Informace od profesionálů

MENU

  

CHOROBY

  

PĚSTOVÁNÍ

  

ŠKŮDCI

  

RECEPTY

  
Téma

CLEMATIS STŘÍHÁNÍ

OBSAH

Stříhání tújí - video

Zde můžete vidět návod na stříhání tújí.

Zdroj: Stříhání tújí

Poradna

V naší poradně s názvem STŘÍHÁNÍ KLEMATISU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

Prosím rady na stříhání klematisu, Zda na zimu až u země, nebo ne, Děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Clematis neboli plamének je nejlepší nestříhat vůbec. Stačí jen odstranit mrtvé výhony. Pokud přesto chcete rostlinu zkrátit, tak maximálně jen o 30 až 50 cm na jaře.

Zdroj: diskuze Stříhání klematisu

Stříhání švestek na jaře

Peckovinám nesvědčí časný jarní řez. Měly by se stříhat v období, kdy už mají listy. Případně po sklizni. Ale zde také platí, že strom by měl mít ještě listy. Při brzkém jarním řezu hrozí nákaza řezných ran houbovitými chorobami.

Zdroj: Stříhání švestek

Diskuze

V diskuzi CLEMATIS se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Bartková ludmila.

dobrý den,
potřebuji poradit,na clematisu se objevují rezavé listy málo kvete,ošetřuji talentem,stanoviště je snad v pořádku na sluníčku kořeny zastíněné,málo výhonů ,jak stříhat ,děkuji bartková

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Libor.

Clematis neboli plamének není náročný na půdu, prakticky v každé zahrádce roste dobře. Pokud je substrát kyselý, tak se doporučuje párkrát do roka půdu povápnit (zalít vápennou vodou). Důležité u klemátisu je zachování kořenů ve stínu a hlavně v chladu a naopak zelenou část vystavit na plné slunce. Z tohoto důvodu není vhodné jeho pěstování v nádobách. Nesnáší totiž přemokření a přehřívání kořenů. Úplně stačí, když ho zasadíte volné půdy a kolem něj vysadíte asi 50 cm vysoké letničky, které vytvoří potřebný stín a chládek. Stříhání se provádí jednoduše. Před tím, než začne clematis rašit se část zdravých výhonů seřízne na délku zhruba jednoho metru od země a zbylá část se seřízne na délku 40 cm od země. Takto vám znovu pěkně a hustě obrazí do velkých délek.

K hnědnutí listů a malému počtu květů: buď máte nevhodný kultivar a nebo máte v blízkosti rostlinu, která roznáší plísňové choroby. Často to bývají například jalovce, túje, nebo hrušně a to v okruhu až stovek metrů. Máte na výběr několik možností jak to řešit. Buď clematis vykopejte a nahraďte ho jinou odrůdou, například od souseda, kterému roste dobře. A nebo zkuste změnit fungicid a na místo Talentu použijte například Dithane DG NeoTec, Delan 750 SC a nebo Topas C 50 WP.

Zdroj: diskuze Clematis

Pravidelně zalévejte

Clematis preferuje pravidelnou zálivku, aby kořeny zůstaly vlhké.

Clematis je rád, když se udržuje vlhký, ale ne nasycený nebo promočený. I po ukončení kvetení pokračujte v zalévání rostlin, dokud přirozeně neodumřou. Pokud pěstujete Clematis v nádobě, pokračujte v pravidelném zalévání, aby kořeny zůstaly vlhké. Často své rostliny v květináčích kontrolujte, protože rostliny rostoucí v nádobách vysychají rychleji než ty, které rostou v zemi.

Pokud zažíváte obzvláště suchou zimu, možná budete muset svůj Clematis zalévat, i když je v klidu. Podobně, pokud se očekává obzvláště studený mráz, můžete pomoci chránit kořeny své rostliny tím, že jí před silným mrazem dáte napít vody.

Voda působí jako ochranná vrstva, která může pomoci izolovat před škodlivým cyklem zmrazování a tání. Opět zalévejte, dokud není půda vlhká, ale ne nasycená.

Zdroj: Jak zazimovat clematis

Diskuze

V diskuzi STŘÍHÁNÍ ARONIE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel František Borovička.

Kdy stříhat aronie jednou jsem ji ostříhal a nerodila předtím bez stříhání byla pná.Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Eva Svatoňová.

Chtěla bych poradit,zda jde ostříhat-tvarovat sloupovitý jalovec do spirály.Děkuji Eva.

