Facebook Síť X Pinterest email tisk

Téma

CIZRNA RECEPTY VÝBORNÉ


CIZRNA RECEPTY VÝBORNÉ je přesně to, o čem vás chceme informovat v našem článku. Cizrna patří mezi luštěniny. Chuťově se cizrna nejvíce podobá vařenému hrachu, ovšem má ještě zvláštní oříškovou příchuť. U nás má silnou konkurenci v podobě čočky či fazolí, v takové Indii nebo v arabských státech je ale neotřesitelnou královnou.


Cizrna a nemoc dna

Cizrnu můžete jíst s mírou, protože i přes obsah středního množství purinů rostlinné bílkoviny, jako je cizrna, nezvyšují riziko dny na rozdíl od červeného masa a zvířecích orgánů. Cizrna je také skvělým zdrojem vlákniny, antioxidantů a rostlinných sloučenin, které mohou pomoci se zánětem a celkovým zdravím. Pokud však pociťujete zvýšený zánět, možná budete muset omezit svůj příjem nebo se poradit s odborníkem o personalizovaném jídelníčku.

Výhody cizrny při dně

  • Rostlinné bílkoviny: Na rozdíl od živočišných bílkovin rostlinné bílkoviny ze zdrojů, jako je cizrna, významně nezvyšují hladinu kyseliny močové ani nezvyšují riziko záchvatů dny.
  • Prospěšné živiny: Cizrna je bohatá na vlákninu, antioxidanty a další rostlinné sloučeniny, které mohou pomoci snížit zánět a podpořit zdraví ledvin, což je prospěšné pro lidi s dnou.

Co je třeba zvážit

  • Střední obsah purinů: Cizrna nemá vysoký obsah purinů, obsahuje jich střední množství.
  • Individuální reakce: Reakce vašeho těla se může lišit; Někteří lidé mohou zjistit, že konzumace luštěnin, jako je cizrna, zhoršuje jejich příznaky dny.
  • Hydratace je klíčová: Udržování dobré hydratace pitím velkého množství vody pomáhá ledvinám vyplavovat přebytečnou kyselinu močovou, což je zásadní pro zvládání dny.

Doporučení

  • Začleňte cizrnu do vyvážené stravy: Konzumujte cizrnu jako součást rostlinné stravy s vysokým obsahem vlákniny, která zahrnuje i další doporučené potraviny, jako je zelenina, ovoce a celozrnné výrobky.
  • Naslouchejte svému tělu: Věnujte pozornost tomu, jak se cítíte po konzumaci cizrny.
  • Poraďte se s odborníkem: Pokud si nejste jisti svým jídelníčkem nebo se u vás příznaky zhoršují, registrovaný dietolog nebo lékař vám může pomoci vytvořit personalizovaný nutriční plán pro vaše individuální potřeby.

Zdroj: článek Cizrna

Poradna

V naší poradně s názvem PURINY A CIZRNA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hana Pořízová.

Dobrý den,nezjistila jsem nikde,jak je na tom cizrna s puriny.Je to stejné jako hrách nebo čočka?Děkuji.Poř

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Cizrna má nejméně purinů ze všech luštěnin, ale stále patří mezi potraviny s mírně vyšším obsahem purinů. V případě purinové diety doporučuji omezit spotřebu luštěnin na maximálně jeden šálek denně a konzumaci masa, drůbeže a ryb na maximálně 120 až 170 gramů na den. Pro doplnění potřebného množství proteinů využijte nízkotučné mléčné výrobky, ořechy, arašídové máslo a vajíčka, všechny uvedené patří mezi potraviny s nízkým obsahem purinů.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Puriny a cizrna

Nutriční hodnoty

Cizrna je výbornou potravinou pro osoby, které nemohou konzumovat potraviny s lepkem. Cizrna je samozřejmě bezlepková, její výživová hodnota je velmi vysoká a může tak nahradit klasické obiloviny. Cizrna obsahuje vysoké množství sacharidů (nejvíce jich je obsaženo ve formě škrobu), 15–30 % bílkovin, vlákninu a tuky. Cizrna je bohatým zdrojem vápníku, železa a dále také fosforu, hořčíku a zinku. Z vitamínů jsou nejvíce zastoupeny vitamíny B15, B2, B6, E, C a provitamín A. Tuky jsou tvořeny mastnými kyselinami (kyselina linolová a další). Cizrna pomáhá zlepšovat činnost trávicího traktu a v lidském těle také pozitivně ovlivňuje imunitní systém, nervovou soustavu, stav chrupavek či cholesterol. Mimochodem, vitamín B15 je vynikajícím antioxidantem a mastné kyseliny nás chrání před onemocněním srdce a cév.

Zdroj: článek Cizrna

Poradna

V naší poradně s názvem KAMÉLIE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie Čejková.

Pořídila jsem si minulou zimu na výstavě první malou kamélii. Přes celé léto byla venku na zahradě ve stínu a výborně prospívala. Na zimu před příchodem mrazů jsem ji dala na nevytápěné schodiště. Nasadila 5 poupat, když první začalo rozkvétat, najednou opadaly všechny listy a připadá mi, že i květ se již dále nerozvíjí. Zalévám stále stejně dešťovou vodou, přihnojuji Krystalonem na borůvky. Co jsem, prosím, udělala špatně?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Příčin může být několik. První z nich je hnojení v době krátkých dnů a slabého světla. Když je krátký den, tak rostlina nestačí spotřebovat všechny látky, které dostává v zálivce a ty se pak hromadí v substrátu a mění jeho vlastnosti, které rostlina neustojí. Další běžnou příčinou, která se projevuje u letněných rostlin, jsou škůdci, kteří během léta nalezou do substrátu, zakuklí se zde a pak v příhodných podmínkách se probudí a začnou rostlině užírat kořeny nebo listy. Proto doporučuji všechny letněné rostliny několik dní před zazimováním opatřit postřikem přípravkem Mospilan. Mospilan je jed, který "naleze" do všech částí rostliny a zůstává v ní po dobu několika týdnů. Když si pak některý škůdce kousne do takové rostliny, tak hned umírá. Ale nevěšte hlavu, kupte si novou kamélii a tešte se z ní.

Zdroj: příběh Kamélie

Recept na křupky z cizrny

Ingredience: 500 g cizrny, 2 lžíce másla, půl lžičky soli

Postup: Do 1 litru vody vsypte 500 g cizrny a vařte asi 30 minut, dokud není cizrna měkká. Potom ji sceďte a nechte odkapat. Cizrnu nasypejte na 2 lžíce rozpuštěného másla a pražte ji při teplotě 120 °C. Nezvyšujte teplotu, cizrna by se spálila a ztratila by svou charakteristickou chuť, a to chuť pražených kaštanů. Po několika minutách se máslo nabalí na cizrnu, poté můžete přidat sůl. Pražte ještě asi hodinu, cizrna se nesmí pálit. Velmi vhodný je indukční sporák. Přesypejte cizrnu do misky vystlané ubrousky, aby se přebytečné tuky vsákly. Tomu můžeme dopomoci občasným promícháním obsahu mísy. Křupky necháváme na ubrouscích nejlépe přes noc.

Zdroj: článek Cizrna

Příběh

Ve svém příspěvku VČELY DISKUZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Václav Č..

výborně funguje na takovou varroázu Thymovar. Můžu ho jen doporučit.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Martin.

Po zaléčení včelstva kyselinou mravenčí,jsem našel na podložce větší množství křidélek,
neví někdo proč?Jsem začínající včelař,děkuji za odpovědi

Zdroj: příběh Včely diskuze

Cizrna po indicku

Ingredience: 400 g cizrny, 1 cibule, 3 stroužky česneku, kari, římský kmín, chilli, kurkuma nebo garam masala, zázvor, čerstvý koriandr

Postup: Nakrájíme cibuli i česnek a osmažíme je na oleji. Přidáme kari, římský kmín a chilli. Můžeme přidat i kurkumu, garam masalu a zázvor, ať už čerstvý nastrouhaný nebo sušený drcený. Pak přidáme cizrnu, přilijeme trochu vody, počkáme minutu, až se cizrna prohřeje, a nakonec jídlo zahustíme trochou mouky. Před servírováním posypeme nakrájeným čerstvým koriandrem. Podáváme s pečivem.

Zdroj: článek Cizrna

Příběh

Ve svém příspěvku VARROÁZA A THYMOVAR se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lendušský E.

Tak já také aplikoval thymovar a výsledky opravdu výborné.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jovalský.

Já jsem také spokojen s lékem thymovar. Navíc je na něj dotace, jako na registrované léčivo, takže i koupě se vyplatila.

Zdroj: příběh Varroáza a thymovar

Pikantní cizrna

Ingredience: 1 konzerva sterilované cizrny, 150 g anglické slaniny, 1 větší cibule, 4 stroužky česneku, sůl, pepř, vegeta, chilli, 1 větší protlak nebo loupaná krájená rajčata, trochu kečupu

Postup: Anglickou slaninu nakrájíme na nudličky, přidáme nakrájenou cibuli a osmahneme dozlatova. Přidáme nasekaný česnek, protlak a krátce osmahneme. Vmícháme scezenou cizrnu a krátce povaříme. Dochutíme solí, vegetou, kořením a kečupem. Pokud je pokrm moc hustý, přidáme trochu nálevu z cizrny nebo vodu. Místo protlaku můžeme použít loupaná krájená rajčata.

Zdroj: článek Cizrna

Příběh

Ve svém příspěvku LÉČENÍ PRAŠIVINY U KRÁLÍKŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Anežka.

Kokcidiosa je nakažlivé onemocnění, které působí králíkářům největší ztráty. Stejnou metlou, jako je pro lidstvo tuberkulosa, je pro králíky kokcidiosa. Nemoc je vyvolávána choroboplodnými zárodky tak zvanými kokcidiemi a sice druhem kokcidium oviforme, dnes zvaným Eimeria Stiedae. Zárodky tyto se nacházejí ve žlučovodech a ve sliznici střevní člověka a hlavně králíků. Nakažení děje se obyčejně potravou (zelenou pící, trávou atd.), v níž nalézají se tyto choroboplodné zárodky. Nemocní králíci jsou s počátku smutní, téměř ničeho nežerou, mají vysokou horečku, dech jejich stává se rychlým a krátkým, slábnou, hubnou, až konečně v poměrně krátké době hynou. Někdy se při tom nadýmají, silně slintají, aneb dostávají průjmy. Léčení bývá málokdy úspěšným, protože nemoc se úžasně rychle šíří a téměř celý chov vymírá. Zvláště zhoubně řádí choroba mezi králíky mladými; když některý z nich nemoc přečká, zdá se býti zdravým a bývá obyčejně v chovu používán dále. Uzdravení takového zvířete bývá však toliko zdánlivé, neboť stává se vlastně trvalým nositelem a rozšiřovatelem této nákazy. Při pitvě mrtvého králíka nalézáme dosti často na játrech bílé nebo nažloutlé uzlíky v různém množství a v různých velikostech. Jindy pouhým okem nenalezneme vůbec žádných změn a v těch případech doporučoval bych odbornou prohlídku zvěrolékařem, který mikroskopickým rozborem králičího trusu stanoví přesnou diagnosu. Nákaza šíří se velmi rychle po celém okolí, králíkárna bývá pak choroboplodnými zárodky tak zamořena, že v ní bez nebezpečí není možno dále králíky chovati. Jediným bezpečným prostředkem k zabránění nového vypuknutí nákazy je spálení mrtvých králíků, steliva a celé králíkárny. Pouze tam, kde choroba netrvala dlouho, kde králíkárna je kusem vyšší hodnoty, je možno ohroženou králíkárnu úzkostlivou desinfekcí zachrániti. Z léků, které jak jsem podotkl nemají valného úspěchu, užívá se nejčastěji slabého roztoku kreolinu (každý druhý den vnitřně podati jednu kávovou lžičku), glycerinu, chininu, směsi sirného květu a kalomelu (jednu lžičku denně).

Nadmutí vyskytuje se nejvíce u králíků mladých, ale i starších a bývá příčinou častého uhynutí. Onemocnění pozná se snadno dle toho, že břicho králíka je nápadně nafouklé a králík se sotva pohybuje. Tvrdívalo se, že příčinou nadmutí je krmení čerstvé zelené píce, hlavně jetele, dnes však víme, že není to pouze jetel, nebo zelená píce, ale že to bývá mnohem častěji zatuchlá nebo plesnivá sláma, namrzlé nebo nahnilé brambory, změněné obilniny, zvadlá a kvasící potrava atd. Následkem chybného kvašení vytváří se v žalludku a ve střevech veliké množství plynů, které silně stěny jejich napínají, takže může dojíti k prasknutí jich a náhlé smrti. Léčení: jakmile zpozorujeme nadmuté břicho u králíka, musíme ihned břicho králíka tříti, volně vypustiti na dvůr a přinutit k pohybu. Vnitřně podáváme mu vodu s několika kapkami čpavkového lihu, heřmánkový odvar, vápennou vodu (jednu lžičku), aloe na slabou špičku nože.

Slintavka objevuje

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Reagovat

Zdroj: příběh Léčení prašiviny u králíků

Pěstování cizrny

Cizrna se vyznačuje výškou okolo 40 centimetrů a malými lusky, ve kterých bývá většinou jedno až tři semínka. Největšími pěstiteli cizrny jsou Indové, Turci, Australané a Mexičané, následovaní Kanaďany, Syřany a Američany. Roční produkce se pohybuje kolem 900 tisíc tun. Zajímavé ovšem je, že i do takové pěstitelské velmoci, jako je Indie, se ještě velká část cizrny dováží. Pěstovaných kultivarů cizrny je celá řada. Nejvíce se vysazuje druh Desi, se kterým se setkáme v oblasti Indie, a druh Kabuli, který je pěstován v severní Africe a jižní Evropě.

Zdroj: článek Cizrna

Příběh

Ve svém příspěvku THYMOVAR se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Bertík.

Thymovar je přírodní léčivo. Tak jsem ho právě kvůli tomu aplikoval a mohu říct, že snad jako jediný zabírá.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Pavel.

Tak i já můžu potvrdit výborné výsledky léčbou thymovaru.

Zdroj: příběh Thymovar

Cizrna po valašsku

Ingredience: 400 g cizrny, 1 sklenice kysaného zelí, 250 g uzeného masa, 1 cibulka, sůl

Postup: Předem namočenou cizrnu uvaříme doměkka, osolíme těsně před dokončením. Smícháme s nadrobno nakrájeným uzeným masem a dušeným zelím. Můžeme posypat smaženou cibulkou a podávat s kyselou okurkou.

Zdroj: článek Cizrna

Příběh

Ve svém příspěvku NUTRIE RECEPT MANIPULACE S MASEM NUTRIE. se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jaroslav.kotink.

Dobrý den, mám dotaz. Má se ulovená nutrie ponechat v srsti nějaký čas jako zajíc, nebo se musí hned stáhnout z kůže a vyvrhnout. Děkuji za radu a přeji hezký den.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Hana.

Nutrie se hned stahuje.V kožichu se nenechává...kůže se stahuje a namáčí do přípravků a pak napína. Vyčiní se.Nutrii se odstraní vnitřnosti a vše jak u králíka.Má zdravé maso, ktré se kdysi dodávalo do nemocnic...a taky se z něj dělaly výborné kobásy..vím to, protože jsme je doma měli a ne v malém množství...i zlaté nutrie :)

Zdroj: příběh Nutrie recept Manipulace s masem nutrie.

Cizrna se sójovým masem

Ingredience: 1 kostka masoxu, 1 ks cibule, 1 balíček sójového masa, 250 g čerstvých žampionů, 1 balíček cizrny, 1 balíček mražené zeleninové směsi, sůl, zakysaná smetana, mletý černý pepř

Postup: Cizrnu namočíme přes noc do vody, ve které druhý den cizrnu uvaříme. Sójové maso uvaříme ve vodě, ve které necháme volně rozpustit masox podle chuti. Mezitím si nakrájíme jednu větší cibuli nadrobno. Čerstvé žampiony oloupeme a nakrájíme na plátky. Po uvaření cizrny slijeme vodu a ponecháme v hrnci pod pokličkou. Sójové maso po 20 minutách necháme okapat v cedníku a vývar z masoxu necháme do směsi. Na oleji osmahneme cibuli a přidáme sójové maso, houby a podle potřeby vývar. Osolíme, opepříme a dochutíme kořením podle vlastní chuti. Přidáme zeleninovou „směs na čínu“ a celé dusíme. Na závěr přidáme zakysanou smetanu.

Zdroj: článek Cizrna

Příběh

Ve svém příspěvku RAKYTNÍKOVÉ SLUPKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiřina.

Na co dají použít usušené slupky rakytníku? Děkuji za odpověď. Jiřina

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Marta.

slupky z rakytníku dejte usušit a jsou výborné z nich udělat čaj který skonzumujete
vypitím, vše z rakytníku je zdravé
dobrou chut

Zdroj: příběh Rakytníkové slupky

Cizrna s kuřecím masem a cuketou

Ingredience: 150 g cizrny, 20 g cibule, 100 g kuřecího masa, 100 g cukety, kari koření, sůl, olivový olej, bílý jogurt

Postup: Cizrnu namočíme několik hodin dopředu. Můžeme použít i cizrnu konzervovanou ve slaném nálevu, ta se namáčet nemusí. Cibuli nakrájíme nadrobno. Kuřecí maso nakrájíme na drobné kostičky. Cuketu oloupeme a nakrájíme také na drobné kostičky. Nakrájenou cibuli dáme opéct na rozehřátý olivový olej. Přidáme nakrájené kuřecí maso a opékáme. Dále přidáme nakrájenou cuketu, okořeníme kari kořením, osolíme, podlijeme trochou vody a podusíme, až je cuketa měkká. Nakonec vmícháme cizrnu a prohřejeme. Pro zjemnění chuti můžeme po dokončení přidat bílý jogurt.

Zdroj: článek Cizrna

Příběh

Ve svém příspěvku SUŠIČKY OVOCE DISKUZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Helenka.

Jako pokud chcete sušit třeba maso, vyplatí se investovat do kvalitnější sušičky. Mohu říct, že jsem měla kulatou plastovou a maso jsem pak vyhazovala. Pak jsem si pořídila yden sušičku a maso je z ní opravdu výborné, protože má právě nastavitelný program a tudíž i termostat.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Tereza Nosková.

Ahoj Helenko, kromě ovoce bych ráda sušila právě i maso. Myslíte, že byste mi dokázala poradit, nějakou dobrou sušičku, se kterou by to šlo? Přemýšlela jsem o G21 Paradiso big, je velká, výkonná a prý by to měla umožňovat. Navíc se jí poměrně daří v testech spotřebičů, třeba tady - https://vas-pomocnik.cz/sus… Ale nedovedu posoudit, jestli to pořadí odpovídá tomu, jak by to mělo být a jestli je opravdu nejlepší. Navíc u větší sušičky (a já nechci nějakou maličkou krabičku) už to není zrovna malá investice a nechtěla bych někomu naletět. Předem díky za odpověď :)

Zdroj: příběh Sušičky ovoce diskuze

Tipy, aby bezmasá jídla chutnala i „masožroutům“

  • Používejte výrazné koření — paprika, česnek, saturejka, kmín, chilli.
  • Přidejte luštěniny — fazole, cizrna, čočka dodají sytost.
  • Sýr a smetana dokážou vytvořit plnou chuť, která nechybí ani v masových pokrmech.
  • Restování zeleniny do zlatova přidá intenzivní „umami“ chuť.

Zdroj: článek Recepty bez masa, které chutnají i masožroutům

Příběh

Ve svém příspěvku PRVNÍ STŘÍHÁNÍ VINNÉ NA PERGOLE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Karel Parez.

Loni na podzim jsem zasadil keř vinné révi k pergole a během léta se mi rozrostla na všechny odbočky( ze zálistků) na pergole.Mohu tyto odbočky nechat do příštího roku?
Děkuji za radu. Parez.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel DDD.

Zdravím, jdu nyní 9.2.19 stříhat můj stolní Lake Mont bezsemenný a výborné chuti, který roste u bývalého kotce. Loni se divoce rozrostl. Zakrátím ho o polovinu a odstraním všechny výhony na kmínku i šlahounech do výše ohybu vnější strany kotce. Zde jsem nic nenašla, takže to provedu pouze dle své krátké praxe. S pozdravem DDD

Zdroj: příběh První stříhání vinné na pergole

Pstruh v české kuchyni

Pstruh je chutná ryba s jemným masem, v našich podmínkách velmi dobře dostupná. Pstruha můžete připravit na spoustu způsobů a za použití jednoduchých receptů s minimem ingrediencí, ale také si s ním můžete dát více práce a použít nejrůznější suroviny, ať jsou to žampiony, víno, bylinky, to už záleží jen na vás, vše bude určitě chutnat výborně. Pstruha můžete upravovat na pánvi, v troubě, na grilu, v alobalu, za zmínku stojí i pstruh uzený, ale jedno pravidlo byste se měli snažit dodržet. Pstruh se na talíř podává celý, od hlavy až k ocasu, včetně ploutví, očí, ocasu, dokonce se říká, že líčka ze pstruha jsou to nejchutnější maso.

Zajímá-li vás nutriční hodnota pstruha, pak má 100 g této výborné ryby jen 570 kJ, obsahuje 20,9 g bílkoviny, 5,4 g tuku a 0,99 g omega-3 mastných kyselin. Ze pstruha lze připravit i dietní jídlo, záleží na tom, jaké další suroviny k přípravě použijete. Chcete- li si pochutnat, připravila jsem pro vás pár receptů.

Pstruh na másle

Ingredience:

  • pstruh
  • máslo
  • hladká mouka
  • sůl
  • kmín
  • citron

Postup:

Pstruha důkladně omyjte, osušte, nasolte a okmínujte. Kmínu se nemusíte bát, nic tím nezkazíte. Nezapomeňte nasolit i okmínovat pstruha v dutině břišní. Obalte ho v mouce. Na pánvi rozpusťte máslo a z každé strany na něm pstruha pečte zhruba 5 minut. Při podávání zakápněte citronem a jako příloha se hodí brambory, různé zeleninové saláty, zeleninová obloha, já osobně upřednostňuji krajíc čerstvého chleba.

Pstruh v troubě

Ingredience:

  • pstruh
  • máslo
  • cibule
  • anglická slanina
  • petrželová nať
  • hladká mouka
  • kmín
  • sůl
  • citron

Postup:

Pstruha omyjte, osušte, osolte a okmínujte i v dutině břišní. Povrch pstruha obalte v mouce a do dutiny břišní přidejte plátek slaniny, snítku petrželové natě a cibuli nakrájenou na tenké plátky. V pekáči rozehřejte máslo, vložte pstruha, přidejte zbytek pokrájené cibule. Na povrch pstruha položte pár plátků másla, aby se utvořila krusta. Nezakrývejte a pečte v troubě vyhřáté téměř na 200  C asi půl hodiny, než povrch zezlátne. Upečeného pstruha pokapejte šťávou z citronu.

Pstruh na grilu

Ingredience:

  • pstruh
  • anglická slanina
  • česnek
  • koření na ryby
  • citronová šťáva
  • sůl

Postup:

Pstruha omyjte, osušte, posolte, pokapejte citronovou šťávou a lehce posypte kořením na ryby. Do dutiny břišní dejte celý stroužek česneku. Pstruha zabalte do anglické slaniny a dejte na gril. Rybu grilujte po obou stranách,

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Recepty na pstruha

Příběh

Ve svém příspěvku BLUMKA NEMOCI LÍSTŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ing.Jana Klimečková,CS.c.

Vloni vysazená blumka měla již několik plodů, které dozrály a byly výborné. Letos hodně kvetla, před květem jsem ji postříkala proti spále a po odkvětu rovněž. Nyní, před dozráním plodů, jí zežloutly listy na konci větviček, postříkala jsem ji Dithane, nepomohlo to, tak znovu proti spále.

blumka nemoci lístů
🔍 ZVĚTŠIT

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Reagovat

Zdroj: příběh Blumka nemoci lístů

Humus

Ingredience: šťáva z 1 ks citronu, 3 lžíce olivového oleje, 3 stroužky česneku, 200 g cizrny, 100 g sezamové pasty tahini

Postup: Uvařenou cizrnu umeleme. Do mleté směsi přidáme citronovou šťávu, prolisovaný česnek, sůl, mletý černý pepř, olivový olej, mletý římský kmín, sezamovou pastu a umixujeme do hladké hmoty. Směs by měla mít konzistenci vyšlehaného tvarohu, proto je nutné přidávat podle potřeby olivový olej. Cizrnový humus se podává s čerstvým tmavým pečivem.

Zdroj: článek Cizrna

Příběh

Ve svém příspěvku ŘEZ VINNÉ RÉVY NA PODZIM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Šiši.

Dobrý den, jsem laik, mám vinnou révu 3 rokem a zanedbala jsem řez v prvém roce. Mohu tvarovat řezem i na podzim, nebo jen opravdu na jaře. Díky za radu.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jiří.

Jednoznačně doporučuji tvarovat v zimě (únor/březen). Podzim není vhodný a nic tím neurychlíte. Vinná réva už bude spát a stejně nebude růst. Naopak pozdě na jaře (duben/květen) už hrozí, že se bude probouzet a to také není vhodné.
Doporučuji přečíst několik článků. Například výborné informace získáte zde: https://www.vinarskydum.cz/…

Zdroj: příběh Řez vinné révy na podzim

Polévka z cizrny

Ingredience: 400 g cizrny, 2 velké mrkve, 1 velká cibule, lžička strouhaného zázvoru, stroužek česneku, litr zeleninového vývaru, lžička koření garam masala, olej, sůl, pepř

Příprava: Na oleji osmahněte cibuli, nasekaný česnek a zázvor. Přidejte koření garam masala a asi minutu míchejte. Zalijte vývarem a přidejte cizrnu a nakrájenou mrkev. Polovinu polévky rozmixujte tyčovým mixérem a vraťte zpět. Osolte a opepřete. Polévku můžete podávat s opečenou bagetou nebo ciabattou.

Zdroj: článek Cizrna

Příběh

Ve svém příspěvku RECEPT NA BUŘTGULÁŠ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Naděžda.

Pane Černíku, do buřtguláše přidávám na konec šlehačku, aby se zjemnil. Je i pro děti a ne jen pro chlapy, co ho zapijí škopkem piva.
A jsem přesvědčena, že pan Pohlreich o vaření toho ví mnohem víc, než vy, pokud nevaříte v nějaké vyhlášené restauraci.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jaroslava.

Správně ,i já dávám do buřtguláše smetanu dodá jemnou a výraznou chuť. Me vnučky buřtguláš milují.
Mám dost kuchařek od pana Pohlreicha a každé jídlo které v nich je dokáže vysvětlit i člověku který neumí uvařit ani čaj aby udělal výborné jídlo.
Na Pohlreicha co se týká kuchyně nedám dopustit a smekam před ním.

Zdroj: příběh Recept na buřtguláš

Pomazánka z cizrny

Ingredience: citronová šťáva z 1 citronu, 2–3 stroužky česneku, 2 lžíce olivového oleje, 100 g bílého jogurtu, 400 g uvařené cizrny

Postup: Uvařenou cizrnu scedíme, necháme okapat a vychladnout, poté rozmixujeme společně s jogurtem, česnekem, citronovou šťávou a olivovým olejem na hladkou kaši. Osolíme, opepříme. Pomazánku z cizrny podáváme s chlebem nebo bagetou.

Zdroj: článek Cizrna

Cizrnové karbanátky

Ingredience: 400 g cizrny, 1 červená cibule, 2 stroužky česneku, vejce, 2 lžíce hladké mouky, 1 hrst nasekané čerstvé petrželky, 1 lžička mletého kmínu, 1 lžička mletého koriandru, 2 lžíce oleje, sůl, pepř

Příprava: Uvařenou cizrnu slijte, osušte a rozmačkejte. Smíchejte s nasekanou cibulí, utřeným česnekem, vejcem, moukou, nasekanou petrželkou a kořením. Dochuťte kmínem a solí. Z hmoty rukama tvořte karbanátky. Na pánvi zahřejte olej a opékejte 3 minuty z každé strany dozlatova. Podávejte s listovým salátem.

Zdroj: článek Cizrna

Buřtguláš pro děti

Ingredience: brambory, uvařená cizrna, kvalitní uzenina nebo šmakoun, cibule, trochu rajčatového protlaku, olivový olej

Ingredience na dochucení: červená paprika, sůl, drcený kmín, česnek, majoránka, pepř

Postup: Cibule nakrájejte a orestujte dozlatova na olivovém oleji, případně jiném tuku, který se nepřepaluje. Čím víc cibule, tím voňavější a hutnější základ vyrobíte. Přidejte na kostičky pokrájenou uzeninu a krátce opečte. Pro děti použijte párky s vysokým obsahem masa. Nedávejte jich moc, spíše jen na „ovonění“. Zasypte červenou paprikou, ochuťte trochou soli nebo sypkého bio bujonu a drceným kmínem. Přidejte na kostičky nakrájené brambory a uvařenou cizrnu. Zalijte vodou nebo vývarem jen tak akorát, aby byly brambory ponořené. Přidejte jednu najemno nastrouhanou bramboru, která jídlo přirozeně zahustí. Lepší chuť zajistí trocha rajčatového protlaku. Česnek dejte až nakonec, stačí jeden stroužek, aby chuť zůstala jemná. Vařte do změknutí brambor.

Tip: Pokud by byl buřtguláš málo hustý, odeberte z hrnce jednu naběračku brambor a cizrny, rozmixujte na kaši a vlijte zpět.

Zdroj: článek Recept na buřtguláš

Autoři uvedeného obsahu

 Mgr. Světluše Vinšová

 Mgr. Jiří Dvořák

 Nina Vinšová


cizrna puriny
<< PŘEDCHOZÍ PŘÍSPĚVEK
cizrna s klobásou
NÁSLEDUJÍCÍ PŘÍSPĚVEK >>
novinky a zajímavosti

Chcete odebírat naše novinky?


Dokažte, že jste člověk a napište sem číslicemi číslo dvacetsedm.