, 20 g cibule, 100 g kuřecího masa, 100 g cukety, kari koření, sůl, olivový olej, bílý jogurt

Postup: Cizrnu namočíme několik hodin dopředu. Můžeme použít i cizrnu konzervovanou ve slaném nálevu, ta se namáčet nemusí. Cibuli nakrájíme nadrobno. Kuřecí maso nakrájíme na drobné kostičky. Cuketu oloupeme a nakrájíme také na drobné kostičky. Nakrájenou cibuli dáme opéct na rozehřátý olivový olej. Přidáme nakrájené kuřecí maso a opékáme. Dále přidáme nakrájenou cuketu, okořeníme kari kořením, osolíme, podlijeme trochou vody a podusíme, až je cuketa měkká. Nakonec vmícháme cizrnu a prohřejeme. Pro zjemnění chuti můžeme po dokončení přidat bílý jogurt.

Zdroj: článek Cizrna

Humus

Ingredience: šťáva z 1 ks citronu, 3 lžíce olivového oleje, 3 stroužky česneku, 200 g cizrny, 100 g sezamové pasty tahini

Postup: Uvařenou cizrnu umeleme. Do mleté směsi přidáme citronovou šťávu, prolisovaný česnek, sůl, mletý černý pepř, olivový olej, mletý římský kmín, sezamovou pastu a umixujeme do hladké hmoty. Směs by měla mít konzistenci vyšlehaného tvarohu, proto je nutné přidávat podle potřeby olivový olej. Cizrnový humus se podává s čerstvým tmavým pečivem.

Zdroj: článek Cizrna

Polévka z cizrny

Ingredience: 400 g cizrny, 2 velké mrkve, 1 velká cibule, lžička strouhaného zázvoru, stroužek česneku, litr zeleninového vývaru, lžička koření garam masala, olej, sůl, pepř

Příprava: Na oleji osmahněte cibuli, nasekaný česnek a zázvor. Přidejte koření garam masala a asi minutu míchejte. Zalijte vývarem a přidejte cizrnu a nakrájenou mrkev. Polovinu polévky rozmixujte tyčovým mixérem a vraťte zpět. Osolte a opepřete. Polévku můžete podávat s opečenou bagetou nebo ciabattou.

Zdroj: článek Cizrna

Pomazánka z cizrny

Ingredience: citronová šťáva z 1 citronu, 2–3 stroužky česneku, 2 lžíce olivového oleje, 100 g bílého jogurtu, 400 g uvařené cizrny

Postup: Uvařenou cizrnu scedíme, necháme okapat a vychladnout, poté rozmixujeme společně s jogurtem, česnekem, citronovou šťávou a olivovým olejem na hladkou kaši. Osolíme, opepříme. Pomazánku z cizrny podáváme s chlebem nebo bagetou.

Zdroj: článek Cizrna

Cizrnové karbanátky

Ingredience: 400 g cizrny, 1 červená cibule, 2 stroužky česneku, vejce, 2 lžíce hladké mouky, 1 hrst nasekané čerstvé petrželky, 1 lžička mletého kmínu, 1 lžička mletého koriandru, 2 lžíce oleje, sůl, pepř

Příprava: Uvařenou cizrnu slijte, osušte a rozmačkejte. Smíchejte s nasekanou cibulí, utřeným česnekem, vejcem, moukou, nasekanou petrželkou a kořením. Dochuťte kmínem a solí. Z hmoty rukama tvořte karbanátky. Na pánvi zahřejte olej a opékejte 3 minuty z každé strany dozlatova. Podávejte s listovým salátem.

Zdroj: článek Cizrna

Buřtguláš pro děti

Ingredience: brambory, uvařená cizrna, kvalitní uzenina nebo šmakoun, cibule, trochu rajčatového protlaku, olivový olej

Ingredience na dochucení: červená paprika, sůl, drcený kmín, česnek, majoránka, pepř

Postup: Cibule nakrájejte a orestujte dozlatova na olivovém oleji, případně jiném tuku, který se nepřepaluje. Čím víc cibule, tím voňavější a hutnější základ vyrobíte. Přidejte na kostičky pokrájenou uzeninu a krátce opečte. Pro děti použijte párky s vysokým obsahem masa. Nedávejte jich moc, spíše jen na „ovonění“. Zasypte červenou paprikou, ochuťte trochou soli nebo sypkého bio bujonu a drceným kmínem. Přidejte na kostičky nakrájené brambory a uvařenou cizrnu. Zalijte vodou nebo vývarem jen tak akorát, aby byly brambory ponořené. Přidejte jednu najemno nastrouhanou bramboru, která jídlo přirozeně zahustí. Lepší chuť zajistí trocha rajčatového protlaku. Česnek dejte až nakonec, stačí jeden stroužek, aby chuť zůstala jemná. Vařte do změknutí brambor.

Tip: Pokud by byl buřtguláš málo hustý, odeberte z hrnce jednu naběračku brambor a cizrny, rozmixujte na kaši a vlijte zpět.

Zdroj: článek Recept na buřtguláš

Antistresová zelenina

Několik druhů zeleniny je známých svými vlastnostmi zmírňujícími stres díky bohatému obsahu antistresových živin. Listová zelenina, jako je špenát a kapusta, bohatá na hořčík a folát, pomáhá regulovat kortizol a posiluje nervový systém. Mezi další prospěšné druhy zeleniny patří brokolice, batáty a artyčoky, z nichž každá nabízí jedinečné výhody pro zvládání stresu.

Listová zelenina

Špenát, kapusta a mangold jsou vynikajícími zdroji hořčíku a folátu. Hořčík pomáhá regulovat kortizol a podporuje nervový systém, zatímco folát přispívá k produkci dopaminu, neurotransmiteru zlepšujícího náladu.

Sladké brambory batáty

Tato kořenová zelenina je plná komplexních sacharidů, vitamínu C a draslíku, které všechny hrají roli při zvládání stresu a snižování hladiny kortizolu.

Brokolice

Tato brukvovitá zelenina je dobrým zdrojem vitamínu C, který je důležitý pro stresovou reakci těla.

Artičoky

Artičoky mají vysoký obsah vlákniny a prebiotik, což může pozitivně ovlivnit zdraví střev a potenciálně snížit úzkost a stresové příznaky.

Avokádo

Ačkoli je avokádo technicky ovoce, často se dává do zeleniny a je bohaté na zdravé tuky a hořčík, které mohou pomoci podpořit relaxaci a snížit stres.

Mrkev

Mrkev je dobrým zdrojem vlákniny a může přispívat k pocitu sytosti, což může potenciálně snížit přejídání související se stresem.

Řepa

Řepa je bohatá na dusičnany, které mohou zlepšit průtok krve a potenciálně snížit úzkost a stres.

Fazole a luštěniny

Fazole, cizrna a čočka jsou vynikajícím zdrojem hořčíku a vitamínu B1, které jsou známé svými uklidňujícími vlastnostmi a přispívají k normální funkci nervového systému.

Chřest

Chřest je dobrým zdrojem železa a kyseliny listové, které mohou pomoci podpořit náladu a zdraví mozku.

Česnek

Česnek obsahuje sloučeniny, které mohou pozitivně ovlivnit střevní mikrobiotu těla a potenciálně snížit příznaky úzkosti a stresu.

Zdroj: článek Antistresový salát

Autoři uvedeného obsahu

 Mgr. Světluše Vinšová

 Mgr. Jiří Dvořák


cizrnová pomazánka s vajíčkem
<< PŘEDCHOZÍ PŘÍSPĚVEK
cmunda
NÁSLEDUJÍCÍ PŘÍSPĚVEK >>
novinky a zajímavosti

Chcete odebírat naše novinky?


Dokažte, že jste člověk a napište sem číslicemi číslo dvacetsedm.