Zdroj: diskuze Stříhání aronie

Zazimování Clematisu

Připravujete svou kvetoucí rostlinu plamének na zimu první sezónu, ale nejste si jisti, kde začít? Tyto vytrvalé liány jsou základem každé zahrady, ale některé mohou být náchylné k mrazu. V tomto článku najdete nejlepší tipy pro přezimování vašeho plaménku v budoucí zimní sezóně.

Mnoho odrůd Clematis bude dobře růst v chladném a mírném klimatu, zatímco jiné preferují teplejší klima. Ujistěte se, že odrůdy, které jste si vybrali, jsou tolerantní k vašim klimatickým podmínkám. Co ale musíte udělat, abyste svůj Clematis připravili na zimní měsíce? S trochou zimní přípravy a každoroční údržby můžete udržet své rostliny zdravé a kvetoucí rok co rok.

Zdroj: Jak zazimovat clematis

Jak provést stříhání oleandru – video

Oleandry se doporučuje stříhat po celé vegetační období, to znamená od března do září. Je však zapotřebí si uvědomit, kdy a jak oleandr kvete. Květy se objevují na koncích výhonků v pozdním létě, od července do října. Stříhání by tedy mělo být vhodně načasováno. Brzké stříhání, to znamená stříhání na jaře, obvykle zapříčiní ztrátu nových květů.

Zdroj: Jak na stříhání oleandru

Poradna

V naší poradně s názvem STŘÍHÁNÍ OLEANDRU DKVETLÉ TOBOLKY-STŘÍHAT -NEVÍM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie Marková.

Mám po odkvětu vystříhat zbylé výrustky mezi větvičkami, nebo nechat.nevím

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Stříhání odkvetlých výrůstků je čistě záležitost estetická. Pokud vám tyto zbytky po květech vadí, tak je ostříhejte. Rostlině je to jedno. Oleandr bude kvést stejně v obou případech.

Zdroj: diskuze Stříhání oleandru

Jak na stříhání

Clematis nemusíme nijak výrazně stříhat. Jen pokud už prosychá, hlouběji jej seřízneme. Jinak u odrůd kvetoucích na jaře (květen/červen) postačí odstřihnout slabé výhony, odrůdy, které kvetou v létě, zastřihujeme pravidelně. Pro řez je se doporučuje jaro nebo podzim, záleží na úvaze pěstitele. Pokud by se letní plaménky neseřezávaly, byly by odspodu holé a kvetly jen ve vrchní části. Na zimu je nutné Clematis chránit vrstvou kompostu, na jaře kvetoucí druhy pak ještě před mrazem přikrýt chvojím, rákosovou rohoží, netkanou textilií a podobně. Na jaře rostliny přihnojíme Cereritem, později už hnojit nemusíme. U jarních druhů je vhodné odkvetlé květy i s prvním párem listů odstřihávat, tím si zajistíme množství dalších květů. Někdo květy nestříhá, protože chomáčky ochmýřených semen jsou velmi dekorativní. Je možné upravit jen část větví tak, aby dál kvetly, na zbytku pak ponechat semena. Vzhledem k tomu, že se tím rostlina dost vyčerpává, je dobré ji po odkvětu přihnojit. Pokud se stane, že plamének začne odumírat, pravděpodobně bude zasažen chorobou Phoma clematidina (vadnutí plaménku). Původcem této choroby je houba, proto rostlinu postříkáme fungicidem. Na jaře pak postřik ještě opakujeme. Někdy se stane, že nám čerstvě zasazená rostlina začne vadnout a vypadá, že se neuchytila. Rozhodně ji hned nevyrývejte. Nechte ji na stanovišti, v případě velkého sucha ji zalijte. Většinou se po počátečním šoku vzpamatuje ještě tentýž rok, nejpozději v roce následujícím.

Zdroj: Stříhání klematisu

Opora na Clematis

Nejlepší čas pro výsadbu je jaro nebo podzim, rostlinu ale můžeme vysadit kdykoli během roku, kromě mrazivých a velmi horkých dní. Vysazujeme asi půl metru od budoucí opory, pokud vysazujeme více rostlin vedle sebe, počítáme s rozestupem nejméně 40 cm. Pro plamének je nutné si připravit jámu minimálně 50 x 50 cm, do ní dáme nejdříve vrstvu štěrku (8–10 cm), teprve potom sypeme zeminu smíchanou s kompostem. Clematis má rád půdu bohatou na vápník, ten mu můžeme dodat smícháním zeminy s hrstí mletého vápence. Sazenici zahrneme o 10 cm výš, než byla zasazena v kontejneru. Půdu pevně přimáčkneme a pečlivě zalijeme, rostlinu přivážeme k opoře. Pro plamének vybíráme teplé a slunné místo, může být i polostín, kde zároveň musíme zajistit zastínění, vlhko a chlad pro kořeny. Nejlépe ho ochráníme polštáři jiných trvalek nebo zahrneme vyšší, nejméně pěticentimetrovou vrstvou kompostu, případně posekané trávy. Clematis nikdy nevysazujeme na severní stranu.

Plamének se dá pěstovat u plotu, a to na drátěnce podobné té pro révu. Ke každému plaménku lehce zapíchneme drát chráněný bužírkou, který v horní části ohneme a zahákneme za horní vodorovný drát. Rostlina se hned odspodu drátu přidržuje a tím jej i sebe fixuje. Pak už stačí jen malý kolíček na prádlo, kdyby se některý výhon oddálil. Na podzim místo složitého vymotávání a vystříhávání stačí plamének u země odstřihnout, ohnutý drát vyháknout, a je hotovo. Samozřejmě u plaménků jarních se toto nedělá, ty vedeme po stabilnějších oporách, nejlépe se k tomu hodí dřevěné nebo hotové mřížky pevně ukotvené, aby odolaly většímu větru.

Zdroj: Stříhání klematisu

Stříhání tújí – video

Zde můžete vidět v podobě videa praktickou ukázku stříhání tújí.

Zdroj: Stříhání tújí

Poradna

V naší poradně s názvem STŘÍHÁNÍ OKRASNÉHO JEHLIČNANU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel František Borovička.

Potřebuji poradit,kdy stříhat okrasný jehličnan, jehoš název neznám.Děkuji za radu

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Řez okrasných jehličnanů se provádí v červnu.

Zdroj: diskuze Stříhání lískových ořechù

Odstraňte odumřelé části

Odkvetlé květy a odumřelé liány se doporučuje odstraňovat koncem podzimu nebo začátkem zimy.

Někdy na konci podzimu nebo na začátku zimy můžete svůj plamének začít zazimovávat. Pomocí ostrých nůžek odstraňte odkvetlé květy a odumřelé nebo poškozené liány. Vaše rostliny tak budou vypadat co nejlépe.

Odstraňování odumřelých hlávek však není nutné a rostliny budou i nadále růst a kvést bez ohledu na to, zda odstraníte uhynulé hlávky květů, takže je to v konečném důsledku osobní preference.

Zdroj: Jak zazimovat clematis

Prořezávání

Zjistěte, zda váš Clematis potřebuje prořezávání a kdy je nejlepší čas to udělat.

Clematis jsou rozděleny do tří skupin na základě jejich období kvetení. Některé skupiny vyžadují prořezávání, jiné ne. Nejprve byste měli určit, do které skupiny váš Clematis patří, abyste věděli, zda a kdy budete muset prořezávat.

Pokud nevíte, kterou skupinu máte, možná budete muset svou rostlinu rok nebo dva pozorovat a zjistit, kdy kvete.

Pokud potřebujete provést nějaké prořezávání, nezapomeňte použít ostré zahradnické nůžky. Při prořezávání nezapomeňte ponechat několik desítek cm základních šlahounů, ze kterých se objeví nový růst. Také se ujistěte, že prořezáváte během správné sezóny, aby vaše rostlina měla čas růst a kvést podle svého sezónního plánu.

Skupina 1: Brzy na jaře kvetoucí

  • Kvete brzy na jaře nebo dokonce ještě koncem zimy.
  • Vytváří poupata na starém dřevě, z loňské sezóny.
  • Nevyžaduje žádné prořezávání, kromě základní údržby.
  • Rostlinám v této skupině často vyrůstá silný dřevnatý základní stonek.
  • Tato skupina má tendenci být méně mrazuvzdorná, a proto je lepší pro teplé podnebí.

Skupina 2: Opakujte kvetení

  • Na jaře bohatě kvete.
  • V létě může mít druhý menší nával květů.
  • Vytváří poupata na novém i starém dřevě.
  • Proveďte mírný řez brzy na jaře před prvním květem.
  • Silnější řez proveďte v létě po druhém odkvětu.
  • Této skupině se daří dobře v mírném až teplém podnebí.

Skupina 3: Kvetoucí v létě nebo na podzim

  • Kvete koncem jara, léta a začátkem podzimu.
  • Vytváří poupata pouze na novém dřevě.
  • Silný řez provádějte v zimě před začátkem jarního růstu.
  • Mnohým v této skupině se daří v chladnějším a mírném podnebí .

Zdroj: Jak zazimovat clematis

Diskuze

V diskuzi STŘÍHÁNÍ VINNÉ RÉVY NÁVOD se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ruda.

...a prosím jakou délku mám ostříhat???..děkuji..RV

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Marie.

chtela bych vedet jestli se muze strihat vino po sklizni nebo jenom na jare a na kolik ocek .
Dekuji

Zdroj: diskuze Stříhání vinné révy návod

Stříhání hortenzie na jaře

Řez hortenzií je tak trochu věda, jelikož existuje několik druhů a v podstatě každá odrůda vyžaduje svůj specifický způsob prořezání.

Zdroj: Stříhání hortenzie

Stříhání slivoní

Vyhněte se prořezávání v zimě, protože se zvyšuje riziko infekce stříbrným listovým onemocněním, na které jsou slivoně náchylné. Nejlepší dobou pro stříhání je obvykle jaro pro mladé stromy, případně léto pro již založené porosty.

Zdroj: Řez švestek

Stříhání smrčku video

  • Geometrické sestříhání hustého smrčku: video.
  • Odstranění suchých větví u vzrostlého smrku: video.
  • Stříhání malého smrčku: video.
  • Vytvoření bonsaje ze smrku sivého: video.
  • Udržování hustého malého smrčku: video.
  • Jak vytvořit z hustého smrčku spirálu: video.
  • Jak vytvořit kouli z hustého smrčku: video.
  • Postupné vytvoření vánočního smrčku: video.


Zdroj: Stříhání smrčku

Cena za stříhání tújí

U střihu živých plotů se uvádí cena za běžný metr (bm):

  • výška do 1 m 22,00,– Kč
  • výška do 2 m 38,00,– Kč
  • výška do 3 m 54,00,– Kč
  • výška nad 3 m 60,00,– Kč
  • výška nad 4 m 78,00,– Kč

Příplatek za tvarování (modelace živého plotu) 3,20,- Kč/m

Uvedené ceny jsou pouze orientační.

Zdroj: Stříhání tújí

Extra ochrana pro kontejnery

Pokud pěstujete Plamének v nádobě, umístěte nádobu na chráněné místo, zamulčujte základ stonku a nádobu obalte pytlovinou.

Pokud vaše rostlina roste v zimě v květináči nebo jiné nádobě, může vyžadovat trochu více pozornosti než usazená rostlina rostoucí v zemi. Clematis může úspěšně přezimovat v nádobě, pokud jsou mrazuvzdorné pro vaše klimatické podmínky.

Pokud žijete v oblasti, která je obzvláště chladná, větrná nebo zasněžená, můžete rostlinu pěstovanou v kontejneru snadno přemístit do chráněné oblasti, například ke zdi nebo obklopené jiným křovím jako závětrnou zábranu.

Stejně jako u rostlin v zemi, mulčujte kolem základny stonku a pokryjte celý povrch nádoby vrstvou 12 až 18 cm mulče. Pokud žijete na místě s tuhými mrazy, dopřejte své hrnkové rostlině další vrstvu ochrany. Obalte květináč pytlovinou nebo dokonce bublinkovou fólií, nebo můžete kolem květináče přibalit stálezelené větve nebo slámu, abyste získali extra izolaci proti opakovaným cyklům zmrazování a tání.

Nezapomeňte také občas zkontrolovat vlhkost půdy. I v zimě bude vaší rostlině prospívat vlhká půda. Rostliny v květináčích rychle uschnou, zejména v chladném suchém zimním vzduchu. Pokud půda vaší rostliny úplně vyschla, dejte jí uprostřed zimy dostatečnou zálivku.

Zdroj: Jak zazimovat clematis

Ukliďte a opravte liány

Připravte své Plaménky na zimu tak, že odříznete všechny mrtvé nebo poškozené liány, rozpletete je a nasměrujete je, aby rostly na podpůrném systému.

Podzim a začátek zimy je skvělý čas na práci s plaménky, abyste je připravili na další rok růstu a kvetení. Odstraňte všechny odumřelé liány a odumřelé rostlinné zbytky z okolí rostliny, které mohou hostit přezimující hmyzí škůdce.

Když opadnou listy a rostlina usne, je vhodná doba podívat se zblízka na vaše liány. Toto je dobrá příležitost, jak upevnit své liány na podpůrném systému a rozmotat všechny liány, které mohly vyrůstat v nesprávných směrech. K upevnění vaší rostliny k podpůrné konstrukci, jako je mříž, altán nebo plot, můžete použít malá poutka.

Zdroj: Jak zazimovat clematis


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Jiří Dvořák

Mgr. Michal Vinš


ČeskéNápady

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP