Informace od profesionálů

MENU

  

CHOROBY

  

PĚSTOVÁNÍ

  

ŠKŮDCI

  

RECEPTY

  
Téma

CO DĚLAT KDYŽ NEVYKYNE TĚSTO ZE SUŠENÉHO DROŽDÍ

OBSAH

Rozdíl mezi normálním a sušeným

Čerstvé droždí je na omak jemné, má růžovohnědou barvu, voní příjemně a při lámání lístkuje. Vyschlé droždí je tvrdé, má trhliny a tmavou i nazelenalou barvu. S takovým droždím těsto nevykyne. Na vyzkoušení droždí je jednoduchý recept: Když dáte malý kousek droždí do horké vody, vystoupí ihned na povrch, pokud má ještě schopnost kynout.

Sušené droždí je lepší v tom, že se dá koupit do zásoby a nemusí se hlídat datum spotřeby, těsto vykyne stejně jako u čerstvého droždí.

Čerstvé droždí obsahuje vodu. Vyrábí se ve tvaru kostiček, je hebké a snadno se drolí. Skladuje se v lednici při teplotě od 1 do 10 °C. Instantní droždí je dehydrované droždí vyráběné ve formě drobných krystalků. Tento typ droždí se prodává například v sáčcích o hmotnosti 10 g pod značkou Saf-instant nebo v 7 gramových od Dr. Oetkera a může se při pokojové teplotě skladovat až 18 měsíců, což je jeho velká výhoda. Množství sušeného droždí v balíčku odpovídá asi 25 g čerstvého droždí neboli 1/4 kostky čerstvého droždí (10–12 g) se rovná jedné čajové lžičce sušeného droždí.

Zdroj: Sušené droždí

Diskuze

V diskuzi PIZZA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie.

Ráda bych se zeptala na těsto na Pizzu které když chladne není tak tvrdé a zůstává alespon trošku vláčné a jestli se dá dát do mražáku jako kupovaná a pak znovu ohřát aby zase změkla děkuji předem

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Lenka.

Nemít na druhý den tvrdou pizzu - jednoduchý návod na to je mít kvalitní mouku a z ní dělat těsto. Rozhodně nedělejte těsto jen z Hladké mouky, potřebujete 00 - pekařskou hladkou, nejlépe Italskou. Já podle tohoto testa dělám co je na stránce dělám už dlouho a jsem velice spokojená. A manžel si rochní

Zdroj: diskuze Pizza

Cena sušeného droždí

Zde můžete vidět cenu sušeného droždí.

Zdroj: Sušené droždí

Těsto na pizzu z domácí pekárny

Ingredience: 200 ml vody, 50 ml světlého piva, 5 lžic olivového oleje, 500 g hladké mouky, 1 lžička sušeného droždí, špetka cukru

Technologický postup: Všechny ingredience dáme do pekárny, navolíme program Těsto. Po vykynutí můžeme rozdělit na díly a dělat kulaté bochánky, nebo nechat v celku a vyválet na plech. Plech by měl být předehřátý. Dáme do hodně vyhřáté trouby a pečeme zhruba 7–10 minut v dolní části trouby.

Zdroj: Těsto na pizzu

Diskuze

V diskuzi PEČENÍ V PEKÁRNĚ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva.

Dobrý den,nevím co dělám špatně při pečení chleba v pekárně.Nejprve do nádoby naliju vodu,dám sypkou směs koupené v obchodě.Dám příprava těsta a po u míchání pečení.
Po upečení mám stvrdlou hroudu.Může mi někdo poradit?Děkuji Eva

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kubcova Eva.

Zakoupila jsem si pekárnu Delicia.Uz jsem v ni zadelala a nechala vykynout těsto na vanocku.Poradi mi někdo zkušenější jak na obyčejné kvasnice - ne ty v prášku.Dela se kvasek nebo se tam daji jen kvasnice rozdrobené.
Děkuji

Zdroj: diskuze Pečení v pekárně

Těsto na pizzu ze sušeného droždí

Ingredience: 1 sáček sušeného droždí, 120 ml vody, 300 g polohrubé mouky, 4 lžíce rostlinného oleje, sůl

Technologický postup: Do mixéru vsypeme mouku, droždí a krátce zamícháme. Poté vlijeme vodu a olej, jemně osolíme. Pořádně promixujeme a přendáme do mísy. Přikryjeme utěrkou a necháme kynout na teplém místě cca 1 hodinu. Vykynuté těsto přendáme na vál posypaný polohrubou moukou a ještě jednou ručně prohněteme tak, aby se nám těsto nelepilo. Pokud se lepí, přidáváme po troškách polohrubou mouku. Poté zdobíme dle své chuti a fantazie. Pečeme horkovzduchem na 200 °C zhruba 15–20 minut.

Zdroj: Těsto na pizzu

Poradna

V naší poradně s názvem DOMÁCÍ VODÁRNA NÁVOD se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zachařová.

Co dělat když čerpadlo čerpá ale nevypíná?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Milda.

Nejčastěji se u těchto vodáren rozbíjí náhon tlakového spínače. Je to taková tenká kovová trubička, která když se zanese usazeninou, tak přestane zprostředkovávat tlak v zásobní nádobě a spínač pak nevypne motor. Vzhledem k tomu, že tato trubička je součástí elektrického stykače, který je pod napětím 380 voltů, je nezbytné, aby opravu provedl elektrikář s certifikací vyhláškou č. 50.

Zdroj: diskuze Domácí vodárna návod

Těsto, ze kterého jdou hned dělat koláče

Ingredience: 60 dkg hladké mouky, 1 kostka droždí, 0,5 Hery nebo 2 dl oleje, 2 lžíce cukru, vanilkový cukr, 2 vejce, 1 prášek do pečiva, sůl, citrónová kůra, 250 ml mléka

Postup: Připravíme těsto, z kterého můžeme hned dělat koláče, buchty a jiné dobroty. Nenecháváme kynout a dáváme je hned do trouby.

Zdroj: Kynuté těsto

Diskuze

V diskuzi AČOKČA NÁVOD NA PĚSTOVÁNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Josef.

Kde seženu tu ačokču.
Děkuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zdeněk.

Zdravím. co mám dělat když mi ačokči mi žloutnou listy. Začínají vždy od spodu. Děkuji.

Zdroj: diskuze Ačokča návod na pěstování

Co dělat, když sušené droždí nekyne

Pokud sušené droždí nekyne, může být příliš staré. Ve většině případů a dle recenzí sušené droždí použité správně dle návodu vzejde.

Na pizzu je lepší používat sušené droždí, protože obsahuje více mrtvých mikroorganismů, což příznivě ovlivní lepkovou strukturu.

Zdroj: Sušené droždí

Diskuze

V diskuzi FIKUS BENJAMIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdeňka.

Dobrý den,prosím chtěla bych poradit co dělat s fikusem když po přesazení mu žloutnou lísky a opadávají? Děkuji za odpověď, Zdeňka

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Fikus benjamin

Kynuté těsto ze sušeného droždí

Ingredience: 500 g hladké mouky, ½ litru vepřových škvarků, 2 žloutky, 3 lžíce zakysané smetany, 3 lžíce bílého vína, sušené droždí

Postup: Mleté (nasekané) škvarky smícháme s moukou, žloutky, smetanou, vínem, droždím a vypracujeme vláčné těsto. Vyválíme a několikrát překládáme jako máslové těsto. Vyválíme na tloušťku asi 5 mm a vykrajujeme kolečka. Potřeme je žloutkem, necháme na plechu chvíli kynout a upečeme dozlatova. Vychladlé zdobíme marmeládou a pocukrujeme.

Co dodat na konec: Dílu zdar a dobrou chuť.

Zdroj: Kynuté těsto

Diskuze

V diskuzi NEMOCE TUJÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Simakova Lvana.

Když malé tuje kvetou je to nemoc? Co proti tomu dělat?

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Nemoce tují

Pizza ze sušeného droždí

Suroviny:

  • 1 sáček sušeného droždí
  • 120 ml vody
  • 300 g polohrubé mouky
  • 4 lžíce rostlinného oleje
  • sůl

Postup:

Těsto můžete zpracovat ručně nebo v mixéru. Do mixéru nasypte mouku, droždí a krátce společně promixujete. Poté vlijte vodu a olej, jemně osolte. Vše pořádně promixujte a těsto přendejte do mísy. Přikryjte utěrkou a nechte kynout na teplém místě asi 1 hodinu. Vykynuté těsto si položte na vál posypaný polohrubou moukou a ještě jednou ručně prohněťte tak, aby se vám těsto nelepilo. Pokud se lepí, přidávejte po troškách polohrubou mouku. Poté zdobte dle své chuti a fantazie, například promíchejte kečup s nastrouhaným česnekem a trochou oleje a touto směsí těsto potřete. Ozdobit můžete salámem, rajčaty, jarní cibulkou, cibulí a nastrouhaným sýrem. Pečte v horkovzdušné troubě na 200 stupňů přibližně 15–20 minut.

S tímto těstem se skvěle pracuje a dá se z něj vytvořit velmi tenká pizza. Z uvedeného množství ingrediencí vytvoříte asi 3–4 pizzy.

Zdroj: Pizza recept

Diskuze

V diskuzi OLEANDR A JEHO NEJČASTĚJŠÍ CHOROBY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdeňka Budáková.

Na listech se nejprve objeví černé skvrny, ty postupně zhnědnou, zaschnou. Listy jsou kropenaté. Budu velice ráda, když mi poradíte co mám dělat. Děkuji

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Oleandr a jeho nejčastější choroby

Houskový knedlík ze sušeného droždí

Suroviny:

  • 800 g hrubé mouky
  • 1 sáček sušeného droždí
  • špetka soli
  • vejce
  • 0,5 l mléka
  • housky nakrájené na kostičky

Postup:

V míse smícháme mouku s droždím, osolíme, přidáme vejce, vlažné mléko a zaděláme těsto. Když je dobře propracované, zapracujeme do něj na kostičky nakrájené housky. Těsto poprášíme troškou hrubé mouky a necháme na teplém místě pod utěrkou vykynout zhruba na  dvojnásobek. Vykynuté těsto si dáme na pomoučený vál a rozdělíme na 2 bochánky, které necháme 5 minut pod utěrkou odpočinout. Poté je znovu převálíme, dotvarujeme do podoby podlouhlých knedlíků a necháme ještě chvilku odpočívat. Mezitím si vyndáme větší hrnec, naplníme vodou a dáme vařit. Do osolené vroucí vody vložíme připravené odpočaté knedlíky. Vaříme zhruba 10 minut, poté otočíme a vaříme znovu 10 minut. Hotové knedlíky vyjmeme z vody a propíchneme vidličkou, aby z nich vyprchala pára. Nakonec krájíme na kráječi nebo obyčejnou nití.

Zdroj: Houskový knedlík snadno a rychle

Poradna

V naší poradně s názvem ALOE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Iva Hlaváčková.

Dobrý den,chtěla jsem se zeptat,co dělat,když spodek rostliny aloe uhnil a zůstal mi celý vrch pěkně vzrostlý,je mi líto ho vyhodit,můžu ho zasadit?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča .

Odřízněte zaschlý kmínek a zdravou část dejte do neprůsvitné nadoby s vodou. Do nekolika týdnů pustí aloe kořeny, které umožní následné úspěšné zakořenění po přesazení.

Zdroj: diskuze Aloe

Kynuté těsto z hladké mouky

Ingredience: 500 g hladké mouky, 250 g 100% tuku, 1 vejce, 30 g droždí, mléko na kvásek, sůl

Postup: V troše oslazeného mléka rozmícháme droždí. Do mouky nastrouháme tuk, osolíme, přidáme vejce a kvásek. Vypracujeme těsto, vyválíme, nakrájíme na čtverce, plníme tvarohovou nádivkou a upečeme.

Zdroj: Kynuté těsto

Poradna

V naší poradně s názvem ANTURIE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dana.

Dobrý den.mohu požádat.. co dělat když krásně červené květy jsou nyní tmavozelene?
Vím jak pěstovat.vse dodržují jak mám.. vlhkost roseni teplota hnojení...jen u této krásky najednou tmavé zeleně listy.

Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Pokud Antůrie produkuje nové květy, které zůstávají zelené, znamená to, že nedostává dostatek světla. V takovém případě byste jej měla posunout o něco blíže k oknu.

Zdroj: diskuze Anturie pěstování

Kynuté těsto bez kynutí

Recept na jednoduché rohlíčky zvládne každá kuchařinka. Připravíme si těsto, z kterého můžeme hned dělat koláče, buchty a jiné dobroty. Nenecháváme kynout a dáme je hned do trouby.

Ingredience

Na obalení: cukr moučka

Náplň: tvarohová nádivka

Na těsto: 8 lžic mléka, 50 dkg polohrubé mouky, 1 vejce, 1 kostka droždí, 25 dkg tuku na pečení

Postup: Na vál nasypeme mouku, ve které uděláme důlek. Rozdrobíme droždí, přidáme změklý tuk na pečení, vejce a mléko. Vypracujeme těsto, které rozdělíme na 6 dílů. Z každého dílu vyválíme placku, kterou rádýlkem rozdělíme na osminy. Na každou osminu položíme trochu tvarohové nádivky a stočíme do rohlíčku. Klademe na plech vyložený pečicím papírem. Křehké plněné rohlíčky dáme péct. Pečeme v elektrické troubě na 180 °C asi 20–25 minut. Ještě horké křehké rohlíčky obalíme v moučkovém cukru.

Zdroj: Kynuté těsto

Kvásek z droždí

Každý připravuje kvásek malinko jinak. Někdo ho třeba místo v misce udělá přímo v důlku v mouce.

Ingredience: 100–150 ml tekutiny (mléko, voda), lžička cukru, všechno předepsané droždí, polévková lžíce mouky

Postup: Odlijeme část odměřené tekutiny (100–150 ml) a ohřejeme ji, musí být příjemně teplá, ne horká – kvasinky bychom mohli spařit, zabít. Vmícháme cukr, droždí a tolik mouky, aby vzniklo řidší těstíčko, asi jako na kapání do polévky nebo na lívance. Necháme ho v teple vzejít, zvětšit objem. Takto máme kvásek, který pak přimícháme k ostatním surovinám a vypracujeme kynuté těsto. Každý dělá kvásek malinko jinak, většinou podle zvyku, který si přinese z rodiny od maminky či babičky. Výše uvedený způsob je vyzkoušený, vyjde vždycky a kuchařka hned vidí, jak kvásek v misce narůstá.

Na droždí záleží: Droždí používejte raději čerstvé, tradiční nebo francouzské značky, vždy zkontrolujte jeho trvanlivost, droždí musí být hezky světlé, bez známek oschnutí nebo zašedlosti. Prošlé nebo staré raději ani nepoužívejte, droždí tvoří živé organismy, které se množí za určitých podmínek, to znamená v teple a nakrmené cukrem, přeměňují ho na oxid uhličitý a tím těsto kypří. Pokud použijete droždí sušené, smíchejte jej s moukou, sušené droždí má výhodu dlouhodobého skladování, máte ho vždy po ruce a nezanechává pachuť kvasnic. Jestliže necháte těsto vypracovat v pekárně, kvásek není třeba dělat.

Zdroj: Kynuté těsto

Kynuté těsto na koláč

Ingredience: 1 kg hladké mouky, 100 g moučkového cukru, 250 g tuku Hera, 250 g másla, 2 vejce, 2 žloutky, 2,5 dl studeného mléka, 1 kostka droždí, špetka soli

Postup: Do mouky rozdrobíme droždí, přidáme cukr, v mléce rozšlehané vejce a žloutky, nakrájené tuky a osolíme. Vypracujeme těsto a necháme do druhého dne uležet. Těsto znovu převálíme, poté kousky těsta plníme tvarohovou, povidlovou či makovou náplní. Klademe je na vymazaný plech, posypeme drobenkou, necháme ještě krátce kynout a ve vyhřáté troubě upečeme.

Zdroj: Kynuté těsto

Langoše bez kynutí

Suroviny:

  • 1/2 kg hladké mouky
  • kostka droždí
  • lžička soli
  • 3,5 dcl mléka

Postup:

Droždí dáme do teplého mléka a rozmícháme. Nenecháme ho kynout. Když bude těsto ještě tuhé, přidejte raději ještě mléko, těsto se pak lépe rozvaluje. Děláme placky, které pečeme v rozpáleném fritovacím hrnci, kde se krásně na těstě udělají puchýře (samozřejmě můžete smažit i na pánvi). Když těsto nespotřebujete, můžete ho dát do lednice a použít druhý den, pravděpodobně trochu nakyne, ale to nevadí.

Langoše pomažeme česnekem, posypeme sýrem a ozdobíme kečupem. Pokud máte chuť na sladké, můžete si langoš namazat i marmeládou nebo posypat Grankem.

Zdroj: Recepty na langoše

Langoše ze zakysané smetany

Ingredience: 5 dkg droždí, 4,5 dl mléka, 200 ml kysané smetany, 1 kg hladké mouky, 1 vejce, 20 dkg eidamu, olej na smažení, na dochucení česnek a kečup

Postup: Všechny ingredience na těsto smícháme dohromady (mouku, droždí, mléko, vejce a kysanou smetanu), vypracujeme hladké těsto a dáme do mikroténového sáčku do lednice, kde těsto vydrží i několik dní. Můžeme z něj stále odebírat podle potřeby. Z těsta tvoříme placky asi o velikosti dlaně a v rozpáleném oleji usmažíme. Langoše z kysané smetany potřeme česnekem, kečupem a posypeme nastrouhaným sýrem.

Tip: Těsto ještě trošičku přibude kynutím, takže pro čtyřčlennou rodinu stačí těsto z poloviční dávky.

Zdroj: Langoše z bílého jogurtu

Tradiční těsto na langoše

Suroviny:

  • 500 g hladné mouky
  • 400 ml mléka
  • jedno celé droždí
  • cukr, sůl
  • strouhaný sýr, česnek, kečup
  • další toppingy dle chuti

Postup:

Toto těsto je velice jednoduché a chutné. Z mléka, cukru a droždí si připravíme kvásek. Až začne pracovat, přisypeme mouku, osolíme a vypracujeme těsto na langoše. Těsto necháme cca 30 min kynout v teple (stačí pokojová teplota). Vykynuté těsto zpracujeme, vyválíme a vytvarujeme z něj asi 12 placek, které smažíme na rozpáleném oleji dozlatova. Hotové langoše podáváme se svým oblíbeným toppingem. Langoše potřeme například prolisovaným česnekem, kečupem a strouhaným sýrem nebo šunkou, křenem či marmeládou.

Zdroj: Recepty na langoše


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Jana Válková

Mgr. Michal Vinš

Gabriela Štummerová


ČeskéNápady

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP